Boekenplank:
Kies

Boeken van Julian Barnes

Julian Barnes heeft voor zijn boeken vele prijzen ontvangen, hij is de enige auteur die zowel de Prix Médicis en de Prix Fémina heeft gewonnen. In 2011 ontving hij de prestigieuze David Cohen Prize for Literature, een tweejaarlijkse Britse oeuvreprijs. Al vier keer stond hij op de shortlist voor de Man Booker Prize. Met Alsof het voorbij is won hij die prijs ook daadwerkelijk.

Meer over Julian Barnes

Genre: Roman

Pseudoniem (van): Dan Kavanagh

Geboren: 1946

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Julian Barnes


Overzicht

 • Alsof het voorbij is - The sense of an ending
 • Arthur & George - Arthur & George
 • De citroentafel - The lemon table
 • De man in de rode mantel - The man in the red coat
 • Een geschiedenis van de wereld in 10½ hoofdstuk - A history of the world in 10½ chapters
 • Elizabeth Finch - Elizabeth Finch
 • Engeland, Engeland - England, England
 • Flauberts papegaai - Flaubert's parrot
 • Het enige verhaal - The only story
 • Het stekelvarken - The porcupine
 • Het tumult van de tijd - The noise of time
 • In de zon kijken - Staring at the sun
 • Metroland - Metroland
 • Over het Kanaal - Cross Channel
 • Polsslag - Pulse
 • Verzamelde verhalen
 • Voor ze me kende - Before she met me

Stuart, Gillian en Oliver

 1. Trioloog - Talking it over
 2. Liefde, enz. - Love, etc

Non-Fictie

 • Brieven uit Londen - Letters from London
 • Hm, hé, ha: kunst en woorden - Humph, hé, ha: art and words
 • Hoogteverschillen - Levels of life
 • Iets aan te geven? - Something to declare
 • In ogenschouw - Keeping an eye open
 • Niets te vrezen - Nothing to be frightened of
 • Uit het raam - Through the window
 • Wijsneus in de keuken - The pedant in the kitchen
Stuart, Gillian en Oliver

gedetailleerd overzicht

OverzichtAlsof het voorbij is
De tijd heeft Tony Webster ingehaald: ineens is hij een man van middelbare leeftijd, die met weemoed terugkijkt op zijn schooljaren. Hij heeft vriendschappen, een carrière en een huwelijk gehad, een best makkelijke scheiding. Hij heeft zeker nooit geprobeerd iemand pijn te doen.

Maar het geheugen is niet perfect. Het kan altijd verrassen, zoals een brief van een advocaat zal bewijzen.

Alsof het voorbij is is het verhaal van een man die voorgoed afscheid neemt van de beloftes van zijn jeugd. Doorweven met Barnes' kenmerkende precisie, vaardigheid en inzicht is dit een werk van een van 's werelds voornaamste schrijvers.
The Sense of an Ending - 2017
Regisseur: Ritesh Batra
Cast: Jim Broadbent, Charlotte Rampling, Harriet Walter, e.a.
Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: The sense of an ending
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789046706794
Ebook: 9789045020198
Uitgever: Atlas Contact
Arthur & George
Groot-Brittannië, eind negentiende eeuw. Arthur en George groeien op in verschillende werelden: Arthur in de gegoede middenklasse van Edinburgh, George in de pastorie van een klein plattelandsdorpje. Arthur zal dokter worden en een van de beroemdste schrijvers van zijn tijd, George blijft een eenvoudige, hardwerkende burger.

Bij het aanbreken van een nieuwe eeuw kruisen hun paden zich bij een van de meest sensationele rechtszaken uit die tijd. George Edjali is half Indiaas en als zijn familie dreigbrieven ontvangt lijken deze uit racistische overwegingen geschreven. Dan worden in de directe omgeving beesten afgeslacht en blijkt George tot zijn verbazing zelf een verdachte. Na een dubieus proces wordt hij tot zeven jaar dwangarbeid veroordeeld.

Arthur Conan Doyle, inmiddels schrijver van de beroemde Sherlock Holmes verhalen, is in die tijd in diepe rouw over de dood van zijn eerste vrouw. Daarnaast wordt hij al jaren verscheurd door een diepe liefde voor een andere vrouw. Als hij leest over de zaak-Edjali raakt hij gefascineerd en is vastbesloten de onschuld van George te bewijzen.

