Boekenplank:
Kies

Boeken van Justin Cronin

Meer over Justin Cronin

Genre: Roman

Geboren: 1962

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Justin Cronin


Overzicht

  • De zomergast - The summer guest
  • Mary en O'Neil - Mary and O'Neil

De Oversteek Trilogie / The Passage

  1. De oversteek - The passage
  2. De Twaalf - The Twelve
  3. De stad van spiegels - The city of mirrors

Dubbel uitgegeven titels

  • Twee gewone levens - zie Mary en O'Neil
De Oversteek Trilogie / The Passage
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe zomergast
Voor de laatste maal keert Harry Wainwright, een succesvol zakenman die nog maar kort te leven heeft, terug naar een vakantieoord in het betoverende Maine. Twee dingen staan Harry voor ogen: nog eenmaal vissen op de plek waar hij dertig jaar lang troost heeft gevonden, en het bekendmaken van zijn erfenis, waarmee hij de levens van zeker vier mensen voorgoed zal veranderen.

Ieder van hen vertelt zijn verhaal: Jordan Patterson, de jongeman die Harry op zijn laatste reis zal begeleiden; de eigenaar van het kamp, Joe Crosby, dienstweigeraar tijdens de Vietnamoorlog, die met de ingrijpende consequenties daarvan moet leren leven; Lucy, getrouwd met Joe en de vrouw van wie Harry heimelijk al dertig jaar houdt; en ten slotte Kate, de dochter van Joe en Lucy, die de sleutel bewaart van de laatste nog gesloten deur naar het verleden.
Schrijver: Justin Cronin
Oorspronkelijke titel: The summer guest
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789046803561
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Mary en O'Neil
Groot verlies maakt deel uit van hun leven als Mary en O'Neil elkaar ontmoeten. Hoe groot is dan de kans nog dat zij kunnen liefhebben en vertrouwen?

Justin Cronin concentreert zich in zijn roman op acht belangrijke momenten in het leven van Mary en O' Neil. Zo beschrijft hij het bezoek van O'Neils ouders aan hun studerende zoon en de tragische afloop ervan, Mary's besluit haar zwangerschap vroegtijdig af te breken, en het gevecht van O'Neils zus Kay tegen haar ziekte en haar wankele huwelijk. Ongewone momenten uit gewone levens.

Trefzeker weet Cronin het mysterieuze van zulke momenten voelbaar te maken. In elegant proza, met veel inlevingsvermogen en subtiele humor zet hij twee mensen neer van wie het moeilijk afscheid nemen is. Mary en O'Neil is een aangrijpende roman over de kwetsbaarheid van geluk, de pijn van verdriet en de verlossende kracht van liefde.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Justin Cronin
Oorspronkelijke titel: Mary and O'Neil
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789038814117
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar

De Oversteek Trilogie / The PassageDe oversteek
De zesjarige Amy Harper Belafonte, verlaten door haar moeder, is de dertiende proefpersoon in een geheim project van de Amerikaanse overheid. Een experiment dat volledig misloopt wanneer de eerste twaalf proefpersonen - die besmet zijn met een dodelijk virus - uitbreken. Amy weet met de hulp van een FBI-agent te ontsnappen en samen verschuilen ze zich in de bossen van Oregon, ver verwijderd van de menselijke beschaving die wordt vernietigd door de gevolgen van het experiment.

Honderd jaar later. Een ommuurde kolonie van overlevenden probeert zich staande te houden tegen de aanvallen van de kwaadaardige wezens die het dorre Amerikaanse landschap bevolken.

Dan verschijnt er uit het niets een jonge vrouw, ze heeft geen stem, geen herinneringen. Ze raakt bevriend met een groep jonge overlevenden, onder wie een getraumatiseerde man die verliefd op haar wordt. Ze moeten de oversteek maken naar de plaats waar zij vandaan kwam om het geheim van haar mysterieuze bestaan te ontdekken - een geheim met de kracht om de wereld te redden.
Schrijver: Justin Cronin
Oorspronkelijke titel: The passage
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789023457060
Uitgever: Cargo
De Twaalf
Nadat de wereld bijna ten onder ging door een geheim medisch experiment, probeert een groep mensen te overleven tussen de besmette viralen. Ze dolen door Amerika, op zoek naar de oplossing voor de nachtmerrie die de wereld veranderde. Onder leiding van de mysterieuze en charismatische Amy, die zelf ooit door het virus werd besmet, gaat de groep rond Peter en Alicia de strijd aan met de vijandige kolonies.

Om te overleven zullen ze de twaalf mannen moeten vinden die deel uitmaakten van het experiment. Hiervoor moeten ze infiltreren in twaalf kolonies, verspreid over heel Amerika. Ze beseffen echter niet dat de spelregels zijn veranderd en dat een van hen een groot offer zal moeten brengen om te kunnen overwinnen.
Schrijver: Justin Cronin
Oorspronkelijke titel: The Twelve
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789023474777
Uitgever: Cargo
De stad van spiegels
Het is stil geworden in de wereld. De Twaalf zijn vernietigd en de honderd jaar durende heerschappij van het duister is voorbij. Langzaam komen de overlevenden weer tevoorschijn, vastbesloten om een nieuw bestaan op te bouwen en te dromen van de toekomst.

Maar ergens ver weg, in een dode stad, wacht hij af. De Nul. De Eerste. De vader van de Twaalf. De haat die werd aangewakkerd door zijn transformatie laait opnieuw op. En de enige manier om dit vuur te doven is de dood van Amy, het meisje dat is voorbestemd om de mensheid te redden.
Schrijver: Justin Cronin
Oorspronkelijke titel: The city of mirrors
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789023425489
Uitgever: Cargo

Dubbel uitgegeven titelsTwee gewone levens

Zie voor de beschrijving van dit boek: Mary en O'Neil.

Schrijver: Justin Cronin
Oorspronkelijke titel: zie Mary en O'Neil
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789038894362
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar