Boekenplank:
Kies

Boeken van Anita Nair

Meer over Anita Nair

Genre: Roman

Geboren: 1966

Geboorteland: India

Website: Anita Nair


Overzicht

  • De damescoupé - Ladies coupé
  • De wreedheid van het hart - Cut like wound
  • Een beter mens - The better man
  • Idris, hoeder van het licht - Idris, keeper of the light
  • Kom naar bed, mijn lief - Satyr of the subway
  • Minnares - Mistress
  • Wanneer de cyclonen komen - Lessons in forgetting

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe damescoupé
Akhila is vijfenveertig en alleenstaand. Ze werkt als belastingklerk. Nooit heeft ze haar eigen leven kunnen leiden - ze is altijd de dochter, de kostwinner, de tante, de zus. Tot ze op een dag een enkele reis naar Kanyakumari koopt, een badplaats in het uiterste zuidwesten van India.

In de intieme atmosfeer van een coupé in de nachttrein waar alleen vrouwen in mogen - de damescoupé - stelt Akhila haar reisgenoten de vraag die haar al haar hele volwassen leven bezighoudt: kan een vrouw 'single' blijven en gelukkig zijn, of heeft ze een man nodig om zich een compleet mens te voelen? Ze krijgt de meest uiteenlopende antwoorden.

De damescoupé voert de lezer tot in het hart van het hedendaagse India. Tegelijkertijd laat Nair zien dat de dilemma's waarmee vrouwen te maken hebben in hun relaties met hun mannen, moeders, vrienden, werkgevers en kinderen overal ter wereld hetzelfde zijn.
Schrijver: Anita Nair
Oorspronkelijke titel: Ladies coupé
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789029536387
Uitgever: De Arbeiderspers
De wreedheid van het hart

Het is ramadan. In het centrum van Bangalore, in Shivaji Nagar, wordt een jonge prostitué vermoord. En hij zal niet de enige zijn. Al snel stapelen de lijken zich op. Rechercheur Borei Gowda, ooit de scherpzinnigste agent van de stad maar nu aan de verkeerde kant van de veertig, is meer geïnteresseerd in z'n Old Monk-rum en geliefde Bullet-motor dan in het verschuiven van politiedossiers. Gowda ziet een patroon in de seriemoorden, maar hij weet dat hij bij elke stap tegen lusteloosheid en spot op moet boksen en ook tegen zijn eigen humeurigheid, als hij tenminste de moordenaar wil vinden voor er weer een lijk opduikt.

De wreedheid van het hart speelt zich af in de krochten en stank van Bangalore, in een tijdsbestek van 38 dagen; te beginnen bij de eerste dag van de ramadan en te eindigen bij Maria-Geboorte. Met een groot aantal onvergetelijke personages - Gowda's assistent, onderofficier Santosh, ambtenaar Ravikumar, zijn broer Chikka, zijn handlanger King Kong, de eunuch Akka - is dit een meedogenloze psychologische thriller zoals we nog niet eerder tegen zijn gekomen in Indiase fictie.

Schrijver: Anita Nair
Oorspronkelijke titel: Cut like wound
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789056724665
Uitgever: Signatuur
Een beter mens
Een beter mens speelt zich af in een ingedut plattelandsdorpje in het noorden van Kerela, India. Mukundan, een gepensioneerd ambtenaar, wordt door omstandigheden gedwongen terug te keren naar zijn geboortedorp, dat hij op zijn achttiende was ontvlucht.

Eenmaal terug in het huis van zijn voorvaderen wordt hij geplaagd door de herinnering aan zijn moeder, die door zijn vader verlaten werd voor een andere vrouw. Hij raakt geobsedeerd door het idee dat hij niet voldaan heeft aan de verwachtingen van zijn vader, en deze gedachte brengt hem tot vertwijfeling.

Dan verschijnt Bhasi ten tonele, huisschilder en genezer. Tussen de twee mannen groeit een breekbare maar allesverterende vriendschap.
Schrijver: Anita Nair
Oorspronkelijke titel: The better man
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789029536790
Uitgever: De Arbeiderspers
Idris, hoeder van het licht

Het is het jaar 1659. Idris, een zeer bereisde Somalische koopman, ontmoet door een speling van het lot zijn zoon Kandavar, die hij niet kende. Kandavar is de vrucht van een middernachtelijk rendez-vous in Malabar, India, nu bijna tien jaar geleden. Omdat Idris zo dicht mogelijk bij zijn zoon in de buurt wil zijn, sluit hij zich aan bij het huishouden, tot diens oom hem vraagt de jongen op andere gedachten te brengen in zijn droom om krijger te worden.

