A     B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     W     X     Y     Z    <<< De boeken van Robert A. Heinlein >>>Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Dan maar de kou in

The door into summer

1957

90-229-9064-8

Bruna

De hoofdpersoon - zou men bijna zeggen - van dit boek is Peter, een hooghartige en eigenwijze kater die een hekel heeft aan kou en, comfortabel gezeten in een tas, illegaal luncht in goedkope restaurants.

Maar het is zijn baas die in een persoonlijk en financieel zo benarde toestand raakt, dat hij er de voorkeur aan geeft zich te laten 'invriezen'... om dertig jaar later gewekt te worden. Hij maakt een succes van zijn nieuwe leven; maar dan wil hij weer terug. En daarvoor is een tijdmachine nodig...


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


De kat door de muur

The cat who walks through walls

1985

90-229-7712-9

Bruna

In een vrij in de ruimte zwevende stad, niet ver van de Maan, raakt Richard Ames (een ex-militair die eigenlijk Campbell heet) in de ban van de mooie en slimme Gwen Novak. Daardoor wordt hij het middelpunt van allerlei intriges, waar hij in het begin helemaal niets van begrijpt, maar die hem van het ene gevaar in het andere storten.

Uiteindelijk blijkt Gwen te behoren tot de omvangrijke 'familie' van Lazarus Long, die de tijd en de dimensies ten goede probeert te manipuleren, en Richard daarbij nodig heeft.Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


De maan in opstand

The moon is a harsh mistress

1966

90-290-0263-8

J.M. Meulenhoff

De Maan anno 2075 is en open strafkolonie zoals eertijds Australië. Het aantal gevangenen is echter gering; de meeste bewoners zijn vrije mensen. De bevolking leeft in tunnels en houdt er een vrolijke, multinationale samenleving op na die aan de barre omstandigheden is aangepast. De Maan produceert graan voor de hongerende massa's op Aarde, en zolang de aanvoer daarvan niet hapert, bekommert de Aarde zich niet om het lot van de Maanbewoners.

Het graan wordt opgekocht door de Provoost, een soort gouveneur van de Aarde. Hij betaalt schandalige prijzen, en omdat hij ook de levering van water en energie in handen heeft, kan hij de bevolking ongestraft het mes op de keel zetten. De mensen mokken wel, maar ze weten dat ze weerloos zijn tegen de overmacht van de Aarde. Tot overmaat van ramp voorspelt de computer dat de Maan over zeven jaar leeggeplunderd zal zijn doordat het weinige inheemse water met het graan verdwijnt en niet wordt aangevuld. Als het niet zinloos was zou dit het sein zijn om in actie te komen.

Dan doet Manuel Garcia O'Kelly, éénarmige klusjesman en afstammeling van ex-gevangenen, een opzienbarende ontdekking die geheel nieuwe perspectieven voor een opstand opent. Hij krijgt opdracht de reuzencomputer Mike te repareren, die verantwoordelijk is voor alle belangrijke Maaninstallties. Mike blijkt een wonderlijk nuttige en waardevolle bondgenoot te zijn... De revolutie kan beginnen!


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


De man die de maan verkocht

The man who sold the moon

1977

90-100-3343-0

Elsevier

De rijke zakenman Harriman wil de eerste mens op de maan zijn. Hij gebruikt heel zijn vermogen en vindingrijkheid om dat doel te bereiken. Het geheel is een lofzang op de combinatie van idealisme en Amerikaanse ondernemingsgeest.

Naast deze novelle bevat het boek nog twee korte verhalen. Oud werk (jaren '40 en '50) van grootmeester Heinlein.

De man die de maan verkocht bevat de volgende verhalen:

De man die de maan verkocht

The man who sold the moon
De bedreiging van de Aarde

The menace from Earth
De weg zal rollen

The roads must roll


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


De marionetten zijn onder ons

The puppet masters

1951

90-229-9022-2

Bruna

De slakachtige parasieten die, zodra ze zich aan iemands rug hebben geklemd, volledig bezit nemen van diens lichaam en geest, vormen aanvankelijk alleen een luguber fenomeen; maar als ze doordringen in de kringen van parlement en regering van de Verenigde Staten, ontstaat een rampzalige situatie. Effectieve tegenmaatregelen worden vrijwel onmogelijk en de menselijke beschaving wordt bedreigd met een schandelijke ondergang.

