Boekenplank:
Kies

Boeken van Graham Swift

Meer over Graham Swift

Genre: Roman

Geboren: 1949

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

 • De wereld uit - Out of this world
 • Engeland en andere verhalen - England and other stories
 • Het hart van onze Nicky - verzamelbundel
 • Het volle daglicht - The light of day
 • Hier zijn we - Here we are
 • Laatste ronde - Last orders
 • Lang en gelukkig - Ever after
 • Moeders zondag - Mothering sunday
 • Morgen - Tomorrow
 • Vederbal - Shuttlecock
 • Was je maar hier - Wish you were here
 • Waterland - Waterland

Non-Fictie

 • Een olifant maken - Making an elephant

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe wereld uit
Beschrijving helaas niet beschikbaar.
Schrijver: Graham Swift
Oorspronkelijke titel: Out of this world
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789023430810
Uitgever: De Bezige Bij
Engeland en andere verhalen

In deze flonkerende verhalenbundel, zijn eerste sinds dertig jaar, portretteert Graham Swift zijn eigen land: een natie in een permanente identiteitscrisis, gevangen tussen verleden en moderniteit, tussen komedie en drama. Swifts beschrijving van Engeland, soms liefdevol, soms ontluisterend, is vooral ook die van haar bewoners: van hun verlangens en teleurstellingen, hun hang naar avontuur, hun vasthouden aan het bestaande, hun houding ten opzichte van leven en dood.

We ontmoeten dr. Shah, die nog nooit een voet in India heeft gezet, Charlie en Don, die de dokken hebben zien veranderen in de Docklands, Daisy Baker, die als de dood is voor Yorkshire en Lily Dobbs, de enige vrouw die met een overhemd is getrouwd.

Swifts verhalen voeren ons door de bewogen geschiedenis van zijn vaderland: van de Burgeroorlog tot de dag van vandaag, van de grote gebeurtenissen die de wereld hebben geschokt tot aan de drama's die zich in kamers, huizen, kantoren en werkplaatsen afspelen. Met humor en met een altijd scherp oog voor onvermijdelijkheid en verlies probeert hij het ondefinieerbare lichaam te beschrijven dat een natie vormt.

Maar het verhaal van Engeland is natuurlijk het verhaal van ons allemaal: van geboorte, opgroeien, seks, ouderdom en dood. Van het vinden van onze weg. En van het kwijtraken daarvan.

Schrijver: Graham Swift
Oorspronkelijke titel: England and other stories
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789048843213
Ebook: 9789048824342
Uitgever: Hollands Diep
Het hart van onze Nicky
Ter gelegenheid van het jubileum van uitgeverij De Bezige Bij, verschenen twintig 'Gouden Bijtjes' met werk van belangrijke auteurs uit het fonds van De Bezige Bij. Graham Swift was vertegenwoordigd met Het hart van onze Nicky waarin, behalve het titelverhaal over een jongen die een meisje had moeten zijn, ook twee essays zijn opgenomen: over de Tsjechische schrijver en activist Jiri Wolf en over de dichter Ted Hughes.

Deze bundel bevat de volgende verhalen:
 1. Vissen, schrijven en Ted - Fishing, writing and Ted
 2. Op zoek naar Jiri Wolf  - Looking for Jirí Wolf
 3. Het hart van onze Nicky- Our Nicky's heart
Schrijver: Graham Swift
Oorspronkelijke titel: verzamelbundel
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789023416043
Uitgever: De Bezige Bij
Het volle daglicht
In Het volle daglicht geeft Sarah opdracht aan George Webb, een privé-detective, om haar echtgenoot te schaduwen, die een verhouding heeft met een andere vrouw. George neemt Sarah tijdens hun eerste gesprek nauwkeurig op, te beginnen bij haar knieën. Hij accepteert de opdracht. Na de tragische afloop voelt hij zich gedwongen het liefdesleven van Sarah stap voor stap na te gaan, en haar daarbij door het duister te volgen naar het volle daglicht.

Graham Swift weet met weinig woorden, maar met veel gevoel, subtiel en toch trefzeker een buitengewone spanning op te bouwen. In Het volle daglicht gebruikt hij alle methoden van het privé-detectivewerk om onverwachte liefde en de ongewisheid van het leven te peilen en uit te diepen. Een met humor en inzicht geschreven speurtocht vol mooie, kleine, soms zelfs grote verrassingen.
Schrijver: Graham Swift
Oorspronkelijke titel: The light of day
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789023410195
Ebook: 9789023449607
Uitgever: De Bezige Bij
Hier zijn we

Brighton, 1959. Het theater aan het einde van de pier heeft sinds jaren niet zo’n goed zomerseizoen gekend. Ronnie, een briljante jonge illusionist, en Evie, zijn oogverblindende assistente, zijn de sterren van de show en zorgen avond aan avond voor volle zalen. Jack Robinson is de bij iedereen geliefde presentator, een geboren entertainer die de hele voorstelling draagt.

