Boekenplank:
Kies

Boeken van Salman Rushdie

Meer over Salman Rushdie

Genre: Roman

Geboren: 1947

Geboorteland: India

Website: Salman Rushdie


Overzicht

 • De duivelsverzen - The satanic verses
 • De familie Golden - The Golden house
 • De grond onder haar voeten - The ground beneath her feet
 • De laatste zucht van de Moor - The Moor's last sigh
 • De verleidster van Florence - The enchantress of Florence
 • Grimus - Grimus
 • Middernachtskinderen - Midnight's children
 • Oost, west - East, west
 • Quichot - Quichotte
 • Schaamte - Shame
 • Shalimar de clown - Shalimar the clown
 • Twee jaar, acht maanden en 28 nachten - Two years eight months and 28 nights
 • Woede - Fury

Jeugdboeken

 • Haroen en de zee van verhalen - Haroun and the sea of stories
 • Luka en het levensvuur - Luka and the fire of life

Non-Fictie

 • De glimlach van een jaguar - The jaguar smile
 • De grens over - Step across this line
 • Is er dan niets meer heilig? - In good faith / Is nothing sacred?
 • Joseph Anton: een memoir - Joseph Anton: a memoir
 • Taal van de waarheid - Languages of truth
 • Vaderland in de verbeelding - Imaginary homelands

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe duivelsverzen
In het vage licht van een vroege winterochtend buitelen tussen plastic bekertjes, zuurstofmaskers, afgerukte ledematen en losse herinneringen, hoog uit de lucht twee acteurs als frutseltjes tabak uit een geknakte sigaar en zonder hulp van parachutes richting Kanaal. Het zijn de springerige Gibriel en Saladin Chamcha in driedelig grijs, die (zijn ze over de bodem van de zee gelopen, meegevoerd door zeemeerminnen?) levend en wel op een ondergesneeuwd strand aan de Engelse kust worden aangetroffen. Een wonder: maar een wonder met een bijsmaakje, want het tweetal begint al snel op een eigenaardige manier te veranderen. Gibriel krijgt een glanzend aureool terwijl tot zijn ellende Saladins dijen steeds hariger worden en zijn voeten in hoeven veranderen. En zijn die bulten op zijn voorhoofd een gevolg van zijn val?

In de roman De duivelsverzen lopen feiten en fictie op wonderbaarlijke wijze dooreen. De twee hoofdpersonen, Gibriel en Saladin Chamcha buitelen verhaal in verhaal uit, door tijd en ruimte naar hun lotsbestemming.

De duivelsverzen biedt een verblindend prisma van filosofische, psychologische, religieuze èn humoristische beschouwingen. Het is een existentialistisch epos over liefde, hartstocht, bedrog en trouw.
Schrijver: Salman Rushdie
Oorspronkelijke titel: The satanic verses
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789020423631
Uitgever: Veen
De familie Golden
Nero Golden, een mysterieuze, puissant rijke weduwnaar uit Mumbai, strijkt vlak na de inauguratie van Barack Obama met zijn drie zonen neer in een villa naast een weelderige tuin in New York. Ze zijn Mumbai ontvlucht nadat de vrouw van Golden omkwam bij de beruchte aanslagen op het luxe hotel - maar ook omdat de weduwnaar zijn leven er niet meer zeker was.

Van begin af aan is buurman René, een documentairemaker op zoek naar zijn volgende onderwerp, gefascineerd door het luxe leven van de familie Golden. De komst van een bevallige Russische gymnaste en de geboorte van een vierde zoon, doet de dynastie wankelen.

Tegelijkertijd roeren zich duistere krachten in het land en komt er aan een ander gouden tijdperk abrupt een einde met de opkomst van een roekeloze, mediageile schurk met een onmogelijke haarkleur en make-up.
Schrijver: Salman Rushdie
Oorspronkelijke titel: The Golden house
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789025450915
Ebook: 9789025451189
Uitgever: Atlas Contact
De grond onder haar voeten
Aan het begin van De grond onder haar voeten komt Vina Aspara, een beroemde en alom geliefde zangeres, terecht in een verwoestende aardbeving. Vanaf dat moment zal niemand haar ooit nog zien, ook Ormus Cama niet, de minnaar die zijn hele leven in de muziek naar haar blijft zoeken.

