Boekenplank:
Kies

Boeken van Pierre Lemaitre

Pierre Lemaitre werkte lange tijd als literatuurdocent voor hij schrijver werd. Lemaitre won met zijn boeken vele nationale en internationale prijzen.

Meer over Pierre Lemaitre

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Roman

Geboren: 1951

Geboorteland: Frankrijk


Overzicht

 • Bruidsjurk - Robe de marié
 • Drie dagen en levenslang - Trois jours et une vie
 • Het serpent - Le Serpent majuscule
 • Rollenspel - Cadres noirs

Camille Verhoeven

 1. Irene - Travail soigné
 2. Alex - Alex
 3. Camille - Sacrifices
 4. Rosy - Rosy & John

De Grote Wereld / Les Années Glorieuses

 1. De grote wereld - Le Grand Monde

Interbellum Trilogie

 1. Tot ziens daarboven - Au revoir là-haut
 2. De kleuren van de brand - Couleurs de l'incendie
 3. De spiegel van ons verdriet - Miroir de nos peines

Dubbel uitgegeven titels

 • Vals leven - zie Bruidsjurk
 • Vrije val - zie Rollenspel
De Grote Wereld / Les Années Glorieuses
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtBruidsjurk
Doden zou te gemakkelijk zijn geweest...

Sophie Auverney, de nanny van het zesjarige jongetje Loïc, wordt achtervolgd door haar verleden. Haar echtgenoot Vincent pleegde zelfmoord na een tragisch auto-ongeluk. Vincents moeder stierf na een val van de trap. En Sophie verloor een baby door een miskraam. De laatste jaren lijkt het alsof ze haar verstand verliest: ze is vergeetachtig en vertoont vreemd gedrag. Op een dag vindt ze Loïc in zijn bed, gewurgd met een schoenveter.

In paniek rent Sophie weg. Dan ontmoet ze een vrouw die Sophie uitnodigt bij haar thuis. Daar steelt Sophie haar paspoort, waarna ze wakker wordt uit een diepe slaap en het levenloze lichaam van de jonge vrouw ontdekt. Om aan de politie te ontkomen besluit ze om van identiteit te veranderen. Ze trouwt de eerste man die ze kan vinden...

Schrijver: Pierre Lemaitre
Oorspronkelijke titel: Robe de marié
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789044330090
Uitgever: The House of Books
Drie dagen en levenslang
Als voor de ogen van de twaalfjarige Antoine zijn lievelingshond wordt vermoord, reageert hij zijn woede af op zijn zesjarige buurjongetje. Hij slaat en schopt en gaat net zolang door tot...

Dood. Het was een ongeluk, maar wie gelooft dat? In blinde paniek besluit Antoine ieder spoor uit te wissen. Drie dagen brengt hij in wanhoop door. Zal de waarheid aan het licht komen? En zal hij zijn schuldgevoel ooit te boven komen?
Schrijver: Pierre Lemaitre
Oorspronkelijke titel: Trois jours et une vie
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789401606097
Ebook: 9789401606103
Uitgever: Xander
Het serpent

In de Quentin Tarantino-achtige thriller Het serpent ontmoeten we Mathilde, ogenschijnlijk een bejaarde vrouw met een lief hondje, maar in werkelijkheid een koelbloedige huurmoordenaar. Als haar opdrachtgever besluit haar zelf uit de weg te ruimen, neemt ze het heft voor de laatste keer in eigen handen.

Met Het serpent toont Pierre Lemaitre zich wederom de meester van de vindingrijke plotlijnen, cliffhangers, bijna aandoenlijk egoïstische personages en rake dialogen. Het serpent is een heerlijk verhaal vol zwarte humor, met een onvergetelijke hoofdpersoon.

Schrijver: Pierre Lemaitre
Oorspronkelijke titel: Le Serpent majuscule
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789401617222
Ebook: 9789401617239
Uitgever: Xander
Rollenspel
Alain Delambre, voormalig manager human resources, is al vijf jaar werkeloos. Omdat hij op zijn vakgebied geen werk kan vinden, accepteert hij een baantje als magazijnbediende. Dan komt hij een baan tegen die precies bij hem past.

