Boekenplank:
Kies
 • Home
 • C
 • Philippe Claudel

Boeken van Philippe Claudel

Philippe Claudel is schrijver en filmregisseur.

Meer over Philippe Claudel

Genre: Roman

Geboren: 1962

Geboorteland: Frankrijk


Overzicht

 • Alles waar ik spijt van heb - Quelques-uns des cent regrets
 • Archipel van de hond - L'Archipel du Chien
 • De boom in het land van de Toraja - L'arbre du pays Toraja
 • De wereld zonder kinderen - Le monde sans les enfants
 • Een Duitse fantasie - Fantaisie Allemande
 • Grijze zielen - Les Âmes grises
 • Het kleine meisje van meneer Linh - La petite fille de monsieur Linh
 • Het onderzoek - L'Enquête
 • Het verslag van Brodeck - Le rapport de Brodeck
 • Kleine mechanieken - Les petites mécaniques
 • Onmenselijk - Inhumaines
 • Rivier van vergetelheid - Meuse l'oubli
 • Schemering - Crépuscule
 • Zonder mij - J'abandonne

Non-Fictie

 • Geuren - Parfums
 • Kleine fabriek van droom en werkelijkheid - Petite fabrique des rêves et des réalités
 • Tot ziens, meneer Friant - Au revoir Monsieur Friant

gedetailleerd overzicht

OverzichtAlles waar ik spijt van heb
In Alles waar ik spijt van heb keert de verteller na vele jaren terug naar de plaats van zijn jeugd, een stadje in het noorden van Frankrijk, om zijn moeder te begraven.

Gedurende de periode die hij in het plaatselijke hotel, het ortuarium, de kerk en de kleine straatjes van het stadje doorbrengt, keert hij terug naar zijn kinderjaren. Hij denkt terug aan zijn mysterieuze grootouders en aan zijn vader die in een verre oorlog gestorven zou zijn. Maar hij herinnert zich vooral zijn geliefde moeder. Wat bracht hem ertoe haar en zijn geboorteplaats op zijn zestiende te verlaten om nooit meer terug te keren?

Alles waar ik spijt van heb is een intense, sfeervolle roman over familiegeheimen en de eeuwige zoektocht naar zelfinzicht.
Schrijver: Philippe Claudel
Oorspronkelijke titel: Quelques-uns des cent regrets
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-234-5189-1
Uitgever: De Bezige Bij
Archipel van de hond

De Middellandse Zee. Een eilandengroep met wijngaarden en olijfbomen, bevolkt door een kleine vissersgemeenschap. Een geïsoleerde plek, weg van het lawaai van de wereld, tot op een dag een oude vrouw op het vulkanische strand drie lijken aantreft.

Wie waren deze mensen? Wat moet er gebeuren met hun overblijfselen? Moet de waarheid onder ogen worden gezien of is het mogelijk dit mysterie te negeren?

Schrijver: Philippe Claudel
Oorspronkelijke titel: L'Archipel du Chien
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789403125404
Uitgever: De Bezige Bij
De boom in het land van de Toraja

Een filmmaker van middelbare leeftijd verliest zijn beste vriend, de grappige en vaak verwarrende Eugène. Laverend tussen twee magnifieke vrouwen, tussen het verleden en het heden en omringd door herinneringen aan geliefde gezichten en onverwachte ontmoetingen, denkt hij na over de plek die de dood in het leven heeft.

De boom in het land Toraja is een schitterende, uiterst persoonlijke roman over de vriendschap en ouder worden, over verlies en hoop.

Schrijver: Philippe Claudel
Oorspronkelijke titel: L'arbre du pays Toraja
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789023497967
Uitgever: De Bezige Bij
De wereld zonder kinderen
Kinderen van tegenwoordig laten zich niet zomaar iets wijsmaken, al zijn ze soms bang, naïef of nieuwsgierig. In deze bundel vol originele, grappige verhalen voert Philippe Claudel allerlei personages op: een klunzige fee, een huishoudster die je zorgen opruimt, Raymond de nachtmerriejager, Zazie de geluksvaccinuitvindster, de ongelukkige boekenwurm Lucas en vele anderen.

