Boekenplank:
Kies

Boeken van Margaret Atwood

Margaret Atwood wordt beschouwd als de 'grande dame' van de Canadese literatuur. Ze verwierf de afgelopen halve eeuw een miljoenenpubliek met haar boeken. Het verhaal van de dienstmaagd (The handmaid's tale) werd bewerkt tot een uiterst populaire bekroonde televisieserie.

Meer over Margaret Atwood

Genre: Roman

Geboren: 1939

Geboorteland: Canada

Website: Margaret Atwood


Overzicht

 • Alias Grace - Alias Grace
 • Als laatste het hart - The heart goes last
 • Boven water - Surfacing
 • De blinde huurmoordenaar - The blind assassin
 • De eetbare vrouw - The edible woman
 • De roofbruid - The robber bride
 • Heksengebroed - Hag-seed
 • Het leven vóór de mens - Life before man
 • Kattenoog - Cat's eye
 • Lichamelijk letsel - Bodily harm
 • Moreel verval - Moral disorder
 • Penelope - The Penelopiad
 • Veertien dagen - Fourteen days

Gilead

 1. Het verhaal van de dienstmaagd - The handmaid's tale
 2. De testamenten - The testaments

MaddAddam Trilogie

 1. De MaddAddam Trilogie - The MaddAddam Trilogy
 2. Oryx en Crake - Oryx and Crake
 3. Het jaar van de vloed - The year of the flood
 4. MaddAddam - MaddAddam

Verhalenbundels

 • Besjes in het bos - Old babes in the wood
 • Dansende meisjes - Bluebeard's egg
 • De tent - The tent
 • Het stenen matras - Stone mattress
 • Wenken voor de wildernis - Wilderness tips

gedetailleerd overzicht

OverzichtAlias Grace
Zestien jaar zijn voorbijgegaan sinds de mooie, jonge Grace Marks op haar zestiende achter de tralies verdween vanwege de koelbloedige moord op haar werkgever Thomas Kinnear en diens huishoudster en minnares Nancy Montgomery. Haar mededader James McDermot kreeg destijds de doodstraf en werd opgehangen. De doodstraf tegen Grace werd door de rechtbank omgezet in levenslang. Sommigen denken dat ze onschuldig is, anderen dat ze gek is.

Grace zelf zegt zich niets van de moorden te herinneren. Simon Jordan, een jonge zenuwarts en expert op het gebied van geheugenverlies wordt in dienst genomen om achter de waarheid te komen. Stap voor stap tracht Jordan haar naar dat deel van haar bewustzijn te brengen waarin zich de herinnering aan de moorden moet bevinden.

Was zij onschuldig, zoals hij gelooft, of is zij een gevaarlijke moordenares? Of werd zij het slachtoffer van de gewelddadige James McDermot?
Alias Grace - 2017 - mini-serie
Regisseur: Mary Harron
Cast: Sarah Gadon, Edward Holcroft, Rebecca Liddiard, e.a.
Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: Alias Grace
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789035118072
Uitgever: Bakker
Als laatste het hart
Na de wereldwijde economische crisis houden Stan en Charmaine, een pasgetrouwd stel, met moeite het hoofd boven water. Ze zijn zo wanhopig dat ze, wanneer ze een advertentie zien in de lokale krant over een 'sociaal experiment' in de stad Isotopia, zich onmiddellijk aanmelden. Alle deelnemers leiden een dubbelleven: de ene maand zijn ze gevangene, de andere maand bewaker. Ze hebben een eigen huis en een vaste baan.

Maar wanneer Stan en Charmaine een allesverslindende obsessie ontwikkelen voor het stel dat in hun huis woont als ze zelf in de gevangenis zitten, verandert het sprookje in een levensbedreigende situatie.
Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: The heart goes last
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789044628876
Ebook: 9789044629712
Uitgever: Prometheus
Boven water
'Hij staat bij de omheining met zijn rug naar me toe en kijkt naar de tuin. Het late middaglicht valt schuin tussen de stammen op de heuvel door op hem en hult hem in een oranje nevel; hij is onscherp alsof ik hem onder water zie. Hij is zich ervan bewust geworden dat hij een indringer was: de hut, de omheining, de vuren en de paden waren schendingen. Hij wil er een eind aan maken, hij wil de grenzen uitwissen, hij wil dat het bos weer overwoekert wat hij het door zijn verstand heeft ontnomen: hij wil zijn fouten goedmaken.'

