Boekenplank:
Kies

Boeken van Paul Auster

De Amerikaanse auteur Paul Auster (1947) werd in Newark, New Jersey geboren. Hij schreef in zijn leven behalve romans ook poëzie, essays en scripts. Zijn werk is in meer dan veertig landen vertaald. Auster wordt gezien als een van de grootste (Amerikaanse) schrijvers van zijn tijd.
Meer over Paul Auster

Genre: Roman

Website: Paul Auster


Overzicht

 • 4321 - 4321
 • Brooklyn-dwaasheid - Brooklyn follies
 • De muziek van het toeval - The music of chance
 • De New York Trilogie - The New York Trilogy
 • Het boek der illusies - The book of illusions
 • In het land der laatste dingen - In the country of last things
 • Leviathan - Leviathan
 • Maanpaleis - Moon palace
 • Man in het duister - Man in the dark
 • Mr. Vertigo - Mr Vertigo
 • Onzichtbaar - Invisible
 • Op reis in het scriptorium - Travels in the scriptorium
 • Orakelnacht - Oracle night
 • Sunset Park - Sunset Park
 • Timboektoe - Timbuktu
 • Verdwijningen - Disappearances

Dubbel uitgegeven titels

 • Dag / Nacht - zie Op reis in het scriptorium & Man in het duister
 • Het rode notitieboekje - zie Oefeningen in waarheid

Non-Fictie

 • Bericht vanuit het innerlijk - Report from the interior
 • Een manier van vriendschap - Here and now
 • Het spinsel van de eenzaamheid - The invention of solitude
 • Ik dacht: mijn vader is God - I thought my father was God
 • Levenswerk - Collected prose
 • Oefeningen in waarheid - The red notebook
 • Van de hand in de tand - Hand to mouth
 • Winterlogboek - Winter Journal

gedetailleerd overzicht

Overzicht4321
Op 3 maart 1947 wordt, twee weken te vroeg, Archibald Isaac Ferguson geboren, het enige kind van Rose en Stanley Ferguson. Archibalds leven zal gelijktijdig vier verschillende paden volgen. Vier identieke Archibalds, bestaand uit hetzelfde dna, vier jongens die fysiek een en dezelfde zijn, leiden vier parallelle en volstrekt verschillende levens.

