Boekenplank:
Kies

Boeken van Philip Kerr

Meer over Philip Kerr

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Pseudoniem (van): P.B. Kerr

Geboren: 1956 / Overleden: 2018

Website: Philip Kerr


Overzicht

 • De tweede engel - The second angel
 • Een concept voor moord - A philosophical investigation
 • Esau - Esau
 • Gijzeling op krediet - Leverage
 • Het gebouw - Gridiron
 • Het vijfjarenplan - A five year plan
 • Hitlers vrede - Hitler's peace
 • Zwart vlees - Dead meat

Bernie Gunther

 1. Een Berlijnse kwestie - March violets
 2. Het handwerk van de beul - The pale criminal
 3. Een Duits requiem - A German requiem
 4. De een van de ander - The one from the other
 5. Een stille vlam - A quiet flame
 6. Als de doden niet herrijzen - If the dead rise not
 7. Grijs verleden - Field grey
 8. Praag fataal - Prague fatale
 9. De man zonder adem - A man without breath
 10. De vrouw van Zagreb - The lady from Zagreb
 11. De schaduw van de stilte - The other side of silence
 12. Pruisisch blauw - Prussian blue
 13. Vergeven en vergeten - Greeks bearing gifts
 14. Metropolis - Metropolis

Scott Manson

 1. Transfermaand - January window
 2. De hand van God - Hand of God

Dubbel uitgegeven titels

 • De Berlijnse Trilogie - Berlin Noir
 • Groesjko - zie Zwart vlees
 • Grushko - zie Zwart vlees

