Boekenplank:
Kies

Boeken van Sebastian Barry

Sebastian Barry is schrijver, toneelschrijver en poëet. Hij wordt beschouwd als één van Ierlands beste schrijvers. Zijn boeken vormen gezamenlijk - via een reeks onafhankelijk van elkaar te lezen romans - de levensgeschiedenis van één familie (zijn eigen familie). Door de verhalen van meerdere generaties te vertellen, brengt hij de geschiedenis van de Ieren in kaart.

Meer over Sebastian Barry

Genre: Roman

Geboren: 1955

Geboorteland: Ierland


Overzicht

  • De verre voortijd - Old God's time

Dunne

  1. Annie Dunne - Annie Dunne
  2. Een lange, lange weg - A long long way
  3. In het beloofde land - On Canaan's side

McNulty

  1. Duizend manen - A thousand moons
  2. Dagen zonder eind - Days without end
  3. De geheime schrift - The secret scripture
  4. De omzwervingen van Eneas McNulty - The whereabouts of Eneas McNulty
  5. De tijdelijke gentleman - The temporary gentleman

gedetailleerd overzicht

Overzicht



De verre voortijd

Politieman Tom Kettle is onlangs met pensioen gegaan en geniet van zijn rust in zijn nieuwe huis met uitzicht op de Ierse Zee. Maandenlang ziet hij nauwelijks een levende ziel, en vangt hij alleen af en toe een glimp op van zijn excentrieke huisbaas en de nerveuze jonge moeder die naast hem is komen wonen.

Hij heeft alle tijd om te mijmeren, bijvoorbeeld over zijn geliefde vrouw June en hun kinderen. Tot twee voormalige collega’s aanbellen met vragen over een decennia oude zaak, een zaak die Tom nooit helemaal achter zich heeft kunnen laten, en hij verstrikt lijkt te raken in de duisterste uithoeken van zijn geheugen.

De verre voortijd is een roman over een van de zwartste bladzijdes uit de Ierse geschiedenis, geschreven door een meesterverteller op de toppen van zijn kunnen.

Schrijver: Sebastian Barry
Oorspronkelijke titel: Old God's time
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789021468525
Uitgever: Querido

Dunne



Annie Dunne
Het leven heeft Annie Dunne niet erg vriendelijk behandeld: van de dochter van een gerespecteerde politiechef in Dublin is ze geworden tot een op zichzelf aangewezen oudere vrouw, afhankelijk van de gunsten van verre familieleden. Haar grootste angst is om te worden vergeten en alleen te sterven.

Een zomer lang draagt Annie de zorg voor haar jonge achterneef en -nicht. Ze is zich maar al te goed bewust dat de twee kinderen haar kans op geluk zijn. Maar een wereld die in snel tempo verandert brengt onverwachte bedreigingen, en de toekomst laat niet op zich wachten.
Schrijver: Sebastian Barry
Oorspronkelijke titel: Annie Dunne
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789021438733
Ebook: 9789021439136
Uitgever: Querido
Een lange, lange weg
De Ier Wille Dunne is nog maar net achttien jaar als hij zijn verloofde Gretta verlaat om in Vlaanderen met het Britse leger mee te vechten in de bloedige strijd die later de Eerste Wereldoorlog zou gaan heten.

Tijdens zijn verlof breekt in Dublin de Paasopstand tegen de Engelsen uit. Willie sympathiseert met de opstandelingen en haalt zich daarmee de woede van zijn vader op de hals. Ook Gretta breekt met hem, nadat ze erachter is gekomen dat Willie zich in Vlaanderen heeft misdragen.

Verteerd door twijfel en verdriet keert Willie terug naar de loopgraven. Hij vecht voor zijn leven in een oorlog die slechts verliezers kent.
Schrijver: Sebastian Barry
Oorspronkelijke titel: A long long way
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789021440279
Ebook: 9789021440446
Uitgever: Querido
In het beloofde land
Na de zelfmoord van haar enige kleinkind, Bill, heeft Lilly Dunne niet veel meer om voor te leven - maar voor ze sterft, wil ze haar eigen verleden te boek stellen. Samen met Lilly gaan we terug in de tijd, van Ierland naar de Verenigde Staten, van haar gedesillusioneerde vader naar haar spoorloos verdwenen echtgenoot, van jarenlang verraad naar langzaam opbloeiende liefde.

