Boekenplank:
Kies

Boeken van Peter Straub

Meer over Peter Straub

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1943 / Overleden: 2022

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

 • De Hellfire Club - The Hellfire Club
 • Draaikolk - If you could see me now
 • Drakengif - Floating dragon
 • Duistere visioenen - Houses without doors
 • Duivelsbroed - Julia
 • Een duister verleden - A dark matter
 • Het kwaad - Ghost story
 • In het teken van Venus - Under Venus
 • Magie & doodsangst - Magic terror
 • Mr. X - Mr. X
 • Schaduwland - Shadowland

Blue Rose

 1. Koko - Koko
 2. Komplot - Mystery
 3. Kelen - The throat

Jack Sawyer

 1. De talisman - The talisman
 2. Zwart huis - Black house

Tim Underhill

 1. Jongen, meisje, verloren - Lost boy lost girl
 2. De nachtkamer - In the night room

Dubbel uitgegeven titels

 • Julia - zie Duivelsbroed
 • Kringloop van de angst - zie Duivelsbroed
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe Hellfire Club
Wanneer Nora Chancel naar het politiebureau komt om het slachtoffer van een lokaal opererende seriemoordenaar te identificeren, wordt zij gegijzeld door de juist opgepakte hoofdverdachte Dick Dart.

In gestolen auto's vlucht Dick Dart met Nora Chancel als gijzelaarster voor een groeiende politiemacht uit. Alleen door voortdurend Dart's ego te strelen lukt het Nora in leven te blijven. In tien dagen tijd groeit Nora uit van een verveelde huisvrouw tot een moedige vrouw die zichzelf overwint.
Schrijver: Peter Straub
Oorspronkelijke titel: The Hellfire Club
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789024524587
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Draaikolk
In het dorpje Arden in Californië sluit de tiener Miles Teagarden een verbond met zijn betoverende nichtje Alison: wat er ook van hen zal worden, over precies twintig jaar zullen ze elkaar op precies dezelfde plek weer ontmoeten.

Dat was voor die verschrikkelijke gebeurtenis die eindeloze nachten en dagen vol verdriet en angst naar Arden bracht. Precies twintig jaar geleden...

Nu keert Miles terug naar Arden, waar men nog heel goed weet wat er indertijd gebeurd is. Maar Niles weet niet wie hij zal ontmoeten als Alison zich aan haar belofte houdt: het verleidelijke meisje uit zijn jeugd - of een bloeddorstige duivelin bezeten van wraak.
Schrijver: Peter Straub
Oorspronkelijke titel: If you could see me now
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789024517190
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Drakengif
Het kwaad heerst over het vredige plattelandsstadje Hampstead. Een sluw, meedogenloos kwaad, werktuig in de hand van een machtig wezen, 'de draak'.

Al sinds de 17e eeuw keert de draak regelmatig naar het stadje terug om bezit te nemen van de lichamen van zorgvuldig geselecteerde inwoners. Nu bereidt de draak een nieuwe wederkomst voor, geraffineerd verhuld in een gaswolk, die uit een nabijgelegen laboratorium ontsnapte en het nietsvermoedende stadje langzaam maar onstuitbaar nadert.

Bij het ochtendgloren worden wreed vermoorde vrouwen aangetroffen. Bij het vallen van de duisternis treft men verdronken kinderen aan. Wat ging er toch zo verschrikkelijk mis, zo'n 500 jaar geleden?
Schrijver: Peter Straub
Oorspronkelijke titel: Floating dragon
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789020437867
Uitgever: Veen
Duistere visioenen
In deze verhalenbundel legt Peter Straub de duistere wereld bloot die schuilgaat achter de schijnbaar alledaagse werkelijkheid.

Straub plaatst zijn hoofdpersonen tegen decors die variëren van een zolder waar twee kleine jongens hypnotische experimenten uitvoeren, een buurtbioscoop in een slaperig stadje waar het vuur onder de straten raast, een circus waarin een zwarte taxi zich steeds op een andere manier manifesteert tot een Amerikaanse plaats waar een geheimzinnige moordenaar rondwaart.