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe tweede engel
In het jaar 2069 is het grootste deel van de wereldbevolking besmet met een dodelijk virus. Tachtig procent van de wereldbevolking heeft PO2: een virus dat iedereen binnen vijftien jaar zal doden. De enige remedie is een medicijnenkuur en een volledige transfusie met onbesmet bloed. Zuiver menselijk bloed is daardoor het meest waardevolle artikel ter wereld geworden. Het is meer waard dan goud en wordt bevroren bewaard in speciale bloedbanken. Deze banken worden beveiligd door de modernste beveiligingsapparatuur, die vrijwel ondoordringbaar is. Dallas is zich hiervan bewust: hij heeft de apparatuur zelf ontworpen. Maar nu is zijn dochtertje ziek. Zij leidt aan een zeldzame bloedziekte, waarvoor als enige remedie een regelmatige bloedtransfusie noodzakelijk is. Dat maakt Dallas tot een potentieel veiligheidsrisico en zijn superieuren besluiten daarom ook om hem te elimineren. Om zich te wreken bedenkt Dallas een gewaagd plan - het beroven van de allergrootste bloedbank. Er is echter één probleem: de bloedbank bevindt zich op de maan en wordt bewaakt door de machtigste computer ooit door mensenhanden gebouwd...
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: The second angel
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-290-5828-5
Uitgever: Meulenhoff
Een concept voor moord
In het Londen van Een concept voor moord wordt de sfeer bepaald door geavanceerde technologie, onverhulde agressie en verregaande armoede. Het plegen van seriemoorden heeft er buitenproportionele afmetingen aangenomen. Als reactie daarop heeft de overheid een computerprogramma - het zogeheten Lombroso-programma - laten vervaardigen waarmee het mogelijk is eerzame burgers te testen op gewelddadige of anderszins criminele aanleg. Eén van de proefpersonen ontdekt tot zijn verbijstering dat zijn profiel dat van de gemiddelde seriemoordenaar past. Met de bedoeling zijn naam uit het computergeheugen te wissen, breekt hij in het programma in. Als hij daarbij op een lange lijst van geestverwanten stuit, rijpt bij hem een fascinerend, maar ziek plan: als hij zich nu eens als beschermer van de samenleving presenteerde, als hij nu eens actief werd als een moordenaar van seriemoordenaars? De uitvoering van dit voornemen is er de oorzaak van dat de vrouwelijke hoofdinspecteur 'Jake' Jacowitz al haar talent moet inzetten om de identiteit te achterhalen van de psychopaat die ze niet lang daarna onder de codenaam Wittgenstein in haar computerarchief bijschrijft.
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: A philosophical investigation
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-290-4849-2
Uitgever: Meulenhoff
Esau
Tijdens de beklimming van een van de hoogste bergtoppen van Nepal, wordt de wereldberoemde alpinist Jack Furness door een lawine meegesleurd en komt in een spelonk terecht. Diep in de grot vindt hij een vreemde apenschedel, in bijna ongeschonden staat. Thuisgekomen geeft hij die aan zijn vroegere vriendin, dr. Stella Swift, paleantropoloog aan de universiteit van Berkeley. Zij ontdekt dat de schedel geen miljoenen jaren oud is, maar van recente datum, en dat geeft te denken. Samen organiseren Swift en Furness een expeditie naar de Himalaya om meer fossielen te zoeken en misschien zelfs wel een levend exemplaar van deze onbekende aapmens op te sporen. Dat gaat niet zonder problemen: er dreigt een atoomoorlog uit te breken, wat de expeditieleden maar beperkt de tijd geeft hun taak te volbrengen. Een zo mogelijk nog groter probleem is dat een van de expeditieleden in opdracht werkt van de CIA. Staat zijn - of haar? - geheime missie niet haaks op het doel van de expeditie?
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: Esau
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-290-5363-1
Uitgever: Meulenhoff
Gijzeling op krediet
Eve Merlini, ex-marinier en nu kok in haar eigen restaurant, betrapt haar man Brad vrijend met de lelijke serveerster die ze zelf heeft aangenomen. Ze laat haar onvrede blijken door hen allebei plus de toegesnelde agenten te mishandelen en belandt zodoende voor zes maanden in de gevangenis. Heel even is Eve een lokale beroemdheid. Na haar gevangenisstraf – ze is inmiddels gescheiden en heeft geen inkomen of bezit meer – wordt ze tot haar verrassing voor een peperdure lunch uitgenodigd door ene Bob Clarenco, een miljonair die door de IT-zeepbel op de beurs veel geld heeft verloren. Bob doet haar een heel vreemd voorstel: hij vraagt haar als leider van een groep ex-gevangenen die, uitgedost als een hoogwaardig cateringteam, een gijzeling moet uitvoeren. Het is de bedoeling dat ze 21 miljardairs uit de top van de Forbes 400-lijst gevangennemen, als die op bezoek zijn bij magnaat Cal Wallenberg op diens landgoed Cloudcroft. Met veel pijn en moeite weet het team de aanwezige bodyguards uit te schakelen, de gijzeling begint. Namens de groep eist Eve één miljard dollar in gebruikte biljetten en een vliegtuig. De politie probeert de gijzelnemers aan de praat te houden, de FBI omsingelt het vliegtuig met scherpschutters, de beurs crasht in volle vaart en de rest van de wereld zit gekluisterd aan het computerscherm waarop via de webcam van de terroristen constant beelden van de gijzeling te zien zijn. Tot nu toe heeft Eve de situatie volledig in de hand, totdat haar plannen uit onverwachte hoek gedwarsboomd worden...
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: Leverage
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-453-0377-9
Uitgever: BZZTôH
Het gebouw
De briljante 'architechnoloog' Ray Richardson heeft in het centrum van Los Angeles een verbluffend nieuw gebouw gecreëerd, het Gridiron. Het vertegenwoordigt het meest geavanceerde op het gebied van 'intelligente gebouwen': ieder aspect van het gebouw, van de temperatuurregeling tot de bewaking, wordt gecontroleerd door een ingewikkeld computersysteem. Aan de vooravond van de officiële opening legt een team van specialisten de laatste hand aan de details van Richardsons nieuwste meesterwerk. Onverwacht doen zich enkele sterfgevallen voor. Sabotage, vermoeden de teamleden. Pas wanneer men ontdekt op wat voor bizarre manier deze mensen aan hun eind gekomen zijn, dringt het besef tot de leden van het team door dat de computer van het high-tech gebouw erop uit is alle mensen in het Gridiron te vermoorden. De vraag is: kan men de computer die vastbesloten is zijn scheppers te vernietigen te slim af zijn?
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: Gridiron
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-290-5019-5
Uitgever: Meulenhoff


