Boekenplank:
Kies

Boeken van Robert Harris

Meer over Robert Harris

Website: https://penguin.co.uk/authors/robert-harris/1006297

Overzicht
 • Archangel - Archangel
 • Conclaaf - Conclave
 • De angst-index - The fear index
 • De officier - An officer and a spy
 • Geest - The ghost
 • Enigma - Enigma
 • Pompeii - Pompeii
 • Vaderland - Fatherland
Cicero
 1. Imperium - Imperium
 2. Lustrum - Lustrum
 3. Dictator - Dictator

Gedetaileerd overzicht

Overzicht

Archangel
Een intrigerend spoor en een sensationeel verhaal. Dat ruikt de Britse historicus Fluke Kelso wanneer hij van een voormalig KGB-man bijzonderheden te horen krijgt over een tot dusver onbekend dagboek van Stalin. Wanneer zijn informant korte tijd later op beestachtige wijze wordt vermoord, weet Kelso dat hij niet de enige is die achter het document aanzit. Hoe kon het bestaan ervan tientallen jaren geheim blijven? Waar ligt het boek verborgen? En, het belangrijkste: wat staat erin? Het spoor leidt Kelso, met in zijn kielzog een op nieuws beluste Amerikaanse journalist, naar het barre Noorden. Daar wacht hen een bizar welkom en een onvoorstelbare grande finale.
Archangel - 2005
Regisseur: Jon Jones
Cast: Daniel Craig, Gabriel Macht, Yekaterina Rednikova, e.a.
Schrijver: Robert Harris
Oorspronkelijke titel: Archangel
Eerste uitgave: 1998
ISBN: 90-225-2518-X
Uitgever: De Boekerij
Conclaaf
De paus is dood. De deuren van de Sixtijnse Kapel sluiten en volgens de eeuwenoude traditie zullen honderdzeventien kardinalen hun stem moeten uitbrengen in de geheimzinnigste verkiezing ter wereld. De kardinalen zijn allen zeer vrome mannen. Maar ze zijn ook ambitieus en elkaars rivalen. In de volgende tweeënzeventig uur zal een van hen de machtigste spirituele leider op aarde worden. Al snel wordt duidelijk dat een van de gedoodverfde kanshebbers een groot geheim verbergt. Een geheim dat het voortbestaan van het Vaticaan op het spel kan zetten. 'Even voor tweeën in de ochtend verliet kardinaal Lomeli zijn appartement in het Paleis van het Heilig Officie en liep haastig door de donkere kloostergangen van het Vaticaan naar het slaapvertrek van de paus.'
Schrijver: Robert Harris
Oorspronkelijke titel: Conclave
Eerste uitgave: 2016
ISBN: 9789023498032
Uitgever: Cargo
De angst-index
Dr. Max Hoffman is een legende. Als wetenschapper werkte hij ooit aan de deeltjesversneller van CERN, maar tegenwoordig gebruikt hij zijn kennis voor een systeem waarmee computeralgoritmes de financiële markten kunnen voorspellen. Niemand weet hoe hij het doet, maar Hoffmans hedgefonds behaalt enorme winsten voor zijn investeerders. Op de avond voor een belangrijke bijeenkomst met zijn cliënten wordt Hoffman in zijn zwaar beveiligde huis aangevallen door een insluiper. In de daaropvolgende 48 uur, waarin de financiële markten lijken af te stevenen op een volgende crisis, valt Hoffmans imperium langzaam uiteen. Wie is uit op zijn vernietiging?
Schrijver: Robert Harris
Oorspronkelijke titel: The fear index
Eerste uitgave: 2011
ISBN: 9789023468950
Uitgever: Cargo
De officier
Op een ijskoude dag in januari 1895 wordt de Joods-Franse officier Alfred Dreyfus voor het oog van een woedende menigte van zijn zwaard en rang ontdaan en veroordeeld tot levenslange opsluiting op Duivelseiland. Dreyfus is schuldig bevonden aan spionage voor de Duitse aartsvijand. Een van de toeschouwers is Georges Picquart, officier van de Franse geheime dienst. De slimme en vindingrijke Picquart krijgt de opdracht om een geheim onderzoek te leiden naar de Dreyfus-affaire. Enkele maanden later ontdekt hij dat de werkelijke spion nog steeds in het Franse leger actief is en hij zet een listige operatie in werking om hem in de val te lokken. Het resultaat van de operatie is echter vele malen schokkender dan verwacht: een spoor van corruptie en leugens leidt tot in de hoogste regionen van het Franse leger en de regering. De memoires van Picquart lagen meer dan honderd jaar achter slot en grendel; ze vertellen het ware verhaal van een schandaal dat Frankrijk volledig op zijn kop zette.
Schrijver: Robert Harris
Oorspronkelijke titel: An officer and a spy
Eerste uitgave: 2013
ISBN: 9789023485179
Uitgever: Cargo