Elk levenspad neemt een andere richting. Liefdes en vriendschappen en intellectuele interesses contrasteren. Een jongen groeit keer op keer op. Iedere Archibald zal verliefd worden op Amy Schneiderman, maar hun relatie zal steeds een andere zijn. Lezers zullen meegenieten van Archibalds successen, en meeleven met de tragische gebeurtenissen die hem overkomen. Zo ontvouwen de levensverhalen van de vier Archibalds zich.
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: 4321
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789023454878
Uitgever: De Bezige Bij
Brooklyn-dwaasheid
Nathan Glass is negenvijftig jaar. Hij heeft longkanker, zijn huwelijk is mislukt en hij heeft zojuist een moeizame relatie met zijn enige dochter ook nog verpest. Bij toeval ontmoet hij zijn neef Tom Wood - ooit een wonderkind maar nu gesjeesd student - in een tweedehandsboekwinkel die eigendom is van een totaal uitgerangeerde ex-gevangene.
De drie mannen voelen zich tot elkaar aangetrokken, verenigd in een leven vol dwaasheid. Tijdens een etentje besluiten ze de handen ineen te slaan en een einde te maken aan de reeks misukkingen.
Brooklyn-dwaasheid is een allegorie van het menselijk bestaan. Haat en liefde, dood en leven en alle denkbare karkatereigenschappen van de mens lichten op in dit verhaal, dat zich afspeelt rond Seventh Avenue in Brooklyn. Zoals het leven zelf kabbelen de dagen voort, met overwinningen en nederlagen, geluk en ongeluk. Totdat Auster aan het einde de lezer weer eens naar zijn hoofd doet grijpen.
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: Brooklyn follies
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-295-6291-9
Uitgever: De Arbeiderspers
De muziek van het toeval
Jim Nashe besluit nadat hij een erfenis heeft gekregen voor het vrije leven te kiezen. Een jaar lang reist hij onvermoeibaar door de VS. Dan ontmoet hij Pozzi, een beroepsgokker, en zet hij bij een urenlange pokerpartij met twee excentrieke miljonairs al zijn geld op hem in.
Maar helaas, Pozzi en Nashe verliezen en zien zich gedwongen hun schulden af te betalen door het bouwen van een immense muur. De inzet van het spel blijkt meer te zijn geweest dan een paar rottige dollars...
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: The music of chance
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-295-0064-6
Uitgever: De Arbeiderspers
De New York Trilogie
Broze stad, Schimmen en De gesloten kamer vormen samen de New York Trilogie van Paul Auster. Hét werk dat zijn definitieve doorbraak betekende en waarin Austers liefde voor zijn stad en zijn fascinatie voor het genre van de mystery novel op meesterlijke wijze samenkomen. De New York Trilogie is een klassieker, die je gelezen móet hebben.
De New York Trilogie
bevat de volgende, ook apart uitgegeven, boeken:
 1. Broze stad - City of glass (1985)
 2. Schimmen - Ghosts (1986)
 3. De gesloten kamer - The locked room (1986)
  Broze stad
  Een eenzame weduwnaar geeft zich uit voor een detective en belandt zo in een geheimzinnige zaak, temidden van de tragische verlorenheid van de broze stad New York.
  Schimmen
  Privé-detective Blauw krijgt van Wit de opdracht om Zwart te observeren. Blauw woont in een appartement tegenover dat van Zwart. Die doet echter weinig anders dan aan tafel zitten en schrijven. Maanden gaan voorbij...
  De gesloten kamer
  Een eigenaardige auteur geeft zijn jeugdvriend de geheimzinnige opdracht om zijn briljante romans en gedichten te publiceren, met als consequentie dat die jeugdvriend ook met de zeer mooie vrouw van die auteur zal huwen. Dit brengt de jeugdvriend in de identiteitsproblemen.
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: The New York Trilogy
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 90-295-6234-X
Uitgever: De Arbeiderspers
Het boek der illusies
David Zimmer, professor in Vermont, verliest zijn vrouw en twee zoontjes bij een vliegtuigongeluk. Zes maanden lang brengt hij de dag door in een waas van dronkemanstranen en zelfmedelijden. Op een avond ziet hij op televisie een stukje van een verloren gegane stomme film, gemaakt door een komiek, Hector Mann. Voor het eerst in maanden moet hij lachen. En voor hij het weet heeft hij zich ingegraven in het leven van de mysterieuze Mann, die van de aardbodem verdween in 1929.
Zimmer schrijft de eerste serieuze studie van Manns werk en houdt zo het verdriet op draaglijke afstand. Een jaar na de verschijning van het boek krijgt hij een brief van iemand die beweert de vrouw van Mann te zijn. Hij wordt uitgenodigd Mann te komen bezoeken. Is dit een grap of leeft Hector Mann echt nog? Zimmer aarzelt. Dan verschijnt op een avond een vreemde vrouw aan zijn deur, en zij neemt de beslissing voor hem. Dat verandert zijn leven voor altijd.
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: The book of illusions
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-295-0044-1
Uitgever: De Arbeiderspers


