Boekenplank:
Kies

Boeken van John Grisham

John Grisham heeft een rijk verleden. Zo was hij jarenlang jurist en werd hij gekozen tot lid van Het Huis van Afgevaardigden waar hij 7 jaar lang zitting had. Na het horen van een verklaring van een 12-jarig slachtoffer van een verkrachting begon hij met schrijven aan een roman met als insteek wat er gebeurd zou zijn als de vader van het meisje de daders vermoord zou hebben. Daarna bleef hij minstens één boek per jaar schrijven, waarvan sommige verfilmd werden. Grisham woont met zijn gezin de helft van de tijd in Oxford en de andere helft van de tijd in Charlotteville.

Meer over John Grisham

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Roman

Geboren: 1955

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: John Grisham


Overzicht

 • Achter gesloten deuren - The Pelican Brief
 • De aanklacht - The appeal
 • De afperser - The racketeer
 • De bekentenis - The confession
 • De broederschap - The brethren
 • De claim - The king of torts
 • De cliënt - The client
 • De deal - The broker
 • De getuige - The associate
 • De gevangene - The innocent man
 • De jongens uit Biloxi - The boys from Biloxi
 • De onschuldigen - The Guardians
 • De oplichters - The Rooster Bar
 • De partner - The partner
 • De rainmaker - The rainmaker
 • De straatvechter - The street lawyer
 • De verbanning - Playing for pizza
 • De verdediging - Rogue lawyer
 • Dilemma - Gray mountain
 • Het dossier - The summons
 • Het laatste jurylid - The last juror
 • Het oordeel - The reckoning
 • Het proces - The litigators
 • Het testament - The testament
 • Het vonnis - The chamber
 • In het geding - The runaway jury

Camino Island

 1. Het eiland - Camino Island
 2. De storm - Camino winds
 3. De vloek - Camino ghosts

Jake Brigance

 1. De jury - A time to kill
 2. De erfgenaam - Sycamore Row
 3. Een tijd voor genade - A time for mercy

Lacy Stoltz

 1. De klokkenluider - The whistler
 2. De lijst van de rechter - The judge's list

Mitchell McDeere

 1. Advocaat van de duivel - The firm
 2. Het ultimatum - The exchange

Romans

 • De erfpachters - A painted house
 • Sterspeler - Sooley
 • Vergiffenis - Calico Joe
 • Verloren seizoen - Bleachers
 • Winterzon - Skipping Christmas

Verhalenbundels

 • De wettelozen - Ford County
 • Sparringpartners - Sparring partners

Theodore Boone (YA)

 1. De belofte - Kid lawyer
 2. De ontvoering - The abduction
 3. De beschuldiging - The accused
 4. Het protest - The activist
 5. De voortvluchtige - The fugitive
 6. De fraude - The scandal
 7. De medeplichtige - The accomplice

E-books

 • De veroordeling - Witness to a trial
 • Partners - Partners

Dubbel uitgegeven titels

 • Een tijd om te doden - zie De jury
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtAchter gesloten deuren
Aanvankelijk lijkt het toeval. Met niet meer dan twee uur verschil overlijden twee belangrijke rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Abe Rosenberg was al 91 jaar oud en ernstig ziek, maar de veel jongere Jensen was kerngezond. 'Moord' luidt de onweerlegbare conclusie van de FBI, maar men legt geen direct verband tussen beide zaken.

De beeldschone en niet minder briljante rechtenstudente Darby Shaw ziet echter wel een verband. Hoe gevaarlijk dicht zij bij de onthullende waarheid komt, wordt pas duidelijk als zij zelf ternauwernood aan een moordaanslag ontkomt. Samen met de al even geïntrigeerde journalist Gray Grantham stelt ze op haar eigen manier een onderzoek in. Ze stuiten op een overstelpende hoeveelheid feiten en... één naam.
The Pelican Brief - 1993
Regisseur: Alan J. Pakula
Cast: Julia Roberts, Denzel Washington, Sam Shepard, e.a.
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The Pelican Brief
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789022995563
Ebook: 9789044974126
Uitgever: Bruna
De aanklacht
Na een spraakmakende rechtzaak van 71 dagen doet de jury eindelijk uitspraak in de zaak van Jeanette Baker tegen het beursgenoteerde bedrijf Krane Chemical. Krane heeft jarenlang chemisch afval gedumpt in de bossen rond het plaatsje Bowmore, met fatale gevolgen. De dodelijke stoffen kwamen in het drinkwater terecht en tientallen inwoners van Bowmore overleden aan de gevolgen van kanker. Twee van die slachtoffers waren de echtgenoot en het zoontje van Jeanette Baker. Wanneer de rechter Jeanette Baker in het gelijk stelt en Krane een vergoeding van 40 miljoen dollar oplegt, gaat de zaak een nieuwe fase in.

Want de belangen voor Krane zijn simpelweg te groot om het hierbij te laten zitten. De uitspraak van de rechter zal hoe dan ook in hoger beroep moeten worden verworpen, maar helaas is er één probleem: in het hooggerechtshof zit één rechter, Sheila McCarthy, die de doorslag zal geven en zij zal ongetwijfeld Jeanette Baker in het gelijk zal stellen. Daarom neemt de top van Krane Chemical in het diepste geheim contact op met Carl Trudeau, want als er één iemand is die weet hoe hij een rechterlijke uitspraak kan 'kopen', is hij het. Zijn opdracht is duidelijk: zorg ervoor dat Krane Chemical geen cent zal hoeven te betalen aan de slachtoffers van Bowmore. Koste wat het kost...
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The appeal
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789022997413
Ebook: 9789044974300
Uitgever: Bruna
De afperser
Ik kende rechter Fawcett niet, maar ik weet wel wie hem heeft vermoord. En waarom. Ik ben een advocaat, ik zit in de gevangenis. Het is een lang verhaal...

Wanneer rechter Raymond Fawcett maandagochtend niet komt opdagen in de rechtszaal, nemen zijn medewerkers in paniek contact op met de FBI. Fawcetts lichaam wordt korte tijd later gevonden in de kelder van zijn vakantiehuisje, waar hij regelmatig de weekenden doorbracht. Er worden geen sporen van braak gevonden, geen aanwijzingen dat er een gevecht is geweest, alleen twee lichamen: dat van rechter Fawcett en zijn secretaresse.
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The racketeer
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789400504837
Ebook: 9789044974393
Uitgever: Bruna
De bekentenis
Donté Drumm staat op het punt te worden geëxecuteerd. Maar iemand anders heeft zojuist de moord bekend...

In 1998 ontvoert, verkracht en wurgt Travis Boyette de zeventienjarige Nicole Yarber, een highschool cheerleader uit het plaatsje Sloan in Texas. Hij verstopt het lichaam zodat het nooit gevonden zal worden en kijkt vervolgens toe hoe de politie een onschuldige jongen, Donté Drumm, arresteert. De openbaar aanklager is zeker van zijn zaak, maar het bewijs is zwak. Wanneer tegen alle verwachtingen in Donté toch wordt veroordeeld, haalt Travis opgelucht adem. Een onschuldige man verdwijnt achter de tralies, in afwachting van zijn executie, de dader gaat vrijuit. Maar dat was negen jaar geleden...

Travis is net vrij uit de gevangenis, waar hij een straf uitzat voor een zedenmisdrijf, als hij hoort dat Donté over vier dagen geëxecuteerd zal worden. Kort geleden is bij Travis een hersentumor geconstateerd die op korte termijn een einde aan zijn leven zal maken. Omdat hij niks te verliezen heeft, besluit hij voor het eerst in zijn leven te doen wat goed is en de moord op Nicole te bekennen. Maar hoe kan iemand die schuldig is de politie, aanklagers, rechters en politici ervan overtuigen dat ze op het punt staan een onschuldig persoon te executeren? Voor de flamboyante advocaat Robbie Flak, die al negen jaar lang probeert Donté Drumms onschuld te bewijzen, begint een race tegen de klok.
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The confession
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789400512153
Ebook: 9789044974348
Uitgever: Bruna
De broederschap
In Trumble, een lichtbeveiligde strafinstelling, zit de gebruikelijke verzameling criminelen: drugsdealers, bankrovers, oplichters, belastingontduikers, twee beursfraudeurs, één arts en ten minste vier advocaten. En drie ex-rechters die samen De Broederschap vormen: een uit Texas, een uit Californië en een uit Mississippi.

