Boekenplank:
Kies

Boeken van T.C. Boyle

Meer over T.C. Boyle

Genre: Roman

Geboren: 1948

Verenigde Staten

Pseudoniem (van): Thomas Coraghessan Boyle, T. Coraghessan Boyle

Website: http://www.tcboyle.com


Overzicht

 • De Terranauten - The Terranauts
 • De tortillagrens - The tortilla curtain
 • De vrouwen - The women
 • De weg naar Wellville - The road to Wellville
 • Duyvels end - World's end
 • Na de barbarij - When the killing's done
 • Oost is oost - East is east
 • Rivier van whiskey - If the river was whiskey
 • San Miguel - San Miguel
 • Talk talk - Talk talk
 • Verloren nachten - Drop City
 • Wie storm zaait - The harder they come

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe Terranauten
Acht streng geselecteerde, jonge Terranauten, vier vrouwen en vier mannen, laten zich vrijwillig opsluiten in een 'ecosfeer', de E2. Want wat als de aarde daadwerkelijk door klimaatveranderingen op termijn onbewoonbaar wordt, waar verkassen we naartoe?

Twee jaar lang moeten de acht zich zien te redden in deze E2 met wat ze aan bestaansmiddelen hebben meegekregen bij het naar binnen gaan. Bovendien worden ze voortdurend in deze vissenkom door de hele wereld gadegeslagen, want als mediaspektakel is het ongekend populair.

Eervol, gekmakend, en ook een recipe for disaster. Boyle neemt met chirurgische precisie het menselijk handelen en falen rondom dit overlevingsexperiment onder de loep - de media-aandacht en de noodzaak daartoe legt er extra veel druk op - en schrijft een meesterlijke roman over een actueel en steeds prangender probleem: het klimaat.

Acht mensen die vrijwillig in een gesloten leefomgeving samenleven: het lijkt hen te lukken om samen te werken, zelfvoorzienend te zijn in de Ecosfeer en zo de twee jaar te doorstaan. Tot een onverwachte gebeurtenis hen dwingt de zaken te herijken. Nou ja, onverwacht...
Schrijver: T.C. Boyle
Oorspronkelijke titel: The Terranauts
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789025448943
Ebook: 9789025448950
Uitgever: Ambo | Anthos
De tortillagrens
De Mossbachers wonen in een aangename buitenwijk ergens in het zuiden van Californië. Kyra is makelaar, haar man Delaney publiceert over natuur en milieu en zorgt voor het huishouden, hun zoontje Jordan en twee verwende terriërs. Niets lijkt hun geluk in de weg te staan.

Cándido en zijn vrouw América zijn illegale immigranten uit Mexico. Hun leven in de Amerikaanse stadsjungle waar het recht van de sterkste heerst, is het tegenovergestelde van dat van de Mossbachers. Vernederd, beroofd en uitgebuit, kunnen zij slechts vechten voor het naakte bestaan.

Wanneer de wegen van de Mossbachers en Cándido en América elkaar kruisen, lijkt het alsof het lot zich tegen Delaney keert. Zelfs zijn geliefde natuur blijkt scherpe tanden te hebben. Onder deze druk moet Delaney zijn progressieve ideeën over mens en milieu al snel bijstellen.

De tortillagrens laat zien hoe dun het laagje beschaving is waarop we ons beroemen, en hoe verschrikkelijk de wereld kan zijn wanneer dat laagje er onverhoeds afgekrabd wordt.
Schrijver: T.C. Boyle
Oorspronkelijke titel: The tortilla curtain
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789025413514
Ebook: 9789041419460
Uitgever: Atlas Contact
De vrouwen
Frank Lloyd Wright is de wereldberoemde architect van onder andere de villa Fallingwater in Pennsylvania, het Imperial Hotel in Tokio en het Guggenheim Museum in New York. Een hele generatie architecten is door Wright beïnvloed. Boyle doorgrondt met nietsontziende en tegelijkertijd subtiele pen de chaos, verschrikkingen en onbedwingbare passies van dit complexe, fascinerende icoon.