Het verhaal wordt verteld door de fotograaf Rai, Ormus' jeugdvriend en Vina's minnaar. Zijn stem, vol verhalen, beelden, mythen, woede, wijsheid, humor en liefde, is misschien wel de werkelijke hoofdpersoon van het boek. Terwijl hij de geschiedenis van Vina en Ormus vertelt, geeft hij zijn eigen geheimen prijs, onthult hij zijn waarheden en toont hij zijn eeuwige verlangens.

Dit is een even gelaagde als fantasierijke roman, die een prachtig beeld geeft van de veranderende tijdgeest, van de cultuurverschillen tussen Oost en West en ook van de geschiedenis van de popmuziek. Het is een verhaal over liefde, dood, kunst en rock-'n-roll en tegelijk een briljante hervertelling van de mythe van Orpheus en Eurydice.
Schrijver: Salman Rushdie
Oorspronkelijke titel: The ground beneath her feet
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789025413583
Uitgever: Atlas Contact
De laatste zucht van de Moor
Het begon met de verdrinking van de overgrootvader Francisco, verzwolgen door de kolkende lagune die tegen zijn eilandvilla klotste; en met het rampzalige familieconflict dat daarop volgde, een epische strijd die uitmondde in brandende cashewnootboomgaarden, smeulende kardemombosjes en moord.

Zo raakte een familie verdeeld, niet alleen door hebzucht en geheimen, maar ook door krijtlijnen bij wijze van grens over vloeren getrokken en zakken specerijen dwars over binnenhoven gestapeld, als waren het verdedigingswerken. (Jaren later zou ook Bombay in vlammen opgaan, slachtoffer van zijn eigen fatale verdeeldheid.)

Eénmaal per jaar, hoog boven de samengedromde feestvierende menigte, haar witte haar wapperend als lange, losse leuzen, rinkelende zilveren belletjesbanden om haar enkels, danste Aurora haar rebellie tegen India's immense verdorvenheid. En met haar magische houtskool en olieverf probeerde ze te helen wat niet-heel-te-houden-was, op tentoonstellingswanden de geheimen van haar familie en tijd bloot te leggen.

Van het paradijs van zijn moeders legendarische salon tot de luchttuin van zijn almachtige vader boven in een torenhoge glazen wolkenkrabber, gebouwd door onzichtbare mannen - het adembenemende verhaal van de Moor vertelt de vaak bizarre maar altijd aangrijpende lotgevallen van zijn familie en de tragikomische verwikkelingen veroorzaakt door de liefde.

De laatste zucht van de Moor getuigt van een nog briljanter verbeeldingskracht dan Middernachtskinderen en De duivelsverzen en is een ongelooflijk ambitieus, grappig, satirisch en gevoelig boek. Het is een liefdeslied voor een verdwijnende wereld, maar ook haar laatste lofzang...
Schrijver: Salman Rushdie
Oorspronkelijke titel: The Moor's last sigh
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789025410711
Uitgever: Atlas Contact
De verleidster van Florence
De Mogol van de liefde, zo noemt de jonge Europeaan zich, die als verstekeling aan boord van een schip terechtkomt om het als vorst te verlaten. Dit is het begin van een schelmenroman die zich al snel ontpopt tot een koningsdrama. Want de jongeman komt een troon opeisen: hij beweert het kind te zijn van een vergeten prinses, de Zwartogige, die ooit een Florentijnse huursoldaat had verleid en daarom de verleidster van Florence werd genoemd.

Kan het bestaan, een oosterse koning met westerse wortels? Wat gebeurt er wanneer Florence en Delhi samengaan? Bestond de verleidster wel? En zo niet: kan de jonge Mogol dan wel blijven leven? Het zijn vragen waar Salman Rushdie misschien wel zijn mooiste boek omheen heeft gebouwd.