In het land der laatste dingen
In het land der laatste dingen is het relaas van Anna Blume, een jonge vrouw die, op zoek naar haar verdwenen broer, terechtkomt in een nergens bij naam genoemd land waar zich jaren voordien 'enige moeilijkheden' hebben voorgedaan. Het resultaat: een verworden mensheid in een verwoest land, waarin alle gangbare waarden en normen op losse schroeven zijn komen te staan.
Auster gaat niet op de preciese aard van de genoemde 'moeilijkheden' in, maar laat het invullen daarvan over aan de fantasie van de lezer, gevormd als deze is door de grote historische tragedies van deze eeuw.
Anne leert het hoofd boven water te houden door de straten af te schuimen op zoek naar afval - de laatste dingen - dat ze ruilt voor voedsel, kleding en onderdak. Uiterst suggestief zet Auster de onheilspellende dagelijkse realiteit van haar leven voor ons neer. Dat leven wordt bepaald door angst en eenzaamheid, maar ook en vooral door een enorme zinloze drang tot leven. Peilers waar toch ook ons dagelijks bestaan op steunt.
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: In the country of last things
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 90-295-0072-7
Uitgever: De Arbeiderspers
Leviathan
In Leviathan vertelt de schrijver Peter Aaron het bizarre verhaal van zijn bij een explosie omgekomen vriend Benjamin Sachs. Twee FBI-agenten proberen uit te vinden wat er gebeurd is en Aaron voert een race tegen de klok: hij wil zijn boek schrijven en alles uitleggen voordat de politie de puzzel oplost. Aaron heeft zijn speurwerk nauwgezet gedaan en blijft er toch op wijzen dat hij niet garant staat voor de waarheid. Hij baseert zich op de verhalen die hem door Sachs en vrienden verteld zijn en de verhalen spreken elkaar nog wel eens tegen.
Een belangrijk bewijsstuk in de theorie van Aaron is het romandebuut van Sachs. Hij ziet verbanden tussen de fictieve vertelling en de realiteit. Als Aaron zijn vriend Sachs met deze verbanden confronteert, ontkent de auteur iedere samenhang. Aaron besteedt er geen aandacht aan. Niemand weet hoe boeken ontstaan en vooral de auteur zelf niet. De betekenis van een boek dringt pas door als het gelezen wordt.
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: Leviathan
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-295-0396-3
Uitgever: De Arbeiderspers
Maanpaleis
Marco Stanley Fogg is een wees, een kind van de jaren zestig, een speurder eeuwig op zoek naar de sleutel tot zijn verleden, naar het antwoord op het raadsel van het lot. Terwijl Marco van de afgronden van Manhattan naar de woestijnen van Utah reist, ontmoet hij een keur van personen en beleeft hij een reeks rijke en verrassende gebeurtenissen.
Het boek begint in de zomer dat de mens zijn eerste stap op de maan zette, en beweegt vooruit en achteruit in de tijd, drie generaties omvattend.
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: Moon palace
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-295-0046-8
Uitgever: De Arbeiderspers
Man in het duister
August Brill herstelt van een auto-ongeluk in het huis van zijn dochter. Slapen lukt niet, dus vertelt hij zichzelf verhalen om niet te hoeven denken aan de recente dood van zijn vrouw en de verschrikkelijke moord op de vriend van zijn kleindochter.
Brill stelt zich een wereld voor waarin de Twin Towers niet zijn gevallen en waarin de verkiezingen van 2000 tot het uiteenvallen van de Verenigde Staten en zelfs tot een burgeroorlog hebben geleid. In de loop van de nacht wordt het verhaal echter steeds beklemmender en het voert hem hardnekkig naar de plekken in zijn hoofd die hij niet wil bezoeken.
Man in het duister is een briljant en onthutsend boek dat het hart van deze tijd treft en ons dwingt de nachtzijde van het bestaan te erkennen. Tegelijkertijd opent Auster ons keer op keer de ogen voor alledaags geluk dat in een wereld vol grotesk geweld toch overal te ontwaren valt.
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: Man in the dark
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-295-6661-2
Uitgever: De Arbeiderspers
Mr. Vertigo
'Ik was twaalf jaar toen ik voor het eerst op water wandelde'.
Met deze intrigerende mededeling begint de bijna tachtigjarige verteller Walter Rawley zijn bewogen autobiografie. Als negenjarig straatschoffie wordt hij uit de goot geplukt door meester Yehudi, een geheimzinnige Hongaarse jood, die belooft hem te leren vliegen. Het is dan 1927, het jaar waarin Lindbergh met zijn Spirit of Saint Louis de oceaan overstak.
Meester Yehudi neemt Walt mee naar zijn boerderij in Kansas, waar de Indiaanse moeder Sioux het huishouden doet en waar ook de jonge geniale bultenaar Aesop woont. En na 33 zware beproevingen is Walt in staat tot levitatie.
Met een spectaculaire vliegact trekken de meester en zijn pupil door het Amerika van de crisisjaren en maken geld als water. Tot Walt na elke voorstelling door onvoorstelbare hoofdpijn wordt overvallen...
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: Mr Vertigo
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-295-0394-7
Uitgever: De Arbeiderspers