Op het platteland in Wisconsin bevindt zich het buitenhuis Taliesin. Paparazzi liggen er op de loer, hopend op een nieuw schandaal in een eindeloos drama. Het is het huis van de grootste architect van de twintigste eeuw: Frank Lloyd Wright, een man van extremen in zijn werk en in zijn privéleven; een oerkracht, arrogant en gekmakend.

De vrouwen is het verhaal van Wrights echtgenotes en minnaressen. Zijn toegewijde vrouw Kitty, zijn geschifte tweede vrouw Miriam en de Servische immigrante Olgivanna, die samen met Wright voortdurend in angstige afwachting verkeert van de volgende golf ellende die Miriam over hen zal uitstorten.
Schrijver: T.C. Boyle
Oorspronkelijke titel: The women
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789041413598
Ebook: 9789041421890
Uitgever: Ambo | Anthos
De weg naar Wellville
Het is 1907 en naar het kuuroord Battle Creek stroomt een stoet van rijke en beroemde gasten. Waarom laten zij hun welvoorziene tafels, hun oesters, martini's en champagne achter in ruil voor een strafregime van yoghurt, gierst en klysma's?

De reden is dokter John Harvey Kellogg, dieetgeleerde, uitvinder van de cornflake en de pindakaas, tegenstander van drank en seks en absoluut heerser in zijn 'Gezondheidstempel'. En niet alleen het rijke en volvette deel van het publiek weet hem te vinden. Ook gelukzoekers, hongerig naar de welvaart die de kuurgasten juist kwijt willen, komen op Battle Creek af als vliegen op stroop.

In dit leger van beurzensnijders, knopendraaiers en kwartjesvinders bevindt zich George, een aangenomen zoon van Dr. Kellogg, die weigert zich aan het bewind van zijn vader te onderwerpen. Tussen deze twee onbuigzame fanatici ontbrandt een strijd die leidt tot een bizarre en schokkende ontknoping.

De weg naar Wellville is niet alleen een rijke roman die bijna uit zijn voegen barst van de formidabele karakters, maar bovenal een scherpe en geestige satire op het soort dolgedraaide gezondheidsdenken dat we ook tegenwoordig weer veel om ons heen zien.
The Road to Wellville - 1994
Regisseur: Alan Parker
Cast: Anthony Hopkins, Matthew Broderick, John Cusack, e.a.
Schrijver: T.C. Boyle
Oorspronkelijke titel: The road to Wellville
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789025408114
Uitgever: Atlas Contact
Duyvels end
Walter Van Brunt, Amerikaans nihilist van Zeeuwse origine, verliest in de oudejaarsnacht van 1968 bij een motorongeluk zijn linkervoet. Hoewel hij bij een eerder ongeval zijn rechtervoet al had verspeeld, komt hij meer dan ooit met beide voeten op de grond te staan. Die grond waarop hij komt te staan, is in de zeventiende eeuw voor het eerst betreden door zijn verre voorouder Harmanus van Brunt.

Harmanus, visser op de Schelde, komt in maart 1663 een nieuw bestaan zoeken in het stroomdal van de Noortrivier, de huidige Hudson in de staat New York. Hij vestigt zich als pachter in het patroonschap van Oloffe Stephanus van Wart. Er gaat iets mis in het leven van de kolonist Harmanus, en er gaat nog veel meer mis in het leven van zijn zoon, Jeremias, en zijn kleinzoon, Wouter. Het patroon dat op die manier ontstaat in de zeventiende eeuw, achtervolgt als een onvermoede erfenis Walter Van Brunt en diens vader Truman tot in de twintigste eeuw.

T. Coraghessan Boyle spitst zijn verhaal toe op de tweede helft van de zeventiende eeuw en het half feodale patroonsysteem dat de Nederlanders hadden gecreëerd in het Hudsondal, op het jaar 1949 en de anticommunistische rellen in de stad Peterskill aan de Hudson en op de late jaren zestig, waarin de vervreemde held Walter, lid van een ahistorische televisiegeneratie, in botsing komt met de geschiedenis.