In De verleidster van Florence worden de glorie van de Italiaanse renaissance en de hoogtijdagen van de Indiase traditie in een meesterlijke stijl opgetrokken. Het is een verhaal van bedrog, moord, intrige - en van erotiek, geloof en verfijning. Maar vooral is De verleidster van Florence het bewijs dat de botsing tussen Oost en West ook pure schoonheid kan opleveren.
Schrijver: Salman Rushdie
Oorspronkelijke titel: The enchantress of Florence
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789025470036
Uitgever: Atlas Contact


Grimus
Grimus is de opmerkelijke debuutroman van Salman Rushdie die nu voor het eerst in Nederlandse vertaling verschijnt. Het is een ambitieus opgezette roman waarin de kiem wordt gelegd voor zijn latere romans.

Wiekende Arend, een jonge indiaan, drinkt een elixir en wordt onsterfelijk. Hij reist de daaropvolgende zevenhonderd jaar over de aardbol en arriveert ten slotte op Kalfeiland, dat wordt geregeerd door de mysterieuze en duistere Grimus. Wiekende Arend onderneemt een queeste om oog in oog met de heerser te komen.
Schrijver: Salman Rushdie
Oorspronkelijke titel: Grimus
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789025436513
Uitgever: Atlas Contact
Middernachtskinderen
De hoofdpersoon in deze roman is Saleem Sinai, die klokslag middernacht op 15 augustus 1947 wordt geboren. Het is het moment dat India onafhankelijk wordt. Saleem meent dan ook dat hij een bepalende rol in het land gaat vervullen.

Maar hij is niet de enige: er zijn op datzelfde moment duizend-en-één middernachtskinderen geboren. Allen beschikken zij over bovennatuurlijke eigenschappen. Saleem zelf is sterk telepathisch en staat met hen in verbinding. Als dit vermogen door een neusoperatie verloren gaat, blijkt zijn reukorgaan zo fijngevoelig dat hij zelfs de gevoelens van anderen kan ruiken.

Zo wordt Saleem het raakpunt van twee sferen. Enerzijds de nieuwe Indiase bovenlaag, die de macht uitoefent zoals de Engelsen dat deden en anderzijds het 'oude' India, bevolkt door waarzeggers, bedelaars en fakirs.

In deze twee sferen beschrijft Rushdie de eerste dertig turbulente jaren van India's geschiedenis als onafhankelijke staat. De bloedige godsdiensttwisten, de afscheidingen, de staatsgrepen. Saleem staat er voortdurend met zijn grote neus bovenop.
Midnight's Children - 2012
Regisseur: Deepa Mehta
Cast: Rajat Kapoor, Vansh Bhardwaj, Anupam Kher, e.a.
Schrijver: Salman Rushdie
Oorspronkelijke titel: Midnight's children
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789020425352
Uitgever: Veen
Oost, west
In deze bundel korte verhalen beschouwt Salman Rushdie de twee werelden waarin hij leeft, die soms samenvallen, soms heel ver van elkaar verwijderd zijn. Met een kwetsbaarheid die het hart rechtstreeks raakt, beschrijft hij hun raakvlakken en de - komische en tragische - misverstanden die hen scheiden en verbinden.

Een riksjajongen droomt ervan een filmster in Bombay te zijn, terwijl in een futuristisch land filmbeelden werkelijkheid worden en de prijs van de waarde van het leven wordt bepaald op een veiling. Twee bevriende Indiase diplomaten die in hun kinderjaren in de fantasiewereld van Star Trek leefden, worden onderdeel van een verdwenen universum van geweld en samenzwering; en Hamlets hofnar valt eveneens ten prooi aan moorddadige intriges.

