Boekenplank:
Kies

Boeken van Cormac McCarthy

Meer over Cormac McCarthy

Genre: Roman

Geboren: 1933

Verenigde Staten

Website: http://www.cormacmccarthy.com


Overzicht

  • Angel - Suttree
  • De weg - The road
  • Geen land voor oude mannen - No country for old men
  • Kind van God - Child of God
  • Meridiaan van bloed - Blood meridian

Border Trilogy

  1. Al de mooie paarden - All the pretty horses
  2. De kruising - The crossing
  3. Steden van de vlakte - Cities of the plain

Dubbel uitgegeven titels

  • Suttree - zie Angel
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtAngel
Angel is het verhaal van de gedeclasseerden en de havelozen, de zwarte krotbewoners en de verre nazaten van de Saksische clans die ooit golf na golf Amerika overspoelden, en hun waanzinnige maalstroom van religie, hoop, geweld en blinde dronkenschap.
Centraal staat de aan lager wal geraakte Cornelius Suffree. In een woonboot op de Tennessee aan de rand van Knoxville voorziet hij in zijn bestaan door te vissen in dit stinkende riool, dat als een Styx door de stad en het land stroomt. Hij kiest voor een bestaan als rivierrat, en in de roman klinken de stemmen van de 'ratten' met wie hij zich omringt.
In een overweldigende stortvloed van beelden schildert McCarthy het beeld van Amerika's zelfkant, een machtig en genadeloos epos vol slemp- en vechtpartijen, sluwheid en tragiek, dood en miserabel leven. Waarbij als motto deze weinig opbeurende woorden van hoofdpersoon Suffree kunnen dienen: 'De menselijke ellende kent geen grenzen, het kan altijd nog erger.'

* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Suttree.
Schrijver: Cormac McCarthy
Oorspronkelijke titel: Suttree
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-295-3038-3
Uitgever: De Arbeiderspers
De weg
Een man en zijn zoontje doorkruisen een verzengd Amerikaans landschap, bedekt met de as van een vergane wereld. De man kan zich de tijd ervoor nog herinneren, het jongetje kent alleen dit dode landschap.
Het enige wat hun rest is te overleven, en zich vast te houden aan de kostbare brokstukken van hun eigen menselijkheid. Ze zijn alles voor elkaar.
Een gruwelijk mooi en wanhopig boek, dat doortrokken is van tederheid en verbeten vertrouwen. De weg is een bespiegeling over de dunne scheidslijn tussen beschaving en woestenij, en over de alomvattende en soms beangstigende liefde die een kind voor zijn ouders voelt.
The Road - 2008
Regisseur: John Hillcoat
Cast: Viggo Mortensen, Charlize Theron, Kodi Smit-McPhee, e.a.
Schrijver: Cormac McCarthy
Oorspronkelijke titel: The road
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-295-6438-0
Uitgever: De Arbeiderspers
Geen land voor oude mannen
Geen land voor oude mannen is gesitueerd in het bloeddoordrenkte grensgebied tussen de VS en Mexico. Llewelyn Moss stuit tijdens de jacht op een gruwelijk moordtoneel. Zijn leven verandert voorgoed wanneer hij besluit de 2,5 miljoen dollar die hij vindt, mee te nemen.
Hij gaat nog wel bij zijn jonge vrouw langs, maar hij weet dat hij het op een lopen moet zetten. Er zullen allerlei types achter hem aan komen, onder wie sheriff Bell, die hem probeert te beschermen, en ene Chigurh, wiens motieven niemand bekend zijn.
Een ijzingwekkend en meeslepend verhaal over geweld, loyaliteit, liefde, principes, plicht en trouw en hoe al deze krachten ons lot bepalen.
No Country for Old Men - 2007
Regisseur: Ethan & Joel Coen
Cast: Josh Brolin, Tommy Lee Jones, Javier Bardem, e.a.
Schrijver: Cormac McCarthy
Oorspronkelijke titel: No country for old men
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-295-6315-X
Uitgever: De Arbeiderspers
Kind van God
Lester Ballard, valselijk verdacht van aanranding, wordt vrijgelaten uit de gevangenis en begint rond te zwerven door de heuvelachtige gebieden in het oosten van Tennessee. En dan begint een gruwelijk, nachtmerrieachtig verhaal van wraak en lust.
Child of God - 2013
Regisseur: James Franco
Cast: Scott Haze, Tim Blake Nelson, James Franco, e.a.
Schrijver: Cormac McCarthy
Oorspronkelijke titel: Child of God
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 90-295-3036-7
Uitgever: De Arbeiderspers
Meridiaan van bloed
De hoofdpersoon uit Meridiaan van bloed, aangeduid als 'de jongen', sluit zich aan bij een bende indianenmoordenaars. Grote inspirator van dit stel bloeddorstige maniakken is Judge Holden, 'de rechter', een demonische kale reus die het vergieten van bloed als zijn roeping ziet.
Na een climax van geweld komen 'de jongen' en 'de rechter' tegenover elkaar te staan.
* Volledige titel: Meridiaan van bloed, of Het avondrood in het westen - Blood meridian, or, The evening redness in the west.
Schrijver: Cormac McCarthy
Oorspronkelijke titel: Blood meridian
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 90-295-3052-9
Uitgever: De Arbeiderspers

Border TrilogyAl de mooie paarden
Texas, 1949. De zestienjarige John Grady Cole, telg uit een verarmd ranchersgeslacht, staat voor de uitdaging iets van zijn leven te maken nu dat van zijn ouders geheel in de vernieling is geraakt.
Hij trekt erop uit voor het grote avontuur, dwars door de barre leegte van Zuidwest-Amerika, galopperend over de rode vlakten, de grens met Mexico over. Het magische Mexico, romantisch maar hard droomland van eenzame gelukzoekers.
Grady krijgt gezelschap van twee andere jonge avonturiers. Eenmaal aangekomen bij een haci?nda waar ze paarden mogen temmen, wacht hen niet bepaald een wildwest-idylle. Grady's verliefdheid op de dochter van de baas doet hem in een maalstroom van haat, vijandschap en moord belanden.
All the Pretty Horses - 2000
Regisseur: Billy Bob Thornton
Cast: Matt Damon, Henry Thomas, Pen?lope Cruz, e.a.
Schrijver: Cormac McCarthy
Oorspronkelijke titel: All the pretty horses
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-295-3034-0
Uitgever: De Arbeiderspers
De kruising
De kruising begint in county Hidalgo (New Mexico) in de late jaren dertig. De zestienjarige Billy Parham raakt geobsedeerd door een wolvin die de omgeving onveilig maakt. Hij wil haar levend vangen en leren kennen maar wordt - in dit land waar mannen geen boodschap hebben aan jongensdromen ten slotte gedwongen haar te doden.
Nadat zijn ouders zijn vermoord door Indianen wijkt hij uit naar Mexico. Dit vormt het begin van een reeks jarenlange omzwervingen die McCarthy als in een moderne variant van het klassieke heldendicht tot een welhaast kosmische botsing van geweld, dood en liefde voor het voetlicht weet te brengen.
Schrijver: Cormac McCarthy
Oorspronkelijke titel: The crossing
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-295-3037-5
Uitgever: De Arbeiderspers
Steden van de vlakte
In Steden van de vlakte ontmoeten twee mannen, van wie de avonturen uit hun jongenstijd al waren opgetekend in Al de mooie paarden en De kruising, elkaar in een luwte tussen hun bewogen verleden en onzekere toekomst. Ze zullen zich staande moeten houden in een land dat verandert of al onherkenbaar veranderd is.
In de herfst van 1952 zijn John Grady Cola en Billy Parham cowboys op een ranch in New Mexico. In het zuiden rijzen als altijd aan de horizon de bergen van Mexico op, die hun schaduwen werpen over El Peso, Ciudad Ju?rez en alle steden van de vlakte. Verbonden met de natuur door de paarden en het vee en de immer aanwezige bergketens ontdekken deze mannen dat het leven op een ranch in de grensstreek zowel voor henzelf als voor de kerels met wie ze samenwerken, zijn tol eist.
Een van hen probeert 'deze wezenlijk verschillende maar broze werelden' aan weerszijden van de grens te verzoenen in zijn hartstocht voor een meisje. Hij trekt steeds weer de grens over voor een liefde die even gevaarlijk als onontkoombaar is.
Schrijver: Cormac McCarthy
Oorspronkelijke titel: Cities of the plain
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-295-2969-5
Uitgever: De Arbeiderspers

Dubbel uitgegeven titelsSuttree
Zie voor de beschrijving van dit boek: Angel.
Schrijver: Cormac McCarthy
Oorspronkelijke titel: zie Angel
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 9789029589833
Uitgever: De Arbeiderspers