Boekenplank:
Kies

Boeken van Ali Smith

Ali Smith werd is geboren in Inverness, Schotland. Vier van haar romans werden genomineerd voor de Man Booker Prize. Smith woont in Cambridge.

Meer over Ali Smith

Genre: Roman

Geboren: 1962

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

 • Als niet dan zou - There but for the
 • De eerste persoon en andere verhalen - The first person and other stories
 • De toevallige - The accidental
 • Het een als het ander - How to be both
 • Hotel Wereld - Hotel World
 • Meisje ontmoet jongen - Girl meets boy

Seasonal

 1. Herfst - Autumn
 2. Winter - Winter
 3. Lente - Spring
 4. Zomer - Summer
 5. Gezelschap - Companion piece

gedetailleerd overzicht

OverzichtAls niet dan zou
Stel dat je een dinertje geeft en een vriend van een vriend brengt een onbekende mee. De man lijkt een aangename gast. Stel dat deze onbekende halverwege de avond naar boven gaat en zich opsluit in een van jouw slaapkamers. En er niet meer uit komt. Stel dat je hem daar dagen-, weken-, maandenlang niet uit krijgt. Als het al ooit zal lukken.

Miles Garth is die man. Hij is de onbekende die zich in een lieflijk huis in Greenwich opsluit. Maar wie is deze Miles?

Als niet dan zou is een satirische én barmhartige roman. Ali Smith heeft een scherp oog voor menselijke verhoudingen en een schitterend talent om ze te beschrijven. In wervelend proza schetst ze hoe mensen navigeren tussen hoop en vrees, tussen groots en intiem, tussen cliché en gratie.
Schrijver: Ali Smith
Oorspronkelijke titel: There but for the
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789045800684
Uitgever: Mouria
De eerste persoon en andere verhalen
Ali Smith bewijst in De eerste persoon dat er maar weinig woorden nodig zijn om een volledig verhaal te vertellen. Kleine gebeurtenissen - een kind dat verlaten lijkt in de supermarkt, een pakje dat verkeerd bezorgd wordt - hebben grote gevolgen. Ali Smith schrijft met humor en verve over verlangens, liefde, angst en andere menselijke eigenschappen.

De eerste persoon bevat twaalf meesterwerkjes in klein formaat; voor in de trein, voor het slapengaan, voor ieder moment dat iemand aangenaam verrast wil worden.
Schrijver: Ali Smith
Oorspronkelijke titel: The first person and other stories
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789045800677
Uitgever: Mouria
De toevallige
De familie Smart is een disfunctioneel gezin waarvan ieder lid een geheim met zich meedraagt. De vakantie is dan ook geen succes totdat Amber zich bij hen voegt, de vrouw van wie niemand weet wie zij is of voor wie zij komt. Zij zal ieders leven veranderen.

Evenals in Hotel Wereld geeft Ali Smith een unieke stem aan ieder personage en het zijn die individuele stemmen die samen het volledige verhaal vertellen. De toevallige is niet alleen een ontroerende en humoristische roman, het is ook een lofzang op het leven en de dood.
Schrijver: Ali Smith
Oorspronkelijke titel: The accidental
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789045851129
Uitgever: Mouria
Het een als het ander

In Het een als het ander vertelt Ali Smith twee levensverhalen: dat van het Engelse tienermeisje George anno 2013 en van Renaissanceschilder Francesco anno 1460.

George, die onlangs haar moeder heeft verloren, raakt gefascineerd door het werk van Francesco, terwijl de schilder het rouwende meisje vanuit een andere dimensie observeert. Beide levensverhalen raken op onverwachte manieren met elkaar verstrengeld.

Schrijver: Ali Smith
Oorspronkelijke titel: How to be both
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789025444853
Uitgever: Atlas Contact
Hotel Wereld
Vijf vrouwen: vier van hen zijn levend, drie van hen zijn vreemdelingen voor elkaar, twee van hen zijn zusters, één van hen is dood.

De dood van Sara Wilby, door een val in een liftschacht, brengt hen bij elkaar. Haar zuster Clare wil weten wat er gebeurd is. En hoewel de depressieve receptioniste Lise slechts vage herinneringen aan Sara heeft, is ze wel bereid haar te helpen.

En dan is er nog Else die op straat leeft, in een wereld waar de woorden van langgestorven dichters centraal staan. Ze wordt geholpen door Penny, een copywriter op een reclamebureau die een kamer in het hotel heeft.
Schrijver: Ali Smith
Oorspronkelijke titel: Hotel World
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789045849416
Uitgever: Mouria


Meisje ontmoet jongen
Meisje ontmoet jongen is deel van de reeks 'Mythen' waarin bekende auteurs gevraagd is een zelfgekozen mythe te hervertellen.

Een meisje ontmoet een jongen. Het is het oudste verhaal van de wereld. Maar wat gebeurt er als een oud verhaal onder compleet nieuwe omstandigheden verteld wordt?

