Boekenplank:
Kies

Boeken van Gioconda Belli

Meer over Gioconda Belli

Genre: Roman

Geboren: 1948

Geboorteland: Nicaragua

Website: Gioconda Belli


Overzicht

  • De bewoonde vrouw - La mujer habitada
  • Dochter van de vulkaan - Sofía de los presagios
  • Het geheim van de verleiding - El pergamino de la seducción
  • Het land van de vrouwen - El país de las mujeres
  • Oneindigheid in een handpalm - El infinito en la palma de la mano
  • Uit de kromme rib van de wereld - Samengestelde poëziebundel
  • Waslala - Waslala

Non-Fictie

  • Kroniek van liefde en oorlog - Memorias de amor y guerra

Young Adult

  • De schepping van de vlinders - La historia de la creación de las mariposas

Dubbel uitgegeven titels

  • De verdediging van de liefde - zie Kroniek van liefde en oorlog
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe bewoonde vrouw
Niets lijkt Lavinia, een jonge architecte uit een gegoede Latijns-Amerikaanse familie, in de weg te staan voor een voorspoedige carrière en een comfortabel leven. Maar haar leven verandert radicaal wanneer ze via haar minnaar Felipe bij de guerrillabeweging wordt betrokken.

Als Lavinia opdracht krijgt het huis te ontwerpen van een beruchte generaal, is ze veroordeeld tot een zenuwslopend dubbelleven. Steeds scherper beseft ze dat een explosie van geweld onontkoombaar is...

Lavinia's verhaal wordt afgezet tegen de geschiedenis van Itzá, een Indiaanse die ten tijde van de conquista tegen de Spanjaarden streed. Itzá symboliseert de geest van verzet en emancipatie - een onsterfelijke geest, die in deze roman Lavinia's lichaam tot woning kiest.
Schrijver: Gioconda Belli
Oorspronkelijke titel: La mujer habitada
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789044500257
Uitgever: De Geus
Dochter van de vulkaan
Op haar zevende jaar is Sofia door zigeuners achtergelaten in een dorp in Nicaragua. Gekweld door vragen over haar afkomst groeit ze daar op.

Als volwassen vrouw wil zij een onafhankelijk bestaan, maar ze trouwt met René, die een muur rond hun huis bouwt om haar binnen te houden. Ook in de ogen van de dorpsbewoners deugt Sofia niet.

Sofia slaagt erin te vluchten en vindt onderdak bij een oude indiaanse tovenares. Samen trekken zij ten strijde tegen haar man en de dorpsgemeenschap.
Schrijver: Gioconda Belli
Oorspronkelijke titel: Sofía de los presagios
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789052262543
Uitgever: De Geus
Het geheim van de verleiding
De zeventienjarige Lucía leidt een eentonig leven achter de muren van een streng klooster in Madrid waar ze sinds haar dertiende woont. Totdat ze de jonge historicus Manuel ontmoet.

Hij doet onderzoek voor een proefschrift over Johanna de Waanzinnige, de tragische koningin van Castilië. Johanna werd in de zestiende eeuw voor gek verklaard en opgesloten in een kasteel in het Spaande Tordesillas. Zij bleef daar gevangen tot aan haar dood.

Manuel is getroffen door de gelijkenis tussen Lucía en Johanna. Om door te dringen in de gedachtewereld van Johanna, steekt hij Lucía in de kleren uit Johanna's tijd. Tussen het meisje en de historicus ontstaat een liefdesrelatie. Een relatie die steeds vreemdere vormen aanneemt.

Op een prachtige manier verbindt Gioconda Belli de geschiedenis van Johanna de Waanzinnige met het heden. Door het psychologische spelletje van Manuel duikt Lucía onder in het fascinerende leven van Johanna. Zal zij op dezelfde manier eindigen als Johanna?
Schrijver: Gioconda Belli
Oorspronkelijke titel: El pergamino de la seducción
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789044507065
Uitgever: De Geus
Het land van de vrouwen
In een klein Latijns-Amerikaans land zijn sinds twee jaar nog uitsluitend vrouwen aan de macht. De nieuwe politieke partij nam onverwachts de plaats in van de zittende regering toen deze had gefaald bij de hulpverlening na de uitbarsting van de vulkaan Mitre.

De vrouwen nemen het heft in handen om de maatschappij eens goed 'schoon te wassen'. Alle vernieuwingen die worden doorgevoerd door de nieuwe regering leidden natuurlijk ook tot verzet. Zullen de partij en haar leden standhouden of vallen ze ten prooi aan de (onderlinge) concurrentie?

Het land van de vrouwen is een humoristische politieke satire op het bestaande politieke landschap van Latijns-Amerika dat overwegend uit mannen bestaat.
Schrijver: Gioconda Belli
Oorspronkelijke titel: El país de las mujeres
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789044518412
Uitgever: De Geus
Oneindigheid in een handpalm
Het verhaal van de schepping van de mens is misschien wel het meest vertelde verhaal van onze geschiedenis. Maar buiten de regels in de Bijbel die aan Adam en Eva zijn gewijd, blijft het gissen naar het leven dat dit eerste koppel leidde. In wat voor wereld leefden zij?