Ze ontmoeten elkaar dagelijks in de gevangenisbibliotheek, die ze tot hun eigen territorium gemaakt hebben. Hier bestuderen ze hun dossiers, behandelen ze de zaken van hun medegevangenen en leggen ze soms zelfs straffen op. Ze hebben het recht in eigen hand genomen en zitten urenlang te broeden hoe ze zich nog meer kunnen verrijken. Maar dan gaat het mis met een van hun onfrisse zaakjes. Ze laten de verkeerde in de val lopen: een onschuldige 'van buiten', een man met gevaarlijke vrienden...
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The brethren
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789022995532
Ebook: 9789044974218
Uitgever: Bruna


De claim
Clay Carters vooruitzichten als advocaat zijn niet bepaald rooskleurig te noemen. Als pro-deo-advocaat krijgt hij al vijf jaar de ene na de andere hopeloze zaak te verwerken en zijn kansen om ooit nog bij een gerenommeerd kantoor roem te vergaren, nemen met de dag af. Maar bij toeval krijgt Clay een zaak toegewezen die de situatie compleet op zijn kop zet.

Het lijkt een schietpartij zoals zovele in Washington D.C. Op klaarlichte dag schiet de twintigjarige drugsverslaafde Tequila Watson in koelen bloede Ramón 'Pumpkin' Pumphrey dood. Dat zijn cliënt schuldig is staat vast voor Clay, alleen is niet duidelijk waarom hij het heeft gedaan. Helemaal vreemd aan de zaak is dat Tequila dankzij een nieuw geneesmiddel al ruim honderd dagen clean was. Dit geneesmiddel is echter nog niet officieel erkend, vanwege een nadelige bijwerking.

Dan wordt Clay benaderd door de producent van het geneesmiddel, die een voorstel heeft. In plaats van Tequila, moet Clay de nabestaanden van Pumpkin vertegenwoordigen. Als Clay de zaak namens hen weet te schikken, zullen zowel voor hem als voor de nabestaanden enkele miljoenen dollars klaarliggen. Alleen moet dan wel Tequila worden geofferd...
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The king of torts
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789400511804
Ebook: 9789044974256
Uitgever: Bruna
De cliënt
De elfjarige Mark Sway en zijn broertje Ricky trekken op zekere dag het veld in om stiekem sigaretjes te roken. Daar zijn zij getuige van de dramatische zelfmoord van Jerome Clifford, een louche advocaat uit New Orleans, die aan de vooravond van een van zijn grootste zaken stond. Mark waarschuwt telefonisch de politie, maar die vertrouwt zijn verhaal niet.

Als Mark onder druk wordt gezet, neemt hij zijn toevlucht tot Reggie Love, een vrouwelijke advocaat. Alleen aan haar vertelt hij wat hij die gedenkwaardige dag echt zag en hoorde en waarom Ricky in shock is geraakt en nog steeds in coma ligt...

De afschuwelijke waarheid kan men slechts vermoeden wanneer Marks leven wordt bedreigd.
The Client - 1994
Regisseur: Joel Schumacher
Cast: Susan Sarandon, Tommy Lee Jones, Brad Renfro, e.a.
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The client
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789022995549
Ebook: 9789044974133
Uitgever: Bruna
De deal
Op het hoogtepunt van zijn roem en rijkdom wordt Joel Backman, topadvocaat voor goede en kwade zaken, gearresteerd wegens het bezit van staatsgeheimen. Hij bekent ogenblikkelijk schuld, zonder verdere openheid van zaken te geven, en wordt tot twintig jaar celstraf veroordeeld. Zijn compagnons sleept hij mee in zijn val, maar zelfs na zes jaar eenzame opsluiting onder steeds zwaardere omstandigheden, blijft hij zwijgen als het graf.

President Arthur Morgan van de Verenigde Staten heeft bij de verkiezingen een verpletterende nederlaag geleden. Voordat hij het veld ruimt voor zijn opvolger, stelt hij een daad die vriend en vijand versteld doet staan: hij verleent amnestie aan Joel Backman, op voorwaarde dat hij het land verlaat en elders onder een andere identiteit de rest van zijn leven slijt.

Omringd door een onzichtbaar netwerk van informanten, observanten en hightech camera- en afluisterapparatuur wordt Backman ondergebracht in een klein appartement in Bologna, waar hij in de veronderstelling leeft dat hij weer een vrij man is en een nieuw bestaan kan opbouwen. Hij kan niet vermoeden dat overal ter wereld onzichtbare ogen hem gadeslaan...
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The broker
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789400512672
Ebook: 9789044974287
Uitgever: Bruna
De getuige
Kyle McAvoy is voorbestemd om in de voetsporen van zijn vader te treden, die advocaat is voor de gewone man. Tijdens zijn studie rechten behoort hij tot de besten van zijn jaar en wordt hij gekozen tot hoofdredacteur van de Yale Law Journal. Alles wijst erop dat voor Kyle een mooie juridische carrière in het verschiet ligt.

Maar Kyle draagt al vijf jaar een duister geheim met zich mee. Tijdens een feestje is er iets gebeurd waar hij nooit meer aan terug wil denken. Wanneer een video-opname van het betreffende feestje in verkeerde handen valt, verandert zijn leven in een nachtmerrie. Hij wordt gedwongen te liegen, stelen, spioneren en zijn carrière op het spel te zetten. Daarbij riskeert hij niet alleen een gevangenisstraf, maar ook zijn leven...
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The associate
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789400501508
Ebook: 9789044974317
Uitgever: Bruna
De gevangene
Op 7 december 1982 wordt de 21-jarige serveerster Debbie Carter in haar appartement vermoord. De politie, die vrijwel geen aanwijzingen heeft, staat onder grote druk om snel de dader of daders te vinden. Ron Williamson, een aan lager wal geraakte lokale sportheld, is een van de laatsten die Debbie levend heeft gezien. Tenminste, dat beweert een getuige. Williamson wordt gearresteerd, berecht en veroordeeld. Het vonnis: de doodstraf.

En zo komt Williamson terecht in een van de meest mensonterende gevangenissen van de Verenigde Staten: de dodencel van de McAlester-gevangenis. In een kleine cel, diep onder grond, zonder ramen of frisse lucht, vecht Williamson jarenlang een juridische strijd tegen het onrecht dat hem is aangedaan. Zijn veroordeling is het gevolg van een aaneenschakeling van blunders, leugens en valse verklaringen van de kant van justitie en de politie. Want Ron Williamson heeft niets met de moord te maken gehad. Maar de dag van zijn executie komt steeds dichterbij...
The Innocent Man - 2018 - mini-serie
Regisseur: Clay Tweel
Cast: Heather McPhaul, Maura Antas, J.J. Arends, e.a.
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The innocent man
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789400512535
Ebook: 9789044974294
Uitgever: Bruna


De jongens uit Biloxi

Twee families voeren in de rechtbank een strijd op leven en dood...

Biloxi, Mississippi staat al bijna honderd jaar bekend om zijn witte stranden, luxe resorts en rijke visgronden. Maar het kent ook een duister verleden. Een verhaal van corruptie en criminaliteit, van gokken en prostitutie, illegale stokerijen, drugs en moord. Met de macht in handen van een kleine groep misdadigers van wie gezegd werd dat ze deel uitmaakten van de Dixie Mafia.

Keith Rudy en Hugh Malco zijn jeugdvrienden in Biloxi in de jaren zestig. Ze spelen honkbal samen en zijn een tijdlang onafscheidelijk. Maar daar komt een einde aan. Keiths vader ontwikkelt zich tot een vermaarde aanklager die de strijd aangaat met de georganiseerde misdaad. Hughs vader is de ongekroonde koning van Biloxi’s onderwereld. Keith treedt in zijn vaders voetsporen en gaat rechten studeren. Hugh geeft de voorkeur aan het nachtleven en werkt in de clubs van zijn vader.

De Rudy’s en de Malco’s, twee families die op ramkoers liggen. Dat het tot een botsing komt, is onvermijdelijk...

Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The boys from Biloxi
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789400515611
Ebook: 9789044985115
Uitgever: Bruna
De onschuldigen

Hij werd veroordeeld voor een misdaad die hij niet had begaan. Een zaak die twintig jaar later in een nieuw daglicht komt te staan...

