Boekenplank:
Kies

Boeken van John le Carré

John le Carré was een Brits schrijver van thrillers en spionageverhalen over de Koude Oorlog en later, na de val van De Muur, over onderwerpen zoals de strijd tegen terrorisme en over multinationals. Le Carré heeft talen gestudeerd en enkele jaren gewerkt bij de British Foreign Service en MI6.

Meer over John le Carré

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Pseudoniem (van): David John Moore Cornwell

Geboren: 1931 / Overleden: 2020

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: John le Carré


Overzicht

 • Aangeschoten wild - A most wanted man
 • Absolute vrienden - Absolute friends
 • De ideale vijand - The night manager
 • De kleermaker van Panama - The tailor of Panama
 • De lokvogel - The little drummer girl
 • De luistervink - The mission song
 • De naiëve en sentimentele minnaar - The naive and sentimental lover
 • De toegewijde tuinier - The constant gardener
 • Een broze waarheid - A delicate truth
 • Een kleine stad in Duitsland - A small town in Germany
 • Een volmaakte spion - A perfect spy
 • Het Rusland huis - The Russia House
 • Ons soort verrader - Our kind of traitor
 • Silverview - Silverview
 • Single & Single - Single & Single
 • Spion buiten dienst - Agent running in the field
 • Vrij spel - Our game

Smiley

 1. Telefoon voor de dode - A call for the dead
 2. Voetsporen in de sneeuw - A murder of quality
 3. Spion aan de muur - The spy who came in from the cold
 4. Spion verspeeld - The looking-glass war
 5. Edelman, bedelman, schutter, spion - Tinker, tailor, soldier, spy
 6. Spion van nobel bloed - The honourable schoolboy
 7. Smiley's prooi - Smiley's people
 8. De laatste spion - The secret pilgrim
 9. Een erfenis van spionnen - A legacy of spies

Non-Fictie

 • De duiventunnel - The pigeon tunnel
 • De ondraaglijke vrede - The unbearable peace

Diversen

 • Omnibus John le Carré
 • Smiley's wereld - Smiley versus Karla
 • Taylor's tocht: de beste spionageverhalen

Dubbel uitgegeven titels

 • Our kind of traitor - zie Ons soort verrader
 • Speelgoed voor spionnen - zie Spion verspeeld
 • The constant gardener - zie De toegewijde tuinier
 • The night manager - zie De ideale vijand
 • The tailor of Panama - zie De kleermaker van Panama

gedetailleerd overzicht

OverzichtAangeschoten wild
Issa is een uitgehongerde islamitische asielzoeker die in het holst van de nacht Hamburg wordt binnengesmokkeld. Hij schijnt een geheimzinnige missie te hebben. Maar wat voor een? Wordt hij door een fundamentalistische moslimorganisatie aangestuurd?

Annabel Richter is een jonge, idealistische mensenrechten-advocaat, die zich Issa's lot aantrekt en hem in bescherming neemt.

Tommy Brue is een al wat oudere, licht melancholische bankier die met het familiebedrijf - een destijds gerenommeerde bank die langzaam op een faillissement afstevent - van Wenen naar Hamburg is verhuisd. Hij schijnt de reden voor Issa's komst te zijn.

Deze drie boeiende karakters raken verstrikt in een onmogelijke driehoeksverhouding. Intussen zien de geheime diensten van drie naties ieder hun kans een doorslaand succes te boeken in de War on Terror en dreigen zij drie goedwillende mensen op te offeren aan hun competitieve dadendrang en blinde ambitie.
A Most Wanted Man - 2014
Regisseur: Anton Corbijn
Cast: Grigoriy Dobrygin, Philip Seymour Hoffman, Homayoun Ershadi, e.a.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: A most wanted man
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789021801681
Ebook: 9789024579242
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Absolute vrienden
De absolute vrienden zijn Ted Mundy, de in 1947 in het gloednieuwe Pakistan geboren zoon van een Britse beroepsmilitair, en Sasha, de zoon van een Oost-Duitse predikant die naar het Westen is gevlucht.

De twee mannen ontmoeten elkaar in West-Berlijn, aan het einde van de jaren zestig tijdens de politieke onlusten en studentenopstanden. De Koude Oorlog is op zijn hoogtepunt en er wordt over en weer gespioneerd.

Met tussenpozen blijven zij elkaars levenspad kruisen... tot in de huidige unipolaire wereld van het terrorisme, de anti-terreur en de oorlog der leugens.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: Absolute friends
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789024546381
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De ideale vijand
Op een door sneeuwbuien geplaagde avond in januari stelt Jonathan Pine, de nachtmanager van het voorname hotel Meister Palace in Zürich, zich op in de hal van het hotel om de grootste schurk op aarde en zijn luisterrijke gevolg welkom heten.

