Boekenplank:
Kies

Boeken van Isabel Allende

Isabel Allende reisde als diplomatendochter over de hele wereld. Na de militaire staatsgreep in 1973 in Chili, waarbij de neef van haar vader, president Salvador Allende, werd vermoord, vestigde zij zich in Venezuela waar zij 13 jaar zou blijven wonen. Allende woont en werkt sinds 1988 in de Verenigde Staten. In 2003 kreeg zij het Amerikaanse staatsburgerschap.

In 1981 hoorde Allende dat haar grootvader, 99 jaar oud, op sterven lag. Ze begon hem een brief te schrijven die tot een manuscript voor een roman uitgroeide: Het huis met de geesten. Zij was de eerste Latijns-Amerikaanse vrouw die een publiek van honderden miljoenen lezers wist te bereiken en heeft laten kennismaken met de Zuid-Amerikaanse werkelijkheid.

In 1992 overleed Allende's dochter Paula op 28-jarige leeftijd aan een stofwisselingsziekte. Allende schreef de Paula Trilogie en richtte de Isabel Allende Foundation op als eerbetoon aan haar dochter.

Meer over Isabel Allende

Genre: Roman

Geboren: 1942

Geboorteland: Peru

Website: Isabel Allende


Overzicht

 • Bloemblad van zee - Largo pétalo de mar
 • De Japanse minnaar - El amante japonés
 • De wind kent mijn naam - El viento conoce mi nombre
 • De winter voorbij - Más allá del invierno
 • Het eiland onder de zee - La isla bajo el mar
 • Het negende schrift van Maya - El Cuaderno de Maya
 • Het oneindige plan - El plan infinito
 • Inés, vrouw van mijn hart - Inés del alma mía
 • Liefde en schaduw - De amor y de sombra
 • Ripper - El juego de Ripper
 • Violeta - Violeta
 • Zorro - El Zorro: comienza la leyenda

De Jaguar- en Adelaartrilogie

 1. De stad van de wilde goden - La ciudad de las bestias
 2. Het rijk van de Gouden Draak - El reino del Dragón de Oro
 3. Het woud van de pygmeeën - El bosque de los pigmeos

Del Valle Familie

 1. Het huis met de geesten - La casa de los espiritus
 2. Fortuna's dochter - Hija de la fortuna
 3. Portret in sepia - Retrato en sepia

Eva Luna

 1. Eva Luna - Eva Luna
 2. Het goud van Tomás Vargas - Cuentos de Eva Luna

Non-Fictie

 • Afrodite: liefdesverhalen en andere zinnenprikkels - Afrodita: cuentos, recetas y otros afrodisíacos
 • Herinnering aan mijn Chili - Mi país inventado
 • Wat wij willen - Mujeres del alma mía

Paula

 1. Paula - Paula
 2. Brieven voor Paula - Paula
 3. De som der dagen - La suma de los días

E-books

 • De geliefden van het Guggenheim - Los amantes del Guggenheim

gedetailleerd overzicht

OverzichtBloemblad van zee

Aan het eind van de gruwelijke Spaanse Burgeroorlog wordt de jonge arts Víctor Dalmau samen met zijn vriendin, de pianiste Roser Bruguera, gedwongen om Barcelona te verlaten en te vluchten naar Frankrijk. Met nog tweeduizend andere Spaanse vluchtelingen gaan ze aan boord van de Winnipeg, een schip dat is gecharterd door de Chileense dichter en consul Pablo Neruda, op weg naar Chili.

Tot hun grote verrassing worden ze ontvangen als helden in hun nieuwe thuisland - dat 'langgerekte bloemblad van zee', in de woorden van Neruda. Ze bouwen er een nieuw leven op en worden volwaardige Chilenen. Maar in 1973 gebeurt het onvoorstelbare: er breekt een dictatuur uit en weer moeten Víctor en Roser huis en haard verlaten.

Bloemblad van zee is een reis door de twintigste eeuw aan de hand van onvergetelijke personages. Ze ontdekken dat een mens steeds weer aan een nieuw leven kan beginnen. Een prachtige historische roman over ballingschap en liefde.

Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: Largo pétalo de mar
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789028450097
Ebook: 9789028450103
Uitgever: Wereldbibliotheek
De Japanse minnaar
Alma is tien jaar oud als ze in 1939 door haar ouders naar familie in de Verenigde Staten wordt gestuurd om aan de nazi's te ontkomen. Het verdriet om haar in Polen achtergebleven vader en moeder, die de naziterreur niet zullen overleven, wordt slechts verzacht door de vriendschap met haar achterneef Nathaniel en met haar vriendje Ishimei, de zoon van een Amerikaans-Japans echtpaar.

De vijandschap waarmee de Amerikaanse samenleving hen bejegent tijdens en na de Tweede Wereldoorlog - Alma is een vluchteling, Nathaniel Jood en Ishimei Japanner - brengt hen bij elkaar. Ishimei wordt Alma's grote liefde, maar zij trouwt met Nathaniel. Toch blijven hun levens met elkaar verbonden, want zij delen een afschuwelijk geheim.

Jaren later wordt dit verhaal ontrafeld door Alma's kleinzoon Seth, die Alma regelmatig komt opzoeken in het bejaardentehuis. Daar leert hij de verzorgster Irina kennen, een jonge vrouw met een getroebleerd verleden. Tussen Seth en Irina ontstaat voorzichtig iets moois, maar ook Irina moet zich eerst bevrijden van wat zij jarenlang geheim probeerde te houden.
Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: El amante japonés
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789028426214
Ebook: 9789028441392
Uitgever: Wereldbibliotheek
De wind kent mijn naam

1938. De vreselijke Kristallnacht betekent het einde van het gelukkige leven van het joodse gezin van Rudolf en Ruth Adler en hun zoon Samuel in Wenen. Rudolf raakt vermist en moeder en zoon worden opgevangen door de buurman. Samuel krijgt de kans naar Engeland te gaan, waar joodse kinderen worden opgevangen. Hij zal zijn ouders nooit meer zien.

2022. Een latino-moeder en dochter worden vastgehouden aan de zuidelijke grens van Amerika. De moeder verdwijnt als ze wordt teruggestuurd naar El Salvador, het meisje blijft alleen achter in smerige opvangcentra in een haar onbekend land.

Deze zaak trekt de aandacht van Selena Durán, een latina uit Californië, die zich inzet voor minderjarige vluchtelingen, en van de veelbelovende advocaat Frank Angileri, die moeder en dochter wil herenigen. Samen beginnen ze aan een reis die hen met het geweld tegen vrouwen confronteert.

Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: El viento conoce mi nombre
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789028453104
Uitgever: Wereldbibliotheek
De winter voorbij
New York, december 2015. De stad wordt geteisterd door een vreselijke sneeuwstorm. Door een bizar toeval kruisen drie mensen elkaars pad: een gedesillusioneerde Amerikaan met pensioen, een vrijgezelle Chileense vrouw van begin zestig en een jonge illegale immigrante, op de vlucht voor drugscriminelen.

Ze raken tegen wil en dank verzeild in een soort roadmovie waarin ze zich moeten ontdoen van een lijk, een pistool en een auto. Tijdens deze bizarre tocht leren ze elkaar steeds beter kennen en langzaam vallen voor de lezer alle puzzelstukjes op hun plaats.
Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: Más allá del invierno
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789028450066
Ebook: 9789028442702
Uitgever: Wereldbibliotheek
Het eiland onder de zee
Het eiland onder de zee is het verhaal van Zarité, een Caribische vrouw in de achttiende eeuw, die op haar negende als slavin wordt verkocht aan de Fransman Toulouse Valmorain, de eigenaar van een van de grootste suikerplantages op Haïti. Ze werkt voor zijn twee echtgenotes, verzorgt zijn zoontje en wordt zijn concubine.

Als de slaven in opstand komen tegen hun onderdrukkers, kan Zarité zich ontdoen van het juk van haar meester, maar omwille van zijn kinderen helpt ze Valmorain het eiland te ontvluchten. Ze doen eerst het levendige Havana aan, om zich vervolgens in het opbloeiende New Orleans te vestigen. Hier zal Zarité de liefde vinden en de weg vrijmaken voor het geluk waarnaar ze zo lang heeft verlangd.
Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: La isla bajo el mar
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789028423404
Uitgever: Wereldbibliotheek


Het negende schrift van Maya
Maya is negentien jaar. Ze is op weg naar Chiloé, een eiland in het zuiden van Chili. Tot haar zestiende woonde ze nog in Noord-Amerika bij haar opa en oma, die ze Popo en Nini noemt.

