Boekenplank:
Kies

Boeken van Graham Swift

Overzicht
  • De wereld uit - Out of this world
  • Het hart van onze Nicky - verzamelbundel *
  • Het volle daglicht - The light of day
  • Laatste ronde - Last orders
  • Lang en gelukkig - Ever after
  • Morgen - Tomorrow
  • Vederbal - Shuttlecock
  • Was je maar hier - Wish you were here
  • Waterland - Waterland

Gedetaileerd overzicht

Overzicht

De wereld uit
Beschrijving momenteel niet beschikbaar.
Schrijver: Graham Swift
Oorspronkelijke titel: Out of this world
Eerste uitgave: 1988
ISBN: 90-234-3081-6
Uitgever: De Bezige Bij
Het hart van onze Nicky
Ter gelegenheid van het jubileum van uitgeverij De Bezige Bij, verschenen twintig 'Gouden Bijtjes' met werk van belangrijke auteurs uit het fonds van De Bezige Bij. Graham Swift was vertegenwoordigd met Het hart van onze Nicky waarin, behalve het titelverhaal over een jongen die een meisje had moeten zijn, ook twee essays zijn opgenomen: over de Tsjechische schrijver en activist Jiri Wolf en over de dichter Ted Hughes. Deze bundel bevat de volgende verhalen: Vissen, schrijven en Ted Fishing, writing and Ted Op zoek naar Jiri Wolf Looking for Jirí Wolf Het hart van onze Nicky Our Nicky's heart
Schrijver: Graham Swift
Oorspronkelijke titel: verzamelbundel *
Eerste uitgave: 1990, 1999, 2000
ISBN: 90-234-1604-X
Uitgever: De Bezige Bij
Het volle daglicht
In Het volle daglicht geeft Sarah opdracht aan George Webb, een privé-detective, om haar echtgenoot te schaduwen, die een verhouding heeft met een andere vrouw. George neemt Sarah tijdens hun eerste gesprek nauwkeurig op, te beginnen bij haar knieën. Hij accepteert de opdracht. Na de tragische afloop voelt hij zich gedwongen het liefdesleven van Sarah stap voor stap na te gaan, en haar daarbij door het duister te volgen naar het volle daglicht. Graham Swift weet met weinig woorden, maar met veel gevoel, subtiel en toch trefzeker een buitengewone spanning op te bouwen. In Het volle daglicht gebruikt hij alle methoden van het privé-detectivewerk om onverwachte liefde en de ongewisheid van het leven te peilen en uit te diepen. Een met humor en inzicht geschreven speurtocht vol mooie, kleine, soms zelfs grote verrassingen.
Schrijver: Graham Swift
Oorspronkelijke titel: The light of day
Eerste uitgave: 2002
ISBN: 90-234-1336-9
Uitgever: De Bezige Bij
Laatste ronde
Vier mannen komen bij elkaar om de laatste wens van hun vriend Jack te vervullen: dat zijn as wordt uitgestrooid over zee. Terwijl ze rondrijden met de as van Jack in een geleende Mercedes, maken ze niet alleen een reis van een dag, maar ook door een halve eeuw. Tegen de tijd dat de auto zijn bestemming heeft bereikt, is het verleden dat de inzittenden delen met de overledene en met elkaar opnieuw beleefd.
Schrijver: Graham Swift
Oorspronkelijke titel: Last orders
Eerste uitgave: 1996
ISBN: 90-234-3966-X
Uitgever: De Bezige Bij
Lang en gelukkig
Na een mislukte poging tot zelfmoord kijkt een man terug op zijn (niet al te geslaagde) leven. Hij ziet zichzelf als een wat minder prinselijke moderne Hamlet. Een vader, die zelfmoord pleegt en een moeder die daarna trouwt met een plasticmagnaat maken hem het leven niet rooskleuriger. Deze tweede echtgenoot zorgt er wel voor dat de stiefzoon dankzij zijn geld een positie aan een Engelse univesiteit krijgt. Ook daar wordt hij niet echt voor vol aangezien. De status die hij kreeg door zijn huwelijk met een beroemde actrice vergaat na haar dood ook snel. Bespiegelingen over de belangrijke vragen van het leven worden verweven in de gebeurtenissen. Een boeiend geschreven, en ook goed vertaalde roman, die, al neigt het onderwerp naar een 'tranentrekkend' geheel, daar ver boven uitstijgt door behandeling van de personen en de wijze waarop de gedachten ontwikkeld worden. Bron: Biblion