Richard Onslow Roper, buitengewoon charmant, uitzonderlijk geestig en waanzinnig intelligent, is grossier in alles wat het daglicht niet kan verdragen en tevens de man die verantwoordelijk is voor de dood van een van Jonathans dierbaren. Jonathan meldt zich bij de Britse inlichtingendienst met het vaste voornemen de dood van zijn vriendin te wreken en voorgoed af te rekenen met Roper en zijn trawanten.

Voor de inlichtingendienst is hij de ideale spion: gemotiveerd, onbezoldigd en bereid zijn leven te geven. Jonathan wordt gerekruteerd en verwerft zich een plaatsje in Ropers onderwereld. Maar het kwaad is machtiger dan Jonathan had kunnen dromen...
The Night Manager - 2016 - mini-serie
Regisseur: Susanne Bier
Cast: Hugh Laurie, Tom Hiddleston, Elizabeth Debicki, e.a.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: The night manager
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789024514526
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De kleermaker van Panama
Op 31 december 1999 loopt het Amerikaanse 'huurcontract' voor het Panamakanaal af en staat het de machthebbers in dat kleine, van corruptie vergeven staatje vrij hun land aan de hoogst biedende te verkwanselen.

Maar daar wil de Britse inlichtingendienst, geholpen door een aantal al evenmin onbaatzuchtige coryfeeën uit de wereld van de massamedia en het Engelse militair industrieel complex, een stokje voor steken.

En dus wordt Andrew Osnard, een jonge gewetenloze gelukszoeker, naar Panama gestuurd om de Vrije Wereld te redden en om Harry Pendel, de niets vermoedende kleermaker, de duimschroeven aan te draaien en tot spionage te dwingen.

Want Harry Pendel kent iederéén in Panama.
Want Harry Pendel staat op vriendschappelijke voet met presidenten en ministers, met diplomaten en bankiers, met oplichters en drugsbaronnen.
Want Harry Pendel wil tot elke prijs zijn verleden geheimhouden.
Want Harry Pendel weet dingen die niemand anders weet, en wat Harry niet weet, dat verzint hij wel...
The Tailor of Panama - 2001
Regisseur: John Boorman
Cast: Geoffrey Rush, Pierce Brosnan, Jamie Lee Curtis, e.a.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: The tailor of Panama
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789024525904
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De lokvogel
Het is de aanslag in Bad Godesberg die uiteindelijk het bewijs levert. Achter de reeks bomaanslagen op joodse doelwitten moet dezelfde man zitten.

De Israëli Kurtz en zijn team openen de jacht. Ze kennen een naam, Khalil, en een nationaliteit: Palestijn. En ze vinden een spoor dat op den duur naar Khalil leiden kan. De man heeft een jongere broer van wie de verblijfplaats bekend is. Deze Salim moet het instrument worden waardoor Khalil zal worden vernietigd. Langzaam en minutieus, maar verbeten werken Kurtz en zijn mannen hun plan uit.

Charlie, een jonge Engelse actrice, zal het lokaas zijn. Er wordt een nieuwe identiteit voor haar gecreëerd: de minnares van Salim. De Israëli's weven een ingewikkeld maar doeltreffend web van vervalste brieven, dagboekaantekeningen en ontmoetingen die Charlie en haar jonge Palestijn zouden hebben gehad. De romance wordt gepland als een militaire operatie...
The Little Drummer Girl - 1984
Regisseur: George Roy Hill
Cast: Diane Keaton, Klaus Kinski, Sami Frey, e.a.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: The little drummer girl
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789021830667
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


De luistervink
Bruno Salvador, kind van een Ierse missionaris en zijn Congolese geliefde, spreekt vele Afrikaanse talen vloeiend, hetgeen hem tot één van de toptolken van Londen maakt.

Van zijn diensten wordt gebruik gemaakt door bedrijven, ziekenhuizen, diplomaten en... door spionnen. Tot zijn werkzaamheden in de 'Chat Room', een tamelijk obscure, door de overheid gefinancierde, afluistercentrale, behoort het vertalen van onderschepte gesprekken, zonder te letten op hun herkomst of wat er daarna mee gebeurt.

Wanneer zijn werkgever hem naar een mysterieus eiland stuurt om als tolk op te treden tijdens een geheime conferentie tussen westerse geldschieters en Centraal-Afrikaanse krijgsheren, denkt Salvo (zoals zijn echte en vermeende vrienden hem noemen) nog lange tijd dat hij wellicht een bijdrage zou kunnen leveren aan de vrede in een van de bloedigste delen van Afrika.

Maar al snel hoort hij dingen die niet bestemd zijn voor zijn overgevoelige oren en zijn verscheurde hart...
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: The mission song
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789024554454
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De naiëve en sentimentele minnaar
Toen Aldo Cassidy in de veilige beschutting van zijn dure Bentley het landhuis 'Haverdown' kwam bezichtigen, veranderde er iets in hem. Want nooit eerder werd hij zo gegrepen door de liefde, de liefde tussen Helen en Shamus...