Op trefzekere wijze confronteert Peter Straub ons met de donkere uithoeken van de menselijke geest en met de visioenen die vlak onder de oppervlakte loeren op een kans zich te openbaren. Duistere visioenen maakt duidelijk dat daar weinig voor nodig is.
Schrijver: Peter Straub
Oorspronkelijke titel: Houses without doors
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789024519699
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Duivelsbroed
Na de plotselinge dood van haar negenjarig dochtertje vestigt Julia Lofting zich in Londen om een nieuw leven te beginnen.

Als zij de eerste dag al een glimp ziet van een knap klein meisje dat precies op haar overleden dochter lijkt, vindt ze geen rust. Langzamerhand krijgen angstaanjagende bovennatuurlijke krachten haar steeds meer in hun greep...
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Full Circle - 1977
Regisseur: Richard Loncraine
Cast: Mia Farrow, Keir Dullea, Tom Conti, e.a.
Schrijver: Peter Straub
Oorspronkelijke titel: Julia
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789024516568
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Een duister verleden
Een duister verleden is een ijzingwekkend verhaal over een groep studenten die zich in de jaren zestig laat beïnvloeden door een goeroe. Zij nemen deel aan een mystiek ritueel dat verkeerd afloopt. Een van de vrienden overlijdt. Niemand wil erover praten en de groep valt uit elkaar.

De buitenstaander van de groep, de kritische observator, wordt later een succesvol romanschrijver. Hij wil een boek over die periode gaan schrijven en doorbreekt het zwijgen, zoekt de betrokkenen op en reconstrueert de lotgevallen van de groep. De traumatische gebeurtenissen uit het verleden duiken in alle hevigheid op. Duisternis omringt hen opnieuw.
Schrijver: Peter Straub
Oorspronkelijke titel: A dark matter
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789024574452
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het kwaad
Het Chowder Genootschap komt regelmatig bijeen om elkaar verhalen te vertellen. Tijdens een feestje overlijdt een van de leden, Edward Wanderley, op mysterieuze wijze.

Sindsdien voelt het Genootschap zich sterk aangetrokken tot het bovennatuurlijke. Men begint elkaar spookverhalen te vertellen - verhalen die hun macabere uitwerking niet missen...

Dan worden de vier overgebleven heren gekweld door onheilspellende dromen. Van de boerderijen in de omgeving van het rustige plaatsje Milburn komen de eerste meldingen van een huiveringwekkend kwaad en een zinloze wreedheid: aangevallen dieren die leeggezogen in de velden zijn achtergelaten.

En als een strenge, koude winter inzet, escaleren de angstaanjagende gebeurtenissen tot een bloedstollende climax.
Ghost Story - 1981
Regisseur: John Irvin
Cast: Fred Astaire, Melvyn Douglas, Douglas Fairbanks Jr., e.a.
Schrijver: Peter Straub
Oorspronkelijke titel: Ghost story
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789024516650
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
In het teken van Venus
Nadat hij vier jaar in Parijs heeft gewerkt, keert componist Elliot Denmark samen met zijn vrouw Vera terug naar zijn geboorteplaats Plechette City. Alles lijkt vertrouwd in die barre winter van 1969. Zelfs Elliots nog steeds bestaande gevoelens voor zijn vroegere minnares Anita Kellerman.

Maar wat voor relatie hebben zij en haar zoontje Mark met projectontwikkelaar Ronnie Upp? En waarom wil deze geslepen zakenman het bosgebied rond een oud klooster vervangen door een industriepark?

Dan worden er in de sneeuw zinloos gedode dieren gevonden...
Schrijver: Peter Straub
Oorspronkelijke titel: Under Venus
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789024517367
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Magie & doodsangst
Magie & doodsangst is de meest verbeeldingsrijke en onrustbarende verhalenbundel sinds jaren. Het opgenomen werk gaat over wreedheid, hartzeer, wanhoop en verwondering.

Magie & doodsangst bevat de volgende verhalen:

 1. Assepoester - Ashputtle
 2. Is het niet romantisch? - Isn't it romantic?
 3. Het spookdorp - The ghost village
 4. Bunny is goed brood - Bunny is good bread
 5. Porkpie hat - Porkpie hat
 6. Honger, een inleiding - Hunger, an introduction
 7. Meneer Clubb en meneer Cuff - Mr. Clubb and Mr. Cuff

Bunny is goed brood is een portret van de creatie van een seriemoordenaar dat medelijden, droefheid, begrip en rouw oproept, maar ook een oordeel.

