Boekenplank:
Kies

Boeken van Elif Shafak

Elif Shafak is van Turkse afkomst en wordt omschreven als een schrijfster die de westerse en oosterse verteltradities mengt om fictie te creëren die zowel lokaal als globaal is. Ze studeerde o.a. internationale relaties en politieke wetenschappen.

Meer over Elif Shafak

Genre: Roman

Geboren: 1971

Geboorteland: Frankrijk

Website: Elif Shafak


Overzicht

 • 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld - 10 minutes 38 seconds in this strange world
 • De bastaard van Istanbul - The bastard of Istanbul
 • De heilige van de beginnende waanzin - The saint of incipient insanities
 • De stad aan de rand van de hemel - The architect's apprentice
 • Drie dochters van Eva - Three daughters of Eve
 • Er stromen rivieren in de lucht - There are rivers in the sky
 • Geheim - Mahrem
 • Het eiland van de verdwenen bomen - The island of missing trees
 • Het huis van de vier winden - Honour
 • Het luizenpaleis - Bit Palas
 • Liefde kent veertig regels - The forty rules of love

Non-Fictie

 • Zo houd je moed in een tijd van verdeeldheid - How to stay sane in a stage of division
 • Zwarte melk - Black Milk

Dubbel uitgegeven titels

 • De veertig regels van liefde - zie Liefde kent veertig regels
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

Overzicht10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld

Tequila Leila, zoals haar vrienden en klanten haar noemen, wordt vermoord en achtergelaten op een vuilnisbelt in Istanbul.

In de laatste minuten van haar leven vraagt ze zich af hoe het zover heeft kunnen komen. Elke minuut brengt een nieuwe herinnering: aan de smaak van het pittige geitenstoofvlees uit haar kindertijd, aan de geur van de koffie met kardemom die ze deelde met haar geliefde, aan de stank op straat bij het bordeel waar ze werkte.

Maar vooral herinnert ze zich haar vrienden, de bonte verzameling mensen die haar nooit zullen laten vallen en die nu wanhopig naar haar op zoek zijn.

Schrijver: Elif Shafak
Oorspronkelijke titel: 10 minutes 38 seconds in this strange world
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789046829257
Ebook: 9789046826607
Uitgever: Nieuw Amsterdam
De bastaard van Istanbul

Rose is aan het winkelen in een supermarkt in Arizona. Ze heeft haast, want haar dochtertje Armanoush zit in de auto te wachten. Rose is net gescheiden van haar man, Barsam, een Amerikaan van Armeense afkomst.

Bij de kikkererwten komt ze Mustafa tegen, die ze kent van haar werk. Om haar Armeense schoonfamilie een hak te zetten begint Rose een verhouding met deze Turkse man.

Als Armanoush jaren later besluit op zoek te gaan naar haar Armeense roots, kan ze in Istanbul logeren bij de familie van haar stiefvader, die op Mustafa na alleen maar uit vrouwen bestaat.

Schrijver: Elif Shafak
Oorspronkelijke titel: The bastard of Istanbul
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789044509731
Uitgever: De Geus
De heilige van de beginnende waanzin

Als Omar één ding geleerd heeft in de paar maanden dat hij in Boston woont, is het wel dit: Amerikanen willen een naam goed kunnen uitspreken. Namen zijn de brug naar de existentiële burcht van de ander. De naam van iemand kunnen uitspreken is een deel van zijn bestaan begrijpen. Daarom heeft Ömer zijn naam in Omar veranderd.

Hij deelt in Boston een huis met Abed en Piyu en raakt hopeloos verliefd op Gail. Gail is een aantrekkelijke Amerikaanse die eigenlijk Zarpandit heet en haar onzekerheid en verlegenheid wegstopt achter stellige meningen en merkwaardige obsessies. Wat Gail en Omar tot elkaar brengt, is het gevoel dat ze alleen in deze relatie zichzelf kunnen zijn. En het besef dat hun beider voorstelling van de Amerikaanse droom niet dezelfde is...

