Boekenplank:
Kies

Boeken van Cormac McCarthy

Meer over Cormac McCarthy

Genre: Roman

Pseudoniem (van): Charles Joseph McCarthy Jr., C.J. McCarthy, Jr.

Geboren: 1933 / Overleden: 2023

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Cormac McCarthy


Overzicht

 • Angel - Suttree
 • De weg - The road
 • Geen land voor oude mannen - No country for old men
 • Kind van God - Child of God
 • Meridiaan van bloed - Blood meridian

De Grens Trilogie / The Border Trilogy

 1. De grenstrilogie - The Border Trilogy
 2. Al de mooie paarden - All the pretty horses
 3. De kruising - The crossing
 4. Steden van de vlakte - Cities of the plain

Western

 1. De passagier - The passenger
 2. Stella Maris - Stella Maris

Dubbel uitgegeven titels

 • Suttree - zie Angel
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtAngel
Angel is het verhaal van de gedeclasseerden en de havelozen, de zwarte krotbewoners en de verre nazaten van de Saksische clans die ooit golf na golf Amerika overspoelden, en hun waanzinnige maalstroom van religie, hoop, geweld en blinde dronkenschap.

Centraal staat de aan lager wal geraakte Cornelius Suffree. In een woonboot op de Tennessee aan de rand van Knoxville voorziet hij in zijn bestaan door te vissen in dit stinkende riool, dat als een Styx door de stad en het land stroomt. Hij kiest voor een bestaan als rivierrat, en in de roman klinken de stemmen van de 'ratten' met wie hij zich omringt.

In een overweldigende stortvloed van beelden schildert McCarthy het beeld van Amerika's zelfkant, een machtig en genadeloos epos vol slemp- en vechtpartijen, sluwheid en tragiek, dood en miserabel leven. Waarbij als motto deze weinig opbeurende woorden van hoofdpersoon Suffree kunnen dienen: 'De menselijke ellende kent geen grenzen, het kan altijd nog erger.'
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Cormac McCarthy
Oorspronkelijke titel: Suttree
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 9789029530385
Uitgever: De Arbeiderspers
De weg
Een man en zijn zoontje doorkruisen een verzengd Amerikaans landschap, bedekt met de as van een vergane wereld. De man kan zich de tijd ervoor nog herinneren, het jongetje kent alleen dit dode landschap.

Het enige wat hun rest is te overleven, en zich vast te houden aan de kostbare brokstukken van hun eigen menselijkheid. Ze zijn alles voor elkaar.

Een gruwelijk mooi en wanhopig boek, dat doortrokken is van tederheid en verbeten vertrouwen. De weg is een bespiegeling over de dunne scheidslijn tussen beschaving en woestenij, en over de alomvattende en soms beangstigende liefde die een kind voor zijn ouders voelt.
The Road - 2008
Regisseur: John Hillcoat
Cast: Viggo Mortensen, Charlize Theron, Kodi Smit-McPhee, e.a.
Schrijver: Cormac McCarthy
Oorspronkelijke titel: The road
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789029589826
Ebook: 9789029506359
Uitgever: De Arbeiderspers
Geen land voor oude mannen
Geen land voor oude mannen is gesitueerd in het bloeddoordrenkte grensgebied tussen de VS en Mexico. Llewelyn Moss stuit tijdens de jacht op een gruwelijk moordtoneel. Zijn leven verandert voorgoed wanneer hij besluit de 2,5 miljoen dollar die hij vindt, mee te nemen.

Hij gaat nog wel bij zijn jonge vrouw langs, maar hij weet dat hij het op een lopen moet zetten. Er zullen allerlei types achter hem aan komen, onder wie sheriff Bell, die hem probeert te beschermen, en ene Chigurh, wiens motieven niemand bekend zijn.

