Boekenplank:
Kies

Boeken van César Aira

César Aira studeerde rechten en literatuurwetenschappen. Aira is schrijver, columnist en vertaler en doceerde enige tijd aan de universiteiten van Buenos Aires en Rosario.

Meer over César Aira

Genre: Roman

Geboren: 1949

Geboorteland: Argentinië


Overzicht

  • De haas - La liebre
  • De nachtelijke invallen van ambtenaar Varamo - Varamo
  • De schimmen - Los fantasmas
  • Een episode uit het leven van een landschapsschilder
  • Het literatuurcongres - El congreso de literatura
  • Hoe ik een non werd - Como me hice monja

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe haas

In het midden van de negentiende eeuw trekt Clark, een Engelse natuuronderzoeker en de zwager van Darwin, door Argentinië op zoek naar het zeldzaamste en meest ongrijpbare dier: de legibrerische haas. Hij wordt vergezeld door een baquiano en een jonge aquarellist uit Buenos Aires. De reis begint in Salinas Grandes, aan het hof van Cafulcura, en eindigt maanden later op onnavolgbare wijze in Sierra de la Ventana.

Ondanks diverse waarnemingen en aanwijzingen is de haas niet gemakkelijk te vinden; woorden blijken in Mapuche- en Voroga-talen meerdere betekenissen te hebben en bovendien moet er ook nog een vermist opperhoofd worden opgespoord.

Doldriest en hoogst grappig combineert César Aira het absurde met het verbijsterende tot een van de meest unieke en briljante romans die de Argentijnse literatuur heeft voortgebracht.

Schrijver: César Aira
Oorspronkelijke titel: La liebre
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789083295589
Uitgever: Koppernik
De nachtelijke invallen van ambtenaar Varamo
Ambtenaar Varamo is een onopvallende man van ongeveer vijftig jaar die elke dag braaf naar zijn werk gaat. Hij leest amper, laat staan dat hij ooit de pen ter hand neemt.

Op een dag in 1923, want dan speelt het verhaal zich af, gebeurt er iets vreemds. De ambtenaar haalt zijn salaris op, maar de twee bankbiljetten die hij krijgt zijn vals. Varamo is bang dat men zal denken dat hij iets met de vervalsing te maken heeft.

Volledig van streek schrijft hij diezelfde nacht zijn eerste en tevens enige gedicht, dat daarna als een hoogtepunt in de moderne Latijns-Amerikaanse lyriek wordt beschouwd.
Schrijver: César Aira
Oorspronkelijke titel: Varamo
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789044510904
Uitgever: De Geus
De schimmen
Buenos Aires, de laatste dag van het jaar. De toekomstige bewoners van een flatgebouw in aanbouw komen een kijkje nemen terwijl de bouwvakkers nog volop aan het werk zijn. In de conciërgewoning heeft de nachtwaker met zijn gezin al zijn intrek genomen.

Het bouwstof heeft echter ook een aantal ongewone bewoners van de wolkenkrabber zichtbaar gemaakt: grote, knappe schimmen die door het gebouw zweven. Pattri, de dochter van de conciërge, is het meest gefascineerd door hen, en de waarschuwingen van haar moeder slaat ze in de wind. Hoe ver zal Pattri zich laten meeslepen en hoe gevaarlijk is dat voor haar?

Het meesterlijke verteltalent van César Aira voert ons mee naar een andere wereld. Pas als de lezer De schimmen uit heeft, valt alles op zijn plaats en krijgen alle bouwstenen, met terugwerkende kracht en op geheel eigen wijze, hun volle betekenis.

Schrijver: César Aira
Oorspronkelijke titel: Los fantasmas
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789029088046
Uitgever: Meulenhoff
Een episode uit het leven van een landschapsschilder

De hoofdpersoon van Een episode uit het leven van een landschapsschilder is de Duitse kunstenaar Johann Moritz Rugendas (1802-1858). Omdat hij algemeen bewonderd werd als meesterlandschapsschilder adviseerde Alexander von Humboldt hem Europa te verlaten en de spectaculaire landschappen van Chili, Argentinië en Mexico vast te leggen. Rugendas werd inderdaad een van de beste negentiende-eeuwse Europese schilders die Latijns-Amerika in trokken.

Dit is evenwel geen biografie van Rugendas. Deze roman weeft een bijna surreëel verhaal rond het geheime doel achter de reizen naar Latijns-Amerika: Rugendas is ervan overtuigd dat hij alleen in de mysterieuze uitgestrektheid van de vlakten ware inspiratie zal vinden. Een kort en dramatisch bezoek aan Mendoza geeft hem de kans zijn droom waar te maken. Hij reist rechtstreeks de pampa’s in, hopend op dat onmogelijke moment dat hem zou dwingen een nieuwe vorm van kunst te creëren. De reis wordt echter onderbroken door een vreemde episode die hem onomkeerbaar en voor de rest van zijn leven tekent.

Schrijver: César Aira
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789492313652
Uitgever: Koppernik
Het literatuurcongres

César is een schrijver die door de wereldwijde economische malaise in financieel zwaar weer verkeert, daarnaast is hij ook nog eens een vermaard wetenschapper die vastbesloten is om heerser van de wereld te worden.

Tijdens een bezoek aan het strand lost hij intuïtief een eeuwenoud raadsel op, vindt een piratenschat en wordt een zeer rijk man. Toch blijft zijn droom van wereldheerschappij op de eerste plaats staan. Hij woont een literatuurcongres bij om dicht bij de wereldberoemde Mexicaanse auteur Carlos Fuentes te komen, met hulp van wiens kloon hij hoopt zijn leger naar de overwinning te leiden.

Het literatuurcongres, een doldrieste, komische sciencefictionfantasie, is het perfecte boek om César Aira, de meest absurdistische auteur van de eenentwintigste eeuw, te leren kennen.

Schrijver: César Aira
Oorspronkelijke titel: El congreso de literatura
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789083237039
Uitgever: Koppernik


Hoe ik een non werd
Hoe ik een non werd is een sinistere, humoristische en hedendaagse roman die begint met een cyanidevergiftiging en eindigt met aardbeienijs.

In deze ‘autobiografische’ roman verzint César Aira zijn jeugd in de stad Coronel Pringles in alle stadia: van het eerste ijsje tot school, lezen, spelletjes en vriendschappen. De ongelukkige gebeurtenissen uit Aira’s jeugd veranderen langzaam in iets anders: de anekdotes worden avonturen, avonturen worden fabels en fabels worden legendes.

César Aira begeeft zich in Hoe ik een non werd op het vlak tussen feit en fictie, herinneringen en vergetelheid, realiteit en fabel. Met zijn subtiele en melancholische gevoel voor humor reflecteert Aira op zijn mislukkingen, over de betekenis van het leven en het belang van de literatuur.
                               
Schrijver: César Aira
Oorspronkelijke titel: Como me hice monja
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789029088053
Uitgever: Meulenhoff