Boekenplank:
Kies

Boeken van Julia Alvarez

Meer over Julia Alvarez

Genre: Roman

Website: Julia Alvarez


Overzicht

  • Een betere wereld - Saving the world
  • Hoe de meisjes García hun accent kwijtraakten - How the García girls lost their accents
  • In de naam van Salomé - In the name of Salomé
  • Yo - Yo

Jeugdboeken

  • Voor mijn vader - Before we were free

Non-Fictie

  • Iets aan te geven - Something to declare
  • In de tijd van de vlinders - In the time of the butterflies
Jeugdboeken

gedetailleerd overzicht

OverzichtEen betere wereld
De vijftigjarige Alma werkt aan een historische roman over Dona Isabel, die in 1803 met een groep weesjongens uit Spanje vertrok om de Nieuwe Wereld van de pokken te redden.
Terwijl Alma aan het schrijven is, krijgt ze met allerlei privéproblemen te maken. Haar man Richard is arts en vertrekt naar de Dominicaanse Republiek om een AIDS-kliniek te helpen opzetten; zij blijft in de Verenigde Staten.
De dramatische ontwikkelingen in haar roman blijken gelijke tred te houden met de verschrikkingen in het heden.
Schrijver: Julia Alvarez
Oorspronkelijke titel: Saving the world
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 90-245-5527-2
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Hoe de meisjes García hun accent kwijtraakten
Hoe de meisjes Garcia hun accent kwijtraakten is de kroniek van het gezin Garcia de la Torre, dat door de politieke situatie in de Dominicaanse Republiek, waar generaal Rafael Leonidas Trujillo zijn schrikbewind voert, wordt gedwongen hun geboorteland te ontvluchten.
Carlos, Laura en hun vier dochters proberen een nieuw bestaan op te bouwen in de Verenigde Staten, maar door het verlies van hun persoonlijke bezittingen, status, familie en vrienden voelen ze zich ontheemd.
In plaats van de verwachte vrijheid en veiligheid zijn er in Amerika nieuwe vijanden als racisme, klassenstrijd en onbegrip.
De vier zusjes - Carla, Sandra, Yolanda en Sofia - dromen van hun zelfstandigheid. Ze worden volwassen in een vreemde maatschappij. Ze komen in opstand tegen hun ouders, doorbreken taboes en zetten hun eerste schreden op het liefdespad, maar ze slagen er niet in zich los te maken van hun tirannieke vader en hun rijke Dominicaanse verleden.
Schrijver: Julia Alvarez
Oorspronkelijke titel: How the García girls lost their accents
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-245-2416-4
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
In de naam van Salomé
Salomé Ureña's patriottische gedichten maken haar op haar zeventiende al tot een nationale held. Haar dochter Camila daarentegen is een verlegen meisje dat zichzelf wegcijfert om haar vader en broers (een president, een ambassadeur, een literaire ster) een plezier te doen.
Terwijl haar moeder in haar (te) korte leven tracht Dominicaanse vrouwen te leren voor zichzelf en hun vaderland op te komen, wijdt Camila zich vooral aan het onderwijs voor Amerikaanse meisjes in de Spaanse voltooid verleden tijd.
In 1960, wanneer Camila vijfenzestig wordt, staat ze opnieuw voor de keuze wat te doen met haar verdere leven. Ze ontdekt dan veel over zichzelf en over het tragische leven van haar beroemde moeder.
Dit is de geschiedenis van twee vrouwen - moeder en dochter. De een dichter, de ander docent. Twee vrouwen die twee revoluties meemaken in het Caribisch gebied.
In de naam van Salomé speelt zich af in de Dominicaanse Republiek aan het eind van de negentiende eeuw, in de Verenigde Staten en in het idealistische, communistische Cuba van de jaren zestig. Het boek is gebaseerd op twee vrouwen die werkelijk hebben bestaan: 'la musa de la patria' Salomé Ureña en Professora Camila Henríquez-Ureña.
Schrijver: Julia Alvarez
Oorspronkelijke titel: In the name of Salomé
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-245-3823-8
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Yo
Yolanda Garcia de la Torre - Yo voor haar vrienden - is het literaire talent in de familie. Haar eerste roman, waarin ze haar drie zussen, haar Mami en Papi, Tia's en Tio's, echtgenoten en vriendinnen opvoert als romanfiguren, is een eclatant succes.
Yolanda geniet van alle aandacht, maar haar familie en vrienden zijn minder gelukkig dat hun levensverhalen en geheimen nu voor iedereen te lezen zijn.
In Yo zijn de rollen omgedraaid en geven anderen hun visie op Yolanda. Ze vertellen over het dagelijks leven in de Dominicaanse Republiek en over Yolanda's moeilijkheden om als politiek vluchteling te wennen in de Verenigde Staten.
Ze doen een boekje open over Yo's onhebbelijkheden, haar leugens en haar drie mislukte huwelijken.
Schrijver: Julia Alvarez
Oorspronkelijke titel: Yo
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-245-2104-1
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