Maar als Popo sterft, is Nini zo diep in de rouw dat ze Maya niet kan helpen met háár verdriet. Haar omgeving merkt pas dat Maya verslaafd is aan drugs en alcohol als ze opgepakt wordt. En dan gaat het van kwaad tot erger.

Nu heeft Nini haar naar Chiloé gestuurd, naar Manuel Arias, een stugge antropoloog die bezig is een boek te schrijven over de mythologie van het Chileense eiland. En ze heeft Maya een schrift meegegeven waarin ze haar dagboek bij kan houden, zodat ze erachter kan komen wat zij nu echt met haar leven wil.
Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: El Cuaderno de Maya
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789028425118
Ebook: 9789028440050
Uitgever: Wereldbibliotheek
Het oneindige plan
Het oneindige plan vertelt de geschiedenis van Gregory Reeves, een levenslustige Noord-Amerikaan. Als zoon van een predikant trekt hij met zijn ouders en zijn zusje in een gammele vrachtwagen over de landwegen in het zuiden van de Verenigde Staten. Het is een leven aan de rand van de maatschappij, maar ook in de geborgenheid van een kleine groep.

In Los Angeles wordt Gregory volwassen. Daar is hij een gringo tussen de Mexicanen, een arme blanke tussen twee werelden, die getekend wordt door de heftige rassenrellen in de stad. Later drukken de traumatische ervaringen van zijn diensttijd in Vietnam een blijvend stempel op zijn leven.

Dankzij zijn tomeloze inzet en ambitie weet hij zich op te werken en verwerft hij rijkdom en aanzien. Met zijn onvermoeibare carrièredrift, luxueuze leventje en vluchtige verhoudingen probeert hij te vergeten dat er in hem nog altijd een diepere drang huist naar rust, naar innerlijke vrede, naar geluk.
Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: El plan infinito
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789028421110
Ebook: 9789028441774
Uitgever: Wereldbibliotheek
Inés, vrouw van mijn hart
In deze roman van Isabel Allende is Inés Suárez de hoofdpersoon, de rijkste en machtigste vrouw van het oude koninkrijk Chili. Zij heeft werkelijk bestaan.

We schrijven het jaar 1580, de 73-jarige Inés kijkt terug op het roerige leven dat haar van Spanje naar de Nieuwe Wereld bracht, waar ze zich aansloot bij de conquistadores en waar ze samen met haar minnaar de belangrijkste stad van Chili stichtte, Santiago.

Inés doorstond huiveringwekkende avonturen, maar sloot niet de ogen voor de gewelddadigheden waarmee de verovering van Chili gepaard ging. Zij wist in die harde wereld te overleven dankzij bijzondere gaven en dankzij haar vermogen om mannen in haar omgeving zodanig te sturen dat zij haar zelfstandigheid altijd kon behouden.

In haar leven heeft zij drie grote liefdes gekend, de onbekommerde liefde als jonge vrouw met haar eerste echtgenoot, de hevige hartstocht met Pedro de Valdivia, stadhouder van Pizarro en oorlogszuchtige heerser over Chili, en ten slotte de rijpe liefde met de conquistador Rodrigo de Quiroga.
Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: Inés del alma mía
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789028422001
Uitgever: Wereldbibliotheek
Liefde en schaduw
Liefde en schaduw is het verhaal van een ontluikende liefde tussen twee jonge mensen in een land dat gebukt gaat onder de verschrikkingen van een dictatoriaal regime.

Tijdens hun werk worden de journaliste Irene en de fotograaf Francisco geconfronteerd met een van de schaduwkanten van het militair regime: vermiste personen.

Zij stuiten op een massagraf in een verlaten mijn. Als zij het besluit nemen dit nader te onderzoeken, raken zij verwikkeld in de politiek en kunnen niet langer de ogen sluiten voor wat er om hen heen gebeurt. De moeilijke omstandigheden waarin zij verzeild raken, drijven hen in elkaars armen.
Of Love and Shadows - 1994
Regisseur: Betty Kaplan
Cast: Antonio Banderas, Jennifer Connelly, Diego Wallraff, e.a.
Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: De amor y de sombra
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789028423893
Ebook: 9789028441804
Uitgever: Wereldbibliotheek
Ripper
Indiana Jackson is een eigenzinnige alleenstaande moeder in het hedendaagse hippe San Francisco. Ze verdient de kost met aromatherapieën en massage en koestert een grote liefde voor de mensen om zich heen, in het bijzonder voor twee mannen: kunstliefhebber en bon-vivant Alan Keller, en ex-marinier Ryan Miller.