In Rushdies caleidoscopische wereld kan een Indiase goeroe een Welshman met rood haar zijn, terwijl Christopher Columbus wordt getransformeerd tot een immigrant met hoop op gouden bergen aan de andere kant van de oceaan. Een jonge Pakistaanse vrouw ziet op tegen een reis naar Engeland om haar onbekende echtgenoot te ontmoeten; een oudere Indiase vrouw in Londen kiest tussen de liefde en haar vaderland.
Schrijver: Salman Rushdie
Oorspronkelijke titel: East, west
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789025409630
Uitgever: Atlas Contact
Quichot

Sam DuChamp, auteur van middelmatige spionageboeken, wekt ene Quichot tot leven: een hoffelijke, gepensioneerde handelsreiziger die bezeten is van de realityster Salma R.

Met zijn (denkbeeldige) zoon Sancho begeeft Quichot zich op een queeste dwars door trumpiaans Amerika, om zijn liefde aan Salma te betuigen. Samen trotseren vader en zoon de gevaren van het "Tijdperk van Alles-Is-Mogelijk'. Ondertussen heeft hun schepper, die in een midlifecrisis verkeert, zijn eigen problemen.

Net zoals Cervantes 'Don Quichot' bedoelde als satire op zijn maatschappij neemt Salman Rushdie het huidige Amerika op de korrel: een land dat balanceert op de rand van een morele afgrond, in een tijdperk waarin feiten buitengewoon moeilijk te onderscheiden zijn van fictie. Quichot is hét boek voor onze warrige tijd.

Schrijver: Salman Rushdie
Oorspronkelijke titel: Quichotte
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789025458355
Ebook: 9789025458362
Uitgever: Atlas Contact
Schaamte
Drie personages die beurtelings hoofdfiguur en bijfiguur zijn, worden aan elkaar verbonden door leven en dood, liefde en haat, door dagelijkse zaken en metafysische gebeurtenissen. Allegorieën, sprookjes, politieke geschiedenissen en dagelijkse voorvallen worden tot één verhaal samengesmeed.

Omar Khayyam Shakil, geboren uit drie moeders, heeft zijn leven lang het gevoel dat hij 'op het punt staat van de wereld af te vallen'; Iskander Harappa, westers en decadent opgevoed, besluit op zijn 40ste jaar zijn leven in dienst te stellen van zijn land en Raza Hyder, fel voorvechter van de theocratie in zijn land, moet ten slotte toch bezwijken voor het volk dat zijn hoofd eist.
Schrijver: Salman Rushdie
Oorspronkelijke titel: Shame
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789020437546
Uitgever: Veen


Shalimar de clown
India - dat is de naam die Max Ophuls, voormalig ambassadeur van de Verenigde Staten in India, aan zijn dochter heeft gegeven. Het is een naam die ze tegen wil en dank met zich meedraagt want zij hoort eerder bij de nieuwe wereld dan bij de oude; in haar geval Kashmir. Deze tegenstelling vormt het uitgangspunt voor een spannende politieke thriller.

Shalimar de clown vertelt een adembenemend verhaal dat reikt van Kashmir tot Californië, en van de Tweede Wereldoorlog tot het ontstaan van hedendaags islamitisch terrorisme, het verhaal van een ambitieuze dorpsschone uit Kashmir die haar jeugdliefde tot beroepsterrorist maakt.

Zoals in al zijn grote werken, verweeft Salman Rushdie de persoonlijke verhalen met de wereldgeschiedenis en verschaft daarmee zowel diep inzicht in de menselijke drijfveren als in de belangrijke vragen van onze tijd. Shalimar de clown is Rushdie op zijn allerbest.
Schrijver: Salman Rushdie
Oorspronkelijke titel: Shalimar the clown
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789025426538
Uitgever: Atlas Contact
Twee jaar, acht maanden en 28 nachten
In de nabije toekomst, nadat New York is getroffen door een zware storm, ontdekt een nuchtere hovenier dat zijn voeten de grond niet meer raken. Een stripboekschrijver wordt wakker in zijn slaapkamer en ziet een geheimzinnig wezen dat lijkt op zijn eigen creatie. Een verleidelijke rijke-mannen-verslindster wordt geronseld om krachten te bestrijden die het voorstellingsvermogen te boven gaan.

