Boekenplank:
Kies

Boeken van Stephen Fry

Stephen Fry is komiek, acteur, schrijver en presentator. Hij speelde in tv-series en films, waaronder de verfilming van Harry Mulisch’ roman De ontdekking van de hemel, en publiceerde meerdere zeer succesvolle romans.
Meer over Stephen Fry

Genre: Roman

Geboren: 1957

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Stephen Fry


Overzicht

 • De leugenaar - The liar
 • Geschiedenis maken - Making history
 • Helden - Heroes
 • Het nijlpaard - The hippopotamus
 • Mythos - Mythos
 • Speelbal - The stars' tennis balls
 • Troje - Troy

Non-Fictie

 • De collegejaren - The Fry chronicles
 • Een jongensleven - Moab Is my washpot
 • Een tomeloze tijd - More fool me

Dubbel uitgegeven titels

 • De Fry kronieken - zie De collegejaren
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe leugenaar
Het zijn de jaren van Thatcher, Abba, punk en cricketheld Ian Botham. Op kostschool jaagt poseur en pathologisch leugenaar Adrian Healey op elke argeloze jongeling die zich aandient. Hij is trots en onvervaard, maar in zijn binnenste woedt een storm.

Op Cambridge, waar hij zich een weg naar zijn examen liegt en plagieert, stuit hij op senior tutor Donald Trefusis, in wie hij op alle fronten zijn meerdere moet erkennen. Een heterdaadje op een openbaar herentoilet betekent voor Trefusis een gedwongen maar welkom sabbatical jaar. Healey vergezelt hem op een reis naar Salzburg en vertelt onderweg over zijn leven tussen de schandknapen rond Piccadilly Circus.
Schrijver: Stephen Fry
Oorspronkelijke titel: The liar
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789060053669
Ebook: 9789400402539
Uitgever: Thomas Rap
Geschiedenis maken
Michael Young twijfelt niet: nu hij zijn briljante proefschrift heeft afgerond, kan de titel van doctor in de geschiedenis hem niet meer ontgaan. Ook zijn benoeming aan de universiteit en het contract met een respectabele wetenschappelijke uitgever zijn nog slechts een kwestie van tijd. De eeuwigdurende trouw van zijn vriendin Jane is verzekerd.

Juist een historicus zou moeten weten dat de toekomst zich niet laat voorspellen. Leo Zuckermann is een natuurkundige op leeftijd. Hij is geobsedeerd door de zwartste periode in de geschiedenis van de mensheid en wordt voortgedreven door zijn haat jegens één man. Een kinderachtige wraakactie van een geliefde en de kapotte sluiting van een tas leiden tot een ontmoeting in een wervelwind van ronddwarrelende pagina's. Pagina's geschiedenis. Als ze samenkomen zal niets - verleden, heden of toekomst - ooit nog hetzelfde zijn.
Schrijver: Stephen Fry
Oorspronkelijke titel: Making history
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789060055571
Uitgever: Thomas Rap
Helden

In Helden vertelt Stephen Fry op sprankelende wijze de dramatische, geestige, tragische en tijdloze verhalen van de stervelingen uit de mythologie.

Stap aan boord van de Argo en beleef met Jason zijn heroïsche queeste naar het Gulden Vlies, maak kennis met Atalante, die opgroeide bij de beren en die haar aanbidders telkens weer het nakijken gaf. Beleef de avonturen van Oidipous, die het raadsel van de Sfinx weet op te lossen. Volg Herakles op zijn pad als hij zijn twaalf werken moet verrichten en dool rond in het Labyrint van koning Minos, waar de monsterlijke Minotauros op je wacht.

Huiveringwekkend en meeslepend zijn de verhalen van de Griekse helden, die ons opnieuw laten zien waartoe wij mensen in staat zijn.

Schrijver: Stephen Fry
Oorspronkelijke titel: Heroes
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789400402935
Ebook: 9789400403130
Uitgever: Thomas Rap
Het nijlpaard
Edward Wallace is een mislukte dichter en theaterrecensent, en een verbitterde, met whisky doordrenkte rokkenjager... en dat zijn dan nog zijn goede kanten. Hij is net ontslagen bij de krant, loopt maanden achter met betaling van zijn alimentatie en walgt van een wereld die hem niet waardeert.

Op zoek naar rust en gratis drank vertrekt de modderige dikhuid voor een paar maanden naar het landhuis van zijn oude vriend Lord Logan, van wiens mooie en mysterieuze zoon hij peetvader is.
Schrijver: Stephen Fry
Oorspronkelijke titel: The hippopotamus
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789060055090
Uitgever: Thomas Rap
Mythos
Losbandigheid, lust en liefde, moord en doodslag, triomfen en tragedies; de Griekse mythen en sagen zijn wilder en woester dan het leven zelf. Deze verhalen bieden alles wat een lezer zich kan wensen. De oude Grieken inspireerden onder anderen Shakespeare, Michelangelo, James Joyce en Walt Disney.

In de handen van Stephen Fry komen de verhalen opnieuw tot leven. We worden verliefd op Zeus, we aanschouwen de geboorte van Athena, we zien hoe Kronos en Gaia wraak nemen op Ouranos, we huilen met koning Midas en we jagen met de even beeldschone als meedogenloze Artemis. Stephen Fry haalt deze verhalen op uit de oudheid en geeft ze hun welverdiende plek in onze moderne tijd.

