Boekenplank:
Kies
 • Home
 • F
 • Jonathan Franzen

Boeken van Jonathan Franzen

Meer over Jonathan Franzen

Genre: Roman

Geboren: 1959

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

 • De 27e stad - The twenty-seventh city
 • De correcties - The corrections
 • Kruispunt - Crossroads
 • Schokgolven - Strong motion
 • Vrijheid - Freedom
 • Zuiverheid - Purity

Non-Fictie

 • De kunst van het alleenzijn - How to be alone
 • De onbehaaglijkheidsfactor - The discomfort zone
 • Het einde van het einde van de wereld - The end of the end of the earth
 • Het Kraus-project - The Kraus project
 • Verder weg - Farther away

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe 27e stad
St. Louis, Missouri, in de jaren tachtig. St. Louis, ooit de vijfde stad van de Verenigde Staten, is nu de zevenentwintigste. Een rustige rivierstad, waar leegstand en vervuiling hebben toegeslagen.

De notabelen spreken er schande wanneer een jonge vrouw, uit Bombay, India, tot hoofd van de politie wordt benoemd. S. Jammu is de naam van deze charismatische emigrante, die door haar frisse ideeën en humanistische opvattingen al gauw de lieveling wordt van het publiek.

Maar nauwelijks is zij geïnstalleerd of een aantal prominente burgers raakt betrokken bij een bizarre samenzwering die heel sluipend een zeer geraffineerde terreur over de stad brengt. Vooral Martin Probst, vooraanstaand projectontwikkelaar en de meest gerespecteerde zakenman van St. Louis, raakt er ongewild in verzeild en is tegelijkertijd het voornaamste slachtoffer. En met hem zijn vrouw en Luisa, hun dochter 'op moeilijke leeftijd'.

Ruzies aan tafel blijken te worden afgeluisterd, dagboeken en boodschappenlijstjes gefotografeerd en zelfs een bioscoopbezoek gaat niet ongemerkt voorbij. Wanneer dit leidt tot pijnlijke uitbarstingen en onoplosbare spanningen die het huwelijk van Martin en Barbara kapotmaken en Luisa van haar ouders vervreemdt, lijken er steeds weer verborgen ogen en oren die van hun ongeluk gebruik maken.

S. Jammu blijkt intussen monumentale ambities te hebben voor zowel St. Louis als voor zichzelf. Met alle moderne technologische en psychologische verworvenheden van haar tijd en vooral met buitengewoon veel gemak, weet ze precies te krijgen wat ze wil...
Schrijver: Jonathan Franzen
Oorspronkelijke titel: The twenty-seventh city
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789044623574
Ebook: 9789044621648
Uitgever: Prometheus
De correcties
In De correcties schetst Jonathan Franzen een ironisch maar schitterend beeld van een gezin - en daarmee van de moderne westerse samenleving.

Enid en Alfred Lambert hebben drie kinderen, die met moeite hebben geprobeerd zich aan hun provinciale opvoeding te ontworstelen. Dochter Denise is als eigenaar van een bekroond restaurant weliswaar maatschappelijk geslaagd, maar gescheiden en ongelukkig in de liefde. Zoon Gary, getrouwd en vader van drie kinderen, lijkt een typische succesvolle suburb-bewoner, maar hij lijdt aan de ziekte van de geslaagde man: hij vindt niets van wat hem vroeger plezier bracht nog de moeite waard.

Het slechtst is zoon Chip eraan toe. Aan zijn ooit veelbelovende universitaire loopbaan is door een seksschandaal een einde gekomen, en nu probeert hij zijn net afgeronde scenario aan een filmproducent te verkopen. Als hij bij toeval de echtgenoot van zijn minnares ontmoet, een voormalige minister uit Litouwen, komt hij terecht in een maalstroom van hilarische en volstrekt onvoorspelbare gebeurtenissen.

Intussen probeert Gary het familiekapitaal van zijn dementerende vader te behoeden voor totaal verval en gaan de oude Enid en Alfred hun noodlot tegemoet op een cruiseschip.
Schrijver: Jonathan Franzen
Oorspronkelijke titel: The corrections
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789044625301
Ebook: 9789044621952
Uitgever: Prometheus
Kruispunt

Het is 23 december 1971 en de familie Hildebrandt staat op een kruispunt. Vader Russ, hulpprediker van een kerk in de buurt van Chicago, is in staat om een eind te maken aan zijn liefdeloze huwelijk - behalve als zijn briljante maar labiele vrouw Marion dat zelf al wil doen. Hun oudste kind, Clem, komt thuis van de universiteit met een bericht dat zijn vader zal schokken. Clems zusje Becky, lange tijd de populairste van haar klas, voelt zich aangetrokken tot de tegencultuur van haar tijd, terwijl hun jongere broer Perry het beu is om hasj te moeten verkopen om zijn drugsverslaving te kunnen betalen.

Iedere Hildebrandt zoekt een weg naar de vrijheid waarvoor ieder van de anderen alleen maar een obstakel vormt.