Het vijfjarenplan
'Het is heel verstandig van je geweest om je kiezen op elkaar te houden... Het was alleen jammer dat de grand jury besloot om uit jouw stilzwijgen te concluderen dat je medeplichtig was aan het gebeurde. Ik veronderstel dat de rechter je eerdere veroordeling in zijn overwegingen heeft betrokken. Maar desondanks, vijf jaar voor iets waar je part nog deel aan had, leek toch wat overdreven.' Maar die vijf jaar in de strafgevangenis van Miami in Homestead zijn voor Dave Delano geen verloren tijd geweest. Hij kwam tot de ontdekking dat hij een talenknobbel heeft, hij las alles wat hij te pakken kon krijgen, van Dostojevski tot Kierkegaard, én hij had tijd om een plan te bedenken. Een vijfjarenplan dat hem heel wat meer zal opbrengen dan het bedrag dat hem voor zijn stilzwijgen is beloofd. Voor dit plan heeft Dave een flink kapitaal nodig en is er maar één man die daarvoor kan zorgen: "Naked" Tony Nudelli, de man die eigenlijk in Daves plaats in de gevangenis had moeten zitten. Dave zou hem om die reden het liefst voorgoed het zwijgen opleggen. Als ook nog eens de vrouw die Dave graag bij zijn onderneming wil betrekken tegengestelde belangen blijkt te hebben, dreigt zijn uitgekiende vijfjarenplan drastisch te worden getorpedeerd. Wat nu?
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: A five year plan
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-290-5399-2
Uitgever: Meulenhoff
Hitlers vrede

Teheran, 1943. Adolf Hitler ontmoet in het diepste geheim de geallieerden voor een vredesonderhandeling. Hij weet niet dat Heinrich Himmler intussen een aanslag op de conferentie voorbereidt...

Herfst 1943. Sinds de Slag om Stalingrad weet Adolf Hitler dat Duitsland de oorlog niet kan winnen. De aankomende geallieerde conferentie in Teheran zal de basis leggen voor hun tweede front - en daarmee voor de onvermijdelijke val van het Derde Rijk. In een poging te redden wat er te redden valt, doet Hitler een radicaal voorstel: hij wil de geallieerden ontmoeten in Teheran om daar aan te sturen op een vredesonderhandeling. Wat hij niet weet, is dat Heinrich Himmler intussen een aanslag op de conferentie voorbereidt.

In het middelpunt van dit spel van staatsgeheimen, wisselende bondgenootschappen en riskante deals staat Willard Mayer, een geheim agent die door Franklin D. Roosevelt is uitgekozen om als zijn gezant te dienen. Officieel dient Mayer als de oren en ogen van de president, maar onder de oppervlakte heeft hij zo zijn eigen agenda.

Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: Hitler's peace
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789022592762
Ebook: 9789402316469
Uitgever: Boekerij
Zwart vlees
Rechercheur Groesjko bindt de strijd aan met de maffia in het nieuwe Sint-Petersburg. De winkels in de stad zijn leeg en de georganiseerde misdaad bloeit er als nooit tevoren. In deze chaos probeert Groesjko een ingewikkeld web van meedogenloze corruptie te ontrafelen. Maar de waarheid is verontrustender dan hij ooit had kunnen vermoeden...
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Grushko - 1994
Regisseur: Tony Smith
Cast: Brian Cox, Paul Freeman, Stephen McGann, e.a.
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: Dead meat
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789029049566
Uitgever: Meulenhoff