Zonder het te weten stammen zij allemaal af van grillige, wispelturige, lichtzinnige wezens, de jinns, die in een parallelle wereld leven, door een dunne sluier afgescheiden van de onze. Wanneer de grens tussen de werelden definitief wordt doorbroken, zullen de kinderen van de jinns een belangrijke rol spelen in een grootse oorlog tussen rede en religie, licht en duister.

Rushdies roman, geïnspireerd op de traditionele ‘wonderverhalen’ uit het Oosten, is een satirisch, vrolijk en bovenal prachtig eerbetoon aan de kracht van verhalen, en een meesterwerk over eeuwenoude conflicten die ook de huidige wereld beheersen.
Schrijver: Salman Rushdie
Oorspronkelijke titel: Two years eight months and 28 nights
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789025446031
Ebook: 9789025446260
Uitgever: Atlas Contact
Woede
Woede is een roman over een oude, diepe liefde die misgelopen is, over een tweede, verknipte hartstocht die gebaseerd is op een misvatting en over een derde, hartstochtelijke liefde die weleens heel goed zou kunnen uitpakken.

Woede is een roman over wat woede kan doen met een mensenleven: de persoonlijke woede die menselijke relaties vergiftigt, de psychotische woede die moordenaars voedt, de sociale woede die geboren wordt uit gefrustreerde verwachtingen, de creatieve woede die onze grootste talenten ontketent en de politieke woede die revoluties veroorzaakt en hele steden in de as legt.

Woede schetst een actueel portret van een leven aan het begin van het derde millennium, van een wereldstad in een tijd van schijnbaar eindeloze welvaart die paradoxaal genoeg in het dagelijks bestaan van veel mensen ook een tijd is van dorheid.

* Woede is een uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van de Boekenweek 2001.
Schrijver: Salman Rushdie
Oorspronkelijke titel: Fury
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789074336635
Uitgever: CPNB

JeugdboekenHaroen en de zee van verhalen
Rasjied Chaliefa is verteller in een stad zo triest dat de bewoners haar naam niet meer weten. Rasjied is er beroemd om zijn opgewekte humeur en zijn stroom verhalen. Maar zijn vrouw Soraja en hun zoon Haroen geloven niet zo erg in al zijn verhalen: wat heb je aan verhalen die niet eens waar zijn? Als Soraja er niet met de broodnuchtere en saaie bovenbuurman vandoor was gegaan, zou het gezin Chaliefa het vrolijkste zijn gebleven van de hele stad. Maar nu droogt de fantasierijke verhalenstroom van Rasjied op en hij wordt somber als ieder ander in die trieste stad.

Rasjied trekt weg met zijn zoon Haroen naar het verre K-stad om daar zijn geluk te beproeven. Ze brengen de nacht door op een sprookjesachtig meer in een zwaneboot, waar Haroen wakker wordt van een eigenaardig geluid in de badkamer. Hij treft daar een watergeest aan met een blauwe snor en een Engelse sleutel, die bezig is de kraan van de verhalenstroom af te sluiten. Zijn vader had het abonnement opgezegd, beweert de watergeest, en dus wordt hij afgesloten. Nu begrijpt Haroen waarom zijn vader stil viel en hij besluit zijn uiterste best te doen om hem de gave van het woord weer terug te bezorgen.

Hij vertrekt stiekem naar de oceaan van verhalen, reist op de rug van Maarmans de Hopvogel naar het land van het licht en het land van de duisternis. In het land van de duisternis heerst stilte, de burgers hebben er zwijgplicht en niemand durft zijn mond te roeren. In het land van het licht zegt een ieder wat hij wil, daar heerst vrijheid van meningsuiting en daar vindt Haroen zijn vaders woorden terug.