JeugdboekenVoor mijn vader
De twaalfjarige Anita de la Torre woont in de Dominicaanse Republiek waar Generaal Trujillo al dertig jaar aan de macht is. Anita weet niet beter dan dat El Jefe (zo wordt Trujillo ook wel genoemd) de grote held van het land is.
Daar komt verandering in als haar oom, tante en haar nichtjes plotseling naar de Verenigde Staten vertrekken. Anita's gezin krijgt bezoek van de SIM (de geheime politie).
Langzaam komt Anita er achter dat de door haar zo aanbeden El Jefe in werkelijkheid een wrede dictator is. Voor Anita breekt een angstige tijd aan. Haar vader en oom zitten bij het verzet. De SIM houdt het gezin constant in de gaten.
Anita schrijft in haar nieuwe dagboek alleen met potlood, om het daarna direct weer uit te gummen. Want als het in handen van de SIM zou vallen, brengt ze haar hele familie in gevaar.
Als Anita's vader en oom worden opgepakt, moeten Anita en haar moeder onderduiken.
Schrijver: Julia Alvarez
Oorspronkelijke titel: Before we were free
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-261-1984-4
Uitgever: De Fontein

Non-FictieIets aan te geven
In 1960, toen Julia tien jaar oud was, vluchtte het gezin Alvarez van de Dominicaanse Republiek naar de Verenigde Staten. Julia's vader had deelgenomen aan een mislukte poging om het regime van dictator Rafael Trujillo omver te werpen en ballingschap was de enige manier om zijn leven te redden.
Vader Alvarez nam zijn gezin mee naar New York en probeerde in de Bronx de kost te verdienen als arts, terwijl zijn vrouw en vier dochters hun best deden zich aan te passen aan een vreemde cultuur, een levenslange strijd.

Iets aan te geven is Julia's eigen, persoonlijke verhaal. Het handelt over de invloed die het gevangenzitten tussen twee culturen op haar leven heeft gehad, van een wanhopig verlangen om erbij te horen en een 'echte' Amerikaan te zijn tot een nostalgisch terugverlangen naar haar geboorteland.
Daarnaast belicht Julia Alvarez de andere grote factor in haar leven: het schrijverschap. Voor Julia iets waar ze niet zonder zou kunnen omdat ze veel te vertellen én uit te leggen heeft.
Schrijver: Julia Alvarez
Oorspronkelijke titel: Something to declare
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-245-3401-1
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
In de tijd van de vlinders
In de nadagen van het schrikbewind van generaal Trujillo in de Dominicaanse Republiek worden drie jonge vrouwen, die op de terugweg waren van een bezoek aan hun gevangengenomen echtgenoten, in een hinderlaag gelokt en vermoord.
Na hun tragische dood heeft het verhaal van de zussen Mirabal mythische proporties aangenomen en sindsdien worden zij geëerd als martelaren van de revolutie.
In de Dominicaanse Republiek kent iedereen hen als las mariposas, de vlinders, hun schuilnaam in de verzetsbeweging.
In the Time of the Butterflies - 2001
Regisseur: Mariano Barroso
Cast: Salma Hayek, Lumi Cavazos, Mía Maestro, e.a.
Schrijver: Julia Alvarez
Oorspronkelijke titel: In the time of the butterflies
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-245-5921-9
Uitgever: Poema Pocket