Boekenplank:
Kies

Boeken van Anita Nair

Meer over Anita Nair

Genre: Roman

Website: http://www.anitanair.net


Overzicht

  • De damescoupé - Ladies coupé
  • Een beter mens - The better man
  • Kom naar bed, mijn lief - Satyr of the subway
  • Minnares - Mistress
  • Wanneer de cyclonen komen - Lessons in forgetting

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe damescoupé
Akhila is vijfenveertig en alleenstaand. Ze werkt als belastingklerk. Nooit heeft ze haar eigen leven kunnen leiden - ze is altijd de dochter, de kostwinnner, de tante, de zus. Tot ze op een dag een enkele reis naar Kanyakumari koopt, een badplaats in het uiterste zuidwesten van India. In de intieme atmosfeer van een coupé in de nachttrein waar alleen vrouwen in mogen - de damescoupé - stelt Akhila haar reisgenoten de vraag die haar al haar hele volwassen leven bezighoudt: kan een vrouw 'single' blijven en gelukkig zijn, of heeft ze een man nodig om zich een compleet mens te voelen? Ze krijgt de meest uiteenlopende antwoorden. De damescoupé voert de lezer tot in het hart van het hedendaagse India. Tegelijkertijd laat Nair zien dat de dilemma's waarmee vrouwen te maken hebben in hun relaties met hun mannen, moeders, vrienden, werkgevers en kinderen overal ter wereld hetzelfde zijn.
Schrijver: Anita Nair
Oorspronkelijke titel: Ladies coupé
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-295-3638-1
Uitgever: De Arbeiderspers
Een beter mens
Een beter mens speelt zich af in een ingedut plattelandsdorpje in het noorden van Kerela, India. Mukundan, een gepensioneerd ambtenaar, wordt door omstandigheden gedwongen terug te keren naar zijn geboortedorp, dat hij op zijn achttiende was ontvlucht. Eenmaal terug in het huis van zijn voorvaderen wordt hij geplaagd door de herinnering aan zijn moeder, die door zijn vader verlaten werd voor een andere vrouw. Hij raakt geoberdeerd door het idee dat hij niet voldaan heeft aan de verwachtingen van zijn vader, en deze gedachte brengt hem tot vertwijfeling. Dan verschijnt Bhasi ten tonele, huisschilder en genezer. Tussen de twee mannen groeit een breekbare maar allesverterende vriendschap.
Schrijver: Anita Nair
Oorspronkelijke titel: The better man
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-295-3679-9
Uitgever: De Arbeiderspers
Kom naar bed, mijn lief
Voor haar allereerste verhalenbundel Kom naar bed, mijn lief ontving Anita Nair in 1997 meteen een beurs voor het Virginia Center of Creative Writing in Amerika. Haar roman De damescoupé zorgt enkele jaren later in India voor een hoop opwinding en kritiek. Nair laat zich weinig gelegen liggen aan de literaire canon en de mening van anderen, maar bezit wel een ongelooflijk verteltalent. En dat maakt haar verhalen behalve aards en onbeschaamd ook altijd magisch en verrassend. Met de cadans en de muzikaliteit van haar zinnen hypnotiseert ze je, en voor je het weet vind je het meer dan aannemelijk dat een nachtvlinder het woord tot je richt en dat er in de ondergrondse van New York een sater woont.
Schrijver: Anita Nair
Oorspronkelijke titel: Satyr of the subway
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-5672-259-3
Uitgever: Signatuur
Minnares
Christopher Stewart, reisboekenauteur, komt naar het Near-the-Nila Resort in Kerala om Koman te ontmoeten, Radha's oom en een beroemd kathakali-danser. Vanaf de eerste ontmoeting is zowel de mooie Radha als haar oom geïntrigeerd door de mysterieuze Chris met zijn cello - ongebruikelijke bagage voor India - en zijn onophoudelijke vragen over Komans verleden. De driehoek die ontstaat sluit Radha's echtgenoot Shyam buiten. Hij verafgoodt Radha, maar kan alleen maar hulpeloos toezien hoe Radha Chris benadert op een manier die Shyam zelf niet kent. Koman ziet en vertelt aan de hand van kathakalikarakters wat zich voor zijn ogen afspeelt en ontvouwt stukje bij beetje zijn eigen vreemde, zeer bewogen levensgeschiedenis.
Schrijver: Anita Nair
Oorspronkelijke titel: Mistress
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 978-90-5672-207-4
Uitgever: Signatuur
Wanneer de cyclonen komen
Meera is een mooie, leuke, goed verzorgde corporate wife met een succesvolle carrière als kookboekenschrijfster. Op een dag komt haar echtgenoot na een feestje niet thuis en verlaat haar. Ineens is ze in haar eentje verantwoordelijk voor haar kinderen, maar ook voor haar moeder en grootmoeder, plus het Lilac House, hun oude familiehuis in Bangalore. Professor J.A. Krishnamurthy, kortweg JAK, is een bekend onderzoeker op het gebied van cyclonen. Hij zit op een heel ander traject in het leven. In een slaapkamer thuis ligt zijn negentienjarige dochter Smriti in een coma, nadat ze door een stel jongens zwaar is mishandeld tijdens een vakantie. Rondom dat incident staat een muur van zwijgen en angst, en de rouwende vader wordt in zijn zoektocht naar de ware toedracht noch door de lokale politie terzijde gestaan, noch door de vriend van zijn dochter. Door een aantal toevalligheden draaien en kolken de levens van Meera en JAK om elkaar heen, onvoorspelbaar en onontkoombaar als een cycloon, en waar aanvankelijk alleen leegte en wanhoop leken te heersen, ontstaat voorzichtig iets van een nieuw begin.
Schrijver: Anita Nair
Oorspronkelijke titel: Lessons in forgetting
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-5672-358-3
Uitgever: Signatuur

Gerelateerde schrijvers