Geest
Adam Lang was de langst zittende en meest controversiële premier van Engeland in de afgelopen halve eeuw. Nu hij zijn functie heeft neergelegd, accepteert hij een extravagant hoog bedrag om de langverwachte memoires van zijn leven als regeringsleider te schrijven. Terwijl de druk op Lang toeneemt om zijn magnum opus in te leveren, verongelukt zijn ghostwriter en wordt een vervanger gezocht. De nieuwe ghostwriter gaat aan de slag om het boek te voltooien, maar ontdekt veel meer geheimen dan Lang ooit had willen onthullen. Dodelijke geheimen...
The Ghost Writer - 2010
Regisseur: Roman Polanski
Cast: Pierce Brosnan, Ewan McGregor, Olivia Williams, e.a.
Schrijver: Robert Harris
Oorspronkelijke titel: The ghost
Eerste uitgave: 2007
ISBN: 978-90-234-2625-7
Uitgever: Cargo
Enigma
Bletchley park, een streng bewaakt huis op het platteland, is tijdens de Tweede Wereldoorlog de meest geheime plek van Engeland. Achter de muren proberen honderden mannen en vrouwen de Duitse Enigma-codes te kraken. In februari 1943 is het zover: de cryptoanalisten doorzien het systeem. Ze hebben Haai ontcijferd, de moeilijkste Enigma-code dusver én de code die de gevreesde U-boten gebruiken. Doordat de berichten nu onderschept worden, kunnen de geallieerden eindelijk de Slag om de Atlantische Oceaan in hun voordeel beslechten. Maar dan, in maart, wijzigen de Duisters onverwacht de code. Een miljoen ton aan geallieerde scheepsvracht is net van New York naar Europa onderweg en zal hoogstwaarschijnlijk recht in de val van de U-boten varen. In hun wanhoop wenden de autoriteiten zich tot Tom Jericho, een briljant wiskundige, de man die in februari de oude Haai-code wist te kraken, maar kort daarna zwaar overspannen met verlof is gestuurd. Jericho heeft echter, zonder medeweten van zijn bazen, nog eigen raadsels op te lossen: de vrouw van wie hij houdt is verdwenen en ergens in Bletchley bevindt zich een Duitse spion die alleen hij kan ontmaskeren.
Enigma - 2001
Regisseur: Michael Apted
Cast: Dougray Scott, Kate Winslet, Saffron Burrows, e.a.
Schrijver: Robert Harris
Oorspronkelijke titel: Enigma
Eerste uitgave: 1995
ISBN: 90-225-3032-9
Uitgever: De Boekerij
Pompeii
Het is een hete, broeierige week aan het eind van augustus. De beste plaats om aan de hitte te ontsnappen is de prachtige baai van Napels. Langs de kust vertoeven de rijken van het Romeinse rijk in hun pompeuze villa’s in de badplaatsen Baiae, Herculaneum en de meest decadente: Pompeii. Slechts één man maakt zich zorgen. De ingenieur Marcus Attilius heeft zojuist de leiding gekregen over het Aqua Augusta, het enorme aquaduct dat een kwart miljoen mensen van vers water moet voorzien. Zijn voorganger is op mysterieuze wijze verdwenen en er is een probleem met de toevoer van de Augusta – ten noorden van Pompeii, op de flanken van de Vesuvius. Aquarius Attilius – fatsoenlijk, praktisch en integer – belooft opperbevelhebber en beroemd geleerde Plinius dat hij het aquaduct zal repareren. Maar als hij de tocht naar de Vesuvius onderneemt ondervindt hij dat er krachten zijn waar zelfs het machtigste rijk ter wereld niet tegenop kan...
Schrijver: Robert Harris
Oorspronkelijke titel: Pompeii
Eerste uitgave: 2003
ISBN: 90-225-4203-3
Uitgever: De Boekerij
Vaderland
April 1964. Het ontklede lijk van een man drijft in een meer aan de rand van Berlijn. Over een week wordt Adolf Hitler 75 jaar. Een gruwelijke samenzwering staat op het punt uiteen te vallen... Xavier March werkt bij de Berlijnse recherche. Hij is een loner, scherpzinnig, alert en succesvol. March wordt belast met het onderzoek naar het lijk in het meer. Deze zaak zet hem op een gruwelijk spoor dat leidt naar gevaar, passie, corruptie, Zwitserse bankkluizen en uiteindelijk naar het duistere hart van de nazi-staat zelf. Vaderland speelt zich af tegen het decor van het Berlijn dat bijna heeft bestaan - de praalstad van het Derde Rijk, ontworpen door Hitlers architect Albert Speer.
Fatherland - 1994
Regisseur: Christopher Menaul
Cast: Rutger Hauer, Miranda Richardson, Jean Marsh, e.a.
Schrijver: Robert Harris
Oorspronkelijke titel: Fatherland
Eerste uitgave: 1992
ISBN: 90-225-2050-1
Uitgever: De Boekerij

