Boekenplank:
Kies

Boeken van Douglas Adams

Meer over Douglas Adams

Genre: Fantasy / SF

Website: Douglas Adams


Dirk Gently

  1. Dirk Gently's holistisch detectivebureau - Dirk Gently's holistic detective agency
  2. De lange donkere theetijd van de ziel - The long dark tea-time of the soul

Het transgalactisch liftershandboek / Hitch-hiker's guide to the galaxy

  1. Het transgalactisch liftershandboek - The hitchhiker's guide to the galaxy
  2. Het restaurant aan het eind van het heelal - The restaurant at the end of the universe
  3. Het leven, het heelal en de rest - Life, the universe and everything
  4. Tot ziens en bedankt voor de vis - So long and thanks for all the fish
  5. Grotendeels ongevaarlijk - Mostly harmless
  6. En dan nog iets... - And another thing...

Non-Fictie

  • Voor het te laat is - Last chance to see

gedetailleerd overzicht

Dirk GentlyDirk Gently's holistisch detectivebureau
Dirk Gently is detective - nou, een soort detective. Er bestaat een lange, respectabele traditie van grote detectives in Engeland, daartoe behoort Dirk Gently niet. Sherlock Holmes merkte op dat, zodra je het onmogelijke hebt uitgesloten, wat er overblijft, hoe onwaarschijnlijk ook, de waarheid moet zijn.
Maar Dirk Gently houdt er niet van het onmogelijke uit te sluiten. Hij heeft meer belangstelling voor quantummechanica, goocheltrucs en pizza's dan te hannesen met vingerafdrukpoeder, en daarom hebben zijn onderzoekingen de neiging tot opzienbarende resultaten te leiden.
Een eenvoudige speurtocht naar een vermiste kat onthult twee geesten, een dode, een elektrische monnik, het verschrikkelijke geheim dat achter de hele menselijke geschiedenis schuilt en dat tot een voortijdig einde dreigt te brengen, en tenslotte, de uiterst schrikwekkende reden waarom er bij Richard MacDuff drie weken lang een sofa klem zat op zijn trap. Helaas sterft de kat.
Schrijver: Douglas Adams
Oorspronkelijke titel: Dirk Gently's holistic detective agency
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 90-261-0314-X
Uitgever: De Fontein
De lange donkere theetijd van de ziel
Als een incheck-balie op terminal twee van de luchthaven Heathrow door het dak vliegt, zijn het altijd de gebruikelijke mensen die de verantwoordelijkheid opeisen. Om te beginnen de IRA, vervolgens de PLO. De Britse raad voor kernenergie verklaarde dat de situatie volkomen onder controle was, dat er slechts een kans van één op een miljoen bestond dat er geen radioactieve stoffen ontsnapt waren en dat de plek waar de explosie had plaatsgevonden, uitstekend geschikt was om er een dagje met de kinderen te picknicken...
Een balie op de luchthaven Heathrow vliegt in de lucht, Kate Schechter komt bij in een ziekenhuis, de man voor haar, die zonder ticket en paspoort naar Noorwegen wilde reizen, is verdwenen. Kate gaat naar hem op zoek.
Dirk Gently, bekend van zijn holistische detectivebureau, gaat op bezoek bij een klant, maar treft hem aan met afgehakt hoofd.
Rationele verklaringen van beide gebeurtenissen ontbreken en Kate en Dirk zetten hun naspeuringen voort in het irrationele, waar zij goden uit de Germaanse mythologie, zoals Thor en Odin, ontmoeten en een bezoek brengen aan het Walhalla, in feite een stationshal van het St. Pancras Station, maar dan in een parallelle wereld.
Schrijver: Douglas Adams
Oorspronkelijke titel: The long dark tea-time of the soul
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-261-0357-3
Uitgever: De Fontein

