Boekenplank:
Kies

Boeken van Roddy Doyle


Overzicht

 • Niet alleen voor kerstmis - Not just for Christmas
 • Paddy Clarke Ha Ha Ha - Paddy Clarke Ha Ha Ha
 • The Deportees en andere verhalen - The Deportees and other stories
 • Stierenvechten - Bullfighting

Barrytown

 1. The commitments - The commitments
 2. De bastaard - The snapper
 3. De bus - The van
 4. De guts en de glorie - The guts

De laatste oproep / The last roundup

 1. De ster Henry Smart - A star called Henry
 2. De man achter Louis - Oh, play that thing
 3. De dode republiek - The dead republic

Jeugdboeken

 • De giechelbehandeling - The giggler treatment
 • Zwerver redt het kerstfeest - Rover saves Christmas

Paula Spencer

 1. De vrouw die tegen de deur aan liep - The woman who walked into doors
 2. Paula Spencer - Paula Spencer

Non-Fictie

 • De tweede helft - Roy Keane - the second half
 • Rory en Ita - Rory & Ita

gedetailleerd overzicht

OverzichtNiet alleen voor kerstmis
Danny Murphy, een Ier van in de veertig, heeft in een pub afgesproken met zijn broer Jimmy, die al jaren in Londen woont. Ze hebben elkaar in geen twintig jaar meer gezien. Onderweg schieten Danny gebeurtenissen te binnen uit hun leven samen, als jongens en als pubers. Het gezamenlijke kattekwaad, maar ook de pesterijen van de één jaar oudere Jimmy tegen zijn minder stoere broertje. De herinneringen worden allengs grimmiger. Het weerzien krijgt het karakter van een hernieuwde confrontatie, totdat Jim voor een spectaculaire ommekeer zorgt.
Schrijver: Roddy Doyle
Oorspronkelijke titel: Not just for Christmas
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-5226-944-0
Uitgever: De Geus
Paddy Clarke Ha Ha Ha
Het is 1968. Patrick Clarke - Paddy voor zijn vriendjes - is tien jaar oud. Hij woont in Barrytown, waar de nieuwbouw in hoog tempo oprukt, de meeste vaders fabrieksarbeiders zijn en voetballer George Best de nationale held is. Paddy is gek op voetbal, schuimt rond op de bouw, steelt snoep en voetbalbladen uit de plaatselijke winkels en wil zendeling worden. Hij haat dierentuinen, zoenen, de jongens uit de andere wijk, maar bovenal zijn jongere broertje.
Schrijver: Roddy Doyle
Oorspronkelijke titel: Paddy Clarke Ha Ha Ha
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-388-1433-X
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
The Deportees en andere verhalen
Met The Deportees en andere verhalen legt Roddy Doyle de vinger op de zere plekken in de bontgekleurde Ierse samenleving, maar door zijn compassie, humor en inzicht drijft hij geen wig, maar slaat hij juist een brug tussen verschillende bevolkingsgroepen.
Dat geldt onder meer voor het titelverhaal, waarin oudgediende Jimmy Rabbitte - die we nog kennen van Doyles verhaal The Commitments - besluit een nieuwe band op te richten, The Deportees. Deze keer mogen de Ierse bleekneusjes gewoon thuis op de bank blijven zitten, want The Deportees moet 'de meest multicultureleband ooit' worden. Niet dat je dat terug hoort in hun muziek: The Deportees spelen namelijk alleen maar liedjes van Woody Guthrie...
The Deportees en andere verhalen bevat acht korte verhalen.
Schrijver: Roddy Doyle
Oorspronkelijke titel: The Deportees and other stories
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-388-9054-8
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Stierenvechten
Stierenvechten is een reeks bitterzoete vertellingen over mannen en de middelbare leeftijd en een waar panorama van het hedendaagse Ierland.
De verhalen spelen zich af in klaslokalen, op begraafplaatsen, in dorpskroegen en in arena's; ze zijn bevolkt met mannen tijdens hun werk en in hun vrije tijd, mannen die de balans opmaken van hun leven en hun vergane glorie herbeleven.
De grappige, ontroerende verhalen in Stierenvechten staan vol briljante observaties en bieden een nieuwe kijk op de rampen en triomfen van de man van middelbare leeftijd die geconfronteerd wordt met nieuwe werkelijkheden.
Schrijver: Roddy Doyle
Oorspronkelijke titel: Bullfighting
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 978-90-388-9437-9
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar

BarrytownThe commitments
Ontmoet The Commitments: een groep werkende en werkloze jongeren (en eentje die studeert) uit Dublin, jaren tachtig. Dankzij een samenloop van omstandigheden en het doorzettingsvermogen van één knul met een roeping vormen ze een band. Niet zomaar een band, maar eentje met een missie: soul naar Ierland brengen en in het bijzonder naar Dublin.
The Commitments beschrijft hoe de soulband van Jimmy Rabbitte jr. en kornuiten na een flitsende start aan de schoonheid van zijn drie achtergrondzangeressen ten onder gaat.
The Commitments - 1991
Regisseur: Alan Parker
Cast: Robert Arkins, Michael Aherne, Angeline Ball, e.a.
Schrijver: Roddy Doyle
Oorspronkelijke titel: The commitments
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-5093-168-5
Uitgever: Amber
De bastaard
In De bastaard verwacht Sharon Rabbitte een kind van een anonieme minnaar. Haar vader, Jimmy Rabbitte sr., probeert in de pub de eer van de familie te redden.
The Snapper - 1993
Regisseur: Stephen Frears
Cast: Tina Kellegher, Colm Meaney, Ruth McCabe, e.a.
Schrijver: Roddy Doyle
Oorspronkelijke titel: The snapper
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-388-1368-6
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
De bus
In De bus is Jimmy Rabbitte sr. werkloos. Zijn maat Bimbo begint een rijdende patatkraam en Jimmy sr. gaat meehelpen. Vriendschap en ondernemerschap blijken uiteindelijk moeilijk te combineren.
Veel bier, scherpe en uitermate humoristische dialogen, rake typeringen en krankzinnige voorvallen maken de familie Rabbitte onvergetelijk.
The Van - 1996
Regisseur: Stephen Frears
Cast: Colm Meaney, Donal O'Kelly, Ger Ryan, e.a.
Schrijver: Roddy Doyle
Oorspronkelijke titel: The van
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-5093-187-1
Uitgever: Amber
De guts en de glorie
Jimmy Rabbitte is terug. Hij is nu zevenenveertig, heeft een liefhebbende vrouw, vier kinderen... en darmkanker. Wanneer hij na een afspraak in het ziekenhuis door Dublin loopt ontmoet hij twee oud-bandleden van The Commitments: de terminaal zieke Outspan Foster en de nog altijd bloedmooie Imelda Quirk. Algauw wordt Jimmy ook herenigd met zijn verloren gewaande broer Les...
Schrijver: Roddy Doyle
Oorspronkelijke titel: The guts
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789038898094
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar

De laatste oproep / The last roundupDe ster Henry Smart
1902. Henry Smart wordt geboren in de sloppenwijken van Dublin. Zijn vader is uitsmijter bij een bordeel en gebruikt zijn houten been als knuppel. Hij moordt in opdracht van een mysterieuze baas, tot hij plotseling verdwijnt. Zijn moeder treurt over het verlies van haar eerste kind. Henry is op zichzelf aangewezen; zodra hij kan lopen steelt en bedelt hij - met zijn broertje Victor als enige vriend. Paasmaandag 1916 vecht hij als soldaat - veertien jaar oud, maar een boom van een kerel - in het hoofdpostkantoor voor de vrijheid van de Ieren. Daar en dan begint de legende Henry Smart. De rebel, de vrijheidsstrijder, de moordenaar op een gestolen fiets. Met zijn vaders houten been als wapen strijdt hij voor de Ierse republiek. Naast zijn liefde voor vrouw en vaderland heeft hij één taak: de verdwijning van zijn vader ontraadselen.
Schrijver: Roddy Doyle
Oorspronkelijke titel: A star called Henry
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-388-1394-5
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
De man achter Louis
Het is 1924 en Henry Smart is Dublin ontvlucht omdat zijn betaalmeesters, voor wie hij moorden heeft gepleegd en chaos gecreëerd, hem op de hielen zitten. Na zijn aankomst in New York gaat het hem als knappe sandwichman aanvankelijk voor de wind. Achter zijn sandwichbord verhandelt hij - het is de tijd van de Drooglegging - clandestien gestookte drank, bestemd voor de illegale kroegen aan de Lower East Side. Henry waant zich koning van de straat, maar ondertussen houden de echt grote bazen hem nauwlettend in de gaten. Algauw moet Henry Smart alias Henry O'Glick de wijk nemen naar Chicago, waar hij niet constant door zijn verleden wordt achtervolgd. De stad is opgewonden, even nieuw als hij, en het allernieuwst is de muziek. Woeste, spannende, uitgelaten muziek, gespeeld door een man met een trompet en bloedende lippen: Louis Armstrong. Zijn muziek is overal, klinkt door elke open deur, uit elke grammofoon. Maar Armstrong heeft een probleem: er zijn plaatsen waar een zwarte niet kan komen, dingen die hij niet kan doen. Bovendien wordt Chicago met strakke hand geregeerd door de maffia, die elk podium, en elke man op dat podium bezit. Armstrong heeft iemand nodig, een blanke, en de man die hij kiest is Henry Smart.
Schrijver: Roddy Doyle
Oorspronkelijke titel: Oh, play that thing
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-388-1428-3
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
De dode republiek
Henry Smart, onweerstaanbare charmeur, voormalig IRA-huurmoordenaar, meesteroplichter in het Amerika van de jaren dertig en op sterven na dood wanneer regisseur John Ford hem in 1924 in de woestijn van Utah vindt. Ford herkent de Ierse rebel in Henry en is vastbesloten zijn heldenverhaal in Ierland te verfilmen. Tien jaar later werkt Henry als conciërge op een Ierse school. Wanneer hij bij een bomaanslag gewond raakt, wordt Henry opnieuw een held. Hij blijkt van ongekende waarde voor het vredesproces, waarbij geheimhouding van dodelijk belang is.
Schrijver: Roddy Doyle
Oorspronkelijke titel: The dead republic
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-388-9379-2
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar

JeugdboekenDe giechelbehandeling
Meneer Mack wacht een onaangename verrassing. Net als veel andere grote mensen staat hij op het punt de giechelbehandeling te krijgen. Wanneer krijg je een giechelbehandeling? Nou, als je je kinderen zonder eten naar bed stuurt natuurlijk. Of als je ze bang maakt. Of als je een scheet laat en anderen de schuld geeft. Of als je het laatste stuk pizza pakt zonder te vragen of iemand anders nog wil, of...
Schrijver: Roddy Doyle
Oorspronkelijke titel: The giggler treatment
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-6494-006-1
Uitgever: Prometheus
Zwerver redt het kerstfeest
Rudolf, het rendier, hoeft maar één keer per jaar te werken, en precies op die dag is hij ziek; hij heeft een burn-out. De kerstman heeft geen andere keus dan een beroep te doen op de enige van wie hij zeker weet dat die slim, getalenteerd, knap en charmant genoeg is om een waardige plaatsvervanger te zijn: Zwerver, de hond. Maar met Zwerver voorop wordt het natuurlijk alles behalve een 'gewone' nachtdienst...
Schrijver: Roddy Doyle
Oorspronkelijke titel: Rover saves Christmas
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-6494-107-6
Uitgever: Prometheus