Cassidy is een gefortuneerde zakenman, burgerlijk en niet bijster gelukkig getrouwd. Allengs wordt Cassidy er zich van bewust dat hij niet zonder Helen en Shamus kan. Deze twee vreemde vogels, die elkaar liefhebben, maar daarvan ook anderen laten profiteren, oefenen een magische aantrekkingskracht uit op Cassidy. Hij laat zich door hen leiden en meeslepen in een andere wereld. Een wereld die Cassidy nauwelijks begrijpt, maar waarin hij zich wonderwel thuis voelt...

'Een Meesterwerk', noemde de beroemde Engelse criticus Whitefrair deze roman van John le Carré. De auteur, die wereldfaam verwierf met zijn anti-helden in de spionage, heeft met De naïeve en sentimentele minnaar een boek geschreven dat hij zelf een innemend liefdesverhaal noemt.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: The naive and sentimental lover
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 9789021831114
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De toegewijde tuinier
Tessa Quayle, een jonge activiste, wordt dood in een auto aan de oever van het Turkanameer in Kenia aangetroffen. Haar keel is doorgesneden. Naast haar ligt de chauffeur - onthoofd. Van Tessa's vriend en reisgenoot, de Afrikaanse arts en hulpverlener Arnold Bluhm, is geen spoor te bekennen.

Tessa's veel oudere echtgenoot Justin, een Brits diplomaat op de ambassade in Nairobi en een enthousiast tuinier, begint een eenzame speurtocht naar de moordenaars van zijn vrouw.

Het wordt een reis naar verre onherbergzame oorden maar bovenal een reis tot in de diepste diepten van zijn ziel waaruit hij onvermoede kracht weet te putten en eindelijk ontdekt wie hij werkelijk is en wat zijn jonggestorven geliefde dreef.
The Constant Gardener - 2005
Regisseur: Fernando Meirelles
Cast: Ralph Fiennes, Rachel Weisz, Hubert Koundé, e.a.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: The constant gardener
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789024547104
Ebook: 9789021809496
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Een broze waarheid
Op de Rots van Gibraltar wordt in het diepste geheim een antiterrorisme-operatie met de codenaam Wildlife voorbereid. Het doel is om een belangrijke jihadistische wapenhandelaar op te pakken. Het plan wordt gesmeed door een ambitieuze minister van Buitenlandse Zaken en een bevriende privélegerleider.

De operatie is zo broos dat zelfs de secretaris van de minister, Toby Bell, er niet bij betrokken is. Toby vermoedt een rampzalige samenzwering en probeert deze te verijdelen, maar hij wordt prompt overgeplaatst naar het buitenland.

Drie jaar later zorgt een boodschap uit het dodenrijk ervoor dat hij in contact komt met Kit Probyn, destijds betrokken bij Wildlife en dan moet Toby kiezen tussen zijn geweten en zijn trouw aan de Dienst.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: A delicate truth
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789021808703
Ebook: 9789021809236
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Een kleine stad in Duitsland
Een kleine stad in Duitsland: Bonn. Er heerst grote politieke onrust. Van de Britse ambassade zijn geheime papieren verdwenen. Heeft Leo Harting ze gestolen?

Alan Turner, agent van de Britse Geheime Dienst, tracht hem ijlings op te sporen. Hij wordt geconfronteerd met het ambassade-personeel en daarmee met het kinderachtige rangen- en standengedoe, het geroddel, de seksuele onmacht, het gebrek aan realiteitsbesef.

Al speurend gaat Turner Leo Harting zien als de enige levende in dit trieste gezelschap: een man die bereid is te vechten voor zijn idealen en daarvoor desnoods een misdrijf op zijn geweten wil hebben...
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: A small town in Germany
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 9789021824581
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Een volmaakte spion
Een koude, regenachtige dag in een kustplaatsje in het Engelse Devon. Een bejaarde pensionhoudster is dolblij: haar favoriete gast is weer gearriveerd. Een rustige, hoffelijke en behulpzame man, die iets hoogs in Whitehall schijnt te zijn, en die al jaren permanent een kamer bij haar huurt, waar hij af en toe verblijft.

Magnus Pym, Raad bij de Britse ambassade in Wenen, is naar Engeland vertrokken voor de begrafenis van zijn dominerende vader Rick, een charlatan met allure. Na de begrafenis keert Magnus echter niet terug, maar verdwijnt spoorloos

Zijn vrouw Mary weet dat haar charmante, geestige en intelligente echtgenoot een belangrijk geheim agent is, maar zij begrijpt niet waarom de Britse geheime dienst zo in paniek raakt door Magnus' verdwijning.