Schrijver: Jonathan Franzen
Oorspronkelijke titel: Crossroads
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789044639186
Uitgever: Prometheus
Schokgolven
Louis Holland, een tweeëntwintigjarige, stroeve, cynische radiomedewerker, komt naar Boston wanneer zich daar een aardbeving heeft voorgedaan. Nadat haar stiefmoeder daarbij is omgekomen, erft zijn moeder een groot vermogen, een erfenis die hoofdzakelijk bestaat uit aandelen in Sweeting-Aldren, een plaatselijk chemisch concern.

Louis vindt de hebzucht van zijn moeder weerzinwekkend, ligt voortdurend overhoop met zijn yuppiezus en raakt ook nog kort daarna zijn baan kwijt. Dan ontmoet hij Renée Seitchek, een seismologe van Harvard University, op wie hij verliefd wordt en die zeven jaar ouder is dan hij. Renée heeft verontrustend bewijsmateriaal over de aardbeving ontdekt dat doet vermoeden dat er menselijk handelen aan ten grondslag ligt.
Schrijver: Jonathan Franzen
Oorspronkelijke titel: Strong motion
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789044605433
Uitgever: Prometheus
Vrijheid
Na 26 jaar bezint Patty Berglund zich op haar huwelijk. Haar man Walter is niet meer de sympathieke idealist voor wie ze jaren geleden als een blok viel. Hij heeft zich ontpopt als een ambitieuze, rusteloze ondernemer.

Terwijl Patty haar frustraties van zich afschrijft in een therapeutisch dagboek, verliest Walter thuis en op zijn werk de controle. Zijn gebrek aan moraal en compassie culmineert zonder de corrigerende hand van zijn vrouw algauw in een vernederend schandaal.

Vrijheid is een briljante epische roman over de hoop en wanhoop in families en over onmogelijke ambities. Opnieuw bewijst Jonathan Franzen op eenzame hoogte te staan in het beschrijven van familietoestanden, waarbij zijn meesterlijke, vileine ironie tegelijk vol psychologisch inzicht en empathie voor zijn karakters is.
Schrijver: Jonathan Franzen
Oorspronkelijke titel: Freedom
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789044617405
Ebook: 9789044617764
Uitgever: Prometheus


Zuiverheid
Zuiverheid is het verhaal van de Amerikaanse Purity Tyler, die bij vrijwel iedereen slechts bekend is als Pip - zij schaamt zich voor haar voornaam. Haar moeder heeft nooit willen vertellen wie haar vader is en als Pip een traumatische ervaring heeft in haar Californische jongerenhuis, besluit ze naar hem op zoek te gaan.

Haar zoektocht leidt haar door Noord-Amerika en Latijns-Amerika, waar ze in contact komt met een charismatische, wereldberoemde internethacker, Andreas Wolf. Maar Pip weet niet dat Wolf zelf een geheim met zich meedraagt, uit een ver verleden, toen hij in Oost-Duitsland woonde en de Berlijnse Muur nog niet gevallen was.

Zuiverheid is een grootse, ontzagwekkende roman over identiteit, afstamming, liefde en seksualiteit, maar vooral over geheimen: van de intieme geheimen binnen een familie tot de levensgevaarlijke geheimen van kapitalistische multinationals en de hele westerse maatschappij. Franzens fabelachtige pen en de mythische structuur van dit boek maken Zuiverheid tot de belangrijkste Amerikaanse roman van 2015, die de lezer vele schitterende uren zal bezorgen.
Schrijver: Jonathan Franzen
Oorspronkelijke titel: Purity
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789044625158
Ebook: 9789044629033
Uitgever: Prometheus

Non-FictieDe kunst van het alleenzijn
Jonathan Franzens roman De correcties was de favoriete en meest gerecenseerde roman van 2001. Vrijwel elke serieuze recensie behandelde Franzens controversiële Harper's-essay uit 1996 over de noodlottige toekomst van de Amerikaanse roman. In De kunst van het alleenzijn wordt dit essay voor de eerste keer herdrukt, samen met persoonlijke stukken en reportages die Franzen al vóór het succes van De correcties tot een belangrijk schrijver maakten.

Elk artikel worstelt met de grote thema's van Franzens schrijverschap: de erosie van burgerlijk leven en particuliere waardigheid, en de verborgen hardnekkigheid van de eenzaamheid, in postmodern Amerika. Recente stukken behandelen onder meer een bewogen verhaal van zijn vaders strijd met Alzheimer en een gloedvol verslag van zijn kortstondige benoeming tot Oprah Winfrey-auteur.

De kunst van het alleenzijn legt vast wat Franzen omschrijft als 'een stap weg van een boze en bange geïsoleerdheid naar de aanvaarding - zelfs het feest - lezer én schrijver te zijn'. Tegelijk bewijst Franzen door zijn beschrijving van onze haat-liefdeverhouding met de consumptiementaliteit en het subversieve geloof in de tragische schepping van het individuele leven dat hij één van de scherpste, grootste en meest hilarische schrijvers van dit moment is.
Schrijver: Jonathan Franzen
Oorspronkelijke titel: How to be alone
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789044602371
Uitgever: Prometheus
De onbehaaglijkheidsfactor
Jonathan Franzen, de auteur van De correcties, was een nakomertje in een gezin met alleen zoons in de staat Missouri, in het Midden-Westen van Amerika. In zijn nieuwe boek De onbehaaglijkheidsfactor staat zijn eigen leven centraal.

