Boekenplank:
Kies
 • Home
 • M
 • Alistair MacLean

Boeken van Alistair MacLean

Toen Alistair MacLean in 1987 overleed liet hij vele uitgewerkte aantekeningen en scenario's voor nieuwe boeken en films na. Een aantal thrillerauteurs heeft dit nagelaten werk omgezet in boekvorm en deze boeken zijn uitgegeven met vóór de titel de aantekening dat het hier gaat om verhalen van Alistair MacLean. De Navarone-boeken van Sam Llewellyn zijn vervolgen op De kanonnen van Navarone en Commando Navarone. Sam Llewellyn kreeg na MacLeans dood toestemming van de erven om de hoofdpersonen van de Navarone-thrillers nieuw leven in te blazen.

Overzicht

 • Athabasca - Athabasca
 • Bereneiland - Bear Island
 • Booreiland X-13 - Fear is the key
 • Circus - Circus
 • De eenzame zee - The lonely sea
 • De genadelozen - Where eagles dare
 • De gouden poort - The Golden Gate
 • De laatste grens - The last frontier
 • De zeeheks - Seawitch
 • De zwarte kruisvaarder - The dark crusader
 • Het Satanskruid - The satan bug
 • Hoog water - Floodgate
 • Karavaan naar Vaccarès - Caravan to Vaccarès
 • Komplot in Californië - Goodbye California
 • Komplot op zee - Golden rendez-vous
 • Nacht zonder einde - Night without end
 • Ondergang om middernacht - When eight bells toll
 • Ontsnapt langs Krakatau - South by Java Head
 • Partizanen - Partisans
 • Poolbasis Zebra - Ice Station Zebra
 • Poppen aan een touwtje - Puppet on a chain
 • Rivier des doods - River of death
 • San Andreas - San Andreas
 • Santorini - Santorini
 • Stoptrein naar Fort Humboldt - Breakheart pass
 • Toren gegijzeld - Hostage tower
 • Valse start - The way to dusty death
 • Vliegtuig in vlammen - Airforce One is down
 • Zr.ms. Ulysses - H.M.S. Ulysses

Navarone

 1. De kanonnen van Navarone - The guns of Navarone
 2. Commando Navarone - Force 10 from Navarone
 3. De mannen van Navarone - Storm force from Navarone
 4. Dreiging van Navarone - Thunderbolt from Navarone

Uit Alistair MacLean's nalatenschap

 1. Dodentrein - AM's Deathtrain
 2. Nachtwacht - AM's Nightwatch
 3. Rode Brigade - AM's Red alert
 4. Moordcommando - AM's Time of the assassins
 5. Orkaankracht - AM's Golden girl
 6. Schipbreuk - AM's Dead halt
 7. Codebreker - AM's Code breaker
 8. Goudkoorts - AM's Golden web
 9. Vuurproef - AM's Golden vengeance
 10. Hinderlaag - AM's Rendezvous
 11. Dodenlijst - AM's UNACO: prime target
 12. Drugskartel - AM's UNACO: borrowed time

gedetailleerd overzicht

OverzichtAthabasca
In het uiterste noorden van Alaska, op de bitterkoude, onherbergzame 'North Slope' aan de IJszee, wordt naar warme olie geboord. In de Canadese provincies Alberta en Saskatchewan bevinden zich de beroemde Teerzandvelden van Athabasca. Tegen de achtergrond van hypermoderne vormen van oliewinning heeft Maclean een huiveringwekkend spannende thriller gecomponeerd. Industriële sabotage en spionage, de uiterst kwetsbare apparatuur, fervente natuurbeschermers en voor niets en niemand terugdeinzende werknemers van olieconcerns én een moordende gangsterbende zijn enkele van de problemen waarvoor Jim Brady en zijn recherchebureau zich geplaatst zien.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: Athabasca
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-225-0759-9
Uitgever: Boekerij
Bereneiland
Bereneiland, een eiland in de Barentsz Zee, is het reisdoel van de omgebouwde trawler Morning Rose, waarmee een filmploeg op weg is om opnamen te maken voor een spektakelstuk. Het script is uit publiciteitsoverwegingen geheim gehouden. Dr. Marlowe, die als arts is toegevoegd aan de filmploeg, merkt al snel dat niet iedereen is wat hij voorgeeft te zijn. En als zich plotseling een sterfgeval voordoet, is zijn wantrouwen helemaal gewekt... Langzaam maakt een dodelijke spanning zich van de groep meester. Wie dreigt het volgende slachtoffer te worden? In een verlaten geofysisch station, te midden van sneeuw en ijs, volgt een verrassende ontknoping.
Bear Island - 1979
Regisseur: Don Sharp
Cast: Donald Sutherland, Vanessa Redgrave, Richard Widmark, e.a.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: Bear Island
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 90-10-01252-2
Uitgever: Elsevier
Booreiland X-13
Boven de Caribische Zee vliegt een vliegtuig met bestemming Verenigde Staten. Aan boord bevindt zich 10 miljoen dollar aan goud en edelstenen. Eigenaar van het toestel is John Talbot. Talbots broer en compagnon zit aan de stuurknuppel, zijn vrouw en zoontje zijn de enige passagiers. Een geslaagde opdracht lijkt bijna ten einde... totdat uit de wolken een jachtvliegtuig neerduikt dat het toestel aan stukken schiet. In één klap is Talbot niet alleen de kostbare vracht, maar ook zijn complete familie kwijt. Talbot zweert de misdaad te zullen wreken. Op het booreiland X-13 van een schatrijke oliemagnaat leiden schokkende gebeurtenissen tot een onverwachte ontknoping.
Fear Is the Key - 1972
Regisseur: Michael Tuchner
Cast: Barry Newman, Suzy Kendall, Ben Kingsley, e.a.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: Fear is the key
Eerste uitgave: 1961
ISBN/EAN: 90-10-00009-5
Uitgever: Elsevier
Circus
Hoog op het trapezeplatform in het midden van de felle schijnwerpers staan drie geblinddoekte mannen, tot in de toppen van hun vingers geconcentreerd. Op het moment dat de muziek wegsterft begint hun spectaculaire, perfect uitgevoerde acrobatie. Geen wonder dat deze acrobaten bekend zijn als De Blinde Adelaars. Een van hen, de beste, is Bruno. En Bruno zal de allergevaarlijkste missie moeten ondernemen die ooit op touw is gezet. Een missie waarvoor hij al zijn talenten nodig heeft. Bruno is bij uitstek geschikt om het sombere kasteel Lubylan in Oost-Duitsland binnen te dringen en er een zwaarbewaakt document te stelen, een document waarvan dood of leven afhangt. Als alibi om achter het IJzeren Gordijn te komen gaat het circus op tournee door Oost-Europa, althans dat is de bedoeling, maar nog voor de reis begint zijn twee agenten van de geheime dienst, collega's van Bruno, op koelbloedige wijze omgebracht. Lopen er misschien verraders rond in het circus? De tegenstander weet kennelijk van de missie af. In een angstwekkende climax moet Bruno niet alleen trachten het geheimzinnige kasteel Lubylan binnen te dringen, maar ook nog de moordenaars van zijn collega-agenten te vinden en te zorgen dat hij heelhuids wegkomt. Een vrijwel onmogelijke opgave.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: Circus
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 90-225-3310-7
Uitgever: Briljant
De eenzame zee
De veertien verhalen in deze bundel - waaronder De Dileas, het verhaal waarmee Alistair MacLean in 1954 in de Glasgow Herald debuteerde - hebben alle hetzelfde decor: de zee. MacLeans liefde voor deze omgeving en zijn gave om spanning en actie te combineren met grote kennis van zaken - of het nu gaat om vissersboten, koopvaardijschepen of kruisers gaat - maken van De eenzame zee een fantastische bundel. Deze bundel bevat de volgende korte verhalen: De Dileas De Arandora Star Rawalpindi Sint Joris en de draak Het kelderen van de Bismarck De Meknes MacHinery en de bloemkolen Lancastria McCrimmon en de blauwe maanstenen Zij vegen de zeeën schoon De City of Benares Het gouden klokje De ontmoeting De Jervis Bay
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: The lonely sea
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 90-225-0733-5
Uitgever: Boekerij


