A     B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     W     X     Y     Z    <<< De boeken van Joanne Harris >>>Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Blauwe ogen

Blueeyedboy

2010

978-90-325-1188-3

De Kern

B.B. is een 43-jarige man die als enige van drie broers nog thuis woont bij zijn moeder. Zijn leven speelt zich grotendeels online af op de website badguysrock. Hij noemt zich daar 'Blueeyedboy' en beweert een moordenaar te zijn.

Een klein groepje mensen volgt zijn Blog en schrijft zelf ook, onder wie Albertine, met wie hij een duister verleden deelt. Maar schrijven zij verhalen, of gaan de teksten over het echte leven? En als dat laatste het geval is, wie schrijft dan de waarheid?

Door hun verhalen en moorddadige fantasieën komt de gruwelijke waarheid over Blueeyedboy aan het licht.


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Bokkensprongen

Jigs & reels

2004

90-325-0973-X

De Kern

Bokkensprongen is een breed geschakeerde selectie eigentijdse, spitsvondige verhalen, die tegelijkertijd verrassen, ontroeren, vermaken en soms ontgoochelen. Joanne Harris laat weer een geheel nieuwe kant van zichzelf zien.Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Bramenwijn

Blackberry wine

2000

90-325-0756-7

De Kern

Jay Mackintosh, schrijver met een writer's block verruilt Londen voor het Franse platteland. In zijn bagage bevinden zich een paar flessen met bijzondere vruchtenwijn en een typemachine. Wat gebeurt er als de magie van de bramenwijn begint te werken?

De carrière van schrijver Jay Mackintosh zit door gebrek aan inspiratie in het slop. In een opwelling koopt Jay een vervallen château in het Franse dorpje Lansquenet. Met een typemachine en een paar flessen vruchtenwijn als bagage vertrekt Jay uit Londen.

De ongewone eigenschappen van deze wijn helpen hem een plek te vinden in de dorpsgemeenschap en het hart te veroveren van de geheimzinnige Marise...


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Een klasse apart

Different class

2016

9789026141812

De Fontein

In Een klasse apart heeft het jongensgymnasium St. Oswald een roerig jaar achter de rug: een moord, het vertrek van het schoolhoofd, een rampzalig eindexamenresultaat...

Roy Straitley, leraar klassieke talen, had eigenlijk met pensioen zullen gaan maar hij voelt dat hij zijn school nu niet in de steek kan laten. De komst van een nieuw schoolhoofd zal hopelijk rust brengen.

Maar het nieuwe hoofd blijkt een oud-leerling te zijn die zelf het middelpunt was van het schandaal dat de school eerder aan de rand van de afgrond bracht. Straitley wordt verscheurd tussen zijn loyaliteit jegens St. Oswald enerzijds en de angst dat hij zelf de school te gronde zal richten anderzijds. Kan hij zowel zijn geliefde school als zichzelf trouw blijven?


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Gods dwazen

Holy fools

2003

90-325-0925-X

De Kern

In het zeventiende-eeuwse Frankrijk, tegen een achtergrond van heksenproeven, koningsmoordenen godsdienstwaanzin, speelt het verhaal van Juliette, toneelspeelster en koorddanseres, die gedwongen wordt om het reizende bestaan te verlaten om onderdak te zoeken bij de zusters van de afgelegen abdij van Sainte Marie-de-la-mer.

Als zuster Auguste bouwt Juliette een nieuw bestaan op met haar dochtertje Fleur onder de liefdadige hoede van de vriendelijke moeder-overste.

Maar de tijden veranderen: de moord op koning Henri IV vormt de aanzet tot sociale en politieke oproer in Frankrijk, die al snel ook het afgelegen eiland van de abdij bereikt...


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Schaakmat

Gentlemen & players

2005

90-325-1037-1

De Kern

St. Oswald is een traditionele upper class jongensschool in Noord-Engeland. Het nieuwe jaar is net begonnen, en er zijn veranderingen op komst: mannen in pakken en de nieuwe media zijn aan de macht.

Roy Straitley, de excentrieke en traditionele leraar Latijn en een van de veteranen van St. Oswald denkt dan ook, met tegenzin, na over zijn pensioen. Hij verzet zich tegen de nieuwelichterij, maar weet ondertussen als geen ander wat er speelt: onder de dagelijkse ergernissen wordt een donkere onderstroom voelbaar en zet bittere wrok een reeks catastrofale gebeurtenissen in gang.

Wie is de geheimzinnige insider, kind van een vroegere conciërge, die gruwelijke grappen uithaalt die steeds moorddadiger worden? Zal een haast vergeten schandaal het verval kunnen inzetten van het glorieuze St. Oswald?


