Boekenplank:
Kies
  • Home
  • A
  • Chimamanda Ngozi Adichie

Boeken van Chimamanda Ngozi Adichie

Meer over Chimamanda Ngozi Adichie

Genre: Roman

Website: Chimamanda Ngozi Adichie


Overzicht

  • Amerikanah - Amerikanah
  • Een halve gele zon - Half of a yellow sun
  • Het ding om je hals - The thing around your neck
  • Paarse hibiscus - Purple hibiscus

Non-Fictie

  • Lieve IJeawele, of een feministisch manifest in vijftien voorstellen - Dear IJeawele, or a feminist manifesto in fifteen suggestions
  • We moeten allemaal feminist zijn - We should all be feminists

gedetailleerd overzicht

OverzichtAmerikanah
Ifemelu en Obinze zijn hevig verliefd op elkaar. Hun geluk wordt wreed verstoord wanneer zij hun land Nigeria wegens de militaire dictatuur moeten verlaten. De mooie, zelfverzekerde Ifemelu gaat in Amerika studeren. Ze ontmoet daar nieuwe mensen, knoopt vriendschappen aan, maar krijgt ook te maken met vernederingen en tegenslag. Obinze besluit naar Londen te gaan en komt terecht in de illegaliteit, een leven waarop zijn burgerlijke opvoeding hem niet heeft voorbereid.

Obinze keert jaren later terug naar Nigeria, waar intussen een democratisch bewind heerst. Ifemelu keert eveneens terug naar haar vaderland, dat net zozeer veranderd is als zij. Wanneer hun liefde opnieuw opbloeit, worden Ifemelu en Obinze geconfronteerd met de grootste uitdaging van hun leven.
Schrijver: Chimamanda Ngozi Adichie
Oorspronkelijke titel: Amerikanah
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789023489504
Uitgever: De Bezige Bij
Een halve gele zon
Nigeria, begin jaren zestig. De excentrieke Odenigbo is hoogleraar aan de pas gestichte universiteit in Nsukka. Hij heeft de dertienjarige Ugwu als huisknecht in dienst, die in ruil voor zijn werk boeken krijgt en naar school mag. Odenigbo's vriendin, Olanna, is van Lagos naar Nsukka verhuisd om met hem samen te leven en om aan de decadente levensstijl van haar ouders te ontsnappen. Ze houdt nauw contact met haar tweelingzus Kainene, die het zakenimperium van hun vader heeft overgenomen en wier Engelse vriend, Richard, in Nsukka is komen wonen om er een boek te schrijven.
Het uitbreken van een gruwelijke burgeroorlog ontregelt hun levens drastisch. Wanneer de regeringstroepen oprukken moeten ze vluchten voor het geweld en worden ze op onverwachte wijze met elkaar geconfronteerd. De situatie stelt hun idealen en hun loyaliteit aan elkaar zwaar op de proef.
Een halve gele zon is een prachtige roman over morele verantwoordelijkheid, over het einde van de kolonisatie, over klasse en afkomst - en over de wijze waarop liefde alles kan compliceren.
Schrijver: Chimamanda Ngozi Adichie
Oorspronkelijke titel: Half of a yellow sun
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 90-450-1575-7
Uitgever: Atlas Contact
Het ding om je hals
In een sierlijke stijl en met een groot inlevingsvermogen schrijft de Nigeriaanse auteur Chimamanda Ngozi Adichie over Amerika en Afrika en over de band tussen mannen en vrouwen, ouders en kinderen.
In het beklemmende 'Een persoonlijke beleving' zoeken een christelijke vrouw en een arme moslima tijdens straatrellen dekking in een winkel. In 'Morgen is te ver' ontdekt een vrouw het verschrikkelijke geheim achter de dood van haar broer. En in het titelverhaal wordt de eenzaamheid beschreven van een Nigeriaans meisje dat vol goede hoop naar de Verenigde Staten is geëmigreerd, maar eenmaal aangekomen moet vaststellen dat het land niet voldoet aan haar verwachtingen.
Op overtuigende wijze weet Adichie de verschillen tussen de Afrikaanse en de westerse culturen voor de lezer begrijpelijk en inleefbaar te maken. De twaalf schitterende verhalen in Het ding om je hals geven eens te meer aan waarom Chimamanda Ngozi Adichie wordt gezien als een van de grootste literaire talenten van haar generatie.
Schrijver: Chimamanda Ngozi Adichie
Oorspronkelijke titel: The thing around your neck
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-234-5392-5
Uitgever: De Bezige Bij
Paarse hibiscus
De wereld van de vijftienjarige Kambili wordt begrensd door de muren van de missieschool en de frangipangibomen rondom het erf. Haar vader is een vermogend, godvrezend man, die thuis heerst met strakke hand en religieus fanatisme, en het leven van Kambili en haar oudere broer Jaja wordt dan ook bepaald door zijn strenge regels.
Tijdens een logeerpartij bij hun vrijgevochten tante Ifeoma ontdekken Kambili en Jaja een heel nieuw leven: ze ontmoeten hun 'heidense' grootvader, leren tuinieren en Kambili wordt voor het eerst van haar leven verliefd.
Wanneer Nigeria na een militaire coup uiteen dreigt te vallen, en Kambili en Jaja - veranderd door hun pasgevonden vrijheid - terugkeren naar huis, escaleren de spanningen binnen het gezin. Als haar moeder vervolgens een wanhoopsdaad pleegt, moet Kambili de kracht vinden haar geliefden bijeen te houden.
Paarse hibiscus is een hartverscheurende roman over de belofte van vrijheid; over de vage scheidslijnen tussen oude en nieuwe goden, tussen kindertijd en volwassenheid, tussen liefde en haat.
Schrijver: Chimamanda Ngozi Adichie
Oorspronkelijke titel: Purple hibiscus
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 978-90-5831-421-5
Uitgever: Sirene

