Boekenplank:
Kies

Boeken van Amitav Ghosh

Meer over Amitav Ghosh

Genre: Roman

Website: Amitav Ghosh


Overzicht

  • Bengaals vuur, of De macht van de rede - The circle of reason
  • Het Calcutta-chromosoom - The Calcutta chromosome
  • Het glazen paleis - The glass palace
  • Het hongerig getij - The hungry tide
  • Liefdeslijnen - The shadow lines

Ibis Trilogie

  1. Zee van papaver - Sea of poppies
  2. Rivier van mist - River of smoke
  3. Vloed van vuur - Flood of fire

Non-Fictie

  • Na de tsunami - The town by the sea
Non-Fictie

gedetailleerd overzicht

OverzichtBengaals vuur, of De macht van de rede
In zijn Oostbengaalse geboortedorpje wordt Alu - de weesjongen met het hoofd als een aardappel - door zijn oom opgevoed in de westerse ideeënwereld van rede en wetenschap. Na zijn gedwongen vlucht uit India merkt hij in een olieboom staatje waartoe een klakkeloos overnemen van westerse ideeën kan leiden: een catastrofe. Wanneer Alu aan het slot is teruggekeerd naar India weet hij dat je westerse rationaliteit, technologie en maatschappelijke ideeën niet straffeloos kunt overplanten naar het chaotische India. Met deze eerste roman ontlokte Amitav Ghosh (Calcutta 1956) zijn buitenlandse critici uiterst lovende besprekingen. Zij roemden zijn fantasie, zijn aanstekelijk enthousiasme voor bonte taferelen, zijn liefde en aandacht voor de meest uiteenlopende karakters, de vrolijkheid waarmee hij zich door zijn creatieve verbeelding laat meeslepen, zijn onvergetelijke metaforen, zijn talrijke blijken van perfecte taalbeheersing. Neem bijvoorbeeld de scène in het boek waarin Alu zijn eerste seksuele ervaring heeft achter het weefgetouw, zijn vriendinnetje Maya op schoot. En maar weven (sneller, sneller, roept Maya), omdat haar vader in het naastgelegen vertrek geen argwaan mag krijgen. Of de beschrijving van de zwaarlijvige, zwarte bordeelhoudster Zindi de Appel, die haar weelderige gestalte bij voorkeur in ruime gewaden hult: 'Wanneer zij zich voortbeweeg, ziet zij eruit als een migrerend bedoeïenenkamp'.
Schrijver: Amitav Ghosh
Oorspronkelijke titel: The circle of reason
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 90-269-4619-8
Uitgever: Wereldvenster
Het Calcutta-chromosoom
De Egyptische computerdeskundige Antar komt tijdens zijn werkzaamheden bij toeval op het spoor van zijn oud-collega Murugan. Die is jaren geleden op raadselachtige wijze verdwenen in Calcutta, waar hij onderzoek deed naar zijn grote passie: het leven en werk van de wetenschapper Ronald Ross. In 1902 won Ross de Nobelprijs voor Geneeskunde na zijn ontdekking dat malaria wordt overgebracht door muggen. Zijn onderzoek hield echter niet op bij deze ontdekking. Als Antar het spoor van Murugan volgt, stuit hij op ongrijpbare krachten die Ross het werken onmogelijk wilden maken. Maar waarom? De waarheid omtrent wat zich precies heeft afgespeeld in Ross' benauwde laboratoria brengt bovendien de ware aard van het Calcutta-chromosoom aan het licht: de sleutel tot onsterfelijkheid. In Het Calcutta-chromosoom beschrijft Amitav Ghosh in een duizelingwekkende vaart en met uiterste precisie het verloop van de speurtocht naar het Calcutta-chromosoom - van het negentiende-eeuwse India tot het New York van de eenentwintigste eeuw.
Schrijver: Amitav Ghosh
Oorspronkelijke titel: The Calcutta chromosome
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-5501-390-0
Uitgever: BZZTôH
Het glazen paleis
Het glazen paleis vertelt het verhaal over de teloorgang van Birma's zelfstandigheid in 1885. Het koninkrijk werd verslagen door de Engelsen en bij India gevoegd. Verteller is een jonge Indiër, Rajkumar, die meedoet aan de plundering van 'het glazen paleis', de trots van Birma. Hij komt in aanraking met het naar India verbannen hof en leert zo een meisje kennen, dat hij jaren later terugbrengt naar Birma, waar een nieuwe agressor wacht: Japan.
Schrijver: Amitav Ghosh
Oorspronkelijke titel: The glass palace
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-351-2227-5
Uitgever: Bakker
Het hongerig getij
In de Golf van Bengalen ligt een uitgestrekte archipel van eilanden, de Sundarbans genaamd. In dat gebied vermengen de wateren van de Himalaya zich met het inkomend getij van de zee. Dagelijks verdwijnen duizenden hectaren oerwoud in het water, om uren later weer droog te vallen. De plaatselijke kolonisten geloven dat wie zonder zuiver hart het waterlabyrint in gaat, niet terugkeert. De komst van Piya Roy, een jonge, onafhankelijke vrouw, Indiaas van geboorte maar Amerikaans opgevoed, en Kanai Dutt, een zakenman uit Delhi, verstoort de gevoelige balans van het lokale leven. Piya wil ecologisch onderzoek doen in de uitgestrekte en gevaarlijke Sundarbans, en laat zich daarbij begeleiden door Fokir, een ongeletterde man uit de omgeving. Kanai wordt haar vertaler. Vanaf dat moment begint het tij te keren. Piya's zoektocht naar de biologische omstandigheden wordt vooral een zoektocht naar zichzelf.
Schrijver: Amitav Ghosh
Oorspronkelijke titel: The hungry tide
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-446-0492-9
Uitgever: Prometheus
Liefdeslijnen
Liefdeslijnen is een onvervalst liefdesverhaal dat zich afspeelt in Engeland en India, met in de hoofdrollen de naamloze ik-figuur, zijn nichtje Ila en zijn neef Tridib. De ik-figuur - die opgroeit in de jaren zestig en tot volwassenheid komt in Londen - is verliefd op Ila; een liefde die oneindig en onverbiddelijk is. Maar Ila wordt ook bemind door een Engelse jongen met wie ze opgroeide. Tridib is verliefd op het zusje van de Engelse jongen, en zo sluit de cirkel in dit verhaal over twee families in Londen en Calcutta; de liefde van de ene persoon voor de andere wisselt, verandert en kleurt ieders leven. Ghosh beschrijft Calcutta nooit zoals een Europeaan dat zou doen, hij blijft altijd binnen een Indiase optiek; het is juist Londen dat exotisch overkomt, met zijn vreemde inwoners en rituelen. * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel De liefdeslijnen.
Schrijver: Amitav Ghosh
Oorspronkelijke titel: The shadow lines
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-351-2513-4
Uitgever: Bakker