In Boven water gaat een Canadese vrouw op zoek naar haar vader, die spoorloos verdwenen is. Deze zoektocht blijkt uiteindelijk niet alleen een zoektocht naar haar vader, maar ook een zoektocht naar zichzelf.
Surfacing - 1981
Regisseur: Claude Jutra
Cast: Michael Ironside, Kathleen Beller, Joseph Bottoms, e.a.
Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: Surfacing
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 9789044637755
Ebook: 9789044642490
Uitgever: Prometheus
De blinde huurmoordenaar
Iris Chase trouwde met een invloedrijke industrieel toen ze achttien was - te jong nog, en te naïef om te zien wat het leven voor haar in petto had. Nu is ze tweeëntachtig, en kijkt ze terug op haar ongewone leven en op de gebeurtenissen rond de tragische, vroege dood van haar zusje Laura.

Een van deze gebeurtenissen was de publicatie van 'De blinde huurmoordenaar', de roman waarmee Laura Chase in één klap beroemd werd. Het boek beschreef de riskante affaire tussen een rijke jonge vrouw en een man van ver beneden haar stand - een roman over liefde en jaloezie, zelfopoffering en verraad.

Atwood wisselt de geschiedenis van Iris af met hoofdstukken van de roman-in-de-roman. Steeds verder vervlechten de twee verhalen zich, totdat een catastrofe dreigend opdoemt.
Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: The blind assassin
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789035122468
Uitgever: Bakker
De eetbare vrouw
Daar gaat de bruid!

Ze heet Marian. Ze is een heel mooie jonge vrouw. De enige man met wie ze slaapt, is de man met wie ze zal gaan trouwen. Het enige wat ze met haar werk wil, is het zo snel mogelijk opzeggen. Het enige vooruitzicht waarop ze zich kan verheugen, is hetzelfde soort huis en kinderen als waarmee al haar vriendinnen genoegen hebben genomen.

Maar dan gebeurt er iets. Het begon ermee dat ze met maar één andere man naar bed gaat. Maar daarna gaan de remmen steeds verder los...
Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: The edible woman
Eerste uitgave: 1969
ISBN/EAN: 9789035114692
Uitgever: Ooievaar


De roofbruid
Drie vriendinnen van middelbare leeftijd, Tony, Roz en Charis, zijn op weg naar een gezamenlijke lunch. Voor het zover komt, gunt de schrijfster de lezer een blik in het leven van deze drie vrouwen. Alle drie hebben ze het nodige meegemaakt; ze zijn nu in wat rustiger vaarwater terechtgekomen.

Maar in het restaurant zien ze Zenia, een vrouw van wie ze dachten dat ze dood was, maar die tot hun ontsteltenis nog springlevend blijkt te zijn. De schok is des te groter daar Zenia, mooi maar keihard, in het verleden haar best heeft gedaan de levens van de drie vrouwen grondig te vernielen.

Als de eerste schrik achter de rug is, zinnen de vrouwen op wraak. Wat eens gebeurd is, mag niet weer gebeuren. Ditmaal wordt Zenia wel voorgoed het zwijgen opgelegd...
The Robber Bride - 2007
Regisseur: David Evans
Cast: Wendy Crewson, Mary-Louise Parker, Susan Lynch, e.a.
Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: The robber bride
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789035113114
Uitgever: Bakker
Heksengebroed
'Er is werk aan de winkel, er moeten samenzweringen worden beraamd, zwendelarijen worden bekokstoofd, boeven worden bedrogen!'

Felix staat helemaal aan de top van zijn loopbaan. Hij is artistiek leider van een theaterfestival. Zijn producties zijn even betoverend als verwarrend. En nu werkt hij aan een enscenering van The Tempest, die ongehoord belooft te worden. Een productie die niet alleen zijn reputatie zal bevestigen, maar ook bepaalde emotionele wonden zal helen. Althans, dat was het plan. Maar Felix wordt onverwachts op een vreselijke manier verraden, en komt in ballingschap in een hutje in het bos te leven, belaagd door herinneringen aan zijn geliefde dochter, Miranda, die hij verloren heeft. En broedend op wraak.