Onzichtbaar
Onzichtbaar opent in New York, in de lente van 1967. Adam Walker is twintig jaar, en pas afgestudeerd aan Columbia University. Hij wil dichter worden.
Op een feestje ontmoet hij de raadselachtige Fransman Rudolf Born en diens zwijgzame, maar verleidelijke vriendin Margot. Voordat hij het weet is Adam verwikkeld in een perverse driehoeksverhouding die tot een plotse geweldsdaad leidt. Zijn leven neemt een totaal andere wending.
Onzichtbaar is een adembenemende roman die ons van 1967 tot 2007 voert, van New York en Parijs tot op de Caraïben. Auster brengt het schaduwland tussen geheugen en waarheid in kaart, tussen schrijverschap en identiteit, in een verhaal vol woede en lust in een nietsontziende zoektocht naar rechtvaardigheid.
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: Invisible
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-295-7162-3
Uitgever: De Arbeiderspers
Op reis in het scriptorium
Een oude man wordt volledig gedesoriënteerd wakker in een onbekende kamer. Hij herinnert zich niet wie hij is of hoe hij daar terechtgekomen is. Op het bureau liggen enkele spullen die hij bestudeert in de hoop aanwijzingen over zijn identiteit te vinden. Al snel stelt hij vast dat hij opgesloten zit, en daarom begint de man maar te lezen in het manuscript dat hij op het bureau gevonden heeft. Het verhaal handelt over een gevangene en speelt zich af in een wereld die de man niet herkent. Toch lijkt het of het manuscript speciaal voor hem is achtergelaten, evenals een stapel foto's.
In de loop van de dag wordt hij bezocht door allerlei figuren die hem vaag bekend voorkomen, en die hem iets lijken te verwijten. Ze brengen hem allemaal een stukje van zijn verleden, maar bij lange na niet genoeg om de puzzel te voltooien. Terwijl de man worstelt, klikt er een camera boven zijn hoofd. Iedere beweging wordt vastgelegd. Een microfoon neemt elk geluid op. Iemand volgt hem.
Op reis in het scriptorium is een klassieke Auster: bevreemdend en fascinerend, vol mysterieuze teksten en ongrijpbare identiteiten, een verborgen verleden en, ergens, een duistere kwelgeest. En toch verschilt het leven van meneer Blanco niet zoveel van het onze.
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: Travels in the scriptorium
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-295-6435-9
Uitgever: De Arbeiderspers
Orakelnacht
De vierendertigjarige schrijver Sidney Orr is herstellende van een ziekte die hem bijna fataal werd, wanneer hij op een dag een kantoorboekhandel binnenloopt in Cobble Hill, Brooklyn. Hij koopt een blauw schriftje. Het is 18 september 1982.
Negen dagen lang zal zijn leven beheerst worden door de vreemde werking van dit lege schriftje; hij wordt gevangen in een web van griezelige voorgevoelens en verwarrende gebeurtenissen. Zijn huwelijk lijkt te zullen stranden en zijn geloof in de werkelijkheid wordt ondermijnd.
Orakelnacht is tegelijkertijd een bespiegeling over de werking van tijd en een reis door het labyrint van de verbeelding.
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: Oracle night
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-295-0378-5
Uitgever: De Arbeiderspers
Sunset Park
Sunset Park volgt de lotgevallen van een schitterende cast aan personages tijdens de diepste duisternis van de economische crisis van 2008.

Een mysterieuze jongen in Florida, die de appartementen moet leeghalen van mensen die hun huis uit zijn gezet. Bijna dwangmatig fotografeert hij duizenden inderhaast achtergelaten voorwerpen. Een groep jonge mensen die in een kraakpand wonen in Sunset Park, Brooklyn. Een beroemde actrice die zich voorbereid op haar terugkeer naar Broadway. Een uitgever die wanhopig probeert zijn bedrijf en zijn huwelijk te redden. Een ziekenhuis voor Kapotte Spullen.

Dit zijn een paar van de elementen die alchemist Auster tot puur goud weet om te smeden. Een ontroerende roman over hedendaags Amerika en zijn demonen.
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: Sunset Park
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-295-7350-4
Uitgever: De Arbeiderspers
Timboektoe
Maak kennis met Mr. Bones, de meest hartveroverende hond die ooit in een roman heeft rondgewandeld. Mr. Bones, een hond van onduidelijke afkomst, is de held van Timboektoe. Hij is het maatje van Willy G. Christmas, een briljante maar tobberige dichter uit Brooklyn. Als een moderne Don Quichot en Sancho Panza trekken ze eropuit voor een groot avontuur.
Ze reizen richting Baltimore, op zoek naar Bea Swanson, Willy's lerares Engels van de middelbare school. Het is jaren geleden dat Willy deze zeer beminde mentor zag. Mr. Bones volgt Willy waar hij maar gaat. En al kan hij niet spreken, denken kan hij wel. Zijn gedachten vormen de grondstof voor een van de geraffineerdste vertellingen uit de moderne Amerikaanse literatuur. Een boek vol verdriet, tederheid en humor, maar bovenal een liefdesgeschiedenis.
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: Timbuktu
Eerste uitgave: 1999
Uitgever: De Arbeiderspers