Heinlein heeft dit toekomstbeeld geschreven in de vorm van een thriller, waarin de held moedig genoeg is, maar tegelijk machteloos schijnt om het geweld en de sluipende bedreiging te keren...

movie

The Puppet Masters - 1994
Regisseur: Stuart Orme
Hoofdrollen: Donald Sutherland, Eric Thal, Richard Belzer, e.a.


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


De rode planeet

Red planet

1949

90-283-0548-3

Born

Een ijskoud avontuur op Mars. Het uithoudingsvermogen van twee kolonistenzonen wordt zwaar op de proef gesteld als ze een tocht van 3000 kilometer over het oppervlak van de rode planeet maken...


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Democraten 2100

Revolt in 2100

1953

90-274-0651-0

Het Spectrum

John Lylo is priester-militair in het leger van een dictator die de Verenigde Staten militair en religieus in zijn ban heeft. John wordt verliefd op 'zuster' Judith en ontdekt de eigenaardige rol die vrouwen spelen in de dictatuur.

John en Judith weten ternauwernood te ontsnappen aan de straf voor afvalligen. Ze sluiten zich aan bij de verzetsbeweging der Kabbalisten. Militair succes ljkt uiteindelijk haalbaar, maar de vraag is of het Amerikaanse volk ook mentaal bevrijd kan worden.Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Dubbelster

Double star

1956

90-229-3526-4

Bruna

De Grandioze Lorenzo is een begaafd en geroutineerd acteur, maar dat betekent niet dat het hem voor de wind gaat. Daarom raakt hij meteen geïnteresseerd als een 'voyageur' in een hotelbar hem een engagement aanbiedt en niet kleinzielig doet over de gage.

Maar als Lawrence 'Lorenzo' Smythe erachter komt wat nu precies de bedoeling is, is er al te veel gebeurd en kan hij de consequenties van zijn rol niet meer ontlopen.

Zo belandt hij in een Martianen-nest, hij maakt heel wat meer ruimtereizen dan hem lief is en moet tenslotte op audiëntie bij de keizer in New Batavia op de Maan - om daarvan terug te keren met een taak die maar één man zou kunnen volbrengen. En die ene man is niet Lawrence Smythe...


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Emigranten voor een planeet

Farmer in the sky

1950

N.v.t.

De Verkenner

Door overbevolking van de Aarde werd het voedseltekort steeds nijpender...

Bill verteld wat hem overkwam, toen hij naar Ganymedes emigreerde...


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Het getal van het beest

The number of the beast

1980

90-612-0250-7

Elmar

Een eigenzinnige geleerde en zijn mooie dochter, een strafkolonie op Mars, waar het Britse Rijk en Rusland oorlog voeren, een opzienbarende ruimte/tijdmachine en het Beest der Openbaringen vormen enkele van de ingrediënten van Het getal van het beest.

Toen Zeb J. Carter naar een feestje van Hilda Corner ging, kon hij niet vermoeden dat een huwelijk, moordaanslagen en nieuwe universums voor hem in het verschiet lagen, tezamen met gehoornde monsters, moordlustige Russen en een machtige Lilliputtersvloot.

Hij komt in aanraking met Deety, dochter van Jake Burroughs, de uitvinder van een ruimte/tijdmachine, die de levende dreiging van het bijbelse Beest onderkent. Met zijn drieën verlaten Zeb, Hilda en Deety de Aarde op zoek naar de thuiswereld van het Beest.


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Het onaangename beroep van Jonathan Hoag

The unpleasant profession of Jonathan Hoag

1959

90-229-3526-4

Bruna

Jonathan Hoag dacht dat hij door de grond ging van ontzetting. Maar hij moest weten wat het was - die onverklaarbare smurrie die onder zijn nagels zat.