Na twaalf jaar dient de mogelijkheid tot wraak zich aan in de vorm van een theatercursus in een nabijgelegen gevangenis. Hier zal Felix alsnog The Tempest opvoeren en de verraders in een val lokken. Pure magie! Maar zal de val van zijn vijanden Felix doen herrijzen?
Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: Hag-seed
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789038801193
Ebook: 9789038801209
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Het leven vóór de mens

Drie mensen, gevangen achter muren die ze zelf hebben gebouwd, zijn gedwongen keuzen te maken in een wereld waarin de regels zijn veranderd en de grenzen zijn verlegd en onherkenbaar vervaagd.

Het is het verhaal van Elizabeth met haar beheerste sensualiteit en haar onderdrukte woede, die oplossingen zoekt bij de verkeerde mannen. Het is ook het verhaal van Nate, Elizabeths laconieke en zachtmoedige man, en vader van twee dochters. Hij wordt verscheurd door zijn onvermogen om te kiezen. En het is het verhaal van Lesje - spreek uit als 'Lasja'-, de stille, onervaren Lesje, die meer van dinosaurussen houdt dan van de meeste mensen, onder wie haar minnaar en huisgenoot William.

Het leven vóór de mens is een briljant geschreven roman die verontrust door een genadeloos inzicht in mannen en vrouwen van onze tijd en het moderne huwelijk. Elk van de hoofdpersonen vertoont trekken waarin we onszelf onontkoombaar herkennen. Margaret Atwood op haar best.

Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: Life before man
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 9789035115927
Uitgever: Bakker
Kattenoog
Schilderes Elaine Risley, een vrouw van achter in de veertig, keert terug naar Toronto, een stad die ze vele jaren geleden ontvlucht is in de hoop alle herinneringen aan haar vroegere leven achter haar te laten: haar schooltijd vlak na de Tweede Wereldoorlog, haar puberteit in de jaren vijftig, het avant-gardekunstwereldje van de jaren zestig en het feminisme van de vroege jaren zeventig.

Wanneer ze nu door de straten van de stad wandelt, die niet langer sober en armoedig zijn, laat Elaine haar verleden de revue passeren: haar onconventionele familie, haar excentrieke en briljante broer, de intolerante en gevaarlijke Mrs. Smeath, en de twee mannen die Elaine later op soms rampzalige wijze zou gaan liefhebben. En pas dan zal zij goed begrijpen welke rol de raadselachtige Cordelia in haar leven speelt.

Elaine moet haar eigen identiteit als dochter, geliefde, kunstenares en vrouw leren accepteren - maar bovenal moet ze zien te ontsnappen aan haar beklemmende herinneringen.
Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: Cat's eye
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789044637762
Uitgever: Prometheus
Lichamelijk letsel
Journaliste Rennie Wilford vertrekt naar een eiland in de Caribische Zee, om te herstellen van een zware operatie en een daaropvolgende depressie. Haar minnaar heeft haar in de steek gelaten, en een mysterieuze inbreker laat een keurig opgerold, sinister stuk touw op haar bed achter.

Op St. Antoine raakt ze, naïef en bezig met haar eigen problemen, verwikkeld in een politieke intrige.
Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: Bodily harm
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789035115408
Uitgever: Ooievaar


Moreel verval
Moreel verval vormt een aaneengesloten serie haarscherp geobserveerde gebeurtenissen uit het leven van de hoofdpersoon, als in een fotoalbum. Vanaf de jaren dertig tot nu wordt de lezer meegevoerd door steden en bossen, langs buitenwijken en boerderijen, naar ontmoetingen met familieleden, vrienden, vijanden en leermeesters.

Het boek begint in het heden en laat twee mensen die, hoewel ze niet jong meer zijn, ervoor kiezen om samen te blijven in een wereld die niet langer veilig lijkt te zijn. De lezer volgt Atwoods hoofdpersoon van kind tot tiener, als jonge volwassene, en als ontdekker van de complexiteit van moderne relaties, zoals alleen Margaret Atwood ze kan beschrijven. Hartverscheurend vertelt Atwood over de nadagen van de bejaarde ouders van haar hoofdpersoon, en keert zij tegelijk terug naar de kindertijd.