Heel vernuftig en subtiel weet Claudel zware onderwerpen en taboes aan te snijden, ze horen immers net zo bij het leven als de kleine, persoonlijke angsten en complexen die je moet overwinnen om volwassen te worden. Deze ontroerende, poëtische verhalen-bundel is bovenal een eye-opener voor volwassenen. Wees gewaarschuwd: vergeet niet hoe fijn het was om kind te zijn!
Schrijver: Philippe Claudel
Oorspronkelijke titel: Le monde sans les enfants
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789023425427
Uitgever: De Bezige Bij
Een Duitse fantasie

Een Duitse soldaat strompelt door een bos, gekleed in lompen en tot op het bot verkleumd. Wanneer hij licht ziet branden in een gebouw denkt hij hulp gevonden te hebben.

Vele jaren later stuit een joodse jongen, die zijn hele familie tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft verloren, tijdens een boswandeling op het dode lichaam van een verbrande soldaat. Elders wordt een ogenschijnlijk vreedzame oudere man in een hospice zeer slecht behandeld door een barse jonge vrouw. Maar wie van hen is het wreedst?

Op ingenieuze wijze verbindt Philippe Claudel deze verhaallijnen en construeert zo een fabel over de condition humaine. Wie is slachtoffer, wie is dader? Deze intrigerende roman biedt de lezer de kans om zelf een antwoord op deze belangwekkende vraag te formuleren.

Schrijver: Philippe Claudel
Oorspronkelijke titel: Fantaisie Allemande
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789403122519
Uitgever: De Bezige Bij


Grijze zielen
Op een ijzige dag in 1917 wordt het gewurgde lichaam gevonden van de mooie tienjarige Belle de jour. Jaren later blikt een politieagent uit het Franse stadje terug op deze nooit opgehelderde moord, die ook zijn eigen leven ingrijpend heeft veranderd.

In deze meesterlijk opgebouwde roman vol ingehouden emotie laat Philippe Claudel zien hoe snijdend de pijn om de dood van een geliefde is, en hoe grijs het schemergebied tussen goed en kwaad.
Schrijver: Philippe Claudel
Oorspronkelijke titel: Les Âmes grises
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-234-1874-3
Uitgever: De Bezige Bij
Het kleine meisje van meneer Linh
Meneer Linh ontvlucht zijn door oorlog geteisterde land, op zoek naar een betere toekomst voor zijn kleindochter. De toewijding waarmee hij zich over het kleine meisje ontfermt maakt hem tot mikpunt van de spot van zijn kamergenoten in het asielzoekerscentrum. Meneer Linh voelt zich niet thuis in het vreemde land, tot hij op een dag meneer Bark ontmoet.

Meneer Bark praat vooral over zijn vrouw die kort daarvoor is overleden. Meneer Linh verstaat hem niet maar hij luistert, met zijn kleine meisje op schoot. Ze blijven elkaar dagelijks op hetzelfde bankje in het park treffen. Tot op een dag meneer Linh en zijn kleindochter plotseling worden overgeplaatst naar een gesloten inrichting, elders in de stad. Hoe moet hij nu zijn vriend terugvinden? Met gevaar voor eigen leven onderneemt hij een ontsnappingspoging, die uitmondt in een dramatische ontknoping.
Schrijver: Philippe Claudel
Oorspronkelijke titel: La petite fille de monsieur Linh
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-234-1855-7
Uitgever: De Bezige Bij
Het onderzoek
Een groot bedrijf in een industriestadje wordt getroffen door een golf van zelfmoorden. Een onderzoeker wordt eropuit gestuurd om de oorzaak te achterhalen, maar hoe harder hij zijn best doet om door te dringen in het bedrijf, hoe moeilijker het hem gemaakt wordt.