Arthur & George is een grootse roman waarin Julian Barnes op meesterlijke wijze de thema's schuld en onschuld, liefde en hartstocht, identiteit en afstamming heeft vervlochten met een intrigerende Victoriaanse geschiedenis.
Arthur & George - 2015 - Mini-serie
Regisseur: Stuart Orme
Cast: Martin Clunes, Arsher Ali, Charles Edwards, e.a.
Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: Arthur & George
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789046704516
Ebook: 9789020413601
Uitgever: Atlas Contact
De citroentafel
In De citroentafel toont Julian Barnes waarom hij tot de beste schrijvers van korte verhalen behoort. De verhalen in deze bundel hebben als thema ouder worden en de (valse) herinnering aan wat voorbij is.

Zo wordt het leven van een man gevolgd door zijn bezoeken aan de kapper, gaat een gepensioneerde soldaat jaarlijks langs bij zijn minnares en ziet een zoon hulpeloos toe hoe het huwelijk van zijn hoogbejaarde ouders ten onder gaat.
Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: The lemon table
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789045014111
Uitgever: Atlas Contact
De man in de rode mantel

Julian Barnes raakte gefascineerd door John Singer Sargents schilderij ‘Dr. Pozzi Thuis’. Wie was deze statige man in de scharlakenrode kamerjas, en hoe kwam het dat hij zich thuis kon laten vereeuwigen door de meest gevraagde portrettist van zijn tijd?

Samuel Jean Pozzi was een gerenommeerde gynaecoloog en dokter van de beau monde in Parijs tijdens de Belle Époque, een periode waarin de kunsten hoogtij vierden, en waarin prominente societyfiguren om de minste belediging duelleerden tot er één gewond raakte. Pozzi kon ze als geen ander weer dichtnaaien. Hij schreef ook een standaardwerk over zijn vak. Maar hij was tegelijk kunstliefhebber, verdediger van Dreyfus, fervent reiziger, Anglofiel, vriend van Marcel Proust, dandy, en shopaholic avant la lettre. Een buitengewoon veelzijdige man, en een echte Europeaan. En toch is Pozzi een voetnoot in de geschiedenis gebleven.

Barnes dompelt ons onder in de glorieuze Belle Époque en laat ons kennis maken met Dr. Pozzi, zijn gezin, zijn minnaressen; met zijn deels beroemde, vaak excentrieke vriendenkring; met collega’s en patiënten; met de stad Parijs. Voor heel even tilt Barnes Pozzi uit de vergetelheid in deze wervelende on­biografie van een man en zijn tijd.

Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: The man in the red coat
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789025458294
Ebook: 9789025458409
Uitgever: Atlas Contact
Een geschiedenis van de wereld in 10½ hoofdstuk
Een geschiedenis van de wereld in 10½ hoofdstuk bestaat uit tien afzonderlijke, maar onderling verbonden verhalen en een slotbeschouwing. De mythe van de ark van Noach loopt als een rode draad door het boek heen. Een illegaal aan boord van de ark gekomen houtworm verhaalt wat er precies op die wereldhistorische reis is gebeurd. In een volgend verhaal keert de houtworm terug, thans in een met meesterhand geschetst middeleeuws decor.

Barnes confronteert ons in de opeenvolgende verhalen meestal met een gesloten gemeenschap die in een schip op zee voor een fatale dreiging staat. Deze exemplarische mensheid loodst hij op briljante wijze door zowel waargebeurde als verzonnen historie. Er is een verslag van de schipbreuk van de Medusa, van de dramatische tocht van de St. Louis met een groep Duitse asielzoekers aan boord, van de kaping van een plezierjacht door Arabische terroristen, van een expeditie naar de berg Ararat.

Inventief als geen ander weet Barnes dit alles tot een burlesk geheel te smeden. Daarbij grossiert hij met achteloze speelsheid in diepzinnigheden. Dit boek leest als één grote, intrigerende voetnoot bij de wereldgeschiedenis.
Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: A history of the world in 10½ chapters
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789046704011
Uitgever: Atlas Contact


Elizabeth Finch

Neil is op een kruispunt in zijn leven aanbeland wanneer hij besluit om opnieuw plaats te nemen in de collegebanken. De gescheiden vader en gewezen acteur is toe aan een geestelijke opfrisser en schrijft zich in voor de cursus ‘Cultuur en Beschaving’. Vanaf lesdag één raakt hij in de ban van zijn iets oudere professor. Elizabeth Finch doceert in eloquente, rokerige volzinnen over St. Ursula, Goethe, Julianus de Afvallige, de Verlichting, en over de parallellen tussen verleden en heden. Ze is een toonbeeld van ruimdenkendheid, en verwacht hetzelfde van haar cursisten.