Het is duidelijk dat Rushdie met dit verhaal, dat hij oorspronkelijk voor zijn tienjarige zoon schreef, in de vorm van een fabel zijn visie geeft op de gebeurtenissen sinds februari 1989. De verwijzingen naar zijn magnum opus De duivelsverzen in dit verhaal zijn legio. Haroen en de zee van verhalen is een sprookjesachtige vertelling, die geschikt is voor kinderen, maar over de hoofden van die kinderen heen spreekt Rushdie op nogal evidente wijze de volwassenen toe. Kortom het is een boek voor alle leeftijden.
Schrijver: Salman Rushdie
Oorspronkelijke titel: Haroun and the sea of stories
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789020425437
Uitgever: Veen
Luka en het levensvuur
Wanneer Luka's vader, de beroemde verhalenverteller Rasjied Khalifa, in een diepe slaap valt waaruit hij maar niet ontwaakt, begint de twaalfjarige Luka aan een onbekend avontuur om het leven van zijn vader te redden. Het is een levensgevaarlijke tocht naar het hart van de Magische Wereld, om te stelen wat niemand ooit heeft kunnen bemachtigen: het Levensvuur.

Tijdens zijn wonderbaarlijke reis maakt Luka veel vrienden, maar ook talloze vijanden. Met hulp van zijn beer (die Hond heet), een hond (die Beer heet) en een roodharige prinses met een vliegend tapijt, moet Luka de gevaren op zijn weg overwinnen. En dat zijn niet de minste: zo moet hij zelfs de Dood zien te verslaan. Slaagt Luka erin de tocht te volbrengen en het leven van zijn vader te redden?

Voor zijn oudste zoon schreef Salman Rushdie de prachtige jeugdroman Haroen en de zee van verhalen, voor zijn jongste zoon heeft hij nu Luka en het levensvuur geschreven.
Schrijver: Salman Rushdie
Oorspronkelijke titel: Luka and the fire of life
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789026127793
Uitgever: De Fontein

Non-FictieDe glimlach van een jaguar
De glimlach van een jaguar is het verslag van de reis die Salman Rushdie in 1986 ondernam naar Nicaragua.

De schrijver raakte vooral gefascineerd door het bovennatuurlijke in de Latijns-Amerikaanse maatschappij waarbij hij achtervolgd wordt door spoken, les krijgt over Tagore en de lokale mythen, geniet van poëzie en na de ontmoetingen met veel verschillende mensen zich bewust is van de verwantschap die hij voelt met de Nicaraguaanse bevolking.
Schrijver: Salman Rushdie
Oorspronkelijke titel: The jaguar smile
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789020422245
Uitgever: Veen
De grens over
Bundeling van essays uit de periode 1992-2002.

Grote schrijvers overschrijden grenzen en laten zich niet door religie, nationalisme, conservatisme, rassen- of sekseverschillen beperken, meent Salman Rushdie.

In zijn nieuwste essays, die in Over de grens verzameld zijn, zoekt hij naar die intellectuele vrijheid, fantasie en liefde die culturen openbreekt en verbindt. Verhelderend en gedreven laat hij zich uit over uit uiteenlopende onderwerpen als de ondergang van de roman, de gewelddadige relatie tussen India en Pakistan, popmuziek, globalisering, de haat van de islam, en schrijvers als Arthur MilIer, Hanif Kureishi en V.S. Naipaul.

Hij verdedigt universele waarden als schoonheid en tolerantie en veroordeelt de kortzichtigheid en agressie die voortkomt uit het fundamentalisme van alle tijden.
Schrijver: Salman Rushdie
Oorspronkelijke titel: Step across this line
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789025415082
Uitgever: Atlas Contact
Is er dan niets meer heilig?
In februari 1989 maakte de toenmalige leider van de islamitische wereld, Ayatollah Khomeini, het doodvonnis over schrijver Salman Rushdie bekend. Volgens de geestelijke leiding van de islam had Salman Rushdie in zijn roman De duivelsverzen het heilige gedachtengoed van de islam dodelijk beledigd. Daar kon wat hem betreft niets anders dan een fatwa het antwoord op zijn.

Binnen enkele dagen meldden zich links en rechts vrijwilligers om deze voor sommigen heilige en voor anderen bloeddorstige taak ten uitvoer te brengen. De schrijver restte niets anders dan in de onderduik een veilig heenkomen te zoeken. Op de vlucht voor de dood leidde hij een opgejaagd en dag en nacht zwaar bewaakt bestaan.