Een ijzingwekkend en meeslepend verhaal over geweld, loyaliteit, liefde, principes, plicht en trouw en hoe al deze krachten ons lot bepalen.
No Country for Old Men - 2007
Regisseur: Ethan & Joel Coen
Cast: Josh Brolin, Tommy Lee Jones, Javier Bardem, e.a.
Schrijver: Cormac McCarthy
Oorspronkelijke titel: No country for old men
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789029563154
Uitgever: De Arbeiderspers
Kind van God
Lester Ballard, valselijk verdacht van aanranding, wordt vrijgelaten uit de gevangenis en begint rond te zwerven door de heuvelachtige gebieden in het oosten van Tennessee. En dan begint een gruwelijk, nachtmerrieachtig verhaal van wraak en lust.
Child of God - 2013
Regisseur: James Franco
Cast: Scott Haze, Tim Blake Nelson, James Franco, e.a.
Schrijver: Cormac McCarthy
Oorspronkelijke titel: Child of God
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 9789029530361
Uitgever: De Arbeiderspers
Meridiaan van bloed
Aan de ene kant heb je de historische feiten. Het veroveren van het Amerikaanse westen in de negentiende eeuw ging gepaard met genocide en gruwelijke wreedheid, exploitatie en onrechtvaardigheid. Aan de andere kant is er de mythe: blokhutten en klapdeuren in de saloons, huifkarren en ongeschoren vogelvrijen; de held met zijn witte hoed die het avontuur tegemoet rijdt.

Cormac McCarthy laat geen spaan heel van het geromantiseerde beeld dat wij koesteren van het 'Wilde Westen'. Meridiaan van bloed is een fenomenale, gruwelijke roman, die door de bloeddorst, wraakzucht en epische slagvelden doet denken aan het Oude Testament en het werk van Homerus.

De hoofdpersoon uit Meridiaan van bloed, aangeduid als 'de jongen', sluit zich aan bij een bende indianenmoordenaars. Grote inspirator van dit stel bloeddorstige maniakken is Judge Holden, 'de rechter', een demonische kale reus die het vergieten van bloed als zijn roeping ziet. Na een climax van geweld komen 'de jongen' en 'de rechter' tegenover elkaar te staan.

* Volledige titel: Meridiaan van bloed, of Het avondrood in het westen - Blood meridian, or, The evening redness in the west.
Schrijver: Cormac McCarthy
Oorspronkelijke titel: Blood meridian
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789029589857
Ebook: 9789029539517
Uitgever: De Arbeiderspers

De Grens Trilogie / The Border TrilogyDe grenstrilogie

De grenstrilogie bevat de boeken:

 1. Al de mooie paarden
 2. De grens (De kruising)
 3. Steden van de vlakte

Schrijver: Cormac McCarthy
Oorspronkelijke titel: The Border Trilogy
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789029567640
Ebook: 9789029531795
Uitgever: De Arbeiderspers
Al de mooie paarden
Texas, 1949. De zestienjarige John Grady Cole, telg uit een verarmd ranchersgeslacht, staat voor de uitdaging iets van zijn leven te maken nu dat van zijn ouders geheel in de vernieling is geraakt.

Hij trekt erop uit voor het grote avontuur, dwars door de barre leegte van Zuidwest-Amerika, galopperend over de rode vlakten, de grens met Mexico over. Het magische Mexico, romantisch maar hard droomland van eenzame gelukzoekers.

Grady krijgt gezelschap van twee andere jonge avonturiers. Eenmaal aangekomen bij een haciënda waar ze paarden mogen temmen, wacht hen niet bepaald een wildwest-idylle. Grady's verliefdheid op de dochter van de baas doet hem in een maalstroom van haat, vijandschap en moord belanden.
All the Pretty Horses - 2000
Regisseur: Billy Bob Thornton
Cast: Matt Damon, Henry Thomas, Pen?lope Cruz, e.a.
Schrijver: Cormac McCarthy
Oorspronkelijke titel: All the pretty horses
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789029530347
Uitgever: De Arbeiderspers
De kruising
De kruising begint in county Hidalgo (New Mexico) in de late jaren dertig. De zestienjarige Billy Parham raakt geobsedeerd door een wolvin die de omgeving onveilig maakt. Hij wil haar levend vangen en leren kennen maar wordt - in dit land waar mannen geen boodschap hebben aan jongensdromen ten slotte gedwongen haar te doden.