De genadelozen
Vlak voor de geallieerde invasie in Normandië wordt majoor Smith van de Engelse geheime dienst met zeven metgezellen boven Garmisch gedropt. Hun opdracht is het hoofdkwartier van de Duitse geheime dienst binnen te dringen, dat alleen via een kabelbaan bereikbaar is. Hier wordt de Amerikaanse generaal Carnaby, die op de hoogte is van alle plannen voor de naderende invasie, gevangen gehouden. Hij moet bevrijd worden voor de Gestapo hem aan het praten krijgt. In tomeloze vaart ontwikkelen de gebeurtenissen zich; een onmenselijk sluw spel van dubbelagenten die verraad met verraad beantwoorden. Door zijn bovenmenselijke moet ziet Smith kans zijn opdracht uit te voeren. Met de overlevenden van zijn groep aanvaardt hij de terugtocht naar Engeland, waarbij in een onverwachte ontknoping pas zijn grootste vijand van achter de schermen vandaan komt.
Where Eagles Dare - 1968
Regisseur: Brian G. Hutton
Cast: Clint Eastwood, Richard Burton, Mary Ure, e.a.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: Where eagles dare
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 90-10-00162-8
Uitgever: Elsevier
De gouden poort
San Francisco. De president van de VS maakt, samen met zijn twee Arabische gasten - oliesjeiks - een rijtour door de stad. Midden op de Golden Gate Bridge - de Gouden Poort van Amerika - wordt de stoet overvallen door een groep kapers. De overval verloopt perfect, want leider Peter Branson heeft met zijn metgezellen alles minutieus geregeld. Zo houdt bijvoorbeeld een andere groep van de bende Amerika's grootste radarcentrum aan de westkust bezet. Een massale verrassingsaanval uit de lucht is dus niet mogelijk. Vijfhonderd miljoen dollar losgeld, dat is de eis van de kidnappers. De regering staat schaakmat: zij kan niet riskeren dat de oliesjeiks iets overkomt. Miljarden-overeenkomsten staan op het spel. En de verkiezingen naderen. Zo heeft kaper Branson alle troeven in handen. Toch heeft dit superieure brein één ding over het hoofd gezien...
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: The Golden Gate
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-225-0766-1
Uitgever: Boekerij
De laatste grens
De laatste grens speelt in het Hongarije van na de bloederige oktoberopstand van 1956. Michael Reynolds, agent van de Britse geheime dienst, staat voor een schier onuitvoerbare opdracht. Hij moet een Engelse geleerde die onder dwang naar Boedapest is gelokt, hoe dan ook terugbrengen. Daarbij ontvangt hij steun van een klein groepje Hongaarse patriotten. Hard, bitter en zonder genade is de strijd tegen de meedogenloze AVO, de Hongaarse staatspolitie. Niet alleen ondergaat Michael Reynolds een gruwelijke hersenspoeling in de beruchte Sarhàzagevangenis, maar tevens leert hij de achtergronden kennen van het politieke gebeuren achter het IJzeren Gordijn en wordt hij met een werkelijkheid geconfronteerd die hij nimmer had vermoed.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: The last frontier
Eerste uitgave: 1959
ISBN/EAN: 90-225-1173-1
Uitgever: Boekerij
De zeeheks
De Zeeheks, een modern booreiland van de Schotse multimiljonair Lord Worth, heeft in de Golf van Mexico met succes olie aangeboord. Lord Worth, zakelijk een meedogenloze piraat, verkoopt olie onder de vastgestelde prijzen en veroorzaakt grote onrust op de internationale oliemarkt. In een afgelegen buitenhuis komen de leden van de oliemaatschappijen bijeen om maatregelen tegen Lord Worth te bespreken. Hun conclusie is eenvoudig: Lord Worth moet worden uitgeschakeld. En deze taak is voor John Cronkite, een keiharde man die nergens voor terugdeinst. Cronkite schuwt geen enkel wapen. Zelfs de dochters van Worth worden ontvoerd, maar dat brengt Richard Mitchell en John Roomer, twee koele Amerikaanse prive detectives en vrienden van Lord Worth's dochters in de strijd. Het gevecht om de markt in de oliewereld ontaardt in een complete slag: tankers worden opgeblazen en gekaapt, wapenopslagplaatsten van het leger beroofd en het booreiland De Zeeheks wordt met dieptebommen en artillerie bestookt. Wat doet het Witte Huis? Kan men zo'n strijd dicht bij huis tolereren? Wat gebeurt er met de dochters van Lord Worth? En wat doet de Arabische wereld? Zal De Zeeheks moeten verdwijnen?
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: Seawitch
Eerste uitgave: 1967
ISBN/EAN: 90-10-02135-1
Uitgever: Elsevier
De zwarte kruisvaarder
De advertentie vroeg om raketspecialisten. Het project was in Australië. Acht waren al gegaan... maar niet naar Australië, spoorloos waren zij verdwenen. Bentall, vermoeid en cynisch agent van kolonel Raine, moest beginnen aan zijn laatste opdracht. Acht mensen waren spoorloos verdwenen. En nu zou Bentall de negende zijn. Dit is het begin van een weergaloze jacht op een Zuidzee-eiland waar John Bentall en de zeer aantrekkelijke Marie Hopeman verzeild raken in een merkwaardig groepje 'archeologen' en hun beulsknechten. Een groep die Bentall steeds een slag voor lijkt te zijn en werkt aan een ongelooflijk plan. Als De Zwarte Kruisvaarder ten tonele verschijnt bereiken de gebeurtenissen een van spanning zinderende climax waarin tot de laatste bladzijde onthulling op onthulling volgt.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: The dark crusader
Eerste uitgave: 1961
ISBN/EAN: 90-10-01000-7
Uitgever: Elsevier


