Boekenplank:
Kies

Boeken van Bettie Elias

BBS: deze pagina is onder bewerking (dit betreft alleen de kinderboeken, voor het overige is de pagina up to date).

Meer over Bettie Elias

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Young Adult

Geboren: 1953

Geboorteland: België

Website: Bettie Elias


Overzicht

 • Bloedbanden
 • Het tuinfeest
 • De ongewenste gast
 • Ticket zonder retour

Young Adult

 • De lege schommel
 • Dichter bij de maan
 • Donkere ogen
 • Eva
 • Hij of ik?
 • Jongen zonder naam
 • Losse handen
 • Weg

Kinderboeken

 • Ik wil bloemetjesschoenen
 • Kriebels en andere verhalen
 • Water van zout
 • Zo groot als papa
 • Zwerfkat

Non-Fictie

 • Zoals het leven komt

gedetailleerd overzicht

OverzichtBloedbanden

Anton heeft een ontwenningskuur achter de rug voor zijn alcoholverslaving. Hij is vast van plan om aan zijn vrouw Esther, van wie hij gescheiden leeft, te bewijzen dat hij terug op het rechte pad is.

Tot Benno en Charlie, twee drugsgebruikers die hij heeft leren kennen in de kliniek, besluiten om het negenjarige zoontje van Antons stiefzus te ontvoeren. Zal men geloven dat hij niets met de ontvoering te maken heeft, nu het duo hem niet meer loslaat en hij getuige is van een moord? Oude wonden worden opengereten, onverwerkte geheimen komen boven water.

Met scherpe observaties toont Bettie Elias dat een familie zonder geheimen niet bestaat. En dat geheimen dodelijk kunnen zijn.

Schrijver: Bettie Elias
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789089248749
Ebook: 9789089248756
Uitgever: Houtekiet
Het tuinfeest

Voor haar veertigste verjaardag organiseert Cleo een tuinfeest dat perfect moet zijn. Alles zit mee. Het is een zwoele zomeravond en de champagne vloeit rijkelijk. Haar vrienden vermaken zich opperbest met de andere gasten. Tot Laura, de dochter van Tessa en Thomas, spoorloos blijkt. Wanneer het meisje de volgende ochtend dood wordt aangetroffen, wijst alles op een ongeluk.

De vriendengroep zoekt steun bij elkaar. Maar Tessa stelt zich steeds meer vragen over de dood van haar kind. Haar zoektocht zet de vriendschap onder hoogspanning. Wat gebeurde er werkelijk tijdens die fatale nacht? En kun je je vrienden ooit echt kennen?

Schrijver: Bettie Elias
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789089247582
Uitgever: Houtekiet
De ongewenste gast

Alexander is tevreden met het leven dat hij leidt samen met zijn vrouw Marte en hun twee kinderen. Als anesthesist heeft hij een succesvolle carrière uitgebouwd en hij staat op het punt een begeerde promotie te krijgen. Naast zijn gezin heeft hij een kleine vriendenkring die hem na aan het hart ligt. Niemand weet echter dat hij een vreselijk geheim met zich meedraagt.

Tot Brent onverwachts op het toneel verschijnt. Op een geraffineerde manier dringt hij binnen in de entourage van Alexander. Al snel wordt duidelijk dat hij niet zonder reden plots is opgedoken. Kan Alexander aan de druk van Brent weerstaan? Onverwerkte jeugdtrauma’s komen boven water, oude wonden worden opengereten.

Schrijver: Bettie Elias
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789089249395
Uitgever: Houtekiet
Ticket zonder retour

Ella en Rob zijn twaalf jaar getrouwd. De verwoede pogingen om zwanger te worden hebben hun relatie geen deugd gedaan. Niet lang na de geboorte van hun zoontje Daan ontdekt Ella dat Rob tijdens zijn afwezigheid voor zijn werk in Thailand een dubbelleven leidt met Sarai, zijn Thaise minnares.

Geschokt leest Ella in de krant dat een jonge Thaise vrouw in een naburige gemeente op gruwelijke wijze werd vermoord. Rob beweert dat hij deze vrouw nooit heeft ontmoet. Kan Ella hem nog vertrouwen na al zijn bedrog?

In de hoop dat Rob niets met deze moord te maken heeft, gaat ze zelf uit op onderzoek.

Schrijver: Bettie Elias
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789052401829
Uitgever: Houtekiet

Young AdultDe lege schommel

Azmi, een jongen van 11, moet zijn land ontvluchten. Aleppo, de stad waar hij opgroeide, is platgebombardeerd. De meeste mensen die er woonden zijn gevlucht. Met honderdduizenden.