Verdwijningen
Bundeling gedichten met Nederlandse vertaling.
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: Disappearances
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-801956-1-8
Uitgever: Joany

Dubbel uitgegeven titelsDag / Nacht
Zie voor de beschrijving van deze boeken: Op reis in het scriptorium & Man in het duister.
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: zie Op reis in het scriptorium & Man in het duister
Eerste uitgave: 2006 & 2008
ISBN/EAN: 9789023487791
Uitgever: De Bezige Bij
Het rode notitieboekje
Zie voor de beschrijving van dit boek: Oefeningen in waarheid.
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: zie Oefeningen in waarheid
Eerste uitgave: 1992
Uitgever: De Arbeiderspers

Non-FictieBericht vanuit het innerlijk
Nadat Paul Auster in Winterlogboek zich zijn leven herinnerde als de geschiedenis van zijn lichaam, beschrijft hij in dit boek de geschiedenis van zijn innerlijk. Hij doet dat aan de hand van zijn confrontaties met de buitenwereld in de jaren na de oorlog tot aan de woelige jaren zestig.

In diepgevoelde, sensitieve verhalen weet Auster de geluiden, de geuren en daaraan gekoppelde ervaringen uit zijn jeugd te vangen. Het accent in Bericht vanuit het innerlijk ligt echter vooral bij de vele beelden die hem als jongen zo raakten (hij was gek op films en tekenfilms). Uiteindelijk verlaat hij het woord zelfs helemaal en nemen de beelden het over. Beelden die zijn eigen, individuele ontwikkeling reflecteren maar tevens een tijdsdocument vormen dat velen zullen herkennen.
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: Report from the interior
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789029587792
Uitgever: De Arbeiderspers
Een manier van vriendschap
In 2008 krijgt Paul Auster een brief van J.M. Coetzee: 'Ik heb een voorstel dat je misschien zal interesseren, of misschien ook niet. Zou je iets gezamenlijks willen doen dat wat meer om het lijf heeft dan onze bijdragen aan de Beckett-editie? Ik heb nooit eerder met iemand samengewerkt... maar met jou lijkt het me leuk en misschien kunnen we zelfs, als God het wil, vonken op elkaar laten overslaan.'

Coetzee nodigt Auster uit tot een briefwisseling. 'Het lijkt me één manier om een vriendschap gestalte te geven wanneer je door afstand gescheiden bent.' Auster was geïntrigeerd. In zijn antwoord aan Coetzee stelde hij voor een dialoog met een open einde te beginnen over elk onderwerp dat hun interesseerde. 'Eigenlijk,' schreef hij, 'het soort gesprekken dat we zouden voeren als we toevallig in dezelfde stad hadden gewoond. Maar niet alleen maar eettafelgesprekken - iets rigoureuzers.'