Nadat zijn ouders zijn vermoord door Indianen wijkt hij uit naar Mexico. Dit vormt het begin van een reeks jarenlange omzwervingen die McCarthy als in een moderne variant van het klassieke heldendicht tot een welhaast kosmische botsing van geweld, dood en liefde voor het voetlicht weet te brengen.
Schrijver: Cormac McCarthy
Oorspronkelijke titel: The crossing
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789029530378
Uitgever: De Arbeiderspers
Steden van de vlakte
In Steden van de vlakte ontmoeten twee mannen, van wie de avonturen uit hun jongenstijd al waren opgetekend in Al de mooie paarden en De kruising, elkaar in een luwte tussen hun bewogen verleden en onzekere toekomst. Ze zullen zich staande moeten houden in een land dat verandert of al onherkenbaar veranderd is.

In de herfst van 1952 zijn John Grady Cola en Billy Parham cowboys op een ranch in New Mexico. In het zuiden rijzen als altijd aan de horizon de bergen van Mexico op, die hun schaduwen werpen over El Peso, Ciudad Juárez en alle steden van de vlakte. Verbonden met de natuur door de paarden en het vee en de immer aanwezige bergketens ontdekken deze mannen dat het leven op een ranch in de grensstreek zowel voor henzelf als voor de kerels met wie ze samenwerken, zijn tol eist.

Een van hen probeert 'deze wezenlijk verschillende maar broze werelden' aan weerszijden van de grens te verzoenen in zijn hartstocht voor een meisje. Hij trekt steeds weer de grens over voor een liefde die even gevaarlijk als onontkoombaar is.
Schrijver: Cormac McCarthy
Oorspronkelijke titel: Cities of the plain
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789029529693
Uitgever: De Arbeiderspers

WesternDe passagier

1980, Pass Christian, Mississippi. Reddingduiker Bobby Western - gekweld door verlies, bang voor de diepte van de oceaan en verlangend naar een dood die hij niet met God kan verzoenen - is getuige van intriges die hem alleen maar schade berokkenen. Hij wordt fysiek achtervolgd door mannen met insignes, en mentaal door de geest van zijn vader en door zijn zus: de liefde van zijn leven én de verwoester van zijn ziel.

De passagier reist door het zuiden van Amerika, van de praatzieke kroegen van New Orleans tot een verlaten booreiland voor de kust van Florida.

Schrijver: Cormac McCarthy
Oorspronkelijke titel: The passenger
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789029547512
Uitgever: De Arbeiderspers
Stella Maris

1972, Black River Falls, Wisconsin. Alicia Western, wiskundige met paranoïde schizofrenie in een psychiatrische kliniek overdenkt bij haar psychiater de aard van waanzin, het snijvlak tussen natuurkunde en filosofie, en herinnert zich een jeugd waarin haar grootmoeder haar op zevenjarige leeftijd vreesde. Ze introduceert haar hersenschimmen, maar weigert te spreken over haar broer Bobby - niet helemaal dood, niet helemaal de hare - om wie ze voortdurend rouwt.

Geheel verteld door de weergave van de therapeutische sessies is Stella Maris een intiem portret van rouw en verlangen, waarin een jonge vrouw haar eigen bestaan probeert te begrijpen en daarbij leven en dood bevraagt op het hoogste niveau.

Schrijver: Cormac McCarthy
Oorspronkelijke titel: Stella Maris
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789029547536
Uitgever: De Arbeiderspers

Dubbel uitgegeven titelsSuttree
Zie voor de beschrijving van dit boek: Angel.
Schrijver: Cormac McCarthy
Oorspronkelijke titel: zie Angel
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 9789029589833
Ebook: 9789029594707
Uitgever: De Arbeiderspers