En dan blijkt dat de allergeheimste archieven van de ambassade zijn gelicht...
A Perfect Spy - 1987 - mini-serie
Regisseur: Peter Smith
Cast: Peter Egan, Jane Booker, Benedict Taylor, e.a.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: A perfect spy
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789021823003
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het Rusland huis
Een regenachtige zomeravond in Moskou. Op de bovenverdieping van een wanstaltig gebouw bereikt de eerste door het Engelse bedrijfsleven georganiseerde audiobeurs knarsend zijn einde.

Niki Landau, een Engelsman van Poolse afkomst, wordt aangesproken door een knappe Russische vrouw. Deze Katja overhandigt hem een geheim manuscript van een Russisch auteur en vraagt hem dringend dit mee te nemen naar zijn geadopteerde vaderland. Daar moet hij het onmiddellijk afgeven aan uitgever Barley Blair.

En dan ontdekt Niki dat het manuscript geen 'grootse roman' is, maar uiterst geheime Russische gegevens bevat. Is de eeuwig aangeschoten, vage en beminnelijke vrouwenjager Barley Blair een spion? En hoe denkt de Engelse inlichtingendienst over het raadselachtige document?
The Russia House - 1990
Regisseur: Fred Schepisi
Cast: Sean Connery, Michelle Pfeiffer, Roy Scheider, e.a.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: The Russia House
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789024542673
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Ons soort verrader
Perry en Gail, een jong verliefd Engels stel, gaan voor een droomvakantie naar het Caribische eiland Antigua. Op hun tweede dag in het beach resort komen ze een charismatische Russische vijftiger tegen. Dima is miljonair, heeft een eigen schiereiland en een Rolex bezet met diamanten - en hij wil met Perry tennissen.

Maar Dima wil nog veel meer van zijn nieuwe Engelse vrienden. Hij heeft hun hulp nodig om te ontsnappen uit zijn vory, zijn Russische criminele broederschap. In ruil voor een permanente verblijfsvergunning in Engeland is hij bereid te praten over de corrupte praktijken van zijn landgenoten, en zijn financiële en politieke contacten prijs te geven. Het gaat niet alleen om hemzelf: zijn uitgebreide, bizarre, beminnelijke familie moet ook mee naar Engeland.

Algauw worden Perry en Gail ingepalmd door Dima en zijn familie. En daarna meegezogen in een meedogenloze machtsstrijd tussen Russische criminele organisaties enerzijds en hoge functionarissen binnen de Britse regering en de inlichtingendienst anderzijds.
Our Kind of Traitor - 2016
Regisseur: Susanna White
Cast: Ewan McGregor, Naomie Harris, Stellan Skarsgård, e.a.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: Our kind of traitor
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789021804361
Ebook: 9789024567430
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Silverview

Silverview is de laatste, intrigerende thriller van de hand van grootmeester John le Carré. Het boek verschijnt postuum in de week dat Carré negentig zou zijn geworden.

Julian Lawndsley heeft zijn goedbetaalde baan in de City van Londen de rug toegekeerd en is een boekhandel begonnen in een stadje aan de Engelse kust. Een paar maanden na de opening krijgt hij ’s avonds bezoek van Edward, een Poolse immigrant die in ’Silverview’ woont, een groot huis aan de rand van het stadje.

Edward blijkt heel wat te weten over Julians achtergrond en heeft zelfs zijn vader nog gekend, beweert hij. Hij vraagt Julian de oren van het hoofd en komt al snel met grote toekomstplannen voor de bescheiden boekhandel.

Als een kopstuk van de Geheime Dienst in Londen een brief over een gevaarlijk lek ontvangt, is het gedaan met de rust in Julians toevluchtsoord.

Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: Silverview
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789024598267
Ebook: 9789024598274
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Single & Single
Een topjurist van de Engelse investeringsbank Single & Single wordt op een heuvel in Turkije doodgeschoten door mensen met wie hij dacht zaken te doen.

Een in kinderpartijtjes gespecialiseerde goochelaar in Devon moet bij nacht en ontij halsoverkop naar zijn bank om uit te leggen waarom er meer dan vijf miljoen in het trustfonds van zijn dochtertje is gestort.

Een Russisch vrachtschip wordt op de Zwarte Zee door de politie in beslag genomen.

De gerenommeerde Londense bankier 'Tiger' Single verdwijnt als door de aardbodem verzwolgen.

Het logische verband tussen deze gebeurtenissen vormt een van de vele aantrekkelijke kanten van John Le Carré's wonderbaarlijke roman over liefde, bedrog, misdaad en solidariteit.