Alle intellectuele openheid ten spijt blijkt Elizabeth Finch een gesloten figuur die haar privéleven hermetisch afschermt - en daardoor Neil en zijn medecursisten des te meer fascineert. Neils kalverliefde wordt pas echt een obsessie wanneer hij jaren later onverwacht de schriftelijke nalatenschap van zijn mentor erft: dozen vol aantekeningen die wijzen op haar eigen obsessie met de verlichte Romeinse keizer Julianus, de grote tegenstander van het monotheïsme en dus van het opkomende christendom.

Wat beoogde ze met dit postume gebaar? Welke opdracht moet Neil voor zijn grote voorbeeld voltooien?

Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: Elizabeth Finch
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789025472672
Ebook: 9789025472696
Uitgever: Atlas Contact
Engeland, Engeland
Sir jack Pitman bedenkt een groots project waarmee hij zijn toch al grandioze carrière kan afsluiten. Het eiland Wight wordt opgekocht en omgebouwd tot een historisch themapark: replica's van beroemde gebouwen uit Good Old England worden opgetrokken, oude gebruiken door acteurs nagespeeld en de koning en koningin (naar wordt gefluisterd de echte) ingezet.

Een mekka voor toeristen, die dan ook in drommen komen kijken hoe Robin Hood en zijn trawanten de rijken bestelen en de dorpsgek weer ronddoolt. Heel Engeland is in beknopte vorm op Wight te beleven, van de Last Night of the Proms tot het proces tegen Oscar Wilde en de terechtstelling van Karel I.
Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: England, England
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789045003450
Uitgever: Atlas Contact
Flauberts papegaai
Hoofdpersoon is Geoffrey Braithwaite, een ouder wordende arts wiens vrouw is overleden. Braithwaite raakt gefascineerd door het leven en werk van Flaubert. Hij reist regelmatig naar Frankrijk om alle plekken te bezoeken waar de schrijver gewoond en gewerkt heeft. Hij beschrijft zijn bevindingen in een poging te ontdekken wat er nu eigenlijk te weten valt over iemands leven. Of het nu dat van Flaubert, dat van zijn overleden vrouw of zijn eigen leven is.

Flauberts papegaai is een briljant en bijzonder geestig hoogtepunt in het oeuvre van Julian Barnes. Het is een roman, het is een biografie van Flaubert, het is literaire kritiek, en het is tevens een commentaar op deze drie genres.
Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: Flaubert's parrot
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789046704493
Uitgever: Atlas Contact
Het enige verhaal

Het enige verhaal is een pijnlijk mooie roman over eerste liefde - en de levenslange gevolgen daarvan...

Begin jaren zestig. In een saaie voorstad van Londen brengt de negentienjarige student Paul de zomermaanden door in zijn ouderlijk huis. Op aanraden van zijn moeder schrijft hij zich in bij de plaatselijke tennisclub. Tijdens een toernooi ontmoet hij Susan: achtenveertig jaar oud, zelfverzekerd, ironisch, overdonderend. Susan is getrouwd, met twee volwassen dochters. Paul en Susan worden elkaars geliefden.

In Het enige verhaal kijkt Paul jaren later terug op de zomer die zijn leven voorgoed veranderde, op de daaropvolgende jaren samen en hoe dit leven uiteindelijk, heel langzaam, uiteenviel.

Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: The only story
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789025457495
Ebook: 9789025452094
Uitgever: Atlas Contact
Het stekelvarken
Met de briljante scherpzinnigheid en eigenzinnige intelligentie die al zijn romans kenmerken biedt Julian Barnes ons een ontstellende blik op de bijverschijnselen van de recente veranderingen in Oost-Europa.

