Boekenplank:
Kies

Boeken van Ben Elton

Meer over Ben Elton

Genre: Roman

Website: Ben Elton


Overzicht

  • Boem! - Blast from the past
  • File!!! - Gridlock
  • Hartstikke beroemd - Dead famous
  • High society - High society
  • Popcorn - Popcorn
  • Stark - Stark
  • Vruchteloos - Inconceivable

gedetailleerd overzicht

OverzichtBoem!
02.15 's nachts. Alleen in bed. De telefoon gaat. Ogen wijd opengesperd en je hele lichaam gespannen. Voordat de eerste 'tring' compleet is, weet je het al. Het is mis. Goed mis. Om deze tijd telefoon kan alleen een slecht iemand zijn. Of een goed iemand met slecht nieuws. Nog erger. Je ligt in het donker, wachtend op het antwoordapparaat. Je eigen stem klinkt vreemd terwijl die vertelt dat er helaas niemand de telefoon kan opnemen, maar dat een boodschap kan worden achterlaten. Na de piep. Je hart bonkt. Je luistert. En dan komt die stem, die stem die je niet verwacht. Een stem uit het verleden. Boem! Je schiet wakker.
Schrijver: Ben Elton
Oorspronkelijke titel: Blast from the past
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-225-2468-X
Uitgever: Boekerij
File!!!
De wereld rijdt zichzelf langzaam maar zeker naar de verdoemenis met het voertuig dat ooit het symbool van vrijheid en vooruitgang was, de auto. Met een gemiddelde stadssnelheid die ver onder het tempo ligt waarmee menig fietser zich verplaatst, is de heilige koe van de twintigste eeuw de grootste rem op de vooruitgang in deze tijd geworden. Hoe hebben we dit zover laten komen? Deborah is een vrouw met specifieke transportproblemen. Ooit een actieve sportvrouw, dynamisch en lenig, werd zij door een gemotoriseerde medeburger de rolstoel in gereden. Haar vreemde, maar geniale vriend Geoffrey doet de uitvinding van de eeuw die voorgoed een einde zal maken aan de vervuiling, de vernietiging en de eindeloze files in de wereldsteden. Als spasticus ondervindt hij dagelijks hoe het vervoer in Londen steeds meer op een vorm van zelfmoord gaat lijken. Maar natuurlijk is niet iedereen buitengewoon gelukkig met de bizarre vinding van Geoffrey: de olie- en autolobby, de wegenmaffia en ook politici zijn bepaald niet gecharmeerd van de originele visie die Geoffrey in zijn plannen blootlegt. En dus ontstaat er een adembenemende achtervolging van allerhande lieden die Geoffrey en zijn vriendin om het leven willen brengen en vooral de plannen willen vernietigen. In onnavolgbaar Eltoniaans proza - sinds jaar en dag te genieten in televisieseries als The Young Ones en Black Adder en in zijn vorige roman Stark - wordt de jacht op de uitvinder en zijn geesteskind beschreven. Bloedstollend, hilarisch turboproza met injectiemotor van een komiek met een reputatie die tot ver buiten het Britse eiland reikt.
Schrijver: Ben Elton
Oorspronkelijke titel: Gridlock
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-509-3189-8
Uitgever: Amber
Hartstikke beroemd
Eén huis. Tien deelnemers. Dertig camera's. Veertig microfoons. Op dag 27 wordt een lijk gevonden... Het publiek kan eindelijk zijn voyeuristische honger stillen als, aangevuurd door een meedogenloze publiciteitsmachine, een aantal onbekende mensen zwicht en zich aanmeldt voor de real-life soapserie Huisarrest. De deelnemers kennen de regels: een groep vreemden wordt gedwongen met elkaar samen te leven terwijl de rest van het land toekijkt. Wie zal er doorslaan? Wie zal er seks hebben en met wie? Van wie gaat het publiek houden en wie gaan de kijkers haten? Maar op dag 27 wordt een van de deelnemers dood aangetroffen, waardoor er ineens heel nieuwe problemen opdoemen. Wie is de moordenaar? Hoe heeft hij of zij dit ongezien kunnen doen terwijl er dertig camera's onafgebroken alles registreren? Waarom doet iemand zoiets? En het belangrijkste... komt er een volgend slachtoffer? De tv-uitzendingen gaan gelukkig onverdroten door.
Schrijver: Ben Elton
Oorspronkelijke titel: Dead famous
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-453-0012-5
Uitgever: BZZTôH
High society
Peter is een politicus, Tommy een popster en Jessie een prostituee, teenager Sonia geniet van een gratis vakantie in Bangkok en de tienjarige Billy ontdekt vreemde snoepjes in de slaapkamer van zijn grote zus. Hun levens zullen voor altijd veranderen door drugs. 'De oorlog tegen de drugs is verloren,' stelt parlementslid Peter Paget, die toch al weinig hoop heeft om herkozen te worden. Hij bereidt zich op alles voor: dat hij bespot, aan de schandpaal genageld, of zelfs uit de partij gegooid zal worden. Het enige wat hij nooit verwacht heeft, gebeurt: hij wordt serieus genomen - want iedere inwoner in de westerse wereld overtreedt of de wet of kent mensen die dat doen. High Society is een weergaloos verhaal over drugs, drugslegalisatie en het drugsmilieu. Het sleept de lezer in sneltreinvaart mee op een hilarische en angstaanjagende reis door onze eigen maatschappij waar wij onze eigen drugswetten hebben gecreëerd, maar waar deze wetten geen bescherming tegen misbruik bieden. De paden van de hoofdpersonen kruisen elkaar in deze roman veelvuldig, maar uiteindelijk zal niemand van hen ongeschonden uit de strijd tevoorschijn komen.
Schrijver: Ben Elton
Oorspronkelijke titel: High society
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-453-0015-X
Uitgever: BZZTôH
Popcorn
In Popcorn draait het om Bruce Delamitri, een waanzinnig succesvolle filmregisseur, Hollywoods oogappel. Hij maakt uiterst gewelddadige, maar zeer artistiek verantwoorde, portmoderne films die druipen van de ironie. Zijn killers zijn cool en zij moorden cool, in mooie pakken en met prettige muziek op de achtergrond. De avond die de mooiste van zijn leven had moeten zijn - de avond waarop Delamitri de felbegeerde Oscar in ontvangst neemt voor zijn nieuwste film 'Ordinary Americans' - mondt uit in een ijselijke nachtmerrie. Wanneer hij na afloop van het feest met een Oscar in de ene en een Playboy-meisje aan de andere arm zijn huis binnenstapt, wachten hem twee ongenode gasten: psychopathische moordenaars, fans van zijn films, die gezocht worden voor het plegen van het soort zinloze moordpartijen waarop Delamitri zijn kijkers pleegt te vergasten. Hun doel: hem voor het oog van de toegesnelde camera's hun schuld in de schoenen te schuiven. En zo botsen feit en fictie in het zo vredige leven van Bruce Delamitri.
Schrijver: Ben Elton
Oorspronkelijke titel: Popcorn
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-225-2222-9
Uitgever: Boekerij


