Boekenplank:
Kies

Blog

Af en toe vind ik het leuk om iets met u te delen, zoals nieuwe onderdelen van de website, iets persoonlijks of zomaar een observatie. Dan schrijf ik hier een Blogje en hoop ik u even plezierig te hebben vermaakt.

Lucinda Riley overleden

Lucinda Riley, schrijfster van de bestseller-serie De Zeven Zussen, is op 55-jarige leeftijd overleden. Riley is in alle rust overleden, laat de familie weten in een verklaring. "We realiseren ons dat dit een enorme schok zal zijn voor velen, omdat de meeste mensen niet wisten dat Lucinda al vier jaar aan kanker leed."

GastBlog: Een ode aan chicklits

Chicklit; bah, het is eigenlijk een verouderde en denigrerende term. Ik zeg liever feelgood, omdat het zoveel breder is dan ‘een stukje literatuur voor chicks’. Maar hier gebruik ik het woord ‘chicklit’ even om een punt te maken. Ondanks dat het genre razend populair en geliefd is onder een groot, (veelal) vrouwelijk lezerspubliek, is het dat niet bij critici. Sterker nog: chicklits scoren het laagst op de schaal van boeken die als het meest literair worden beschouwd. Ik betwijfel echter hardop of ‘meest literair’ ook het ‘meest waardevol’ en het ‘meest lekker lezend’ betekent.

Spionageschrijver John le Carré overleden

De Britse spionageschrijver John le Carré is zaterdagavond overleden. Le Carré werd 89 jaar. Hij overleed na een kort ziekbed aan een longontsteking, maakte zijn agent bekend.

Le Carré  was zelf actief in West-Duitsland voor de Britse geheime dienst. Zijn carrière als spion kwam in 1964 ten einde toen de Britse dubbelspion Kim Philby hem en een groot aantal andere geheim agenten in een geruchtmakende zaak verraadde aan de Russische geheime dienst KGB.

Le Carré bleef tot op hoge leeftijd schrijven. Hij debuteerde in 1961 met Telefoon voor de dode, waarin hij zijn beroemdste personage George Smiley introduceerde. Die zou nog in verschillende titels terugkeren. Hij moest een pseudoniem kiezen omdat hij officieel diplomaat was, en die mochten onder hun eigen naam geen boeken publiceren.

Probleempjes

Toen ik afgelopen maandag na het ochtendritueel mijn handen wilde wassen, bleek ik geen water te hebben. Nou had ik wel een kaartje in de bus gekregen van de gemeente, maar dat had ik (natuurlijk) maar half gelezen. Gelukkig had ik nog een fles water in de koelkast en kon ik onder het genot van een kop koffie lezen dat ik één ochtend geen water zou hebben, maar dat ik vier dagen geen water uit de kraan kon gebruiken voor consumptie. En laat ik nu ook nog snipverkouden blijken te zijn! Sinterklaas vieren met kleinkinderen - die doorlopend verkouden lijken te zijn - was dus niet zonder gevolgen. Uiteindelijk heb ik me toch maar naar de supermarkt gesleept om water in te slaan, want daar gebruik je veel meer van dan je gewoonlijk bij stil staat.

Deus ex machina

Ongeveer een jaar geleden werd ik dagelijks door mijn computer gewaarschuwd dat de ondersteuning van Windows 7 per 1 januari 2020 zou verlopen. Of mijn PC de update naar Windows 10 aan zou kunnen, was nog maar de vraag, want ze was - voor een PC in ieder geval - een beetje aan de bejaarde kant. Dus kocht ik een nieuwe computer.

Maar ik ben gewend aan mijn oude computer. Kan met haar lezen en schrijven, zogezegd. Dus bleef ik de omwisseling van oud naar nieuw maar uitstellen en uitstellen. Inmiddels is er bijna één jaar verstreken en zit mijn fonkelnieuwe PC nog steeds in de doos waar ze in geleverd werd. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Nederlandse schrijvers

Gisteren is de schrijver Maarten Biesheuvel overleden. Een bekend Nederlands schrijver, maar (nog) niet opgenomen op deze website. De reden hiervoor is dat het meestal vrij moeizaam is om een overzicht samen te stellen van ál het werk van Nederlandse schrijvers, zeker als het gaat om de oudere schrijvers. Het Nederlands taalgebied is niet erg groot, dus om een boterham te verdienen moe(s)ten schrijvers vaak wat bijschnabbelen. Het gevolg is een boekje in opdracht van een koffiemerk, een bierbrouwerij of een jubileum van die of gene. Dit zijn allemaal titels die moeten worden opgezocht, nagekeken en beschreven. Meestal een zeer tijdrovend werk.

GastBlog: Liefde voor boeken!

Ik hou van spannende boeken en verzamel ze ook. Als ik tussen mijn boeken zit, word ik rustig en geniet ik volop. Intussen heb ik een mooie verzameling van ongeveer 3500 boeken in mijn privébibliotheek. Elk boek heeft een lange voorgeschiedenis waar de schrijver aan heeft gewerkt en over nagedacht.

Mijn wens was mijn eigen boek schrijven en kunnen zien in mijn eigen bibliotheek. Gelukkig heb ik mijn droom waar kunnen maken. Verleden jaar bracht ik mijn eerste boek Wraak uit en in april komt mijn tweede boek in de handel: Dodelijke afrekening.

Quarantaine

Ik had een idee voor een Blog dat ik nog moest uitwerken, maar ik ging het Mijn klachtenBlog noemen. Want ik erger me verschrikkelijk aan de nieuwe gewoonte van uitgeverijen om in het Nederlands vertaalde boeken een Engelse titel te geven. Ik erger me groen en geel aan de tenenkrommende vertalingen van met name young adult boeken. En laten stickers op de omslag van een boek nu ook een doorn in mijn oog zijn. Ik kan nog wel even doorgaan, maar ik doe het niet. Want momenteel zijn het ergernissen van niets...

Reviews, Nora Roberts en Rafi

Indien u een regelmatige bezoeker bent van deze website, kan het u nauwelijks zijn ontgaan dat ik de afgelopen weken bezig ben geweest met het updaten van de schrijfster Nora Roberts. Het was een klus waar ik al maanden tegenaan zat te hikken, want ik had het al eerder gedaan, op de oude website, met de oudere uitgaves. Toen was het al een grote en complexe klus, maar met de heruitgave van veel oude titels (veelal onder een andere naam), de uitgave van e-books (eveneens vaak onder een andere titel) én de uitgave van nieuwe boeken, wist ik dat het dit keer nog ingewikkelder zou zijn.

Zoekfunctie, jaartallen en uitgeverijen

Sinds mijn laatste Blog zijn er twee grote aanpassingen aan de website geweest.

De zoekfunctie is aangepast

Voorheen kon binnen de website alleen gezocht worden op schrijver of titel. Door het invoeren van een Google-zoekveld wordt nu de hele website doorzocht, dus ook de teksten van de boekbeschrijvingen. Dit is handig als je bepaalde namen of gebeurtenissen van een boek nog weet, maar de naam van de schrijver of het boek je is ontschoten.

Klein nadeel is dat je bij de zoekresultaten eerst wat reclame van Google krijgt. Je moet dus iets naar beneden scrollen om de zoekresultaten van de website te bekijken. Als je hier eenmaal aan gewend bent, is het geen enkel probleem.