Boekenplank:
Kies

Boeken van T.C. Boyle

T.C. Boyle en T. Coraghessan Boyle zijn één persoon. Zijn geboortenaam was Thomas John Boyle, maar toen hij 17 jaar was veranderde hij zijn middelnaam naar Coraghessan, een naam uit zijn moeders familie. Boyle studeerde aan de State University of New York at Potsdam, the University of Iowa Writers' Workshop en the University of Iowa.

Meer over T.C. Boyle

Genre: Roman

Pseudoniem (van): Thomas Coraghessan Boyle, T. Coraghessan Boyle

Geboren: 1948

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: T.C. Boyle


Overzicht

  • De ingewijden - The inner circle
  • De Terranauten - The Terranauts
  • De vrouwen - The women
  • Na de barbarij - When the killing's done
  • Praat met mij - Talk to me
  • San Miguel - San Miguel
  • Talk talk - Talk talk
  • Verloren nachten - Drop City
  • Wie storm zaait - The harder they come

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe ingewijden

Een briljante roman over Alfred Kinsey, de man die het denken van de Amerikanen over seks definitief veranderde. T.C. Boyle is terug - en beter dan ooit.

De ingewijden heeft alles in zich: geweldige personages, een voortdenderende plot en meer seks dan grensverleggend onderzoeker Kinsey ooit voor mogelijk hield om te documenteren...

Schrijver: T.C. Boyle
Oorspronkelijke titel: The inner circle
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789041408808
Uitgever: Ambo | Anthos
De Terranauten
Acht streng geselecteerde, jonge Terranauten, vier vrouwen en vier mannen, laten zich vrijwillig opsluiten in een 'ecosfeer', de E2. Want wat als de aarde daadwerkelijk door klimaatveranderingen op termijn onbewoonbaar wordt, waar verkassen we naartoe?

Twee jaar lang moeten de acht zich zien te redden in deze E2 met wat ze aan bestaansmiddelen hebben meegekregen bij het naar binnen gaan. Bovendien worden ze voortdurend in deze vissenkom door de hele wereld gadegeslagen, want als mediaspektakel is het ongekend populair.

Eervol, gekmakend, en ook een recipe for disaster. Boyle neemt met chirurgische precisie het menselijk handelen en falen rondom dit overlevingsexperiment onder de loep - de media-aandacht en de noodzaak daartoe legt er extra veel druk op - en schrijft een meesterlijke roman over een actueel en steeds prangender probleem: het klimaat.

Acht mensen die vrijwillig in een gesloten leefomgeving samenleven: het lijkt hen te lukken om samen te werken, zelfvoorzienend te zijn in de Ecosfeer en zo de twee jaar te doorstaan. Tot een onverwachte gebeurtenis hen dwingt de zaken te herijken. Nou ja, onverwacht...
Schrijver: T.C. Boyle
Oorspronkelijke titel: The Terranauts
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789025448943
Ebook: 9789025448950
Uitgever: Ambo | Anthos
De vrouwen
Frank Lloyd Wright is de wereldberoemde architect van onder andere de villa Fallingwater in Pennsylvania, het Imperial Hotel in Tokio en het Guggenheim Museum in New York. Een hele generatie architecten is door Wright beïnvloed. Boyle doorgrondt met nietsontziende en tegelijkertijd subtiele pen de chaos, verschrikkingen en onbedwingbare passies van dit complexe, fascinerende icoon.

Op het platteland in Wisconsin bevindt zich het buitenhuis Taliesin. Paparazzi liggen er op de loer, hopend op een nieuw schandaal in een eindeloos drama. Het is het huis van de grootste architect van de twintigste eeuw: Frank Lloyd Wright, een man van extremen in zijn werk en in zijn privéleven; een oerkracht, arrogant en gekmakend.

De vrouwen is het verhaal van Wrights echtgenotes en minnaressen. Zijn toegewijde vrouw Kitty, zijn geschifte tweede vrouw Miriam en de Servische immigrante Olgivanna, die samen met Wright voortdurend in angstige afwachting verkeert van de volgende golf ellende die Miriam over hen zal uitstorten.
Schrijver: T.C. Boyle
Oorspronkelijke titel: The women
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789041413598
Ebook: 9789041421890
Uitgever: Ambo | Anthos
Na de barbarij
Alma Boyd Takesue werkt als biologe op de Kanaaleilanden. Het is haar missie de bedreigde inheemse diersoorten te beschermen tegen binnendringers als ratten en wilde varkens, die volgens haar uit de weg geruimd moeten worden. Haar grootste tegenstander is Dave LaJoy, een zakenman met dreadlocks en een kort lontje die zich hard maakt voor het in leven houden van alle dieren.

Het uitmoorden van diersoorten is in de ogen van deze dierenrechtenactivist een misdaad, en hij gaat tot het uiterste om de plannen van Alma en haar collega's te dwarsbomen. De confrontaties tussen Alma en Dave escaleren. Hun gevecht vertoont steeds meer gelijkenis met de destructieve krachten van de natuur zelf.

In deze indringende roman belicht Boyle essentiële vraagstukken uit onze tijd: wie heeft de macht over land, water en al het leven waarmee wij onze planeet delen? Hebben wij het recht in te grijpen in de natuur?
Schrijver: T.C. Boyle
Oorspronkelijke titel: When the killing's done
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789041417725
Ebook: 9789041420657
Uitgever: Ambo | Anthos
Praat met mij

Sam, de tweejarige chimpansee die samen met de jonge wetenschapper Schemerhorn in een tv-show zijn opwachting maakt, kan in gebarentaal niet alleen een cheeseburger bestellen, maar ook zijn naam zeggen. Als een kind groeit hij op tussen onderzoekers en oppassers in Schemerhorns pleegfamilie.