Moreel verval is afwisselend grappig, ontroerend, lyrisch, vilein, tragisch, schokkend en zeer persoonlijk.
Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: Moral disorder
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789044609295
Uitgever: Prometheus
Penelope
In de Odyssee van Homerus wordt Penelope, de vrouw van Odysseus, beschreven als de perfecte, trouwe echtgenote. Nadat Odysseus is vertrokken om in de Trojaanse oorlog te strijden, staat ze er twintig jaar alleen voor. Penelope weet het koninkrijk Ithaka te handhaven, haar eigenzinnige zoon op te voeden en haar vele aanbidders af te wijzen. Wanneer Odysseus eindelijk terugkeert, vermoordt hij de mannen en, merkwaardig genoeg, ook de twaalf dienstmaagden van Penelope.

In deze briljante, moderne versie van het verhaal stelt Margaret Atwood de volgende vraag: 'Wat was de reden dat de dienstmaagden werden opgehangen en wat voerde Penelope nou precies in haar schild?' Penelope is een scherpzinnige en prachtig geschreven hervertelling van een eeuwenoud mysterie.
Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: The Penelopiad
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789023418023
Uitgever: De Bezige Bij
Veertien dagen

Sommige gemeenschappen worden sterker in een tijd van verlies en lijden...

Veertien dagen speelt zich af op het dak van een flatgebouw in Manhattan tijdens de covid-pandemie. Na een week in lockdown beginnen de bewoners - van wie sommigen elkaar nauwelijks kennen - in het geheim samen te komen op het dak en om elkaar verhalen te vertellen. Elke avond komen er meer bewoners bij, die plaatsnemen op stoelen, kratten en omgekeerde emmers, en langzamerhand worden ze echte buren.

Veertien dagen is een roman met een stuwende kracht en een verrassende twist: elk personage van deze groep heel verschillende New Yorkers wordt beschreven door een andere grote literaire stem - van Margaret Atwood en Rachel Kushner tot Dave Eggers en Celeste Ng.

* Veertien dagen is een unieke Decamerone-achtige roman onder redactie van Margaret Atwood, gebaseerd op de eeuwenoude traditie van het vertellen van verhalen.

Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: Fourteen days
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789029514224
Uitgever: De Arbeiderspers

GileadHet verhaal van de dienstmaagd
De nabije toekomst. In de Republiek Gilead (vroeger een deel van de Verenigde Staten) heerst een theocratisch schrikbewind dat is gebaseerd op een extreem fundamentalistische uitleg van de bijbel. Er vinden oorlogen plaats met aangrenzende sekten. De rol van de vrouw is gereduceerd tot slaafsheid.

Tegelijk worden er bijna geen kinderen meer geboren: bijna alle vrouwen zijn onvruchtbaar geworden. Onder een bijbels voorwendsel krijgen de machthebbers 'leenmoeders' toegewezen: jonge vrouwen die ze twee jaar in huis krijgen om er zo mogelijk een kind bij te verwekken. Eén van deze 'dienstmaagden' is de hoofdpersoon van dit boek.
The Handmaid's Tale - 1990
Regisseur: Volker Schlöndorff
Cast: Natasha Richardson, Faye Dunaway, Aidan Quinn, e.a.
Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: The handmaid's tale
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789044641097
Ebook: 9789044634297
Uitgever: Prometheus
De testamenten

Vijftien jaar na de gebeurtenissen in Het verhaal van de Dienstmaagd heeft het totalitaire regime van de Republiek Gilead nog altijd de macht in handen, maar van binnenuit begint het scheuren te vertonen.

Op dit allesbepalende punt in de geschiedenis komen de levens van drie verschillende vrouwen samen, met mogelijk explosieve gevolgen. Twee van hen groeiden op aan weerszijden van de grens: de bevoorrechte dochter van een hoogstaande bevelvoerder in Gilead en een meisje in Canada dat de verschrikkingen op tv ziet en meeloopt in demonstraties tegen het regime. De derde vrouw is een van de machthebbers in Gilead, die al jaren aan de top weet te blijven door schandelijke geheimen te verzamelen en in te zetten tegen haar concurrenten.