Mysterie en poëzie ontmoeten elkaar in deze verrassende roman van Gioconda Belli. Ondanks het verdriet om hun straf ontdekken Adam en Eva uiteindelijk elkaar en hun omgeving, het wonder van leven schenken, de wreedheid van doden om te overleven, en het drama van liefde en jaloezie.
Schrijver: Gioconda Belli
Oorspronkelijke titel: El infinito en la palma de la mano
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789044513301
Uitgever: De Geus


Uit de kromme rib van de wereld
Uit de kromme rib van de wereld is een tweetalige bloemlezing (Spaans met Nederlandse vertaling) uit het werk van de Nicaraguaanse dichteres Gioconda Belli. De gruwelen en de glorie van de Nicaraguaanse vrijheidsstrijd, erotiek en vrouwelijkheid vormen de thematiek van deze zeer intense en aardse gedichten.

Het leven van de auteur staat in het teken van de turbulente recente geschiedenis van Nicaragua. Zij groeit op in een rijke familie en studeert in Spanje en de V.S., maar terug in het vaderland sluit zij zich aan bij de sandinistische guerrillabeweging, wordt gevangen genomen, ontsnapt en raakt in ballingschap. Na de verdrijving van Somoza vervult zij verschillende overheidsfuncties bij het sandinistisch bewind.

* Bron: NBD/Biblion
Schrijver: Gioconda Belli
Oorspronkelijke titel: Samengestelde poëziebundel
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789050250214
Uitgever: P. Nerudafonds
Waslala
Het fictieve Zuid-Amerikaanse land Faguas gaat gebukt onder armoede, oorlog en ziekten. De enige bezoekers van het land zijn smokkelaars, die wapens en medicijnen verhandelen in ruil voor drugs, mineralen en kinderen.

Op een dag reist de jonge Amerikaanse journalist Raphael met smokkelaars mee naar Faguas. Daar hoort hij voor het eerst over de legendarische stad Waslala, een paradijselijk oord waar geluk, vrede en harmonie heersen. Het is een plek waarvan iedereen in Faguas gehoord heeft, maar die niemand kent.

De jonge Melisandra, die haar naar Waslala verdwenen ouders wil opsporen, vertrekt met Raphael voor een avontuurlijke reis naar de mythe die de dromen en verlangens van een heel volk levend houdt.
Schrijver: Gioconda Belli
Oorspronkelijke titel: Waslala
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789052263823
Uitgever: De Geus

Non-FictieKroniek van liefde en oorlog
Gioconda Belli komt op haar 20ste in contact met de Sandinistische verzetsstrijders van Daniel Ortega. Ze sluit zich aan bij het FSLN, de partij van de Sandinisten. Vijf jaar lang doet ze werk voor het verzet in Nicaragua, maar in 1975 moet Belli vluchten naar het buitenland. Tijdens haar ballingschap verblijft ze in Costa Rica en Mexico. Bij verstek wordt ze door het regime van dictator Somoza veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf.

Vlak voor de overwinning van de Sandinisten in 1979 keert Belli terug naar Nicaragua. Nu wordt de strijd voortgezet tegen de Contra's. In 1990 worden de verkiezingen verloren en is er weinig meer over van alle revolutionaire beginselen.

Gioconda Belli trouwt met haar grote liefde, de Amerikaanse journalist Charles Casteldi, en verhuist naar Washington. Tegenwoordig woont Gioconda Belli met haar man, drie kinderen en een geadopteerd kind in Santa Monica.

Wat op iedere pagina van Kroniek van liefde en oorlog doorklinkt, is Belli's strijdlust, moed, en haar onuitputtelijke drang naar vrijheid en onafhankelijkheid, ook in haar privé leven.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Gioconda Belli
Oorspronkelijke titel: Memorias de amor y guerra
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789052265278
Uitgever: De Geus

Young AdultDe schepping van de vlinders
De schepping van de vlinders is het bijzondere verhaal van Arno, hoe hij de vlinders ontwierp en de perfecte kruising tussen bloem en insect wist te maken.

De schepping van de vlinders is een prentenboek met fantastische illustraties in collagetechniek en een prachtig verhaal dat zowel jong als oud zal boeien en wat ook als voorlees- of kijkboek uniek is.
Schrijver: Gioconda Belli
Oorspronkelijke titel: La historia de la creación de las mariposas
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789044513233
Uitgever: De Geus

Dubbel uitgegeven titelsDe verdediging van de liefde

Zie voor de beschrijving van dit boek: Kroniek van liefde en oorlog.

Schrijver: Gioconda Belli
Oorspronkelijke titel: zie Kroniek van liefde en oorlog
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789044502114
Uitgever: De Geus