Meer dan twintig jaar geleden werd in Seabrook, Florida de jonge advocaat Keith Russo in koelen bloede neergeschoten. De moordenaar liet geen spoor achter, er waren geen getuigen en geen duidelijke verdachten. Om de zaak toch op te lossen, schoof de politie de moord in de schoenen van Quincy Miller - een jonge zwarte man die ooit cliënt was van het slachtoffer. Bewijs werd vervalst, een veroordeling volgde spoedig en Miller verdween achter de tralies. Voor de rest van zijn leven. Geen advocaat keek nog naar hem om. Niemand bekommerde zich nog om hem.

Ruim twintig jaar na de gebeurtenissen in Seabrook ontvangt Cullen Post een brief waarin Quincy Miller hem om hulp vraagt. Post is priester en advocaat, en het gezicht van Guardian Ministries - een kleine organisatie die zich inzet voor ten onrechte veroordeelden, met name zaken die niemand anders op zich wil nemen. Maar met de zaak-Miller haalt Post zich meer problemen op de hals dan hij ooit had kunnen bevroeden. Want de werkelijke moordenaars van Keith Russo willen koste wat kost voorkomen dat Miller alsnog wordt vrijgesproken. Deze invloedrijke mannen hebben destijds één advocaat vermoord, en ze zullen er niet voor terugdeinzen om nog een andere te elimineren om hun doel te bereiken…

Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The Guardians
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789400510951
Ebook: 9789044978421
Uitgever: Bruna
De oplichters
Ze gingen rechten studeren om de wereld te verbeteren. Nu moeten ze de wet overtreden om te overleven...

Mark, Todd en Zola zijn rechten gaan studeren om de wereld te verbeteren. Ze hebben zich alle drie zwaar in de schulden gestoken, maar met het einde van hun studie in zicht ziet hun toekomst er somber uit. De universiteit is zo middelmatig dat de afgestudeerden vrijwel nooit in aanmerking komen voor een goede baan. Sterker nog, amper de helft slaagt voor het examen om in een rechtbank te mogen pleiten. En wanneer de drie vrienden erachter komen dat de universiteit het eigendom is van een dubieuze hedgefondsmanager, een man die tevens eigenaar is van een bank gespecialiseerd in studentenleningen, beseffen ze dat ze zijn bedrogen.

Maar misschien is er een uitweg. Misschien is er een manier om onder de schulden uit te komen, de zwendel aan het licht te brengen en daarnaast nog wat geld te verdienen ook. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten ze hun studie afbreken, zich voordoen als beëdigde advocaten en het opnemen tegen een miljardair én de FBI. Het is een spectaculair plan, met een bijzonder kleine slagingskans...
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The Rooster Bar
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789400511309
Ebook: 9789044976588
Uitgever: Bruna
De partner
Op 11 februari 1992 bekijkt Patrick Lanigan, partner in het advocatenkantoor Bogan, Rapley, Vitrano, Havarac & Lanigan, met een verrekijker vanuit een boom zijn eigen begrafenis. Enkele dagen daarvoor heeft men zijn onherkenbaar verminkte lijk in zijn uitgebrande wagen aangetroffen. Zes weken later blijkt een bedrag van maar liefst 90 miljoen dollar van een van de cliënten spoorloos verdwenen te zijn. De vermoedens gaan al snel in de richting van Patrick die misschien toch iets minder dood is dan men aanvankelijk dacht.

Vier jaar later wordt hij teruggevonden in een klein stadje in Brazilië. Terug in de VS wacht hem een zeer uitgebreid ontvangstcomité. Zijn vroegere partners, die niet alleen hun reputatie maar ook een fors honorarium verloren zagen gaan; de benadeelde cliënt, die een fortuin verloor; de politie en de FBI, die willen weten wiens stoffelijke resten nu werkelijk begraven werden; en last but not least zijn 'weduwe' Trudy, die nu door de verzekeringsmaatschappij gedwongen wordt de royale levensverzekeringsuitkeringen terug te storten.

Sommigen krijgen hem graag levend in handen, anderen zien hem liever dood. Maar alles draait om de volgende vragen: is het ontvreemde vermogen nog intact en wat bewoog Patrick destijds tot zijn daden?
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The partner
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789022995556
Ebook: 9789044974188
Uitgever: Bruna
De rainmaker
Rudy Baylor staat aan de vooravond van een carrière als advocaat. Maar helaas, Brodnax & Speer, het advocatenkantoor waar hij direct na zijn studie had kunnen beginnen, wordt overgenomen en alle medewerkers komen op straat te staan. Zelfs nog voor hij is begonnen, is Rudy zijn baan alweer kwijt. En in Memphis, waar de straten zijn geplaveid met advocaten, is dit geen rooskleurig vooruitzicht.

Rudy ziet zich gedwongen tot een vernederende gang langs alle mogelijke advocatenkantoren. Hij is tot steeds grotere concessies bereid, als hij maar aan de slag kan. Ten slotte brengt hij ten einde raad zijn dagen door in poliklinieken en op Eerste-Hulpposten in de hoop een zaak voor zijn eigen miezerige kantoortje te pakken te krijgen. Rudy is diep gezonken. Totdat een van die zaakjes een heuse Zaak blijkt te zijn.

Rudy ziet kans een gigantische levensverzekeringsmaatschappij voor het gerecht te dagen, met een schadeclaim van maar liefst 10 miljoen dollar. Rudy Baylor, het groentje, ziet zich in de rechtszaal geplaatst tegenover een leger geslepen topadvocaten...
The Rainmaker - 1997
Regisseur: Francis Ford Coppola
Cast: Matt Damon, Danny DeVito, Claire Danes, e.a.
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The rainmaker
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789022995570
Ebook: 9789044974164
Uitgever: Bruna


De straatvechter
Michael Brok is een veelbelovende jonge advocaat. In snelle vaart maakt hij carrière bij Drake & Sweeney, een van de meest prestigieuze kantoren van Washington. Het geld stroomt binnen; over drie jaar zal hij maat zijn. Michaels ster is rijzende en hij heeft geen tijd te verliezen. Hij heeft het druk en hij heeft haast. Totdat het noodlot toeslaat in de vorm van een gewelddadige confrontatie.

Een vreemde man dringt het kantoor van Drake & Sweeney binnen en gijzelt een groep advocaten, onder wie Michael. Uren van onzekere spanning volgen, totdat de politie ingrijpt en de gijzelnemer neerschiet. Wie was deze man eigenlijk? Na wat speurwerk komt Michael erachter dat het hier gaat om een oude, verwarde zwerver die al zo'n twintig jaar op straat leeft. En als hij nog wat dieper graaft, stuit hij op een verschrikkelijk geheim dat te maken heeft met zijn eigen kantoor.

Michaels toekomstbeeld stort in. Hij neemt onmiddellijk ontslag, maar hij neemt een geheim dossier mee. Hij komt op straat terecht, waar hij rechtskundige bijstand verleent aan dak- en thuislozen. Michael is nu advocaat van de armen. En een dief.
The Street Lawyer - 2003
Regisseur: Paris Barclay
Cast: Eddie Cibrian, Hal Holbrook, Yasmine Delawari, e.a.
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The street lawyer
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789022995594
Ebook: 9789044974195
Uitgever: Bruna
De verbanning
Rick Dockery is een succesvol man. Zijn leven wordt gekenmerkt door veel geld, mooie vrouwen en een ongekende luxe. Maar wanneer hij op het hoogtepunt van zijn footballcarrière live op televisie en ten overstaan van tienduizenden fans faalt, groeit hij uit tot het lachertje van Amerika. Zijn carrière is in één klap voorbij, Rick Dockery is nergens meer welkom. Althans, dat denkt hij.

Tegen alle verwachting in vindt Dockery een nieuwe club. Hij moet daarvoor alleen wel verhuizen naar Italië. In Parma hoopt hij rustig zijn tijd uit te zitten tot thuis de storm weer is geluwd. Maar terwijl hij zich de eerste dagen als een vis op het droge voelt, raakt hij in de weken erna steeds meer bedwelmd door zijn nieuwe thuis. Het heerlijke eten en drinken, de magnifieke architectuur, de betoverende cultuur, de vriendschappen, de vrouwen.

Waar Dockery echter niet op heeft gerekend, is dat iedereen in Parma in hem de grote verlosser ziet: de man die hen eindelijk het grote succes zal brengen...
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: Playing for pizza
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789046114278
Uitgever: Bruna
De verdediging
Sebastian Rudd is geen gewone advocaat. Hij werkt vanuit een kogelvrije bestelbus die helemaal aan zijn eisen is aangepast, compleet met internet, bar, koelkastje, comfortabele leren stoelen, geheim wapenvak en een zwaarbewapende chauffeur. Hij heeft geen kantoor, geen partners en slechts één werknemer: zijn chauffeur die ook fungeert als zijn bodyguard, juridisch assistent, vertrouweling en golfcaddy. Hij woont alleen in een klein, maar goed beveiligd appartement en zijn voornaamste meubelstuk is een ouderwetse pooltafel. Hij drinkt goede cognac en is gewapend.

Sebastian verdedigt mensen die andere advocaten nooit als cliënt zouden accepteren: een drugsverslaafde; een knul met tattoos die volgens zeggen lid is van een satanische sekte en wordt beschuldigd van het verkrachten en vermoorden van twee meisjes; een terdoodveroordeelde gangster; een huiseigenaar die is gearresteerd omdat hij schoot op een SWAT-team dat ten onrechte zijn huis binnendrong.

Waarom deze cliënten? Omdat hij vindt dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces, zelfs als hij, Sebastian Rudd, moet bedriegen om dat voor elkaar te krijgen. Hij heeft de pest aan onrechtvaardigheid; hij houdt niet van verzekeringsmaatschappijen, banken en grote ondernemingen; hij wantrouwt alle overheidsinstanties en lacht om de ethische voorschriften die binnen het juridische systeem gelden.
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: Rogue lawyer
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789400507890
Ebook: 9789044974478
Uitgever: Bruna
Dilemma
Een jonge advocate raakt verwikkeld in een proces met dodelijke gevolgen...

Als de jonge advocate Samantha Kofer haar baan verliest, moet ze - na werkweken van honderd uur met een partnerschap in het vooruitzicht - een baan te accepteren bij een klein pro-Deokantoor. Vanuit Manhattan verhuist ze naar het dorpje Brady, in de staat Virginia. Hier assisteert zij Mattie Wyatt van het Mountain Bureau voor Rechtshulp, dat zich inzet voor de arme bevolking.

Voor het eerst in haar leven helpt Samantha bij de voorbereidingen van echte rechtszaken, brengt ze daadwerkelijk tijd door in een rechtszaal, maar wordt ze ook bedreigd door inwoners die niks moeten hebben van een advocaat uit de grote stad.

Samantha komt terecht in de troebele wereld van de mijnbouw, waar continu wetten worden overtreden en de regelgeving wordt genegeerd. Onder de inwoners van Brady heerst grote verdeeldheid over de voor- en nadelen van de vele steenkoolmijnen in de regio en openlijk geweld ligt constant op de loer. Samantha raakt verwikkeld in een proces met dodelijke gevolgen...
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: Gray mountain
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789400508248
Ebook: 9789044974423
Uitgever: Bruna
Het dossier
Als Ray Atlee een brief ontvangt van zijn zieke vader met daarin het bevel om langs te komen, geeft hij hieraan vanzelfsprekend gehoor. Niemand durft immers 'de Rechter', zoals Reuben V. Atlee gedurende zijn lange carrière werd genoemd, te trotseren. Wanneer Ray op het afgesproken tijdstip arriveert, treft hij de Rechter dood aan. De schok is groot, maar Ray's verdriet slaat om in verbijstering als hij in het dressoir naast het lichaam van zijn vader drie miljoen dollar vindt.

Hoewel de Rechter altijd de eerlijkheid zelve is geweest, begrijpt Ray ogenblikkelijk dat deze vondst een smet zal werpen op zijn vaders reputatie. Hij verbergt het geld en besluit niemand erover te vertellen, zelfs zijn broer niet.

Maar al snel blijkt dat hij toch niet de enige is die op de hoogte is van het geld. In een poging de herkomst van de drie miljoen dollar te achterhalen, gaat Ray op onderzoek uit. Alle sporen lijken dood te lopen, totdat hij bij het doornemen van zijn vaders archief ontdekt dat er één dossier ontbreekt.
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The summons
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789022996867
Ebook: 9789044974249
Uitgever: Bruna


Het laatste jurylid
De jury komt tot een uitspraak, maar daarmee komt er geen einde aan de dramatische gebeurtenissen...

Het plaatsje Clanton in de staat Mississippi is een rustig, vriendelijk stadje. Begin jaren zeventig bestaat er nog altijd een duidelijke scheiding tussen blank en zwart, rijk en arm, maar tot echt grote conflicten is het nog niet gekomen. Dan wordt Clanton opgeschrikt door een afschuwelijke misdaad. De jonge weduwe Rhoda Kassellaw wordt in haar huis verkracht en vermoord.

Danny Padgitt, telg uit een beruchte criminele familie, wordt snel opgepakt en met spanning wordt uitgekeken naar zijn proces. Iedereen weet dan Danny's familie er niet voor zal terugdeinzen om de juryleden om te kopen of te bedreigen.

Vanaf de zijlijn wordt de zaak-Padgett nauwlettend gevolgd door Willie Taylor, een jonge journalist die net eigenaar is geworden van de plaatselijke krant de Ford County Times. De jury komt tot een uitspraak, maar voor Willy en de inwoners van Clanton komt er daarmee geen einde aan de dramatische gebeurtenissen...
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The last juror
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789400508729
Ebook: 9789044974270
Uitgever: Bruna
Het oordeel

Een ongelijke strijd... Een verbijsterende moord... Een bizarre rechtszaak...

Pete Banning is een van de meest geliefde inwoners van Clanton, Mississippi. Oorlogsheld, patriarch van een invloedrijke familie, herenboer, vader, goede buur en trouw lid van de Methodistische Kerk. Maar op een ochtend in 1946 staat hij vroeg op, rijdt naar het stadje, loopt de kerk binnen en schiet kalmpjes zijn vriend, de dominee Dexter Bell, dood. En alsof dat niet schokkend genoeg is: het enige wat Pete erover wil zeggen – tegen de sheriff, tegen zijn advocaat, tegen de rechter, tegen zijn familie en vrienden, en tegen de inwoners van Clanton – is: ‘Ik heb niks te vertellen.’ Hij is niet bang voor de dood en bereid zijn motief mee het graf in te nemen.

In zijn meest schokkende en aangrijpende boek neemt John Grisham ons mee op een ongelooflijke reis van het Amerikaanse Zuiden ten tijde van de rassenscheiding van Jim Crow, naar de jungle van de Filipijnen tijdens de Tweede Wereldoorlog; van een krankzinnigengesticht vol geheimen, naar de rechtszaal van Clanton, waar een wanhopige advocaat er alles aan doet om zijn cliënt te redden.

Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The reckoning
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789400510432
Uitgever: Bruna
Het proces
Wanneer een jonge advocaat met een succesvolle carrière in het verschiet ontslag neemt bij een invloedrijk advocatenkantoor, lijkt dat hem een rustiger bestaan te geven. Hij treedt in dienst bij een kleine firma waar hij gaat samenwerken met Senior en Junior, twee al wat oudere advocaten. De twee houden zich voornamelijk bezig met verzekeringszaken die voortkomen uit de vele aanrijdingen die zich voordoen op het drukke kruispunt voor hun kantoor. Zaken die nooit voor de rechter komen, omdat de partijen altijd tot een schikking komen. Een rustig en veilig bestaan.

Maar dan klagen Senior en Junior namens een van hun cliënten een groot farmaceutisch bedrijf aan in een class action-zaak die alles op zijn kop zal zetten. Het lijkt in eerste instantie een zaak waarbij ze rustig op de achtergrond kunnen blijven en alleen maar hoeven af te wachten tot er geschikt zal worden. Dan blijkt dat juist hún zaak wordt aangewezen om voor de rechter te komen. En slechts één persoon binnen de kleine firma heeft ervaring in de rechtszaal: een jonge, ooit veelbelovende advocaat, die nu het gevecht moet aangaan met een meedogenloze groep advocaten uit een wereld die hij juist achter zich had gelaten.
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The litigators
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789400500709
Ebook: 9789044974362
Uitgever: Bruna
Het testament
Troy Phelan is een oude, excentrieke man, wiens vermogen wordt geschat op elf miljard dollar. Volgens zijn nazaten heeft Troy niet lang meer te leven, want in zijn hoofd zit een kwaadaardige tumor die elke dag groeit. Vol ongeduld wachten zij - in gezelschap van hun gretige advocaten - op zijn dood en op de opening van zijn testament, dat van hen allen multimiljonairs zal maken.

