Boekenplank:
Kies

Boeken van Herman Koch

Meer over Herman Koch

Genre: Roman

Pseudoniem (van): Menno Voorhof

Geboren: 1953

Geboorteland: Nederland

Website: Herman Koch


Overzicht

 • De greppel
 • Denken aan Bruce Kennedy
 • Dingetje
 • Een film met Sophia
 • Eindelijk oorlog
 • Eten met Emma
 • Geachte heer M.
 • Het diner
 • Het Koninklijk Huis
 • Makkelijk leven
 • Odessa Star
 • Red ons, Maria Montanelli
 • Zomerhuis met zwembad

Verhalenbundels

 • Alle verhalen
 • De ideale schoonzoon
 • De voorbijganger
 • Geen agenda
 • Hansaplast voor een opstandige
 • Het evangelie volgens Jodocus
 • Korte geschiedenis van het bedrog
 • Over de lengte van een gang
 • Sadako wil leven

Non-Fictie

 • Finse dagen
 • Ga je erover schrijven?
 • Of heb ik het verzonnen?

E-books

 • De weg kwijt
 • Geloofwaardige verhalen
 • Hard gras
 • Het liegen van de waarheid
 • Is het allemaal autobiografisch?
 • Min of meer toevallig

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe greppel
Robert Walter, geliefd burgemeester van Amsterdam, vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat met een van zijn wethouders. En nog wel met die oerdegelijke wethouder die zich inzet voor het milieu. Niet veel later beweert een journaliste dat de burgemeester betrokken is geweest bij het toetakelen van een agent tijdens een Vietnam-betoging. Dan staat opeens zijn vierennegentigjarige vader op de stoep: hij en zijn vrouw willen samen euthanasie plegen.

De greppel laat zien hoe een ogenschijnlijk stabiele man in korte tijd steeds verder verstrikt dreigt te raken in zijn eigen angsten en vermoedens. Of ziet Robert Walter de dingen juist voor het eerst echt helder?
Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789026332296
Ebook: 9789026332302
Uitgever: Ambo | Anthos
Denken aan Bruce Kennedy
Mirjam Wenger verblijft een week in haar eentje in Zuid-Spanje. Haar leven met regisseur Bernhard en hun twee kinderen vliegt haar aan en ze heeft schoon genoeg van het Amsterdamse kunstenaarsmilieu.

In haar hotel ontmoet ze Bruce Kennedy, een oudere, maar nog steeds wereldberoemde Amerikaanse filmster. Ondanks zijn leeftijd en mogelijke alcoholprobleem voelt Mirjam zich onweerstaanbaar tot hem aangetrokken. Probeert ze hem te verleiden om een mooi verhaal te hebben voor haar vriendinnen thuis of zoekt ze naar een ontsnapping uit de Nederlandse middelmaat?
Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789026341946
Ebook: 9789041415967
Uitgever: Ambo | Anthos
Dingetje
Dingetje is een van die creaties van Herman Koch die je overal herkent zodra je ze een keer bent tegengekomen. In feite zou Dingetje zo in Jiskefet passen, maar Koch heeft haar een papieren leven gegeven.

Dingetje is een vrouw van rond de veertig die nog altijd in de frontlinie van actiegroepen opereert in de strijd tegen alles wat burgerlijk is of niet deugt. Zo ijvert ze als actief lid van Fascistisch Milieu voor het boycotten van bananenmerken en traumahelikopters bij nacht. De ik-figuur ergert zich, maar trekt zich haar slonzige bestaan toch steeds weer aan. Er is een zoontje en een nieuwe vriend, en verder zorgt Dingetjes idealistische op de wereld voor tal van mooie momenten.
Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789029070195
Uitgever: Meulenhoff
Een film met Sophia

‘Weet jij misschien waar Sophia is? Ze is vannacht niet thuisgekomen en ik heb het nummer van haar vriendje niet. Bel me even.’

Zo luidt het bericht dat filmregisseur Stanley Forbes op oudejaarsavond krijgt van Karl Hermans, een gevierd schrijver. Stanley heeft Karls beeldschone zeventienjarige dochter gecast voor zijn nieuwste film, die na zijn Amerika-avontuur zijn grote comeback in Nederland moet worden. Met graagte werpt hij zich op als vaderfiguur voor Sophia.