Het Satanskruid
Tot voor kort was Pierre Cavell hoofd veiligheidsdienst van een microbiologisch onderzoekcentrum van de Britse regering. Nu heeft hij een particulier detectivebureau in Londen en wacht hij op de eerste klanten. Maar dan wordt zijn opvolger bij de veiligheidsdienst op raadselachtige wijze vermoord en blijkt er uit de voorraad van het laboratorium een fles met een levensgevaarlijke inhoud te zijn gestolen. De fles bevat een poliovirus, genaamd ‘Satanskruid’. De politie beschouwt Cavell aanvankelijk als hoofdverdachte, maar ziet zich weldra genoodzaakt zijn hulp in te roepen...
The Satan Bug - 1965
Regisseur: John Sturges
Cast: George Maharis, Richard Basehart, Anne Francis, e.a.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: The satan bug
Eerste uitgave: 1963
ISBN/EAN: 90-10-00954-8
Uitgever: Elsevier
Hoog water
Schiphol, februari 1983. Een Fokker Friendship wordt op de startbaan opgeblazen; één dode. Een terroristisch commando eist de verantwoordelijkheid voor de aanslag op en het spoor leidt al gauw naar een sinister verbond van de Noordierse Fighters for Freedom, de Rote Armee Fraktion en een Italiaans commando. Peter van Effen, een Amsterdamse politie-inspecteur, wordt vanwege zijn bekendheid met de internationale terroristische beweging op de zaak gezet. Verrassend snel weet Van Effen te infiltreren in subversieve Amsterdamse kringen en wordt het hem duidelijk dat het gebeurde op Schiphol slechts een waarschuwing was. Topoverleg en ministeriële bemoeienissen ten spijt kan alleen Van Effen het tij keren. Dat hij daarbij zijn eigen leven in de waagschaal stelt valt in het niet bij de prijs die het Nederlandse volk zal moeten betalen: de vernietiging van de Delta-werken en het verlies van duizenden hectaren land.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: Floodgate
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 90-100-4871-3
Uitgever: Elsevier
Karavaan naar Vaccarès
Een ogenschijnlijk onschuldig evenement als de jaarlijkse pelgrimage van zigeuners naar Zuid-Frankrijk lijkt een façade waarachter sinistere geheimen schuilgaan. Waarom wekt de nieuwsgierigheid van de jonge Brit Neil Bowman de woede van de zigeuners op, zozeer zelfs dat ze op alle mogelijke manieren proberen hem van het leven te beroven? En is de hertog van Croytor werkelijk zo geïnteresseerd in folklore of heeft hij andere bedoelingen? Wie zijn de twee knappe vrouwen die zich aan Bowman en Croytor opdringen?
Caravan to Vaccares - 1974
Regisseur: Geoffrey Reeve
Cast: David Birney, Charlotte Rampling, Michael Lonsdale, e.a.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: Caravan to Vaccarès
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 90-100-1292-1
Uitgever: Elsevier
Komplot in Californië
Op de achtergrond van Komplot in Californië speelt de voortdurende angst van de bevolking van Californië voor aardbevingen en vloedgolven. Dat de oorzaak niet altijd natuurlijk hoeft te zijn, blijkt wanneer op een dag de atoomcentrale San Ruffino wordt overvallen door een bende terroristen. Naast enkele tonnen splijtbaar materiaal nemen zij een aantal gijzelaars mee, waaronder mevrouw Susan Ryder, echtgenote van brigadier Ryder van de recherche van Los Angeles. Deze neemt onmiddellijk ontslag bij de politie, om zo zijn handen vrij te hebben bij zijn pogingen de overvallers te achterhalen. Bendeleider Morro dreigt met atoomwapenen, die hij door een aantal van de ontvoerde atoomgeleerden en andere experts zou hebben laten vervaardigen. Spreekt Morro de waarheid? Kan hij zijn verschrikkelijke dreigementen ten uitvoer brengen? Zullen brigadier Ryder en zijn helpers erin slagen Morro en zijn bende uit te schakelen en de atoomdreiging af te wenden? Het antwoord ligt besloten in de sensationele ontknoping, waarbij niemand minder dan de president van de Verenigde Staten te hulp wordt geroepen.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: Goodbye California
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 90-100-2502-0
Uitgever: Elsevier
Komplot op zee
Op een nacht blijkt de directeur van het researchlaboratorium van een Amerikaanse wapenfabriek te zijn verdwenen en twee nachtwakers vermoord. Bovendien is er een zeer geheim wapen, een projectiel met atoomlading, ontvreemd. Als het alarm over de diefstal binnenkomt, heeft het Engelse schip Campari juist de nabijgelegen haven van Savannah verlaten. Het schip wordt overmeesterd door enkele passagiers, die door de regering van een Caraïbische staat aan boord zijn gezet. Hun doel is om op volle zee een Amerikaanse zending goud aan boord van een ander schip buit te maken. De gestolen atoombom zal ertoe dienen om straks alle getuigen van de zeeroof te vernietigen…
Golden Rendezvous - 1977
Regisseur: Ashley Lazarus
Cast: Richard Harris, Ann Turkel, Gordon Jackson, e.a.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: Golden rendez-vous
Eerste uitgave: 1962
ISBN/EAN: 90-225-0758-0
Uitgever: Boekerij