Troy verafschuwt hen, stuk voor stuk. Hij heeft een hekel aan zijn drie ex-vrouwen en een zo mogelijk nog grotere afkeer van zijn zes kinderen, die geen van allen een knip voor de neus waard zijn. Daarom heeft hij een duivels plan bedacht. Maar om dit plan te doen slagen zal advocaat Nate O'Riley een haast onmogelijke opdracht moeten vervullen. Hij zal diep moeten doordringen in de immense jungle in het hart van Zuid-Amerika, op zoek naar een vrouw die niet gevonden wil worden.
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The testament
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789022995617
Ebook: 9789044974201
Uitgever: Bruna
Het vonnis
Sam Cayhall, een fanatiek lid van de Ku-Klux-Klan, is veroordeeld voor de moord op twee joodse kinderen. Zijn dagen zijn letterlijk geteld: in de gevangenis van Mississippi wacht hij op de doodstraf, die hij al jarenlang met de hulp van juristen heeft weten uit te stellen. Sinds een jaar wijst hij alle juridische bijstand af. Hij besluit zelf beroep aan te tekenen tegen het doodvonnis.

Dan dient Adam Hall, een net afgestudeerde advocaat, zich bij hem aan. Hij blijkt geheel op de hoogte te zijn van Sams zaak. Hoewel Adam walgt van Sams racistische denkbeelden, denkt hij de man toch te kunnen vrijpleiten.
The Chamber - 1996
Regisseur: James Foley
Cast: Chris O'Donnell, Gene Hackman, Faye Dunaway, e.a.
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The chamber
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789022995631
Ebook: 9789044974157
Uitgever: Bruna


In het geding
Twee partijen maken zich op voor de belangrijkste rechtszaak in de tabaksindustrie. Maar wat weten ze precies over de juryleden?

Biloxi, Mississippi. Twee partijen maken zich op voor wat de belangrijkste rechtszaak in de sigarettenindustrie zal worden, het proces tegen 'De grote Vier', ofwel de vier mega-producenten die samen maar liefst achtennegentig procent van alle tabakswaren van de VS en Canada produceren. De uitkomst van dit proces zal bepalend zijn voor de toekomst van de hele industrie.

Onvoorstelbare financiële belangen staan op het spel. Vandaar dat er niets aan het toeval wordt overgelaten. Beide partijen worden achter de schermen tot in details geregisseerd door experts op alle mogelijke terreinen. Door in jury-keuze gespecialiseerde bureaus bijvoorbeeld, en natuurlijk door de meest prestigieuze advocatenkantoren van het land. Maar de hoogste troef ligt in handen van De Grote Vier, in de persoon van Rankin Finch, die, met gebruikmaking van Het Fonds - een limietloze en niet te traceren geldvoorraad - de absolute overwinning kan garanderen. En die geen moment aarzelt om illegale activiteiten te ondernemen, zoals intimidatie van juryleden. Alles lijkt voor honderd procent onder controle.

Totdat een van de twaalf gezworenen zich op onverwachte wijze binnen de groep manifesteert. Nicolas Easter, een 27-jarige jongeman met een vaag verleden, weet zich op te werpen als vertrouwenspersoon en geestelijk leidsman van de overige juryleden. Niemand in de rechtszaal heeft vat op Nicolas en dat is wel het laatste dat de belanghebbenden, voor wie zo veel op het spel staat, kunnen tolereren.
Runaway Jury - 2003
Regisseur: Gary Fleder
Cast: John Cusack, Gene Hackman, Dustin Hoffman, e.a.
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The runaway jury
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789400510401
Ebook: 9789044974171
Uitgever: Bruna

Camino IslandHet eiland
Bij een brutale roof uit de zwaarbeveiligde bibliotheek van de universiteit van Princeton worden vijf manuscripten van F. Scott Fitzgerald ontvreemd. Hoewel de toegesnelde politie er met de neus bovenop staat, weten de daders te ontkomen. De waarde van de unieke werken wordt op enkele tientallen miljoenen dollars geschat en de diefstal is groot nieuws. Maar ondanks alle inspanningen van de FBI, blijven de manuscripten spoorloos.

Zes maanden na de spectaculaire diefstal reist schrijfster Mercer Mann af naar Camino Island in het zonnige Florida, waar zij een deel van haar jeugd heeft doorgebracht. Mercer is echter niet teruggekeerd om herinneringen op te halen. Haar missie is om contact te leggen met Bruce Cable, de charismatische eigenaar van de Island Books-boekwinkel. Bruce heeft een voorkeur voor mooie vrouwen, fijne spijzen en goede dranken. En voor zeer zeldzame boeken...
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: Camino Island
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789400508996
Ebook: 9789044976472
Uitgever: Bruna
De storm

Wanneer Hurricane Leo plotseling van zijn pad afwijkt en koers zet richting Camino Island voor de kust van Florida, valt het bezoek van bestsellerauteur Mercer Mann aan de boekwinkel van Bruce Cable in duigen. Terwijl de meeste mensen de ramen van hun huizen dicht timmeren en naar het vasteland vluchten, besluit Bruce te blijven en de storm uit te zitten.

De orkaan doet straten onderlopen en gebouwen instorten, en er valt een tiental dodelijke slachtoffers te betreuren. Een van hen is Nelson Kerr, een met Bruce bevriende thrillerschrijver. Nelson blijkt echter verscheidene klappen tegen zijn hoofd te hebben gekregen, wat suggereert dat hij niet in de storm is omgekomen.

Wie zou Nelson willen doden? Het vermoeden bestaat dat enkele van de duistere personages in Nelsons thrillers niet fictief zijn. Zou de oplossing dan ook al zwart op wit kunnen liggen in het manuscript van zijn nieuwe boek dat zich ergens in zijn computer bevindt? Wanneer Bruce op onderzoek gaat, ontdekt hij tussen de regels door een geheim dat veel schokkender is dan welke verzonnen plottwist ook. En veel gevaarlijker...

Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: Camino winds
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789400512788
Ebook: 9789044979596
Uitgever: Bruna
De vloek

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island voor de kust van Florida, is terug. In Het eiland bracht zijn handel in zeldzame boekedities hem in aanraking met zowel criminelen als de politie. In De storm ging hij op zoek naar het ongepubliceerde manuscript van een bevriende thrillerschrijver die tijdens een orkaan was vermoord.

Nu staan Bruce en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld voor een nieuwe uitdaging. Ook in dit derde deel in de Camino-reeks blijkt de literaire wereld namelijk veel gevaarlijker dan je op het eerste gezicht zou denken...

Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: Camino ghosts
Eerste uitgave: 2024
ISBN/EAN: 9789400515543
Ebook: 9789044979602
Uitgever: Bruna

Jake Brigance

De jury
Vlak buiten het plattelandsstadje Clanton in de zuidelijke Amerikaanse staat Mississippi vindt een afschuwelijk misdrijf plaats. Het tienjarige negermeisje Tonya Hailey wordt ontvoerd, mishandeld en meerdere malen verkracht door twee blanke jongens. Ternauwernood overleeft ze het drama, maar haar leven is voorgoed verwoest.

Tot grote opluchting van zowel de zwarte als de blanke bevolking worden de daders snel gepakt. Maar Tonya's hevig geëmotioneerde vader heeft weinig vertrouwen in de justitie en neemt het recht in eigen hand. Hij vermoordt de twee verkrachters van zijn dochtertje. De rollen zijn nu omgedraaid. Het is nu Hailey die terecht moet staan. De aanklager en de rechter zijn blank; de verdachte is zwart.