Na een barre voettocht over verlaten bergpaden, steekt Azmi met zijn zusje Rasha en zijn ouders de Middellandse Zee over in een veel te kleine boot. Een angstaanjagende en spannende overtocht. Na enkele omzwervingen komen ze uiteindelijk hier terecht in een opvangcentrum voor vluchtelingen.

In zijn nieuwe klas denkt Azmi met heimwee aan zijn vroegere school. Hij mist zijn vrienden, vooral zijn beste vriend Roni. Hij weet dat hij hem nooit meer zal zien.

Hoe doe je dat, nieuwe vrienden maken? Of je thuis voelen in een land waar alles anders en vreemd is? Of de nare herinneringen aan de oorlog loslaten en een plaats geven?

Schrijver: Bettie Elias
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789059088733
Uitgever: Davidsfonds / Infodok
Dichter bij de maan

'Maak dat je wegkomt!'

Er zat niets anders op. Met hangende schouders was hij de trap naar de zolder opgegaan. Halverwege had hij nog eens omgekeken naar Alex, die nog altijd de wacht hield voor de deur van hun kamer. Met lood in de schoenen was hij verder de trap opgeklommen. Angstig had hij de deur van de zolder opengedaan, hij hoopte nog altijd dat het een grap was... Maar daar stonden zijn bed, een tafel en een stoel. Op de tafel zag hij een bord met boterhammen en een glas water. Hij begreep er niets van. Opeens werd de deur achter hem met een knal dichtgetrokken. Geschrokken snelde hij ernaartoe en greep naar de klink, de sleutel knarste al in het slot. Te laat!

In paniek bonsde hij met beide vuisten op de deur, hij stampte en krijste. Hij huilde als een klein kind, uren aan een stuk. Maar de deur bleef dicht. Uitgeput bleef hij ervoor liggen. Die eerste nacht had hij niet in zijn bed geslapen.

Vik wordt door zijn oudste broer Alex naar de zolder verbannen en opgesloten. Zijn moeder, die hem deels verantwoordelijk acht voor het vertrek van haar man en haar verdriet nooit heeft kunnen verwerken, laat dit en andere pesterijen gebeuren. Vik ondergaat alles en trekt zich terug in zijn eigen wereld. Tot hij op school bevriend raakt met Nicolas, een uitbundige jongen die net zoals hij zijn jaar overdoet. Door zijn vriendschap met Nicolas vindt Vik zijn eigenwaarde langzaam terug en komt hij in verweer tegen zijn situatie.

Schrijver: Bettie Elias
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789022323632
Uitgever: Manteau
Donkere ogen

‘Hij ziet alleen een paar donkere ogen onder een kap. Een meisje, denkt hij, maar helemaal zeker is hij niet.’

Sara gaat voor een maand logeren bij Maarten en Tim. In het dorp leert ze Rob kennen, die meehelpt in de winkel van zijn moeder. Maar Maarten is helemaal niet blij met de interesse van zijn nichtje voor Rob. Hij doet alles om die nieuwe vriendschap te dwarsbomen.

Toch lukt het Rob en Sara om elkaar beter te leren kennen. Daardoor durft Sara het aan Rob te vertellen. Ze is immers niet zomaar op vakantie. Welk geheim draagt Sara met zich mee?

Donkere ogen is een warm verhaal over een ontluikende verliefdheid.

Schrijver: Bettie Elias
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789044801521
Uitgever: Clavis
Eva

Eva heeft echt geen zin in het nieuwe schooljaar. Doordat ze het vorige jaar ziek was, moet ze nu het zesde overdoen. Ze voelt zich moederziel alleen en mist haar vriendinnen. Gelukkig is er de nieuwe jongen, Mathijs. Ook hij is een jaartje ouder dan de anderen en hoewel Eva eerst de kat uit de boom kijkt, blijkt het na een tijdje toch te klikken tussen hen.

Tot er nog een nieuwe leerling in de klas komt: Latifa. Mathijs ontfermt zich over het Marokkaanse meisje en dat vindt Eva helemaal niet leuk!

Eva is een herkenbaar verhaal over jonge tieners en hun gevoelens van vriendschap en jaloezie.

Schrijver: Bettie Elias
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789044803174
Uitgever: Clavis
Hij of ik?

Hij loopt de jongen voorbij. Hij moet. Hij kan niet anders. 'Help mij!' roept de jongen wanhopig. 'lk kan niet meer.' Maar Sam loopt door, tot hij niets meer hoort. Aarzelend kijkt hij achterom. De jongen is gevallen. Zijn schouders schokken, hij huilt zonder geluid. Sam holt terug. Met alle macht sleurt hij de jongen overeind. 'Je moet het zelf doen', zegt hij bijna huilend. 'Ik kan jou niet helpen. Ik moet volgen. Anders...'

