Boekenplank:
Kies

Boeken van Elena Ferrante

Elena Ferrante is de naam die sinds 1992 als pseudoniem wordt gebruikt door de auteur van diverse Italiaanse romans. Op basis van (meestal schriftelijke) interviews met Ferrante en door haar gepubliceerde correspondentie met haar uitgevers wordt geconcludeerd dat Ferrante een vrouw is die vermoedelijk in Napels is opgegroeid en enige tijd buiten Italië heeft gewoond. Ze zou klassieke talen gestudeerd hebben en moeder van dochters zijn. Het vermoeden is dat zij een baan heeft die geen verband houdt met haar schrijverschap. Hoewel er veel pogingen zijn gedaan om de echte naam van de auteur te achterhalen, staat de identiteit van de schrijver achter het pseudoniem Elena Ferrante niet vast.

Meer over Elena Ferrante

Genre: Roman

Geboren: 1943

Geboorteland: Italië


Overzicht

 • Dagen van verlating - I giorni dell'abbandono
 • De verborgen dochter - La figlia oscura
 • Het leugenachtige leven van volwassenen - La vita bugiarda degli adulti
 • Kwellende liefde - L'amore molesto

De Napolitaanse romans: Lila en Elena

 1. De geniale vriendin - L' amica geniale
 2. De nieuwe achternaam - Storia del nuovo cognome
 3. Wie vlucht en wie blijft - Storia di chi fugge e di chi resta
 4. Het verhaal van het verloren kind - Storia della bambina perduta

Non-Fictie

 • In de marge - I margini e il dettato
 • Frantumaglia - La frantumaglia
 • Toevallige bedenksels - L'invenzione occasionale

Jeugdboeken

 • Een nacht op het strand - La spiaggia di notte

Dubbel uitgegeven titels

 • Kronieken van de liefde - Cronache del mal d'amore
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDagen van verlating
Van de ene op de andere dag wordt de achtendertigjarige Olga door haar man verlaten voor een jongere vrouw. Met haar twee kleine kinderen blijft ze achter in het appartement waar ze zich jarenlang gelukkig waande. Als ze de deur van dat appartement niet meer van het slot krijgt, stort ze volledig in. Het dwingt haar tot een pijnlijk zelfonderzoek.

Tot haar ontzetting begint ze in te zien dat ook zij, een moderne zelfstandige vrouw, haar identiteit grotendeels heeft ontleend aan haar man. Wanhopig zoekt ze naar een manier om haar leven weer op te pakken.
Schrijver: Elena Ferrante
Oorspronkelijke titel: I giorni dell'abbandono
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789028426627
Ebook: 9789028441668
Uitgever: Wereldbibliotheek
De verborgen dochter
Leda is nog niet zo lang geleden gescheiden, maar in plaats van verdrietig voelt ze zich bevrijd. Nu haar twee dochters naar hun vader in Canada zijn verhuisd, huurt ze een vakantiehuisje aan zee. Van onder haar parasol op het strand kijkt ze bewonderend naar de idyllische relatie van een jonge moeder, Nina en haar dochtertje.

Maar ook met jaloezie, omdat het haar herinnert aan de moeizame verhouding met haar eigen, nu volwassen dochters. In een opwelling besluit Leda de relatie tussen Nina en haar dochter te vernietigen. Ze steelt de pop van het meisje.
Schrijver: Elena Ferrante
Oorspronkelijke titel: La figlia oscura
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789028422476
Ebook: 9789028441675
Uitgever: Wereldbibliotheek
Het leugenachtige leven van volwassenen

De dertienjarige Giovanna woont in een van de beste wijken van Napels. Haar ouders zijn bijna perfect en hebben haar opgevoed tot een net en lief kind dat keurig Italiaans spreekt en goede cijfers haalt. Maar op een dag hoort ze haar vader tegen haar moeder zeggen dat Giovanna steeds meer begint te lijken op zijn zus. Er is in hun gezin geen groter kwaad denkbaar dan tante Vittoria.

Giovanna besluit om op bezoek te gaan bij Vittoria om meer over zichzelf te weten te komen. Wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten gaat er meteen een doos van Pandora open: de volkse, grofgebekte Vittoria blijkt vooral te willen praten over de ware aard van Giovanna's ouders. Het beeld van een perfect gezin valt langzaam in gruzelementen. Vanaf nu moet ze laveren tussen trouw aan haar ouders en de nieuwe vriendschap met haar tante - het zijn Giovanna's eerste stappen naar volwassenheid.

Schrijver: Elena Ferrante
Oorspronkelijke titel: La vita bugiarda degli adulti
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789028450790
Ebook: 9789028450806
Uitgever: Wereldbibliotheek
Kwellende liefde
'Mijn moeder verdronk in de nacht van 23 mei, mijn verjaardag.'

