Boekenplank:
Kies

Boeken van Ira Levin


Overzicht

  • De dag der dagen - This perfect day
  • De jongens uit Brazilië - The boys from Brazil
  • Een kus voor je sterft - A kiss before dying
  • Sliver - Sliver
  • The Stepford wives - The Stepford wives

Dubbel uitgegeven titels

  • De vrouwen van Stepford - zie The Stepford wives

Rosemary

  1. Rosemary's baby - Rosemary's baby
  2. Rosemary's zoon - Son of Rosemary
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe dag der dagen
Ira Levin verdiepte zich met De Dag der Dagen in een thema waarin George Orwell en Aldous Huxley hem voorgingen: de schijnbaar zo perfect georganiseerde wereld van morgen.
Hoofdpersoon Chip verzet zich steeds koppiger tegen die wereld, waarin weliswaar geen geweld, haat en rassenscheiding meer voorkomen, maar ook geen liefde, vriendschap en emoties. In volmaakte welvaart leeft ieder zijn volkomen bevredigende, maar zeer beperkte leventje.
Als Chip zijn maandelijkse injectie misloopt, ontdekt hij dat er ook andere mogelijkheden bestaan en dat hij niet de enige is die een andere vorm van leven zoekt.
Schrijver: Ira Levin
Oorspronkelijke titel: This perfect day
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 90-449-1835-4
Uitgever: Bruna
De jongens uit Brazilië
Sao Paulo, een avond in september. Een groep zakenlieden, gedistingeerd en zelfverzekerd, komt bijeen in een restaurant. Tijdens het diner ontvouwt een in het wit geklede man een zeer sinister plan.
Binnen twee jaar moeten er 94 mannen, verspreid over de hele wereld, worden vermoord. Twee dingen hebben ze gemeen: hun leeftijd en een 13-jarige zoon, allemaal van hetzelfde adoptiebureau.
Het gesprek wordt, ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen, afgeluisterd. De informatie wordt doorgegeven aan de Oostenrijkse nazi-jager Yakov Liebermann. Deze begint vervolgens aan zijn grootse jacht op de jongens uit Brazilië.
The Boys from Brazil - 1978
Regisseur: Franklin J. Schaffner
Cast: Gregory Peck, Laurence Olivier, Steve Guttenberg, e.a.
Schrijver: Ira Levin
Oorspronkelijke titel: The boys from Brazil
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-449-1796-X
Uitgever: Bruna
Een kus voor je sterft
Een kus voor je sterft is de fascinerende geschiedenis van een knappe, in wezen zachtmoedige jongeman die zonder veel inspanningen rijk wil worden. Schatrijk liefst.
Hij heeft een groot talent voor intrige en moord, een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vrouwen en een totaal gebrek aan
geweten. Zijn slachtoffers zijn onschuldige, nietsvermoedende jonge vrouwen, die oprecht van hem houden.
Maar ook hier vind het recht zijn loop, zij het dan langs geheel onvermoede wegen.
A Kiss Before Dying - 1991
Regisseur: James Dearden
Cast: Matt Dillon, Sean Young, Max von Sydow, e.a.
Schrijver: Ira Levin
Oorspronkelijke titel: A kiss before dying
Eerste uitgave: 1953
ISBN/EAN: 90-449-2349-8
Uitgever: Bruna
Sliver
De zeer aantrekkelijke Kay Norris betrekt nadat haar relatie in het slop is geraakt, een van de super de luxe appartementen aan 1300 Madison Avenue. Ondanks geruchten over opvallend veel sterfgevallen in het gebouw, voelen Kay en haar kat Felice zich al snel thuis in hun schitterende omgeving en maakt ze kennis met enkele van haar buren. Een van hen is de schatrijke Pete Henderson, met wie ze aanvankelijk argeloos een liefdesrelatie aangaat.
Pete raakt zo in de ban van Kay, dat hij haar steeds meer onverkwikkelijke bekentenissen doet. Zo blijkt hij, als eigenaar van het complex, over de ultieme middelen te beschikken om alles, maar dan ook alles over de bewoners te weten te komen.
Op het moment dat Kay begint te vermoeden dat Petes bizarre hobby wel eens in verband gebracht zou kunnen worden met de onverklaarbare sterfgevallen en de verdachte ongelukken, is het te laat. Pete maakt haar tot zijn gevangene in haar eigen luxueuze appartement...
Sliver - 1993
Regisseur: Phillip Noyce
Cast: Sharon Stone, William Baldwin, Tom Berenger, e.a.
Schrijver: Ira Levin
Oorspronkelijke titel: Sliver
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-229-7957-1
Uitgever: Bruna
The Stepford wives
Joanna en Walter Eberhart, een jong echtpaar, kunnen zich eindelijk veroorloven naar het welvarende forensenstadje Stepford te verkassen. Al gauw raken ze bij het wel en wee van de bewoners betrokken, maken ze nieuwe vrienden en voelen ze zich er thuis en gelukkig.
Het valt Joanna wel op dat alle vrouwen in Stepford keurig kloppende en vegende huisvrouwen zijn, van het type dat ze tot dan toe alleen uit reclamespotjes kende. De mannen daarentegen hebben een eigen - niet voor vrouwen toegankelijk - clubhuis.
Joanna is vastbesloten hieraan iets te doen. Tot ze een aantal vreemde ontdekkingen doet, die haar langzaam maar zeker met afschuw vervullen.
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel De vrouwen van Stepford.
The Stepford Wives - 2004
Regisseur: Frank Oz
Cast: Nicole Kidman, Matthew Broderick, Bette Midler, e.a.
Schrijver: Ira Levin
Oorspronkelijke titel: The Stepford wives
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 90-229-8824-4
Uitgever: Bruna