Cicero

Imperium
Op zijn eenentwintigste heeft Marcus Cicero slecht één levensdoel: heerschappij over de Romeinse staat, imperium. In Imperium beschrijft secretaris Tiro - uitvinder van het stenoschrift - hoe zijn baas Cicero uitgroeit tot de meest briljante en welbespraakte advocaat uit de geschiedenis, die zich met zijn gevreesde, bijtende humor en gedreven door een verpletterende ambitie een weg vecht naar het absolute machtscentrum van Rome.
Schrijver: Robert Harris
Oorspronkelijke titel: Imperium
Eerste uitgave: 2006
ISBN: 90-234-2053-5
Uitgever: Cargo
Lustrum
Het is het jaar 63 voor Christus, het jaar waarin Cicero consul wordt en hij zijn plek in het hart van Rome inneemt. In zijn werkkamers besteedt Cicero de meeste tijd aan het verijdelen en saboteren van politieke coups, voornamelijk gepleegd door Crassus en een groep ontevreden senatoren. Ondertussen sluimert er ook rivaliteit tussen Cicero en Caesar, de een meer conservatief in zijn ambitie, de ander revolutionair. Caesars macht groeit en Cicero komt voor een dilemma te staan: hoe lang is het nog geoorloofd de republiek op illegale wijze in stand te houden?
Schrijver: Robert Harris
Oorspronkelijke titel: Lustrum
Eerste uitgave: 2009
ISBN: 978-90-234-5632-2
Uitgever: Cargo
Dictator
Marcus Tullius Cicero, de briljantste advocaat uit de geschiedenis, leeft in ballingschap, ver van Rome. Hij is een gebroken man en heeft al zijn invloed verloren. Maar zoals hij zelf zegt: 'Zolang er leven is, is er hoop.' Zijn steun aan zijn politieke rivaal Caesar zorgt ervoor dat hij Italië weer in mag. Cicero vecht zich een weg terug naar de macht om nog eenmaal de belangrijkste speler in de Romeinse politieke wereld te zijn. 'Ik herinner me hoe de kreten van Caesars oorlogsbazuinen ons achtervolgden over de duisterende velden van Latium - hun smachtend, jammerend gehuil, als van bronstige dieren - en hoe, toen ze verstomden, enkel nog het geschuifel klonk van onze schoenen op de ijzige weg, en onze wilde, hijgende adem.'
Schrijver: Robert Harris
Oorspronkelijke titel: Dictator
Eerste uitgave: 2015
ISBN: 9789023495635
Uitgever: Cargo