Boekenplank:
Kies

Blog

Af en toe vind ik het leuk om iets met u te delen, zoals nieuwe onderdelen van de website, iets persoonlijks of zomaar een observatie. Dan schrijf ik hier een Blogje en hoop ik u even plezierig te hebben vermaakt.

Het pseudoniem Linda van Rijn

Dat Linda van Rijn een pseudoniem is, was eigenlijk wel bekend. Maar wie er achter dat pseudoniem schuilging, was een groot geheim. Een heel goed bewaard geheim, want elf jaar en 28 boeken later, was het geheim nog steeds niet uitgelekt. Tot de schrijfster besloot dat het tijd was haar identiteit bekend te maken. Dat deed ze in april 2022 tijdens een officiële onthulling in het koetshuis van Kasteel Groeneveld in Baarn.

Mariette Middelbeek is de schrijfster die schuil gaat achter het pseudoniem Linda van Rijn. En aangezien Sandrine Jolie een pseudoniem is van Linda van Rijn, is dat dus ook Mariette Middelbeek. De verschillende pseudoniemen hebben echter wel een doel, want ze geven weer om welk soort boeken het gaat.

  • Sandrine Jolie - erotisch getinte thrillers
  • Mariette Middelbeek - romans, young adult, non-fictie
  • Linda van Rijn - thrillers

Persoonlijk vind ik het vooral leuk dat haar identiteit zo lang geheim is gebleven terwijl er toch best aardig wat mensen op de hoogte moeten zijn geweest.

Petra, 18 mei 2022

2022: Een nieuw begin

Ik dacht: ah, begin van het jaar, mooi moment om weer eens een Blog voor de website te schrijven... om tot de ontdekking te komen dat het ruim een jaar geleden is dat ik dat voor het laatst heb gedaan. Oeps dus. Bewijst maar weer dat de tijd snel gaat en door je vingers glipt als je even niet oplet.

Er gebeurt van alles in zo'n jaar. Leuke dingen, minder leuke dingen en van alles daar tussenin. In oktober 2020 kreeg ik mijn derde kleinkind en deze jongeman is wekelijks enkele dagen bij mij terwijl zijn ouders aan het werk zijn. Het is een heerlijk, vrolijk manneke, maar oh zo bewerkelijk. Ik heb nog twee kleinkinderen en ook die verblijven wel eens een dagje bij oma, reuze gezellig allemaal. Waar ik eigenlijk mee wil zeggen: ik heb het best druk.

Al mijn beschikbare vrije tijd besteed ik aan het updaten van de website. Het is mijn hobby en ik kom er meestal van tot rust om het werk te verrichten. Nieuwe schrijvers toevoegen, bestaande schrijvers bijhouden, maar ook oude bestanden aanpassen. Bij schrijvers waar de afbeeldingen nog klein zijn, zijn niet alle bestanden meegegaan met het omzetten van de website, teksten zijn één grote brij en de ISBN-nummers bestaan vaak nog uit 10 cijfers met streepjes ertussen en die herkent Bol tegenwoordig niet meer (vandaar dat een link naar Bol soms niet werkt).

Er staan inmiddels ruim 5000 schrijvers op de website, goed voor bijna 30.000 boeken. Hoeveel daarvan nog in de oude vorm zijn, durf ik niet te zeggen, en eerlijk gezegd wil ik daar ook niet teveel over nadenken, want het is me nogal een klus. Ook ben ik tussen de jaren 2012 en 2017 ziek geweest en heb ik in die jaren niet aan de website gewerkt. Dus ook boeken die zijn uitgegeven in die jaren worden nog steeds toegevoegd (hoewel ik moet zeggen dat het eigenlijk erg meevalt hoeveel er ontbreken).

Zodoende heb ik niet heel veel tijd voor het beantwoorden van emails, vooral emails die enig uitzoekwerk vergen. Sommige emails handel ik wel direct af, anderen duren wat langer en helaas, velen zitten nog in m'n inbox. Met ster, dat wel.

Ik denk ook nog over wat aanpassingen voor de website en een eventuele app. Ik heb enkele ideeën voor een app, maar mocht u denken: dit hoort er per se in, laat me dat dan eens weten. Wellicht is het iets dat ik zelf nog niet bedacht heb. Of en wanneer die app komt, durf ik niet te zeggen, maar de gedachte speelt wel.

Ook wil ik hier de vertalers van buitenlandse boeken nog even benoemen. Ze zijn ontzettend belangrijk en een goede vertaler is minstens zo belangrijk als de schrijver zelf. Ik heb de vertalers echter geen plek gegeven op mijn website. Ten eerste omdat ik er niet aan heb gedacht bij de opzet en ten tweede omdat ik de website zo eenvoudig mogelijk wil houden. En, hoe belangrijk hun werk ook is, bij het zoeken naar een boek is de vertaler gewoonlijk niet relevant.

Ik wens u allen een goed jaar met veel mooie boeken en geweldige (nieuwe) schrijvers.

Petra, 3 januari 2022

Lucinda Riley overleden

Lucinda Riley, schrijfster van de bestseller-serie De Zeven Zussen, is op 55-jarige leeftijd overleden. Riley is in alle rust overleden, laat de familie weten in een verklaring. "We realiseren ons dat dit een enorme schok zal zijn voor velen, omdat de meeste mensen niet wisten dat Lucinda al vier jaar aan kanker leed."