Bernie GuntherEen Berlijnse kwestie
De zomer van 1936. Terwijl Berlijn zich opmaakt voor de aanstaande Olympische Spelen, krijgt privé-detective Bernie Gunther zijn eerste grote opdracht. Pas wanneer er een aanslag op hem wordt gepleegd en niemand minder dan Hermann Goering contact met hem opneemt, beseft Bernie in wat voor beerput hij terecht is gekomen.
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: March violets
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-417-8007-6
Uitgever: Muntinga
Het handwerk van de beul
De zomer van 1938. Terwijl Berlijn zucht onder een hittegolf en Hitler vrij spel krijgt in Europa, wordt Bernhard 'Bernie' Gunther, ex-politieman, nu privé-speurder en als zodanig gespecialiseerd in het opsporen van vermiste en ontvoerde personen, van hogerhand gedwongen op zoek te gaan naar de seriemoordenaar die jonge, goed-Arische meisjes op schokkende wijze om het leven brengt. Tijdens de jacht - algauw wijst het spoor in de richting van de gruwelijke Julius Streicher - die Bernie Gunther in contact brengt met verschillende bekende en minder bekende nazi's, worden spanning en sfeer bepaald door de machtsverhoudingen in het vooroorlogse Duitsland. Daardoor wordt Gunther keer op keer voor dilemma's geplaatst en leidt zijn speurtocht keer op keer tot explosieve situaties die soms met daverend geweld detoneren.
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: The pale criminal
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-6766-532-0
Uitgever: Muntinga
Een Duits requiem
Het is voorjaar 1947. De privé-speurder Bernie Gunther, nu oostfront-veteraan, heeft in het door corruptie, zwarte handel en verkrachtende Russen vergeven Berlijn zijn oude professie weer opgevat. Als hij voor een opdracht wordt benaderd door Porosjin, een kolonel van de Russische geheime dienst MVD, voelt hij zich echter weinig op zijn gemak. Pas als hij onder druk wordt gezet, stemt hij toe en neemt zodoende de taak op zich te proberen de onschuld te bewijzen van de zwarthandelaar Emil Becker, die in Wenen is gearresteerd voor de moord op een Amerikaanse legerkapitein. In het Wenen van de vier bezettingsmachten, waar sir Carol Reed op dat moment begint met de opnamen van The Third Man, stuit de privé-speurder al gauw op een muur van raadsels, wantrouwen en intriges. Geen van de betrokkenen - noch Becker zelf, noch de Amerikaanse kapitein Belinsky, die Gunther zijn hulp aanbiedt bij het onderzoek - is bereid het achterste van zijn tong te laten zien. Welke rol spelen zij? En, zeker niet in de laatste plaats, welke rol speelt Porosjin? Geobsedeerd door deze en andere vragen, zet Gunther door en nadert langzaam maar onstuitbaar het ogenblik van de waarheid, waarbij de vraag is wie in feite de grootste misdadigers zijn, de vertegnwoordigers van de bezettende machten of...
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: A German requiem
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-417-8006-8
Uitgever: Muntinga
De een van de ander
München, 1949: een stad waar schimmige handel, hebzucht en vluchtende oorlogsmisdadigers samen komen. Ook na de oorlog is het een plek vol verraad. Privédetectives krijgen heel wat onfrisse zaken aangeboden, zoals het uitwissen van iemands naziverleden en het uitzoeken van claims op geroofde goederen. Het vervult Bernie Gunther met afschuw - maar zorgt ook voor geld in zijn portemonnee. Dan wordt hij ingehuurd door een vrouw wier echtgenoot, een oorlogsmisdadiger, is verdwenen. Ze wil graag de bevestiging dat hij dood is. Het lijkt een eenvoudige klus, maar in naoorlogs Duitsland is niets eenvoudig en is niets wat het lijkt te zijn.
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: The one from the other
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-225-4798-4
Uitgever: Boekerij
Een stille vlam
1950. Bernie Gunther is met vele Duitse landgenoten naar Buenos Aires uitgeweken, waar alleen de hoofdcommissaris van de politie zijn identiteit kent. Dan wordt een jong meisje vermoord onder gruwelijke omstandigheden, die verdacht veel lijken op die van de laatste zaak waar Bernie aan werkte in Duitsland en die hij nooit wist op te lossen. Het hoofd van de geheime politie vermoedt dat de moordenaar moet worden gezocht onder een van de duizenden ex-nazi's die na 1945 in Argentinië zijn neergestreken. Wie anders dan Bernie Gunther kan hij vervolgens om hulp vragen? In de zoektocht naar de dader komt Bernie meer te weten dan waar de Argentijnse geheime dienst op had gerekend.
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: A quiet flame
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-225-4879-0
Uitgever: Boekerij


