Boekenplank:
Kies

Boeken van Martin Amis

Martin Amis studeerde in Engeland, Spanje en Amerika. Daarna werkte hij onder andere voor The Times Literary Supplement, The New York Times en The New Statesman. Amis was schrijver van romans en verhalen- en essaybundels. Hij wordt beschouwd als een van de meest getalenteerde romanciers van zijn generatie. Martin Amis is de zoon van schrijver Kingsley Amis.

Meer over Martin Amis

Genre: Roman

Geboren: 1949 / Overleden: 2023

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Martin Amis


Overzicht

 • De gele hond - Yellow dog
 • De informatie - The information
 • De pijl van de tijd - Time's arrow, or, The nature of the offence
 • De zwangere weduwe - The pregnant widow
 • Einsteins monsters - Einstein's monsters
 • Geld - Money
 • Het interessegebied - The zone of interest
 • Lionel Aso - Lionel Asbo
 • London Fields - London Fields
 • Nachthuis - House of meetings
 • Nachttrein - Night train
 • Rachel, een document - The Rachel papers
 • Zwaar water - Heavy water and other stories

Non-Fictie

 • De rimpel van de tijd - The rub of time
 • Ervaring - Experience
 • Het tweede vliegtuig - The second plane
 • Uit de eerste hand - Inside story

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe gele hond
Deze groteske komedie speelt zich af in een decor en een wereld die nadrukkelijk gekleurd zijn door de gebeurtenissen op 11 september 2001, zonder dat De gele hond een politiek boek wordt. Amis is meer geïnteresseerd in mensen en de manier waarop ze met elkaar omgaan.

In zijn verhaal lopen veel opmerkelijke gevallen rond: een halfmislukte riooljournalist en zijn louter in sms-taal communicerende vrouw, een pornotycoon en een geperverteerd koningshuis waarvan de koning een Aziatische minnares, een chantabele dochter en een flamboyante adviseur heeft (bijnaam: Bugger).

En dan is er de tragische hoofdpersoon, Xan Meo, de acteur die ook schrijver wil worden; een vriendelijke man die na een vechtpartij in de kroeg echter verandert in zijn tegendeel. Zelfs zijn vierjarig dochtertje is dan niet meer veilig voor de voormalige modelvader.

Deze verzameling opmerkelijke personages wordt in toom gehouden door Amis' indrukwekkende verteltalent. De gele hond is een stylistisch spektakelstuk, een even donkere als geestige roman.
Schrijver: Martin Amis
Oorspronkelijke titel: Yellow dog
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789046704325
Ebook: 9789020413236
Uitgever: Atlas Contact
De informatie
Schrijver Richard Tull, een mislukt romancier, ontdekt dat er maar weinig middelen zijn om een collega dwars te zitten. Zijn beste vriend Gwyn Barry, tevens zijn grootste vijand, heeft namelijk irritant veel succes.

Gwyns succes steekt Richard en doet hem besluiten met rigoureuze middelen de ondergang van zijn collega te bewerkstelligen. Uiteindelijk komt hij terecht bij iemand die zich voor veel geld professioneel toelegt op smaad.
Schrijver: Martin Amis
Oorspronkelijke titel: The information
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789025412326
Ebook: 9789020413335
Uitgever: Atlas Contact
De pijl van de tijd
In De pijl van de tijd zit de verteller gevangen in het lichaam van een nazi-arts. Door de ogen van de verteller volgen wij diens leven vanaf zijn dood tot aan zijn geboorte in 1917.

Niet alleen worden de gebeurtenissen chronologisch achterstevoren verteld, ook iedere handeling en dialoog loopt van achteren naar voren, als een film die teruggedraaid wordt. Zo zoeft de lezer een vreselijk geheim tegemoet.
Schrijver: Martin Amis
Oorspronkelijke titel: Time's arrow, or, The nature of the offence
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789046704042
Ebook: 9789020413274
Uitgever: Atlas Contact
De zwangere weduwe
Het is de lange, hete zomer van 1970. In een kasteel in Italië beleeft een groep jonge mensen de seksuele revolutie. De meisjes gedragen zich als jongens; de jongens ook.

De student Engelse letterkunde Keith Naring probeert de tijdgeest naar zijn hand te zetten - maar veertig jaar later komt hij erachter dat de seksuele revolutie weliswaar van fluweel was (in ten minste twee betekenissen), maar dat er wel degelijk slachtoffers zijn gevallen.

