Boekenplank:
Kies

Boeken van Elena Ferrante

Dubbel uitgegeven titels
Overzicht
 • Dagen van verlating - I giorni dell'abbandono
 • De verborgen dochter - La figlia oscura
 • Kwellende liefde - L'amore molesto
De Napolitaanse romans: Lila en Elena
 1. De geniale vriendin - L' amica geniale
 2. De nieuwe achternaam - Storia del nuovo cognome
 3. Wie vlucht en wie blijft - Storia di chi fugge e di chi resta
 4. Het verhaal van het verloren kind - Storia della bambina perduta
Dubbel uitgegeven titels
 • Kronieken van de liefde - Cronache del mal d'amore

Gedetaileerd overzicht

Overzicht

Dagen van verlating
Van de ene op de andere dag wordt de achtendertigjarige Olga door haar man verlaten voor een jongere vrouw. Met haar twee kleine kinderen blijft ze achter in het appartement waar ze zich jarenlang gelukkig waande. Als ze de deur van dat appartement niet meer van het slot krijgt, stort ze volledig in. Het dwingt haar tot een pijnlijk zelfonderzoek. Tot haar ontzetting begint ze in te zien dat ook zij, een moderne zelfstandige vrouw, haar identiteit grotendeels heeft ontleend aan haar man. Wanhopig zoekt ze naar een manier om haar leven weer op te pakken.
Schrijver: Elena Ferrante
Oorspronkelijke titel: I giorni dell'abbandono
Eerste uitgave: 2002
ISBN: 9789028419971
Uitgever: Wereldbibliotheek
De verborgen dochter
Leda is nog niet zo lang geleden gescheiden, maar in plaats van verdrietig voelt ze zich bevrijd. Nu haar twee dochters naar hun vader in Canada zijn verhuisd, huurt ze een vakantiehuisje aan zee. Van onder haar parasol op het strand kijkt ze bewonderend naar de idyllische relatie van een jonge moeder, Nina en haar dochtertje. Maar ook met jaloezie, omdat het haar herinnert aan de moeizame verhouding met haar eigen, nu volwassen dochters. In een opwelling besluit Leda de relatie tussen Nina en haar dochter te vernietigen. Ze steelt de pop van het meisje.
Schrijver: Elena Ferrante
Oorspronkelijke titel: La figlia oscura
Eerste uitgave: 2006
ISBN: 9789028422476
Uitgever: Wereldbibliotheek
Kwellende liefde
'Mijn moeder verdronk in de nacht van 23 mei, mijn verjaardag.' Delia, een vrouw van midden veertig, keert na de dood van haar moeder terug naar Napels, de stad waar ze is opgegroeid. Ze wil te weten komen wat er is gebeurd in de nacht dat haar moeder verdronk. Delia's speurtocht verandert het beeld dat ze altijd van haar moeder heeft gehad, maar ook dat van haar eigen verleden. Was haar moeder wel die wispelturige, veeleisende vrouw, die aan de jaloerse blikken van haar man wilde ontsnappen? En hoe betrouwbaar zijn Delia's herinneringen aan haar eigen jeugd?
Schrijver: Elena Ferrante
Oorspronkelijke titel: L'amore molesto
Eerste uitgave: 1992
ISBN: 9789052263786
Uitgever: De Geus