Terwijl Indiana haar liefdesleven op orde probeert te brengen, is haar slimme dochter Amanda meer geïnteresseerd in de duistere kant van het leven. Onder haar leiding spelen enkele mensen op internet het Ripper-spel, waarin de deelnemers moorden uit de negentiende eeuw proberen op te lossen. Maar wat een spel was, wordt dodelijke ernst wanneer Amanda de aandacht van de rippergroep verlegt naar een aantal bizarre moorden in San Francisco.

De moorden houden de stad in hun greep, maar de politie weet er geen raad mee. Het lijkt erop dat het Amanda en haar groep gaat lukken de zaken op te lossen, totdat blijkt dat de moordenaar al die tijd veel dichterbij is geweest dan de meeste ripperspelers hadden verwacht. Het leven van Indiana Jackson komt op het spel te staan.
Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: El juego de Ripper
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789028425644
Ebook: 9789028441224
Uitgever: Wereldbibliotheek


Violeta

Violeta del Valle komt ter wereld op een stormachtige dag in 1920, als eerste meisje in een gezin met vijf onstuimige broers. Haar leven wordt vanaf het begin gekenmerkt door buitengewone gebeurtenissen. De schokgolven van de Eerste Wereldoorlog zijn nog steeds voelbaar als de Spaanse griep de kusten van Zuid-Amerika bereikt, bijna precies op het moment van haar geboorte.

Dankzij de vooruitziende blik van haar vader zal het gezin ongeschonden uit deze crisis komen. Maar algauw volgen er nieuwe problemen. De Grote Depressie verstoort het luxueuze leven in de grote stad dat Violeta tot dan toe heeft gekend. Haar familie verliest alles en moet zich terugtrekken in een afgelegen deel van het land. Daar wordt Violeta volwassen en ontmoet ze haar eerste minnaar...

In een brief aan iemand van wie ze zielsveel houdt, schrijft Violeta over de armoede en voorspoed, de verliezen en vreugdes, en over de grote liefdes van haar leven en het verwoestende liefdesverdriet dat daarna kwam. Belangrijke ontwikkelingen in de geschiedenis hebben haar turbulente leven bepaald: de strijd voor vrouwenrechten, de opkomst en ondergang van tirannen en uiteindelijk niet een, maar twee pandemieën.

Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: Violeta
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789028451933
Ebook: 9789028451940
Uitgever: Wereldbibliotheek
Zorro
Zorro kent iedereen als de gemaskerde strijder voor rechtvaardigheid en levenslustige hartenbreker. Zijn echte naam luidt Diego de la Vega, hij groeit op in Californië aan het begin van de 19de eeuw. Hij is de zoon van een Amerikaanse indiaanse vrouw en een Spaanse edelman die elkaar eerst naar het leven stonden, maar verliefd op elkaar werden.

Op zijn zestiende wordt Diego naar Barcelona gestuurd om er een Europese opvoeding te krijgen. In de periode dat hij daar verblijft, zucht Spanje onder het juk van Napoleon, en Diego sluit zich aan bij een geheim genootschap dat zich verzet tegen het onrecht tijdens de Franse bezetting.

Maar niet alleen zijn drang naar gerechtigheid drijft hem tot dappere daden, hij wordt minstens zo sterk gedreven door zijn tomeloze liefde voor de mooie Juliana. Samen met Juliana, haar zus en hun gezelschapsdame ontvlucht Diego Spanje en na vele omzwervingen keert hij terug naar de wereld waar hij is opgegroeid.

Daar neemt hij het heft in handen en als de geheimzinnige Zorro bindt hij de strijd aan tegen onrecht en uitbuiting. Een held is geboren, de legende begint...