De zwangere weduwe is een zedenschets maar ook een nachtmerrie - in elk geval is het een roman die zich in alle opzichten kan meten met het recente werk van Ian McEwan of Philip Roth, de grote romanciers van onze tijd, die ons werkelijk iets te vertellen hebben over waar we vandaan komen.
Schrijver: Martin Amis
Oorspronkelijke titel: The pregnant widow
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789025418434
Uitgever: Atlas Contact
Einsteins monsters
De vijf verhalen in deze bundel onthulden de grote betrokkenheid van de auteur bij het nucleaire vraagstuk. 'Wanneer ze politieke gevoelens losmaken, dan is dat goed,' schrijft hij. 'Aan dit debat, dit leugenachtige spelletje, wil ook ik mijn steentje bijdragen.'

En dat doet hij, niet alleen in de fictionele werelden van de verhalen, maar ook in het briljante inleidende essay, waarin de Engelse auteur in discussie gaat met zijn vader Kinsley Amis, een essay dat iedereen tot een stellingname dwingt.
Schrijver: Martin Amis
Oorspronkelijke titel: Einstein's monsters
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789025467456
Uitgever: Atlas Contact


Geld
John Self, 35 jaar, is een man zonder stijl, zonder beschaving: een hebzuchtige figuur met platvloerse liefhebberijen. Hij is reclameman en heeft een paar succesvolle spotjes gemaakt. Nu reist hij heen en weer over de oceaan voor zijn nieuwste project, een speelfilm die Goed geld of Kwaad geld gaat heten.

Als hij in Londen is, en even de jacht op geld staakt, bespioneert hij zijn ontrouwe vriendin Selina Street, al even verslaafd aan geld en seks als hij. In New York geeft John zich over aan wilde uitspattingen: hij strompelt van bordeel naar topless bar, en stopt zich vol drank, inferieure dope en hamburgers.

Geld is de afscheidsbrief van een zelfmoordenaar, wiens tragiek is dat hij maar vaag door heeft dat hij voor veel geld zijn eigen ondergang koopt. John Self heeft een scherpe, humoristische kijk op de maatschappij, en geeft die weer in een agressief, verrassend vocabulaire.
Schrijver: Martin Amis
Oorspronkelijke titel: Money
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789025465346
Ebook: 9789020413304
Uitgever: Atlas Contact
Het interessegebied
SS-officier Golo Thomsen is werkzaam in het Interessegebied, de benaming voor een extra streng afgebakend deel van Auschwitz. Hij wordt verliefd op Hannah Doll, niemand minder dan de vrouw van de kampcommandant. Tegen de achtergrond van de minst romantische plek op aarde geeft Thomsen zich over aan deze onbezonnen obsessie, al kan hij de gevolgen vrij nauwkeurig overzien.

Kan er eigenlijk wel sprake zijn van liefde op zo'n moorddadige plek? En kunnen we elkaar in de ogen kijken nadat we hebben gezien wie we echt zijn?
Schrijver: Martin Amis
Oorspronkelijke titel: The zone of interest
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789025443580
Ebook: 9789025443597
Uitgever: Atlas Contact
Lionel Aso
De eerste politiefoto's van Lionel Pepperdine werden gemaakt toen hij drie was. Hij werd toen tot asociaal bestempeld, waaraan hij zijn bijnaam te danken heeft. Inmiddels is hij een zeer gewelddadige maar niet erg succesvolle jonge crimineel.

Dan krijgt hij tijdens zijn zoveelste verblijf in de cel te horen dat hij honderdveertig miljoen pond heeft gewonnen in de loterij. 'Dit bewijst dat God gevoel voor humor heeft', aldus de gevangenisdirecteur. Goed nieuws voor Lionel, maar niet voor zijn neefje Des, die al jaren een reden heeft om bang te zijn voor de wraak van zijn genadeloze oom.
Schrijver: Martin Amis
Oorspronkelijke titel: Lionel Asbo
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789025438289
Ebook: 9789020413212
Uitgever: Atlas Contact
London Fields
'Er is een moordenaar, er is een slachtoffer, en er is een tegenspeler. Iedereen is voortdurend op zoek naar iemand en iets, meestal naar een minnaar, meestal naar liefde. En dit is een liefdesverhaal. Maar het slachtoffer - Nicola Six - is op zoek naar iets en iemand anders: haar moordenaar. Ze kent het tijdstip, ze kent de plaats, ze kent het moordwapen. Ze kent alleen de man nog niet. Er is een tegenspeler, en er is een moordenaar. En er is een slachtoffer.'

