Boekenplank:
Kies

Boeken van Max Blecher

Max Blecher moest in 1928 zijn studie medicijnen in Parijs afbreken omdat bij hem tuberculose van de wervels was geconstateerd. Vanaf dat moment zou hij grotendeels in sanatoria leven. Vanaf 1935 woonde hij tot zijn dood bij zijn ouders in Roman. Zijn gedeeltelijk postuum verschenen romans behoren tot het beste van de Roemeense avant-garde in het interbellum.

Meer over Max Blecher

Genre: Roman

Geboren: 1909 / Overleden: 1938

Geboorteland: Roemenië


Overzicht

  • Avonturen in de alledaagse onwerkelijkheid - Întâmplări din irealitatea imediată
  • Gelittekende harten - Inimi cicatrizate
  • Het verlichte hol - Vizuina luminată

gedetailleerd overzicht

Overzicht



Avonturen in de alledaagse onwerkelijkheid
Avonturen in de alledaagse onwerkelijkheid is een uitzonderlijke bildungsroman, tegelijk persoonlijk en universeel. Een jongeman stelt zichzelf fundamentele vragen als 'Wie ben ik?' of 'Waarin bestaat het gevoel van werkelijkheid?' Het 'ware' leven dat hij nastreeft, loopt onveranderlijk uit op het banale. Hoe dichter hij bij de mensen, plaatsen en dingen in de buurt komt, hoe vreemder ze worden.

'Ik weet waar ik ben en dat ik leef, maar er ontbreekt iets aan dat alles,' zegt de ik-figuur. Blecher gaat voorbij de shtetl, de provincieplaats, voorbij de randen van de beschaving en realiteit en daalt af tot in de afgrond van zijn ziel om de zin en betekenis van zijn bestaan en van de seksualiteit te ontdekken.

Blechers werk werd vergeleken met dat van Franz Kafka, Bruno Schulz en André Breton en is in vele opzichten een voorloper van het existentialisme. Voor het eerst verschijnt het werk van deze indrukwekkende Europese schrijver in het Nederlands, in een voortreffelijke vertaling van Jan H. Mysjkin.
Schrijver: Max Blecher
Oorspronkelijke titel: Întâmplări din irealitatea imediată
Eerste uitgave: 1936
ISBN/EAN: 9789020410631
Uitgever: L.J. Veen
Gelittekende harten

'Vijfduizend patiënten met bottuberculose liggen in Berck in het gips en wachten op hun genezing. De gruwelijke ziekte kiest bij voorkeur gewrichten uit - wervels, heup, knie - die meteen worden geïmmobiliseerd. De zieken liggen languit in hun karretjes en bedden, verloren in dagdromen, verzonken in eindeloze lectuur of onthecht in de oneindige contemplatie van de onmetelijkheid van de oceaan.'

In deze autobiografische roman schetst Max Blecher van binnenuit de wereld van terminale patiënten. Zijn alter ego, Emanuel, komt in een wereld terecht die niet meer aan de levenden toebehoort, en nog niet aan de doden - het is de wereld van de 'ondoden', in het kuuroord Berck-sur-Mer, de 'stad der verdoemden'.

Schrijver: Max Blecher
Oorspronkelijke titel: Inimi cicatrizate
Eerste uitgave: 1937
ISBN/EAN: 9789460013409
Ebook: 9789460013416
Uitgever: Vrijdag
Het verlichte hol

Droom en waaktoestand, werkelijkheid en verbeelding doordringen elkaar meermaals in deze postuum verschenen roman van de jong gestorven Max Blecher.

'Soms denk ik dat er geen verschil bestaat tussen de buitenwereld en de wereld van innerlijke beelden. Het is me herhaaldelijk overkomen met opengesperde ogen zonderlinge dingen te zien, die zich enkel in een droom kunnen afspelen. Anderzijds heb ik slapend of sluimerend achter gesloten ogen dingen gedroomd waarvan ik achteraf niet kon zeggen in welke wereld of werkelijkheid ze plaats hebben gevonden. Een gebeurtenis beleven of dromen is in mijn ogen hetzelfde en het reële leven van alledag is al even hallucinant en bizar als het leven van de slaap. Ik zou onmogelijk met precisie kunnen zeggen in welke wereld ik deze regels schrijf.'

Hoewel Het verlichte hol doorgaat voor een onvoltooid werk, komt het slotvisioen, waarin de auteur zich binnen in een paardendoodskop bevindt over als een ongetwijfeld onbedoelde maar niettemin betekenisvolle afsluiting van Blechers oeuvre. Nauwelijks heeft hij de pagina waarin hij anticipeert op de dood geschreven of daar komt de dood hem halen.

Schrijver: Max Blecher
Oorspronkelijke titel: Vizuina luminată
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 9789078627586
Uitgever: Vleugels

Gerelateerde schrijvers