Single & Single gaat over twee families, een Engelse en een Russische, en over twee misdadige vaders en hun nakomelingen. Het is een fascinerend verhaal over de morele standaards van het moderne bedrijfsleven - of liever, het ontbreken daarvan - en de totale versmelting van het reguliere zakenleven en de misdaad; en over de uitbuiting, door meedogenloze westerse zakenlieden, van de ineengestorte en chaotische voormalige Sovjet-Unie.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: Single & Single
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789024536009
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Spion buiten dienst

Nat, een 47-jarige veteraan van de geheime inlichtingendienst van Groot-Brittannië, gelooft dat zijn jaren bij de geheime dienst voorbij zijn. Hij is terug in Londen met zijn vrouw, de zachtmoedige Prue. Maar met de groeiende dreiging vanuit het Moskou Centrum heeft het kantoor nog een taak voor hem. Nat zal De Haven overnemen, een overbodig geworden onderstation van London General, samen met het uitschot van alle spionnen. Het enige lichtpuntje in het team is de jonge Florence; zij heeft haar ogen gericht op het Russische ministerie en op een Oekraïense oligarch, die een vinger in de Russische pap heeft.

Nat is niet alleen een spion, hij is ook een gepassioneerde badmintonspeler. Zijn vaste maandagavondtegenstander, de introspectieve en eenzame Ed, is een stuk jonger dan hij. Ed heeft een hekel aan de Brexit en Trump, en hij haat zijn baan bij een zielloos mediabureau. Het is uitgerekend Ed die Prue, Florence en Nat op het pad van de politieke woede zal brengen, die hen allemaal zal verstrikken.

Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: Agent running in the field
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789024586356
Ebook: 9789024586363
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Vrij spel
Tim Cranmer wordt op zijn zevenenveertigste door de Engelse inlichtingendienst met pensioen gestuurd. De koude oorlog is voorbij en gewonnen, en omscholing te omslachtig.

Op Honeybrook, zijn buitenhuis in Somerset, heeft hij nu alle tijd om zich te wijden aan zijn wijngaard en zijn veel jongere geliefde Emma. Maar niemand kan aan zijn verleden ontsnappen en Tims verleden woont dertig kilometer verderop, in de grillige persoon van Larry Pettifer, links radicale lector, rusteloze rokkenjager en twintig jaar lang Tims onvolprezen dubbelspion in de strijd tegen het inmiddels verdwenen rode gevaar.

Dan verdwijnt Larry spoorloos en met hem verdwijnt Emma. Op zijn jacht naar hen beiden wordt Tim zelf tot prooi. Als een dief plundert hij zijn eigen verleden op zoek naar wijsheid, en gewapend met zijn buit stort hij zich in het morele mijnenveld van hun nieuwe lotsverbondenheid.

Terwijl Tim Cranmer oprukt door het gehavende landschap van het post-Tatcheriaanse Engeland, het spoor volgt naar de wetteloze wildernis van Moskou en van daaruit naar het onder een onmenselijk schrikbewind gebukt gaande Ingoesjetië, delen we met hem het dillema van de hedendaagse held die gelijktijdig van zijn verleden en van zijn toekomst is beroofd en wanhopig tracht een nieuw houvast te vinden, een nieuwe zin aan zijn bestaan te geven.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: Our game
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789024523320
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

SmileyTelefoon voor de dode
George Smiley, medewerker van de Britse geheime dienst, wordt belast met wat een routinezaak lijkt. Een onderzoek naar de politieke betrouwbaarheid van een ambtenaar van Buitenlandse Zaken: Samuel Fennan.

Al na één informeel gesprek is Smiley ervan overtuigd dat Fennan te vertrouwen is. Dat zegt hij hem ook. Dezelfde nacht pleegt Fennan zelfmoord, en in het holst van de nacht wordt Smiley ontboden bij zijn superieuren. Snel en geruisloos afwerken, is de opdracht.

Maar Smiley bijt zich vast in een paar vage aanwijzingen: een telefoontje, het gedrag van Fennans vrouw, een herinnering aan het vooroorlogse Duitsland, aan een oudagent van zijn eigen dienst. En dan weet hij dat hij op het punt staat een grote spionagezaak op te lossen.

Hij gaat op zoek naar die ene man die hij hebben moet. Als er een aanslag op hem wordt gepleegd, weet hij dat hij zijn prooi dicht op de hielen zit.
The Deadly Affair - 1966
Regisseur: Sidney Lumet
Cast: James Mason, Simone Signoret, Robert Flemyng, e.a.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: A call for the dead
Eerste uitgave: 1961
ISBN/EAN: 9789021824741
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Voetsporen in de sneeuw
Stella Rode, echtgenote van een leraar aan de exclusieve kostschool Carne, wordt dood gevonden. Niet zo lang daarvoor had ze nog in een brief aan een redacteur van haar favoriete tijdschrift geschreven dat ze zich bedreigd voelde door haar man.

De redacteur roept de hulp in van haar vriend George Smiley, de voormalige meesterspion van de Britse geheime dienst. Tijdens zijn onderzoek wordt Smiley steeds meer geboeid door het karakter van de dode vrouw: Stella Rode werd niet alleen aanbeden, maar door velen ook veracht om haar afwijkende gedrag.