Idris neemt zijn zoon dan mee op een reis die hen van Malabar naar Ceylon brengt, van Toothukudi naar de mijnen van Golkonda - en daar ontmoet Idris zijn nieuwe liefde. Zal hij de moed hebben haar achter te laten om mee terug te reizen naar het land van zijn zoon, en naar een onzekere toekomst?

Schrijver: Anita Nair
Oorspronkelijke titel: Idris, keeper of the light
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789025448240
Ebook: 9789025448257
Uitgever: Atlas Contact
Kom naar bed, mijn lief
Voor haar allereerste verhalenbundel Kom naar bed, mijn lief ontving Anita Nair in 1997 meteen een beurs voor het Virginia Center of Creative Writing in Amerika. Haar roman De damescoupé zorgt enkele jaren later in India voor een hoop opwinding en kritiek.

Nair laat zich weinig gelegen liggen aan de literaire canon en de mening van anderen, maar bezit wel een ongelooflijk verteltalent. En dat maakt haar verhalen behalve aards en onbeschaamd ook altijd magisch en verrassend. Met de cadans en de muzikaliteit van haar zinnen hypnotiseert ze je, en voor je het weet vind je het meer dan aannemelijk dat een nachtvlinder het woord tot je richt en dat er in de ondergrondse van New York een sater woont.
Schrijver: Anita Nair
Oorspronkelijke titel: Satyr of the subway
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 789056722593
Uitgever: Signatuur


Minnares
Christopher Stewart, reisboekenauteur, komt naar het Near-the-Nila Resort in Kerala om Koman te ontmoeten, Radha's oom en een beroemd kathakali-danser. Vanaf de eerste ontmoeting is zowel de mooie Radha als haar oom geïntrigeerd door de mysterieuze Chris met zijn cello - ongebruikelijke bagage voor India - en zijn onophoudelijke vragen over Komans verleden.

De driehoek die ontstaat sluit Radha's echtgenoot Shyam buiten. Hij verafgoodt Radha, maar kan alleen maar hulpeloos toezien hoe Radha Chris benadert op een manier die Shyam zelf niet kent.

Koman ziet en vertelt aan de hand van kathakalikarakters wat zich voor zijn ogen afspeelt en ontvouwt stukje bij beetje zijn eigen vreemde, zeer bewogen levensgeschiedenis.
Schrijver: Anita Nair
Oorspronkelijke titel: Mistress
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789056722074
Uitgever: Signatuur
Wanneer de cyclonen komen
Meera is een mooie, leuke, goed verzorgde corporate wife met een succesvolle carrière als kookboekenschrijfster. Op een dag komt haar echtgenoot na een feestje niet thuis en verlaat haar. Ineens is ze in haar eentje verantwoordelijk voor haar kinderen, maar ook voor haar moeder en grootmoeder, plus het Lilac House, hun oude familiehuis in Bangalore.

Professor J.A. Krishnamurthy, kortweg JAK, is een bekend onderzoeker op het gebied van cyclonen. Hij zit op een heel ander traject in het leven. In een slaapkamer thuis ligt zijn negentienjarige dochter Smriti in een coma, nadat ze door een stel jongens zwaar is mishandeld tijdens een vakantie. Rondom dat incident staat een muur van zwijgen en angst, en de rouwende vader wordt in zijn zoektocht naar de ware toedracht noch door de lokale politie terzijde gestaan, noch door de vriend van zijn dochter.

Door een aantal toevalligheden draaien en kolken de levens van Meera en JAK om elkaar heen, onvoorspelbaar en onontkoombaar als een cycloon, en waar aanvankelijk alleen leegte en wanhoop leken te heersen, ontstaat voorzichtig iets van een nieuw begin.
Schrijver: Anita Nair
Oorspronkelijke titel: Lessons in forgetting
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789056723583
Uitgever: Signatuur

Gerelateerde schrijvers