Schrijver: Stephen Fry
Oorspronkelijke titel: Mythos
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789400406254
Ebook: 9789400406650
Uitgever: Thomas Rap


Speelbal
Speelbal is het verhaal van de jonge student Ned Maddstone, die op het punt staat uit te vinden wat het is om een speelbal te zijn van machten die hij niet kent.

Voor Ned lijkt 1980 een jaar vol geluk te worden. Hij is knap, charmant, populair en getalenteerd. Zijn leven lijkt zich moeiteloos en rimpelloos voor hem uit te strekken. Wanneer hij ook nog de lieftallige Portia Fendeman ontmoet lijkt zijn levenspuzzel compleet. Maar dit leven staat op het punt om voor altijd te veranderen. Een belofte die hij aan een stervende leraar doet en een stel afgunstige medeleerlingen smijten Ned in een draaikolk van gebeurtenissen, zo gruwelijk dat hij het bestaan ervan niet vermoedde. Aan het eind van deze nachtmerrie bevindt hij zich in een streng bewaakte gevangenis in het noorden van Europa.

Als Ned zich heeft losgeworsteld uit deze nachtmerrie is er nog maar één ding waar hij voor leeft: wraak. Koel beraamt hij zijn plannen; degenen die tegen hem samenzwoeren zullen zelf meemaken hoe het is om speelbal te zijn, willoos overgeleverd aan de elementen.

Schrijver: Stephen Fry
Oorspronkelijke titel: The stars' tennis balls
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789060057278
Uitgever: Thomas Rap
Troje

Met zijn bestsellers Mythos en Helden heeft Stephen Fry de Griekse mythen weer naar onze tijd gehaald. Nu waagt hij zich met zijn derde mythe-boek aan het verhaal van de Trojaanse oorlog.

Nadat Paris de beeldschone Helena heeft weggekaapt naar Troje, trekken de Grieken met een vloot van duizend schepen ten strijde tegen de Trojanen. Het is het begin van een huiveringwekkende strijd, een wrede belegering, die maar liefst tien jaar zal duren.

Troje is het klassieke verhaal waarin heldendom en haat, liefde en verdriet, wraak en spijt, hoop en wanhoop samenkomen. In deze grootse mythe wordt de mens tot op het bot ontleed.

Schrijver: Stephen Fry
Oorspronkelijke titel: Troy
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789400406865
Uitgever: Thomas Rap

Non-FictieDe collegejaren

In De collegejaren vertelt Stephen Fry over zijn jaren als student in Cambridge. Daar ontmoette hij Hugh Laurie, met wie hij onder meer de legendarische serie A bit of Fry and Laurie zou maken, maar ook Emma Thompson, die zou uitgroeien tot een wereldberoemd actrice. Gaandeweg ontdekt Fry waar hij goed in is: acteren en het bedenken en schrijven van sketches.

In het Londen van de jaren tachtig viert hij samen met Hugh Laurie zijn eerste successen, waarover hij smaakvol kan vertellen. Maar hij staat ook stil bij de schaduwzijde van het succes: de faalangst en depressies die hem blijven achtervolgen. De collegejaren is een opmerkelijk openhartig en bij vlagen hilarisch relaas waarin Fry de lezer aan de hand van zijn eigen leven rondleidt door de Engelse toneel-, comedy- en filmwereld.

 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Stephen Fry
Oorspronkelijke titel: The Fry chronicles
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789400406469
Ebook: 9789400406537
Uitgever: Thomas Rap
Een jongensleven

Stephen Fry werd als zevenjarige jongen naar een kostschool gestuurd, 300 kilometer van zijn ouderlijk huis. Met flair en humor vertelt hij genadeloos eerlijk over deze roerige schoolperiode, waarin hij pesterijen en lijfstraffen doorstond, een eerste grote liefde kende, een zelfmoordpoging deed en in de gevangenis belandde.

Ingrijpende en vormende jaren, waarna hij als achttienjarige jongeman de wereld opnieuw tegemoet trad, vastbesloten om zijn eigen weg te gaan.

Schrijver: Stephen Fry
Oorspronkelijke titel: Moab Is my washpot
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789400404274
Ebook: 9789400404373
Uitgever: Thomas Rap
Een tomeloze tijd

Stephen Fry was nog maar amper dertig jaar toen hij het als cabaretier, acteur en schrijver al helemaal had gemaakt. Hij werd bekend met tv-series als A Bit of Fry and Laurie, Blackadder en Jeeves and Wooster en hij brak door met zijn roman De leugenaar. De wereld lag aan zijn voeten en niets was hem te gek. Wat kon er in hemelsnaam misgaan?

Overdag stortte hij zich op zijn werk, ’s avonds gaf hij zich over aan het feestgedruis van de high society, waar allerlei spannende middelen rondgingen. Stephen ging er volledig in op en raakte al snel verslaafd. Zo danste hij langs de rand van de vulkaan, tot hij in een diep en donker gat viel.

In Een tomeloze tijd doet Stephen Fry openhartig verslag van een duizelingwekkende periode uit zijn leven, een tijd die hem bijna fataal werd.

Schrijver: Stephen Fry
Oorspronkelijke titel: More fool me
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789400406407
Ebook: 9789400406506
Uitgever: Thomas Rap

Dubbel uitgegeven titelsDe Fry kronieken
Zie voor de beschrijving van dit boek: De collegejaren.
Schrijver: Stephen Fry
Oorspronkelijke titel: zie De collegejaren
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789060058466
Uitgever: Thomas Rap

Gerelateerde schrijvers