Tegen het decor van een typische Engelse kostschool met haar keurslijf van eeuwenoude normen en waarden voert Smiley de zaak naar een onafwendbare en verrassende ontknoping...
A Murder of Quality - 1991
Regisseur: Gavin Millar
Cast: Denholm Elliott, Glenda Jackson, Christian Bale, e.a.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: A murder of quality
Eerste uitgave: 1962
ISBN/EAN: 9789021837222
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Spion aan de muur
Een doorlaatpost bij de Berlijnse muur. Een man in een oude regenjas klimt op zijn fiets en begint te rijden. Naar het Westen. Langs één Vopo moet hij nog. Daar is de witte lijn. Dan is hij veilig.

Op dat ogenblik flitst het zoeklicht aan. De lichtbundel houdt de man vast, als een konijn in de koplampen van een auto. Het eerste schot lijkt hem vooruit te duwen, het tweede haalt hem terug. De man zakt ineen, bedolven onder zijn neerkletterende fiets.

Weer is een Engelse topspion geliquideerd. Maar in Londen wordt het scenario voor de wraak al geschreven. Pion in dat spel: Alec Learnas, agent van de Britse Geheime Dienst, verbitterd, ongehoord moe. Als een prooi wordt hij uitgezet, een ontslagen, verslaafd, ontluisterd agent. Een paar maanden maar. Dan happen de Oostduitsers toe. Ze melken hem uit, kopen zijn informatie.

En Learnas speelt mee, vakkundig, verbeten naarmate de wraak nadert. Maar als hij eindelijk zijn slachtoffer ruikt, blijkt het spel nog cynischer dan het al leek. In Londens smerige scenario is geen plaats voor gevoelens als liefde of wraak. Learnas is niet meer dan een koud werktuig. De apotheose is dan ook even bitter als onafwendbaar.
The Spy Who Came in from the Cold - 1965
Regisseur: Martin Ritt
Cast: Richard Burton, Claire Bloom, Oskar Werner, e.a.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: The spy who came in from the cold
Eerste uitgave: 1963
ISBN/EAN: 9789078432036
Uitgever: Wegener
Spion verspeeld
Een geheim agent in Hamburg krijgt een tip over Russische troepenbewegingen bij een nieuwe raketbasis in de buurt van Lübeck en rapporteert dit aan zijn baas Leclerc in Londen. Leclercs organisatie, een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog, bestaat uit een stelletje bureaucraten. Nu krijgen ze de kans weer operationeel te worden.

Besloten wordt om Fred Leiser, een tot Engelsman genaturaliseerde Pool, over de Oostduitse grens te zetten. Het thuisfront geniet van het werk, maar in wezen spelen ze alleen een spel. Een levensgevaarlijk spel, met methoden uit een vorige oorlog en met als inzet een paar spionnen...
The Looking Glass War - 1969
Regisseur: Frank Pierson
Cast: Christopher Jones, Ralph Richardson, Anthony Hopkins, e.a.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: The looking-glass war
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: 9789021824758
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Edelman, bedelman, schutter, spion
Tijdens een actie in Tsjecho-Slowakije wordt een Britse agent neergeschoten. Zijn missie die niet kon falen, liep mis door onbekende oorzaak. Verraad?

George Smiley, de oude grootmeester van de Engelse geheime dienst krijgt opdracht om het lek te vinden. Smiley verstaat zijn vak, hij kent zijn tegenspelers. Hij ontdekt waar de Russen hun informatie vandaan krijgen: uit zijn eigen dienst.

Er zit een 'mol', een verrader in de top van de dienst. Dertig jaar moet hij hebben gewacht op zijn machtspositie. Nu slaat hij toe, er is geen actie meer die slaagt. De gevolgen zijn verpletterend. De Britten zijn wanhopig.

Russische diplomaten in Londen hebben tot taak de mol te assisteren. Door hun gangen na te gaan, hun contacten te analyseren moet Smiley erachter komen wie de mol is. Het is de zwaarste opdracht uit zijn loopbaan. Een van zijn collega ’s moet de mol zijn.

Smiley denkt, rekent en besluit. Hij zal de mol vangen als een dier: in een val. Tot het einde toe weet Smiley niet wie van zijn medewerkers hij in de val zal vinden, is het edelman, bedelman, schutter, of... spion.
Tinker, Tailor, Soldier, Spy - 1979 - mini-serie
Regisseur: John Irvin
Cast: Alec Guinness, Bernard Hepton, Terence Rigby, e.a.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: Tinker, tailor, soldier, spy
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 9789021809748
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Spion van nobel bloed
Leeggezogen door een Russische dubbelagent, dreigt de Engelse geheime dienst aan bloedeloosheid ten onder te gaan. Maar George Smiley, de teruggeroepen oude meester van de Britse spionage, ruikt leven.

Geduldig wroetend werkt hij aan de coup die de patiënt moet redden en die tevens zoete wraak op zijn Russische tegenspelers betekent: de ontmaskering van een Sovjet-agent in China.