Nacht zonder einde
Onder leiding van de jonge dokter Peter Mason probeert een groepje passagiers, dat een vliegtuigongeluk op de barre ijskap van Groenland heeft overleefd, de kust te bereiken, waar hun enige kans op redding ligt. Al spoedig bemerkt Mason, dat nog veel grotere gevaren dan sneeuw en ijs het groepje bedreigen: er vinden geheimzinnige ongelukken plaats. Door welke onmenselijke vijand worden die ongelukken veroorzaakt? Terwijl zij moeizaam de tocht voortzetten, groeit het onderlinge wantrouwen. Tot een onverwachte onthulling en een adembenemende climax een meedogeloze vijand ontmaskert die het - met een enorme prijs als inzet - voorzien heeft op het leven van het kleine groepje overlevenden...
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: Night without end
Eerste uitgave: 1960
ISBN/EAN: 90-10-00152-0
Uitgever: Elsevier
Ondergang om middernacht
De Schotse eilanden zijn een paradijs voor watersportliefhebbers. Maar sinds kort verdwijnen hier op raadselachtige wijze regelmatig schepen, en steeds bestaat hun lading o.a. uit een grote hoeveelheid ongemunt goud. Geheim agent Calvert moet de zaak oplossen, maar al spoedig blijkt dat dit het moeilijkste karwei van zijn carrière is. Hij staat tegenover een bende doortrapte schurken, voor wie de vele miljoenen heel wat zwaarder wegen dan mensenlevens. Boven en onder de zeespiegel, en zelfs in de lucht, moet hij slag leveren om het komplot te ontwarren. Alleen vertrouwend op eigen vernuft slaagt hij er in een weergaloos spannende ontknoping in de bende te ontmaskeren.
When Eight Bells Toll - 1971
Regisseur: Etienne Périer
Cast: Anthony Hopkins, Robert Morley, Nathalie Delon, e.a.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: When eight bells toll
Eerste uitgave: 1966
ISBN/EAN: 90-10-00127-X
Uitgever: Elsevier
Ontsnapt langs Krakatau
Wanneer brigadegeneraal Farnholme, hoofd van de Britse contra-spionage, in het bezit komt van de complete Japanse invasieplannen voor Australië, moet hij met een groep lotgenoten en het enige nog beschikbare schip - bemand met vrijwel uitsluitend schurken - door de Japanse blokkade heen zien te breken en ontsnappen uit Singapore, vóór deze stad in handen zal vallen van de Japanners. Na een reeks overweldigende avonturen volgt in een weergaloze climax een wanhopige ontsnappingspoging met een snelle motortorpedoboot. Het lot van een werelddeel hangt af van een kleine groep wanhopige, maar vastberaden mensen.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: South by Java Head
Eerste uitgave: 1958
ISBN/EAN: 90-100-0153-9
Uitgever: Elsevier
Partizanen
Peter Petersen, Joegoslaaf en patriot in hart en nieren, wijkt tijdens de Duitse bezetting van zijn land uit naar Italië. Hij is een vurig royalist en zint op een manier om de verbanning van het staatshoofd prins Paul te wreken. Als de Duitse inlichtingendienst met hem in contact treedt en hem dwingt voor hen te gaan werken, ruikt Petersen zijn kans. Hij weet de bezetter ervan te overtuigen dat hij met hun plannen instemt en met twee andere Joegoslaven wordt hij naar zijn vaderland teruggestuurd om het krachtige partizanenverzet in de bergen te breken.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: Partisans
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 90-225-0769-6
Uitgever: Boekerij
Poolbasis Zebra
Er worden noodsignalen opgevangen van Poolbasis Zebra, een Engels weerstation op de Noordpool. De Amerikaanse marine zet de atoomonderzeeër Dolfijn in om hulp te bieden, maar is dit wel een gewone reddingsoperatie? Wat is er werkelijk aan de hand met de eenzame Poolbasis Zebra? Als de Dolfijn de basis eenmaal heeft bereikt, volgen de gebeurtenissen elkaar in snel tempo op en wordt de lezer meegesleurd in een draaikolk van gruwelijke en raadselachtige verwikkelingen....
Ice Station Zebra - 1968
Regisseur: John Sturges
Cast: Rock Hudson, Ernest Borgnine, Patrick McGoohan, e.a.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: Ice Station Zebra
Eerste uitgave: 1963
ISBN/EAN: 90-100-0003-6
Uitgever: Elsevier