Dubbel uitgegeven titelsDe vrouwen van Stepford
Zie voor de beschrijving van dit boek: The Stepford wives.
Schrijver: Ira Levin
Oorspronkelijke titel: zie The Stepford wives
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 9789044915402
Uitgever: Bruna

RosemaryRosemary's baby
Rosemary en Guy Woodehouse, pasgetrouwd en dolgelukkig, betrekken een appartement in een fraai oud gebouw in New York. Hutch, een oudere vriend, weet hun echter te vertellen dat het pand een slechte naam heeft omdat er in het verleden lugubere dingen gebeurd zijn. Maar Rosemary en Guy, jong en optimistisch, leggen deze onheilspellende waarschuwing naast zich neer en maken kennis met hun buren, een vriendelijk, wat ouder echtpaar.
Hun geluk is compleet als Rosemary in verwachting raakt. Totdat Rosemary ontdekt dat er aan de vriendelijkheid van de buren een vreemd luchtje zit. Ze maakt zich ernstig zorgen over het welzijn van haar baby.
Maar niemand, zelfs Guy niet, gelooft haar en zo raakt ze steeds meer geïsoleerd...
Rosemary's Baby - 1968
Regisseur: Roman Polanski
Cast: Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon, e.a.
Schrijver: Ira Levin
Oorspronkelijke titel: Rosemary's baby
Eerste uitgave: 1967
Uitgever: Spaarnestad
Rosemary's zoon
Het is 9 november 1999. Kort na elven opent de patiënte op kamer 215 van verpleegtehuis Halsey-Bodein haar ogen. Een wonder, want Rosemary Woodhouse heeft zevenentwintig jaar in coma gelegen.
Wat is er in godsnaam gebeurd? En waar is haar zoontje Andy? Het laatste dat zij zich van de zes jaar oude dreumes herinnert is dat hij tv keek in de slaapkamer.
Maar Andy is inmiddels drieëndertig en de alom aanbeden charismatisch leider van de wereldwijde sekte Kinderen van God. Met zijn Messiaanse uitstraling propageert hij een liefdevolle boodschap van Licht en Vrede.
Haar zoon Adrian Steven Castevet, bij haar verwekt door Satan zelf, profeet van liefde en vreedzaamheid? Zou de invloed van zes 'goede' jaren met zijn eigen moeder de duistere kant van zijn persoonlijkheid hebben onderdrukt?
Rosemary wil niets liever geloven, maar toch begint gaandeweg de twijfel te knagen. Want is zij werkelijk de enige die soms kleine signalen van het tegendeel ontvangt?
Schrijver: Ira Levin
Oorspronkelijke titel: Son of Rosemary
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-229-8367-6
Uitgever: Bruna