 Hij begint met een vertrouwd decor: januari 1991 in een voormalige Sovjet-satellietstaat. De regering van de communistische partij is gevallen. De afgezette partijleider staat terecht; zijn tegenstander in de rechtszaal is de zojuist benoemde openbare aanklager. De ene man staat voor de oude ideologie, de andere voor het nieuwe programma. Maar hier eindigt de vertrouwdheid met het tafereel.

Terwijl Barnes ons meevoert langs de rechtszaak beginnen we te voelen dat de waar- en onzekerheden van het heden een verrassende gelijkenis vertonen met de leugens en de schijnheiligheid van het verleden; en dat de aanklager uiteindelijk zelf ook aangeklaagd kan worden.

Het stekelvarken is een krachtige en verwarrende roman over de val van het communisme en de greep die het oude regime houdt op zijn opvolgers, over de verontrustende grijze gebieden die in iedere zwart-witvisie op de wereld verborgen liggen.
Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: The porcupine
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789025401252
Uitgever: Atlas Contact


Het tumult van de tijd
Het tumult van de tijd speelt zich af in jaren dertig, wanneer een jonge man - aanstormende componist, toegewijde huisvader - met een ingepakt koffertje bij de lift van een flatgebouw in Leningrad staat: Dmitri Sjostakovitsj.

Hij wacht er de hele nacht, nachtenlang, in de overtuiging dat hij opgepakt zal worden en afgevoerd naar het Grote Huis. Geen enkele beroemdheid die hij in de afgelopen tien jaar heeft ontmoet, kan hem nu helpen. En weinig mensen die naar het Grote Huis worden afgevoerd, komen ooit terug.

Aldus begint Het tumult van de tijd. Een verhaal over de botsing tussen Kunst en Macht, en de compromissen die een kunstenaar moet aangaan om zijn stempel op de wereld te drukken - dit allemaal aan de hand van de fictionele biografie van een van de grootste componisten van de twintigste eeuw.
Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: The noise of time
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789025446611
Ebook: 9789025446697
Uitgever: Atlas Contact
In de zon kijken
Hoofdpersoon van In de zon kijken is een in 1923 geboren, honderdjarige vrouw die terugblikt op haar leven. Jeanie heeft als zevenjarige veel vragen waarvan ze aanneemt dat ze als ze groot is, beantwoord zullen worden. Als veertigjarige aanstaande moeder beseft ze dat er waarschijnlijk geen antwoorden zijn. De honderdjarige vraagt helemaal niets meer, is hoogstens verbaasd over antwoorden.

In deze roman komt ook aan de orde: de strijd van mannen tegen vrouwen en vice versa, eerst naar aanleiding van Jean's echtgenoot Michael, een generatie later door Rachel, een overtuigd feministe. Barnes brengt het absurde in het alledaagse aan het licht, en dat op een weinig alledaagse wijze.
Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: Staring at the sun
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789029501361
Uitgever: De Arbeiderspers
Metroland
Julian Barnes situeert het verhaal in het revolutiejaar 1968. De jonge Christopher is naar Parijs gekomen om de wording van de nieuwe wereld mee te maken en kan haast niet wachten om alles, en liefst zo snel mogelijk mee te maken.

Daartoe verkent hij met zijn vriend Toni de 'suburbia' die de metro voor hen vertegenwoordigt. Het is het decor voor hun dromen, daar maken zij hun plannen. Metroland - het betekent voor hen seks, vrijheid, succes, eindeloze reizen en dat is het enige dat hen interesseert. Zo gaan eigenlijk wel de Grote Gebeurtenissen van de jaren zestig enigszins langs hen heen.

Maar Barnes tekende in deze roman niet alleen het jaar 1968, hij zet ook het Metroland van 1963 neer. Een totaal andere wereld! Vol kleinburgerlijke bedomptheid van het Koude-Oorlogsklimaat, gehunker onder bruggen en in tunnels.
Metroland - 1997
Regisseur: Philip Saville
Cast: Christian Bale, Lee Ross, Emily Watson, e.a.
Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: Metroland
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789029501484
Ebook: 9789025462635
Uitgever: De Arbeiderspers
Over het Kanaal
Niemand heeft een betere kijk op de zaken aan weerszijden van het Kanaal dan Julian Barnes. Hij is niet alleen een van de belangrijkste schrijvers van Groot-Brittannië maar zijn werk wordt ook al jarenlang erkend en bewonderd in Frankrijk.