Als hij met twee andere kandidaten overblijft, hoort hij dat de definitieve beslissing van het management afhangt van de vraag hoe hij reageert onder intense druk, bij een gesimuleerde gijzeling. Vastbesloten om de baan tot elke prijs in de wacht te slepen, besluit Alain het spel mee te spelen...

Schrijver: Pierre Lemaitre
Oorspronkelijke titel: Cadres noirs
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789044329933
Uitgever: The House of Books

Camille VerhoevenIrene
Vanaf de eerste gruwelijke moord is het commandant Camille Verhoeven meteen duidelijk: deze zaak is anders dan alle andere. Verschillende moorden volgen en Verhoeven kiest voor onorthodoxe opsporingsmethoden. De pers, de rechter en de hoofdcommissaris van de politie zijn het daar niet mee eens en keren zich tegen de typische werkwijze van de commandant.

Verhoeven staat alleen en raakt verwikkeld in een ingewikkelde persoonlijke strijd met de moordenaar. Wie heeft er het minst te verliezen? Wie zal er winnen? En kan er iemand winnen?
Schrijver: Pierre Lemaitre
Oorspronkelijke titel: Travail soigné
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789401603096
Ebook: 9789401603102
Uitgever: Xander
Alex
Alex Prévost wordt in elkaar geslagen, gekidnapt en in een verlaten Parijs' pakhuis opgesloten in een hangende houten kooi. Haar ontvoerder wil maar één ding: Alex zien sterven... aan honger, dorst, of krijgen de ratten haar als eerste?

Ondertussen heeft commandant Camille Verhoeven geen enkel aanknopingspunt in de ontvoering. De eigenzinnige Verhoeven is persoonlijk diep geraakt door dit misdrijf en levert een strijd tegen de klok om Alex te vinden.

Maar Alex - oogverblindend mooi, vindingrijk en met een heel eigen moraal - is geen gewoon slachtoffer... Is zij wel een slachtoffer?

Schrijver: Pierre Lemaitre
Oorspronkelijke titel: Alex
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789401602235
Ebook: 9789401601696
Uitgever: Xander
Camille
Na de onverwachte dood van zijn vrouw wordt rechercheur Camille Verhoeven opnieuw verliefd. Zijn vriendin Anne, een mooie brunette met groene ogen en kuiltjes in haar wangen, is getuige van een gewapende overval op een juwelierszaak. Hevig verminkt en zwaargewond belandt Anne in het ziekenhuis.

Verhoeven neemt zich voor er alles aan te doen de brute misdadigers te vinden en te straffen. Door zijn relatie met Anne mag Verhoeven de zaak niet op zich nemen, maar als ze opnieuw bedreigd wordt, kan hij zich niet langer afzijdig houden. De misdadigers op hun beurt lijken slechts één doel te hebben: Anne vermoorden. Zal Verhoeven weer een geliefde verliezen?

Schrijver: Pierre Lemaitre
Oorspronkelijke titel: Sacrifices
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789401602556
Ebook: 9789401602563
Uitgever: Xander
Rosy
Wie commandant Camille Verhoeven ontmoet, vergeet hem nooit meer. Veertig jaar, slechts één meter vijfenveertig. Klein, kaal en knokig, loopt met een zware pas. Ongeduldig, afstandelijk, altijd berekenend en scherp als een mes. Zijn verschijning en zijn talent dwingen direct ieders respect af. Dankzij sluwe methodes, eigenzinnige tactieken en een getraind team is hij toch keer op keer succesvol.

In Rosy ontmoet Verhoeven de eenzame mislukkeling Jean Garnier, het brein achter een dodelijk plan. Zeven bommen verspreid over Parijs zullen binnen zeven dagen afgaan. Verhoeven staat voor een groot dilemma: vormt de verwarde Jean een bedreiging voor de nationale veiligheid of is het een zielige prutser die teveel televisieseries heeft gekeken?
Schrijver: Pierre Lemaitre
Oorspronkelijke titel: Rosy & John
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789401604253
Ebook: 9789401604260
Uitgever: Xander

De Grote Wereld / Les Années GlorieusesDe grote wereld

De filmisch geschreven roman De grote wereld vertelt het verhaal van de Pelletiers, een Franse familie van zeepmakers in Beiroet. Patriarch Louis hoopt zijn succesvolle bedrijf over te dragen aan zijn oudste zoon Jean, maar dat gaat gruwelijk mis. Jean laat het bedrijf niet alleen bijna failliet gaan, maar begaat ook een verschrikkelijke misdaad die de hele familie dreigt mee te slepen...

