Boekenplank:
Kies

Boeken van César Aira


Overzicht

  • De schimmen - Los fantasmas
  • Hoe ik een non werd - Como me hice monja
  • De nachtelijke invallen van ambtenaar Varamo - Varamo

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe schimmen
Buenos Aires, de laatste dag van het jaar. De toekomstige bewoners van een flatgebouw in aanbouw komen een kijkje nemen terwijl de bouwvakkers nog volop aan het werk zijn. In de conciërgewoning heeft de nachtwaker met zijn gezin al zijn intrek genomen.

Het bouwstof heeft echter ook een aantal ongewone bewoners van de wolkenkrabber zichtbaar gemaakt: grote, knappe schimmen die door het gebouw zweven. Pattri, de dochter van de conciërge, is het meest gefascineerd door hen, en de waarschuwingen van haar moeder slaat ze in de wind. Hoe ver zal Pattri zich laten meeslepen en hoe gevaarlijk is dat voor haar?

Het meesterlijke verteltalent van César Aira voert ons mee naar een andere wereld. Pas als de lezer De schimmen uit heeft, valt alles op zijn plaats en krijgen alle bouwstenen, met terugwerkende kracht en op geheel eigen wijze, hun volle betekenis.

Schrijver: César Aira
Oorspronkelijke titel: Los fantasmas
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789029088046
Uitgever: Meulenhoff
Hoe ik een non werd
Hoe ik een non werd is een sinistere, humoristische en hedendaagse roman die begint met een cyanidevergiftiging en eindigt met aardbeienijs.

In deze ‘autobiografische’ roman verzint César Aira zijn jeugd in de stad Coronel Pringles in alle stadia: van het eerste ijsje tot school, lezen, spelletjes en vriendschappen. De ongelukkige gebeurtenissen uit Aira’s jeugd veranderen langzaam in iets anders: de anekdotes worden avonturen, avonturen worden fabels en fabels worden legendes.

César Aira begeeft zich in Hoe ik een non werd op het vlak tussen feit en fictie, herinneringen en vergetelheid, realiteit en fabel. Met zijn subtiele en melancholische gevoel voor humor reflecteert Aira op zijn mislukkingen, over de betekenis van het leven en het belang van de literatuur.
                               
Schrijver: César Aira
Oorspronkelijke titel: Como me hice monja
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789029088053
Uitgever: Meulenhoff
De nachtelijke invallen van ambtenaar Varamo
Ambtenaar Varamo is een onopvallende man van ongeveer vijftig jaar die elke dag braaf naar zijn werk gaat. Hij leest amper, laat staan dat hij ooit de pen ter hand neemt. Op een dag in 1923, want dan speelt het verhaal zich af, gebeurt er iets vreemds. De ambtenaar haalt zijn salaris op, maar de twee bankbiljetten die hij krijgt zijn vals. Varamo is bang dat men zal denken dat hij iets met de vervalsing te maken heeft. Volledig van streek schrijft hij diezelfde nacht zijn eerste en tevens enige gedicht, dat daarna als een hoogtepunt in de moderne Latijns-Amerikaanse lyriek wordt beschouwd.
Schrijver: César Aira
Oorspronkelijke titel: Varamo
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 978-90-445-1090-4
Uitgever: De Geus