De geraffineerd gecomponeerde verhalen in deze bundel spelen in verscheidene tijdsperioden en hebben als centraal thema de Engelsen in Frankrijk, hun fascinatie met dit land, de verschillende redenen waarom Engelsen daar zijn en de vaak wat ambivalente ontvangst die ze krijgen.

Deze verhalen zijn intelligent, beschouwend, vol fantasie en vol van de humor die we van Julian Barnes gewend zijn.
Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: Cross Channel
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789025408480
Uitgever: Atlas Contact
Polsslag
Een gescheiden Engelse makelaar versjteert zijn prille relatie met een meisje uit het Oostblok door haar verleden te onderzoeken. Een echtpaar voert een hevige machtsstrijd over de indeling en het beheer van hun tuin, over heesters, bloembedden en de moestuin. Een groep vrienden heeft altijd vurige discussies bij etentjes, over de gevaren van het roken, milieupolitiek en graffiti op toiletten.

Uit hun gesprekken gedurende een jaar krijgt de lezer gaandeweg een beeld van henzelf, hun drijfveren, onderlinge relaties en persoonlijke ontwikkeling. De zeer uiteenlopende verhalen uit Polsslag zijn afgestemd op ritmes en stromingen van het lichaam, van liefde en seks, ziekte en dood, relaties en gesprekken. Alle personages worden voortgestuwd door de hartenklop van het leven.
Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: Pulse
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789045018607
Uitgever: Atlas Contact


Verzamelde verhalen

Julian Barnes, schrijver van een rijk oeuvre dat verpletterende romans zoals bestsellers Alsof het voorbij is en Het enige verhaal bevat, maar ook onconventionele biografieën als De man in de rode mantel, wijdt zich ook regelmatig aan de kortere prozavorm. Van Barnes verschenen de afgelopen decennia drie verhalenbundels en één nagekomen los verhaal - die nu allemaal voor het eerst worden bijeengebracht in Verzamelde verhalen. Een unieke uitgave, en een internationale primeur.

Verzamelde verhalen etaleert op meesterlijke wijze de verrukkelijke rode draden in het oeuvre van Barnes: Frankrijk, de liefde, ouder worden, de dood. Geestig, scherp geobserveerd, licht ironisch, weemoedig, met een enkel zwart randje: de verzamelde verhalen zijn voorbestemd een klassieker te worden in het oeuvre van Julian Barnes. Ze tonen de meester zoals we hem kennen, en nog verder willen ontdekken. Verzamelde verhalen bevat verhalen uit de bundels Over het kanaal, De citroentafel, Polsslag en Uit het raam.

Schrijver: Julian Barnes
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789025471415
Uitgever: Atlas Contact
Voor ze me kende
Voor ze me kende werd bij verschijning door de Nederlandse critici zeer lovend besproken. Dat de auteur van Flauberts papegaai ook nog in staat was tot het geestig contrapunteren van een wrang ondergangsrelaas, was opzienbarend.

De hoofdpersoon van Voor ze me kende is een brave academicus die zijn vrouw verlaat voor de veel jongere Ann. Al snel ontwikkelt hij een ziekelijke obsessie: hij wil àlles over Ann weten, ook en vooral uit de periode van voor ze hem kende. Deze irreële jaloezie heeft catastrofale gevolgen...
Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: Before she met me
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789029501491
Uitgever: De Arbeiderspers

Stuart, Gillian en OliverTrioloog
De plot van Trioloog is eenvoudig en van alle tijden. Een oprechte, wat saaie jongeman (Stuart) ontmoet een opwindend meisje (Gill). Stuart en Gill trouwen. De vlotte beste vriend van Stuart (Oliver) verleidt en trouwt al snel Gill.

De rest is een verhaal van jaloezie en wraak, verteld op de van Julian Barnes vertrouwde manier.
Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: Talking it over
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789025400149
Uitgever: Atlas Contact
Liefde, enz.
We hebben elkaar al eens eerder ontmoet... Ja, echt. Zeker weten. Een jaar of tien geleden.

Stuart heeft gelijk. Niet alleen hebben we hém al eens ontmoet, ook Oliver, zijn beste vriend, en Gillian, de vrouw om wie ze - letterlijk - hebben gevochten zijn oude bekenden. In Trioloog was Stuart getrouwd met Gillian, tot Oliver haar voor zich inpalmde.