Het onderzoek is een typische Claudel, met thema's als vervreemding, machteloosheid en menselijkheid. Maar het is ook een kafkaëske roman die af en toe haast surrealistisch aandoet. Hoe kan de eetzaal van het hotel waar de onderzoeker zijn intrek neemt de ene ochtend stampvol uitgelaten toeristen zitten en de volgende dag gevuld zijn met een groep sombere ontheemden? Waarom krijgt hij geen eten, geen drinken, geen bed?

Terwijl hij nieuwe ontdekkingen doet, begint de onderzoeker zich af te vragen of hijzelf het slachtoffer zal worden van de helse machine die ook de anderen heeft vernietigd.
Schrijver: Philippe Claudel
Oorspronkelijke titel: L'Enquête
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-234-6384-9
Uitgever: De Bezige Bij
Het verslag van Brodeck
Brodeck heeft er niet om gevraagd. Hij is door zijn dorpsgenoten uitgekozen om een verslag te schrijven over de Anderer, een vreemdeling die enkele maanden eerder in het dorp is komen wonen. Details zijn niet nodig, de feiten zijn genoeg. Zolang maar duidelijk wordt dat de dood van de vreemdeling onvermijdelijk was.

Brodeck ontdekt al snel meer dan hij ooit kwijt zal kunnen in het verslag. Hij besluit naast het officiële verslag een persoonlijk document bij te houden. Al schrijvende wordt hij herinnerd aan zijn deportatie naar het kamp waar hij al zijn waardigheid verloor, en komt hij erachter wat zijn vrouw is aangedaan tijdens zijn afwezigheid. Intussen hoort hij steeds meer gedempte stemmen, die hem doen inzien dat hij zelf misschien ook niet zo thuis is onder zijn dorpsgenoten als hij tot dan toe had gedacht.

Het verslag van Brodeck is een parabel op de Shoah waarin het woord 'jood' niet één keer voorkomt. Haarscherp schetst Philippe Claudel tot welke gruwelijkheden mensen in staat zijn om zichzelf te redden, maar bovenal laat hij zien hoe liefde de kracht geeft om te volharden, tegen alle angst in.
Schrijver: Philippe Claudel
Oorspronkelijke titel: Le rapport de Brodeck
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-234-2791-9
Uitgever: De Bezige Bij
Kleine mechanieken

Kleine mechanieken is een bundel van dertien verhalen die zich afspelen in duistere en magisch-realistisch aandoende werelden. De titel is ontleend aan een uitspraak van Blaise Pascal: 'We zijn kleine mechanieken, op een dwaalspoor gebracht door het oneindig grote of kleine.' De verhalen gaan over de momenten waarop die mechaniekjes in de war worden gebracht en van slag raken, vastlopen of breken.

Philippe Claudel haalt het maximale uit de korte-verhaalvorm door te spelen met locaties, personages en tijden. De verhalen ontwikkelen zich op een plaats tussen droom en werkelijkheid, soms in een verbeeld verleden, soms in een angstaanjagende toekomst, soms in een heden dat bekend lijkt maar tegelijkertijd vervormd is.

 Stuk voor stuk zijn het juweeltjes in stijl, altijd herkenbaar voor de liefhebbers van zijn werk, maar het zijn ook verrassende verhalen in de manier waarop voor Claudel kenmerkende thema's als menselijkheid, dood, dromen en macht worden uitgewerkt.

Schrijver: Philippe Claudel
Oorspronkelijke titel: Les petites mécaniques
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789023486534
Uitgever: De Bezige Bij


Onmenselijk

Een man plaatst naaktfoto's van zijn vrouw op internet en biedt haar ter veiling aan. Een andere man biecht bij zijn collega op dat zijn penis ineens verdwenen is. Een groepje verveelde vakantiegangers besluit om een weddenschap te houden hoe lang het duurt voor een schip met vluchtelingen zinkt.