Pierre Lemaitre doet met De grote wereld wat hij het beste kan en verweeft een onontkoombaar drama met briljante stijl, heerlijke personages en sociaal commentaar. Het resultaat is een epische familiesaga, zowel aangrijpend als literair.

Schrijver: Pierre Lemaitre
Oorspronkelijke titel: Le Grand Monde
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789401620567
Ebook: 9789401620574
Uitgever: Xander

Interbellum TrilogieTot ziens daarboven
De Eerste Wereldoorlog heeft van Frankrijk een ruïne gemaakt. Te midden van de verwoesting proberen Albert en Édouard, soldaten die de verschrikkingen van de loopgraven meemaakten, de draad van het gewone leven weer op te pakken. Beiden zijn ze alles kwijtgeraakt en ze voelen zich bedrogen en verstoten door de maatschappij. Met een bedrieglijk plan besluiten ze het Franse volk een lesje te leren én zelf fortuin te maken.

Precies datgene wat Édouard en Albert voor ogen hadden gebeurt: het geld stroomt binnen. Tegen de tijd dat het bedrog aan het licht komt, hebben Édouard en Albert al plannen gemaakt om uit Parijs te vertrekken. Maar zal het de vrienden lukken om het verleden ook echt achter zich te laten?

Schrijver: Pierre Lemaitre
Oorspronkelijke titel: Au revoir là-haut
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789401601931
Ebook: 9789401601085
Uitgever: Xander
De kleuren van de brand

Parijs, 1927. De val van een notabele familie, de wraak van een vrouw en aan de horizon doemt een nieuwe oorlog...

De kleuren van de brand gaat verder waar Tot ziens daarboven ophoudt. Een boek dat begint als een donderslag, met een onvergetelijke scène op een chique Parijse binnenplaats, vlak voor aanvang van de begrafenis van de vader van Madeleine Péricourt.

Wat volgt is een kleurrijke schildering van de eerste helft van de twintigste eeuw: de nakende oorlog, de flamboyante personages met in de hoofdrol de karakteristieke Madeleine, op zoek naar wraak in een door mannen gedomineerde wereld. Actie, intrige en psychologie, in een onberispelijke stijl. Soms grappig en grotesk, soms ontroerend, maar altijd geëngageerd en overtuigend.

Schrijver: Pierre Lemaitre
Oorspronkelijke titel: Couleurs de l'incendie
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789401610360
Ebook: 9789401610483
Uitgever: Xander
De spiegel van ons verdriet

De spiegel van ons verdriet speelt zich af tussen 6 april en 13 juni 1940, het Duitse leger rukt op naar Parijs en een exodus van burgers en militairen naar het zuiden komt halsoverkop op gang. Centraal staan vier onvergetelijke personages die uiteindelijk allen terechtkomen in een kapel die is omgebouwd tot vluchtelingenopvang.

Lemaitre is de meester van vindingrijke plotlijnen, cliffhangers, bijna aandoenlijk egoïstische personages en rake dialogen. In zijn filmische opzet is het tempo hoog en worden historische gebeurtenissen verweven met het leven van gewone ‘kleine’ mensen. De opmars van de Duitsers, de incompetente Franse regering en legerleiding, de ontreddering van de soldaten, het leed van de vluchtelingen.

De spiegel van ons verdriet gaat ook over onze maatschappij. Een geëngageerde historische roman die resoneert met de actualiteit waarin wij leven.

Schrijver: Pierre Lemaitre
Oorspronkelijke titel: Miroir de nos peines
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789401613439
Ebook: 9789401613491
Uitgever: Xander

Dubbel uitgegeven titelsVals leven
Zie voor de beschrijving van dit boek: Bruidsjurk.
Schrijver: Pierre Lemaitre
Oorspronkelijke titel: zie Bruidsjurk
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789401605045
Ebook: 9789401605052
Uitgever: Xander
Vrije val
Zie voor de beschrijving van dit boek: Rollenspel.
Schrijver: Pierre Lemaitre
Oorspronkelijke titel: zie Rollenspel
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789401607353
Ebook: 9789401607360
Uitgever: Xander