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Schimmenspel

Sleep, pale sister

1994

90-325-1024-X

De Kern

Henry Chester, een Victoriaanse dominante en puriteinse kunstschilder is op zoek naar het ideale model. In de negenjarige Effie vindt hij haar.

Tien jaar later lijkt de lieflijke, fee-achtige Effie zijn ideale echtgenote. Maar iets in haar begint te ontwaken. Door haar minnaar Mose wordt ze meegesleurd in een onderwereld vol corruptie, chantage en intrige.

Daar ontmoet Effie bordeelhoudster Fanny Miller, en de geest van Fanny's dochter Martha, die tien jaar eerder werd vermoord, op de dag van Henry's wekelijkse bezoek aan het bordeel...

Wanneer vriendschap omslaat in bezetenheid en Henry's geheime verleden duidelijk wordt, bundelen Effie en Martha hun krachten om wraak te nemen.Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Stranddieven

Coastliners

2002

90-325-1012-6

De Kern

Op het kleine Bretonse eiland Le Devin staat het leven al bijna honderd jaar stil. Generaties lang strijden het rijke dorp La Houssinière en het in armoede vervallen Les Salants om de macht over het enige strand en de enige bron van welvaart op het eiland.

Wanneer Mado na een afwezigheid van tien jaar terugkeert naar Les Salants, komt ze tot de ontdekking dat het huis van haar vader ten prooi dreigt te vallen aan de zee en aan de manipulaties van de plaatselijke ondernemer Claude Brismand, wiens meedogenloze zelfzucht Les Salants in zijn voortbestaan bedreigt.

Wat de zaak er niet beter op maakt, is dat Mado's vader GrosJean, net als de rest van het dorp, leidt aan een chronisch gevoel van uitzichtloosheid. Mado laat zich echter niet zo snel uit het veld slaan.

Omdat ze met argusogen door de wantrouwende dorpelingen wordt bekeken, voelt ze zich genoodzaakt om de hulp in te roepen van Flynn, een aantrekkelijke jongeman die haar helpt de machtsbalans in het voordeel van Les Salants te herstellen. Maar de pogingen van Mado om het zieltogende dorp te transformeren hebben onvoorziene gevolgen.

Wanneer Les Salants eindelijk weer tot leven komt, herleven ook tragedies uit het verleden, zoals het verschrikkelijke geheim dat Mado's vader met zich meedraagt.

Ook blijkt Flynn, die geheel achter haar leek te staan, nog andere verborgen loyaliteiten te hebben. Is hij werkelijk wie hij voorgeeft te zijn? Of laat hij hen allemaal in de val lopen?


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Vijf kwarten van de sinaasappel

Five quarters of the orange

2001

90-325-0967-5

De Kern

Toen mijn moeder stierf, liet ze de boerderij na aan mijn broer, Cassis, het fortuin in de wijnkelder aan mijn zus, Reine-Claude, en aan mij, de jongste, haar album en een tweeliterfles met daarin één enkele zwarte Périgordtruffel.

De zwijgzame Framboise runt een succesvolle crêperie in Les Laveuses aan de Loire. Vanwege haar moeders rol in de oorlog houdt ze haar ware identiteit verborgen voor de dorpsgenoten.

Maar niemand kan het verleden ontvluchten of ontkennen.

Met de hulp van het dagboek van haar moeder - met recepten en memoires - komen de herinneringen aan haar jeugd terug. En leert Framboise de hele waarheid kennen...

<<< Chocolat >>>Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Chocolat

Chocolat

1999

90-325-0798-2

De Kern

Wanneer Vianne Rocher met haar zesjarig dochtertje Anouk in Lansquenet-sous-Tannes neerstrijkt, lijken magische krachten in het kleine Zuid-Franse dorp tot leven te komen.

Op Aswoensdag opent ze, pal tegenover de kerk, haar chocolaterie - tot woede en afkeuring van de starre dorpspastoor Francis Reynaud. Met lede ogen moet hij toezien hoe Vianne uitgerekend in de vastentijd zijn parochianen verleidt met haar onweerstaanbare chocoladecreaties en haar warme persoonlijkheid.

Door haar uitzonderlijke vermogen de persoonlijke smaken en behoeften van haar klanten te kennen, sluit Viane al snel vriendschap met de eenzame Guillaume, de tachtigjarige eigenzinnige Armande Voizin, kleptomane Josephine Muscat en met de woonbootbewoners die zijn afgemeerd aan de oever van de Tannes.

Wanneer Vianne aankondigt met Pasen een chocoladefestival te organiseren, raakt pere Raynaud buiten zichzelf en stevent de strijd tussen de tegengestelde krachten die het dorp in hun greep houden onmerkbaar op een dramatisch hoogtepunt af.


* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Chocola.

movie

Chocolat - 2000
Regisseur: Lasse Hallström
Hoofdrollen: Juliette Binoche, Johnny Depp, Carrie-Anne Moss, e.a.Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Rode schoenen

The lollipop shoes

2007

978-90-325-0367-3

De Kern

De mooie Yanne Charbonneau heeft een chocolaterie in Parijs, in het pittorekse Montmartre. Ze woont boven de winkel met haar twee kinderen; de 11-jarige Annie en de kleine Rosette.

Haar leven lijkt rustig en op orde, maar schijn bedriegt: eigenlijk heet zij Vianne Rocher, en haar oudste dochter heet Anouck; namen uit een verleden dat ze achter zich wil laten.

Op een dag loopt Zozie de l'Alba op hoge knalrode naaldhakken hun leven binnen. Zij is een betoverende vrouw, met een groot geheim, die beetje bij beetje Anouck en Vianne in haar macht krijgt.

Vianne komt voor een moeilijke keuze te staan: op de vlucht gaan, zoals ze al zo vaak deed, of de strijd aangaan...Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


De zoetheid van perziken

Peaches for Monsieur le Curé

2012

9789032513429

De Kern

Het is een warme Parijse zomer. Vianne en Roux wonen op hun woonboot-chocolaterie met Anouk van vijftien en Rosette die net acht is. Op een lome augustusdag ontvangt Vianne een brief van een oude bekende... Ze wordt teruggeroepen naar Lansquenet-sous-Tannes, het dorpje waar ze acht jaar geleden een chocolaterie opende die de bewoners eerst verdeelde en daarna dichter bij elkaar bracht.

Ze kan niet anders dan gehoor geven aan de uitnodiging en keert terug met haar dochters. Ze bezoekt oude vrienden en ontdekt dat er veel veranderd is - maar ook veel hetzelfde gebleven is. In haar vroegere winkel is opnieuw een vrouw alleen komen wonen, die net als zijzelf acht jaar eerder niet welkom is...


<<< Rune (YA) >>>Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Vuurvolk

Runemarks

2007

978-90-261-3230-8

De Fontein

Malin woont in een afgelegen vallei in de Middenwerelden. De Orde overheerst: chaos, magie en bijgeloof zijn ten strengste verboden. Maar Malin weet dat niet alles verloren is gegaan. Het runenteken dat zij op haar hand heeft, bewijst dat. De dorpelingen denken dat het een teken van hekserij is.

Wanneer Malin bevriend raakt met Eenoog, die ook een runenteken heeft, leert ze van hem hoe ze haar magische krachten kan gebruiken. Krachten die onmisbaar blijken als de strijd tussen Orde en Chaos opnieuw losbarst...Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Runenvuur

Runelight

2011

9789026132551

De Fontein

Malin draagt een runenteken. Het symbool verwijst naar de oude wereld, toen Noorse goden vanuit hun hemelbastion in Asgard nog heersten over de werelden. Maar nu is Asgard een ruïne en de kracht van de goden is verwoest. Althans, dat denkt iedereen...

Malin en haar vrienden staan voor grote uitdagingen: een oude vijand uit het rijk der doden verslaan en het naderende einde van de wereld voorkomen. Binnen twaalf dagen! Maar om de Apocalyps te overleven moet Malin een wel heel gevaarlijke samenwerking aangaan.Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


De lessen van Loki

The gospel of Loki

2014

9789024563814

De Fontein

'Bekijk alles van de zonnige kant. Als er geen zonnige kant is... kijk de andere kant op.' Aldus Loki, de ultieme bedrieger die instrumentaal is in de ondergang van Asgard, het Noorse godenrijk.

In zijn lessen doorloopt Loki zijn levensverhaal, hoe hij door de onderwereld van Chaos werd gerekruteerd, hoe hij in opdracht van zijn eenogige meester Odin een reeks dubieuze opdrachten uitvoert, tot en met zijn uiteindelijke verraad van de goden en de val van het mythische Asgard.


<<< Non-Fictie >>>Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


De Franse keuken

The French kitchen

2002

90-325-0923-3

De Kern

Anouchka, Madame Douazan, oudtante Simone: het lijken personages uit een van Joanne Harris' romans, maar in werkelijkheid zijn ze haar inspiratie voor dit kookboek met heerlijke, traditioneel Franse recepten.

Net als bij Framboise, de heldin uit Vijf kwarten van de sinaasappel, zijn er in Joanne Harris' familie generaties oude recepten, die ze ook in dit boek met ons deelt.

Van 'Grootmoeders feestbrood' tot klassiekers als 'Moules marinière' en Boeuf en daube', dit kookboek staat vol met verleidelijke ovenschotels, soepen, gebraad, salades en taarten.
Home | Schrijvers H | Joanne Harris