Boekenplank:
Kies

Boeken van Toby Litt

Meer over Toby Litt

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Website: Toby Litt


Overzicht

  • Dodenzang - Deadkidsongs
  • Een hogere macht
  • Geesteskind - Ghost story
  • Hospitaal - Hospital
  • Ik ben de drummer van de band Okay - I play the drums in a band called Okay
  • Overspel - Corpsing
  • Zelfbeeld - Finding myself

gedetailleerd overzicht

OverzichtDodenzang
Dodenzang is het verhaal van vier elfjarige jongens ergens in de jaren '70, in het Britse dorpje Amplewick. Matthew, Paul, Peter en Andrew zijn gefascineerd door de oorlog. Zó erg dat ze er zelf één beginnen en Bende vormen. Hun vijand: volwassenen. Meer bepaald hun eigen ouders of - in het geval van Matthew - grootouders.
Andrews vader is de uitzondering die de regel bevestigt. Hij is generaal-majoor van Bende en volgens de jongens dan ook Beste Vader. Zijn levensvisie is die van hen. Hij is het ook die de "manschappen" traint en ze dus - in de geesten van de kids - op een oorlog voorbereidt. Wanneer één van hen dood gaat, is voor Bende D-day aangebroken.
'Er kwam oorlog en we moesten zorgen dat we daar klaar voor waren. Hoe konden we weten dat onze Oorlog, toen hij kwam, niet werd uitgevochten op de wegen en straten van Amplewick maar in onze eigen huizen, onze keukens, onze slaapkamers? Het zou een glorieuze Oorlog worden, dat wel, maar zonder daverende explosies, zonder medailles, parades, gejuich, vrijheid. Zeker, er lag glorie in het verschiet. Meer dan genoeg glorie voor allemaal, als we er allemaal aan hadden willen deelnemen. En voordat de Oorlog voorbij was, zouden twee van ons dood zijn.'
Dodenzang is een hedendaagse hervertelling van Lord of the Flies met een vleugje Nick Hornby. Het is het verhaal over vier elfjarige jongens, leden van Bende, die opgroeien op het Engelse platteland van de jaren zeventig. Aan hun jeugdig paradijs, en hun onschuld, komt plotseling een eind als een van hen verongelukt. Vanaf dat punt raakt het verhaal in een stroomversnelling en is de lezer er niet langer zeker van wie wat vertelt aan wie.
Schrijver: Toby Litt
Oorspronkelijke titel: Deadkidsongs
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-414-0691-3
Uitgever: Ambo | Anthos
Een hogere macht
Lees de grappige, spannende, slimme en sexy verhalen van de veelzijdige, talentvolle Engelse schrijver Toby Litt. Deze kennismakingsbundel biedt een selectie van zijn beste verhalen uit de bundels Adventures in Capitalism en Exhibitionisme, alsmede een niet eerder gepubliceerd verhaal en een fragment uit Geesteskind.
In al Litts verhalen is sprake van een schijnbaar normale situatie die langzamerhand transformeert tot een bizarre gebeurtenis, zodat ze de lezer verbijsterd achterlaten.
Schrijver: Toby Litt
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-414-0947-5
Uitgever: Ambo | Anthos
Geesteskind
Met een frisse start in hun nieuwe huis aan de kust hebben Agatha en Paddy veel om naar uit te kijken. Maar als de aannemer is vertrokken en ze het huis betrekken, is hun leven op meerdere manieren veranderd.
Een persoonlijke tragedie dreigt alles wat ze zorgvuldig hebben opgebouwd te vernietigen en het lijkt erop dat alleen een klein wonder hun relatie kan redden. Worstelend om het verlies van hun kind te accepteren dreigen zij tegelijkertijd elkaar en hun vriendenkring te verliezen.
Geesteskind verhaalt over pijn en liefde, intimiteit en vervreemding. Toby Litt liet zich inspireren door gebeurtenissen uit zijn eigen leven, waardoor dit een eerlijk en uiterst ontroerend boek is geworden, over wat het betekent lief te hebben en te rouwen.
Schrijver: Toby Litt
Oorspronkelijke titel: Ghost story
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-414-0941-6
Uitgever: Ambo | Anthos
Hospitaal
Een traumahelikopter vervoert een man naar het ziekenhuis. Hij is met zware verwondingen aan zijn hoofd gevonden in een park. De patiënt wordt geopereerd door een beroemde specialist en zijn traumateam: de knappe hersenchirurg, een jonge verpleegkundige, die verliefd op hem is, en een anesthesiste, die zij als haar liefdesrivale ziet.
Als de man op de operatietafel, buiten bewustzijn maar nog niet hersendood, voor zijn leven vecht, wordt een paar zalen verderop een jongen naakt wakker in zijn bed en gaat op verkenningstocht door het ziekenhuis.
Een verhaal dat min of meer gewoon begint, wordt een droomvisioen waarin personages en gebeurtenissen niet blijken te zijn wat ze lijken.
Schrijver: Toby Litt
Oorspronkelijke titel: Hospital
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-414-1191-4
Uitgever: Ambo | Anthos
Ik ben de drummer van de band Okay
Clap, drummer van een Canadese rockband, is de aimabele tegenpool van de ijdele zanger Syph en wordt vaak over het hoofd gezien. Seks en drugs passeren de revue, maar dat is niet waar het in deze roman echt over gaat. Vanuit het perspectief van de drummer kijken we naar het reilen en zeilen van een rockband en alle relationele perikelen die op de achtergrond meespelen. Toby Litt schept er duidelijk genoegen in om de interviews met de rocksterren en de dialogen met de fans met lichte overdrijving en ironie vast te leggen.
Litts roman is een feest van herkenning: een roman vol nostalgie, die doet terugverlangen naar de tijd van ongepolijste popbands en rauwe rock-'n-roll. Toby Litt, zoals altijd een speelse verteller, grijpt de muziek aan om te mijmeren over thema's als mannelijkheid, spiritualiteit en het proces van ouder worden.
Ik ben de drummer van de band Okay is een nostalgische speurtocht naar geluk die lezers van alle generaties zal aanspreken.
Schrijver: Toby Litt
Oorspronkelijke titel: I play the drums in a band called Okay
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-414-1389-5
Uitgever: Ambo | Anthos