Wanneer de schuchtere Aimee erbij komt, ontstaat er tussen haar en Sam in korte tijd een zeer nauwe band; Sam lijkt zich tot een echt individu te ontwikkelen. De visie van Schemerhorn, die het menselijke in het dier ziet, wordt niet gedeeld door zijn baas en Sam moet weg. Aimee bedenkt een krankzinnig plan om haar beste vriend te redden.

Schrijver: T.C. Boyle
Oorspronkelijke titel: Talk to me
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789493169364
Ebook: 9789493169395
Uitgever: Meridiaan


San Miguel
Op het kleine, woeste eiland San Miguel voor de Californische kust vestigen zich twee families. Ze beginnen een nieuw leven en jagen hun dromen na - in pure vrijheid en genietend van de ruige schoonheid van het eiland.

Maar niet voor iedereen betekent dit een leven in het 'aardse paradijs'. De lotgevallen van deze families worden verteld door drie eigenzinnige vrouwen.

De eenzaamheid van het eilandbestaan, de weerbarstige natuur en de gevolgen van twee oorlogen vormen de ingrediënten van deze indringende roman, verteld in het meesterlijke proza dat we van T.C. Boyle kennen.
Schrijver: T.C. Boyle
Oorspronkelijke titel: San Miguel
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789041422231
Ebook: 9789041423481
Uitgever: Ambo | Anthos
Talk talk
Wat zou er gebeuren als iemand je identiteit steelt en in jouw naam misdaden pleegt?

Dat overkomt Dana Halter, een jonge, dove vrouw die als onderwijzeres op een dovenschool werkt. Als zij op een ochtend in haast haar appartement verlaat en in haar auto springt, te laat voor een afspraak bij de tandarts, vergeet ze voorrang te verlenen en wordt ze door de politie aangehouden. De agent controleert haar persoonsgegevens en arresteert haar ogenblikkelijk.

Ze wordt verdacht van fraude, autodiefstal, drugsbezit, poging tot doodslag en nog veel meer. Strafbare feiten gepleegd op plaatsen waar ze nog nooit is geweest en waarvan ze zelfs nog nooit heeft gehoord.

Samen met haar geliefde gaat Dana op reis door de Verenigde Staten, op zoek naar degene die haar identiteit heeft gestolen en haar leven in zijn greep houdt. De lezer volgt het leven van zowel Dana als de fraudeur. Als hun paden elkaar uiteindelijk kruisen, komt het tot een explosieve confrontatie.

Talk talk is een onvergetelijke roman over communicatie, taal en identiteit, maar ook over elkaar liefhebben - zelfs als alles tegenzit.
Schrijver: T.C. Boyle
Oorspronkelijke titel: Talk talk
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789041410436
Ebook: 9789041421548
Uitgever: Ambo | Anthos
Verloren nachten
Het jaar is 1970. Drop City is een hippiecommune in Californië waar de principes van vrijheid, blijheid erg ruim worden genomen en moeilijk hanteerbaar zijn.

Als de gemeente uiteindelijk met bulldozers langskomt om het vervallen complex met de grond gelijk te maken, besluiten de pseudo-goeroe Norm en enkele volgelingen hun kamp te verplaatsen naar de ongerepte natuur van het donkere Alaska. Daar volgt een confrontatie, met henzelf en met andere figuren die in die contreien hun onderlinge relaties en die met hun omgeving in stand proberen te houden.

Boyle schrijft in deze uitbundige roman over de menselijke natuur, over het failliet gaan van de idealen uit de jaren zestig en hoe onze tijd daardoor is gevormd. Boyle toont zich een meester in de weergave van de menselijke zoektocht naar een plaats in de wereld.
Schrijver: T.C. Boyle
Oorspronkelijke titel: Drop City
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789041406859
Ebook: 9789041422521
Uitgever: Ambo | Anthos
Wie storm zaait
Twee buitenstaanders worden verliefd op elkaar - samen tegen een wereld vol burgermannetjes, wetsdienaren en kwaadwillenden...

Adam, zoon van een schooldirecteur en Vietnamveteraan, krijgt niets voor elkaar. Hij vliegt van alle scholen, gaat van de ene psychiater naar de andere. Adam is een tijdbom. Hij verzamelt wapens, slaapt in de wildernis, legt er een papaverveld aan en gaat zonder nachtkijker de deur niet uit.

Dan ontmoet hij Sara, gescheiden veertiger en fanatiek dierenliefhebber, die ook tegen álles is: globalisering, samenzweerders, overheidsgeweld. En autogordels. Ze hebben een stormachtige verhouding, tot Sara merkt dat het Adam wel heel erg menens is met zijn vijanden.

Wie storm zaait gaat over de drang naar totale onafhankelijkheid en de dorst naar geweld, en hoe deze twee hand in hand gaan. Boyle weet als geen ander zijn vinger op de polsslag van de tijd te leggen.
Schrijver: T.C. Boyle
Oorspronkelijke titel: The harder they come
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789048821969
Ebook: 9789048821976
Uitgever: Meridiaan