Boekenplank:
Kies

Boeken van Rachel Cusk

Meer over Rachel Cusk

Genre: Roman

Geboren: 1967

Geboorteland: Canada


Overzicht

 • Arlington Park - Arlington Park
 • De Bradshaw-variaties - The Bradshaw variations
 • De gelukkigen - The lucky ones
 • Het buitenleven - The country life
 • In de beste familie - In the fold
 • Tweede plaats - Second place

Faye Trilogie

 1. Contouren - Outline
 2. Transit - Transit
 3. Kudos - Kudos

Non-Fictie

 • Coventry - Coventry
 • In het land van moeders - A life's work
 • Het laatste avondmaal - The last supper
 • Nasleep - Aftermath

Dubbel uitgegeven titels

 • Een levenswerk - zie In het land van moeders
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtArlington Park
In de lommerrijke en dure Engelse buitenwijk Arlington Park werken de mannen, voeden de vrouwen de kinderen op en lijkt iedereen zich te gedragen zoals het hoort. Maar zijn de mensen die in deze schijnbaar ideale buurt wonen echt gelukkig?

Het tegendeel lijkt eerder het geval. Juliet heeft besloten zich tegen de afwezigheid van de mannen in het gezinsleven te verzetten. Amanda stort zich op het huishouden om haar dwangmatige gedachten aan de dood te verdringen. Solly herontdekt haar vrouwelijkheid bij een Italiaanse kamerhuurder en Maisie is de wanhoop nabij door het besef dat alle schoonheid onherroepelijk zal vergaan.

Al deze kwetsbare levens worden in de loop van één regenachtige dag overzien en becommentarieerd door Christine, wier verstoorde maar spitsvondige geest door Arlington Park rondwaart.
Schrijver: Rachel Cusk
Oorspronkelijke titel: Arlington Park
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789023421924
Uitgever: De Bezige Bij
De Bradshaw-variaties
Thomas Bradshaw heeft zijn baan opgezegd en is huisvader geworden om voor zijn achtjarige dochter Alexa te zorgen en zich te wijden aan zijn pianospel. Zijn schoonouders ergeren zich aan zijn artistieke aspiraties en aan de rolverwisseling met zijn vrouw Tonie, die een veeleisende baan heeft aan de universiteit. Is dit wel goed voor Alexa en voor het gezin als geheel?

Hun twijfels worden bevestigd als Tonie zichzelf ontwikkelt als ambitieuze carrièrevrouw. Al snel raakt ze los van het huiselijke leven en ze ontdekt mogelijkheden die tot voor kort ondenkbaar waren.
Schrijver: Rachel Cusk
Oorspronkelijke titel: The Bradshaw variations
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789023456742
Uitgever: De Bezige Bij
De gelukkigen
In De gelukkigen komen de levens van vijf mannen en vrouwen samen: een vrouw telt de dagen van haar zwangerschap af in de gevangenis, een jonge vader laat zijn prille gezin in de steek, een dochter gaat op zoek gaat naar haar verloren jeugd, een moeder onthoudt haar dochter steun en troost, en een echtgenote lijdt in stilte.

Rode draad in deze vijf levens is het echtpaar Victor en Serena Porter. Victor is advocaat, zijn vrouw journaliste. Serena's dagelijkse column in de krant is immens populair bij miljoenen lezers. Daarin doet ze openhartig haar huiselijk leven uit de doeken, ook als haar man, een bekend advocaat, aan een dodelijke ziekte blijkt te lijden.

Hun relatie staat model voor de dilemma's waarmee de vijf overige personages worstelen, zoals de spanning tussen het publieke en persoonlijke, tussen liefde en moraliteit.
Schrijver: Rachel Cusk
Oorspronkelijke titel: The lucky ones
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789023412281
Uitgever: De Bezige Bij
Het buitenleven
Stella Benson beantwoordt een advertentie uit de krant en verruilt van de ene op de andere dag haar stadsleven in Londen voor een bestaan in een klein dorpje in Sussex. Ze wordt oppas van de heetgebakerde Martin bij de bijzondere familie Madden.