In Liefde, enz. gaat Julian Barnes terug naar dit trio. Ook ditmaal bedient hij zich van dezelfde intieme techniek als in Trioloog: hij laat de personages rechtstreeks tot ons, de lezers, spreken; ze vertrouwen ons hun geheimen toe, ze schetsen hun versie van de waarheid. Laagje voor laagje worden er sluiers weggetrokken en zien we de werkelijkheid vanuit een ander gezichtspunt.

Op de hem eigen wijze - erudiet, geestig, en met venijnige terzijdes - neemt Barnes, met zijn romanfiguren als spreekbuis, de veranderende tijden onder de loep en verkent hij de moderne liefde, met alle lusten, lasten en listen die daar onvermijdelijk bij schijnen te horen.
Love, etc. - 1996
Regisseur: Marion Vernoux
Cast: Charlotte Gainsbourg, Yvan Attal, Charles Berling, e.a.
Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: Love, etc
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789045006635
Uitgever: Atlas Contact

Non-FictieBrieven uit Londen
De afgelopen vijf jaar heeft Julian Barnes voor de New Yorker regelmatig een 'Brief uit Londen' geschreven. De onderwerpen die hij behandelt zijn merendeels politiek, maar Barnes zou Barnes niet zijn als zijn essays niet een diep inzicht zouden tonen in de menselijke natuur en de moderne samenleving.

Van de val van Margaret Thatcher via een portret van John Major tot de Koninklijke familie; van de Labour Party via de teloorgang van Lloyd's tot het vreselijke lot van Salman Rushdie - de briljante auteur van onder meer Flauberts papegaai toont ons hoe Engeland werkelijk in elkaar zit.
Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: Letters from London
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789025414047
Uitgever: Atlas Contact
Hm, hé, ha: kunst en woorden

Deze tweetalige uitgave Hm, hé, ha: Kunst en woorden bevat de prikkelende tekst die Julian Barnes uitsprak ter gelegenheid van de tweede Joost Zwagerman Lezing in november 2019 te Alkmaar.

'We lijken niet in staat schilderijen te bekijken zonder erop los te leuteren. Waarom hebben we niet genoeg aan de schilderijen? En waarom verwachten we dat de kunstenaars zelf zo behulpzaam zijn hun eigen prestaties te verwoorden? Of dat critici dat voor hen doen? Woorden zijn niet altijd vrienden van de kunst.’

Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: Humph, hé, ha: art and words
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789025459369
Ebook: 9789025459376
Uitgever: Atlas Contact
Hoogteverschillen
'Je voegt twee dingen samen die nog niet eerder zijn samengevoegd. En de wereld is veranderd. Mensen hebben het op dat moment misschien niet in de gaten, maar dat doet er niet toe. De wereld is hoe dan ook veranderd.
Je voegt twee mensen samen die nog niet eerder zijn samengevoegd. Dan wordt, op enig moment, vroeg of laat, om de een of andere reden, een van de twee weggenomen. En wat wordt weggenomen is groter dan de som van wat er eerst was.'

Hoogteverschillen gaat over luchtballonnen, fotografie, liefde en verdriet, over het samenvoegen van twee dingen, en twee mensen, om ze vervolgens uit elkaar te rukken.

In 2008 verloor Julian Barnes zijn geliefde vrouw na dertig jaar huwelijk. Hoogteverschillen gaat over die liefde en zijn verdriet en over de onbetrouwbaarheid van onze herinneringen.

Maar eerst gaat het over luchtballonnen en fotografie, twee dingen die in de negentiende eeuw bij elkaar werden gevoegd. Daardoor kon de mens ineens nieuwe hoogtes verkennen, maar ook tot ongekende dieptes vallen.
Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: Levels of life
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789025441425
Ebook: 9789025441807
Uitgever: Atlas Contact
Iets aan te geven?
In deze 'berichten uit Frankrijk' bewijst Julian Barnes dat hij na zijn vele uitstapjes naar Frankrijk wel degelijk iets heeft aan te geven: een zeldzaam fragment autobiografie waarin hij de oorsprong van zijn speciale relatie met Frankrijk verklaart, essays over onder meer Jacques Brel, Georges Brassens, Truffaut en Godard, de speciale plaats die de Tour de France inneemt (en de rol van doping bij deze wielerwedstrijd) en Barnes zou Barnes niet zijn als niet een substantieel deel van dit boek zou zijn gewijd aan nieuwe verhandelingen over Flaubert.
Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: Something to declare
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789045004457
Uitgever: Atlas Contact
In ogenschouw
Julian Barnes heeft kunst en literatuur zelf moeten ontdekken en dat gebeurde pas op latere leeftijd. Op een dag bezocht hij het Musée Gustave Moreau, zonder precies te weten wie de schilder was en werd getroffen door zijn ongewone, weelderige werk. De mystiek van de schilderijen in combinatie met het feit dat hij een 'eigen ontdekking' had gedaan, zette hem in vuur en vlam.

