Boekenplank:
Kies

Boeken van Michel Faber

Meer over Michel Faber

Genre: Roman

Geboren: 1960

Geboorteland: Nederland


Overzicht

  • D - D
  • De Fahrenheit-tweeling - The Fahrenheit twins
  • Gods speelgoed - Some rain must fall and other stories
  • Het boek van wonderlijke nieuwe dingen - The book of strange new things
  • Het vuurevangelie - The fire gospel
  • Honderdnegenennegentig treden & Het Courage Ensemble - The hundred and ninety-nine steps & The Courage Consort
  • Onderhuids - Under the skin

Lelieblank

  1. Lelieblank, scharlaken rood - The crimson petal and the white
  2. De appel - The apple

Non-Fictie

  • Tot leven - Undying
Non-Fictie

gedetailleerd overzicht

OverzichtD

Een geschiedenis van twee werelden...

Dhikilo is anders dan de andere kinderen op haar school. Ze woont in een slaperig Engels kuststadje, maar werd geboren in een land dat eigenlijk niet bestaat. Haar ouders heeft ze sinds haar geboorte niet meer gezien.

Het avontuur van Dhikilo begint wanneer plots de letter D volledig uit de taal verdwenen is. Dhikilo lijkt de enige te zijn die dit doorheeft. Om de D terug te krijgen betreedt zij met een overleden professor en zijn sfinx de magische wereld Liminus. Daar moet ze het opnemen tegen de Gamp, Liminus' verschrikkelijke dictator. Tijdens haar avontuur komt ze de meest wonderlijke wezens tegen.

Kan Dhikilo voorkomen dat de Gamp de taal vernietigt? En kan zij, een meisje zonder verleden of land, uitvinden wie ze is en waar ze thuishoort?

Schrijver: Michel Faber
Oorspronkelijke titel: D
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789463810029
Uitgever: Podium
De Fahrenheit-tweeling
In De Fahrenheit-tweeling verrast Michel Faber de lezer met een steeds wisselend perspectief: dat van een tweeling die in bijbelse onschuld opgroeit op een eenzame sneeuwvlakte, een vrouw met een postnatale depressie, een drummer van een heavy metal-band die aan migraine lijdt of een uit de ouderlijke macht ontzette, heroïneverslaafde moeder.

In zijn verhalen richt Faber zijn blik op het geluk én de wanhoop van de mens. Door zijn trefzekere proza, gecombineerd met rake karakteriseringen, humor en timing, leest ieder verhaal als een roman.
Schrijver: Michel Faber
Oorspronkelijke titel: The Fahrenheit twins
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789057590375
Uitgever: Podium
Gods speelgoed
Deze verhalenbundel geeft blijk van inventiviteit, gedurfdheid, liefde voor taal en gevoel voor humor en timing. Telkens verrast Faber de lezer met een ongebruikelijk perspectief, zoals dat van god als spelend kind of van de hand van de treurige Nina, die haar dagen slijt in een conservenfabriek.

Faber schrijft speels, maar ook ontroerend, zowel met bijtende spot als milde menselijkheid.
Schrijver: Michel Faber
Oorspronkelijke titel: Some rain must fall and other stories
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789057591518
Uitgever: Podium
Het boek van wonderlijke nieuwe dingen
Een man neemt afscheid van zijn vrouw. Hij gaat als zendeling op een reis die niet zonder risico is. Met dit vertrekpunt opent Het boek van wonderlijke nieuwe dingen.

Vanaf het moment dat Peter Leigh zijn vrouw Bea achterlaat, begint een zoektocht die hem zwaar op de proef stelt. Ergens ver weg, in een ondoorgrondelijk universum, komt hij wonderlijke zaken tegen... en zichzelf.

Het boek van wonderlijke nieuwe dingen is, zoals we van deze auteur gewend zijn, een virtuoze, grensverleggende roman over avontuur, geloof en liefde: datgene wat mensen verbindt, zelfs als ze lichtjaren van elkaar zijn gescheiden.
Oasis - 2017 - tv-film
Regisseur: Kevin Macdonald
Cast: Richard Madden, Anil Kapoor, Antje Traue, e.a.
Schrijver: Michel Faber
Oorspronkelijke titel: The book of strange new things
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789057596902
Ebook: 9789057597022
Uitgever: Podium
Het vuurevangelie
Theo Griepenkerl is een expert van het Aramees. In de nasleep van de recente oorlog in Irak bezoekt hij een museum in de stad Mosul, wanneer er een bom ontploft. Theo zoekt dekking en vindt bij toeval negen boekrollen van papyrus.

Hij is er na bestudering van overtuigd dat hij Het vijfde evangelie heeft ontdekt - een vondst van onschatbare waarde. In de rollen wordt op schokkende wijze verteld over de laatste dagen van Christus en dit evangelie is volstrekt in tegenspraak met de bestaande evangeliën. Theo besluit de tekst te vertalen en openbaar te maken, een keuze die nog veel grotere gevolgen heeft dan hij heeft kunnen voorzien.

Het vuurevangelie is een scherpe aanklacht tegen religieus fundamentalisme en geeft door de weergaloze stijl van Michel Faber een provocerende, maar vaak ook zeer geestige visie op onze samenleving.
Schrijver: Michel Faber
Oorspronkelijke titel: The fire gospel
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789023430049
Uitgever: De Bezige Bij


Honderdnegenennegentig treden & Het Courage Ensemble
In Honderdnegenennegentig treden wordt de hoofdpersoon 's nachts geteisterd door steeds dezelfde nachtmerrie, waarin het zonder uitzondering slecht met haar afloopt. Overdag werkt ze mee aan de archeologische opgravingen van Whitby Abbey. Ze ontmoet er een man met een hond die Hadrianus heet, en ontrafelt het mysterie van een lang verborgen gebleven moord.

Het Courage Ensemble is een van de beste vocale a capella ensembles van Engeland. Om het avant-gardistische Partitum Mutante in te studeren, trekt het gezelschap zich terug op een Belgisch kasteel. Is dit monsterlijk ingewikkelde stuk van een componist die zijn vrouw ooit aanviel met een stiletto, eigenlijk wel uitvoerbaar? En wat is dat voor onmenselijke stem die 's nachts vanuit de bossen gehoord wordt?
Schrijver: Michel Faber
Oorspronkelijke titel: The hundred and ninety-nine steps & The Courage Consort
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789057593147
Uitgever: Podium
Onderhuids
Dag in dag uit rijdt Isserly in haar rode Toyota over de verlaten kronkelwegen van de Schotse Hooglanden. Ze is geobsedeerd door lifters, zolang ze maar mannelijk zijn en stevig gebouwd. Maar als ze zich eenmaal hebben laten overhalen om met haar mee te rijden, wordt duidelijk hoe bizar haar motieven zijn.

De lezer krabt zich achter de oren en leest verbijsterd door - tot de laatste pagina.
Under the Skin - 2013
Regisseur: Jonathan Glazer
Cast: Scarlett Johansson, Jeremy McWilliams, Lynsey Taylor Mackay, e.a.
Schrijver: Michel Faber
Oorspronkelijke titel: Under the skin
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789057597053
Uitgever: Podium

LelieblankLelieblank, scharlaken rood
Londen, jaren zeventig van de negentiende eeuw. Sugar, een intelligente negentienjarige prostituee in het bordeel van de hardvochtige Mrs. Castaway, verlangt naar een beter leven. Dan komt William Rackham langs, een ambitieuze parfumfabrikant. Hij wil haar liefde exclusief en richt aan de rand van de stad een comfortabele woning voor haar in. Gaandeweg raakt haar leven verstrengeld met Rackham, wiens grote huis behalve veel bediendes een uiterst onstabiele echtgenote herbergt en een verborgen dochter.

Terwijl Sugar op ongewone wijze de sociale ladder beklimt, passeert een stoet van beminnelijke, aandoenlijke, afstotende en gekmakende personages - gelovigen van alle soorten en hoeren voor alle smaken.

Maar in het hart van deze panoramische, gelaagde vertelling staat die ene vrouw en haar fascinerende strijd om haar lichaam en ziel uit de goot te tillen. Hoewel Faber Sugar met historische precisie weet te belichten als een typische vrouw van haar tijd, is het dankzij zijn inlevingsvermogen ook een vrouwenportret geworden van universele geldigheid en aantrekkingskracht.
The Crimson Petal and the White - 2011 - mini-serie
Regisseur: Marc Munden
Cast: Romola Garai, Chris O'Dowd, Amanda Hale, e.a.
Schrijver: Michel Faber
Oorspronkelijke titel: The crimson petal and the white
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789057590467
Uitgever: Podium
De appel
'De verslaafd geraakte lezers willen maar één ding: Lelieblank, scharlakenrood 2 of Hoe het afliep met Sugar' schreef een landelijke krant bij de verschijning van Michel Fabers vuistdikke historische roman. Nu is er De appel.

In deze verzameling verhalen betreedt Faber opnieuw het Londense universum van Lelieblank, scharlakenrood...

Slenter nog één keer met de stoutmoedige heldin Sugar door Silver Street, en ontdek wat er van de ambitieuze parfumfabrikant William Rackham, de hardvochtige bordeelhoudster Mrs. Castaway en al die andere uiteenlopende bekende personages, is geworden.
Schrijver: Michel Faber
Oorspronkelijke titel: The apple
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789057590870
Uitgever: Podium

Non-FictieTot leven
Tot leven is een monument ter nagedachtenis aan Eva, Michel Fabers vrouw, die in 2015 stierf na een lange strijd tegen kanker. Faber schreef deze gedichten in het eerste jaar na haar overlijden, volkomen ontredderd door het grote gemis.
Schrijver: Michel Faber
Oorspronkelijke titel: Undying
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789460014956
Uitgever: Podium