Het zijn slechts drie van de vele anekdotes die Philippe Claudel in Onmenselijk vertelt. Hij is 'ervan overtuigd dat er situaties zijn waarbij de literatuur de rol van schuurpapier op zich moet nemen. Om de hersens op te schuren – het doet eerst pijn, maar daarna kriebelt het ook'. Het resultaat is een reeks verrassende en prikkelende verhalen die een nieuwe, vileine kant van Claudel laten zien.

Schrijver: Philippe Claudel
Oorspronkelijke titel: Inhumaines
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789403103006
Uitgever: De Bezige Bij
Rivier van vergetelheid
Na de dood van zijn te jong overleden vriendin Paule zoekt de hoofdpersoon zijn toevlucht tot Feil, een dorpje aan de oever van de Maas. Hij huurt een kamer bij de vriendelijke Madame Outsander en raakt bevriend met de cafébezoekers, de pastoor en de doodgraver.

In het ooit bruisende dorp zijn de mensen ongelukkig, maar stuk voor stuk helpen ze hem - ieder op zijn eigen manier - over het verlies heen. En de Maas, die ouwe trouwe onopzichtige rivier, wordt voor hem een plek waar hij de rust vindt om verder te gaan. Langzaam drijven de seizoenen voorbij en heelt de verse wond van het verlies. Een bleek litteken is datgene wat overblijft.
Schrijver: Philippe Claudel
Oorspronkelijke titel: Meuse l'oubli
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789023454052
Uitgever: De Bezige Bij
Schemering

In een ingedut dorp aan de rand van het wegkwijnende Oostenrijks-Hongaarse Rijk wordt in een ijskoude winter de plaatselijke priester dood aangetroffen. Zijn hoofd is verbrijzeld door een steen. Wie kan deze man zo hebben gehaat in een gemeenschap waar christenen en moslims altijd in harmonie hebben geleefd?

De moord veroorzaakt een schokgolf in het dorp. Voor politieman Nourio, geholpen door zijn trouwe assistent Baraj, is deze zaak een welkome onderbreking van zijn eentonige dagen. Hij beseft al snel dat het achterhalen van de waarheid de spanningen in het dorp niet noodzakelijkerwijs zullen doen afnemen. Nourio’s superieuren sporen hem aan om de stem van het volk te laten horen en de moslims voor de moord verantwoordelijk te stellen.

In de maanden die volgen ontvouwt zich een tragedie waarbij de slechte gewoonten van de mensheid en de misdaden en wreedheden tussen buren een hoofdrol spelen. Heeft het zin om je te verzetten tegen de onstuitbare loop der gebeurtenissen?

Schrijver: Philippe Claudel
Oorspronkelijke titel: Crépuscule
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789403128788
Uitgever: De Bezige Bij
Zonder mij
Zonder mij is een intense roman over leven en dood. In deze roman, die je niet anders dan met ingehouden adem kunt lezen, neemt Claudel de lezer mee naar een universum van rouw, waarin pijn en zelfdestructie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Claudels taal is even scherp als fijngevoelig en zijn beelden zijn van een grote zeggingskracht.

De verteller heeft zojuist zijn geliefde verloren. De buitenwereld vervult hem met walging en razernij en alles doet hem pijn. In het ziekenhuis waar hij werkt, brengt hij de dag door met een collega wiens aanwezigheid hij nauwelijks kan verdragen, om maar niet te spreken van het werk zelf. Maar net als hij heeft besloten dat hij zo niet verder wil leven, vindt er een bijzondere ontmoeting plaats die hem van gedachten doet veranderen. Of is het daarvoor al te laat?

