Boekenplank:
Kies

Boeken van Laurent Binet

Meer over Laurent Binet

Genre: Roman

Geboren: 1972

Geboorteland: Frankrijk


Overzicht

  • Beschavingen - Civilizations
  • De zevende functie van taal - La septième fonction du langage
  • HhhH - HhhH

Non-Fictie

  • Niets gaat zoals verwacht - Rien ne se passe comme prévu

gedetailleerd overzicht

OverzichtBeschavingen

Rond het jaar 1000 Freydis, de dochter van Noorman Erik de Rode vaart naar het zuiden...

1492 Columbus ontdekt Amerika niet...

1531 De Inca’s vallen Europa binnen...

Onder welke voorwaarden had de geschiedenis anders kunnen lopen? De oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika misten drie dingen om de conquistadores te kunnen weerstaan. Hadden ze het paard, het ijzer en de antistoffen tegen Europese ziektes gehad, dan zou de hele wereldgeschiedenis herschreven moeten worden.

In Beschavingen gaat Binet aan de haal met deze hypothese: de laatste Inca Atahualpa sterft niet door toedoen van de Spanjaarden maar zet voet aan land in het Europa van keizer Karel V. Wat komt hij daar tegen? De Spaanse inquisitie, de reformatie van Luther, het ontluikende kapitalisme, het wonder van de drukkunst, een met piraten bezaaide zee, een continent verscheurd door godsdiensttwisten en dynastieke oorlogen. Maar bovenal mensen die honger lijden en in opstand willen komen: Joden in Toledo, Moren in Granada, de geuzen in Nederland - voor Atahualpa zijn het allemaal mogelijke bondgenoten waardoor het omverwerpen van het regime uiteindelijk een fluitje van een cent is.

Binet speelt met de geschiedenis en zet de lezer aan het denken over hoe het met de wereld is gesteld; welke rol spelen intrige en toeval in wat wij doorgaans als vaststaand, als beschaafd, beschouwen?

Schrijver: Laurent Binet
Oorspronkelijke titel: Civilizations
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789029093866
Ebook: 9789402314502
Uitgever: Meulenhoff
De zevende functie van taal
Parijs, februari 1980. De beroemde Franse filosoof Roland Barthes heeft net geluncht met presidentskandidaat François Mitterrand als hij in het Quartier Latin door een vrachtwagen wordt overreden en overlijdt. Politiecommissaris Bayard krijgt de opdracht de zaak te onderzoeken. Bayard is er al snel van overtuigd dat Barthes vermoord is: de filosoof heeft een manuscript nagelaten, een boek waarin hij beschrijft wat de zevende functie is van taal.

Meerdere mensen hebben het op dit geheime manuscript gemunt, en het onderzoek van de politiecommissaris voert hem langs alle grote Franse schrijvers, denkers en politici. Jean-Paul Sartre, Françoise Sagan, Bernard-Henri Lévy, president Giscard d'Estaing; het lijkt wel of iedereen iets te maken heeft met het ongeluk van Barthes.

Schrijver: Laurent Binet
Oorspronkelijke titel: La septième fonction du langage
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789029091138
Ebook: 9789402305852
Uitgever: Meulenhoff
HhhH
Nazikopstuk Heydrich, alias ‘de beul van Praag’ was uitvinder en uitvoerder van de Shoah en een van de wreedste nazi’s die het Derde Rijk kende. Hij was de chef van Eichmann en de rechterhand van Himmler. Bij de SS noemden ze hem ‘HhhH’: Himmlers hersens heten Heydrich.

In mei 1942 wordt hij in Praag in zijn open Mercedes getroffen door een granaat. De represailles zijn meedogenloos: de granaat is geworpen door de Tsjechische parachutist Jan Kubis, en als represaille worden twee Tsjechische dorpen met de grond gelijkgemaakt, honderden mannen standrechtelijk geëxecuteerd en duizenden vrouwen en kinderen afgevoerd en vergast.

Alle personages in dit boek hebben werkelijk bestaan of bestaan nog steeds. Alle feiten die worden verteld zijn waargebeurd. Maar achter de beschrijving van de aanslag vindt een andere strijd plaats: die tussen fictie en feit.

Schrijver: Laurent Binet
Oorspronkelijke titel: HhhH
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789029091220
Ebook: 9789460925597
Uitgever: Meulenhoff

Non-FictieNiets gaat zoals verwacht
Hoeveel uren van speech schrijven, vergaderen, lobbyen, peilingen volgen en nagelbijten gaan er in een verkiezingscampagne zitten? Hoeveel fotoshoots, interviews, debatten en signeersessies? Waarom is dat allemaal nodig? En hoe kun je van achter de schermen van dit complexe circus verslag doen zonder meegesleept te worden in de soms verwrongen logica ervan?

Het idee voor Niets gaat zoals verwacht, waarin Laurent Binet François Hollande en zijn verkiezingsteam volgt, ontstond toen hij een aflevering zat te kijken van de tv-serie The West Wing, die gaat over de verwikkelingen rondom een fictieve Amerikaanse president en de leden van zijn staf in het Witte Huis. Behalve de dagelijkse sleur van meetings en interviews wilde Binet vooral het verborgen mechanisme achter de campagne blootleggen: de tactische beslissingen, de mediagekte, de complexe logistiek.

Net als in HhhH kiest Binet voor een subjectief gezichtspunt: hij maakt zichzelf en zijn eigen wens om onafhankelijk en objectief te blijven ook tot onderwerp van zijn roman. Want je kunt nog zo van plan zijn om niet te veel bij je onderwerp betrokken te raken, toch gaat niet alles altijd volgens plan...

Schrijver: Laurent Binet
Oorspronkelijke titel: Rien ne se passe comme prévu
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789029088985
Ebook: 9789460235818
Uitgever: Meulenhoff