Het Verre Oosten is zijn slagveld en als wapen kiest Smiley een achtenswaardige jongeman: Jerry Westerby, een spion van nobel bloed.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: The honourable schoolboy
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789021823669
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Smiley's prooi
Nog één maal wordt George Smiley, de oude grootmeester van de Engelse geheime dienst, teruggeroepen voor een karwei. Er is een agent vermoord. Smiley krijgt het verzoek de zaak-Vladimir geruisloos en discreet af te wikkelen.

Voor de nieuwe machthebbers van de Dienst was Vladimir onbelangrijk, een figuur uit het verleden, maar voor Smiley blijft hij 'de generaal', de beste Russische agent die hij ooit heeft gehad. Wanneer Smiley als terloops hoort dat 'de generaal' vlak voor zijn dood heeft geprobeerd om met hem in contact te komen, ontwaakt zijn oude jachtinstinct.

Hij ruikt het begin van een spoor waarnaar hij zijn halve leven heeft gezocht. Zorgvuldig probeert hij de laatste dagen van de oude man te reconstrueren. Hij heeft geluk - hij vindt een brief, een foto, een bekend gezicht...

Het spoor leidt naar een chique bordeel in Hamburg, naar een vrouw in Parijs, naar Bern. Grondig, moeizaam maar steeds sneller legt Smiley alle fundamenten bloot voor zijn laatste grote zaak: het verslaan van zijn eeuwige tegenstander, Karla, zijn Russische alter ego - 'mijn zwarte graal', zoals Smiley hem zelf eens heeft genoemd.
Smiley's People - 1982 - mini-serie
Regisseur: Simon Langton
Cast: Alec Guinness, Eileen Atkins, Patrick Stewart, e.a.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: Smiley's people
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789021825243
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De laatste spion
Aan het einde van de koude oorlog nodigt Ned (uit Het Rusland Huis), inmiddels hoofd van de spionnenopleiding en bijna met pensioen, de legendarische George Smiley uit een lezing te houden.

Smileys woorden zetten Ned vooral zelf aan het denken over zijn eigen loopbaan - de successen en de blunders. En over zijn allesoverheersende twijfel: 'Heeft het allemaal zin gehad, heb ik de wereld beter gemaakt?'

Door de ogen van Ned en aan de hand van George Smiley is De laatste spion een nostalgische terugblik geworden op een tijdperk in de naoorlogse geschiedenis dat werd bepaald door het Oost-West-denken en tot op de dag van vandaag zijn sporen nalaat.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: The secret pilgrim
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789021802121
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Een erfenis van spionnen
Met Een erfenis van spionnen grijpt meesterverteller John le Carré terug op zijn meest geliefde personage George Smiley en zijn bestsellers Spion aan de Muur en Edelman, Bedelman, Schutter, Spion.

In een verhaal dat zindert van de spanning, de humor en de morele ambivalentie, confronteert Le Carré de lezer met een nalatenschap van onvergetelijke personages, zowel oude als nieuwe.

Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: A legacy of spies
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789024578696
Ebook: 9789024578702
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Non-FictieDe duiventunnel
Van zijn jaren in dienst van de Britse inlichtingendienst tijdens de Koude Oorlog, tot een carrière als schrijver, die hem van het door oorlog verscheurde Cambodja naar Beiroet bracht, op het heftigste moment van de Israëlische invasie in 1982, tot Rusland voor én na het neerhalen van de Berlijnse Muur, heeft John le Carré altijd geschreven vanuit het hart van de moderne tijd.

In De duiventunnel, zijn eerste verzameling memoires, is John le Carré even geestig als scherpzinnig - en hij bespeurt in de gebeurtenissen waarvan hij getuige is dezelfde morele ambiguïteit waarmee hij ook zijn romans doordrenkt. Of hij nu schrijft over de papegaai in een hotel in Beiroet die het geluid van een machinegeweer perfect kon nadoen, of over een bezoek aan musea met nog niet begraven doden in Rwanda na de genocide, of dat hij de jaarwisseling viert met Yasser Arafat, of een Duitse terroriste interviewt in haar gevangenis in de Negev-woestijn, John le Carré beschrijft elke gebeurtenis met overgave en humor. Nu eens laat hij ons schateren, dan weer nodigt hij ons uit om nog eens goed na te denken over de gebeurtenissen en de mensen die wij meenden te begrijpen.

Bovenal schetst John le Carré ons een beeld van de omzwervingen van een schrijver over een periode van meer dan zestig jaar en van zijn eigen speurtocht naar de menselijke vonk die de personages in zijn romans zoveel overtuiging en bezieling heeft gegeven.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: The pigeon tunnel
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789024571604
Ebook: 9789024571611
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De ondraaglijke vrede
Dit 96 pagina's tellende boekje betreft een terugblik op de zaak Jeanmaire, de Zwitser die in 1977 tot 18 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens spionage voor de Sovjet Unie.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: The unbearable peace
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789024519682
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Diversen

Omnibus John le Carré
Deze omnibus bevat twee volledige boeken en drie korte verhalen van John le Carré.