Stella heeft hoge verwachtingen van haar nieuwe baan, maar het wordt haar al snel duidelijk dat het plattelandsleven niets voor haar is. Waarom heeft ze er dan voor gekozen om haar huis en baan te verlaten? Wat is de reden dat ze alle banden met haar ouders verbroken heeft? En waarom weigert ze over haar verleden te spreken?
Schrijver: Rachel Cusk
Oorspronkelijke titel: The country life
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789023428985
Uitgever: De Bezige Bij
In de beste familie
Michael heeft een autistische zoon en een vrouw die er steeds meer minnaars op na houdt, maar pas wanneer het balkon op een dag spontaan van de voorgevel afbreekt, beseft hij dat er iets goed mis is met zijn gezin.

Hij komt zijn vroegere vriend Adam Hanbury tegen, die hem thuis uitnodigt. Michael is altijd jaloers geweest op de creatieve en uitbundige sfeer in Adams familie, maar tot zijn verbazing blijken ook zij verdeeld door oeverloze familieconflicten.

Michael ziet in dat hij moet kiezen: de mythe van het gelukkige gezinnetje voortzetten óf de realiteit onder ogen zien en een nieuwe weg inslaan. Maar wat zal zijn vrouw daarvan vinden?
Schrijver: Rachel Cusk
Oorspronkelijke titel: In the fold
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789023422327
Uitgever: De Bezige Bij


Tweede plaats

M en haar excentrieke echtgenoot Tony nodigen de kunstenaar L uit om tijdelijk zijn intrek te nemen in hun ‘tweede plaats’, een afgelegen huisje met uitzicht over zee, vlak bij hun eigen woning. Wanneer de kunstenaar de uitnodiging eindelijk aanvaardt, komt hij niet alleen, maar samen met zijn aantrekkelijke, jeugdige assistente.

M komt erachter dat de kunstenaar vreemd genoeg weigert om haar te schilderen, hij lijkt er zelfs alles aan te doen om M te vermijden. Zijn gedrag tegenover Tony en de rest van de familie is vaak grillig en lomp en als de irritaties over en weer toenemen, wordt pijnlijk duidelijk waar ieders grenzen liggen.

Tweede plaats is een duistere komedie die laat zien wat het betekent om niet op nummer een te staan in wat voor relatie dan ook, of het nu die tussen één kunstenaar en de mensen om hem heen is, tussen een moeder en een dochter, of tussen een man en een vrouw.

Schrijver: Rachel Cusk
Oorspronkelijke titel: Second place
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789403131016
Uitgever: De Bezige Bij

Faye TrilogieContouren
Een schrijver reist hartje zomer naar Athene om er enkele dagen een schrijfcursus te geven. Zonder veel van haar eigen zielenroerselen prijs te geven, doet ze verslag van gesprekken die ze voert met mensen die ze tijdens haar verblijf ontmoet: de man naast haar in het vliegtuig, enkele Griekse vrienden en bekenden, een dichteres, een gastdocent, de cursisten van de zomeracademie.

Zij vertellen over hun angsten, verlangens en mislukkingen. In de verstikkende hitte van de lawaaiige stad schetsen deze verschillende stemmen een spannend tableau van het menselijk leven, een tableau waarin langzaamaan en steeds intrigerender de vrouw zichtbaar wordt die deze verhalen optekent.

Contouren is een roman over relaties, verlies, herinnering en het verband tussen ons leven en de verhalen die wij erover vertellen.
Schrijver: Rachel Cusk
Oorspronkelijke titel: Outline
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789023442943
Ebook: 9789023442950
Uitgever: De Bezige Bij
Transit
Nadat haar huwelijk uiteen is gevallen, verhuist een schrijver met haar kinderen naar Londen. Deze verhuizing is een katalysator van een aantal veranderingen - persoonlijk, artistiek en alledaags - en gaandeweg probeert ze een nieuwe realiteit voor zichzelf en haar kinderen te creëren.

In de stad wordt ze geconfronteerd met een manier van leven die ze tot die tijd heeft kunnen vermijden, maar ook met vragen over kwetsbaarheid en macht, de dood en nieuwe kansen. Het leidt tot een gevecht om zichzelf weer te verbinden met het leven.
Schrijver: Rachel Cusk
Oorspronkelijke titel: Transit
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789023417804
Ebook: 9789023419686
Uitgever: De Bezige Bij
Kudos

In een vliegtuig luistert een vrouw naar het verhaal van de onbekende passagier naast haar: over zijn werk, zijn huwelijk, zijn dochter en de nacht waarin hij zijn hond moest begraven. De vrouw, Faye, is onderweg naar Europa om interviews te geven over haar nieuwe boek.