Diep verborgen geheimen brengen deze vrouwen uiteindelijk samen, en confronteren hen met zichzelf en met de vraag hoever ze willen gaan voor waar zij in geloven.

Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: The testaments
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789044641882
Ebook: 9789044641899
Uitgever: Prometheus

MaddAddam TrilogieDe MaddAddam Trilogie

De MaddAddam Trilogie bevat de volgende boeken:

 1. Oryx en Crake - Oryx and Crake
 2. Het jaar van de vloed - The year of the flood
 3. MaddAddam - MaddAddam

Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: The MaddAddam Trilogy
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789044641912
Ebook: 9789044641929
Uitgever: Prometheus
Oryx en Crake
De verteller in Oryx en Crake noemt zichzelf Sneeuwman. Als het verhaal begint, rouwt hij om het verlies van zijn geliefde Oryx en zijn beste vriend Crake. Hij is alleen overgebleven, en probeert te overleven in een gebied dat ooit door mensen werd bewoond, maar dat inmiddels onbewoonbaar is geworden. Langzaam sterft hij van de honger. Hoe heeft alles zo snel uiteen kunnen vallen? Waarom bezit Sneeuwman niets meer, behalve pijnlijke herinneringen?

Op zoek naar de antwoorden op zijn vragen onderneemt hij een dubbele reis: naar zijn eigen verleden, en naar de experimentele wereld van Crake - waar het ongeluk van de echte wereld begon.

Margaret Atwood beschrijft in Oryx en Crake een onvoorstelbare, maar tegelijk volkomen geloofwaardige wereld, die wordt bewoond door onvergetelijke personages. Met haar vlijmscherpe pen en de haar zo typerende zwarte humor heeft zij met deze schokkende roman niet alleen haar eigen grenzen op indrukwekkende wijze verlegd, maar misschien wel die van de gehele hedendaagse romankunst.
Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: Oryx and Crake
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789035125414
Uitgever: Bakker
Het jaar van de vloed
Het jaar van de vloed is wederom een meesterwerk en een bevestiging van Margaret Atwoods overweldigende schrijfstijl. Haar scherpe geest en haar politiek engagement maken dit boek bijzonder fascinerend. Dit verhaal heeft weer een voor Atwood typische actuele bodem.

Ze beschrijft in deze roman de gevolgen van een natuurramp en speelt hiermee briljant in op actuele thema's: de opwarming van de aarde, massale angst voor het einde van de wereld zoals wij die kennen en de chaos die hier bij komt kijken.

Dit alles maakt Het jaar van de vloed tot een eigentijdse en toch ook tijdloze roman die de liefhebber van Atwood niet mag missen.
Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: The year of the flood
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789044613988
Uitgever: Prometheus
MaddAddam
Enige tijd nadat een waterloze vloed het grootste deel van de mensenheid heeft vernietigd, hebben Toby en Ren hun vriendin Amanda uit handen van zogeheten Painballers gered. Zij leven teruggetrokken in het zwaarbeveiligde MaddAddamite Cob House, waar het leven evenmin eenvoudig blijkt te zijn. Te midden van allerlei gevaren van buiten moeten zij ook alledaagse gevaren zien te trotseren: culturele verwarring, jaloezie jegens onbereikbare geliefden, en verschrikkelijke koffie.

Met MaddAddam bewijst Margaret Atwood haar grote kwaliteiten en weet ze een vaak onbegrepen literaire genre overtuigend naar een groot publiek te presenteren. Het is een prachtig boek, voor haar vele fans, maar ook voor iedereen die soms bang is dat we in een einddtijd leven. Het is een echte Atwood: avontuurlijk, geestig en romantisch.

Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: MaddAddam
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789044624496
Ebook: 9789044624502
Uitgever: Prometheus

VerhalenbundelsBesjes in het bos

Besjes in het bos is het schitterende nieuwe boek van Margaret Atwood over familierelaties, het huwelijk, verlies en herinnering, en over wat het betekent om samen een leven te leiden.