Poppen aan een touwtje
Schiphol. Een man staat op een rolpad en ziet tot zijn ontzetting dat hij onvermijdelijk zijn dood tegemoet gaat: zijn moordenaar wacht hem aan het eind van het pad. Dit is de openingsscène van een reeks avonturen waarin Paul Sherman moet proberen de handel in verdovende middelen tussen Engeland en Nederland lam te leggen. Hij weet dat hij alleen staat tegenover een overmacht aan tegenstanders en dat hij ze alleen kan opsporen door geweld met geweld te beantwoorden en dubbelspel met dubbelspel. Zijn speurtocht in Amsterdam leidt hem naar luxueuze hotels, oude pakhuizen, een kerkgebouw en obscure nachtclubs. Stukje bij beetje ontrafelt hij het verwarde patroon tot hij tegenover de 'big boss' komt te staan.
Puppet on a Chain - 1970
Regisseur: Geoffrey Reeve
Cast: Sven-Bertil Taube, Barbara Parkins, Alexander Knox, e.a.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: Puppet on a chain
Eerste uitgave: 1969
ISBN/EAN: 90-100=0003-6
Uitgever: Elsevier
Rivier des doods
De Mato Grasso is de groene hel van de Zuidamerikaanse jungle, een vrijwel ontoegankelijk gebied met verradelijke rivieren en moerassen, levensgevaarlijke roofdieren, slangen, insekten en bloeddorstige Indianenstammen. Door dit helse gebied trekt een groep avonturiers op zoek naar El Dorado, de legendarische Gouden Stad van de Inca's, waar het goud tot aan de hemel reikt. Maar niet iedereen blijkt op zoek naar het goud. Sommigen jagen op een gevluchte nazi-misdadiger die zich in de jungle ophoudt. Spionage en contraspionage, moorddadige gevechten in de smorende oerwoudhitte, woeste achtervolgingen en huiveringwekkende onthullingen zijn de ingrediënten van Rivier des doods.
River of Death - 1989
Regisseur: Steve Carver
Cast: Michael Dudikoff, Robert Vaughn, Donald Pleasence, e.a.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: River of death
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 90-10-04593-5
Uitgever: Elsevier
San Andreas
Volgens de conventie van Genève mag een schip dat een rood kruis op zijn romp draagt, niet worden aangevallen. De San Andreas is een hospitaalschip, maar de bemanning beseft dat de seinlichten en de kruizen niet voldoende bescherming bieden, vooral niet tegen vijandelijke onderzeeboten. Een uur voor zonsopgang, alsof het een stroomstoring betreft, doven de lichten op de San Andreas. Maar dit is geen stroomstoring... Iemand aan boord van het Britse hospitaalschip dat de Noorse zeeën bevaart, pleegt sabotage. Er is iemand die het schip in vijandelijke handen wil spelen. Eén van de bemanningsleden drijft het schip, zijn passagiers en de bemanning in handen van de vijand. Tot overmaat van ramp wordt het kompas onklaar gemaakt.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: San Andreas
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 90-225-0630-4
Uitgever: Boekerij
Santorini
....Ongeïdentificeerd viermotorig vliegtuig brandend in zee gestort, twee mijl ten zuiden van Kaap Akrotori, op Santorini, Griekse Archipel. 14.15 uur. Niet duidelijk of het militair of civiel toestel betreft. Aanvankelijk gesignaleerd op 43.000 voet. Verder nog geen details. Geen NAVO-vliegtuigen in omgeving bekend. Hebt u informatie?... Officieren en bemanning van het hypermoderne Britse marinefregat Ariadne, varend op de Middellandse Zee, worden geconfronteerd met enkele opmerkelijke gebeurtenissen. Het redden van een aantal opvarenden van een door onbekende reden gezonken jacht is nog routine te noemen, maar wanneer men getuige is van het neerstorten van een brandend vliegtuig, slaat men alarm. De Britse marinetop wordt gewaarschuwd en binnen een paar minuten is ook het Pentagon op de hoogte. Terwijl de NAVO-bondgenoten koortsachtig overleg plegen, registreert de sonar-apparatuur van de Ariadne mysterieuze geluiden die uit het wrak van het vliegtuig lijken te komen.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: Santorini
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 90-225-0625-8
Uitgever: Boekerij
Stoptrein naar Fort Humboldt
Een troepentransporttrein waarin onder meer kolonel Claremont, marshal Nathan Pearce, gouverneur Fairchild, zijn nichtje, zijn adjudant en de zojuist gevangengenomen moordenaar, brandstichter en valsspeler John Deakin zich bevinden, is met een regiment manschappen op weg naar Fort Humboldt om daar de mannen die met verlof gaan af te lossen. Pas na het vertrek wordt bekend dat zij de slachtoffers van een cholera-epidemie moeten vervangen. Zover komt het echter niet. Door een geheimzinnige oorzaak storten de wagons met de manschappen in een ravijn. Werk van de bandiet Deakin? Als dan ook nog de Paiutes, een indianenstam onder aanvoering van 'Witte Hand', op het punt staan in opdracht van de desperado die Fort Humboldt bezet houdt de trein aan te vallen, is de tijd aangebroken dat de maskers vallen.
Breakheart Pass - 1975
Regisseur: Tom Gries
Cast: Charles Bronson, Richard Crenna, Jill Ireland, e.a.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: Breakheart pass
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 90-100-1554-8
Uitgever: Boekerij