Ali Smiths hervertelling van een van de metamorfosen van Ovidius is een verhaal over vloeibaarheid, over meisjes en jongens, meisjes en meisjes, liefde en verandering. Meisje ontmoet jongen is grappig en verfrissend, poëtisch en politiek: een mythe over metamorfosen, zich afspelend in moderne tijden.
Schrijver: Ali Smith
Oorspronkelijke titel: Girl meets boy
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789023427209
Uitgever: De Bezige Bij

SeasonalHerfst

De 101-jarige Daniel Gluck en de 32-jarige Elisabeth hebben een bijzondere vriendschap. Elisabeth leerde Daniel kennen toen ze acht was. Hij was haar buurman, en deze belezen, enthousiaste kunstverzamelaar nam haar mee in zijn wereld van kunst en literatuur. Als Elisabeth naast een slapende Daniel in het verzorgingshuis zit, dringt de betekenis van de gesprekken die ze als kind met hem had tot haar door. Van hem leerde ze wat het leven waardevol maakt, en hij voedde ook haar belangstelling voor kunst, met name voor de popartkunstenares Pauline Boty over wie ze haar afstudeerscriptie heeft geschreven.

Daarnaast kijken we mee met de surreële ijldromen van Daniel, waarin tijd, ruimte, taal en natuur door elkaar heen spelen. De meest hilarische pagina's zijn gewijd aan Elisabeths benadering van alledaagse beslommeringen, waarin Ali Smith met grimmige ironie de kille politieke verhoudingen na de Brexit en de dolgedraaide bureaucratie aan de kaak stelt.

Herfst is met vaart en humor geschreven, maar stemt ook tot nadenken over onze moderne tijd. Het is een inspirerende ideeënroman over een innige vriendschap.

Schrijver: Ali Smith
Oorspronkelijke titel: Autumn
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789044636604
Uitgever: Prometheus
Winter

Winter is het tweede boek uit Ali Smiths schitterende seizoencyclus, na de Man Booker Prize-favoriet Herfst. Wat de plot en de meeste personages betreft is het geen vervolg, maar de romans hebben wel vergelijkbare thema's, en ook in Winter keert de liefde voor kunst terug.

Vier mensen - twee oude zussen, een zoon van een van hen en een buitenstaander - vieren samen kerst in een kast van een huis in Cornwall, ook al zijn ze eigenlijk vreemden voor elkaar. Wordt het vrede op aarde voor hen?

De winter maakt dingen scherper zichtbaar. Ali Smiths Winter werpt een warme, wijze, vrolijke en compromisloze blik over ons post truth-tijdperk in een tijdloos verhaal over herinneringen, kunst en liefde.

Schrijver: Ali Smith
Oorspronkelijke titel: Winter
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789044637953
Uitgever: Prometheus
Lente

Wat is de verbindende factor tussen Katherine Mansfield, Charlie Chaplin, Shakespeare, Rilke, Beethoven, Brexit, het heden, het verleden, het noorden, het zuiden, het oosten, het westen, een man die treurt om een verloren tijd, een vrouw die verstrikt zit in de moderne tijd?

De lente. De grote koppelaar.

Met oog voor de migratie van verhalen in de loop van de tijd en voortbordurend op Pericles, een van de meest resistente en speelse stukken van Shakespeare, vertelt Ali Smith het onmogelijke relaas van een onmogelijke tijd. In een tijd van muren en lockdown gooit Smith de deur open. De tijd waarin we leven verandert de natuur. Zal deze tijd ook de natuur van verhalen veranderen?

Hoop doet leven.

Schrijver: Ali Smith
Oorspronkelijke titel: Spring
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789044642186
Uitgever: Prometheus
Zomer

In het heden weet Sacha dat de wereld in de problemen zit. Haar broertje Robert is een en al problemen. Hun vader en moeder hebben problemen. Ondertussen is de wereld in meltdown - en de echte meltdown is nog niet eens begonnen. In het verleden, een heerlijke zomer. Een andere broer en zus weten dat ze in geleende tijd leven.

Dit is een verhaal over mensen op de rand van verandering. Ze zijn familie, maar ze denken dat ze vreemden zijn. Dus: waar begint familie? En wat hebben mensen die denken dat ze niets gemeen hebben gemeen? Zomer.

Schrijver: Ali Smith
Oorspronkelijke titel: Summer
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789044644999
Uitgever: Prometheus
Gezelschap

Gezelschap is een ode aan ‘gezelschap’ in al zijn tijdloze en hedendaagse, legendarische en ongrijpbare, boeiende en steeds veranderende vormen.

Het boek is een vervolg op een unieke prestatie, haar seizoenencyclus - Herfst, Winter, Lente en Zomer -, boeken die zo dicht mogelijk bij de echte tijd werden geschreven en uitgegeven, tussen 2016 en 2020, en die de tijd waarin we leven absorbeerden en weerspiegelden.

Schrijver: Ali Smith
Oorspronkelijke titel: Companion piece
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789044648720
Ebook: 9789044648737
Uitgever: Prometheus