Jake Brigance, verdediger van `kleine' criminelen als winkeldieven en dronken automobilisten, neemt de verdediging op zich. Zijn opponent is een zeer ervaren aanklager die de hele zaak wil gebruiken als publiciteitsstunt. Maar alles draait om de mening van de jury...
A Time to Kill - 1996
Regisseur: Joel Schumacher
Cast: Matthew McConaughey, Sandra Bullock, Samuel L. Jackson, e.a.
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: A time to kill
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789046114131
Ebook: 9789044974140
Uitgever: Bruna
De erfgenaam
Seth Hubbard is een schatrijke man, maar ook een doodzieke man die lijdt aan longkanker. Hubbard vertrouwt niemand en vlak voordat hij zichzelf van het leven berooft, herziet hij zijn testament. Een met de hand geschreven brief die verregaande gevolgen zal hebben voor zijn volwassen kinderen, zijn zwarte huishoudster en advocaat Jake Brigance.

Drie jaar geleden verdedigde Jake met succes Carl Lee Hailey, die terechtstond voor moord op de verkrachters van zijn dochtertje. Nu ziet hij zich opnieuw geconfronteerd met een explosieve rechtszaak die de emoties in Clanton hoog doet oplopen.

Het herziene testament roept meer vragen op dan dat het antwoorden oplevert. Waarom zou Hubbard zijn volledige kapitaal nalaten aan zijn huishoudster? Was hij door de chemotherapie en pijnstillers niet meer in staat helder na te denken? En wat heeft dit alles te maken met een stuk land dat ooit bekendstond als 'Sycamore Row'?
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: Sycamore Row
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789400505803
Ebook: 9789044974416
Uitgever: Bruna
Een tijd voor genade

In een moordzaak staat één man tussen een minderjarige verdachte en de doodstraf: advocaat Jake Brigance.

Drew Gamble wordt beschuldigd van de moord op een politieman in Clanton, een plaatsje in de staat Mississippi. Een groot deel van de plaatselijke bevolking ziet een slepende rechtszaak niet zitten. Waarom zou je, als gerechtigheid maar één ding kan betekenen: de doodstraf.

Maar advocaat Jake Brigance, die Drews zaak heeft toegewezen gekregen, denkt daar anders over. Hoe meer hij te weten komt over de zaak, des te sterker hij ervan overtuigd raakt dat zijn cliënt - die slechts zestien jaar oud is - gered moet worden. Maar met zijn hardnekkige pogingen de onderste steen boven te krijgen, zet hij zijn carrière en de veiligheid van zijn gezin op het spel.

Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: A time for mercy
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789400512764
Ebook: 9789044979572
Uitgever: Bruna

Lacy Stoltz

De klokkenluider
Advocaten Lacy Stoltz en Hugo Hatch werken al bijna tien jaar voor de Board on Judicial Conduct, een overheidsdienst die het gedrag van rechters onderzoekt. In al die tijd hebben slechts twee zaken ertoe geleid dat rechters uit hun ambt werden gezet, in beide gevallen vanwege onbekwaamheid.

Maar dan wordt Lacy benaderd door Greg Myers, een advocaat die noodgedwongen een nieuwe identiteit heeft aangenomen. Greg vertegenwoordigt slechts één cliënt, een man die een corruptiezaak aanhangig wil maken onder de Klokkenluiderswet van Florida. De zaak betreft een corrupte rechter die grote sommen geld heeft verduisterd. Een rechter die in zee is gegaan met de beruchte Coast Mafia. Het is een zaak die de klokkenluider miljoenen dollars beloning zal opleveren. Voor de betrokken advocaten blijkt het echter een levensgevaarlijke zaak te zijn...
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The whistler
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789400506350
Ebook: 9789044975611
Uitgever: Bruna
De lijst van de rechter

Een rechter met alle touwtjes in handen. Een rechter die zint op wraak...

Als onderzoeker bij de Florida Board on Judicial Conduct, een overheidsdienst die het gedrag van rechters onderzoekt, heeft Lacy Stoltz zo’n beetje elke vorm van corruptie wel gezien. Gekozen mannen en vrouwen die zichzelf boven de wet plaatsen, voor Lacy is het dagelijkse kost. En haar tegenstanders deinzen voor niets terug. Zo kwam ze al eens tegenover een misdaadorganisatie te staan die met miljoenen dollars een rechter omkocht.

Maar de zaak die ze nu moet ontrafelen, is vele malen gevaarlijker. Want sommige rechters kijken misschien de andere kant op wanneer een moord wordt gepleegd, deze rechter is naar het zich laat aanzien zelf de dader. En het laatste wat je wilt, is op de lijst van de rechter terechtkomen…

Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The judge's list
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789400512771
Ebook: 9789044979589
Uitgever: Bruna

Mitchell McDeere

Advocaat van de duivel
Zonder het te weten wordt Mitchell McDeere, briljant rechtenstudent van arme ouders, al geruime tijd in de gaten gehouden. Zodra hij afstudeert, biedt het prestigieuze juristenkantoor Bendini, Lambert & Locke hem niet alleen een zeer aantrekkelijke baan aan, maar het overlaadt de net getrouwde Mitchell ook nog eens met een vorstelijk salaris, een schitterende auto, een prachtig huis met een zeer lage hypotheek en talrijke bonussen. Niets laat het kantoor onbeproefd om het de uitverkoren nieuwe werknemer naar de zin te maken. Er moet natuurlijk wel wat tegenover staan: absolute loyaliteit, een negentigurige werkweek en haast onhaalbare resultaten.

Na verloop van tijd begint Mitchell zich ongemakkelijk te voelen in het strakke keurslijf van zijn werkgever.Wat gaat er schuil achter de respectabele façade van het kantoor en wat speelt zich af op de ontoegankelijke bovenste verdieping? Als Mitchell dan ook nog ontdekt dat geen enkele medewerker ooit de zaak verlaten heeft - tenzij horizontaal -, zien Mitchell en zijn inmiddels wanhopige vrouw Abby maar één manier om hun vrijheid terug te krijgen.
The Firm - 1993
Regisseur: Sydney Pollack
Cast: Tom Cruise, Jeanne Tripplehorn, Gene Hackman, e.a.
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The firm
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789400507906
Ebook: 9789044974119
Uitgever: Bruna
Het ultimatum

Hoe is het afgelopen met Mitch en Abby McDeere nadat ze advocatenkantoor Bendini, Lambert & Locke in Memphis hadden ontmaskerd en het land waren ontvlucht? Het antwoord vinden we terug in Het ultimatum, het meeslepende vervolg op Advocaat van de duivel, de megabestseller die het startschot vormde voor John Grishams carrière.

Vijftien jaar na dato zijn Mitch en Abby neergestreken in Manhattan, waar Mitch partner is geworden in een van de grootste advocatenkantoren ter wereld. Wanneer een vroegere mentor in Rome hem om een gunst vraagt, raakt Mitch betrokken bij een sinistere zaak die wereldwijd verstrekkende gevolgen heeft en die zijn collega’s, vrienden en familie in groot gevaar brengt.

In het verleden heeft Mitch laten zien dat hij zijn vijanden te slim af kan zijn, maar deze keer lijkt hij geen kant op te kunnen...

Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The exchange
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789400516113
Ebook: 9789044934830
Uitgever: Bruna

Romans

De erfpachters
Het is 1952. De zevenjarige Luke Chandler groeit op in Black Oak, een klein gehucht in Arkansas, waar de boerenbevolking het hoofd boven water probeert te houden met de katoenteelt. Het is een hard bestaan en de kleine Luke moet al snel meehelpen als op de velden van zijn ouders en grootouders - erfpachters, zoals de meesten - de katoen rijp is om geplukt te worden.

Oogsttijd betekent het einde van de rust in Black Oak, dan overstromen de seizoenarbeiders het gehucht. Ze komen elk jaar weer, op zoek naar werk: de mensen uit de heuvels en de Mexicanen. Ook de Chandlers hebben de hulp van deze vreemdelingen hard nodig: op hun boerderij bieden zij de familie Spruill en een aantal jonge Mexicaanse mannen een tijdelijk onderkomen in ruil voor mankracht. De komst van de vreemdelingen naar Black Oak verloopt niet zonder problemen. Elk jaar lopen de spanningen tussen de lokale bevolking en de 'buitenstaanders' op en zijn er knokpartijen, waar niemand eigenlijk nog van opkijkt.

Maar dit keer loopt de zaak goed uit de hand. En Luke Chandler is er tegen wil en dank bij betrokken. Hij is namelijk de enige getuige van een vechtpartij met dodelijke afloop...
A Painted House - 2003
Regisseur: Alfonso Arau
Cast: Scott Glenn, Arija Bareikis, Logan Lerman, e.a.
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: A painted house
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789400508743
Ebook: 9789044974225
Uitgever: Bruna
Sterspeler

Eén man. Eén droom. Eén kans om de allerbeste te worden...