Op een dag wordt Sam ontvoerd door het rebellenleger van Kony. Na een barre tocht zonder eten en drinken komt hij terecht in een kamp in Soedan, waar hij getraind wordt om te vechten. De eerste keer staart Sam naar het machinegeweer in zijn handen. Nieuwsgierig en bang tegelijk. 'Op het slagveld kun je kiezen', zegt de commandant. 'Het is jouw leven of het leven van de vijand'.

Hij of ik? gaat over kindsoldaten, kinderen in Afrikaans oorlogsgebied die verplicht worden om mee te vechten in een wrede oorlog. Els De Temmerman schreef een nawoord bij dit verhaal. 'Zwart of blank, kinderen zijn kinderen, overal ter wereld.'

Hij of ik? is een aangrijpend boek over de kracht van een kind dat ondanks alles overeind blijft en blijft geloven in een betere toekomst.

Schrijver: Bettie Elias
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789022321959
Uitgever: Manteau


Jongen zonder naam

Samuel wordt midden in de nacht in Antwerpen met zijn familie opgepakt door de Duitse SS. Samen komen ze terecht in de Mechelse Dossinkazerne, een doorgangskamp waar duizenden Joden opgesloten zitten. In afwachting van hun deportatie per trein naar een van de concentratiekampen, ondergaan ze de wreedheden en vernederingen van de SS'ers.

Tegelijkertijd plannen drie jongeren in Brussel de sabotage van een van deze transporten. Een onmogelijk idee, waar zelfs verzetslieden niet in geloven. Hun verhaal en dat van Samuel zal zich op een onwaarschijnlijke manier kruisen...

Jongen zonder naam is geïnspireerd op ware feiten.

Schrijver: Bettie Elias
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789059086845
Uitgever: Davidsfonds
Losse handen

Youssef kan zijn geluk niet op. 'Ik krijg binnenkort prothesen voor mijn handen!' 'Pro wat?' `Namaakhanden', zegt hij glunderend. `Kunsthanden Echt waar!' zegt hij bij het zien van Karims ongelovige blik. `Van die die man daarnet?' Youssef knikt. `Dat is Robert, die man over wie ik je verteld heb. Volgende week komt er een dokter bij hem logeren en die zou mij aan nieuwe handen kunnen helpen. Normaal is dat onbetaalbaar, maar Robert zou iets voor mij kunnen regelen.' Karim kijkt voor zich uit. Het lijkt wel een sprookjesverhaal.

Karim is twaalf, maar tegen toeristen moet hij zeggen dat hij veertien is. Zes dagen per week werkt hij als kinderarbeider in een muffe koperslagerij in de Marokkaanse stad Fez. Via zijn vriend Youssef leert hij Robert kennen, een buitenlander die een gastenverblijf heeft. Robert wil Youssef en Karim helpen. Maar gaandeweg ondervindt Karim dat Roberts bedoelingen niet altijd even zuiver zijn.

Losse handen is een levensecht boek over kwetsbaarheid, misbruik en de kracht van vriendschap.

Schrijver: Bettie Elias
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789022328019
Uitgever: Manteau
Weg

Van de ene dag op de andere worden Dinar en zijn familie uit hun huis in Kosovo verdreven. Servische soldaten voeren zijn vader hardhandig weg. Dinar slaat met zijn moeder en zusjes op de vlucht. Na een vermoeiende tocht vol verschrikkingen bereiken ze een vluchtelingenkamp. Vandaar worden ze overgevlogen naar een ander land, waar ze terechtkomen in een asielcentrum.

Dinar moet wennen aan de nieuwe taal, de school, de mensen. Kosovo lijkt zo ver weg en hij mist zijn vader. Toch went hij langzaam aan het leven in het nieuwe land. Maar er is één grote onzekerheid... Dinar en zijn familie weten niet of ze mogen blijven. Misschien moeten ze op een dag terug naar Kosovo, waar hun leven in gevaar is.

Weg is een meeslepend verhaal dat levendig weergeeft hoe het voelt om je land te moeten ontvluchten en een nieuw leven te beginnen op een totaal vreemde plek.

Schrijver: Bettie Elias
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789044805048
Uitgever: Clavis

KinderboekenIk wil bloemetjesschoenen

Mama wil witte schoenen voor het feest van oma.
Maar Jessa wil rode schoenen met kleurrijke bloemetjes.
Mama zet door, het worden witte schoenen.
Tegen de zin van Jessa in.
Tot ze er iets op vindt!
Maar zal mama het wel goed vinden? Of wordt ze boos?
Het wordt een spannend feest voor Jessa.
Met heel mooie schoenen.