Boyle - geen beeldjessnijder, maar een monumentenbouwer - draait de strengen van zijn verhaal, zijn fuga zoals hij het zelf noemt, ineen tot een hecht, cynisch epos dat in barok, uitbundig proza als een lawine over de lezer heen dendert.
Schrijver: T.C. Boyle
Oorspronkelijke titel: World's end
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789025468071
Uitgever: Atlas Contact


Na de barbarij
Alma Boyd Takesue werkt als biologe op de Kanaaleilanden. Het is haar missie de bedreigde inheemse diersoorten te beschermen tegen binnendringers als ratten en wilde varkens, die volgens haar uit de weg geruimd moeten worden. Haar grootste tegenstander is Dave LaJoy, een zakenman met dreadlocks en een kort lontje die zich hard maakt voor het in leven houden van alle dieren.

Het uitmoorden van diersoorten is in de ogen van deze dierenrechtenactivist een misdaad, en hij gaat tot het uiterste om de plannen van Alma en haar collega's te dwarsbomen. De confrontaties tussen Alma en Dave escaleren. Hun gevecht vertoont steeds meer gelijkenis met de destructieve krachten van de natuur zelf.

In deze indringende roman belicht Boyle essentiële vraagstukken uit onze tijd: wie heeft de macht over land, water en al het leven waarmee wij onze planeet delen? Hebben wij het recht in te grijpen in de natuur?
Schrijver: T.C. Boyle
Oorspronkelijke titel: When the killing's done
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789041417725
Ebook: 9789041420657
Uitgever: Ambo | Anthos
Oost is oost
Hunkerend naar het land van zijn vader, die hij nooit heeft gekend, springt de jonge Japanse zeeman Hiro Tanaka voor de kust van Georgia overboord. Al jaren droomt hij van Amerika, dat hem - zoveel staat voor hem vast - liefdevol zal opnemen. De kennismaking verloopt echter anders dan Hiro had gedacht.

Het eiland voor de Amerikaanse kust waarop Hiro aanspoelt wordt bevolkt door bonkige landarbeiders, afstammelingen van slaven, en door een groep schrijvers die zich op het eiland hebben teruggetrokken om in rust te kunnen werken.

Als Hiro een van de eilandbewoners letterlijk dood laat schrikken, begint een hectische jacht op hem waarin de Amerikaanse gemeenschap haar ware gezicht laat zien. Een van de schrijfsters, de veelbelovende en ambitieuze Ruth, ziet in Hiro haar muze en biedt hem een schuilplaats. Maar daarmee zijn diens problemen niet opgelost.
Schrijver: T.C. Boyle
Oorspronkelijke titel: East is east
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789025469382
Uitgever: Atlas Contact
Rivier van whiskey
Een stuntman met doodsverachting, een apenkenster die zich niet meer aan de beschaafde wereld kan aanpassen, een PR-agent die het imago van de Ayatollah probeert op te vijzelen, een culinair journaliste met een onmogelijke verhouding: het zijn de personages die de verhalen van Boyle bevolken.

Hij weet ze te vangen in een stijl die telkens even afwijkt van de verwachting van de lezer. De afstand die hij zo creëert vult hij met ironie, tederheid of angst. De rijkdom van Boyles verbeelding en zijn beheersing van de taal resulteren in verhalen die in het geheugen van de lezer een plaats innemen naast herinneringen aan 'echte' gebeurtenissen.
Schrijver: T.C. Boyle
Oorspronkelijke titel: If the river was whiskey
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789025469092
Uitgever: Atlas Contact
San Miguel
Op het kleine, woeste eiland San Miguel voor de Californische kust vestigen zich twee families. Ze beginnen een nieuw leven en jagen hun dromen na - in pure vrijheid en genietend van de ruige schoonheid van het eiland.

Maar niet voor iedereen betekent dit een leven in het 'aardse paradijs'. De lotgevallen van deze families worden verteld door drie eigenzinnige vrouwen.