De zeventienjarige Samuel Sooleyman groeit op in een dorp in de Republiek Zuid-Soedan, een land dat verscheurd wordt door een burgeroorlog. Zijn grote passie is basketbal en zijn verbazingwekkende sprongkracht en snelheid maken hem tot een bijzondere speler. Wanneer hij wordt geselecteerd voor het nationale jeugdteam dat een toernooi zal spelen in Amerika, beseffen Samuel en zijn familie dat dit zijn leven voorgoed kan veranderen. De scouts van alle belangrijke universiteiten zijn aanwezig - een studiebeurs en een plek in een van de college teams liggen in het verschiet. Maar zal hij opvallen tussen al die andere getalenteerde spelers? Jongemannen die al jaren gevolgd worden door de experts, terwijl niemand ooit van Samuel heeft gehoord?

Tegen alle verwachtingen in weet Samuel de aandacht op zich te vestigen. Maar dan bereikt hem het vreselijke nieuws dat het oorlogsgeweld zijn dorp heeft bereikt, met fatale gevolgen. Wanneer duidelijk wordt dat hij niet meer terug kan naar huis, blijft er nog maar één manier over om zijn familie ooit weer terug te zien: zij moeten naar Amerika komen. Om dat voor elkaar te krijgen, zal Samuel echter iets moeten presteren wat nog niemand in de geschiedenis van het basketbal is gelukt: binnen één enkel seizoen de absolute top bereiken.

Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: Sooley
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789400513976
Ebook: 9789044933024
Uitgever: Bruna
Vergiffenis
In 1973 is de jonge speler Joe Castle één van de populairste honkballers in het land. Uitkomend voor de Chicago Cubs groeit de nieuwkomer uit Calico uit tot een publiekslieveling die record na record uit de boeken slaat. De fans komen naar de stadions speciaal om Joe te zien spelen. Het publiek staat op de banken. De mensen joelen, klappen...

Maar dan treft het noodlot Joe Castle. Hij komt tegenover Warren Tracey te staan, een werper wiens reputatie buiten het veld niet veel beter is dan die op het veld. En Warren werpt een bal die Joe's leven voor eeuwig zal veranderen...

Tientallen jaren later ligt Warren op sterven. Zijn zoon, die vervreemd is geraakt van Warren, weet dat hij de relatie met zijn vader onmogelijk nog kan redden. Toch doet hij nog één laatste poging: hij vraagt zijn vader om contact te zoeken met Joe Castle...
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: Calico Joe
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789400501454
Ebook: 9789044974379
Uitgever: Bruna
Verloren seizoen
Op een gure namiddag in oktober keert Neely Crenshaw terug naar Messina, het stadje waar hij is opgegroeid. Vijftien jaar nadat hij dacht voorgoed te zijn vertrokken, komt hij afscheid nemen van Eddy Rake, die op sterven ligt. Het is een beladen bezoek, want Neely en zijn vroegere coach zijn in het verleden niet altijd even goede vrienden geweest.

Terwijl de inwoners van Messina zich opmaken om Rake de laatste eer te bewijzen, overpeinst Neely zijn relatie met de man die hem bijna aan de top bracht. Rake was voor zijn spelers een vaderfiguur en een inspirator, maar ook een tiran die de jongens op hardhandige wijze dwong tot het uiterste te gaan. Neely was de jonge sportheld van Messina, de grote belofte die een succesvolle carrière te wachten stond. Maar de zaken liepen anders dan iedereen had gehoopt.

Zittend op de tribunes van Rake Field maken Neely en de overige spelers van Messina de balans op van hun jeugd. Langzaam maar zeker komt boven water wat er zich heeft afgespeeld op die ene dag, toen de breuk ontstond tussen Neely Crenshaw en Eddy Rake.
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: Bleachers
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789046113608
Ebook: 9789044974263
Uitgever: Bruna
Winterzon
Vader Luther Krank, moeder Nora Krank en dochter Blair Krank. Een doodgewoon gezin, in een doodgewoon huis, in een doodgewone straat, in een doodgewone buitenwijk. Wat de familie Krank te wachten staat, is echter allesbehalve doodgewoon.

De winter is aangebroken en de feestdagen staan voor de deur. Omdat Blair voor langere tijd in het buitenland verblijft, heeft Luther Krank een plan opgevat, een plan dat niemand in zijn omgeving zal kunnen begrijpen, laat staan accepteren. In plaats van zijn geld te besteden aan een peperdure kerst thuis, heeft Luther Krank twee tickets geboekt voor een cruise door het Caribisch gebied. Dit jaar geen versierde boom voor de familie Krank met veel te dure cadeaus, geen stapels handgeschreven kerstkaarten, geen gestress over het uit de hand gelopen kerstdiner, maar lekker luieren in de warme zon.

Maar als Luther Krank denkt dat dit zomaar kan, heeft hij het goed mis. Want aan sommige dingen in het leven valt niet te tornen, en Kerstmis is daar een van. En dus bedenken de buren een plan: Luther en Nora Krank zullen kerst vieren, of ze dat nou leuk vinden of niet...
Christmas with the Kranks - 2004
Regisseur: Joe Roth
Cast: Tim Allen, Jamie Lee Curtis, Dan Aykroyd, e.a.
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: Skipping Christmas
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789046113998
Ebook: 9789044974232
Uitgever: Bruna

Verhalenbundels

De wettelozen
In zeven misdaadverhalen vertelt John Grisham over mannen en vrouwen die in aanraking komen met de minder fraaie aspecten van de Amerikaanse samenleving.

Zoals de broers en moeder van een terdoodveroordeelde die naar zijn executie gaan... De vreemdeling die misstanden in verzorgingstehuizen aan het licht brengt en daar zelf schatrijk mee wordt... De advocaat die alles zat is en er met het geld van zijn cliënten vandoor gaat... De vader van een slachtoffer die de advocaat van de tegenpartij ter verantwoording roept...

John Grisham heeft zeven meeslepende verhalen geschreven over mensen die proberen te overleven in een wereld die niet perfect is. De misdaad is voelbaar, de verhalen zijn soms ontroerend, soms grappig, en laten altijd een diepe indruk achter.
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: Ford County
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789022996904
Ebook: 9789044974324
Uitgever: Bruna
Sparringpartners

Drie spannende verhalen van de meester van de legal thriller....

Thuiskomst - Homecoming

Jake Brigance - uit Een tijd om te doden en Een tijd voor genade - is terug. Zijn hulp wordt ingeroepen door Mack Stafford, een advocaat en vroegere vriend van hem, die drie jaar geleden een grote som geld van een cliënt stal, zijn vrouw en kinderen in de steek liet en in het niets verdween. Nu heeft Mack zijn vroegere vrienden Jake en Harry Rex nodig om naar Ford County terug te keren. Maar zijn thuiskomst verloopt niet volgens plan...

Aardbeienmaan - Strawberry moon

De jonge terdoodveroordeelde Cody Wallace is nog maar drie uur verwijderd van zijn executie. Zijn advocaten kunnen hem niet meer redden, de rechtbank heeft zijn beroepschriften afgewezen en de gouverneur heeft een uiterste gratieverzoek naast zich neergelegd. Terwijl de minuten wegtikken, heeft Cody nog één allerlaatste wens...

Sparringpartners - Sparringpartners

Kirk en Rusty Malloy zijn de sparringpartners. Twee ambitieuze jonge advocaten, broers, die een succesvol kantoor hebben geërfd van hun vader toen deze naar de gevangenis ging. Maar Kirk en Rusty kunnen elkaar niet uitstaan en praten amper met elkaar.

Wanneer Malloy & Malloy in zwaar weer komt en ten onder dreigt te gaan, is er nog maar één iemand die de boel kan redden: Diantha Bradshaw, de officieuze derde partner. Dianthe is de enige persoon die door allebei de broers vertrouwd wordt, maar kan Dianthe de Malloys nog redden? En, veel belangrijker nog, wil zij dat ook?

Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: Sparring partners
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789400512795
Ebook: 9789044934410
Uitgever: Bruna

Theodore Boone (YA)

De belofte
Een perfecte moord. Een getuige die anoniem wil blijven. Slechts één persoon die de waarheid weet. En hij is pas dertien jaar oud...