'Wat is het dan, dokter? Zegt u het me alstublieft!'

Dokter Potbury nam hem van top tot teen op. 'U hebt me een bepaalde vraag gesteld. Daar heb ik antwoord op gegeven. U hebt me niet gevraagd wat voor substantie het was: u hebt me gevraagd om te onderzoeken of het wel of geen bloed was. Het is geen bloed.'

'Maar... maar laat u mij die analyse dan eens zien!' Hoag kwam half uit zijn stoel overeind en strekte zijn hand naar het papiertje uit.

De dokter hield het buiten zijn bereik en scheurde het toen zorgvuldig in tweeën. Hij legde de stukjes op elkaar en scheurde ze doormidden, waarna hij hetzelfde nog eens deed.

'Dit is toch...'

'Ga maar naar een andere dokter!' schreeuwde Potbury. 'En je geld kun je houden. Eruit! En kom hier alsjeblieft in godsnaam nooit meer!'


Jonathan Hoag weet niet welk beroep hij uitoefent. Net als ieder normaal mens gaat hij 's morgens de deur uit, maar als hij 's avonds huiswaarts keert, weet hij niet wat hij de rest van de dag uitgespookt heeft. Als hij op een dag een rare substantie onder zijn nagels vindt, en huisarts Potbury onder geen beding wil zeggen wat het is, is Hoag het zat.

Hij móét weten wat er aan de hand is en huurt het detective-echtpaar Edward en Cynthia Randall in. Zij moeten Hoag schaduwen en ontdekken wat zijn beroep is. De Randalls komen er echter al snel achter dat het volgen van Hoag niet al te makkelijk is en nogal vreemde gewaarwordingen met zich meebrengt.


* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Het curieuze beroep van Jonathan Hoag.


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Het pad van roem

Glory road

1963

90-290-3914-0

J.M. Meulenhoff

Bent u een lafaard? Dan is dit niet voor u. Wij hebben dringend behoefte aan een dappere man. Hij moet tussen de 23 en 25 zijn, in blakende gezondheid verkeren, alle wapens kunnen hanteren. Moet bereid zijn te reizen, geen banden hebben, onweerstaanbaar dapper, knap van uiterlijk, en volmaakt gebouwd zijn. Vaste baan, zeer hoog loon, roemrijk avontuur, groot gevaar.

Met deze mysterieuze advertentie beginnen de heldhaftige avonturen van vechtjas Gordon. Gordon, Aardbewoner, is een stoutmoedige huurling, dorstend naar gevaar, bloed, roem, en vrouwen, belust op rijkdom en buit.

Hij reageert op de advertentie en enkele tellen later staat hij in een bloedstollend oerwoud op een andere planeet, in gezelschap van de mooiste vrouw aan deze zijde van de Melkweg. Op die plek begint het Pad van Roem - een met duizenden gevaren bezaaide weg over tientallen planeten. Als het hem lukt de edelvrouwe naar het eindpunt te brengen staat hem daar een geweldige beloning te wachten.

Na talloze ontberingen en ijselijke ontmoetingen bereikt hij zijn doel. Hij neemt zijn schat in ontvangst. Maar als hij op Aarde terugkeert wacht hem een nieuw, maar onoverwinnelijk gevaar: de IVDB...


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Het sterrebeest

The star beast

1954

90-283-0571-8

Born

Op de Aarde in een niet zo heel verre toekomst is het goed toeven. Zo ook in het stadje waar de Stuarts wonen, met hun 'huisdier' Lummox. Maar Lummox is geen gewoon huisdier...


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Job, of de schoonheid van het geduld

Job: a comedy of justice

1984

90-229-5443-9

Bruna

De trouwe kerkhanger, de goedgelovige Alex Hergensheimer laat zich tijdens een cruise over de Stille Zuidzee verleiden mee te doen aan een vuurdansceremonie. Dit kan natuurlijk niet goed gaan en als hij uit een bewusteloze toestand bijkomt, bevindt hij zich op een andere Aarde en heeft hij de identiteit van de onbetrouwbare, sluwe Alec Graham aangenomen.