Non-FictieLieve IJeawele, of een feministisch manifest in vijftien voorstellen
Een paar jaar geleden ontving Chimamanda Ngozi Adichie een brief van een goede vriendin waarin deze haar vroeg hoe ze haar dochtertje tot feministe kon opvoeden. Lieve Ijeawele is Adichie’s antwoord in de vorm van vijftien voorstellen. Haar suggesties zijn vaak recht door zee, wrang, geestig, diepzinnig en opmerkzaam en kunnen helpen een dochter op te laten groeien tot een sterke, onafhankelijke vrouw.

Of het nu gaat om het voorstel om haar ook een speelgoedhelikopter te geven en niet alleen een pop, om open gesprekken te voeren over kleding, of om de mythe te ontkrachten dat vrouwen alleen gemaakt zijn om het eten op tafel te zetten, Lieve Ijeawele gaat recht naar het hart van het seksuele debat in de eenentwintigste eeuw. Het is een belangwekkend betoog over wat het werkelijk betekent om vandaag de dag een vrouw te zijn.
Schrijver: Chimamanda Ngozi Adichie
Oorspronkelijke titel: Dear IJeawele, or a feminist manifesto in fifteen suggestions
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789023466215
Uitgever: De Bezige Bij
We moeten allemaal feminist zijn
In 2013 gaf Chimamanda Ngozi Adichie een TEDx-lezing over wat het betekent om vandaag de dag feminist te zijn. Het filmpje werd bijna drie miljoen keer bekeken en gedeeld, Beyoncé gebruikte een sample van Adichie in een van haar nummers en ook in boekvorm is haar pleidooi een grote bestseller in Amerika en Engeland.

Het is geen wonder dat We moeten allemaal feminist zijn zoveel mensen aanspreekt: Chimanada Ngozi Adichie schrijft op humorvolle en toegankelijke wijze en biedt een nieuwe, unieke definitie van het feminisme in de eenentwintigste eeuw.                     
Schrijver: Chimamanda Ngozi Adichie
Oorspronkelijke titel: We should all be feminists
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789023443322
Uitgever: De Bezige Bij