Schrijver: Graham Swift
Oorspronkelijke titel: Ever after
Eerste uitgave: 1992
ISBN: 90-234-3252-5
Uitgever: De Bezige Bij
Morgen
Jullie slapen, neem ik aan, engeltjes van me. En tot mijn verbazing en opluchting jullie vader ook, als een man die het kan opbrengen te slapen aan de vooravond van zijn executie. Morgen zal hij alles nodig hebben wat hij aan moed bijeen kan rapen. Een zomeravond in 1995. Paula Cambell ligt in bed naast haar echtgenoot Mike, met wie ze vijfentwintig jaar getrouwd is. Ze weet dat hun levens de volgende dag voorgoed zullen veranderen, want dan vertellen zij eindelijk de waarheid aan hun zestienjarige tweeling Nick en Kate. In gedachten gaat ze terug naar de jaren voor en na de geboorte van haar kinderen, naar de vreugde die de relatie met Mike haar heeft gegeven en de onontkoombare compromissen. Ze vertelt een familiegeschiedenis, een verhaal over gepassioneerde liefde waarin de angst om te verliezen doorklinkt.
Schrijver: Graham Swift
Oorspronkelijke titel: Tomorrow
Eerste uitgave: 2007
ISBN: 978-90-234-2190-0
Uitgever: De Bezige Bij
Vederbal
Prentis, zoon van een inmiddels in een inrichting verblijvende ex-oorlogsheld en werkzaam op een politie-afdeling die zich bezighoudt met afgesloten zaken, wil precies weten wat er met zijn vader gebeurd is in de oorlog. Vader zelf is zijn spraakvermogen kwijt en de enige bron die hem ter beschikking staat zijn diens memoires, het verslag van zijn ervaringen als geheim agent in het Frankrijk van de Tweede Wereldoorlog. Prentis ziet een verband tussen de ineenstorting van zijn vader en het plotseling bedreigende gedrag van zijn raadselachtige chef Quinn. Prentis' paranoia, nieuwsgierigheid naar de werkelijke daden van zijn vader en de vervreemding van zijn gezin nemen toe.
Schrijver: Graham Swift
Oorspronkelijke titel: Shuttlecock
Eerste uitgave: 1981
ISBN: 90-234-0916-7
Uitgever: De Bezige Bij
Was je maar hier
Een caravanpark op het Isle of Wight, een herfstdag in 2006. De voormalige boer Jack Luxton ontvangt het nieuws dat zijn broer Tom, die hij al jaren niet meer heeft gezien, is omgekomen in Irak. Voor Jack en zijn vrouw Ellie zijn de gevolgen desastreus. Jack moet naar Irak om het lichaam van zijn broer terug te brengen, waardoor hij wordt gedwongen om zijn diepste geheimen en meest verontrustende herinneringen onder ogen te zien. In Was je maar hier dringt Graham Swift door tot de kern van wat het betekent mens te zijn. Geschreven in zijn typische, gloedvolle stijl weet hij een kop uit de krant - 'Soldaat gedood in een conflict in Irak' - te transformeren tot een hartverscheurende persoonlijke gebeurtenis.
Schrijver: Graham Swift
Oorspronkelijke titel: Wish you were here
Eerste uitgave: 2011
ISBN: 978-90-234-6659-8
Uitgever: De Bezige Bij
Waterland
Waterland is een aangrijpende bespiegeling over de geschiedenis, over voortplanting en vernietiging, over de tragische neiging om tegelijk voor- en achteruit te willen. Het boek gunt een blik op het merkwaardige, koppige karakter van de Engelsen. Het is bovendien een boek over bier, paling, de Franse revolutie, het einde van de wereld, windmolens, dwaallichtjes, moord, liefde, onderwijs, nieuwsgierigheid en - bovenal - over het merkwaardige, gezegende element water. In 52 hoofdstukken biedt Swift een caleidoscopische blik op een landschap en een persoonlijke geschiedenis, waardoor Waterland een familiekroniek, een autobiografie, een streekroman, een geschiedenisles en een detectiveverhaal in één is.
Schrijver: Graham Swift
Oorspronkelijke titel: Waterland
Eerste uitgave: 1983
ISBN: 978-90-234-2214-3
Uitgever: De Bezige Bij