Als de doden niet herrijzen
Berlijn 1934. De nazi's zijn anderhalf jaar aan de macht en de stad bereidt zich voor op de Olympische Spelen van 1936. Sinds zijn gedwongen ontslag bij de politie is Bernie Gunther als privédetective in dienst van het beroemde Adlon hotel. Hier raakt hij na de ontdekking van twee lijken, dat van een zakenman en een Joodse bokser, betrokken bij de activiteiten van twee hotelgasten. De een is een linkse journaliste die Amerika wil bewegen de Spelen in Berlijn te boycotten; de ander een Duits-Joodse gangster, die de Spelen wil gebruiken om zichzelf en de maffia te verrijken. Bernie komt op het spoor van een veelomvattend netwerk, dat uit is op de grote sommen geld die de nazi's bereid zijn te spenderen om daarmee het 'nieuwe' Duitsland aan de wereld te kunnen tonen. Het is een complot dat zijn effect pas twintig jaar later sorteert, in het Cuba van voor de revolutie.
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: If the dead rise not
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-225-5270-4
Uitgever: Boekerij
Grijs verleden
'Een man werkt niet voor zijn vijanden, tenzij hij weinig te kiezen heeft.' Aldus Bernie Gunther. Het is 1954 en Bernie is op Cuba, waar hij aan een gevaarlijke klus probeert te ontkomen. Hij chartert een bootje, maar helaas wordt hij opgepikt door de Amerikaanse kustwacht en belandt voor de zoveelste keer in een gevangeniscel. Na uitgebreid verhoor wordt hij naar Berlijn gebracht. Daar krijgt hij de keuze voorgelegd tussen spioneren voor de Franse geheime dienst of veroordeeld worden voor moord. Zijn nieuwe baan is eenvoudig. Hij moet krijgsgevangenen verwelkomen die naar Duitsland terugkeren, en daarbij uitkijken naar een specifiek persoon: een Franse oorlogsmisdadiger en lid van de Franse SS, die zich heeft uitgegeven voor een Duitse Wehrmacht-officier. De Fransen willen niets liever dan op meedogenloze wijze afrekenen met deze man. Maar intussen dreigt Bernies eigen verleden als krijgsgevangene hem op volkomen onverwachte wijze in te halen.
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: Field grey
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-225-5846-1
Uitgever: Boekerij
Praag fataal
September 1941. Wanneer Bernie Gunther van het Oostfront terugkeert naar huis, treft hij een onherkenbaar veranderd Berlijn aan. De verduistering, de voedselrantsoenering, de RAF, een moordenaar die de S-Bahn onveilig maakt en Tsjechische terroristen maken tezamen het leven zeer onaangenaam. Toch pakt hij zijn oude baan bij de afdeling Moordzaken weer op en begint een affaire met een leuke jongedame. Maar Bernie is gedwongen alles per direct uit zijn handen te laten vallen wanneer de nieuwe Reichsprotector van Bohemen en Moravië, Reinhard Heydrich, hem op nogal dwingende wijze uitnodigt om een weekend door te brengen in diens landhuis in Praag. Het is een uitnodiging die Bernie graag bespaard was gebleven - vooral wanneer hij erachter komt dat de andere gasten allemaal kopstukken van de SS en de SD zijn. Het weekend ontspoort vrijwel meteen doordat er een dode wordt gevonden in een kamer die van binnenuit op slot was. Bernie wordt uitverkoren om zijn onderzoeksvaardigheden in te zetten bij het oplossen van dit raadsel. En als hij faalt, weet hij wat er op het spel staat: niet alleen zijn eigen loopbaan, maar ook de reputatie van Heydrich. En die houdt niet van gezichtsverlies...
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: Prague fatale
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789022562239
Uitgever: Boekerij
De man zonder adem
Berlijn, een maand na de verpletterende nederlaag bij Stalingrad in de winter van 1943. Bernie Gunther werkt voor het Bureau Oorlogsmisdaden van de Wehrmacht. Volgens Hitler is Duitsland aan de winnende hand, maar het leger weet wel beter. Het moreel is laag, de discipline in gevaar. Een massamoord op Poolse officieren zou een signaal zijn aan de troepen: vecht of sterf. Maar zijn de geruchten waar? Bij uitzondering willen de Wehrmacht en minister van propaganda Goebbels hetzelfde: onweerlegbaar bewijs van Russische gruweldaden. De generaals hopen dat het de overwinnaars milder zal stemmen over Duitse oorlogsmisdaden. Goebbels wil er de eenheid van de geallieerden mee ondermijnen. Beide partijen zijn het erover eens dat het onderzoek moet worden geleid door een professional. Incompetentie en traineren zijn contraproductief. Dus vertrekt Bernie naar Smolensk, waar de waarheid ondergeschikt is aan propaganda...
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: A man without breath
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789022565858
Uitgever: Boekerij
De vrouw van Zagreb
In de zomer van 1943 wordt Bernie Gunther bij Goebbels ontboden. Omdat hij een onplezierige klus in Smolensk tot een goed einde bracht, heeft hij er nog een verdiend. Goebbels wil dat 'zijn' Babelsberg Studio's Hollywood overtreffen. Hij bemoeit zich overal mee en legt het aan met actrices. Zijn nieuwste ster, Dalia Dresner, wier vader kort geleden spoorloos is verdwenen, weigert nog mee te werken. Ze dreigt terug te gaan naar haar man in Zwitserland en haar fantastische filmcarrière te vergooien. Bernie denkt dat ze gewoon van Goebbels af wil, maar houdt wijselijk zijn mond. Hij bezoekt de femme fatale, die zegt dat hij naar Zagreb moet. En dat is nog maar het begin van alle ellende waar ze hem bij betrekt...
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: The lady from Zagreb
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789022569979
Uitgever: Boekerij


