Boekenplank:
Kies
 • Home
 • O
 • Michael Ondaatje

Boeken van Michael Ondaatje

Michael Ondaatje kwam in 1954 met zijn moeder vanuit Sri Lanka naar Engeland en vestigde zich in 1962 in Canada, waar hij de Canadese nationaliteit aannam. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Toronto en later aan Queen's University in Kingston, Ontario (Master of Arts). Van 1971 tot 1983 doceerde hij aan de York University en het Glendon College in Toronto. In 1988 werd hem de Orde van Canada verleend.

Meer over Michael Ondaatje

Genre: Roman

Geboren: 1943

Geboorteland: Sri Lanka


Overzicht

 • Blindganger - Warlight
 • De Engelse patiënt - The English patient
 • De geest van Anil - Anil's ghost
 • De kattentafel - The cat's table
 • Divisadero - Divisadero
 • In de huid van een leeuw - In the skin of a lion

Non-Fictie

 • De verzamelde werken van Billy the Kid - The collected works of Billy the Kid
 • In de familie - Running in the family
 • Op weg naar stilte - Coming through slaughter

gedetailleerd overzicht

OverzichtBlindganger

1946: Londen herstelt zich van de blitzkrieg. De veertienjarige Nathaniel en zijn zus Rachel zijn door hun geliefde moeder Rose achtergelaten bij een raadselachtige 'voogd' met de bijnaam De Mot. In eerste instantie denken ze dat hij een crimineel is maar ze groeien redelijk gelukkig op in de excentrieke wereld die hij creëert, vol kleurrijke vrienden die zich in de chaotische naoorlogse jaren op nogal ongebruikelijke wijze over hen ontfermen.

Twintig jaar later reconstrueert Nathaniel zijn bijzondere verleden, het opgroeien in de wereld van De Mot en het grote geheim van zijn moeder.

Schrijver: Michael Ondaatje
Oorspronkelijke titel: Warlight
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789046823927
Ebook: 9789046823934
Uitgever: Nieuw Amsterdam
De Engelse patiënt
In een kapot gebombardeerde villa ten noorden van Florence die is ingericht als veldhospitaal, is een jonge Canadese verpleegster aan het einde van de Tweede Wereldoorlog alleen achtergebleven met 'de Engelse patiënt', een man die letterlijk zijn gezicht heeft verloren omdat zijn hele lichaam onherkenbaar is verbrand.

Dan duikt de dief Caravaggio in de villa op. Hij is vanwege zijn inbrekersvaardigheden bij de geheime dienst terechtgekomen en heeft in Noord-Afrika jacht gemaakt op een ongrijpbare spion. Ook de Indiër Kirpal Singh, die door de Duitsers achtergelaten mijnen opruimt maakt zijn opwachting. Wie zijn zij? Zijn zij slechts door het toeval samengebracht of is er meer? Is 'de Engelse patiënt' misschien de gezochte spion?

Langzaam, met ragfijne draad spint Ondaatje zijn fascinerende verhaal, en schept daarbij een heel eigen wereld.
The English Patient - 1996
Regisseur: Anthony Minghella
Cast: Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Willem Dafoe, e.a.
Schrijver: Michael Ondaatje
Oorspronkelijke titel: The English patient
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789035118102
Ebook: 9789046825167
Uitgever: Bakker
De geest van Anil
Anil Tissera, forensisch antropologe, keert na vijftien jaar terug naar haar geboorteland Sri Lanka, waar een bloedige burgeroorlog woedt. Als lid van een internationale vredesmissie onderzoekt Anil de dood van de slachtoffers van de oorlog. Lichamen worden opgegraven, skeletten. Vooral het skelet van 'de Zeeman' fascineert haar. Wie was hij? Wie vermoordde hem?

Anil zoekt koortsachtig naar de waarheid. Met het bewijs op zak moet ze uiteindelijk hals over kop het land verlaten, waarbij ze alles achterlaat wat haar op Sri Lanka lief is geworden.
Schrijver: Michael Ondaatje
Oorspronkelijke titel: Anil's ghost
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789035122123
Ebook: 9789046825143
Uitgever: Bakker
De kattentafel
In het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw stapt een elfjarige jongen in Sri Lanka aan boord van een schip naar Engeland. Tijdens de maaltijden zit hij niet aan de kapiteinstafel, maar aan de 'kattentafel', samen met een groepje onbelangrijke volwassenen en twee andere jongens. De drie jongens raken al snel bevriend, en wat eerst een saaie, eindeloze reis leek te worden, wordt een groot avontuur en de basis voor een levenslange vriendschap.