Honger, een introductie verteld door het spook van een pompeuze, zich beklagende moordenaar, geeft een prachtig visioen van het aardse leven, dat de doden veel meer waarderen dan wij.

De bekroonde novelle Mr. Clubb en Mr. Cuff, een meesterwerk van zwarte humor, is een verhaal over wraak waarin marteling een morele kunst is en de wreker een pijnlijke les leert.
Schrijver: Peter Straub
Oorspronkelijke titel: Magic terror
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789024553532
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Mr. X
Na meer dan twintig jaar keert Ned Dunstan terug naar zijn geboorteplaats Edgerton. Zijn moeder ligt op sterven, maar vlak voor haar dood laat ze eindelijk wat los over Neds mysterieuze vader.

De daaropvolgende week, die eindigt met Neds vijfendertigste verjaardag, is de bizarste en gevaarlijkste van zijn leven. Een serie gebeurtenissen leidt tot onthullingen over Neds langverborgen ware aard, de geheime geschiedenis van Edgerton en de hele fantastische familiehistorie van de Dunstans.
Schrijver: Peter Straub
Oorspronkelijke titel: Mr. X
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789024537044
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Schaduwland
Tom Flanagan en Del Nightingale zijn studenten van de Carsonschool te Phoenix. Door hun belangstelling voor magie voelen de jongens zich direct tot elkaar aangetrokken.

Die belangstelling groeit als de spanningen op de kostschool toenemen. Want de studenten worden meedogenloos geterroriseerd door de docenten.

En als tijdens een magische seance hun beste vriend in een felle brand om het leven komt worden Tom en Del geconfronteerd met duistere krachten die hun begrip te boven gaan...
Schrijver: Peter Straub
Oorspronkelijke titel: Shadowland
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789020412017
Uitgever: Veen

Blue RoseKoko
Vijf Vietnamveteranen, de enige overlevenden van hun peloton, worden vijftien jaar later weer herinnerd aan hun traumatische belevenissen bij de massamoord in Ia Thuc in het heetst van de Vietnamese oorlog.

Een moordenaar met de mysterieuze, maar voor de 'vrienden' herkenbare naam Koko, vermoordt systematisch ooggetuigen van de misdaden in Vietnam. Vier man gaan op zoek naar de vijfde in wie zij Koko menen te herkennen.

Alles loopt anders. Onverwachte wendingen zorgen voor even onverwachte ontwikkelingen. Langzaam worden de onderlinge relaties, emoties en trauma's ontleed en blootgelegd.
Schrijver: Peter Straub
Oorspronkelijke titel: Koko
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789024516346
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Komplot
Op het kleine Caribische eilandje Mill Walk wordt de tienjarige Tom Pasmore doodgereden. Bijna doodgereden, want als door een wonder begint zijn hart weer te kloppen.

Tom groeit op tot een uiterst intelligente tiener, maar door die vroege ervaring raakt hij door de dood geobsedeerd. Twee onopgehelderde moordzaken houden hem bezig: een recente met wellicht een politieke achtergrond op Mill Walk zelf, en de mysterieuze verdrinking van een buurvrouw van Toms invloedrijke grootvader. Dat drama heeft jaren eerder plaatsgevonden in het vakantieoord Eagle Lake in Wisconsin, waar veel rijke inwoners van Mill Walk een tweede huis hebben.

Toms onderzoek wordt voor hem en anderen levensgevaarlijk. Gelukkig wordt hij bijgestaan door de vermaarde en excentrieke speurder Lamont von Heilitz, bijgenaamd De Schaduw. Ook Von Heilitz lijkt bezeten van de moord in Eagle Lake. Waar komt die bezetenheid vandaan?
Schrijver: Peter Straub
Oorspronkelijke titel: Mystery
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789024517305
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Kelen
Vietnam-veteraan Tim Underhill heeft nooit kunnen praten over zijn vreselijke oorlogservaringen of over de seriemoorden die zijn leven voorgoed hebben veranderd.

Nu, meer dan twintig jaar later is het zinloze afslachten weer begonnen, op dezelfde manier.

Tim Underhill doet zijn mond open. En niet alleen dat. Door zijn herinneringen weet hij feilloos wat er aan de hand is. En hij zal niet rusten voordat hij dat kan bewijzen...
Schrijver: Peter Straub
Oorspronkelijke titel: The throat
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789024512850
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Jack SawyerDe talisman
'Je hebt een opdracht, Reizende Jack,' zei Speedy. 'Een taak waarvan je niet los zult komen. Ik wou dat het niet zo was, maar...'