Dit is een briljante, geestige, uit verschillende lagen opgebouwde roman van de hand van een van de grootste literaire talenten van dit ogenblik. Het is een boek waarin de verteller, Samson Young, een uiterst onaantrekkelijk café betreedt en daar de hoofdrolspelers van zijn drama aantreft, wachtend om te mogen beginnen. Een geschenk uit de hemel voor Samson, die het levensechte verhaal alleen maar hoeft op te schrijven terwijl het zich voltrekt.

In dit boek, dat een korte periode in een bont geschakeerd deel van Londen beschrijft, ontleedt Martin Amis een maatschappij die in sneltreinvaart op het einde van het millennium afstevent.
Schrijver: Martin Amis
Oorspronkelijke titel: London Fields
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789025468132
Ebook: 9789025442491
Uitgever: Atlas Contact
Nachthuis
Het waren bijzondere verhoudingen, die ontstonden in strafkampen in de Sovjet-Unie. Uit het hele land kwamen vrouwen op bezoek, soms na wekenlang reizen, met als enige doel om de nacht door te brengen met hun eigen vijand van het volk. Deze liaisons eindigden vrijwel altijd tragisch.

Nachthuis gaat over zo'n kortstondige liefde, een driehoeksverhouding: twee broers worden verliefd op hetzelfde negentienjarige joodse meisje. De stad wordt vermorzeld tussen de oorlog en de dood van Stalin - de broers worden gearresteerd en naar een strafkamp gestuurd, maar de rivaliteit blijft.
Schrijver: Martin Amis
Oorspronkelijke titel: House of meetings
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789025426644
Ebook: 9789025430863
Uitgever: Atlas Contact


Nachttrein
Mike Hoolihan, een vrouwelijke detective met een incestverleden, is van jongs af gefascineerd door zelfmoorden, een fascinatie die wordt omgezet in een professionele carrière bij de politie, waar zij op de afdeling moordzaken werkzaam is.

Zij weet stand te houden temidden van het cynische volkje van agenten, totdat Jennifer Rockwell, de dochter van een collega, de hand aan zichzelf slaat. Met de zelfmoord - of is het moord? - begint voor Mike een zoektocht, die steeds meer in haar eigen richting wijst. Het lijkt of de twee vrouwen beiden een kant - een lichte en een donkere - van één persoonlijkheid vormen, die op mysterieuze wijze met elkaar verbonden zijn.

Nachttrein is een meesterlijke pastiche op de wereld van de politie, waarin een jonge vrouw zichzelf aan een psychologische autopsie onderwerpt.
Night Train - 2010
Regisseur: Nicolas Roeg
Cast: Sigourney Weaver, Nick Nolte, Michael Madsen, e.a.
Schrijver: Martin Amis
Oorspronkelijke titel: Night train
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789025421144
Ebook: 9789020413328
Uitgever: Atlas Contact
Rachel, een document
Lange, zwartharige, zelfbewuste Rachel vormt een onweerstaanbare uitdaging voor Charles Highway, die zich in het huis van zijn zus in Londen voorbereidt op het toelatingsexamen voor Oxford.

Als Rachel na een uitgebreide veroveringscampagne bij hem intrekt, blijkt haar aanwezigheid zuiverend te werken op het hele huishouden. Dat geldt zowel voor Charles' zus, verstrikt in een huwelijkscrisis, als voor hemzelf, worstelend met verlangens en ambities, verscheurd tussen kinderlijke neigingen en volwassen bedoelingen.

Rachel, een document was het debuut van Martin Amis en betekende meteen zijn doorbraak. Ruim veertig jaar na verschijning is het nog altijd een sprankelende roman, intelligent, hilarisch en herkenbaar.
The Rachel Papers - 1989
Regisseur: Damian Harris
Cast: Dexter Fletcher, Ione Skye, James Spader, e.a.
Schrijver: Martin Amis
Oorspronkelijke titel: The Rachel papers
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 9789046704677
Ebook: 9789020413243
Uitgever: Atlas Contact
Zwaar water
In de satirische verhalen van Martin Amis worden werelden gecreëerd of op hun kop gezet.