Maar tijdens de opnames van zijn mozaïekfilm, met naast Sophia een hoofdrol voor steracteur Michael Bender, worden Stanleys motieven steeds onduidelijker. Wat wil hij eigenlijk, met deze film, met dit meisje en met zichzelf? Hij weet precies waar Sophia is, maar besluit met antwoorden te wachten.

Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789026353048
Ebook: 9789026353055
Uitgever: Ambo | Anthos
Eindelijk oorlog
Wanneer is het eigenlijk allemaal begonnen? In Londen? Nog veel eerder? Of wellicht al toen tijdens de Slag om Arnhem geallieerde vliegtuigen rieten manden met voedsel met feilloze precisie achter de vijandelijke linies dropten? Zo kwam de pasgeborene in een wieg te liggen die te midden van zware artillerieduels en felle man-tegen-man-gevechten en het kermen der gewonden aan een parachute uit de hemel was neergedaald.

Eindelijk oorlog is het verhaal van iemand in wiens leven 'niets gebeurt' en die daarom op zoek gaat naar gebeurtenissen uit zijn eigen verleden en uit dat van zijn familieleden, die dit leven alsnog in een dramatisch perspectief kunnen plaatsen.

Gaandeweg raakt hij geobsedeerd door de geschiedenis van zijn onlangs overleden tante uit de Arnhemse Oranjestraat, waarvan de laatste sporen nu onherroepelijk dreigen te worden gewist. Het slotdeel levert hem, 'helemaal gratis en voor niks', dat ene dramatische moment op dat hem in één klap met terugwerkende kracht tot deelnemer aan de wereldgeschiedenis maakt.
Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789041426413
Ebook: 9789041426451
Uitgever: Ambo | Anthos


Eten met Emma
'Dit is een waargebeurd verhaal', zo opent deze roman van Herman Koch. De hoofdpersoon van Eten met Emma krijgt te horen dat hij als herkenbaar personage is opgevoerd in een inmiddels beroemd geworden boek. Een vroegere vriendin heeft het tot bestsellerauteur geschopt, een carrière die hij voor zichzelf had uitgestippeld. Waar is het misgegaan en is alles wat er in haar roman staat ook echt zo gebeurd?

Eten met Emma is een bitterzoete roman over het verlangen naar literair stardom en het ontkennen van ambities.
Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789026341939
Ebook: 9789041415950
Uitgever: Ambo | Anthos
Geachte heer M.
De eens zo gevierde schrijver M. zijn grootste succes met een roman over de geruchtmakende verdwijning van Jan Landzaat. Deze leraar geschiedenis verdween na een korte affaire met een bloedmooie leerlinge en werd voor het laatst gezien bij het vakantiehuisje waar zij met haar nieuwe vriendje verbleef. De roman was een bestseller en betekende M.'s internationale doorbraak, maar nu, aan het eind van zijn carrière, raakt hij steeds meer in de vergetelheid.

Maar niet bij zijn mysterieuze benedenbuurman, die M. scherp in de gaten houdt. Wat heeft hij met de verdwijningszaak te maken?

Met vlijmscherpe pen vertelt Herman Koch het intrigerende verhaal van een aftakelende schrijver, twee verliefde tieners en een verdwenen leraar. Door de bestseller lijkt hun lot voor eeuwig met elkaar te zijn verbonden.
Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789026337895
Ebook: 9789041425478
Uitgever: Ambo | Anthos
Het diner
Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.

De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Twee mannen, twee vrouwen, twee zoons ­ wie durft een beslissing te nemen over de toekomst van zijn eigen kind? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vader van een van de jongens de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.

Het diner is de weergaloze en ambitieuze roman van Herman Koch, waarin de vraag centraal staat in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kind. In soepel proza schotelt Koch de lezer een bloedstollend verhaal voor dat zich binnen de tijdsspanne van een avond voltrekt. Een roman met de tragiek van de film Festen - heel menselijk en onafwendbaar op het noodlot afstevenend.
Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789041413680
Ebook: 9789041414540
Uitgever: Ambo | Anthos
Het Koninklijk Huis

Het Koninklijk Huis is een modern koningsdrama in tien bedrijven - prikkelend, geestig en soms ontluisterend.