GastBlog: Een ode aan chicklits

Chicklit; bah, het is eigenlijk een verouderde en denigrerende term. Ik zeg liever feelgood, omdat het zoveel breder is dan ‘een stukje literatuur voor chicks’. Maar hier gebruik ik het woord ‘chicklit’ even om een punt te maken. Ondanks dat het genre razend populair en geliefd is onder een groot, (veelal) vrouwelijk lezerspubliek, is het dat niet bij critici. Sterker nog: chicklits scoren het laagst op de schaal van boeken die als het meest literair worden beschouwd. Ik betwijfel echter hardop of ‘meest literair’ ook het ‘meest waardevol’ en het ‘meest lekker lezend’ betekent.

Spionageschrijver John le Carré overleden

De Britse spionageschrijver John le Carré is zaterdagavond overleden. Le Carré werd 89 jaar. Hij overleed na een kort ziekbed aan een longontsteking, maakte zijn agent bekend.

Le Carré  was zelf actief in West-Duitsland voor de Britse geheime dienst. Zijn carrière als spion kwam in 1964 ten einde toen de Britse dubbelspion Kim Philby hem en een groot aantal andere geheim agenten in een geruchtmakende zaak verraadde aan de Russische geheime dienst KGB.

Le Carré bleef tot op hoge leeftijd schrijven. Hij debuteerde in 1961 met Telefoon voor de dode, waarin hij zijn beroemdste personage George Smiley introduceerde. Die zou nog in verschillende titels terugkeren. Hij moest een pseudoniem kiezen omdat hij officieel diplomaat was, en die mochten onder hun eigen naam geen boeken publiceren.

Probleempjes

Toen ik afgelopen maandag na het ochtendritueel mijn handen wilde wassen, bleek ik geen water te hebben. Nou had ik wel een kaartje in de bus gekregen van de gemeente, maar dat had ik (natuurlijk) maar half gelezen. Gelukkig had ik nog een fles water in de koelkast en kon ik onder het genot van een kop koffie lezen dat ik één ochtend geen water zou hebben, maar dat ik vier dagen geen water uit de kraan kon gebruiken voor consumptie. En laat ik nu ook nog snipverkouden blijken te zijn! Sinterklaas vieren met kleinkinderen - die doorlopend verkouden lijken te zijn - was dus niet zonder gevolgen. Uiteindelijk heb ik me toch maar naar de supermarkt gesleept om water in te slaan, want daar gebruik je veel meer van dan je gewoonlijk bij stil staat.

Deus ex machina

Ongeveer een jaar geleden werd ik dagelijks door mijn computer gewaarschuwd dat de ondersteuning van Windows 7 per 1 januari 2020 zou verlopen. Of mijn PC de update naar Windows 10 aan zou kunnen, was nog maar de vraag, want ze was - voor een PC in ieder geval - een beetje aan de bejaarde kant. Dus kocht ik een nieuwe computer.

Maar ik ben gewend aan mijn oude computer. Kan met haar lezen en schrijven, zogezegd. Dus bleef ik de omwisseling van oud naar nieuw maar uitstellen en uitstellen. Inmiddels is er bijna één jaar verstreken en zit mijn fonkelnieuwe PC nog steeds in de doos waar ze in geleverd werd. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Nederlandse schrijvers

Gisteren is de schrijver Maarten Biesheuvel overleden. Een bekend Nederlands schrijver, maar (nog) niet opgenomen op deze website. De reden hiervoor is dat het meestal vrij moeizaam is om een overzicht samen te stellen van ál het werk van Nederlandse schrijvers, zeker als het gaat om de oudere schrijvers. Het Nederlands taalgebied is niet erg groot, dus om een boterham te verdienen moe(s)ten schrijvers vaak wat bijschnabbelen. Het gevolg is een boekje in opdracht van een koffiemerk, een bierbrouwerij of een jubileum van die of gene. Dit zijn allemaal titels die moeten worden opgezocht, nagekeken en beschreven. Meestal een zeer tijdrovend werk.

GastBlog: Liefde voor boeken!

Ik hou van spannende boeken en verzamel ze ook. Als ik tussen mijn boeken zit, word ik rustig en geniet ik volop. Intussen heb ik een mooie verzameling van ongeveer 3500 boeken in mijn privébibliotheek. Elk boek heeft een lange voorgeschiedenis waar de schrijver aan heeft gewerkt en over nagedacht.

Mijn wens was mijn eigen boek schrijven en kunnen zien in mijn eigen bibliotheek. Gelukkig heb ik mijn droom waar kunnen maken. Verleden jaar bracht ik mijn eerste boek Wraak uit en in april komt mijn tweede boek in de handel: Dodelijke afrekening.

Quarantaine

Ik had een idee voor een Blog dat ik nog moest uitwerken, maar ik ging het Mijn klachtenBlog noemen. Want ik erger me verschrikkelijk aan de nieuwe gewoonte van uitgeverijen om in het Nederlands vertaalde boeken een Engelse titel te geven. Ik erger me groen en geel aan de tenenkrommende vertalingen van met name young adult boeken. En laten stickers op de omslag van een boek nu ook een doorn in mijn oog zijn. Ik kan nog wel even doorgaan, maar ik doe het niet. Want momenteel zijn het ergernissen van niets...