Sebastian Barry werkt gestaag voort aan een reeks onafhankelijk van elkaar te lezen romans waarin hij de familie Dunne op de voet volgt en zo de twintigste-eeuwse geschiedenis van Ierland en de Ieren in kaart brengt.
Schrijver: Sebastian Barry
Oorspronkelijke titel: On Canaan's side
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789021440231
Ebook: 9789021440439
Uitgever: Querido

McNulty



Duizend manen

Winona Cole, een indiaans weesmeisje, groeit op in een onconventioneel huishouden in Tennessee. Op een kleine boerderij weten haar adoptievader John Cole en zijn wapenbroeder Thomas McNulty maar net de eindjes aan elkaar te knopen, met de hulp van twee vrijgemaakte slaven, broer en zus Bougereau.

Dit liefdevolle, samengeraapte gezin doet zijn uiterste best de wrede buitenwereld en de vaak pijnlijke herinneringen aan het verleden op afstand te houden. Tennessee is echter nog altijd in de greep van de nasleep van de burgeroorlog.

Als Winona slachtoffer wordt van een gewelddadige overval en daarna ook Tennyson Bougereau, besluit Winona het heft in eigen hand te nemen. Gewapend met een mes, Tennysons geweer en de moed van haar beroemde krijgshaftige moeder gaat ze op zoek naar gerechtigheid, en naar wie ze eigenlijk is.

Schrijver: Sebastian Barry
Oorspronkelijke titel: A thousand moons
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789021418872
Uitgever: Querido
Dagen zonder eind
De zeventienjarige Thomas McNulty en zijn wapenbroeder John Cole nemen dienst in het Amerikaanse leger om aan de honger te ontsnappen. Eerst dient de strijd tegen de indianen zich aan en vervolgens de Burgeroorlog.

De jongens worden geconfronteerd met de verschrikkingen van de oorlog en hun medeplichtigheid laat diepe sporen na. Desondanks beleven ze, zo voelen ze dat zelf althans, sprankelende dagen zonder eind.
Schrijver: Sebastian Barry
Oorspronkelijke titel: Days without end
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789021403816
Ebook: 9789021403823
Uitgever: Querido
De geheime schrift
Roseanne McNulty, bijna haar hele volwassen leven opgenomen in een psychiatrische kliniek in Ierland, wil in 2007, als ze bijna honderd is, haar levensverhaal optekenen en verbergt dat in haar kamer.

Omdat de kliniek gaat sluiten moet psychiater dr. Grene beslissen welke patiënten worden overgeplaatst en welke kunnen terugkeren in de maatschappij. Hij denkt dat Roseanne nooit 'gek' is geweest en in gesprekken met haar wil hij haar levensverhaal achterhalen.

Hij raakt geïntrigeerd en vindt in een document van de vroegere kapelaan in Sligo, waar Roseanne opgroeide, de reden van haar verbanning. Tegelijkertijd vindt hij antwoorden over zijn eigen leven.
Schrijver: Sebastian Barry
Oorspronkelijke titel: The secret scripture
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789021437989
Ebook: 9789021439389
Uitgever: Querido
De omzwervingen van Eneas McNulty
Eneas McNulty en Jonno Lynch zijn boezemvrienden. Samen stelen zij appels in de boomgaard van de pastoor en halen zij kattenkwaad uit. Hun vriendschap eindigt echter abrupt wanneer Eneas een baan bij de politie krijgt en Jonno, inmiddels lid van de IRA, Eneas dwingt om een Union-man te elimineren. Wanneer Eneas weigert is zijn doodvonnis getekend. En daarmee beginnen de omzwervingen van Eneas McNulty.

De Eerste Wereldoorlog breekt uit. McNulty vecht in Frankrijk en werkt er daarna op een boerderij; de jaren verstrijken. McNulty keert naar Ierland terug in de veronderstelling dat zijn vonnis verjaard zal zijn, maar het tegendeel blijkt en hij slaat weer op de vlucht.

McNulty is een volstrekte eenling. Slechts één ding drijft hem: het verlangen naar zijn verloren paradijs Ierland. Via Nigeria belandt hij tenslotte als pensionhouder in een armelijke Londense buurt. Maar ook daar laat Jonno hem niet met rust. Hij beraamt een aanslag op Eneas voor...
Schrijver: Sebastian Barry
Oorspronkelijke titel: The whereabouts of Eneas McNulty
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789025423360
Uitgever: Atlas Contact
De tijdelijke gentleman
Jack McNulty is een 'tijdelijke' gentleman, een Ier wiens aanstelling in het Engelse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog nooit vast is geweest. Ook zijn huwelijksgeluk met Mai Kirwan, het mooiste meisje van Sligo, is geen lang leven beschoren.

Na vele omzwervingen, als soldaat, ingenieur en observator voor de Verenigde Naties, komt Jack uiteindelijk in Accra terecht, waar hij besluit zijn grillige levensverhaal op papier te zetten.
Schrijver: Sebastian Barry
Oorspronkelijke titel: The temporary gentleman
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789021454948
Ebook: 9789021454955
Uitgever: Querido