Welke koning na Lodewijk de Veertiende heeft nog eens met de vuist op tafel geslagen? Het belangrijkste doel van de meeste koningshuizen is tegenwoordig het aanleveren van verhalen. Een blunder hier, een politieke uitglijder daar, een met miljoenen euro’s aan gemeenschapsgeld gebouwd vakantiehuis in een ontwikkelingsland waar het gemiddelde dagloon lager ligt dan de prijs van een wc-rol bij ons.

En dan zijn er natuurlijk nog de foto’s in de bladen: een bruiloft, de doop van een nieuwe telg, een koninklijke uitvaart. Mooie plaatjes, maar de leden van een koninklijk huis zijn natuurlijk geen rocksterren. Het blijft over het algemeen bij wat slap gezwaai vanuit een koets, een been in het gips.

De uitzondering op al die tandeloze middelmatigheid is dit verhaal, Het Koninklijk Huis van Herman Koch.

Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789026354946
Ebook: 9789026354953
Uitgever: Ambo | Anthos
Makkelijk leven
Tom Sanders is een gevierd schrijver van zelfhulpboeken en hij leidt een gelukkig leven met Julia en twee volwassen zonen, van wie de jongste, Stefan, zijn oogappel is. Tijdens een verjaardagsfeestje voor Julia staat hun schoondochter Hanna - op wie Tom en Julia niet dol zijn - opeens voor de deur. Snikkend vertelt ze dat ze door Stefan is geslagen en dat dat niet de eerste keer is.

Moet Tom zijn lievelingszoon Stefan aanspreken op zijn gedrag? Of loont het misschien meer om de adviezen uit zijn zelfhulpboeken in praktijk te brengen, zoals zijn bekende richtlijn 'Probeer problemen niet altijd op te lossen door eraan te denken; vaak worden ze eerder opgelost door er niet aan te denken'?

Makkelijk leven is een uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van de Boekenweek 2017 en bestaat uit 96 pagina's.
Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789059654112
Ebook: 9789059654235
Uitgever: CPNB


Odessa Star
Fred Moorman droomt van een zwarte jeep Cherokee en een nieuwe vriendenkring. Zijn leven is tot stilstand gekomen. Zijn zoon ziet hem allang niet meer als held en zijn vrouw mijmert over haar leven na zijn dood.

Dan loopt hij Max G. tegen het lijf, een oude vriend over wie op school al het gerucht ging dat hij in verdovende middelen handelde. Max maakt indruk, met zijn kameraad Richard H., zijn oogverblindende vrouwen en zijn cabriolet. Fred ziet zijn kansen.
Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789045703213
Ebook: 9789041415806
Uitgever: Augustus
Red ons, Maria Montanelli
Het zogenaamd moderne en liberale Montanelli-lyceum, waar kinderen 'ontzettend creatief' moeten zijn en leraren het veel te goed bedoelen staat centraal in deze angstaanjagend herkenbare roman.

Wanneer een zwakbegaafde jongen voor de ogen van de verteller verdrinkt wordt hij van school verwijderd. Zijn hierop volgende aanklacht tegen een omgeving waarin geld de maatstaf van alle dingen is geworden is tragisch, omdat hij ondanks zijn kritiek toch duidelijk een product blijft van het door hem zo gehate milieu.
Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789041413963
Ebook: 9789041415790
Uitgever: Ambo | Anthos
Zomerhuis met zwembad
Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur Ralph Meier, is overleden. Hij zal zich moeten verantwoorden voor de Medische Tuchtraad. Over die Tuchtraad maakt hij zich niet echt zorgen: 'Een schorsing van een paar maanden, daar komt het op neer. We kennen elkaar allemaal, meer zal het niet worden.'

Maar is het wel een medische fout? Marc had immers een rekening te vereffenen met zijn patiënt, die net iets te veel belangstelling toonde voor diens mooie vrouw Caroline. Of heeft het alles te maken met de gebeurtenissen in het zomerhuis waar het echtpaar Meier het gezin Schlosser had uitgenodigd?

In Zomerhuis met zwembad vertelt de hoofdpersoon met niets en niemand ontziende eerlijkheid hoe hij op dit punt in zijn leven is aanbeland. Het is het spannende, maar ook geestige verhaal over het recht op vergelding en het overschrijden van grenzen als de deuren naar een normale rechtsgang zijn dichtgeslagen.
Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789041415592
Ebook: 9789041418319
Uitgever: Ambo | Anthos

VerhalenbundelsAlle verhalen
Alle verhalen bevat de complete verzameling verhalen van Koch tot nu toe. In zijn verhalen weet Herman Koch als geen ander de werkelijkheid naar zijn hand te zetten. Hij is een meester in het creëren van typetjes en het scheppen van omgevingen, zoals ook het kantoor en het studentenhuis uit Jiskefet bewijzen. Ook in zijn verhalen is er steeds een ik-figuur die de avonturen groter dan het leven zelf beleeft.