Ibis TrilogieZee van papaver
Het reusachtige Engelse schip de Ibis staat op het punt een bij voorbaat tumultueuze reis over de Indische Oceaan te maken. Het doel is om tegen China ten strijde te trekken in een grimmig conflict dat later de Eerste Opiumoorlog (1839-1842) zou gaan heten. De bemanning van het schip bestaat uit een bonte stoet personages: zeevaarders, verstekelingen, koelies en criminelen. In een tijd van koloniale onrust brengt het lot een groep mensen uit India en het Westen samen: van de berooide Indiase vorst Neel tot de bevrijde Amerikaanse slaaf Zachary en van de gevluchte, jonge Indiase vrouw Deeti tot de vurige Française Paulette. Terwijl de oude familiebanden steeds minder belangrijk worden, groeit de saamhorigheid tussen de jaházbhai, de broeders van het schip. Dit epische, historische avontuur speelt zich af op de woeste golven van de Indische Oceaan, op de welige papavervelden langs de Ganges en in de exotische achtersteegjes van China. Maar het is bovenal het brede scala aan fascinerende personages dat Zee van papaver tot een zo rijke, adembenemende leeservaring maakt.
Schrijver: Amitav Ghosh
Oorspronkelijke titel: Sea of poppies
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-234-3075-9
Uitgever: De Bezige Bij
Rivier van mist
In september 1838 worden de opvarenden van het opiumvrachtschip de Anahita en de Ibis, een schip dat een lading gevangenen en contractarbeiders uit Calcutta naar Mauritius vervoert, door een storm op de Indische Oceaan overvallen. Als de zee weer rustig is, zijn vijf passagiers verdwenen. Rivier van mist is een meeslepende roman met een rijke schakering aan personages, die de lezer onderdompelt in de betoverende wereld van de opiumhandel in de negentiende eeuw. We maken kennis met buitenlandse handelaren in Fan-kwei-town, een kleine buitenlandse enclave in Kanton, die rijk zijn geworden door opium en koste wat kost hun machtspositie willen verdedigen. We volgen Bahram Modi, een rijke parsische koopman uit Bombay, zijn half-Chinese zoon Ah Fatt en de wees Paulette. De Eerste Opiumoorlog ligt ondertussen op de loer.
Schrijver: Amitav Ghosh
Oorspronkelijke titel: River of smoke
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789023478843
Uitgever: De Bezige Bij
Vloed van vuur
Het is 1839 en de spanning tussen China en Brits-Indië is tot het kookpunt gestegen door het algehele verbod op opiumsmokkel. Er is geen oplossing in zicht en de Britse overheid verklaart China de oorlog. Eén van de benodigde schepen voor de Eerste Opiumoorlog, de Hind, vaart naar het Oosten, van Bengalen naar China. Tijdens de tumultueuze tocht komt een gevarieerde groep reizigers samen, elk met een eigen reden voor zijn aanwezigheid. Onder deze mensen bevinden zich Zachary Reid, een berooide zeeman op zoek naar zijn eerste liefde en Shireen Modi, een vastberaden weduwe die onderweg is naar China om de erfenis van haar ex-man op te strijken.
Schrijver: Amitav Ghosh
Oorspronkelijke titel: Flood of fire
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789023494553
Uitgever: De Bezige Bij

Non-FictieNa de tsunami
Bij de allesverwoestende tsunami van 26 december 2004 werden ook de Andamanen en Nicobaren getroffen, een eilandengroep die zich uitstrekt over een afstand van 700 kilometer in de Golf van Bengalen, tussen Birma en Atjeh. Op sommige eilanden is er sinds het stenen tijdperk eigenlijk niets veranderd. Zelfs na de grote ramp wenst de bevolking geen enkele inmenging van buitenaf. Direct na de ramp bezocht de Indiaas-Amerikaanse schrijver Amitav Ghosh de hoofdstad van de eilandengroep, Port Blair, en het eiland Groot-Nicobar. Na de tsunami is het aangrijpende verslag van zijn verblijf in het rampgebied. In zijn woorden dringen de verschrikkelijke gevolgen van de gebeurtenis nog dieper door.
Schrijver: Amitav Ghosh
Oorspronkelijke titel: The town by the sea
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-446-0640-9
Uitgever: Prometheus