Op een kleine belegerde heterogemeenschap na is iedereen homoseksueel of lesbisch. Scriptschrijvers zoeken publicatiemogelijkheden voor hun werk in kleine obscure blaadjes terwijl dichters business class naar Los Angeles worden gevlogen. Een sardonische robot van Mars vertelt over het leven in het universum. Een man gaat vreemd met zichzelf.
Schrijver: Martin Amis
Oorspronkelijke titel: Heavy water and other stories
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789025422059
Ebook: 9789020413359
Uitgever: Atlas Contact

Non-FictieDe rimpel van de tijd

In De rimpel van de tijd zijn van Martin Amis de beste stukken van de afgelopen dertig jaar verzameld, en dat levert een boek op waarin de grootste literatuur van de vorige eeuw vlijmscherp wordt geanalyseerd en waarin hij schrijft over populaire cultuur.

De verhalen over sport, Las Vegas en pornografie behoren tot de grappigste essays over onze tijd die ooit zijn geschreven. Aan politiek valt niet te ontsnappen in deze tijd, en Amis is dan ook genadeloos over Rusland, het Engelse koningshuis en vooral Donald Trump. Een van de weinige voordelen van diens uitverkiezing, is het feit dat Martin Amis over hem schrijft.

Martin Amis is een van de belangrijkste levende romanschrijvers. Minder bekend is dat hij als essayist vrijwel net zo sterk is.

Schrijver: Martin Amis
Oorspronkelijke titel: The rub of time
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789025453053
Ebook: 9789025453060
Uitgever: Atlas Contact
Ervaring
In zijn memoires schrijft Martin Amis met grote openhartigheid, over zijn leven en het schrijven. Hij beschrijft de relatie met zijn vader, de beroemde schrijver Kingsley Amis, en de crises in diens leven.

Ook zijn nichtje Lucy Partington speelt een grote rol in het boek. Zij verdween in 1973 en pas in 1994 bleek dat zij een van de slachtoffers was geweest van Frederick West, Engelands grootste seriemoordenaar.

En natuurlijk geeft Ervaring een beeld van de literaire wereld, met veel anekdotes en portretten van schrijversvrienden. Ervaring is een opmerkelijke autobiografie: geestig en eerlijk. Als zelfportret van een schrijver is het voorbestemd een klassieker te worden.
Schrijver: Martin Amis
Oorspronkelijke titel: Experience
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789025413484
Uitgever: Atlas Contact
Het tweede vliegtuig
Toen Martin Amis hoorde over een Iraanse man die zijn vrouw had doodgeslagen omdat ze de telefoon had opgenomen, was zijn reactie: 'Dat dramatische cultuurverschil zal Westerse mannen verbijsteren. Ik weet dat ik bijvoorbeeld mijn vrouw veel eerder zou doodslaan als ze de telefoon níét had opgenomen.'

Martin Amis is een van de meest cynische beschouwers van cultuurverschillen, maar ook een van de intelligentste. Hij verdiept zich zonder vooringenomenheid in wat culturen en mensen beweegt, bindt en verdeelt. En dan gaat het niet alleen over de kapers of de zonen van Saddam, maar ook over Tony Blair en George Bush, die je dankzij Amis beter gaat begrijpen.
Schrijver: Martin Amis
Oorspronkelijke titel: The second plane
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789025428471
Uitgever: Atlas Contact
Uit de eerste hand

In zijn persoonlijkste en enerverendste werk tot nu toe gunt Martin Amis ons een nieuwe kijk op zijn buitengewone leven. De autobiografische roman vindt zijn oorsprong in de dood van zijn beste vriend, Christopher Hitchens. We ontmoeten ook tal van andere sprankelende persoonlijkheden die Martin Amis mede hebben gemaakt tot wie hij is, van zijn vader Kingsley tot zijn grote held Saul Bellow, van Philip Larkin tot Iris Murdoch en Elizabeth Jane Howard, tot de vrouw die hem als twintiger volledig in de ban hield, de verleidelijk amorele Phoebe Phelps.

Wat begint als een fascinerende geschiedenis over amoureuze verhoudingen, familieleden en vrienden ontwikkelt zich tot een tedere, humoristische verkenning van de vragen die ons het zwaarst vallen: hoe te leven, hoe te rouwen, hoe te sterven. Op zoek naar antwoorden brengt Amis de grote verschrikkingen van de twintigste eeuw in kaart, de blijvende gevolgen van de terroristische aanslag op het World Trade Center en wat hij van dat alles heeft opgestoken voor zijn schrijverschap.

Schrijver: Martin Amis
Oorspronkelijke titel: Inside story
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789025465117
Uitgever: Atlas Contact