De Napolitaanse romans: Lila en Elena

De geniale vriendin
Lila en Elena groeien samen op in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier. De geniale vriendin is de eerste van Ferrantes vier Napolitaanse romans, waarin zij met groot inlevingsvermogen en in een onnavolgbare stijl vertelt over twee vrouwen en hun levenslange vriendschap, die even sterk om liefde als om rivaliteit draait. Ferrante vertelt met het verhaal van Lila en Elena ook het verhaal van een wijk, een stad en een land in een tijd vol veranderingen.
Schrijver: Elena Ferrante
Oorspronkelijke titel: L' amica geniale
Eerste uitgave: 2011
ISBN: 9789028425088
Uitgever: Wereldbibliotheek
De nieuwe achternaam
In De nieuwe achternaam volgen we het leven van Lila en Elena, twee vriendinnen uit een armoedige wijk in Napels. Lila is op haar zestiende getrouwd, maar krijgt met haar nieuwe achternaam algauw het gevoel dat ze zichzelf kwijtraakt. Haar turbulente huwelijk komt zwaar onder druk te staan. Elena voltooit als voorbeeldige leerling het gymnasium, maar door haar eenvoudige afkomst worstelt ze met haar universitaire ambities. Ze voelt zich in de wijk niet meer thuis, daarbuiten evenmin. De twee vriendinnen verliezen elkaar uit het oog, vinden elkaar terug, blijven zich aan elkaar spiegelen. Ferrante laat zien hoe Lila en Elena, die we zagen opgroeien in De geniale vriendin, volwassen worden, beiden op zoek naar een manier om hun lot in eigen hand te nemen.
Schrijver: Elena Ferrante
Oorspronkelijke titel: Storia del nuovo cognome
Eerste uitgave: 2012
ISBN: 9789028426061
Uitgever: Wereldbibliotheek
Wie vlucht en wie blijft
Lila en Elena, de twee meisjes die we voor het eerst ontmoetten in De geniale vriendin, zijn nu volwassen vrouwen. Lila, die op haar zestiende trouwde en een kind kreeg, heeft inmiddels haar man, huis en luxeleven verlaten en werkt in een fabriek om rond te kunnen komen. Elena heeft de universiteit doorlopen en een succesvolle roman geschreven. Voor haar staan de deuren open naar een andere wereld, ver weg van de Napolitaanse wijk waar ze opgroeide. Beide vrouwen vechten tegen wat de wereld van hen verwacht: berusting in het moederschap, onwetendheid en onderwerping. Ze zoeken hun weg in de vrijheden en kansen die de jaren zeventig lijken te bieden. Hoe verschillend hun zoektochten ook zijn, hun levens blijven met elkaar verbonden door een sterke, onbreekbare band.
Schrijver: Elena Ferrante
Oorspronkelijke titel: Storia di chi fugge e di chi resta
Eerste uitgave: 2013
ISBN: 9789028426672
Uitgever: Wereldbibliotheek
Het verhaal van het verloren kind
Het verhaal van het verloren kind is de adembenemende ontknoping van de saga van de briljante, geschoolde Elena en de vurige, onbeheersbare Lila. Beide vrouwen zijn volwassen: de grote ontdekkingen van het leven zijn gedaan, zijn grillen en verliezen zijn verdragen en geleden. Beide vriendinnen hebben gevochten om te ontsnappen aan de Napolitaanse volksbuurt waar ze opgroeiden. Elena heeft gestudeerd, is getrouwd, naar Florence verhuisd, heeft kinderen gekregen en is inmiddels een gevierd schrijfster. Lila is er daarentegen nooit in geslaagd los te komen van haar geboortestad. Ze is weliswaar succesvol ondernemer geworden, maar haar succes heeft haar dichter gebracht bij de vriendjespolitiek, het chauvinisme en de georganiseerde criminaliteit die de buurt in hun greep houden.
Schrijver: Elena Ferrante
Oorspronkelijke titel: Storia della bambina perduta
Eerste uitgave: 2014
ISBN: 9789028426689
Uitgever: Wereldbibliotheek

Dubbel uitgegeven titels

Kronieken van de liefde

Kronieken van de liefde is een bundeling van drie romans van Elena Ferrante, zijnde:

 1. Kwellende liefde
 2. Dagen van verlating
 3. De verborgen dochter

Schrijver: Elena Ferrante
Oorspronkelijke titel: Cronache del mal d'amore
Eerste uitgave: 2018
ISBN: 9789028427488
Uitgever: Wereldbibliotheek