Terwijl de zomer vordert, voltrekt zich buiten het zicht van het publiek tussen hen drieën een drama dat een schaduw werpt over hun succes en dat ieders leven ingrijpend en voorgoed zal veranderen.

Schrijver: Graham Swift
Oorspronkelijke titel: Here we are
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789029541169
Uitgever: De Arbeiderspers


Laatste ronde
Vier mannen komen bij elkaar om de laatste wens van hun vriend Jack te vervullen: dat zijn as wordt uitgestrooid over zee. Terwijl ze rondrijden met de as van Jack in een geleende Mercedes, maken ze niet alleen een reis van een dag, maar ook door een halve eeuw.

Tegen de tijd dat de auto zijn bestemming heeft bereikt, is het verleden dat de inzittenden delen met de overledene en met elkaar opnieuw beleefd.
Last Orders - 2001
Regisseur: Fred Schepisi
Cast: Michael Caine, Bob Hoskins, Tom Courtenay, e.a.
Schrijver: Graham Swift
Oorspronkelijke titel: Last orders
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789023402039
Uitgever: De Bezige Bij
Lang en gelukkig
Na een mislukte poging tot zelfmoord kijkt een man terug op zijn (niet al te geslaagde) leven. Hij ziet zichzelf als een wat minder prinselijke moderne Hamlet. Een vader, die zelfmoord pleegt en een moeder die daarna trouwt met een plasticmagnaat maken hem het leven niet rooskleuriger. Deze tweede echtgenoot zorgt er wel voor dat de stiefzoon dankzij zijn geld een positie aan een Engelse universiteit krijgt. Ook daar wordt hij niet echt voor vol aangezien. De status die hij kreeg door zijn huwelijk met een beroemde actrice vergaat na haar dood ook snel. Bespiegelingen over de belangrijke vragen van het leven worden verweven in de gebeurtenissen.

Een boeiend geschreven, en ook goed vertaalde roman, die, al neigt het onderwerp naar een 'tranentrekkend' geheel, daar ver boven uitstijgt door behandeling van de personen en de wijze waarop de gedachten ontwikkeld worden.

Bron: Biblion
Schrijver: Graham Swift
Oorspronkelijke titel: Ever after
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789023432524
Uitgever: De Bezige Bij
Moeders zondag

Het is 30 maart 1924, Moeders Zondag. Het is de dag waarop al het huispersoneel vrijaf krijgt voor familiebezoek.

Jane Fairchild is een dienstmeisje dat als kind te vondeling is gelegd. Hoe zal zij deze dag doorbrengen? Zij heeft immers geen moeder om te bezoeken. Hoe zal de rest van haar leven zich ontvouwen, na de gebeurtenissen van deze dag - een dag om nooit meer te vergeten?

Het verrassende, diep ontroerende levensverhaal van een jonge vrouw vormt het hart van dit briljante boek - Graham Swift op zijn allerbest. In Moeders zondag zijn geluk, hartstocht en een afschuwelijk verlies met elkaar verweven in het tijdsbestek van een eerste, idyllische zomerdag. Die dag, die in een drama eindigt, vormt het begin van het latere leven van Jane Fairchild als gevierd auteur van romans en memoires.

Schrijver: Graham Swift
Oorspronkelijke titel: Mothering sunday
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789048838950
Ebook: 9789048832477
Uitgever: Hollands Diep
Morgen
'Jullie slapen, neem ik aan, engeltjes van me. En tot mijn verbazing en opluchting jullie vader ook, als een man die het kan opbrengen te slapen aan de vooravond van zijn executie. Morgen zal hij alles nodig hebben wat hij aan moed bijeen kan rapen.'

Een zomeravond in 1995. Paula Cambell ligt in bed naast haar echtgenoot Mike, met wie ze vijfentwintig jaar getrouwd is. Ze weet dat hun levens de volgende dag voorgoed zullen veranderen, want dan vertellen zij eindelijk de waarheid aan hun zestienjarige tweeling Nick en Kate.