Zijn gezellin, de mooie Deense Margrethe, heeft echter niets in de gaten. Als op een nacht het schip op een ijsberg loopt worden Alex/Alec en Margrethe overboord geslingerd en opnieuw belanden ze in een andere wereld. Zonder een cent op zak maar vol vertrouwen weten zij zich toch te handhaven.

Langzaam maar zeker komt Alex/Alec tot de ontdekking dat de Dag des Oordeels nabij moet zijn en weldra klinkt voor hem inderdaad hoorngeschal. Tot zijn verbazing wordt hij in de hemel heilig verklaard. Maar hij mist zijn Margrethe en vrijwillig daalt hij tot de hel af. Lijdzaam wacht hij de dingen die komen gaan af...


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Requiem en andere verhalen

N.v.t.

1980

90-100-2725-2

Elsevier

Tien fantastische vertellingen waarin de mens centraal staat en geconfronteerd wordt met het onverwachte en verbazingwekkende uit het heelal.

In plaats van de benaming science fiction prefereert de Amerikaanse auteur Robert Anson Heinlein de term speculatieve fiction. Waarom deze viervoudige winnaar van de Hugo Award dit zo stelt, is na lezing van deze bundel zonneklaar. Heinlein schrijft namelijk niet over dé toekomst, maar over een toekomst - een toekomende tijd waarin van alles mogelijk is en niets onmogelijk, dramatisch, complex, logisch en tegelijkertijd onmiskenbaar ontsproten aan ons eigen verleden.

Alle verhalen in deze bundel behoren tot de zogeheten 'Future History'-reeks, waarmee Heinlein zich wereldvermaardheid verwierf.


Requiem en andere verhalen bevat de volgende verhalen:

We laten ook honden uit

We also walk dogs
Zoeklicht

Searchlight
De groene heuvels van de Aarde

The green hills of Earth
Delilah en de ruimtemonteur

Delilah and the space rigger
Het is geweldig weer thuis te zijn

It's great to be back
Ruimtejockey

Space jockey
De donkere holen van Luna

The dark pits of Luna
Heren, neemt u plaats

Gentlemen, be seated
Het kan misgaan

Blowups happen
Requiem

Requiem


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Ruimteschip Galileo

Rocketship Galileo

1947

90-283-0565-3

Born

Heinlein op zijn profetisch best presenteert Ross, Maurice, en Art, deelnemers aan een bemande ruimtevlucht naar de Maan. Deze keer betreft het echter geen goedgeorganiseerd NASA-project, maar een vlucht die op particulier initiatief is voorbereid. Tegenwerking van verschillende zijden, die haast resulteert in uitzichtloze wanhoop, kan onze jeugdige helden er niet van weerhouden door te zetten. En ze slagen.

Met succes weten zij hun ruimteschip op de Maan aan de grond te zetten, waarop ze na een reeks verbluffende ontdekkingen bijna in paniek raken. Slechts met de grootst mogelijke inspanning weten zij het hoofd koel te houden en de nieuwe moeilijkheden het hoofd te bieden...

Ruimteschip Galileo is een goedgeschreven avonturenroman met talloze verrassende wendingen, die onweerstaanbaar zal zijn voor de SF-lezer die nostalgisch terugblikt naar een tijd toen science fiction nog niet door de feiten was achterhaald.


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Science Fiction verhalen

N.v.t.

1964

N.v.t.

Het Spectrum

Deze uitgave van Science Fiction verhalen bevat de volgende verhalen:

Heerlijk weer terug te zijn

It's great to be back
't kan exploderen

Blowups happen
Ruimtejockey

Space jockey
De tijdpoort

By his bootstraps
De donkere holen van Luna

The dark pits of Luna
Slavernij op Venus

Logic of empire


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Tijd voor de sterren

Time for the stars

1956

90-283-0554-8

Born

De 21ste eeuw. Het mensdom telt 500 miljoen zielen en nog steeds komen er jaarlijks 90 miljoen bij. Schaartseproblemen dreigen. Een haast uitzichtloze toekomst lijkt aan te breken.