Op het schip is genoeg afleiding; zo vertelt een man het drietal over jazz en vrouwen, en een ander vertelt hun over literatuur. Maar het ware avontuur begint 's nachts, als de jongens ontdekken dat het schip een mysterieuze gevangene herbergt, die door zijn bewakers in de stille nachtelijke uren wordt gelucht.

De daden van de gevangene en zijn onzekere toekomst blijven voor de jongens een raadsel, maar wel een raadsel dat hen voor altijd zal blijven achtervolgen.
Schrijver: Michael Ondaatje
Oorspronkelijke titel: The cat's table
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789044617962
Ebook: 9789044618440
Uitgever: Prometheus
Divisadero
Divisadero begint in het noorden van Californië, dicht bij de plek die voorheen Gold Rush Country was, in de jaren zeventig van de twintigste eeuw.

Op een boerderij woont een vader met zijn eigen dochter Anna, zijn geadopteerde dochter Claire en de mysterieuze jongeman Coop. Op een dag wordt het geïmproviseerde gezin onverwacht verscheurd door een traumatische ervaring die hen voor het leven tekent.

De drie jonge mensen gaan ieder hun eigen weg. Coop komt terecht in de rauwe casinowereld van Nevada, Claire vestigt zich in San Francisco, en Anna’s zwerftocht voert haar naar een afgelegen landhuis in Zuid-Frankrijk. Daar duikt ze in het verleden van een schrijver, een verleden dat erg veel lijkt op dat van haarzelf en Coop, een verleden dat hen alledrie zal inhalen en hun levens misschien voorgoed zal veranderen.
Schrijver: Michael Ondaatje
Oorspronkelijke titel: Divisadero
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789044609837
Ebook: 9789046825129
Uitgever: Prometheus


In de huid van een leeuw
De jonge Patrick Lewis ruilt in de jaren twintig zijn bestaan in de Canadese bossen in voor een leven in de metropool in opbouw Toronto, waar een bonte stoet van karakters, ieder op zich symbolisch voor een bepaalde sociale laag, zijn pad kruist.

Aanvankelijk is hij belast met de opsporing van de excentrieke kapitalist Ambrose Small, maar als hij hem gevonden heeft drijft 's mans agressie hem in het kamp van een groep gewelddadige anarchisten, waar zijn oorspronkelijke opleiding als dynamitist van pas komt. Aan het eind blijken allerlei ogenschijnlijk losse elementen in het verhaal in elkaar te grijpen.
Schrijver: Michael Ondaatje
Oorspronkelijke titel: In the skin of a lion
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789035106741
Uitgever: Bakker

Non-FictieDe verzamelde werken van Billy the Kid
Billy the Kid (1859-1881) was reeds tijdens zijn leven een legendarische figuur uit het Wilde Westen. In een mengeling van gedichten, proza, liedjes, ooggetuigenverslagen en foto's onthult Michael Ondaatje de ware gedaante van deze roemruchte desperado.
Schrijver: Michael Ondaatje
Oorspronkelijke titel: The collected works of Billy the Kid
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789062620722
Uitgever: Heureka
In de familie
Michael Ondaatje keert terug naar zijn geboorteland Sri Lanka - of Ceylon, zoals hij het eiland, ook in zijn romans, steevast blijft noemen - om de flarden die hij zich herinnert van zijn jeugd een plaats te geven; cobra's in de tuin, zijn grootmoeder die werd meegesleurd in een overstroming, de vochtige stilte van tropische middagen, zijn vader die ginflessen begroef in de bloembedden, waanzinnige, dronken expedities in de jungle...
Schrijver: Michael Ondaatje
Oorspronkelijke titel: Running in the family
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789035118980
Uitgever: Bakker
Op weg naar stilte
In 1907 werd Buddy Bolden - voorloper van de moderne jazz - het slachtoffer van zijn tomeloze geestkracht en muzikale scheppingsdrang. Louis Armstrong verklaarde later dat hij te hard, te dronken, te wild en te gek had gespeeld. Vanaf die dag, tot zijn dood vierentwintig jaar later, verblijft Buddy Bolden in een inrichting voor geesteszieken. Hij spreekt vrijwel niet en toont geen enkele interesse meer in muziek.

Michael Ondaatje slaagt erin het tragische lot van deze grondlegger van de geïmproviseerde muziek - het authentieke Amerikaanse cultuurgoed - poëtisch en aangrijpend tot leven te brengen. En passant wordt in korte maar krachtige flitsen het rauwe leven rond de eeuwwisseling in New Orleans geschilderd: pooiers, hoeren, muzikanten, straatschuimers. Door Ondaatje's inlevingsvermogen leven de gefantaseerde monologen met de kracht waarmee Boldens bezeten kornet geklonken moet hebben.
Schrijver: Michael Ondaatje
Oorspronkelijke titel: Coming through slaughter
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789035102439
Uitgever: Bakker