Auster en Coetzee debatteren onder meer over: vriendschap - kindertijd - bankencrisis - omgaan met vileine recensies - immigratie - winnen en verliezen - straatnamen - antisemitisme - Israël en Palestina - interviews - sportstatistieken - Zuid-Afrika - de verantwoordelijkheid van de auteur voor zijn personages - Franz Kafka - kerstdiners
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: Here and now
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789059363649
Uitgever: Cossee
Het spinsel van de eenzaamheid
Een zoon doet een ontroerende poging greep te krijgen op de vage, bijna zichzelf ontkennende persoonlijkheid van zijn vader. Diens plotselinge dood confronteert de zoon met een vloedgolf van herinneringen, gevoelens en verloren gegane illusies. De verteller wil weten hoe en wie zijn vader was.
Bij zijn naspeuringen doet hij een verbijsterende ontdekking. Een zestig jaar oud moordmysterie moet van beslissende invloed zijn geweest op de contradicties in het karakter en gedrag van zijn vader. De zoektocht werpt de verteller definitief op zichzelf terug. Door de scheiding van zijn vrouw en kinderen is hijzelf in een luchtledig komen te hangen. Zijn perspectieven lijken verschrompeld.
Paul Auster bezat al een reputatie als dichter, essayist en vertaler toen hij in 1982 Het spinsel van de eenzaamheid publiceerde. Het boek is geheel gebaseerd op autobiografisch materiaal, al beschouwt Paul Auster zelf het niet als een integrale autobiografie: 'Ik hoopte de waarheid omtrent een aantal zaken te kunnen achterhalen en heb daarvoor mijn persoonlijke leven prijsgegeven. Ik diende slechts als voorbeeld.' Overpeinzingen, herinneringen en associaties zijn de middelen waarmee Auster zicht probeert te krijgen op de onlosmakelijke banden tussen heden en verleden.
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: The invention of solitude
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 90-295-0068-9
Uitgever: De Arbeiderspers
Ik dacht: mijn vader is God
Toen Paul Auster een Nationaal Verhalenproject introduceerde op de Amerikaanse publieke radiozender NPR was de respons overweldigend. Niet alleen was de maandelijkse show een groot succes, ook het aantal inzendingen was enorm. Het leek wel of iedereen een verhaal te vertellen had.
In Ik dacht: mijn vader is God is een groot aantal van deze persoonlijke, waargebeurde verhalen bijeengebracht. De verhalen komen van mensen van elke leeftijd, achtergrond en beroepsgroep. De helft van de contribuanten is man, de helft vrouw. Ze wonen in steden, buitenwijken en op het platteland, en komen uit 42 verschillende staten.
Het zijn korte, levendige vertellingen waarin het alledaagse en het uitzonderlijke samenkomen. Hilarische blunders, duizelingwekkend toeval, ontmoetingen met de dood, wonderbaarlijke ontmoetingen, onwaarschijnlijke ironie, voorgevoelens, verdriet, pijn, dromen - deze collectie heeft een onwaarschijnlijke reikwijdte aan decors, tijdvakken en onderwerpen, en biedt een zeldzaam inkijkje in de Amerikaanse ziel.
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: I thought my father was God
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-295-0033-6
Uitgever: De Arbeiderspers
Levenswerk
Bundeling autobiografische geschriften, essays en ander werk.
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: Collected prose
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789023487692
Uitgever: De Bezige Bij


Oefeningen in waarheid
Oefeningen in waarheid bevat vier verhalen over het toeval, over verbazingwekkende verbanden tussen gebeurtenissen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben maar die ons wijzen op betekenisvolle patronen in ons leven.
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Het rode notitieboekje als uitgave voor vrienden en relaties van uitgeverij de Arbeiderspers t.g.v. de jaarwisseling 1995-1996.
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: The red notebook
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-295-0065-4
Uitgever: De Arbeiderspers
Van de hand in de tand
In Van de hand in de tand komen de donkere kanten van Paul Austers levensverhaal aan bod. Als jongen van zestien, zeventien wist hij namelijk al: hij zou schrijver worden. Het vergaren van zoveel mogelijk wereldse goederen zei hem niets, zijn hele leven zou in het teken van dat ene Grote Doel staan.
Natuurlijk moest hij zichzelf daartoe allereerst in leven zien te houden en daarom waren baantjes prima. Voorwaarde was wel dat ze tijdelijk waren en op de een of andere manier van nut voor zijn schrijverscarrière: hetzij als levenservaring, hetzij als 'beproeving' van zijn instrument, de taal. Dit leven van de hand in de tand slorpte al zijn tijd en energie op en van het echte werk kwam het niet. De levenskeuze die hij als adolescent zo gemakkelijk maakte blijkt fatale gevolgen te hebben.
In Van de hand in de tand heeft Auster een cruciaal thema bij de kop gevat: leven van de pen. De belangrijkste personages: hijzelf, het Geld en het Toeval. In lucide proza voert hij het Geld ten tonele als een mogelijke brenger van vrijheid, maar vooral als de meest tirannieke slavendrijver die er bestaat.
Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: Hand to mouth
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-295-0393-9
Uitgever: De Arbeiderspers
Winterlogboek
‘Je denkt dat het jou nooit zal gebeuren, dat het jou niet kán gebeuren, dat jij de enige op de wereld bent die geen van deze dingen ooit zal gebeuren, en dan beginnen ze je, een voor een, allemaal te gebeuren, net zoals ze ieder ander gebeuren.’

In de ijzige januarimaand van zijn drieënzestigste winter, gaat Paul Auster zitten om de geschiedenis van zijn lichaam te schrijven. Het resultaat is deze schitterende bespiegeling over ouder worden, maar meer nog over het leven, over zíjn leven in het lichaam van de man, de schrijver, de echtgenoot, het kind, de adolescent, de minnaar, de middelbare man, de dichter en de vertaler die Paul Auster is.

Schrijver: Paul Auster
Oorspronkelijke titel: Winter Journal
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789029584838
Uitgever: De Bezige Bij