Een jaar later, terwijl de schrijver nog in leven en de Ayatollah reeds overleden is, maar het doodvonnis nog onverkort van kracht is, blikt Salman Rushdie terug op wat er nu ècht gebeurd is. Want zijn geval behelst niet enkel de onbegrijpelijk scherpe reactie van enkelen op een boek, maar een fundamenteel conflict van de hele westerse cultuur.

Hij schreef een uitvoerige apologie, In goed vertrouwen, en de tekst voor een lezing, Is er dan niets meer heilig?, die hij echter niet zelf kon uitspreken. Deze beide teksten, die een even aangrijpend relaas van Rushdie's huidige bestaan als een minutieuze analyse van het aan de dag getreden conflict bevatten, worden hier bijeengebracht.
Schrijver: Salman Rushdie
Oorspronkelijke titel: In good faith / Is nothing sacred?
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789020419573
Uitgever: Veen
Joseph Anton: een memoir
Op Valentijnsdag 1989 werd Salman Rushdie gebeld door een BBC-journalist die hem vertelde dat hij 'ter dood veroordeeld' was door de ayatollah Khomeini. Voor het eerst hoorde hij het woord 'fatwa'. Wat had hij misdaan? Hij had een roman geschreven, De duivelsverzen, die 'tegen de islam, de Profeet en de Koran' gericht zou zijn.

Zo begint het ongelooflijke verhaal van een schrijver die moest onderduiken en om de haverklap moest verhuizen, beschermd werd door de politie, en die niet onder zijn eigen naam kon leven. Hij koos de voornamen van twee van zijn favoriete schrijvers, Conrad en Tsjechov, om zijn alias te vormen: Joseph Anton.
Hoe gaat dat, leven met zo'n dreiging boven je hoofd? Hoe moet je schrijven, hoe kun je nog liefhebben? Hoeveel invloed heeft de wanhoop en hoe vecht je terug? Wie zijn zijn vrienden onder de uitgevers, journalisten, schrijvers, politici - en wie laten hem vallen?

In dit opmerkelijke boek vertelt Rushdie voor de eerste keer het verhaal over zijn strijd voor de vrijheid van meningsuiting. Het is een eerlijk, spannend, grappig maar vooral een belangrijk boek. Want met Rushdie begon een dramatisch conflict tussen de fundamentalistische islam en het Westen dat de wereld nog steeds tekent.
Schrijver: Salman Rushdie
Oorspronkelijke titel: Joseph Anton: a memoir
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789025436957
Uitgever: Atlas Contact
Taal van de waarheid

Essays 2003-2020

Salman Rushdie wordt gevierd als een verteller van de hoogste orde, die waarheden over onze samenleving en cultuur belicht door zijn prachtige, vaak zinderende proza. In deze verzameling brengt hij inzichtelijke en inspirerende essays, kritieken en toespraken samen die zijn relatie met het geschreven woord belichten en zijn plaats als een van de meest originele denkers van onze tijd verstevigen.

Taal van de waarheid brengt stukken bijeen die tussen 2003 en 2020 zijn geschreven. De verzameling toont het intellectuele engagement van Rushdie tijdens een periode van belangrijke culturele verschuivingen. Rushdie onderzoekt wat schrijvers zoals Shakespeare, Cervantes, Samuel Beckett, Eudora Welty en Toni Morrison voor hem hebben betekend, zowel op de pagina als - soms - in levenden lijve. Uit een breed scala aan onderwerpen een liefdesbrief aan de literatuur zelf.

Schrijver: Salman Rushdie
Oorspronkelijke titel: Languages of truth
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789025459925
Uitgever: Atlas Contact


Vaderland in de verbeelding
Zeventig kortere en langere essays uit de periode 1981-1991 over literatuur, schrijvers en hun positie (ook politiek) in de wereld.
Schrijver: Salman Rushdie
Oorspronkelijke titel: Imaginary homelands
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789020425499
Uitgever: Veen