In zijn authentieke, schitterende stijl beschrijft Franzen vele aspecten van zijn leven: de explosieve dynamiek van een christelijke jeugdvereniging in de jaren zeventig; de ingewikkelde stunts die hij met zijn vrienden uithaalde vanaf het dak van zijn middelbare school; zijn zelfopgelegde kwellingen bij het verkopen van het huis van zijn moeder na haar dood; en het web van verbanden tussen zijn allesverterende huwelijk, het broeikaseffect en de lering die je kunt trekken uit het observeren van vogels.

De onbehaaglijkheidsfactor is een fascinerende autobiografie van Franzens ontwikkeling van een 'tot in zijn vezels belachelijk' jongetje tot een volwassene met gênante en verrassende passies, maar het is veel meer: het is een eerlijk portret van een burgerlijk gezin in de stormen van de jaren zeventig en een levendige persoonlijke geschiedschrijving over de decennia waarin Amerika zijn idealisme uit de jaren zestig kwijtraakte en een meer gepolariseerde samenleving werd.
Schrijver: Jonathan Franzen
Oorspronkelijke titel: The discomfort zone
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789044608984
Uitgever: Prometheus
Het einde van het einde van de wereld

In Het einde van het einde van de wereld behandelt Jonathan Franzen de grote literaire en menselijke thema’s die hem al sinds lang bezighouden. Of het nu gaat om de ingewikkelde relatie met zijn oom, zijn eerste, armoedige jaren in New York of zijn gedachten over de alarmerende afname van het aantal zangvogels op onze planeet: dit boek bevat alle tragische en komische aspecten van Franzens schrijverschap in handformaat.

Het einde van het einde van de wereld is een portret van de ontwikkeling van een unieke en volwassen persoonlijkheid die worstelt met zichzelf, met de wereld van de literatuur, en met sommige van de grootste problemen van onze tijd - die in het huidige politieke klimaat zelfs nog groter worden.

Schrijver: Jonathan Franzen
Oorspronkelijke titel: The end of the end of the earth
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789044637335
Ebook: 9789044637342
Uitgever: Prometheus
Het Kraus-project

Karl Kraus (1874-1936) wordt in de Duitstalige wereld beschouwd als een van de belangrijkste twintigste-eeuwse schrijvers, maar in de rest van de wereld is hij veel minder bekend. Kraus was een van de populairste satirici in de nadagen van de Oostenrijks-Hongaarse Donaumonarchie, en zijn stukken over de Duitse en Oostenrijkse politiek en pers behoren tot de beste van de essayistiek van zijn tijd. Jonathan Franzen, die zelf enkele jaren in Duitsland woonde, ontdekte Kraus' werk en vertaalde een paar essays, omdat ze subliem geschreven zijn en veel zeggen over onze eigen tijd.

Maar dit boek bevat niet alleen een vertaling; juist voor de lezer van nu wisselt Franzen Kraus' teksten af met zijn eigen, meesterlijke en vaak hilarische commentaar. Waar Kraus fulmineerde tegen de industrialisering van de maatschappij en de manipulatie door de Weense media, is Franzen niet bang om onze eigen tijd van de nodige kritiek te voorzien. Het Kraus-project is daarmee niet alleen een hommage aan een hoogst origineel denker, maar ook een geweldig, en zelfs zeer persoonlijk boek van de grootste schrijver van deze tijd. Onmisbaar voor de honderdduizenden lezers die van De correcties en Vrijheid hebben genoten, al is het alleen maar omdat Franzen in dit boek op een unieke manier inzicht geeft in zijn literaire thema's.

Schrijver: Jonathan Franzen
Oorspronkelijke titel: The Kraus project
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789044624908
Uitgever: Prometheus
Verder weg
In Verder weg, een verzameling van teksten die Franzen de afgelopen jaren schreef, behandelt hij de thema's die hem al zijn leven lang bezighouden. Of het nu gaat om een gewelddadige ontmoeting met stropers op Cyprus, zijn gemengde gevoelens over de zelfmoord van zijn vriend en literaire rivaal David Foster Wallace of zijn originele kijk op de manier waarop de technologie onze omgang met de liefde heeft veranderd: Franzens observaties en gedachten zijn hoogstpersoonlijk en tegelijk universeel.

Andermaal bewijst Jonathan Franzen zich als een superieur schrijver, begaan met de problemen van het menselijke bestaan. Verder weg is een subliem en verrukkelijk boek van een van de belangrijkste schrijvers van onze tijd.
Schrijver: Jonathan Franzen
Oorspronkelijke titel: Farther away
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789044620221
Uitgever: Prometheus