Overspel
'De eerste kogel boorde zich ongeveer vijf centimeter onder de linkerborst in het lichaam van mijn ex-vriendin Lily - zesentwintig, beroemd, beeldschoon. Het was op een vrijdag aan het eind van augustus - een warme avond met veel blote huid. Lily en ik zaten tegenover elkaar op de bovenverdieping van Le-Corbusier, een te-modieus-om-modieus-te-zijn modern Frans restaurant op de helft van Frith Street, Soho.
Toen de eerste kogel in Lily binnendrong, draaide ik me om en keek naar de schutter. Zijn kleding was van dayglo stretch lycra. Hij droeg een valhelm, een spiegelende zonnebril en een luchtvervuilingsmasker. Hij was een fietskoerier - in zijn hand had hij een zwart en zilverkleurig pistool - en hij schoot op de vrouw van wie ik nog steeds hield.'
In Overspel beschrijft Toby Litt op scherpe en cynische wijze de verrichtingen van de amateur-detective en manipulator Conrad. Hij ontleedt op minutieuze wijze de hedendaagse wereld van pretentievol theater, trendy restaurants en zogenaamde vrienden en weet daarbij prachtige oneliners aan het papier toe te vertrouwen.
Schrijver: Toby Litt
Oorspronkelijke titel: Corpsing
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-414-0816-9
Uitgever: Ambo | Anthos
Zelfbeeld
'Ik ben niet van plan een echte roman te schrijven. In plaats daarvan wordt het een fictionalisering van iets wat echt gebeurd is. Niet iets wat al gebeurd is, maar iets wat zál gebeuren, omdat ik het laat gebeuren. Mijn idee: je betaalt me een aanzienlijk voorschot, waarvan ik een deel gebruik om een groot huis aan zee te huren. Vervolgens nodig ik een aantal van mijn vrienden uit om een maand helemaal gratis te komen logeren.
Ik kies mijn personages zorgvuldig uit: een paar stelletjes, vier alleenstaande biseksuelen, een stuk of twee egoïsten, een enkele drama queen, iemand met zelfmoordneigingen, een excentriekeling, iemand die wat ouder is, minstens één andere professionele schrijver (minder succesvol dan ik). Mix dat alles door elkaar. Giet er alcohol bij. En - voila - cocktailtijd.'
Deze brief schrijft Victoria, een redelijk succesvol auteur, aan haar redacteur. Wat Victoria vergeet te vertellen is dat het hele huis wordt volgehangen met camera's en microfoons die op Big Brother-achtige wijze alle handelingen van de logés van minuut tot minuut vastleggen...
Omdat de redacteur ook letterlijk in het boek een rol krijgt, ontstaat er een ingenieuze, bijna interactieve roman waarin we kennismaken met de ego's, onbetrouwbaarheid en dubbele agenda's van alle betrokkenen.
Op een prachtige, onnavolgbare wijze kruipt Toby Litt in de huid van een jonge, vrouwelijke auteur op zoek naar roem en rijkdom. Met deze hilarische zwarte komedie bewijst Litt opnieuw dat hij tot de beste jonge auteurs van Engeland behoort. Niet voor niets werd hij door het literaire tijdschrift Granta uitgeroepen tot "Best of Young British Novelists".
Schrijver: Toby Litt
Oorspronkelijke titel: Finding myself
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-414-0775-8
Uitgever: Ambo | Anthos