Het stadje Strattenburg kent veel advocaten en Theo Boone beschouwt zichzelf als een van hen, hoewel hij pas dertien jaar oud is. Hij kent iedere rechter, politieman en griffier, en is thuis in de wereld van wetten, regelgeving en rechtspraak. Theo droomt dan ook van een glanzende carrière als advocaat en van successen in de rechtbank, alleen had hij nooit gedacht dat hij nu al midden in de meest sensationele rechtszaak van de afgelopen jaren terecht zou komen.

Het is een gruwelijke moordzaak die heel Strattenburg in spanning houdt en het ziet ernaar uit dat de verdachte zal worden vrijgesproken. Wanneer Theo bij toeval in contact komt met iemand die het proces geheel op zijn kop kan zetten, is hij plotseling de enige die kan voorkomen dat een koelbloedige moordenaar op vrije voeten komt...
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: Kid lawyer
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789022999134
Ebook: 9789044974331
Uitgever: Bruna
De ontvoering
Een geheimzinnige verdwijning. Een spectaculaire ontsnapping. Een nieuwe zaak van Theo Boone...

April Finnemore is een van Theo Boone's beste vrienden. Ze komt uit een niet erg gelukkig gezin en 's avonds is ze vaak alleen thuis. Dan belt of chat ze meestal met Theo, zodat ze zich niet zo eenzaam voelt.

Wanneer April op een nacht plotseling verdwijnt en de politie geen idee heeft wat er aan de hand is, weet Theo dat hij zelf op zoek moet gaan naar zijn vriendin. Dan wordt bekend dat April kortgeleden contact heeft gehad met een verre neef, die net ontsnapt is uit de gevangenis. Theo beseft dat hij al zijn slimheid, overredingskracht en juridische kennis in de strijd zal moeten gooien om April terug te vinden. Voordat het te laat is...
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The abduction
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789022998946
Ebook: 9789044974355
Uitgever: Bruna
De beschuldiging
Een brutale diefstal. Een onschuldige verdachte. Een nieuwe zaak van Theo Boone...

Theo Boone mag dan pas 13 jaar oud zijn, hij heeft wél verstand van de wet. Hij had alleen nooit kunnen bedenken dat hij zelf het slachtoffer zou worden van een misdaad. In Theo's kluisje op school worden gestolen tablets aangetroffen en natuurlijk wordt Theo ondervraagd door de politie. Theo is de enige verdachte.

Wat als hij schuldig wordt bevonden? Wat gebeurt er dan met zijn droom om advocaat te worden? Theo zet alles op alles om samen met zijn oom Ike de echte misdadiger te vinden en zo zijn eigen toekomst veilig te stellen. Maar veel tijd heeft hij niet...
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The accused
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789400500907
Ebook: 9789044974386
Uitgever: Bruna
Het protest
Een heftige strijd tussen de bewoners van Strattenburg. Een levensbedreigende verwonding. Een nieuwe zaak van Theo Boone...

Theo Boone mag dan pas dertien jaar oud zijn, hij heeft meer tijd doorgebracht in de rechtszaal dan waar ook. Na valselijk te zijn beschuldigd van vandalisme en diefstal is Theo blij dat hij zijn tanden kan zetten in een nieuwe zaak. De inwoners van Strattenburg maken ruzie met elkaar over de geplande aanleg van een miljoenen dollars kostende snelweg rond de stad. De tegenstanders zijn bang voor ernstige milieuvervuiling en geluidsoverlast, de voorstanders zijn van mening dat de weg heel gunstig zal zijn voor de economie van het stadje.

Theo is fel tegen de aanleg van de weg en raakt betrokken bij de zaak. Maar wanneer hij te diep graaft naar de zin van sommige betrokkenen en hij ontdekt dat er een heel vuil spelletje gespeeld wordt, is hij niet voorbereid op de heftige reacties die dat veroorzaakt en de gevaren die hij loopt. Verscheurd tussen de wet en zijn geweten zet Theo alles op alles om het recht te laten zegevieren.
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The activist
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789400500938
Ebook: 9789044974409
Uitgever: Bruna
De voortvluchtige
Een ontsnapte moordenaar. Een levensgevaarlijke opdracht. Een nieuwe zaak van Theo Boone...

Tijdens een excursie naar Washington D.C. ziet Theo een bekend gezicht in de metro: dat van de van moord beschuldigde Pete Duffy, die op de vlucht is voor de politie. Dankzij snel denkwerk van Theo, kan Duffy worden opgepakt en teruggebracht naar Strattenburg om terecht te staan.

Nu Duffy echter weet wie Theo is, verkeert die in groot gevaar. Maar zelfs nu zijn leven op het spel staat, zet Theo alles op alles om ervoor te zorgen dat de moordenaar zal boeten voor zijn daden.

Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The fugitive
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789400508866
Ebook: 9789044976397
Uitgever: Bruna
De fraude
Een anonieme tip. Een groot schandaal. Een nieuwe zaak voor Theo Boone...

De dertienjarige Theo Boone kent iedere rechter, politieagent en rechtbankmedewerker in Strattenburg. Hij heeft zelfs geholpen een voortvluchtige crimineel terecht te laten staan. Maar zelfs een toekomstige steradvocaat als Theo ontkomt niet aan verplichte schooltoetsen.

Wanneer er een anonieme tip binnenkomt bij Theo's schoolbestuur over te hoge toetsuitslagen op een andere middelbare school, belandt Theo in het onderzoek naar een grootschalig fraudeschandaal. Zijn toekomst als advocaat staat op het spel, dus moet Theo voorzichtig handelen en zijn instinct volgen voor een rechtvaardige afloop.                               
Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The scandal
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789400509580
Ebook: 9789044976847
Uitgever: Bruna
De medeplichtige

Een gewapende overval. Een onterechte arrestatie. Een nieuwe zaak van Theo Boone...

Woody Lambert zit in de problemen. Hij komt uit een gebroken gezin, haalt slechte cijfers op school en zijn oudere broer Tony is op proef vrijgelaten nadat hij gearresteerd was voor drugsbezit.

Op een avond is Woody onbedoeld van de partij als zijn broer en diens vriend Garth al bierdrinkend door Strattenburg rijden in een oude Mustang. Algauw lopen de zaken uit de hand als Garth de verkopers in een avondwinkel bedreigt met een nepwapen. Ook al heeft Woody niets met het voorval te maken, toch wordt hij gearresteerd als medeplichtige. Als hij geen goede juridische bijstand krijgt, zal hij naar de jeugdgevangenis moeten.

Natuurlijk springt Theo Boone te hulp. Immers, het is zijn ambitie de beste advocaat van de staat te worden. Alleen zal dat nog jaren duren - Theo is pas dertien. En Woody heeft nú hulp nodig...

Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: The accomplice
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789400512047
Ebook: 9789044978704
Uitgever: Bruna

E-books

De veroordeling

De veroordeling is een kort verhaal voorafgaande aan het boek De klokkenluider.

Een rechter met haar eerste moordzaak. Een advocaat die het allemaal te veel wordt. Een aanklager die bloed ruikt en uit is op eeuwige roem. De beklaagde, die misschien onschuldig is. En de moordenaar, die mogelijk de perfecte misdaad heeft gepleegd.

Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: Witness to a trial
Eerste uitgave: 2016
Ebook: 9789044976243
Uitgever: Bruna
Partners

Advocaat Sebastian Rudd timmert al tien jaar aan de weg wanneer hij een zaak in de schoot krijgt geworpen waarmee hij definitief zijn reputatie zal vestigen. Zijn cliënt Tee Ray Cardell staat terecht voor het doodschieten van Buck Lester, een undercover agent van de narcoticabrigade.

Tee Ray heeft toegegeven dat hij heeft geschoten, maar volgens hem was het uit zelfverdediging - Buck Lester probeerde hem te vermoorden. De openbaar aanklager ziet het echter anders en eist de doodstraf...

Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: Partners
Eerste uitgave: 2016
Ebook: 9789044975796
Uitgever: Bruna

Dubbel uitgegeven titels

Een tijd om te doden

Zie voor de beschrijving van dit boek: De jury.

Schrijver: John Grisham
Oorspronkelijke titel: zie De jury
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789400513402
Ebook: 9789044932430
Uitgever: Bruna