Met Zorro vertelt Isabel Allende een klassiek verhaal zoals alleen zij dat kan, een kleurrijk verhaal over de Nieuwe en de Oude Wereld, vol spannende avonturen, vriendschap, loyaliteit, sterke vrouwen en gepassioneerde verhoudingen, en met een legendarische hoofdpersoon die vele harten breekt maar zelf ook moet ontdekken wat een een gebroken hart betekent.

In Zorro geeft Isabel Allende een betoverend beeld van de legendarische degenkunstenaar en strijder voor rechtvaardigheid en vrijheid. Haar verhaal raakt actuele thema's en het eigentijdse einde heeft een verrassende wending. Zorro dringt door tot het hart van iedereen die ook weleens een paar bad guys zou willen brandmerken met een Z.
Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: El Zorro: comienza la leyenda
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789028423749
Ebook: 9789028441828
Uitgever: Wereldbibliotheek

De Jaguar- en AdelaartrilogieDe stad van de wilde goden
Kate Gold is reisboekenschrijfster, excentriek en voor de duivel niet bang. Op een dag komt haar vijftienjarige kleinzoon Alex logeren, juist als ze de opdracht heeft aangenomen om in het Amazonegebied de 'beesten' op te sporen, onbekende wezens die ongelooflijk sterk zijn en een dodelijke stank verspreiden.

Alex en Kate sluiten zich aan bij een expeditie, die bestaat uit een bonte verzameling mensen. Onder hen een aantrekkelijke vrouwelijke arts, een arrogante antropoloog, een fotograaf, een puissant rijke ondernemer, enkele soldaten en een Braziliaanse gids met zijn twaalfjarige dochter Nadia, met wie Alex veel optrekt. Nadia kan praten met dieren en heeft een zesde zintuig, waar Alex met zijn stadse manieren aanvankelijk schamper over doet.

Ieder van de deelnemers heeft zo zijn eigen redenen om de jungle in te trekken. Na een gevaarlijke reis raakt de expeditie in de dodelijke greep van de 'beesten'.

Alex en Nadia worden door een indianenstam die nog nooit met de westerse beschaving in contact is geweest, ontvoerd naar de stad van de wilde goden, een mythische wereld die in niets lijkt op wat zij kennen.
Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: La ciudad de las bestias
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789028419643
Ebook: 9789028441750
Uitgever: Wereldbibliotheek
Het rijk van de Gouden Draak
Kate Cold en haar kleinzoon Alex reizen naar het Verboden Rijk, een ongerept en moeilijk bereikbaar land hoog in de Himalya. De rust in dit vredige koninkrijk wordt ruw verstoord wanner de Gouden draak, een kostbaar beeld, in opdracht van een rijke westerse verzamelaar wordt gestolen.

Het lukt Alex en zijn vriendin Nadia met behulp van een inheems meisje de koningszoon en diens boeddhistische leermeester de vijand te verslaan en daarmee het Verboden Rijk te redden.
Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: El reino del Dragón de Oro
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789028420052
Ebook: 9789028441781
Uitgever: Wereldbibliotheek
Het woud van de pygmeeën
Samen met Alexanders grootmoeder Kate Cold reizen Alexander en zijn vriendin Nadia naar Afrika voor een reportage over safari's. Al spoedig komen ze terecht in het woud van de pygmeeën, die onderdrukt worden door Bantoekoning Kosongo en tovenaar Sombe: de pygmeeën moeten ivoor, goud en edelstenen leveren, anders worden hun kinderen als slaven verkocht.

Alexander en Nadia stellen alles in het werk om dit onrecht teniet te doen en de oude orde te herstellen. Ze komen terecht in hachelijke situaties, waaruit ze zich ten slotte op het nippertje uit weten te redden dankzij de jaguar en de adelaar, hun totemdieren.

Tijdens hun avonturen beseffen Alexander en Nadia hoe zeer ze zich tot elkaar voelen aangetrokken, niet alleen als verwante zielen maar ook fysiek.
Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: El bosque de los pigmeos
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789028420335
Ebook: 9789028441798
Uitgever: Wereldbibliotheek

Del Valle FamilieHet huis met de geesten
Het huis met de geesten is een familiekroniek die zich vanaf het begin van deze eeuw over vier generaties uitstrekt tot in de jaren zeventig, toen de militaire dictatuur een einde maakte aan het socialistische bewind van Salvador Allende.