Net als in Grijze zielen weet Claudel een spannend en aangrijpend verhaal te vertellen, dat diepe indruk maakt en eindigt in een even dramatische als intrigerende ontknoping. De gevoeligheid en genadeloze trefzekerheid waarmee Claudel de heftige emoties van zijn personage overbrengt, doen denken aan het werk van Céline. Tegelijkertijd kan Claudel zich, door de melancholieke, tedere gloed die in zijn romans oplicht, maar vooral ook door zijn verbluffende vermogen om een verhaal perfect te doseren, meten met de Russische meesters.
Schrijver: Philippe Claudel
Oorspronkelijke titel: J'abandonne
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-234-1713-5
Uitgever: De Bezige Bij

Non-FictieGeuren

Vaders aftershave, moeders zonnebrand, het zijdeachtige haar van zijn eerste geliefde, Gauloises en Gitanes, kaneel voor op de taart en in de glühwein, kooltjes om je warm te houden, inktpotten op school, hooi op de velden, de trui van een oom? In 63 teksten beschrijft Claudel evenzoveel geuren uit zijn verleden. Stuk voor stuk roepen ze een vergeten wereld op waar nog flarden van bestaan: zoete en bittere geuren, soms eenvoudig, soms complex.

Als nooit tevoren beschrijft Philippe Claudel zijn wortels, de streek rondom Nancy waar hij vandaan komt, het stadje Dombasle-sur-Meurthe waar hij geboren is en nog altijd woont, zijn ouders en zijn zussen. In de loop van het boek ontstaat een landschap van naaldbomen, beekjes en akkers van zwarte aarde. Een wereld van eenvoudige, oprechte mensen die sterven in het bed waarin ze geboren zijn. Met dit boek brengt Claudel hun een eerbetoon, maar daarnaast vertelt hij voor het eerst en 'ondanks zichzelf' over zichzelf.

Geuren is een buitengewone en kleurrijke verzameling verhalen, stevig verankerd in Claudels geboortestreek, en beslist het meest persoonlijke wat hij ooit heeft geschreven.

Schrijver: Philippe Claudel
Oorspronkelijke titel: Parfums
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789023474265
Uitgever: De Bezige Bij
Kleine fabriek van droom en werkelijkheid
Il y a longtemps que je t'aime, Philippe Claudels debuut als regisseur, maakte grote indruk, zowel in Frankrijk als in Nederland. En dat is niet verwonderlijk: net als in zijn romans is Claudel erin geslaagd met eenvoudige middelen een intens en ontroerend verhaal neer te zetten. In Il y a longtemps que je t'aime heeft de cineast Claudel thema's uitgewerkt die ook in zijn romans terugkeren, waardoor de film een sleutelrol inneemt in zijn oeuvre.

Kleine fabriek van droom en werkelijkheid bevat naast het integrale script van de film, een meeslepend dagboek over de totstandkoming ervan en intrigerende observaties over de kunst van het regisseren en het medium film. Het boek geeft een persoonlijk en uniek inzicht in de grenzeloos creatieve geest van het multitalent Philippe Claudel.
Il y a longtemps que je t'aime - 2008
Regisseur: Philippe Claudel
Cast: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Serge Hazanavicius, e.a.
Schrijver: Philippe Claudel
Oorspronkelijke titel: Petite fabrique des rêves et des réalités
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-234-4156-4
Uitgever: De Bezige Bij
Tot ziens, meneer Friant
Philippe Claudel keert in de gloedvolle novelle Tot ziens, meneer Friant terug naar het Frankrijk van zijn jeugd.

Aan de hand van zijn herinneringen en met behulp van de wonderlijke schilderijen van Emile Friant schrijft Claudel vol tederheid over zijn grootmoeder en haar verdwenen wereld. Met de traagheid van het water in het kanaal komt een even bevreemdend, herkenbaar als troostend verleden voorbij.
Schrijver: Philippe Claudel
Oorspronkelijke titel: Au revoir Monsieur Friant
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-234-6000-8
Uitgever: De Bezige Bij

Gerelateerde schrijvers