Spion aan de muur - The spy who came in from the cold
Na de liquidatie van een Engelse topspion bij de Berlijnse muur, zint de Britse inlichtingendienst op wraak. Ze besluiten een lokaas uit te zetten: Alec Learnas, een ontslagen, aan lager wal geraakte agent. De Oostduitsers happen toe, en Learnas speelt mee, verbeten en vakkundig, tot aan het bittere maar onontkoombare eind.

Spion verspeeld - The looking-glass war
Een tip over een Russische raketbasis in Duitsland komt toevallig terecht bij een onderafdeling van de Britse geheime dienst, een stelletje bureaucraten, overgebleven uit de Tweede Wereldoorlog. Uitgerekend die mensen starten een grote operatie, met methoden uit een lang voorbije oorlog, en met als inzet een paar spionnen.

Nachtmerrie - Nightmare '66
Duitsland 1966. Een wrang verhaal over een man in Lübeck, die een bezoek aan de Oostzone brengt.

Marie-Louise - The growth of Marie-Louise
Een speels verhaal over een jeugdliefde in Frankrijk - een onverwacht thema voor John le Carré.

Scenario - George Smiley goes home
Een scene uit het leven van superspion en anti-held George Smiley.
Schrijver: John le Carré
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789021839981
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Smiley's wereld
Smiley's wereld omvat de drie boeken die samen wel de Smiley-trilogie worden genoemd, naar John Le Carré's beroemde anti-held George Smiley, de oude grootmeester van de Britse geheime dienst.

Edelman, bedelman, schutter, spion 
Tijdens een actie in Tsjecho-Slowakije wordt een Britse agent neergeschoten. Zijn missie die niet kòn falen, loopt mis door onbekende oorzaak. Verraad? George Smiley krijgt opdracht om het lek te vinden. Hij ontdekt waar de Russen hun informatie vandaan hebben: uit zijn eigen dienst. Er zit een 'mol', een verrader in de top.

Spion van nobel bloed
Smiley werkt geduldig wroetend aan de coup die de Engelse geheime dienst moet redden en die tevens wraak op zijn Russische tegenspelers betekent: de ontmaskering van een sovjet-agent in China. Het Verre Oosten is zijn slagveld en als wapen kiest hij Jerry Westerby, een spion van nobel bloed.

Smiley's prooi
Smiley ruikt het begin van een spoor waarnaar hij zijn hele leven heeft gezocht. Het spoor leidt naar een chique bordeel in Hamburg, naar een vrouw in Parijs, naar Bern. Grondig, moeizaam, maar steeds sneller legt de oude grootmeester alle fundamenten bloot voor zijn laatste grote zaak: het verslaan van zijn Russische alter ego, zijn eeuwige tegenstander Karla.
Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: Smiley versus Karla
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789024523399
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Taylor's tocht: de beste spionageverhalen
Geen genre heeft zoveel spannende verhalen (niets dan adembenemende actie en avontuur) opgeleverd als het spionage-genre. De spion, de geheim agent, zet een eeuwenoude traditie voort, die ooit is begonnen met het aloude verhaal van de held, op weg naar het gevaarlijke kasteel, met hem belagende heksen en draken; en met, op de terugtocht, de op de held geopende jacht op de gestolen toverformule, of de geschaakte prinses.

In de twintigste eeuw neemt de spion de plaats in van de helden van vroeger, en zijn buit bestaat niet langer uit sprookjesachtige ingrediënten, maar uit documenten en gekidnapte dochters van presidenten.

Enkele auteurs in deze bundel: Guy de Maupassant, Graham Greene, John Buchan, Ian Fleming, Vladimir Nabokov, Eric Ambler, John Dickson, Sir Arthur Conan Doyle en natuurlijk John le Carré.
Schrijver: John le Carré
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789060748756
Uitgever: In den Toren

Dubbel uitgegeven titels

Our kind of traitor

Zie voor de beschrijving van dit boek: Ons soort verrader.

Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: zie Ons soort verrader
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789021015699
Ebook: 9780141960951
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Speelgoed voor spionnen

Zie voor de beschrijving van dit boek: Spion verspeeld.

Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: zie Spion verspeeld
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
The constant gardener

Zie voor de beschrijving van dit boek: De toegewijde tuinier.

Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: zie De toegewijde tuinier
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789024554003
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
The night manager

Zie voor de beschrijving van dit boek: De ideale vijand.

Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: zie De ideale vijand
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789024551712
Ebook: 9789024573615
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
The tailor of Panama

Zie voor de beschrijving van dit boek: De kleermaker van Panama.

Schrijver: John le Carré
Oorspronkelijke titel: zie De kleermaker van Panama
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789024537976
Uitgever: Luitingh-Sijthoff