Boekenplank:
Kies

Boeken van Frank McCourt

Meer over Frank McCourt

Genre: Roman

Geboren: 1930 / Overleden: 2009

Geboorteland: Verenigde Staten


Autobiografische serie

  1. De as van mijn moeder - Angela's ashes
  2. De nieuwe wereld - 'Tis
  3. Meester! - Teacher man

gedetailleerd overzicht

Autobiografische serieDe as van mijn moeder
'Als ik terugkijk op mijn jeugd vraag ik me af hoe ik het eigenlijk overleefd heb. Uiteraard was het een beroerde jeugd: aan een gelukkige jeugd valt geen eer te behalen. Erger dan de doorsnee ongelukkige jeugd is de ongelukkige Ierse jeugd, en de ongelukkige Ierse katholieke jeugd spant de kroon.'

Frank McCourt wordt geboren als oudste zoon van een doodarm Iers gezin in het New York van de jaren dertig. Zijn vader is een vriendelijke, zachtaardige man, maar een onverbeterlijke alcoholist die er niet in slaagt zijn gezin te onderhouden. Als hij dronken thuiskomt, haalt hij steevast zijn zoontjes uit bed om hen, stram in de houding als kleine soldaatjes, nationalistische Ierse liederen te laten zingen.

Maar de magische klank van het woord Ierland gaat al snel verloren als het gezin door geldnood gedwongen remigreert naar Limerick, de geboorteplaats van Frank's moeder Angela.
Angela's Ashes - 1999
Regisseur: Alan Parker
Cast: Emily Watson, Robert Carlyle, Joe Breen, e.a.
Schrijver: Frank McCourt
Oorspronkelijke titel: Angela's ashes
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789044632422
Uitgever: Prometheus
De nieuwe wereld
In De nieuwe wereld beschrijft Frank McCourt de tweede helft van zijn leven, als hij terugkeert naar de Verenigde Staten en zijn weg zoekt in de keiharde Amerikaanse maatschappij.

Frankie is Frank geworden. Hij heeft een keur aan baantjes om het hoofd boven water te houden, variërend van hondenverzorger in het Amerikaanse leger tot asbakkenleger in een chique hotel.

Maar ondanks alles blijft Frank de jongen met het vette Ierse accent en de rotte tanden, ook als hij zich via trucjes heeft weten in te schrijven bij de New-Yorkse Universiteit en een opleiding tot leraar voltooit.
Schrijver: Frank McCourt
Oorspronkelijke titel: 'Tis
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789035120792
Uitgever: Bakker
Meester!
In Meester! richt Frank McCourt zich op het onderwerp waar zijn lezingen vaak over gaan: lesgeven. Hij legt uit wat het belang van onderwijs is, en waarom het zo wordt ondergewaardeerd. Hij beschrijft zijn eigen groei - als leraar, als verhalenverteller en, uiteindelijk, als schrijver.

Hij is tegelijkertijd nederig en ondeugend, verdrukt en rebels. Instinctief identificeert hij zich met de underdog en al snel blijkt dat zijn sympathie eerder bij de studenten ligt dan bij de directie.

Het duurt bijna vijftien jaar voor hij zijn stem in de klas vindt, maar het is vanaf de eerste pagina duidelijk dat hij de aandacht van zijn studenten weet te grijpen met zijn spannende en memorabele verhalen.
Schrijver: Frank McCourt
Oorspronkelijke titel: Teacher man
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789044607444
Uitgever: Prometheus

Gerelateerde schrijvers