Twee beste vrienden die het oneens zijn over hun gedeelde verleden; hoe red je een passagier op een cruiseschip van de verstikkingsdood; een dochter die erachter probeert te komen of haar moeder misschien een heks is; wat te doen met geërfde relikwieën zoals familiezilver en een mapje gedichten uit de Tweede Wereldoorlog.

De kern van Besjes in het bos wordt gevormd door zeven ontroerende verhalen over een echtpaar op hun reis door het leven, over de grote en kleine momenten die hun bijzondere liefde bepalen - en over wat er daarna komt.

Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: Old babes in the wood
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789044653045
Uitgever: Prometheus
Dansende meisjes
Zwangere vrouwen, studenten en journalisten, boeren en vogelaars, ex-vrouwen, jonge minnaars en dansmeisjes: allemaal gewone mensen - toch?

In deze collectie korte verhalen onderzoekt Margaret Atwood de werking van de menselijke geest, de complicaties van onderlinge relaties en de confrontatie tussen verschillende culturen.

In de verhalen kruisen het alledaagse en het ongewone elkaar op onverwachte manieren: ex-vrouwen hebben een eigenaardig feestmaal op de begravenis van een psychiater; een jonge student wordt achtervolgd door een geobsedeerde immigrant; een oude vrouw is aan het hamsteren voor een dreigende catastrofe.

De 14 verhalen brengen de lezer van Canada tot Engeland, van Mexico tot de Verenigde Staten en tonen ons karakters die ons raken en ons begrip en medeleven opwekken. In deze verzameling korte verhalen toont Margaret Atwood ons de menselijke motivatie zoals we die niet eerder zagen.
Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: Bluebeard's egg
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789035112766
Uitgever: Bakker
De tent
Met De tent heeft Margaret Atwood een zinnenprikkelende verzameling korte verhalen geschreven, afgewisseld door illustraties van de auteur. De verhalen zijn zowel geestig als intelligent, persoonlijk als vooruitziend, en weten op hoogst fantasierijke wijze over een breed scala aan onderwerpen te spreken met een dodelijke precisie.

De stukken wisselen van lengte van slechts één paragraaf tot meerdere pagina's. In de verhalen geeft Atwood een sluwe peptalk aan ambitieuze jongeren. Ze schrijft over de vervreemdende ervaring die we hebben wanneer we oude foto's van onszelf terugzien. Ze laat ons beleven wat Horatio werkelijk van Hamlet dacht en ze onderzoekt wat het waarlijk betekent een wees te zijn in 'Breng moeder terug'. In 'Invocatie' beschrijft ze hoe het leven echt was voor de perfecte huisvrouwen van vroeger en in 'De dieren weigeren hun namen' gaat ze terug de geschiedenis in, met verrassende resultaten.
Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: The tent
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789044608007
Uitgever: Prometheus
Het stenen matras
In Het stenen matras voert Margaret Atwood ons mee naar negen raadselachtige werelden, waarin we kennismaken met eigenzinnige personages en de manier waarop ze hun turbulente leven in eigen hand nemen.

Op een stormachtige winteravond komen we een fantasy-auteur tegen die net weduwe geworden is en die begeleid wordt door de stem van haar overleden man. We zien een oude dame met het syndroom van Charles Bonnet die contact probeert te maken met de kabouters die ze steeds meent waar te nemen, terwijl een recent gevormde groep populisten bijeenkomt om haar bejaardenwoning in de as te leggen. In het noordpoolgebied wordt wraak genomen vanwege een misdaad die lang geleden gepleegd is, en een vrouw met een genetische afwijking wordt aangezien voor een vampier.

Atwood waagt zich in een hedendaags fabelachtig schaduwland dat ze eerder verkende in haar gerenommeerde roman Alias Grace. Het stenen matras is een klassieke Atwood: bloedserieus en speels tegelijk, geschreven met een enorme inventiviteit en gitzwarte humor.
Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: Stone mattress
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789044628432
Uitgever: Prometheus
Wenken voor de wildernis
Deze collectie korte verhalen bevat tien boeiende portretten over vrouwen in diverse situaties en stadia van hun leven in de jaren 60, 70 en 80.
Schrijver: Margaret Atwood
Oorspronkelijke titel: Wilderness tips
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789035111394
Uitgever: Bakker