Een grappig, ondeugend verhaal over een meisje dat op een eigengereide manier haar willetje doordrijft.

Schrijver: Bettie Elias
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789044801194
Uitgever: Clavis
Kriebels en andere verhalen

Kriebels bundelt korte verhalen over het leven van elke dag, over herkenbare, soms vrolijke, soms droevige situaties: over dik zijn, stoeien, kattenkwaad en heimwee, over spieken, afscheid, vakantie en blubberpudding, over rode cijfers en een rode kop, over dromen in de klas en dansen met je ogen dicht...

Korte, pittige verhalen die altijd net ietsjes anders aflopen dan je verwacht. In een heldere, eenvoudige taal en met sfeervolle illustraties van Isabelle Vandenabeele.

Kriebels bundelt de verhalen uit het eerder verschenen Blubberpudding en Dansen met je ogen dicht.

Schrijver: Bettie Elias
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789044801507
Uitgever: Clavis
Water van zout

Op een dag krijgt Dries te horen dat zijn papa verongelukt is. Een moeilijke tijd breekt aan. ‘Hoe moet het nu verder zonder jou?’ schrijft hij aan papa. Maar ook: ‘Soms heb ik het gevoel dat je heel dichtbij bent.’

Water van zout is een ontroerend verhaal over afscheid nemen van iemand die je lief is.

Schrijver: Bettie Elias
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789044802986
Uitgever: Clavis
Zo groot als papa

Zo groot als papa is een heerlijk verhaal over de fantasieën van een jongen en een meisje over hun papa. Ze dromen wat ze allemaal samen met hun papa zullen doen als ze zo groot zijn als hij. Samen gaan ze de hoogste bergtoppen beklimmen, leeuwen zoeken in Afrika, naar de Noordpool fietsen, voetballen tot het donker is, elke week frietjes met mayonaise eten...

Een geschenkboek over de liefdevolle band tussen een vader en zijn kinderen.

Schrijver: Bettie Elias
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789058389985
Uitgever: De Eenhoorn
Zwerfkat

Op een dag is papa met slaande deuren weggegaan en nooit meer teruggekomen. Maya weet niet waar hij is. Ze kan bij niemand terecht met alle vragen die door haar hoofd spoken, haar eenzaamheid en haar woede diep vanbinnen. Mama heeft zelf te veel verdriet.

Gelukkig is er Madame Camilla, een operazangeres die terugkijkt op een vol leven en zo haar eigen geheimen heeft. Ze draagt Maya een warm hart toe. Maar op een dag verdwijnt ook Madame Camilla opeens. Laat ook zij Maya in de steek?

Zwerfkat is een gevoelig verhaal over zich verlaten voelen, hoop en vriendschap.

Schrijver: Bettie Elias
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789044800456
Uitgever: Clavis

Non-FictieZoals het leven komt

Bettie Elias interviewde tien jongeren met een ongewoon levenspad. Zij werden in hun jonge leven geconfronteerd met een drastische gebeurtenis. Ze werden gepest, moesten naar een tehuis, werden getroffen door kanker, raakten verslaafd aan drugs, moesten leren leven met autisme, werden zwanger of moesten vluchten uit hun geboorteland. Hoe ga je daarmee om? Hoe bepaalt dat je leven? Deze jongeren vertellen openhartig over hun ervaringen. Over pijn en verdriet, maar ook over moed en hoop.

Zoals het leven komt is een bundeling van levensechte en ontroerende getuigenissen van jongeren die op een moedige manier een eigen weg in het leven zoeken. Aangrijpend en hartverwarmend.

 • Heleen, een autistisch meisje van 17, zoekt haar weg in het gewone leven;
 • Gino, een jongen van 15, woont sinds zijn vijfde in een (gezinsvervangend) tehuis;
 • Aida, een meisje van bijna 18, ondernam ten einde raad een zelfmoordpoging;
 • Iris, een meisje van 13, woont op een schip en verblijft al sinds haar vijfde op een internaat voor schipperskinderen;
 • Wendy, een gelukkige tienermoeder van 18;
 • Barialai, een jongen van 17 die als alleenstaande minderjarige uit Afghanistan naar ons land gevlucht is, is op zoek naar een plaats in onze maatschappij;
 • Ashka, een Armeens meisje van 17, leeft met haar familie in armoede;
 • Laura, een meisje van 19, heeft de strijd tegen botkanker gewonnen;
 • Daniël, een jongen van 15, heeft na een leven in tehuizen een nieuw thuis gevonden in een pleeggezin;
 • Bart, een jongen van 18, heeft de strijd tegen drugs gewonnen.

Schrijver: Bettie Elias
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789044810516
Uitgever: Clavis

Gerelateerde schrijvers