Met een supersnel ruimteschip vertrekt een bemanning op zoek naar bewoonbare werelden. Tijdens deze reis bedreigt rampspoed het schip en de bemanning.


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Troepen voor de sterren

Starship Troopers

1959

90-290-5320-8

J.M. Meulenhoff

Dit is het persoonlijk verslag van een achttienjarige soldaat die dienst neemt bij de commandotroepen van een gestroomlijnd ruimteleger, de troepen van de Aarde. Terwijl sterrenschepen af en aan vliegen om aan een ver front horden opdringende aliens in de vorm van verschillende typen spinachtigen een halt toe te roepen, wordt hij klaargestoomd en opgeleid tot Mobiel Infanterist.

In plaats van een geweer leert hij een portabel raketwerper te hanteren, in plaats van een uniform draagt hij een door stuwjets aangedreven pantserpak. Naar zijn mening wordt nooit en te nimmer gevraagd.

Een ware martelgang, zowel fysiek als geestelijk, breekt aan als hij wordt ingezet in de kosmische slag om de wereld die hem zo dierbaar is: Aarde. Zijn desillusie is groot als hij in het onvoorstelbare wrede treffen met de meest ongelooflijke tegenstanders ontdekt hoe hoog de prijs van vrijheid is.


* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Starship Troopers.

movie

Starship Troopers - 1997
Regisseur: Paul Verhoeven
Hoofdrollen: Casper Van Dien, Denise Richards, Michael Ironside, e.a.


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Tussen de planeten

Between planets

1951

90-283-0546-7

Born

Een kosmisch relaas waarin de hoofdpersoon een regelrechte oorlog tussen de planeten weet te voorkomen. De inzet is een ring die hem door zijn ouders is toevertrouwd...


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Verdwaald tussen sterren

Orphans of the sky

1941

90-290-1683-3

J.M. Meulenhoff

Een reusachtig ruimteschip onderneemt een reis die vele generaties zal duren, om een talloze lichtjaren verder gelegen nieuwe wereld te koloniseren. Tijdens de reis worden bij een muiterij kapitein en bemanning van het schip vermoord; de geschiedenis die dit boek beschrijft, speelt zich honderden jaren later af.

Het doel van de tocht, de oude aarde, het heelal zelf, worden vergeten en vervagen tot een mytisch bijgeloof. De wetten van het 'Plan van Jordan' en de uitleg van heilige boeken als de Elementaire Moderne Physica blijven bestaan in een versteende overlevering.

Het schip is een wereld in zichzelf, 8 km lang en 600 m breed. Op de concentrisch gelegen 'dekken' liggen kantoren, boerderijen, woningen en hydroponische tuinen.

Een andere wereld kent Hugh Hoyland niet. Maar als hij zich waagt op de gewichtloze dekken waar de 'mutties' leven, monsterlijk vervormde mutanten, ontdekt hij de ware toedracht van de geschiedenis. In de versteende samenleving van het schip is voor de waarheid echter nauwelijks meer plaats...


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Voorbij deze horizon

Beyond this horizon

1948

90-305-0212-6

CentriPress

Voorbij deze horizon is een verhaal dat zich afspeelt op de Aarde. Hier zou in de toekomst iedereen gelukkig moeten zijn.

Toch zijn er mensen die dit oord willen veranderen, door revolutie of misschien versnelde evolutie om zo door een barrière heen te dringen: ze willen meer weten over het leven...


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Vreemdeling in een vreemd land

Stranger in a strange land

1961

90-290-4259-1

J.M. Meulenhoff

Wat de Tolkien Sage heeft betekend voor de zogenaamde 'adult fantasy' is Robert A. Heinleins Vreemdeling in een vreemd land geweest voor de science fiction een epos waarin op geniale wijze een geheel eigen ideeënwereld gedetailleerd in kaart wordt gebracht, en dat een nieuwe trend vestigde, met tal van navolgers.