Rond de figuur van Esteban Trueba, de tirannieke, wellustige grootgrondbezitter bewegen zich vier uitzonderlijke vrouwen. Rose de Schone, de nimf met het groene haar, haar zuster Clara, de dromerige helderziende die op telekinetische wijze voorwerpen kan laten bewegen en haar dochter Blanca, die een verboden liefde koestert voor een linkse protestzanger, tot grote schande van de familie zwanger van hem wordt en een dochter baart.

Dit kind, het meisje Alba, zal later in een tijd van verval en terreur de wonderbaarlijke geschiedenis van haar familie opschrijven, om zoals ze zegt: 'het verleden te laten herleven en mijn eigen ontzetting te overwinnen.'
The House of the Spirits - 1993
Regisseur: Bille August
Cast: Jeremy Irons, Meryl Streep, Glenn Close, e.a.
Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: La casa de los espiritus
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789028424876
Ebook: 9789028440449
Uitgever: Wereldbibliotheek
Fortuna's dochter
Iedereen wordt geboren met een bijzondere gave, maar Eliza Sommers had er zelfs twee: een goede reukzin en een goed geheugen.

Zo begint een liefdesgeschiedenis zoals alleen Isabel Allende die kan vertellen. Het is 1849, het jaar waarin goud wordt ontdekt in Californië. Joaquín Andieta, de geliefde van Eliza Sommers, is vastberaden het geluk te vinden en vertrekt uit Chili naar het noorden. Eliza besluit hem te volgen en maakt een verschrikkelijke reis, verborgen in het ruim van een zeilschip. Ze gaat op zoek naar haar geliefde in een onbekend land vol eenzame mannen en prostituees die gelokt zijn door de goudkoorts.

Haar ervaringen veranderen Eliza in een bijzondere vrouw, vooral dankzij de hulp die ze krijgt van Tao Chi'en, een Chinese arts. Hij voert haar mee op een gedenkwaardige tocht langs de mysteriën en tegenstrijdigheden van het menselijk lot.

De hoofdpersonen in Fortuna's dochter putten hun kracht uit hun gevoelens van liefde en vriendschap, en slaan zich een weg door een wereld die wordt getekend door hebzucht. Zo komen een liefdesgeschiedenis en een geschiedschrijving van Amerika samen in deze meeslepende roman.
Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: Hija de la fortuna
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789028418387
Ebook: 9789028443013
Uitgever: Wereldbibliotheek
Portret in sepia
Portret in sepia speelt zich af in San Francisco en in Chili, een land dat aan het einde van de negentiende eeuw geteisterd wordt door oorlogen en burgerstrijd.

Aurora del Valle lijdt aan een trauma waardoor de eerste vijf jaar van haar leven uit haar geheugen zijn gewist. Ze groeit op in een bevoorrecht milieu en laat zich verleiden tot een huwelijk met een steenrijke man.

Wanneer ze, toch al gekweld door afschuwelijke nachtmerries, door hem wordt verraden, besluit ze het mysterie van haar verleden te ontrafelen.

Isabel Allende voert een sterke vrouw ten tonele die zich ontworstelt aan het lot, dat haar haast onontkoombaar door het verleden wordt opgelegd. Portret in sepia is een wonderbaarlijke familiesage, waarin de lezer personages uit Fortuna's dochter en Het huis met de geesten ontmoet.
Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: Retrato en sepia
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789028419247
Ebook: 9789028440432
Uitgever: Wereldbibliotheek

Eva LunaEva Luna
‘Ik heet Eva. Ik ben geboren in een achterkamer van een naargeestig huis en opgegroeid tussen oude meubelen, boeken in het Latijn en mummies van mensen. Toch ben ik daar niet melancholiek door geworden want ik ben ter wereld gekomen met in mijn geheugen een vleugje oerwoud.’

Eva Luna is een geboren verteller. Ze vertelt over haar leven dat alles behalve doorsnee is door de vele kleurrijke mensen die haar levenspad kruisen. Isabel Allende rijgt al hun levens aaneen tot een prachtig verhaal. Zo geeft zij op uitzonderlijke wijze vorm aan het levensverhaal van Eva Luna.
Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: Eva Luna
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789028423886
Ebook: 9789028441767
Uitgever: Wereldbibliotheek
Het goud van Tomás Vargas
'Vertel me een verhaal dat je nooit eerder aan iemand verteld hebt.'