De schaduw van de stilte
Het is winter en de Rivièra is leeg en een beetje treurig. Sinds de oorlog heeft Bernie Gunther verschillende baantjes gehad. Nu is hij in het befaamde Grand Hôtel du Cap-Ferrat de conciërge die alles kan ritselen, zelfs een bridgepartner voor misschien wel de rijkste en beroemdste auteur ter wereld: William Somerset Maugham. Maar Maugham wil ook advies van Bernie. Hij wordt gechanteerd, misschien vanwege zijn onorthodoxe levensstijl. Of misschien omdat hij voor de Britse geheime dienst heeft gewerkt, want de chanteurs zijn spionnen...
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: The other side of silence
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789022576663
Uitgever: Boekerij
Pruisisch blauw
1956. Bernie Gunther is op de vlucht. Erich Mielke, hoofd van de Oost-Duitse Stasi, had hem opgedragen een kennis te vergiftigen, maar zijn geweten heeft het gewonnen van zijn missie. Nu moet hij Mielke telkens een stap voor zijn om in leven te blijven. De man die hem moet binnenbrengen is een ex-collega en Bernie moet automatisch denken aan de laatste klus die ze samen hebben geklaard. In 1939 werden ze door Reinhard Heydrich op Hitlers verblijf de Berghof ontboden om een moord op te lossen. Als de Führer erachter zou komen dat zijn huis een plaats delict was, zouden de consequenties levensgroot zijn. Hoewel er meerdere landen en zeventien jaar zitten tussen de moord in de Berghof en zijn huidige hachelijke situatie, leiden de twee situaties tot misschien wel Bernies vreemdste lotgevallen tot nu toe. Want Bernie zal moeten erkennen dat hij nog ongedane zaken heeft in zijn vaderland.
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: Prussian blue
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789022579930
Uitgever: Boekerij
Vergeven en vergeten
München, 1957. Na verschillende carrières in de loop der jaren werkt Bernie Gunther nu voor een verzekeringskantoor. Het is een logische stap: zowel politieagenten als verzekeraars zijn erbij gebaat leugenaars te ontmaskeren, en Bernie Gunther kan wat dat betreft bogen op een schat aan ervaring.

Bernie wordt naar Athene gestuurd om een claim voor een gezonken schip van een Duitser te onderzoeken. Als hij ontdekt dat het schip in kwestie ooit toebehoorde aan een Griekse Jood die werd gedeporteerd naar Auschwitz, is hij ervan overtuigd dat dit geen ongeluk was, maar wraak. Dan wordt de Duitser dood gevonden, vermoord.

De Griekse politie haalt Bernie over om te assisteren bij het moordonderzoek en hij wordt wederom meegezogen in de zwarte geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de deportatie van de Joden van Thessaloniki. Europa is bereid om de vijandschap met Duitsland aan de kant te zetten, maar minstens één persoon in Griekenland lijkt daar niet klaar voor te zijn...

Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: Greeks bearing gifts
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789022582862
Ebook: 9789402310733
Uitgever: Boekerij
Metropolis

Berlijn, 1928, de nadagen van de Weimarrepubliek kort voordat Hitler en de nazi's aan de macht komen. Bernard Weiss, hoofd van de Berlijnse Kriminalpolizei, vraagt de jonge rechercheur Bernie Gunther om bij de KIA te komen - het hoofdbureau voor moordzaken. Bernies eerste opdracht is een meervoudige moordzaak. In een paar weken zijn vier prostituees op gruwelijke wijze gedood.

Bernie heeft zich nog nauwelijks in de zaak kunnen verdiepen wanneer er een vijfde prostituee wordt vermoord. Tot dan toe heeft niemand veel interesse gehad in de slachtoffers, maar de vader van dit meisje is een beruchte Berlijnse maffiabaas die bereid is tot het uiterste te gaan om de moordenaar van zijn dochter te vinden.

Dan begint er een nieuwe serie moorden: op kreupele oorlogsveteranen die moeten bedelen om aan de kost te komen. Het lijkt erop dat iemand zich tot doel heeft gesteld de straten van Berlijn te zuiveren van iedereen die niet perfect is.

Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: Metropolis
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789022586143
Ebook: 9789402312652
Uitgever: Boekerij

Scott MansonTransfermaand
Scott Manson is assistent-trainer van een Londense voetbalclub in de Premier League. De eigenaar is de bepaald niet brandschone, maar steenrijke Oekraïense oligarch Viktor Sokolnikov en de club wordt geleid door de Portugese trainer Joao Zarco.

Als de flamboyante Zarco vlak voor een belangrijke thuiswedstrijd tegen Newcastle United verdwijnt en dood in het stadion wordt teruggevonden, blijkt het in de club om meer te gaan dan alleen voetbal.

Zarco heeft een oneindige lijst vijanden, onder wie veel spelers bij wie hij door zijn grote mond veel kwaad bloed heeft gezet. Sokolnikov zit niet te wachten op een diepgaand onderzoek naar zijn zaken en probeert de teugels in handen te houden door Scott een lucratief voorstel te doen: als hij erachter kan komen wie de moord heeft gepleegd, wordt hij Zarco's opvolger.
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: January window
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789022571750
Ebook: 9789402302325
Uitgever: Boekerij
De hand van God
Coach Scott Manson staat met zijn team voor een nieuwe uitdaging: levend terug in Londen komen...

De spelers van London City zijn klaar voor de wedstrijd tegen Olympiacos in Athene. Scott Manson houdt zijn spelers strak in de hand: geen alcohol, geen bezoeken aan nachtclubs en ook vrouwen zijn verboden. Na de match vliegen ze terug voor de cruciale wedstrijd in het Silvertown Dock-stadion.

Scott had geen rekening gehouden met een dodelijk ongeval op de grasmat. Bekim Develi, de sterspeler van City, stort halverwege de wedstrijd neer en staat nooit meer op. De autoriteiten hebben echter hun handen vol aan de stakingen, rellen en crisis die Griekenland teisteren en zitten niet te wachten op een onderzoek. Scott zal de waarheid zelf moeten achterhalen - en snel ook, want de competitie wacht.
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: Hand of God
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789022572245
Ebook: 9789402304824
Uitgever: Boekerij

Dubbel uitgegeven titelsDe Berlijnse Trilogie
De Berlijnse Trilogie bevat de boeken:

 1. Een Berlijnse kwestie - March violets
 2. Het handwerk van de beul - The pale criminal
 3. Een Duits requiem - A German requiem
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: Berlin Noir
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-290-5855-2
Uitgever: Meulenhoff
Groesjko
Zie voor de beschrijving van dit boek: Zwart vlees.
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: zie Zwart vlees
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-417-8013-0
Uitgever: Rainbow
Grushko
Zie voor de beschrijving van dit boek: Zwart vlees.
Schrijver: Philip Kerr
Oorspronkelijke titel: zie Zwart vlees
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-290-5063-2
Uitgever: Meulenhoff