Dit is het verhaal van Valentine Michael Smith, geboren en getogen op Mars, die als jongeman bij zijn aankomst op Aarde totaal onwetend blijkt te zijn van alles wat de realiteit van deze planeet uitmaakt, seksualiteit inbegrepen. Hij brengt de gehele westerse cultuur in beroering door het prediken van een nieuwe heilsleer, waartoe de eerste stap is het leren Grokken...


* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Een vreemde in een vreemd land.


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Vrijdag

Friday

1982

90-612-0357-0

Elmar

Ze heet Vrijdag, is even vindingrijk als verblindend mooi en is één van de beste interplanetaire agenten. Bovendien is zij een kunstmens...

Vrijdag wordt geëxploiteerd door een man, waarvan zij niet meer weet dan dat hij haar opdrachtgever is. Opererend vanaf de Aarde, in een tijd dat Amerika nog slechts een samenraapsel is van enkele dozijnen staatjes, waar cultuur nog nauwelijks betekenis heeft en een blijmoedig soort chaos heerst, vormt ze een soort speelbal binnen het ogenschijnlijk grillige opdrachtenpatroon van haar baas.

Vrijdag weet haar evenwichtigheid op vaardige wijze te behouden door snelle en creatieve oplossingen, terwijl ze van de ene calamiteit in het volgende probleem verzeild raakt. Vertwijfeld in haar opstelling ten aanzien van de mensen waarmee ze werkt en de relaties die daaruit voortvloeien, weet ze nooit of ze nu een stap voor- of achterloopt op de uiteindelijke lotbeschikking van het menselijke ras.


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Zesde colonne

Sixth column

1949

N.v.t.

Bruna

De stem van de omroeper schalde: '... verwoesten Washinton volkomen, voordat de regering kon ontkomen. Nu Manhattan in een puinhoop veranderd is, blijft er niets...'

Er klonk een klik toen de ontvanger uitgeschakeld werd.

'Dat was dat,' zei de man die er vlakbij zat. 'Dat betekent het einde van de Verenigde Staten.' Hij zweeg even en vroeg toen: 'Heeft iemand een sigaret voor me?'

Toen er geen antwoord kwam baande hij zich een weg door het kringetje dat zich rond het toestel gevormd had en ging de zakken doorzoeken van een tiental mannen die in elkaar gezakt aan een tafel zaten. Dat was niet zo eenvoudig omdat de rigor mortis al ingezet had, maar tenslotte vond hij een halfvol pakje waar hij een sigaret uithaalde die hij opstak.

Ardmore vroeg: 'De Pan-Aziaten?'

'Nee nee, niet de Pan-Aziaten. Voor zover ik weet heeft de vijand geen flauw idee van het bestaan van de Citadel. Nee, dit hebben we onszelf aangedaan - een experiment dat iets té goed verliep...'


Titel

Oorspronkelijke titel

Eerste uitgave

ISBN

Uitgever


Zwerftocht tussen de sterren

Citizen of the galaxy

1957

90-290-0366-9

J.M. Meulenhoff

Op het marktplein van een onbetekenende planeet aan de Rand van de Melkweg wordt de veertienjarige jongen Thorby verkocht als slaaf. Dit is niet de eerste keer: jaren geleden is hij met tientallen andere jongens en meisjes geroofd van zijn thuisplaneet, wat vaker voorkomt in deze woeste regionen.

Omdat niemand hem hebben wil, wordt hij verkocht aan een vreemde bedelaar, die hem het vak leert en als een vader voor hem zorgt. Al gauw komt Thorby erachter dat hij een spion is. Als hij jaren later verraden en gedood wordt, is het Thorby's taak om een laatste boodschap van vitaal belang over te brengen. De jongen ontvlucht op een schip van de onafhankelijke Ruimtehandelaars, een fier nomadenvolk dat in schepen tussen de sterren leeft. Thorby wordt door hen geadopteerd.

Na lange omzwervingen komt hij op Aarde terecht, waar niemand geloven wil in de barbaarse toestanden die op de verre Randplaneten heersen. Als het mysterie van Thorby's afkomst wordt ontraadseld, krijgt hij tegelijk een kans om een eind te maken aan de barbarij van de Rand...Home | Schrijvers H | Robert A. Heinlein