Als een moderne Sheherazade vertelt Eva Luna, de vrouw die in Rolf de grote liefde van haar leven heeft gevonden, 's avonds in bed geheimzinnige verhalen aan haar geliefde.

Het zijn vertellingen over liefde en over geweld, vol rijke beelden, weelderige landschappen en extravagante hartstochten, verhalen met fijnzinnige humor en een knipoog naar wat het leven te bieden heeft, en met een sterke en excentrieke vrouwen in de hoofdrol.
Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: Cuentos de Eva Luna
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789028420625
Uitgever: Wereldbibliotheek

Non-FictieAfrodite: liefdesverhalen en andere zinnenprikkels
De kunst van eten en erotiek vindt haar hoogtepunt in Isabel Allende's Afrodite. Het is een schitterend geïllustreerd boek met tientallen verhalen en anekdotes over voedsel en liefde. Wist u bijvoorbeeld dat men in het verleden kakkerlakkengruis at om de potentie op te vijzelen? En dat Cleopatra een mengsel van honing en fijngemalen amandelen gebruikte om haar huid mooier te maken?

Isabel Allende beschrijft ook op aanstekelijke wijze de geschiedenis van de afrodisiaca en de verschillen tussen diverse culturen waar het gaat om de combinatie van eten en erotiek.

In de tweede helft van het boek staan recepten die vele uren grenzeloos genot garanderen. Wat dacht u bijvoorbeeld van recepten als 'Zalmverleiding', 'Bacchusconsommé', 'Pikant Konijn' en 'Frambozenhoning'?
Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: Afrodita: cuentos, recetas y otros afrodisíacos
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789028426382
Ebook: 9789028442740
Uitgever: Wereldbibliotheek
Herinnering aan mijn Chili
Nadat Isabel Allende in 1975 haar vaderland was ontvlucht, heeft zij in verschillende landen gewoond alvorens zich, inmiddels een wereldberoemde schrijfster, definitief te vestigen in Californië.

Het verlangen naar Chili en de liefde voor haar land zijn echter altijd sterk gebleven. In Herinneringen aan mijn Chili vertelt ze op ontroerende en humoristische wijze over de geschiedenis en het karakter van haar vaderland.

De recente geschiedenis van Chili en het persoonlijke verhaal van Isabel Allende zijn in dit indringende en intieme portret nauw met elkaar verbonden. Uit alles blijkt hoezeer de schrijfster haar land mist, ook al beseft ze dat het Chili uit haar herinneringen niet meer overeenkomt met de realiteit.

Gekleurd door de persoonlijke blik van de auteur wordt haar Chili zowel werkelijkheid als fictie: onverstoorbaar en gastvrij, bewoond door machomannen en sterke vrouwen die zeer gehecht zijn aan hun land.

Maar bovenal is het de omgeving van haar jeugd: het zijn herinneringen aan haar familie, het huis van haar grootouders, de plechtstatige maaltijden, de verhalen van ontrouw en de geesten die haar altijd hebben vergezeld.
Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: Mi país inventado
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789028420106
Uitgever: Wereldbibliotheek
Wat wij willen

Mijn leven als moeder, vrouw, feminist...

'Al sinds mijn kinderjaren had ik één doel: voor mezelf kunnen zorgen, en dat heb ik gedaan.' Isabel Allende

In Wat wij willen neemt Isabel Allende ons mee op haar meest persoonlijke en emotionele reis in jaren. Ze vertelt over de belangrijke rol die het feminisme in haar leven speelt, van haar kindertijd tot nu. Ze roemt de vrouwen die haar leven richting hebben gegeven, zoals haar moeder Panchita, haar dochter Paula en haar literair agent Carmen Balcells. Maar ook schrijvers als Virginia Woolf en Margaret Atwood en vele anderen hebben haar geïnspireerd om zich in te zetten voor vrouwenrechten en om te strijden tegen achterstelling en discriminatie.

Vandaar dat ze ook met grote betrokkenheid schrijft over actuele thema's als de #MeToo-beweging en het leven in tijden van een wereldwijde pandemie. En dat alles doet Allende met die onmiskenbare passie voor het leven en de aanstekelijke overtuiging dat er ook op haar leeftijd alle tijd is voor de liefde.

Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: Mujeres del alma mía
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789028451407
Ebook: 9789028451414
Uitgever: Wereldbibliotheek

Paula

Paula
Isabel Allende waakt eindeloze nachten aan het ziekbed van haar dochter Paula. Ten prooi aan wanhoop en verdriet probeert zij tevergeefs contact met haar te krijgen.

Maar Paula ligt in coma. Beroofd van haar geheugen doolt zij eenzaam rond in het duistere gebied tussen leven en dood.

Isabel Allende besluit daarom haar het kostbaarste bezit te schenken dat zij heeft: haar herinneringen. Met de verrassende openhartigheid die alleen bestaat tussen moeder en dochter vertelt zij haar verhaal.

Zo ontstaat een fascinerend en aangrijpend boek dat ondanks de tragiek doorspekt is met humor, een boek vol met vrolijke en minder vrolijke anekdotes uit het woelige bestaan van deze Chileense schrijfster.
Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: Paula
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789028425361
Ebook: 9789028441811
Uitgever: Wereldbibliotheek
Brieven voor Paula
Paula, de dochter van Isabel Allende ligt in coma en doolt zonder herinneringen door het duistere gebied tussen leven en dood. Ten prooi aan wanhoop en verdriet probeert Isabel Allende contact met haar te krijgen.

Het enige wat zij haar dochter op dat moment kan geven, is het verhaal van haar leven. Dit verhaal werd uiteindelijk de roman Paula. Op 6 december 1992 stierf Paula vanwege een aanval van porfyrie.

Lezers en lezeressen uit de hele wereld schreven Isabel Allende brieven over haar levensroman Paula.

'Paula confronteerde me met een vrouw van vlees en bloed, een en al emoties en gevoel. Een gewoon, strijdlustig iemand die haar gevoel laat spreken en die huilt, die plezier heeft en anderen aan het lachen maakt.'

'Je stem raakt me in het hart zoals geen enkele andere stem. Boeken hebben het vermogen om tussen de lezer en de schrijver een vertrouwelijk contact tot stand te brengen dat dieper gaat dan welk ander communicatiemiddel ook. Voor mij is Paula een liefdesbrief, een gezang met verheven tonen van vreugde en droefheid, zoals een concert van Mozart.'

'Paula is, in een woord, puur goud. U hebt uit uw pijn, zorgen, verdriet, liefde, vreugde, extase één lange, ongebroken draad gesponnen van puur 14-karaats goud.'
Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: Paula
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789028417571
Ebook: 9789028441736
Uitgever: Wereldbibliotheek
De som der dagen
In De som der dagen richt Isabel Allende, net als Paula, het woord tot haar dochter. Nam ze in Paula afscheid van haar tragisch overleden dochter, in De som der dagen vertelt Allende aan Paula hoe ze het leven weer heeft opgepakt. Hoe ze, ondanks alle tegenslagen, erin slaagt het leven met een glimlach tegemoet te zien.

Ontroerend eerlijk tekent Allende een portret van haar familie, en spaart zichzelf daarbij niet. Het een familie die veel heeft meegemaakt, verlies, liefde, verslaving, scheiding en hereniging, maar die nooit haar gevoel voor humor heeft verloren. Allende beschrijft haar open huis in Californië, waar het een komen en gaan is van vrienden, familieleden en gasten, en waarover gewaakt wordt door een goede geest.

De som der dagen is een echte Allende, op kleurrijke manier brengt ze haar jeugd, de liefde voor haar gezin en de bonte verzameling mensen die ze om zich heen heeft verzameld tot leven. Stuk voor stuk mensen wier leven door onverwachte gebeurtenissen wordt gekleurd, wat verrassender verhalen oplevert dan welke fictie ook.
Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: La suma de los días
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789028425378
Ebook: 9789028441743
Uitgever: Wereldbibliotheek

E-books

De geliefden van het Guggenheim

Elena en Pedro, het was liefde op het eerste gezicht. Ze beminden elkaar 's nachts in het Guggenheim-museum, maar de volgende ochtend herinneren ze zich alleen nog een prachtige droom. Hebben ze elkaar daar werkelijk gevonden? En hoe zijn ze er binnengekomen?

Schrijver: Isabel Allende
Oorspronkelijke titel: Los amantes del Guggenheim
Eerste uitgave: 2001
Ebook: 9789028440487
Uitgever: Wereldbibliotheek