En alle verhalen zijn waargebeurd, of toch niet?
Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789029072830
Uitgever: Pockethuis
De ideale schoonzoon
Waar kun je in Amsterdam goed eten? Welke plekken zijn tijdens je vakantie een must om te bezoeken (en laat je dus links liggen om te gaan shoppen)? Wel of niet die zwarte Jaguar aanschaffen, en hoe zal de straat daarop reageren?

Al vier jaar lang is Herman Koch vaste columnist voor Esta. Vrouw en zoon, de Spaanse schoonfamilie, vakantie en eten zijn terugkerende onderwerpen. Maar natuurlijk gaat het ook vaak over schrijven en het schrijvende leven. Kochs columns over de geboorte van een bestseller behoren tot de beste en meest hilarische. In De ideale schoonzoon zijn de columns nu voor het eerst gebundeld.
Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789041416483
Ebook: 9789041417176
Uitgever: Ambo | Anthos
De voorbijganger

De voorbijganger is het debuut van Herman Koch en bevat 7 korte verhalen.

Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789029019897
Uitgever: Meulenhoff
Geen agenda
Herman Koch zet de werkelijkheid naar zijn hand. Hij is een meester in het creëren van types en het scheppen van omgevingen, zoals het kantoor en het studentenhuis uit Jiskefet bewijzen.

Ook in de verhalen van Geen agenda is er steeds een ik die avonturen groter dan het leven zelf beleeft, en steeds weet de lezer: die moeten hem zelf zijn overkomen. Tot de twijfel toeslaat...
Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789029054393
Uitgever: Meulenhoff
Hansaplast voor een opstandige
'Het eerste telefoontje dateert van een jaar of vier geleden. Hij wilde me een paar 'dingetjes' laten lezen. We spraken af in een café. Menno Voorhof stak de ene sigaret met de andere aan en dronk in het halve uur dat ons gesprek duurde vijf espresso's. De 'dingetjes' waren korte verhalen die hij had geschreven. Ze zaten in een ontelbaar aantal plastic tasjes. Af en toe verdween zijn hand in een van de tasjes, waarna hij een volgend verhaal begon voor te lezen. Ze waren allemaal heel erg kort. Dat wel.'

Herman Koch, een van de auteurs van het televisieprogramma Jiskefet, heeft zich door zijn hardnekkige bestoker laten vermurwen en een selectie met de beste korte verhalen, steevast geweigerd door gerenommeerde tijdschriften, aan zijn uitgever voorgelegd, voorzien van een 'Woord vooraf'. Het resultaat is een verbijsterende bundel superkorte verhalen, voorzien van een aantal 'Zelfportretten' van Menno Voorhof van de hand van Jiskefet-medewerker Michiel Romeyn.
Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789029027533
Uitgever: Meulenhoff


Het evangelie volgens Jodocus
De columns die Herman Koch sinds april 1997 in de Volkskrant schrijft zijn uniek in het genre: hier geen 'meninkjes' of overpeinzingen van een commentator, maar schetsen en soms zelfs doorlopende feuilletons waarin 'de schrijvers', 'de oude kunstenaar', Dingetje en de protagonist uit de titel, de heilige Jodocus, een hoofdrol spelen.

Als in zijn verhalen smeedt Koch de actualiteit om tot een heel eigen, vaak bizar universum. Zijn commentaar is nooit pedant, hij spot vaak op milde, soms scherpe toon met de mode van de dag, keert de taal binnenstebuiten en excelleert in lichtvoetige vertellingen waarin de melancholie meeklinkt. Het evangelie volgens Jodocus, een keuze uit de columns, is een must voor de vele liefhebbers van Kochs werk.
Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789029066167
Uitgever: Meulenhoff
Korte geschiedenis van het bedrog
Al op jonge leeftijd ziet Herman Koch de noodzaak in van het oprekken van de werkelijkheid. Verhalen worden nu eenmaal waarachtiger als je er meer bij verzint. De grens tussen geloofwaardige leugens en leugenachtige waarheden vervaagt en Koch speelt er naar hartenlust een spel mee. In een paar raak gekozen zinnen weet hij een sfeer op te roepen die nu eens melancholisch is, dan weer geestig en vol ironie.