Delia, een vrouw van midden veertig, keert na de dood van haar moeder terug naar Napels, de stad waar ze is opgegroeid. Ze wil te weten komen wat er is gebeurd in de nacht dat haar moeder verdronk.

Delia's speurtocht verandert het beeld dat ze altijd van haar moeder heeft gehad, maar ook dat van haar eigen verleden. Was haar moeder wel die wispelturige, veeleisende vrouw, die aan de jaloerse blikken van haar man wilde ontsnappen? En hoe betrouwbaar zijn Delia's herinneringen aan haar eigen jeugd?
Schrijver: Elena Ferrante
Oorspronkelijke titel: L'amore molesto
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789028426603
Ebook: 9789028441835
Uitgever: Wereldbibliotheek

De Napolitaanse romans: Lila en ElenaDe geniale vriendin
Lila en Elena groeien samen op in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen.

Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier.

De geniale vriendin is de eerste van Ferrantes vier Napolitaanse romans, waarin zij met groot inlevingsvermogen en in een onnavolgbare stijl vertelt over twee vrouwen en hun levenslange vriendschap, die even sterk om liefde als om rivaliteit draait. Ferrante vertelt met het verhaal van Lila en Elena ook het verhaal van een wijk, een stad en een land in een tijd vol veranderingen.
Schrijver: Elena Ferrante
Oorspronkelijke titel: L' amica geniale
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789028425088
Ebook: 9789028440494
Uitgever: Wereldbibliotheek
De nieuwe achternaam
In De nieuwe achternaam volgen we het leven van Lila en Elena, twee vriendinnen uit een armoedige wijk in Napels. Lila is op haar zestiende getrouwd, maar krijgt met haar nieuwe achternaam algauw het gevoel dat ze zichzelf kwijtraakt. Haar turbulente huwelijk komt zwaar onder druk te staan.

Elena voltooit als voorbeeldige leerling het gymnasium, maar door haar eenvoudige afkomst worstelt ze met haar universitaire ambities. Ze voelt zich in de wijk niet meer thuis, daarbuiten evenmin.

De twee vriendinnen verliezen elkaar uit het oog, vinden elkaar terug, blijven zich aan elkaar spiegelen. Ferrante laat zien hoe Lila en Elena, die we zagen opgroeien in De geniale vriendin, volwassen worden, beiden op zoek naar een manier om hun lot in eigen hand te nemen.
Schrijver: Elena Ferrante
Oorspronkelijke titel: Storia del nuovo cognome
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789028426061
Ebook: 9789028441262
Uitgever: Wereldbibliotheek
Wie vlucht en wie blijft
Lila en Elena, de twee meisjes die we voor het eerst ontmoetten in De geniale vriendin, zijn nu volwassen vrouwen. Lila, die op haar zestiende trouwde en een kind kreeg, heeft inmiddels haar man, huis en luxeleven verlaten en werkt in een fabriek om rond te kunnen komen. Elena heeft de universiteit doorlopen en een succesvolle roman geschreven. Voor haar staan de deuren open naar een andere wereld, ver weg van de Napolitaanse wijk waar ze opgroeide.

Beide vrouwen vechten tegen wat de wereld van hen verwacht: berusting in het moederschap, onwetendheid en onderwerping. Ze zoeken hun weg in de vrijheden en kansen die de jaren zeventig lijken te bieden. Hoe verschillend hun zoektochten ook zijn, hun levens blijven met elkaar verbonden door een sterke, onbreekbare band.
Schrijver: Elena Ferrante
Oorspronkelijke titel: Storia di chi fugge e di chi resta
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789028426672
Ebook: 9789028442283
Uitgever: Wereldbibliotheek
Het verhaal van het verloren kind
Het verhaal van het verloren kind is de adembenemende ontknoping van de saga van de briljante, geschoolde Elena en de vurige, onbeheersbare Lila.

Beide vrouwen zijn volwassen: de grote ontdekkingen van het leven zijn gedaan, zijn grillen en verliezen zijn verdragen en geleden. Beide vriendinnen hebben gevochten om te ontsnappen aan de Napolitaanse volksbuurt waar ze opgroeiden.

Elena heeft gestudeerd, is getrouwd, naar Florence verhuisd, heeft kinderen gekregen en is inmiddels een gevierd schrijfster. Lila is er daarentegen nooit in geslaagd los te komen van haar geboortestad. Ze is weliswaar succesvol ondernemer geworden, maar haar succes heeft haar dichter gebracht bij de vriendjespolitiek, het chauvinisme en de georganiseerde criminaliteit die de buurt in hun greep houden.
Schrijver: Elena Ferrante
Oorspronkelijke titel: Storia della bambina perduta
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789028426689
Ebook: 9789028442290
Uitgever: Wereldbibliotheek

Non-FictieIn de marge

In vier treffende essays geeft Elena Ferrante ons een zeldzaam inkijkje in haar schrijversleven en de oorsprong van haar literaire scheppingsdrang. Ze vertelt over de auteurs die haar hebben beïnvloed, de obstakels die ze moest overwinnen, en hoe ze gevormd werd als lezer en schrijver.