Toren gegijzeld
Parijs. Iedereen die ook maar íéts voorstelt in de internationale criminaliteit is in Parijs bijeen. Als de moeder van de president van de Verenigde Staten, op bezoek in de lichtstad, het restaurant van de Eiffeltoren betreedt, komen de gangsters tevoorschijn en wordt de oude dame gegijzeld... De Eiffeltoren wordt door gewapende mannen bezet en met een gloednieuw laserwapen voor de politie en het leger onneembaar gemaakt. Het geëiste losgeld, 30 miljoen dollar, is al onderweg. Maar dan komt Malcolm Philpott van de antimisdaadbrigade van de Verenigde Naties in actie...
The Hostage Tower - 1980
Regisseur: Claudio Guzmán
Cast: Peter Fonda, Maud Adams, Billy Dee Williams, e.a.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: Hostage tower
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-10-03652-9
Uitgever: Elsevier
Valse start
Johnny Harlow is de beste coureur ter wereld, heeft elf Grand Prix-overwinningen op zijn naam staan en is onverslaanbaar. Totdat hij begint te verliezen... Het overkomt de beste coureurs: op het toppunt van hun roem wordt de druk te groot en gebeuren er ongelukken. Maar ligt het in dit geval wel aan Harlow zelf? Of is het misschien sabotage? Dan gebeuren er meer sinistere dingen op de circuits. Wagens blijken plotseling onbestuurbaar en er vallen doden. Of is het moord? Collega’s, vrienden en het publiek, iedereen keert zich tegen Harlow. En dus gaat hij zelf op onderzoek uit. Hij stuit op een internationale bende die voor niets terugdeinst en een meedogenloos spoor trekt.
The Way to Dusty Death - 1995
Regisseur: Geoffrey Reeve
Cast: Linda Hamilton, Simon MacCorkindale, Uwe Ochsenknecht, e.a.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: The way to dusty death
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 90-10-01257-3
Uitgever: Elsevier
Vliegtuig in vlammen
Mr. Smith, het misdadige meesterbrein achter de vermetele bezetting van de Eiffeltoren, is ontsnapt en zint op wraak tegen de UNACO, de organisatie die hem in zijn plan heeft gedwarsboomd. Zijn doelwit: een groep topministers van de OPEC. Zijn wapen: een dubbelganger van de geheim agent die hun vliegtuig moet bewaken. De misdaadbestrijders van de UNACO komen bliksemsnel in actie. Daarnaast wordt Smith verrast door de hulp die een jonge Arabische prins de UNACO geeft. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Smith zet een bom voor de grot waarin de gijzelaars zijn opgesloten en gaat er met een fortuin aan diamanten vandoor. De doodsbange gijzelaars horen de aftelklok tikken en denken dat hun laatste uur geslagen heeft.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: Airforce One is down
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 90-225-0889-7
Uitgever: Boekerij
Zr.ms. Ulysses
1943. Alleen door de geallieerde bevoorradingskonvooien houdt de Sovjet-Unie nog stand, maar de prijs die daarvoor betaald moet worden is hoog: de konvooien naar Moermansk liggen onder moordend vuur van de Duitsers. Slechts de Britse escorte-schepen staan tussen de weerloze vrachtvaarders en de Duitse bommenwerpers, oorlogsbodems en U-boten. Van alle escortschepen is de Ulysses het best toegerust voor de strijd in de Poolzee. De Ulysses is de volmaakte vechtmachine, maar alleen zolang de bemanning als een perfect team functioneert. De manschappen van de Ulysses verkeren echter in een ernstige crisis. Ze komen in opstand tegen de onmenselijke omstandigheden waarin ze hun werk moeten doen...
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: H.M.S. Ulysses
Eerste uitgave: 1955
ISBN/EAN: 90-225-2888-X
Uitgever: Boekerij

NavaroneDe kanonnen van Navarone
Op het eiland Kheros zitten twaalfhonderd man Britse troepen op evacuatie te wachten. Zij zullen sneuvelen of gevangen worden genomen, tenzij de grote kanonnen op het nabijgelegen eiland Navarone onschadelijk worden gemaakt. Daartoe zendt de Britse sabotagedienst Keith Mallory, Andrea en Dusty Miller naar Navarone om de ongenaakbare Duitse geschutsopstelling te vernietigen.
The Guns of Navarone - 1961
Regisseur: J. Lee Thompson
Cast: Gregory Peck, David Niven, Anthony Quinn, e.a.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: The guns of Navarone
Eerste uitgave: 1957
ISBN/EAN: 90-225-0713-0
Uitgever: Boekerij
Commando Navarone
Niet lang nadat Keith Mallory, Andrea en Dusty Miller de kanonnen van Navarone tot zwijgen hebben gebracht, landen zij in Joegoslavië voor een tweede opdracht. Dit keer moeten zij een divisie partizanen uit een val van de Duitsers redden. Bovendien moeten zij de Duitsers wijsmaken dat er een invasie in Joegoslavië op handen is, opdat de Duitsers troepen van het Italiaanse front terugtrekken. De sleutel voor het slagen van deze dubbele missie is de vernietiging van de strategische dam in de Neretva, die door de Duitsers wordt verdedigd als een fort. De drie helden moeten tot het uiterste van hun kunnen gaan om deze levensgevaarlijke missie te volbrengen.
Force 10 from Navarone - 1978
Regisseur: Guy Hamilton
Cast: Robert Shaw, Harrison Ford, Franco Nero, e.a.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: Force 10 from Navarone
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 90-225-0717-3
Uitgever: Boekerij
De mannen van Navarone
De Tweede Wereldoorlog. De bikkelharde commando's Mallory, Miller en Andrea, die het drama van Navarone overleefden, worden op een bijna onmogelijk geachte missie gestuurd.
Onder de codenaam Operatie Stormkracht krijgt het drietal een levensgevaarlijke opdracht: ga naar de Golf van Biskaje, lokaliseer en vernietig daar een vloot Duitse duikboten - de beruchte Werwolf U-Boote - die de gealieerde plannen om Normandië binnen te trekken, zouden kunnen torpederen. De drie hebben daarvoor minder dan zes dagen de tijd...
Zonder bruikbare communicatie-apparatuur, afgesneden van de buitenwereld, tegengewerkt door het barre landschap van de westelijke Pyreneeën én een groep bloeddorstige Duitsers komen hun Baskische gidsen tot de conclusie: mission impossible. Maar dan kennen ze Mallory niet...
* Geschreven door Sam Llewellyn.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: Storm force from Navarone
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-225-2177-X
Uitgever: Boekerij
Dreiging van Navarone
De Tweede Wereldoorlog. Mallory, Andrea en Miller zijn nog maar koud terug van hun - uiteraard succesvolle - missie tegen een vloot Duitse duikboten of ze worden alweer op het marinehoofdkwartier geroepen voor een nieuwe opdracht.
Dit keer worden ze uitgezonden naar het Griekse eiland Kynthos, waar door de Duitsers een dodelijke, experimentele A3-raket wordt gebouwd. Hun taak: al het raketmaterieel vernietigen en het eiland verlaten, zonder enig spoor achter te laten. Een eenvoudige opdracht, volgens hun commandant Jensen.
Maar hij vertelt er niet bij dat de Navarone-commando's er dit keer een metgezel bij hebben wiens motieven niet erg zuiver zijn. De missie lijkt dan ook al snel op een zelfmoordpoging. Toch weet Jensen dat als één team het onmogelijke kan uitvoeren, het deze mannen zijn...
* Geschreven door Sam Llewellyn.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: Thunderbolt from Navarone
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-225-2679-8
Uitgever: Boekerij