Stark
Op het grondgebied van de Aboriginals, in West-Australië, is een buitengewone bedrijvigheid geconstateerd. Een nederzetting is lastig gevallen door laagvliegende vliegtuigen, vervolgens geterroriseerd door een bende neofascistische jongeren en heeft uiteindelijk een bod voor de ogenschijnlijk volkomen waardeloze grond gekregen van een Australische multinational, die er zeker geen reservaat voor kangoeroes wil stichten. Op de schaal van het wereldnieuws betekent dit alles natuurlijk niets. De stijging van de zeespiegel door de uitzonderlijke klimaatveranderingen bedreigt immers Bangladesh en grote delen van Egypte, hele oogsten in Amerika en Europa mislukken als gevolg van de grote droogte, bossen verdwijnen in hoog tempo door de toenemende zure regen, heel centraal-Frankrijk raakt onbewoond door een ramp met een kerncentrale, gifschepen zwalken doelloos over de oceanen en een economische crises van ongekende omvang dreigt doordat een aantal grootindustriëlen plotseling tot massale uitverkoop van aandelen en goederen overgaat. Eén van die industriëlen is de Australische zakenman Sly Moorcock die met alle geweld het grondgebied van de kleine nederzetting Aboriginals wil kopen. Is er dan toch verband? Het 'Eco-action-team', ofwel 'Het groene commando' komt te dicht bij de waarheid van Stark.
Stark - 1993
Regisseur: Nadia Tass
Cast: Colin Friels, Ben Elton, Jacqueline McKenzie, e.a.
Schrijver: Ben Elton
Oorspronkelijke titel: Stark
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-5093-085-9
Uitgever: Amber
Vruchteloos
Sam en Lucy zijn het perfecte stel: succesvol, gelukkig en verliefd. Hun grootste probleem is dat Sam, werkzaam bij de BBC, heel graag een succesvol filmscript wil schrijven, maar al jaren aan een writer's block lijdt. Op een dag besluit Lucy dat ze een baby wil en dat lijkt Sam ook best leuk. Maar wat ze ook proberen, Lucy raakt niet zwanger. Keltische vruchtbaarheidsrituelen, vrijen op commando, mensonterende onderzoeken in het ziekenhuis, niets helpt. Het duurt dan ook niet lang of hun relatie komt zwaar onder druk te staan. Lucy vindt Sam een emotioneel gehandicapte man die liever de krant leest dan zijn gevoelens toont en helemaal niet kan begrijpen waar ze zich nou zo druk om maakt. Sam denkt dat Lucy hem verwijt dat hij er niet in slaagt haar te bevruchten; hij maakt zich zorgen dat zijn zaadcellen de verkeerde kant op zwemmen. Lucy droomt van een baby zoals Sam droomt van zijn script. Het lijkt erop dat Lucy's kansen op het bereiken van haar doel veel groter zijn dan die van Sam, ongeveer een op de vijf IVF pogingen is succesvol. Totdat Sam bedenkt dat hun vruchteloze pogingen de perfecte ingrediënten vormen voor een film.
Maybe Baby - 2000
Regisseur: Ben Elton
Cast: Joely Richardson, Hugh Laurie, Matthew Macfadyen, e.a.
Schrijver: Ben Elton
Oorspronkelijke titel: Inconceivable
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-5501-775-2
Uitgever: BZZTôH