Schrijver: Elif Shafak
Oorspronkelijke titel: The saint of incipient insanities
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789044509748
Uitgever: De Geus
De stad aan de rand van de hemel

De Indiase Jahan is op jonge leeftijd aanwezig bij de geboorte van het witte olifantje Chota, waardoor tussen hen een bijzondere band ontstaat. Wanneer Chota aan de sultan wordt gegeven als cadeau, gaat Jahan met hem mee naar Istanbul om voor het dier te zorgen. Hier valt Jahan al snel op door zijn intelligentie en wordt hij ingezet als leerknecht van de architect van de sultan.

Dit behoedt hem echter niet voor de grillen van de sultan, die hem eerst laat vechten in de oorlog en hem vervolgens naar de gevangenis stuurt, of voor onverklaarbare ongelukken op de bouwplaatsen. En dan wordt Jahan ook nog eens halsoverkop verliefd op de dochter van de sultan.

Schrijver: Elif Shafak
Oorspronkelijke titel: The architect's apprentice
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789044535099
Ebook: 9789044535105
Uitgever: De Geus
Drie dochters van Eva

Het Turkse meisje Peri groeit op tussen twee vuren: haar vader is progressief, haar moeder probeert het gezin steeds strengere islamitische regels op te leggen. Zo gauw ze kan, vlucht Peri dan ook, aangespoord door haar vader, naar het verre Oxford.

Maar ook de vriendinnen die ze daar leert kennen worstelen met hun geloof. En dan valt Peri ook nog als een blok voor een charismatische maar controversiële hoogleraar. Hij leert haar voor zichzelf te kiezen, maar tegen welke prijs?

Schrijver: Elif Shafak
Oorspronkelijke titel: Three daughters of Eve
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789044538243
Ebook: 9789044538250
Uitgever: De Geus


Er stromen rivieren in de lucht

Londen, 1840. Arthur raakt gefascineerd door het oude Mesopotamië en in het bijzonder door het epische Gilgamesj-gedicht, over een hooghartige held die pas tot inkeer komt wanneer hij alles is kwijtgeraakt.

Turkije, 2014. De 10-jarige Narin moet vluchten voor Isis, samen met haar oma, die uit een lange lijn van vrouwelijke zieners komt.

Londen, 2018. Zaleekhah vindt troost in haar onderzoek naar rivieren, en komt via een vriendin in aanraking met een bijzondere oude taal.

Wat de drie buitenstaanders door de eeuwen heen met elkaar verbindt, is het water, want: ‘Water bewaart alle herinneringen. Het zijn de mensen die vergeten.’

Schrijver: Elif Shafak
Oorspronkelijke titel: There are rivers in the sky
Eerste uitgave: 2024
ISBN/EAN: 9789046832073
Ebook: 9789046832080
Uitgever: Wereldbibliotheek
Geheim

Een dikke vrouw en haar minnaar, een dwerg, hebben er genoeg van om overal waar ze komen steeds weer aangestaard te worden. Ze besluiten van rol te wisselen: hij draagt make-up en zij tekent een snor op haar gezicht.

De heftige reactie van de buitenwereld op hun rolwisseling verwerken ze beiden op hun eigen manier. De vrouw wil het liefste wegkruipen, onzichtbaar voor de buitenwereld, terwijl de man de confrontatie met de starende blikken niet schuwt. Hij verzamelt ze, prent ze in zijn geheugen, om ze later toe te voegen aan zijn Woordenboek van het Zien.

Schrijver: Elif Shafak
Oorspronkelijke titel: Mahrem
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789044507126
Uitgever: De Geus
Het eiland van de verdwenen bomen

Cyprus, 1974. Kostas en Defne ontmoeten elkaar heimelijk in de plaatselijke taverne, onder de vijgenboom die door een holte in het dak omhoog groeit. Dat is de enige plek waar zij, een Turkse, en hij, een Griek, elkaar ongezien kunnen treffen. Dan breekt de oorlog uit. Kostas wordt naar een oom in Londen gestuurd, Defne blijft achter.

Tientallen jaren later probeert hun dochter Ada, na de dood van haar moeder, de geheimen van haar familie te ontwarren. Het enige aanknopingspunt dat Ada heeft, is een vijgenboom die in de achtertuin groeit.

Schrijver: Elif Shafak
Oorspronkelijke titel: The island of missing trees
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789046829134
Ebook: 9789046829141
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Het huis van de vier winden

Esma, een Koerdische vrouw in Londen, probeert zich te verzoenen met de gruwelijke moord die haar broer heeft gepleegd en vertelt het verhaal van haar familie. Ze gaat enkele generaties terug, naar het Koerdische dorp waar de grootmoeder vandaan kwam en eindigt met een dramatische gebeurtenis, zoveel jaren later in Londen.

Schrijver: Elif Shafak
Oorspronkelijke titel: Honour
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789044525205
Uitgever: De Geus
Het luizenpaleis

De ooit zo statige residentie die de Russische emigrant Pavel Antipov in Istanbul voor zijn vrouw liet bouwen, is tragisch in verval geraakt en biedt nu onderdak aan tien families en - naast een groot aantal beestjes - een luizenplaag.

Tot de bewoners behoren onder meer de mooie Ultramarijne Minnares met haar persoonlijke geheim, en een kapperstweeling. Maar in het gebouw huist ook tante Madame, die het oude Turkije belichaamt, dat zijn historie koestert maar botst met het nieuwe.

Schrijver: Elif Shafak
Oorspronkelijke titel: Bit Palas
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789044507027
Uitgever: De Geus


Liefde kent veertig regels

Ella Rubenstein is veertig jaar oud en niet gelukkig getrouwd als ze een baan als proeflezer aanneemt voor een literair agentschap. Haar eerste opdracht is het lezen van een manuscript over de mystieke soefi Roemi, gepassioneerd dichter en advocaat van de liefde.

Dit dertiende-eeuwse levensverhaal werpt een nieuw licht op Ella's eigen leven - en op haar opvattingen over de liefde.

 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Elif Shafak
Oorspronkelijke titel: The forty rules of love
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789044517422
Ebook: 9789044519617
Uitgever: De Geus

Non-FictieZo houd je moed in een tijd van verdeeldheid

Het voelt alsof de wereld op instorten staat. Dus hoe kunnen we dan vasthouden aan ons optimisme? Hoe kunnen we onze hoop, vertrouwen en geloof in iets beters voeden? En hoe kunnen we in deze verdeelde wereld onze kalmte bewaren?

In dit prachtig geschreven, verhelderende stuk overdenkt Booker Prize-genomineerde Elif Shafak dit pessimistische tijdperk, waarin onze politiek wordt geleid en misleid door emoties, en waarin desinformatie en angst de norm zijn.

In een gevoelig, bemoedigend pleidooi voor optimisme diept Shafak haar eigen herinneringen op en put ze uit de kracht van verhalen om te laten zien hoe democratie, tolerantie en vooruitgang door schrijven gevoed kunnen worden. Daarbij geeft ze en passant ook nog antwoord op de meest prangende vragen van onze tijd.

Schrijver: Elif Shafak
Oorspronkelijke titel: How to stay sane in a stage of division
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789046828151
Ebook: 9789046828243
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Zwarte melk

Elif Shafak schrijft over de vele stemmen die in haar innerlijk klonken voor en na haar zwangerschap. Ze geeft de lezer een indringend beeld van haar depressie en de emoties waar ze doorheen ging na de geboorte van haar dochter. Shafak weet haar persoonlijke angsten, dromen en twijfels zo te verwoorden dat ze voor iedereen herkenbaar zijn.

Schrijver: Elif Shafak
Oorspronkelijke titel: Black Milk
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789044513738
Uitgever: De Geus

Dubbel uitgegeven titelsDe veertig regels van liefde

Zie voor de beschrijving van dit boek: Liefde kent veertig regels.

Schrijver: Elif Shafak
Oorspronkelijke titel: zie Liefde kent veertig regels
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789046829714
Uitgever: Nieuw Amsterdam

Gerelateerde schrijvers