De eenzaamheid van het eilandbestaan, de weerbarstige natuur en de gevolgen van twee oorlogen vormen de ingrediënten van deze indringende roman, verteld in het meesterlijke proza dat we van T.C. Boyle kennen.
Schrijver: T.C. Boyle
Oorspronkelijke titel: San Miguel
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789041422231
Ebook: 9789041423481
Uitgever: Ambo | Anthos
Talk talk
Wat zou er gebeuren als iemand je identiteit steelt en in jouw naam misdaden pleegt?

Dat overkomt Dana Halter, een jonge, dove vrouw die als onderwijzeres op een dovenschool werkt. Als zij op een ochtend in haast haar appartement verlaat en in haar auto springt, te laat voor een afspraak bij de tandarts, vergeet ze voorrang te verlenen en wordt ze door de politie aangehouden. De agent controleert haar persoonsgegevens en arresteert haar ogenblikkelijk.

Ze wordt verdacht van fraude, autodiefstal, drugsbezit, poging tot doodslag en nog veel meer. Strafbare feiten gepleegd op plaatsen waar ze nog nooit is geweest en waarvan ze zelfs nog nooit heeft gehoord.

Samen met haar geliefde gaat Dana op reis door de Verenigde Staten, op zoek naar degene die haar identiteit heeft gestolen en haar leven in zijn greep houdt. De lezer volgt het leven van zowel Dana als de fraudeur. Als hun paden elkaar uiteindelijk kruisen, komt het tot een explosieve confrontatie.

Talk talk is een onvergetelijke roman over communicatie, taal en identiteit, maar ook over elkaar liefhebben - zelfs als alles tegenzit.
Schrijver: T.C. Boyle
Oorspronkelijke titel: Talk talk
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789041410436
Ebook: 9789041421548
Uitgever: Ambo | Anthos


Verloren nachten
Het jaar is 1970. Drop City is een hippiecommune in Californië waar de principes van vrijheid, blijheid erg ruim worden genomen en moeilijk hanteerbaar zijn.

Als de gemeente uiteindelijk met bulldozers langskomt om het vervallen complex met de grond gelijk te maken, besluiten de pseudo-goeroe Norm en enkele volgelingen hun kamp te verplaatsen naar de ongerepte natuur van het donkere Alaska. Daar volgt een confrontatie, met henzelf en met andere figuren die in die contreien hun onderlinge relaties en die met hun omgeving in stand proberen te houden.

Boyle schrijft in deze uitbundige roman over de menselijke natuur, over het failliet gaan van de idealen uit de jaren zestig en hoe onze tijd daardoor is gevormd. Boyle toont zich een meester in de weergave van de menselijke zoektocht naar een plaats in de wereld.
Schrijver: T.C. Boyle
Oorspronkelijke titel: Drop City
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789041406859
Ebook: 9789041422521
Uitgever: Ambo | Anthos
Wie storm zaait
Twee buitenstaanders worden verliefd op elkaar - samen tegen een wereld vol burgermannetjes, wetsdienaren en kwaadwillenden...

Adam, zoon van een schooldirecteur en Vietnamveteraan, krijgt niets voor elkaar. Hij vliegt van alle scholen, gaat van de ene psychiater naar de andere. Adam is een tijdbom. Hij verzamelt wapens, slaapt in de wildernis, legt er een papaverveld aan en gaat zonder nachtkijker de deur niet uit.

Dan ontmoet hij Sara, gescheiden veertiger en fanatiek dierenliefhebber, die ook tegen álles is: globalisering, samenzweerders, overheidsgeweld. En autogordels. Ze hebben een stormachtige verhouding, tot Sara merkt dat het Adam wel heel erg menens is met zijn vijanden.

Wie storm zaait gaat over de drang naar totale onafhankelijkheid en de dorst naar geweld, en hoe deze twee hand in hand gaan. Boyle weet als geen ander zijn vinger op de polsslag van de tijd te leggen.
Schrijver: T.C. Boyle
Oorspronkelijke titel: The harder they come
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789048821969
Ebook: 9789048821976
Uitgever: Meridiaan