In gedachten gaat ze terug naar de jaren voor en na de geboorte van haar kinderen, naar de vreugde die de relatie met Mike haar heeft gegeven en de onontkoombare compromissen. Ze vertelt een familiegeschiedenis, een verhaal over gepassioneerde liefde waarin de angst om te verliezen doorklinkt.
Schrijver: Graham Swift
Oorspronkelijke titel: Tomorrow
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789023428657
Ebook: 9789023456681
Uitgever: De Bezige Bij
Vederbal
Prentis, zoon van een inmiddels in een inrichting verblijvende ex-oorlogsheld en werkzaam op een politie-afdeling die zich bezighoudt met afgesloten zaken, wil precies weten wat er met zijn vader gebeurd is in de oorlog.

Vader zelf is zijn spraakvermogen kwijt en de enige bron die hem ter beschikking staat zijn diens memoires, het verslag van zijn ervaringen als geheim agent in het Frankrijk van de Tweede Wereldoorlog.

Prentis ziet een verband tussen de ineenstorting van zijn vader en het plotseling bedreigende gedrag van zijn raadselachtige chef Quinn. Prentis' paranoia, nieuwsgierigheid naar de werkelijke daden van zijn vader en de vervreemding van zijn gezin nemen toe.
Shuttlecock - 1993
Regisseur: Andrew Piddington
Cast: Alan Bates, Lambert Wilson, Kenneth Haigh, e.a.
Schrijver: Graham Swift
Oorspronkelijke titel: Shuttlecock
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789023409168
Uitgever: De Bezige Bij


Was je maar hier
Een caravanpark op het Isle of Wight, een herfstdag in 2006. De voormalige boer Jack Luxton ontvangt het nieuws dat zijn broer Tom, die hij al jaren niet meer heeft gezien, is omgekomen in Irak.

Voor Jack en zijn vrouw Ellie zijn de gevolgen desastreus. Jack moet naar Irak om het lichaam van zijn broer terug te brengen, waardoor hij wordt gedwongen om zijn diepste geheimen en meest verontrustende herinneringen onder ogen te zien.

In Was je maar hier dringt Graham Swift door tot de kern van wat het betekent mens te zijn. Geschreven in zijn typische, gloedvolle stijl weet hij een kop uit de krant - 'Soldaat gedood in een conflict in Irak' - te transformeren tot een hartverscheurende persoonlijke gebeurtenis.
Schrijver: Graham Swift
Oorspronkelijke titel: Wish you were here
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789023466598
Uitgever: De Bezige Bij
Waterland
Waterland is een aangrijpende bespiegeling over de geschiedenis, over voortplanting en vernietiging, over de tragische neiging om tegelijk voor- en achteruit te willen. Het boek gunt een blik op het merkwaardige, koppige karakter van de Engelsen.

Het is bovendien een boek over bier, paling, de Franse revolutie, het einde van de wereld, windmolens, dwaallichtjes, moord, liefde, onderwijs, nieuwsgierigheid en - bovenal - over het merkwaardige, gezegende element water.

In 52 hoofdstukken biedt Swift een caleidoscopische blik op een landschap en een persoonlijke geschiedenis, waardoor Waterland een familiekroniek, een autobiografie, een streekroman, een geschiedenisles en een detectiveverhaal in één is.
Waterland - 1992
Regisseur: Stephen Gyllenhaal
Cast: Jeremy Irons, Sinéad Cusack, Ethan Hawke, e.a.
Schrijver: Graham Swift
Oorspronkelijke titel: Waterland
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789048849956
Ebook: 9789048841837
Uitgever: De Bezige Bij

Non-FictieEen olifant maken

Dit is een boek vol ontmoetingen: ontmoetingen tussen een zoon en zijn vader, tussen een auteur en zijn jonge zelf, en tussen lezer en schrijver. Bovenal vormt deze schitterend geschreven bundeling stukken eens te meer het bewijs dat Graham Swift als geen ander de waardevolle zaken in het leven onder woorden kan brengen.

Een olifant maken bevat een rijke keuze uit de essays, portretten en gedichten die Graham Swift in de loop der jaren publiceerde. Vol inzicht en passie schrijft hij over zijn vrienden, over auteurs die hem beïnvloed hebben en over zijn familie. Hij vertelt over zijn vriendschap met Kazuo Ishiguro, over Salman Rushdie die onder strenge bewaking op kerstbezoek komt en over Ted Hughes die de geheimen van de natuur met hem deelt.

Schrijver: Graham Swift
Oorspronkelijke titel: Making an elephant
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789023440536
Uitgever: De Bezige Bij