Verhalen over de kunst van het bedriegen, over personages die er net niet bij horen of krampachtig proberen authentiek te zijn, over zijn jeugd en over voetbal. Telkens verschuift Koch de werkelijkheid en laat zijn personages iets zeggen of overkomen wat net anders is dan verwacht.
Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789041420503
Ebook: 9789041421920
Uitgever: Ambo | Anthos
Over de lengte van een gang
In Over de lengte van een gang zijn enkele korte verhalen van Herman Koch gebundeld die over voetbal gaan, een andere passie van de acteur/schrijver.

'Er zijn mensen die aan pas aangeschafte boeken ruiken. Zoals ik. Een leeg stadion is het ruiken aan de pagina's; de lege stoelen, de grasmat met de zich warmlopende spelers zijn de nog ongelezen zinnen en alinea's. Ik zit in een leeg stadion, dus ik leef.'

* Over de lengte van een gang is een uitgave uit de reeks Literaire Juweeltjes. Literaire Juweeltjes is een reeks die wordt uitgegeven door Uitgeverij B for Books als leesbevorderingsproject. Het zijn kleine hardcover boekjes en bevatten ca. 60 bladzijden.
Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789085161615
Uitgever: B for Books
Sadako wil leven
Dit korte verhaal over een jonge opstelschrijver die ontdekt dat hij een wereldberoemd schrijver zal worden, is eveneens opgenomen in de bundels Alle verhalen en Schrijven & drinken.

Sadako wil leven was een relatiegeschenk van de uitgever ter gelegenheid van de jaarwisseling 2009/2010 en telt 26 pagina's.
Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Wolters-Noordhoff

Non-FictieFinse dagen

Op feestjes, tijdens etentjes wordt Herman Koch vaak op meewarige toon gevraagd naar zijn 'Finse periode'. Hij doet er zelf ook lacherig over, en dat heeft alles te maken met de ongeloofwaardigheid van zijn verblijf in Finland. Een lange, onhandige jongen van negentien die ervoor kiest om op een zeer afgelegen plek op het land en in de bossen te gaan werken. Het klinkt wellicht romantisch, maar dat was het niet. Zijn moeder was kort ervoor overleden en Herman ging erheen om weg te zijn van zijn vader en diens nieuwe vriendin, en om uit te stellen wat hij eigenlijk allang wist.

Veertig jaar later is Koch terug in Finland en stuit hij op een dichtbundel die expliciet verwijst naar zijn eerdere verblijf. Niet langer kan hij deze periode afdoen met een grap. Hij neemt zijn eigen geschiedenis onder de loep, onderzoekt hoe herinneringen werken en hoe hij dit verhaal kan vertellen zonder de werkelijkheid te besmeuren.

Finse dagen is een indringende roman over rouw, volwassen worden en over wat je woorden moet geven en wat beter verzwegen kan blijven.

Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789026341069
Uitgever: Ambo | Anthos
Ga je erover schrijven?

Op een feestje ter ere van het verschijnen van Finse dagen merkt geen van de aanwezigen dat Herman Koch van de pijn steeds gaat verzitten en voortdurend naar de wc moet. Terug aan tafel blijft hij glimlachen en voert hij geanimeerd gesprekken. De dag ervoor is, na de biopsie, nog een fotograaf bij hem thuis geweest. Zodra het bewuste artikel met de foto is gepubliceerd, gooit hij het weg. Het is aan zijn gezicht af te lezen, vindt Herman. Alleen zijn vrouw en zijn 25-jarige zoon zijn dan op de hoogte.

Een paar weken later bespreekt dokter Francken in het OLVG de uitslag van de laatste scan. Het is 3 februari 2020. ‘Ik kan het helaas niet mooier maken dan het is,’ begint hij het slechtnieuwsgesprek. ‘Het zit overal.’

