Boekenplank:
Kies

Blog

Af en toe vind ik het leuk om iets met u te delen, zoals nieuwe onderdelen van de website, iets persoonlijks of zomaar een observatie. Dan schrijf ik hier een Blogje en hoop ik u even plezierig te hebben vermaakt.

Deus ex machina

Ongeveer een jaar geleden werd ik dagelijks door mijn computer gewaarschuwd dat de ondersteuning van Windows 7 per 1 januari 2020 zou verlopen. Of mijn PC de update naar Windows 10 aan zou kunnen, was nog maar de vraag, want ze was - voor een PC in ieder geval - een beetje aan de bejaarde kant. Dus kocht ik een nieuwe computer.

Maar ik ben gewend aan mijn oude computer. Kan met haar lezen en schrijven, zogezegd. Dus bleef ik de omwisseling van oud naar nieuw maar uitstellen en uitstellen. Inmiddels is er bijna één jaar verstreken en zit mijn fonkelnieuwe PC nog steeds in de doos waar ze in geleverd werd. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Nederlandse schrijvers

Gisteren is de schrijver Maarten Biesheuvel overleden. Een bekend Nederlands schrijver, maar (nog) niet opgenomen op deze website. De reden hiervoor is dat het meestal vrij moeizaam is om een overzicht samen te stellen van ál het werk van Nederlandse schrijvers, zeker als het gaat om de oudere schrijvers. Het Nederlands taalgebied is niet erg groot, dus om een boterham te verdienen moe(s)ten schrijvers vaak wat bijschnabbelen. Het gevolg is een boekje in opdracht van een koffiemerk, een bierbrouwerij of een jubileum van die of gene. Dit zijn allemaal titels die moeten worden opgezocht, nagekeken en beschreven. Meestal een zeer tijdrovend werk.

GastBlog: Liefde voor boeken!

Ik hou van spannende boeken en verzamel ze ook. Als ik tussen mijn boeken zit, word ik rustig en geniet ik volop. Intussen heb ik een mooie verzameling van ongeveer 3500 boeken in mijn privébibliotheek. Elk boek heeft een lange voorgeschiedenis waar de schrijver aan heeft gewerkt en over nagedacht.

Mijn wens was mijn eigen boek schrijven en kunnen zien in mijn eigen bibliotheek. Gelukkig heb ik mijn droom waar kunnen maken. Verleden jaar bracht ik mijn eerste boek Wraak uit en in april komt mijn tweede boek in de handel: Dodelijke afrekening.

Quarantaine

Ik had een idee voor een Blog dat ik nog moest uitwerken, maar ik ging het Mijn klachtenBlog noemen. Want ik erger me verschrikkelijk aan de nieuwe gewoonte van uitgeverijen om in het Nederlands vertaalde boeken een Engelse titel te geven. Ik erger me groen en geel aan de tenenkrommende vertalingen van met name young adult boeken. En laten stickers op de omslag van een boek nu ook een doorn in mijn oog zijn. Ik kan nog wel even doorgaan, maar ik doe het niet. Want momenteel zijn het ergernissen van niets...

Reviews, Nora Roberts en Rafi

Indien u een regelmatige bezoeker bent van deze website, kan het u nauwelijks zijn ontgaan dat ik de afgelopen weken bezig ben geweest met het updaten van de schrijfster Nora Roberts. Het was een klus waar ik al maanden tegenaan zat te hikken, want ik had het al eerder gedaan, op de oude website, met de oudere uitgaves. Toen was het al een grote en complexe klus, maar met de heruitgave van veel oude titels (veelal onder een andere naam), de uitgave van e-books (eveneens vaak onder een andere titel) én de uitgave van nieuwe boeken, wist ik dat het dit keer nog ingewikkelder zou zijn.

Zoekfunctie, jaartallen en uitgeverijen

Sinds mijn laatste Blog zijn er twee grote aanpassingen aan de website geweest.

De zoekfunctie is aangepast

Voorheen kon binnen de website alleen gezocht worden op schrijver of titel. Door het invoeren van een Google-zoekveld wordt nu de hele website doorzocht, dus ook de teksten van de boekbeschrijvingen. Dit is handig als je bepaalde namen of gebeurtenissen van een boek nog weet, maar de naam van de schrijver of het boek je is ontschoten.

Klein nadeel is dat je bij de zoekresultaten eerst wat reclame van Google krijgt. Je moet dus iets naar beneden scrollen om de zoekresultaten van de website te bekijken. Als je hier eenmaal aan gewend bent, is het geen enkel probleem.

De Cock met Cee Ooo Cee Kaa

Ik heb al meerdere keren de vraag gekregen waarom de boeken van Baantjer niet op de website zijn opgenomen. Ik ga dat uiteraard wel doen, maar had een goede reden om het eerst niet te doen.

Taal voor de leuk

We krijgen ze met de paplepel ingegoten en zodra we op school beginnen met echte lessen, is het één van de eerste taalonderwerpen die we leren: lidwoorden.

Het zijn er in de Nederlandse taal maar drie: de, het en een, maar voor wie niet met Nederlands is opgevoed valt het nog lang niet mee om precies te weten wanneer welk lidwoord moet worden gebruikt. Zo hadden we vroeger op het ministerie een secretaresse van Turkse afkomst die steevast 'de overleg' en 'het vergadering' in haar emails schreef. Zelf heb ik altijd moeite gehad met Duitse en Franse lidwoorden, dus helemaal onbegrijpelijk is het niet dat het voor anderstaligen nogal lastig is om te weten wanneer je de of het moet gebruiken.

Maan van Lucinda Riley

Laat ik dit blog beginnen met alle bezoekers van boekbeschrijvingen.nl een heel goed jaar toe te wensen en te bedanken voor jullie aanwezigheid op de website. Het afgelopen jaar heeft de website een grote verandering ondergaan en de reacties waren, op een enkele negatieve reactie na, dusdanig positief dat ik dit heb ervaren als een ontzettende aanmoediging om op de gekozen weg door te gaan.

Het oordeel

Daar is hij dan! Nou ja, bijna. Want hij is pas verkrijgbaar vanaf 23 oktober: Het oordeel van John Grisham.

De boeken van Grisham verschijnen steevast bij Bruna en worden tot vlak voor de verschijning met geheimzinnigheid omgeven. Zo was de eerder bekend gemaakte titel van het boek: De afrekening, maar ergens is dat voor de definitieve versie dan toch Het oordeel geworden. Maakt mij niet uit, ik vind het best. Ik hou van Grisham. Spannende boeken die lekker weglezen. Vooral zijn oudere boeken heb ik meerdere keren gelezen.