Paula SpencerDe vrouw die tegen de deur aan liep
Wanneer een jonge agent Paula Spencer komt vertellen dat haar man door de politie is doodgeschoten, is ze slechts verbaasd dat het zo lang heeft geduurd. Aan de keukentafel overdenkt ze zeventien jaar huwelijk, drank en geweld. Ze bleef terugkeren naar haar echtgenoot, omdat ze ondanks alles van hem hield.
Schrijver: Roddy Doyle
Oorspronkelijke titel: The woman who walked into doors
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-388-1446-1
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Paula Spencer
Tien jaar na de dood van haar man is Paula Spencer terug, nog altijd in gevecht met haar verleden. Met dezelfde karakteristieke scherpte en zelfspot als in De vrouw die tegen de deur aan liep neemt ze haar leven op openhartige wijze onder de loep: haar omgeving, haar kinderen en haar leven in het nieuwe, razendsnel veranderde Dublin.
Ondanks alles wat haar is overkomen, is Paula Spencer uiteindelijk een succesvol verhaal over een vrouw die koste wat het kost haar hoofd boven water houdt, zich vastklampend aan haar gevoel van eigenwaarde. Of zoals Paula Spencer zegt: 'Misschien is dat de manier waarop de hersenen werken om zichzelf te beschermen: ze verzinnen een nieuwe vrouw die kan terugkijken en zich verbazen in plaats van terugkijken en jammeren.'
Schrijver: Roddy Doyle
Oorspronkelijke titel: Paula Spencer
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 90-388-1447-X
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar

Non-FictieDe tweede helft
In De tweede helft vertelt Manchester United-icoon Roy Keane openhartig over zijn carriére als profvoetballer en de tijd erna. Keane was captain van het nationaal elftal van Ierland en speelde onder Alex Ferguson als aanvoerder van Manchester United. Hij werd door velen gezien als een harde, soms meedogenloze vechter. Zijn status als grootse voetballer staat buiten kijf, maar buiten (en binnen) het veld zorgde Keane vaak voor ophef.

In zijn eigen biografie vertelt onder andere over de beruchte tackle op Hàland, zijn onenigheid met Sir Alex Ferguson en zijn leven als topvoetballer, maar ook over de tijd erna, hoe hij zichzelf opnieuw uitvond en trainer en voetbalcommentator werd.

* Geschreven door Roddy Doyle & Roy Keane.
Schrijver: Roddy Doyle
Oorspronkelijke titel: Roy Keane - the second half
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789021559124
Uitgever: Kosmos
Rory en Ita
In Rory en Ita wordt - voor een groot deel in hun eigen woorden - het leven van Roddy Doyles ouders geschetst, vanaf hun vroegste herinneringen tot aan het heden. Ze zijn respectievelijk in 1923 en 1925 geboren, hebben elkaar in 1947 op een nieuwjaarsbal leren kennen en trouwden in 1951. Ze herinneren zich elk detail van hun jeugd in Dublin: de tantes, neven en nichten, vrienden, onderwijzers, Ita's idyllische tijden op het platteland van Wexford en Rory's drukkersopleiding.
Als het echtpaar Doyle een aanbetaling van tweehonderd pond voor een huis in Kilbarrack doet, werkt Rory als zetter bij de 'Irish Independent'. En wanneer Rory en Ita hun eerste kind krijgen is hij leraar aan de School of Printing in Dublin. Het landelijke plaatsje Kilbarrack begint te veranderen, en Ierland evenzeer. Door hun ogen zien wij de overgang van de door en door katholieke samenleving uit hun jeugd naar het bruisende, moderne Ierland van nu.
Rory en Ita zijn fantastische vertellers met een uitstekend geheugen en dat levert, met Roddy Doyles vermaarde talent om alledaagse gebeurtenissen te belichten, een heel warm boek op.
Schrijver: Roddy Doyle
Oorspronkelijke titel: Rory & Ita
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-388-1415-1
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar