Boekenplank:
Kies

Boeken van Andy Weir

Andy Weir is SF-schrijver en software engineer.

Meer over Andy Weir

Genre: Fantasy / SF

Geboren: 1972

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Andy Weir


Overzicht

  • Artemis - Artemis
  • Mars - The Martian
  • Project Hail Mary - Project Hail Mary

Dubbel uitgegeven titels

  • The Martian - zie Mars
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtArtemis

Jasmine Bashara, roepnaam Jazz, ervaart de kleine stad waar ze woont als beklemmend: steeds maar weer dezelfde gezichten, dezelfde verhalen en de dagelijkse sleur van haar werk. Ze droomt van grote rijkdom en een beter leven op Aarde. Jazz is namelijk een van de handvol kolonisten die in Artemis woont, de eerste en enige stad op de maan.

Het leven op Artemis is zwaar als je geen rijke toerist of excentrieke miljardair bent, en Jazz is verre van een van beide. Ze heeft torenhoge schulden, haar baantje als koerier levert nauwelijks genoeg op voor de huur van een klein appartement zo groot als een metalen doodskist, en haar ontluikende carrière als smokkelaar wil ook maar niet van de grond komen. Als een kans zich voordoet om dit allemaal achter zich te laten en eindelijk het leven te leiden waar ze al haar hele leven van droomt, peinst ze er niet over om nee te zeggen, zelfs al weet ze dat er een addertje onder het gras zit.

De perfecte misdaad plegen is nooit eenvoudig - al helemaal niet op de maan - maar de reacties die haar spectaculaire daad teweegbrengt, had niemand kunnen voorzien en Jazz komt terecht in een samenzwering over de heerschappij van Artemis.

Schrijver: Andy Weir
Oorspronkelijke titel: Artemis
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789045215952
Uitgever: Karakter
Mars

Mark Watney is een van de eerste astronauten om voet op Mars te zetten. Hij zal waarschijnlijk ook een van de eersten zijn om daar te sterven...

Nadat een zandstorm hem bijna fataal wordt en de overige bemanning, die ervan overtuigd is dat hij is omgekomen, zich gedwongen ziet de planeet te verlaten, bevindt Watney zich miljoenen kilometers van de rest van de mensheid verwijderd. Hij heeft geen enkele mogelijkheid om een signaal naar de aarde te versturen en zelfs als dat wel mogelijk zou zijn, zouden zijn voorraden opraken lang voordat een reddingsmissie hem zou kunnen bereiken. Bovendien krijgt hij waarschijnlijk niet eens de kans om te verhongeren. De dreiging van het defecte materieel, de vijandige omgeving op Mars of een simpele menselijke fout, kunnen hem eerder fataal worden.

Maar Watney vertikt het op te geven. Gedreven door zijn inventiviteit, zijn technische kennis en een hardnekkig weigeren om op te geven probeert hij vastberaden het ene obstakel na het andere te overwinnen. Zal zijn vindingrijkheid genoeg zijn om tegen beter weten in te overleven...?

 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

The Martian - 2015
Regisseur: Ridley Scott
Cast:

Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, e.a.

Schrijver: Andy Weir
Oorspronkelijke titel: The Martian
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789045207858
Uitgever: Karakter
Project Hail Mary

Als enige overlevende alleen op een ruimteschip...

In zijn kenmerkende, toegankelijke en humoristische stijl vertelt Weir in Project Hail Mary hoe een astronaut wakker wordt in een ruimteschip, met twee dode crewleden naast zich. Hij is de enige overlevende van een wanhopige, misschien zelfs uitzichtloze missie en als hij faalt zullen de aarde en de mensheid vergaan.

Hij weet dit alleen niet meer. Hij is zelfs zijn eigen naam vergeten. Als zijn herinneringen langzaam terugkomen, realiseert hij zich dat hij een onmogelijke taak moet zien te voltooien, en dankzij een onverwachte bondgenoot heeft hij misschien een kans...

Project Hail Mary is deels een wetenschappelijk mysterie, deels een wervelende interstellaire ruimtereis, maar vooral een episch verhaal over avontuur, het onbekende en overleven.

Schrijver: Andy Weir
Oorspronkelijke titel: Project Hail Mary
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789401614078
Ebook: 9789401614085
Uitgever: Xander

Dubbel uitgegeven titelsThe Martian

Zie voor de beschrijving van dit boek: Mars.

Schrijver: Andy Weir
Oorspronkelijke titel: zie Mars
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789045210841
Uitgever: Karakter