Boekenplank:
Kies

Boeken van Neil Gaiman

Meer over Neil Gaiman

Genre: Fantasy / SF

Geboren: 1960

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Neil Gaiman


Overzicht

 • Alles is breekbaar - Fragile things: short fictions and wonders
 • Amerikaanse goden - American gods
 • Coraline - Coraline
 • De bende van Anansi - Anansi boys
 • De oceaan aan het einde van het pad - The ocean at the end of the lane
 • Het kerkhof - The graveyard book
 • Niemandsland - Neverwhere
 • Noorse goden - Norse mythology
 • Spiegels en rook - Smoke and mirrors
 • Ster - Stardust
 • Hoge omens - Good omens

Young Adult

 • De slaapster en de spintol - The sleeper and the spindle

Dubbel uitgegeven titels

 • American gods - zie Amerikaanse goden
 • Good omens - zie Zie voor de beschrijving van dit boek: Hoge omens.
 • Stardust - zie Ster

gedetailleerd overzicht

OverzichtAlles is breekbaar
'Laat me je een verhaal vertellen. Nee, wacht, een is niet genoeg. Ik begin opnieuw...

Laat me je verhalen vertellen over de maanden van het jaar, over spoken en hartzeer, over afschuw en begeerte. Laat me je vertellen over drinkgelagen en telefoongerinkel, over goede daden en slechte dagen, over instorten en goedmaken, over monsters en vermiste vaders, over Franse dametjes in Miami, over vriendelijke wolven en over hoe je met meisjes moet praten.

Er zijn verhalen in verhalen, gefluisterd in de kleine uren, geschreeuwd boven het dagelijks geraas uit, spelend tussen minnaars en vijanden, vreemden en vrienden. Maar allemaal zijn ze breekbaar, gemaakt van maar zesentwintig letters in telkens wisselende combinaties, die, als je dat toelaat, je doen duizelen, door je verbeelding blijven spoken en je ziel zullen raken.'

Alles is breekbaar bevat de volgende verhalen:

 1. Inleiding - Introduction
 2. Een studie in groen - A study in emerald
 3. De elfendans - The fairy reel
 4. Oktober in de stoel - October in the chair
 5. De verborgen kamer - The hidden chamber
 6. Verboden bruiden van gezichtsloze slaven in het geheime huis van de nacht vol angstig verlangen - Forbidden brides of the faceless slaves in the secret house of the night of dread desire
 7. De steenslagweg van mijn jeugd - The flints of Memory Lane
 8. Sluitingstijd - Closing time
 9. De wildeman van het woud - Going Wodwo
 10. Een bittere smaak - Bitter grounds
 11. De anderen - Other people
 12. Souvenirs en schatten - Keepsakes and treasures
 13. Goed begeleid door fijne akkoorden - Good boys deserve favors
 14. De feiten inzake de verdwijning van juffrouw Finch - The facts in the case of the departuse of Miss Finch
 15. Bijzondere meisjes - Strange little girls
 16. Valentijn harlekijn - Harlequin Valentine
 17. Beren - Locks
 18. Hoe zit het met Susan? - The problem of Susan
 19. Instructies - Instructions
 20. Hoe denk je dat ik me voel? - How do you think it feels?
 21. Mijn leven - My life
 22. Vijftien kleurige kaarten van een vampiertarot - Fifteen painted cards from a vampire tarot
 23. Geven en nemen - Feeders and eaters
 24. De hypochrondrische kroep - Diseasemaker's croup
 25. Aan het eind - In the end
 26. Goliath - Goliath
 27. Dagboekfragmenten afkomstig uit een schoenendoos die is blijven staan in een Greyhoundbus tussen Tulsa, Oklahoma en Louisville, Kentucky - Pages found in a shoebox left in a Greyhound bus somewhere between Tulsa, Oklahoma, and Louisville, Kentucky
 28. Hoe je op feestjes met meisjes in gesprek raakt - How to talk to girls at parties
 29. Toen de vliegende schotels kwamen - The day the saucers came
 30. Zonnevogel - Sunbird
 31. De schepping van Aladdin - Inventing Aladdin
 32. The Monarch of the Glen - The Monarch of the Glen
Schrijver: Neil Gaiman
Oorspronkelijke titel: Fragile things: short fictions and wonders
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789024513574
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Amerikaanse goden
Na drie jaar in de gevangenis kijkt Shadow uit naar de hereniging met Laura, zijn grote liefde. Maar vlak voor hun weerzien komt Laura om bij een auto-ongeluk. Shadow heeft nu niets meer om voor te leven en op goed geluk accepteert hij een baan van de raadselachtige Mr. Wednesday, die meer over hem lijkt te weten dan hijzelf.