Uit Alistair MacLean's nalatenschap

Dodentrein
Ergens in Europa vervoert een trein zes gepantserde stalen vaten met een dodelijke lading plutonium-IV. Eén van de vaten is beschadigd, waardoor een onschuldige treinreiziger afschuwelijke brandwonden oploopt. De UNACO, de uiterst geheime anti-misdaad organisatie van de Verenigde Naties, komt razendsnel in actie om uit te zoeken hoe en waar het plutonium is gestolen. Al spoedig zitten agenten Sabrina Carver, Mike Graham en C.W. Whitlock middenin een gigantische samenzwering, waarin o.a. een duistere wapenhandelaar en een uiterst machtige zakenman een rol spelen. En dan wordt er een huiveringwekkende ontdekking gedaan. Slechts vijf van de zes vaten bevatten plutonium en de inhoud van het zesde vat zou wel eens catastrofale gevolgen voor de toekomst van heel Europa kunnen hebben. Tijd om te handelen is schaars.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: AM's Deathtrain
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-225-0939-7
Uitgever: Boekerij
Nachtwacht
Alle veiligheidsmaatregelen ten spijt is de Nachtwacht, het pronkstuk van het Amsterdamse Rijksmuseum, tijdens zijn toernee langs ’s werelds grootste musea, verwisseld voor een vervalsing. De UNACO, de geheime antimisdaadorganisatie van de Verenigde Naties, krijgt tot taak het gestolen meesterwerk en de misdadigers die dit op hun kerfstok hebben, boven water te krijgen. Agenten Graham, Whitlock en Carver volgen de route die het doek heeft afgelegd en komen stap voor stap dichter bij de oplossing van de misdaad, maar het laatste stukje van de legpuzzel lijkt onvindbaar...
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: AM's Nightwatch
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-225-1058-1
Uitgever: Boekerij
Rode Brigade
Italiaanse terroristen, georganiseerd in de Rode Brigade, overvallen even buiten Rome het Amerikaanse Neo-Chem laboratorium. Daarbij wordt een staflid vermoord, maar nog ernstiger is hetgeen de terroristen buit maken: een hoeveelheid dodelijk virus die, eenmaal losgelaten, catastrofale gevolgen voor de mensheid zal hebben. De Rode Brigade komt met een angstwekkend ultimatum: de Italiaanse premier moet aftreden én men wil honderd miljoen Engelse ponden in ruil voor het virus... In een uiterste poging om de zaak te redden worden UNACO-agenten Graham, Whitlock en Carver naar Italië gestuurd. Het virus moeten ze hoe dan ook in handen krijgen. Maar de klok tikt door en de deadline komt angstwekkend dichtbij.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: AM's Red alert
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-225-1175-8
Uitgever: Boekerij
Moordcommando
Jamel Mobuto, het kersverse staatshoofd van het Afrikaanse staatje Zimbala, is in New York om de Verenigde Naties toe te spreken. Er moeten stringente veiligheidsmaatregelen worden genomen, want sinds Jamel de gevreesde geheime politie van Zimbala heeft ontbonden en er de democratie heeft hersteld, heeft hij een paar machtige vijanden. Voor een aanslag moet dan ook worden gevreesd. De UNACO, de uiterst geheime anti-misdaad organisatie van de VN, wordt belast met de bescherming van de jonge president. Dan komt de CIA met een belangrijk bericht; de enige die weet waar, wanneer en hoe de aanslag op Mobuto zal woren gepleegd is de beruchte terrorist Bernard. Mike Graham, vooraanstaand lid van het UNACO-team, heeft nog een appeltje met Bernard te schillen. Verbeten opent Graham de jacht op zijn vijand; een jacht die hem voert naar de levensgevaarlijke puinhopen van het door terreur geteisterde Beiroet. Onderwijl tikt de klok door en lijken Jamel Mobuto's dagen geteld...
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: AM's Time of the assassins
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-225-1323-8
Uitgever: Boekerij
Orkaankracht
Trent is een Britse undercover-agent, gespecialiseerd in terreurbestrijding, die woont op zijn zeewaardige catamaran, de Golden Girl. Hij is voor een half jaar naar Belpan in het Carïbisch gebied gestuurd. Al gauw wordt hij gealarmeerd door enkele geheimzinnige zaken die zich in de Belpan afspelen. Zo wordt hij geconfronteerd met een raadselachtig vliegtuigongeluk en een enorme partij cocaïne. Maar er is meer. Trent wordt benaderd om met de Golden Girl wapens Belpan in te smokkelen. Hij stemt ermee in, omdat hij de kans ruikt om zo in terroristische kringen te infiltreren. Wanneer hij door heeft dat de operatie veel verder gaat dan wapensmokkel alleen, is het al te laat...
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: AM's Golden girl
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-225-1385-8
Uitgever: Boekerij
Schipbreuk
Een zwaarbeladen schoener vergaat even ten noorden van New York in een noodweer dat over de Atlantische Oceaan raast. Het stuurloze schip wordt tegen de rotsen gesmeten en breekt in tweeën. De volgende dag vinden spelende kinderen een deel van de aangespoelde lading: een kist splinternieuwe Armalite-geweren... Volgens het logboek was het schip op weg van New York naar Dublin. Was het wapentuig bestemd voor het Noord-Ierse verzet? UNACO-agenten Mike Graham en Sabrina Carver moeten uitzoeken wie de geweren heeft geleverd en voor wie ze bestemd waren. Het onderzoek voert hen van New York naar Londen tot in Zwitserland en Ierland, waar zij de strijd aanbinden met wapen- en drugsmokkelaars en verstrikt raken in een internationaal komplot…
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: AM's Dead halt
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-225-2508-2
Uitgever: Boekerij
Codebreker
Op het vliegveld van Lissabon worden twee medewerkers van de UNACO, de uiterst geheime anti-misdaadorganisatie van de Verenigde Naties, overvallen. Professor Abe Silverman, expert in het ontcijferen van gecodeerde berichten, wordt ontvoerd. Hij is dan ook in het bezit van een koffertje met ultra-geheime documenten... In new York wordt de elite-eenheid van de UNACO in allerijl bijeengeroepen. C.W. Whitlock, Sabrina Carver en Mike Graham moeten tot elke prijs de vermiste documenten in veiligheid brengen. Onder geen enkele voorwaarde mag de daarop voorkomende informatie in verkeerde handen vallen. Hun verbeten jacht voert het drietal tot in alle uithoeken van Europa. De uiteindelijke confrontatie met de geslepen vijand vindt plaats op een eilandje voor de kust van Portugal, waar de inventiviteit en de weerbaarheid van de UNACO-eenheid tot het uiterste op de proef wordt gesteld.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: AM's Code breaker
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-225-1750-0
Uitgever: Boekerij
Goudkoorts
Een zeiljacht, de Beau Belle, zinkt in Cubaanse wateren. Aan boord bevonden zich vier mensen. Heeft iemand het overleefd? Was het een ongeluk? Sabotage? Moord? De Amerikaanse DEA, de federale drugsbestrijding, vraagt Trent - ex-geheim agent, schipper van de catamaran Golden Girl - om een onderzoek in te stellen. Waren er drugs aan boord van het jacht of was de Beau Belle een dekmantel voor andere mysterieuze zaken? Bloeddorstige haaien, onderwaterexplosies en een meedogenloze tegenstander bemoeilijken Trents hachelijke onderneming.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: AM's Golden web
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-225-1694-6
Uitgever: Boekerij
Vuurproef
Hong Kong. Twee machtige zakenmannen, Wong Fu en Philip Li, zijn verwikkeld in een keiharde concurrentiestrijd waarbij geen middel wordt geschuwd. In de Zuid-Chinese Zee bij de Palawan-archipel overvallen Filippijnse piraten één van Li's vrachtschepen en zijn kleindochter Jay Li wordt ontvoerd. Ex-geheim agent Trent wordt ingehuurd om Jay Li op te sporen. Terwijl een vulkaanuitbarsting dreigt, levert Trent bovenmenselijke inspanningen bij zijn zoektocht door de wildernis van de Filippijnse eilanden.
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: AM's Golden vengeance
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-225-1858-2
Uitgever: Boekerij
Hinderlaag
Sicilië, 1942. De Tweede Wereldoorlog bereikt een kritieke fase. Een team Britse geheim agenten, onder aanvoering van Sam McIndoe, begint samen met majoor Ravallo van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst aan een clandestiene operatie die de uitkomst van de slag om de Middellandse Zee kan beïnvloeden. Al snel blijkt er een verrader in het team te zitten. Iedereen heeft zo zijn eigen ideeën over wie de spion is en tot overmaat van ramp meent McIndoe over aanwijzingen te beschikken dat Ravallo de mol is... De operatie verloopt niet volgens plan en het ontredderde team slaat op de vlucht, achternagezeten door een elite-eenheid van een Duits para-regiment. Majoor Hans Riedler, de briljante leider van het regiment, legt een dodelijke hinderlaag...
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: AM's Rendezvous
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-225-2108-7
Uitgever: Boekerij
Dodenlijst
In Londen wordt een jonge Amerikaanse in koelen bloede vermoord. Tussen haar persoonlijke bezittingen wordt een raadselachtig document gevonden, een lijst waarop een aantal Duiste namen staat. Na een bliksemsnel onderzoek blijkt dat al twee van de personen op de lijst op gewelddadige wijze om het leven zijn gekomen. De UNACO, de anti-misdaadorganisatie van de VN, wordt gewaarschuwd wanneer men ontdekt dat ook Andreas Wolff wordt genoemd. Wolff is de briljante softwarespecialist die het vernuftige computersysteem heeft ontwikkeld waarmee misdadigers en terroristen wereldwijd kunnen worden opgespoord. De UNACO komt razendsnel in het geweer. Sabrina Carver en Mike Graham moeten ervoor zorgen dat de lijst niet verder wordt afgewerkt. Hun desparate jacht op de organisatie achter de dodelijke samenzwering voert hen in een moordend tempo van New York naar Londen, marokko en Berlijn. Uiteindelijk, tijdens een duizelingwekkende apotheose, staat het elitekorps van de UNACO oog in oog met zijn vermetele vijand...
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: AM's UNACO: prime target
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-225-2273-3
Uitgever: Boekerij
Drugskartel
De Vallei van Kashmir in India, ingesloten door Afghanistan, Pakistan en China, is een van de mooiste plekken op aarde. Maar ook een van de dodelijkste... Malcolm Philpott, hoofd van de geheime anti-misdaadorganisatie UNACO, wordt door een priester getipt over de aanwezigheid van militante religieuze extremisten en een goed georganiseerde drugsbende die de vallei gebruikt als doorvoerroute voor drugstransporten. Een levensgevaarlijke combinatie. Philpott stuurt twee van zijn topagenten, Mike Graham en Sabrina Carver, op onderzoek uit. Hun taak wordt ernstig bemoeilijkt door de wrede moord op de priester, vlak voor hun aankomst in de vallei. Wanneer de belangrijkste verdachte een ex-CIA-agent annex huurmoordenaar blijkt te zijn, neemt de zaak onverwacht buitengewone proporties aan...
Schrijver: Alistair MacLean
Oorspronkelijke titel: AM's UNACO: borrowed time
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-225-2434-5
Uitgever: Boekerij