Het transgalactisch liftershandboek / Hitch-hiker's guide to the galaxyHet transgalactisch liftershandboek
Don't leave Earth without it!
Op een donderdag tegen lunchtijd wordt de Aarde onverwacht gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe hyperruimtesnelweg. Voor Hugo Veld, wiens huis die ochtend al gesloopt was, lijkt het meer dan hij aan kan.
Maar helaas is het weekend nog maar net begonnen en blijkt de Melkweg een wel zeer bizarre en verbijsterende plek. Maar gelukkig is er een houvast als alle andere dingen falen: Het Transgalactisch Liftershandboek. Met als belangrijkste advies: GEEN PANIEK!
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy - 2005
Regisseur: Garth Jennings
Cast: Martin Freeman, John Malkovich, Warwick Davis, e.a.
Schrijver: Douglas Adams
Oorspronkelijke titel: The hitchhiker's guide to the galaxy
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-261-0792-7
Uitgever: De Fontein
Het restaurant aan het eind van het heelal
Op een donderdagmiddag werd de Aarde vernietigd om plaats te maken voor een hyperruimtesnelweg. De enige overlevende, Arthur Dent, is wat van slag door dit alles. Zeker nu hij is opgepikt door een gestolen ruimtejacht, aangedreven door onwaarschijnlijkheid.
Alles wat hij wil is gewoon zijn tea!
Schrijver: Douglas Adams
Oorspronkelijke titel: The restaurant at the end of the universe
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-261-0793-5
Uitgever: De Fontein
Het leven, het heelal en de rest
Hoewel Arthur Dent zich er volledig op toegelegd heeft om langzaam gek te worden op een prehistorische aarde, wordt hij hiervan afgeleid door het plotseling opduiken van Ford Prefect. Arthur moet Ford helpen om de aarde te redden van destructie door de Vogons.
Schrijver: Douglas Adams
Oorspronkelijke titel: Life, the universe and everything
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 90-261-0794-3
Uitgever: De Fontein
Tot ziens en bedankt voor de vis
Na een reeks catastrofale gebeurtenissen die hoofdpersoon Arthur Dent op niet mis te verstane wijze duidelijk maakte dat het heelal een ongelooflijk onrechtvaardige plek is, vraagt Dent zich af of er misschien ergens een fatsoenlijk kopje thee te krijgen is.
In de kern is dit echter het verhaal van de jongedame die het geheim van Het Geluk ontdekte, juist voor de Aarde werd vernietigd door een vlootonderdeel van Vogon. Dat de Aarde al was vernietigd, dat is een onbelangrijk detail. Belangrijker is dat wij gaandeweg te weten komen waarom de gemiddelde Engelsman op zondagmiddag zo graag in de pub vertoeft.
Schrijver: Douglas Adams
Oorspronkelijke titel: So long and thanks for all the fish
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 90-261-0795-1
Uitgever: De Fontein
Grotendeels ongevaarlijk
Arthur komt erachter dat hij een dochter heeft. Zijn dochter steelt de nieuwste versie van The Hitchhiker's Guide en reist ermee naar de Aarde. Arthur en Ford reizen haar achterna, om het boek terug te halen.
Schrijver: Douglas Adams
Oorspronkelijke titel: Mostly harmless
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-261-0629-7
Uitgever: De Fontein


En dan nog iets...
Jaren geleden, toen de Vogoniërs naar onze planeet kwamen om die te vernietigen, sloeg Hugo Veld aan het liften door het transgalactisch universum. Inmiddels heeft hij de volledige lengte, breedte en diepte van het bekende universum doorkruist; is hij voorwaarts en achterwaarts door de tijd gegaan, is hij opgeblazen, opnieuw in elkaar gezet, kleurrijk beledigd (meer dan strikt noodzakelijk), wreed gevangengezet en op nog tenenkrommende wijze vrijgelaten. En natuurlijk heeft hij nog steeds de zin van het leven, het heelal en de rest niet door.
Nu is Hugo weer thuis: de Aarde bestaat nog! Maar nog voor hij zijn eerste langgewenste kop koffie kan drinken, ziet hij zijn dromen opnieuw in rook opgaan - net als alle oceanen op Aarde. De planeet dreigt opnieuw te vergaan...
* Geschreven door Eoin Colfer.
Schrijver: Douglas Adams
Oorspronkelijke titel: And another thing...
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-225-5659-7
Uitgever: Mynx

Non-FictieVoor het te laat is
Douglas Adams, schrijver van humoristische science fiction, en Mark Carwardine, bioloog van het Wereldnatuurfonds, gaan 'voor het te laat is' op zoek naar enkele van de meest bedreigde gewervelde dieren zoals de Komodovaraan, breedlipneushoorn, berggorilla, Yangtze-dolfijn, kakapo (een vogelsoort uit Nieuw-Zeeland), Mauritius parkiet en de Rodriguez vleermuis.
De vlot geschreven reisverslagen geven een ironisch en soms wat gechargeerd beeld van wat er op een expeditie naar de verschillende uithoeken van de wereld al zo mis kan gaan. En passant wordt verhaald over leefgewoontes van de betreffende diersoorten en die van hun grootste vijand, de mens en zijn bureaucratie, maar ook over de enkele enthousiastelingen die met wisselend succes het tij trachten te keren.
Deze geslaagde samenwerking tussen leek en veldbioloog levert een uiterst leesbaar pleidooi om zorgvuldiger met de natuur om te springen.
Schrijver: Douglas Adams
Oorspronkelijke titel: Last chance to see
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-261-0483-9
Uitgever: De Fontein