Ze maken een roadtrip door Amerika, waarbij Shadow tal van excentrieke figuren ontmoet, met wie hij op mysterieuze wijze verbonden blijkt. Shadow komt erachter dat iedereen geheimen heeft, zelfs zijn Laura. Hij ontdekt ook dat de alledaagse realiteit niet de enige werkelijkheid is, of zelfs maar de belangrijkste. Er dreigt een oorlog om de ziel van Amerika, een oorlog waarin dromen, legenden en mythen een grote rol spelen. En Shadow zit er middenin.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Neil Gaiman
Oorspronkelijke titel: American gods
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789024530410
Ebook: 9789402302530
Uitgever: Boekerij
Coraline
Coraline Jones is geen meisje dat zich laat afschrikken. Ze reageert moedig, intelligent en zeer vastbesloten op uitdagingen. En die eigenschappen heeft ze hard nodig in dit verhaal over een huis aan de verkeerde kant van een deur, met valse ouders die knopen als ogen hebben en haar nooit meer willen laten gaan.

De dag na de verhuizing gaat Coraline op verkenning...

Hun nieuwe flat heeft eenentwintig ramen en veertien deuren. Dertien gaan open en dicht. De veertiende zit op slot. Volgens haar moeder zit er een blinde muur achter, maar als Coraline hem opent, ontdekt ze een donkere gang naar een andere flat, die veel weg heeft van de hare.

Alles lijkt er geweldig. Het eten is beter. In de speelgoedkist zitten opwind-engelen die door de kamer fladderen en boeken met plaatjes die kronkelen en sidderen en flikkeren. Maar er is ook iemand die zich haar andere moeder noemt. Iemand met knopenogen en lange, witte vingers...

De andere moeder wil Coraline veranderen en nooit meer laten gaan. Coraline weet te ontsnappen, maar ontdekt dat haar ouders zijn gestolen. Ze zal moeten terugkeren naar de andere kant van de deur om hen te redden. Als dat kan...
Schrijver: Neil Gaiman
Oorspronkelijke titel: Coraline
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789024548101
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De bende van Anansi
Fat Charlie Nancy ís niet dik. Al twintig jaar niet meer. Hij is wel woedend, in de war en meer dan een beetje bang. Want zijn leven staat volledig op zijn kop en dat is allemaal de schuld van zijn vader.

Als die gênante grappenmaker niet dood was gebleven op een karaokepodium, zou Charlie nog steeds geen enkel idee hebben van de ware identiteit van zijn oude heer. En hij zou evenmin weten dat hij een broer heeft die Spider heet, met dezelfde sinistere bovennatuurlijke gaven als hun vader. En dan zou die broer niet zijn leven overgenomen hebben. En zijn flat. En zijn verloofde. En álles beter doen dan hij.

Charlie voelt zich even machteloos als een vlieg in een spinnenweb. Daarom neemt hij onorthodoxe maatregelen: een voodooritueel dat Spider voorgoed uit zijn buurt moet houden. Maar krijgt Charlie zijn leven terug als het duister ontwaakt? Of staat hij op de drempel van een hele nieuwe onderwereld van pijn? Elke gave, elk ritueel, elk web heeft een prijs...
Schrijver: Neil Gaiman
Oorspronkelijke titel: Anansi boys
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789024553853
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De oceaan aan het einde van het pad
Een man op leeftijd keert voor een begrafenis terug naar zijn geboortedorp. Na de dienst rijdt hij zijn oude straat in. Het huis waarin hij opgroeide bestaat niet meer, maar de oude boerderij waar zijn jeugdvriendinnetje Lettie woonde staat er nog wel.

Vanaf het moment dat hij het erf op loopt, wordt hij overspoeld door herinneringen. Aan Lettie, die altijd beweerde dat de vijver in hun tuin eigenlijk een oceaan was, aan haar moeders verbluffende kookkunsten én aan haar grootmoeder, die wel heel levendig over de oerknal kon vertellen. Het voelt alsof hij weer die zevenjarige jongen is, verstrikt in een wonderbaarlijk avontuur dat zijn hele wereld op z'n kop zette en dat resulteerde in de verdwijning van Lettie.
Schrijver: Neil Gaiman
Oorspronkelijke titel: The ocean at the end of the lane
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789022568682
Ebook: 9789460237973
Uitgever: Boekerij


Het kerkhof
Nim is een ongewone jongen op een ongewone plaats. Hij is de enige levende bewoner van een kerkhof...

Hij leert oude gewoonten kennen, van toen zijn spookachtige beschermers nog leefden, maar hij leert ook hoe hij zichzelf kan laten verdwijnen. En dat komt hem goed van pas!

Maar kan een jongen, opgevoed door geesten, de wonderen en verschrikkingen van zowel de wereld van de levenden als van de doden aan? En dan zijn er ook nog gruwels en nachtmergels, demonen die noch bij de levenden, noch bij de doden horen...
Schrijver: Neil Gaiman
Oorspronkelijke titel: The graveyard book
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789024530090
Ebook: 9789024531905
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Niemandsland
Welkom in Niemandsland: een wereld vol monsters en heiligen, moordenaars en sjacheraars, ijselijke gevaren en ongekende verrukkingen, geharnaste ridders en bleke meisjes in fluweel. Maar vooral is daar Richard en het meisje Door dat hij probeert te helpen...

Niemandsland; het is een plek waarvan de meeste mensen niet eens zouden dromen. Een wereld vol monsters en heiligen, moordenaars en sjacheraars, geharnaste ridders en bleke meisjes in fluweel. Het Londen van degenen die ten onder zijn gegaan.

Er is een meisje genaamd Door, en mensen die haar proberen te doden. Er is een engel in een duistere zaal vol kaarsen. Er zijn ratten en mensen die tegen ze praten. Er zijn zetten en tegenzetten, ondergrondse markten, een Beest in een labyrint, ijselijke gevaren en ongekende verrukkingen.

En er is Richard, die zich laat verleiden tot een daad van barmhartigheid. Een jonge Londenaar die al snel zal ontdekken dat er geen weg terug is. Een held tegen wil en dank, met een vreemde bestemming, in het andere Londen: Niemandsland.
Neverwhere - 1996 - mini-serie
Regisseur: Dewi Humphreys
Cast: Gary Bakewell, Laura Fraser, Clive Russell, e.a.
Schrijver: Neil Gaiman
Oorspronkelijke titel: Neverwhere
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789024529889
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Noorse goden

Gaiman verwerkt de losse Noorse mythen tot een doorlopend verhaal dat begint met het ontstaan van de legendarische negen werelden en duikt dan in de levens van goden, dwergen en reuzen. Zo moet Thor zich vermommen als vrouw - lastig, met een baard en onstilbare honger - om zijn gestolen hamer terug te krijgen. Het bloed van Kvasir - de scherpzinnigste god van allen - wordt in honingwijn veranderd en geeft de drinkers ervan magische krachten.

Het boek bereikt zijn piek aan het einde met het epische verhaal van Ragnarok: de ondergang van de goden en de geboorte van een nieuwe tijd en nieuwe mensen.

Schrijver: Neil Gaiman
Oorspronkelijke titel: Norse mythology
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789045214450
Ebook: 9789045214559
Uitgever: Karakter
Spiegels en rook
Een oude vrijster vindt onder een bontjas in een rommelwinkel de Heilige Graal...
Een jong stel krijgt een bruiloftscadeau dat onthult hoe hun huwelijk óók zou kunnen verlopen...
Een zwerfkat vecht 's nachts op leven en dood om zijn adoptiefamilie te beschermen tegen een gruwelijk kwaad...

Deze verhalenbundel vol verwondering en verrukking is de perfecte kennismaking met een van de veelzijdigste auteurs van onze tijd. In handen van Neil Gaiman is magie geen illusie, maar een krachtig middel om door te dringen tot de kern van het menselijk bestaan, die verhuld is door de rook van angsten en begeerten en weerkaatst wordt in de vertekende spiegels van onze dromen.
Schrijver: Neil Gaiman
Oorspronkelijke titel: Smoke and mirrors
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789024530458
Ebook: 9789024547920
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Ster
In de vredige velden van het oude Engeland ligt al zeshonderd jaar een dorpje op een grote granieten rots. Vlakbij staat de hoge stenen muur waarnaar het vernoemd is: Wall. En daar verliest de jonge Tristran Thorn zijn hart aan de beeldschone Victoria Forester.

Op een tintelende oktoberavond, doet Tristran zijn geliefde een belofte - een onstuimig gebaar dat hem door de enige poort in de muur zal voeren, over de weide, het bos in... naar het wonderbaarlijkste land ooit: Elfenland. Dit elfenrijk blijkt een domein te zijn vol sinistere wouden, machtige tovenaars en vreemde wezens, soms gewoon aardig, soms buitengewoon dreigend.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Stardust - 2007
Regisseur: Matthew Vaughn
Cast: Charlie Cox, Sienna Miller, Robert De Niro, e.a.
Schrijver: Neil Gaiman
Oorspronkelijke titel: Stardust
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789024547609
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Hoge omens
Zoals de alwetende Agnes Nutter, heks uit de 17e eeuw, heeft voorspeld, staat eindelijk Armageddon voor de deur...

Azirafaal, engel van het licht en Cronkly, engel van de duisternis, allebei wat verfomfaaid, aangevreten en vermenselijkt door een lang verblijf op aarde, worden tot hun plicht geroepen: la lutte finale. Maar in het ziekenhuis loopt het al mis. De antichrist komt als ondergeschoven kind in de verkeerde familie terecht zodat aller ogen de andere kant op zijn gericht.

Het komt niet goed. Of wel, net zoals je het neemt. Zeker voor de achter-achter-achterkleindochter van Agnes Nutter die het geluk zoekt bij een nieuwerwetse heksenvinder. En voor de antichrist met zijn gevolg van ondeugende kinderen, die ervoor kiest gewoon mens te zijn.

* Geschreven door Neil Gaiman & Terry Pratchett.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Neil Gaiman
Oorspronkelijke titel: Good omens
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789027429070
Uitgever: Spectrum

Young AdultDe slaapster en de spintol

Meesterverteller Neil Gaiman schreef een hervertelling van Doornroosje en Sneeuwwitje, dat prachtig werd geïllustreerd door Chris Riddell.

'Het was zwaar geweest om te leren hoe ze sterk kon blijven, hoe ze haar eigen emoties kon voelen en niet die van een ander, maar als je eenmaal doorhad hoe het moest, vergat je het nooit meer.'

Je dacht dit verhaal misschien te kennen. Het verhaal van een wraakzuchtige bosheks. Een magische spintol. Een overwoekerd kasteel met een prinses in diepe slaap. Drie dwergen zien verder onheil aankomen, en dan besluit een koningin met sneeuwwitte huid haar trouwjurk om te ruilen voor een harnas en een zwaard.

Schrijver: Neil Gaiman
Oorspronkelijke titel: The sleeper and the spindle
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789463490108
Uitgever: Blossom Books

Dubbel uitgegeven titelsAmerican gods

Zie voor de beschrijving van dit boek: Amerikaanse goden.

Schrijver: Neil Gaiman
Oorspronkelijke titel: zie Amerikaanse goden
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789024542611
Ebook: 9789402302530
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Good omens

Zie voor de beschrijving van dit boek: Hoge omens.

Schrijver: Neil Gaiman
Oorspronkelijke titel: zie Zie voor de beschrijving van dit boek: Hoge omens.
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789022586631
Ebook: 9789402312843
Uitgever: Boekerij
Stardust

Zie voor de beschrijving van dit boek: Ster.

Schrijver: Neil Gaiman
Oorspronkelijke titel: zie Ster
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789024516872
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Stripboeken

De stripboeken van Neil Gaiman, waaronder de Sandman-serie, zijn niet op deze website opgenomen.