Ze schrijft over de gevaren van 'slechte taal' en hoe taal lange tijd vrouwen buitensloot, en onderweg haalt ze de werken aan van Emily Dickinson, Gertrude Stein, Ingeborg Bachmann en vele anderen.

Dit is een openhartig boek over avonturen in de literatuur, zowel binnen als buiten de marge. Geschreven zoals alleen Elena Ferrante dat kan, met haar vurige feminisme en haar compromisloze vermogen om tot de essentie te gaan.

Schrijver: Elena Ferrante
Oorspronkelijke titel: I margini e il dettato
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789028452442
Uitgever: Wereldbibliotheek
Frantumaglia

‘Frantumaglia.’ Het is de moeder van Elena, een naaister, die dit woord aan haar dochter nalaat – het komt uit het dialect van Napels, uit de wereld van de in de knoop geraakte draden en de losgetornde naden, een zinnebeeld voor het onuitsprekelijke, het verwarrende. En zelfs ook een zinnebeeld voor de ervaringen en ideeën die het leven van Elena Ferrante hebben gevormd - en waarover ze in dit boek schrijft.

In Frantumaglia vertelt ze over haar Napolitaanse herkomst, over haar kindertijd als een onuitputtelijk archief van herinneringen, indrukken en fantasieën. Ze laat haar licht schijnen op de belangrijkste elementen van haar vroege werk en van de Napolitaanse romans. Brieven, verhandelingen en interviews uit een periode van ruim 25 jaar vervlechten zich zo tot een levendig zelfportret van een buitengewone schrijfster.

Elena Ferrante laat zich meer zien dan ooit tevoren - en blijft niettemin even fascinerend onbekend als altijd.

Schrijver: Elena Ferrante
Oorspronkelijke titel: La frantumaglia
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789028427198
Ebook: 9789028442689
Uitgever: Wereldbibliotheek
Toevallige bedenksels

Begin 2018 werd Elena Ferrante columnist voor de Engelse krant The Guardian. Ze sprak af dat de redactie haar elke week een thema zou voordragen en dat zij daar dan in korte tijd een persoonlijk stuk over zou schrijven. Tijdens dat intuïtieve schrijfproces kwamen veel gebeurtenissen uit het verleden, gedachten en herinneringen toevalligerwijs onder haar vergrootglas terecht. En dankzij Ferrantes eerlijke pen en scherpe geest is het resultaat, Toevallige bedenksels, een prachtig boek voor elke Ferrante-fan geworden.

Haar eerste liefde. Haar politieke passiviteit en bezorgdheid over de democratie. Haar kinderdagboeken. Haar liefde voor de taal en het Italiaans. Haar sterke overtuiging dat een vrouwelijke regisseur haar boeken vrijelijk kan verfilmen en een man niet. In 51 stukken schrijft Elena Ferrante over wat er al associërend op haar pad komt, met haar kenmerkende scherpe observatievermogen en haar non-conformistische blik.

Schrijver: Elena Ferrante
Oorspronkelijke titel: L'invenzione occasionale
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789028450318
Ebook: 9789028450325
Uitgever: Wereldbibliotheek

JeugdboekenEen nacht op het strand

De pop Celina is achtergelaten op het strand door Mati, het meisje dat Celina altijd overal mee naartoe sleept. Ze zijn onafscheidelijk, maar sinds Mati een katje heeft, kijkt ze minder naar Celina om. Die voelt zich in de steek gelaten en wacht vergeefs tot Mati haar komt zoeken.

Maar de avond valt en Celina is alleen en bang. Ze wordt opgeraapt door de Wrede Badmeester van Zonsondergang, die niet veel goeds in de zin heeft. Bovendien gaat in de nacht Celina's fantasie met haar aan de haal.

Maar eind goed al goed: wanneer de zon opkomt wordt ze teruggebracht naar Mati en is alle leed geleden.

Schrijver: Elena Ferrante
Oorspronkelijke titel: La spiaggia di notte
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789028427075
Ebook: 9789028442634
Uitgever: Wereldbibliotheek

Dubbel uitgegeven titelsKronieken van de liefde

Kronieken van de liefde is een bundeling van drie romans van Elena Ferrante, zijnde:

 1. Kwellende liefde
 2. Dagen van verlating
 3. De verborgen dochter

Schrijver: Elena Ferrante
Oorspronkelijke titel: Cronache del mal d'amore
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789028427488
Ebook: 9789028443303
Uitgever: Wereldbibliotheek