Julian Barnes weet hoe kunst je hart kan veroveren en hoe dat op de lezer over te brengen. Hij neemt de lezer mee op ontdekkingsreis langs de romantiek, het realisme naar zijn favoriete stroming, het modernisme. Gepassioneerd en uitnodigend leert hij ons het werk kennen van grote schilders als Delacroix, Courbet, Manet, Cézanne, Degas, Redon, Bonnard, Magritte, Howard Hodgkin en Lucian Freud.
Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: Keeping an eye open
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789045028958
Ebook: 9789045028965
Uitgever: Atlas Contact


Niets te vrezen
'Ik geloof niet in God, maar ik mis hem.'

Niets te vrezen is onder meer een familiegeschiedenis, een ideeënwisseling met zijn broer - die een vooraanstaand filosoof is -, een overdenking van de dood, een viering van de kunst, een discussie over God en een eerbetoon aan de Franse schrijver Jules Renard.

Hoewel hij bezweert dat dit geen autobiografie is, leest Niets te vrezen als de intellectuele blauwdruk van een briljante geest, een tocht langs de inspiratiebronnen van Barnes' oeuvre. Al bij zijn eerste roman werd Julian Barnes geprezen om de volwassen manier waarop hij over de dood schreef. Bijna dertig jaar later keert hij even wijs, prettig en ontregelend naar dat onderwerp terug.
Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: Nothing to be frightened of
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789025442316
Ebook: 9789046706787
Uitgever: Atlas Contact
Uit het raam

'Wij zijn in het diepst van ons wezen narratieve dieren en altijd op zoek naar antwoorden. De beste fictie verschaft zelden antwoorden, maar weet de vragen bijzonder goed te formuleren.'

Julian Barnes is niet alleen een begenadigd schrijver, hij is ook een even begenadigd lezer. In Uit het raam zijn een groot aantal stukken gebundeld waarin zijn liefde voor fictie en romanschrijvers tot uiting komt.

Zijn essays over het werk van onder anderen George Orwell, John Updike, Michel Houellebecq en over de vertaling van Madame Bovary zijn genadeloos in hun analyse, liefdevol in hun bewondering maar vooral een ode aan de kunst van de roman. Immers, 'fictie maakt personages die nooit hebben bestaan net zo echt als je vrienden'.

Speciaal voor deze editie werd de bundel aangevuld met Een leven met boeken.

Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: Through the window
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789025441388
Uitgever: Atlas Contact
Wijsneus in de keuken
Wie zelf kookt, weet dat er werelden van verschil bestaan tussen recept en eindproduct. Of het gerecht op tafel nu tot triomf of teleurstelling leidt, bij het lezen van het kookboek heerst vooral twijfel. Hoe groot precies is een 'klontje'? Is een 'toefje' meer of juist minder dan een 'klodder'? Hoe groot is een middelgrote ui? En wat is het verschil tussen 'fijnsnijden' en 'fijnhakken'?

De keukenwijsneus wil het allemaal weten en zoekt het tot in de puntjes uit, wat zijn kookkunsten niet altijd ten goede komt. Met onnavolgbare zelfspot doet Julian Barnes verslag van zijn jarenlange zoektocht naar gastronomische precisie en culinaire verrukking.

Wijsneus in de keuken is de perfecte troost voor iedereen die ooit uit frustratie een kookboek door het keukenraam wilde smijten en een must-read voor alle liefhebbers van Barnes.
Schrijver: Julian Barnes
Oorspronkelijke titel: The pedant in the kitchen
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789045028255
Ebook: 9789045025339
Uitgever: Atlas Contact