Eenmaal daar aangekomen spreekt ze met mensen over kunst, familie, politiek, liefde, over plezier en verdriet, en over gerechtigheid en onrecht. Ze praat over zaken die er werkelijk toe doen in het leven. Deze conversaties, de laatste met haar zoon, komen samen in een prachtig, majestueus slotstuk.

Schrijver: Rachel Cusk
Oorspronkelijke titel: Kudos
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789403132402
Ebook: 9789403141107
Uitgever: De Bezige Bij

Non-FictieCoventry

In Coventry worden voor het eerst de essays van Rachel Cusk gebundeld, een rijke verzameling stukken van een van de belangrijkste schrijvers van dit moment over onderwerpen als gender, familieleven, politiek en literatuur. Het resultaat is onverschrokken, erudiet en fascinerend en vormt de perfecte aanvulling op haar geprezen romans.

Schrijver: Rachel Cusk
Oorspronkelijke titel: Coventry
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789403174600
Uitgever: De Bezige Bij
In het land van moeders
In het land van moeders is het antwoord op alle bijbels voor modern ouderschap: ontroerend, geestig, scherpzinnig en provocerend, maar vooral onsentimenteel.

Het moederschap is een tegenstrijdige ervaring: het is zowel alledaags als mysterieus, fascinerend, saai, komisch en rampzalig tegelijkertijd. De geboorte van haar kind maakte bij Rachel Cusk een reeks verwarrende gevoelens los. Ze ontdekte dat niets haar had voorbereid op de vreemde werkelijkheid van het moederschap. Daarom besloot ze haar eerste jaar als moeder te beschrijven.

Haar jaar moederschap is een verslag in vele verhalen: een afscheid van vrijheid, slaap en tijd; een les in nederigheid en hard werken; een reis naar de wortels van de liefde; en vooral een leerschool in slechte raad, huilen, borstvoeding en nooit meer alleen zijn.
Schrijver: Rachel Cusk
Oorspronkelijke titel: A life's work
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789023415770
Uitgever: De Bezige Bij
Het laatste avondmaal
Rachel Cusk besluit samen met haar gezin een grote reis door Italië te maken. Om op zoek te gaan naar kunst en de betekenis daarvan, om de eeuwige routine te ontvluchten en om een ander pad voor de toekomst te vinden.

Cusk schrijft over de bekende Italiaanse fenomenen (de eindeloos lange rijen bij het Vaticaan en de kunstschatten van meesters als Piero della Francesca en Tintoretto), maar ook over de ervaring een nieuwe taal te leren, de Cucina Italiana en de vragen die het reizen bij haar losmaken. Hoe kan het dat de oude kunst nog altijd inspireert en waar komt het verlangen om te reizen en te ontsnappen aan het dagelijks bestaan eigenlijk vandaan?

Het laatste avondmaal is een persoonlijk reisverslag van een van de belangrijkste hedendaagse Engelse schrijfsters een boek over kunst en over de liefde, een boek over de grote levensvragen die al reizende op je af komen.
Schrijver: Rachel Cusk
Oorspronkelijke titel: The last supper
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789023441533
Uitgever: De Bezige Bij
Nasleep
In de winter van 2009 kwam er na tien jaar een einde aan het huwelijk van Rachel Cusk. In Nasleep doet ze verslag van de hachelijke zoektocht die dan begint: niet alleen moet ze als alleenstaande vrouw een nieuwe plek zien te veroveren, ook moet ze voor haar dochters het gezinsleven opnieuw inrichten.

Aan de ene kant ontdekt ze onvermoede krachten en een ongekende onafhankelijkheid in zichzelf, aan de andere kant ervaart ze de buitenwereld als bedreigend. Onder grote druk probeert ze een `normaal leven voor haar dochters op te bouwen, ook al druist dat in tegen het gevoel dat niets meer normaal is.

Nasleep is een klein meesterwerk, waarin Cusk openhartiger en kritischer dan ooit, ook voor zichzelf op zeldzaam indringende wijze beschrijft hoe ze orde schept in de chaos die ontstaat wanneer een gezin uiteenvalt.

Schrijver: Rachel Cusk
Oorspronkelijke titel: Aftermath
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789023473664
Uitgever: De Bezige Bij

Dubbel uitgegeven titelsEen levenswerk

Zie voor de beschrijving van dit boek: In het land van moeders.

Schrijver: Rachel Cusk
Oorspronkelijke titel: zie In het land van moeders
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789403138510
Uitgever: De Bezige Bij