In Ga je erover schrijven? beschrijft Herman Koch hoe hij omgaat met zijn diagnose en blikt hij terug op ijkmomenten in zijn leven. Het is daarmee géén boek over ‘zijn strijd tegen kanker’, want hij besluit eigenlijk meteen al dat hij de kanker een zo beperkt mogelijke rol in zijn leven wil laten spelen. ‘Ja, ik zou doorleven, daar had de kanker vast niet op gerekend. Ik zou mijn eigen tegelwijsheid, “Nietsdoen is de kortste weg naar geluk”, in de praktijk brengen. Ik zou niets doen.’

Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2024
ISBN/EAN: 9789026364631
Ebook: 9789026364648
Uitgever: Ambo | Anthos
Of heb ik het verzonnen?

Wat weten vrienden met een lang, gedeeld verleden echt van elkaar? Wat is er waar van hun herinneringen en wat blijkt verbeelding?

Of heb ik het verzonnen? is een geestig en ontroerend portret van een levenslange vriendschap. Met de schrijvers Herman Koch en Wanda Reisel is een nieuw literair duo opgestaan. Zij richten hun scherpe blik ditmaal niet op hun personages, maar op elkaar. Het resultaat: een intiem verslag van een onuitgesproken verbondenheid.

* Geschreven door Herman Koch & Wanda Reisel.

Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789492478443
Ebook: 9789492478481
Uitgever: Das Mag

E-booksDe weg kwijt

De weg kwijt bevat verhalen uit de bundel De korte geschiedenis van het bedrog.

Deze verhalen zijn bekentenissen van een festivaldirecteur, een deelraadbestuurder, een kunstschilder en zelfs een van een haring. In rake bewoordingen, geestig en soms absurdistisch, haalt hij de hypocrisie van instituties en mechanismen onderuit.

Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2013
Ebook: 9789041424754
Uitgever: Ambo | Anthos
Geloofwaardige verhalen

Geloofwaardige verhalen bevat verhalen uit de bundel De korte geschiedenis van het bedrog.

Wie de romans van Herman Koch wil doorgronden zou met deze verhalen moeten beginnen. Er is altijd een ik-persoon die op Herman Koch zelf lijkt, maar er toch niet mee samenvalt. In deze verhalen beschrijft Koch op onnavolgbare wijze het gekkenhuis dat deze wereld is. In glashelder proza, en altijd om te lachen.

Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2013
Ebook: 9789041424761
Uitgever: Ambo | Anthos
Hard gras

Hard gras bevat verhalen uit de bundel De korte geschiedenis van het bedrog.

`Mijn coming-out vond pas aan het eind van de jaren zeventig plaats. Pas toen durfde ik de wereld recht in het gezicht te kijken en eindelijk hardop te zeggen: `Ja, ik houd van voetbal! En wat dan nog?

Herman Koch heeft een levenslange passie voor voetbal en schrijft daar vaak en mooi over in het tijdschrift Hard gras. Dit zijn die verhalen.

Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2013
Ebook: 9789041424747
Uitgever: Ambo | Anthos
Het liegen van de waarheid

Het liegen van de waarheid bevat verhalen uit de bundel De korte geschiedenis van het bedrog.

Al op jonge leeftijd ziet Herman Koch de noodzaak in van het oprekken van de werkelijkheid. Verhalen worden nu eenmaal waarachtiger als je er meer bij verzint. De grens tussen geloofwaardige leugens en leugenachtige waarheden vervaagt en Koch speelt er naar hartenlust een spel mee.

Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2013
Ebook: 9789041424723
Uitgever: Ambo | Anthos
Is het allemaal autobiografisch?

Is het allemaal autobiografisch? bevat verhalen uit de bundel De korte geschiedenis van het bedrog.

Elke schrijver weet dat je van drank beter gaat schrijven. Of niet? En waarom kiest iemand bewust voor het schrijverschap? Deze verhalen gaan over schrijverschap en drankzucht, mislukking en succes. Een heerlijke mix van emoties en humor.

Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2013
Ebook: 9789041424778
Uitgever: Ambo | Anthos
Min of meer toevallig

Min of meer toevallig bevat verhalen uit de bundel De korte geschiedenis van het bedrog.

In een paar raak gekozen zinnen weet Herman Koch een sfeer op te roepen die nu eens melancholisch is, dan weer geestig en vol ironie. Verhalen over personages die er net niet bij horen of krampachtig proberen authentiek te zijn, over toevallige ontmoetingen op toevallige plekken op de wereld.

Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2013
Ebook: 9789041424730
Uitgever: Ambo | Anthos