Jack Sawyer, twaalf jaar oud, staat op het punt aan een fantastische, opwindende, maar afschrikwekkende speurtocht naar de Talisman te beginnen. Want alleen de Talisman kan zijn stervende moeder redden en de onzichtbare vijand verslaan die hen bedreigt.

Om zijn doel te bereiken moet de jonge Jack echter niet alleen het hele Amerikaanse continent bereizen, maar ook de wondere en bedreigende wereld van de Territoria binnengaan.

De talisman legt een fantastische wereld open, die qua spanning vergeleken kan worden met de werken van Tolkien en qua surrealistische ondertoon met Alice in Wonderland.

* Geschreven door Peter Straub & Stephen King.
Schrijver: Peter Straub
Oorspronkelijke titel: The talisman
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789024518111
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Zwart huis
Twintig jaar geleden reisde Jack Sawyer naar een magische andere wereld om zijn moeder te redden van een voortijdige dood. Inmiddels heeft Jack dat jeugdige avontuur verdrongen.

Als de streek waar hij woont wordt opgeschrikt door een serie gruwelijke moorden vraagt hij zich af of dit het werk is van een gestoord individu. Of is het dorp in de greep van een mysterieuze en kwaadaardige macht? Wat veroorzaakt zijn onverklaarbare hallucinaties? Het is alsof iemand hem wil waarschuwen...

Stephen Kings oeuvre bevat veel verwijzingen naar zijn magnum opus: de beroemde Donkere Toren-cyclus. Maar geen boek zegt meer over de plannen van Rolands vijand, de sinistere Scharlaken Koning, dan Zwart huis, dat voortkwam uit de gedeelde fascinatie van de beide scheppers. Twee zien meer dan een...

* Geschreven door Peter Straub & Stephen King.
Schrijver: Peter Straub
Oorspronkelijke titel: Black house
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789024539857
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Tim UnderhillJongen, meisje, verloren
Een vrouw pleegt zelfmoord, ogenschijnlijk zonder reden. Een week later verdwijnt haar vijftienjarige zoon Mark spoorloos.

Voor de schrijver Tim Underhill voelt de onverklaarbare afwezigheid van zijn neef aan als een tweede sterfgeval. Na de begrafenis probeert Tim dit mysterie van dood en verdwijning te ontraadselen.

Hij ontdekt al snel dat er een moordenaar actief is en dat Mark kort voor zijn moeders dood geobsedeerd was geraakt door een verlaten huis waarin hij een toevluchtsoord voor de killer zag. Het huis aan Michigan Street is geen doorsneewoning: van zolder tot kelder bevat het echo's van een waar gebeurd horrorverhaal.

Tim vreest dat Mark bij zijn naspeuringen op nóg een geheim stuitte: een vermist meisje, dat hem naar haar mysterieuze domein lokte.
Schrijver: Peter Straub
Oorspronkelijke titel: Lost boy lost girl
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789024549382
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De nachtkamer
De populaire kinderboekenschrijfster Willy Patrick vreest dat ze haar verstand aan het verliezen is wanneer ze de onbedwingbare behoefte voelt haar dochter te redden. Dat is onmogelijk: Willy weet ook wel dat zij samen met haar vader is omgekomen bij een bizar ongeluk.

Dan ontmoet ze Tim Underhill, ook een auteur die achtervolgd wordt door de dood van geliefden. Wat hem de stuipen op het lijf jaagt, is dat Willy sprekend lijkt op de heldin van het boek waaraan hij werkt. En dat ze in het gevaar verkeert dat hij bedacht heeft...
Schrijver: Peter Straub
Oorspronkelijke titel: In the night room
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789024556694
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Dubbel uitgegeven titelsJulia

Zie voor de beschrijving van dit boek: Duivelsbroed.

Schrijver: Peter Straub
Oorspronkelijke titel: zie Duivelsbroed
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789024576067
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Kringloop van de angst

Zie voor de beschrijving van dit boek: Duivelsbroed.

Schrijver: Peter Straub
Oorspronkelijke titel: zie Duivelsbroed
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789044920208
Uitgever: Bruna