Boekenplank:
Kies

Boeken van Jeffrey Archer

Meer over Jeffrey Archer

Genre: Thriller / Spanning

Geboren: 1940

Verenigd Koninkrijk

Website: http://www.jeffreyarcher.co.uk

Overzicht

 • De eerste onder de gelijken - First among equals
 • Een erekwestie - A matter of honor
 • Een kat heeft negen levens - Cat O' nine tales
 • Erecode van een dief - Honour among thieves
 • Geboren rivalen - Sons of fortune
 • Geen top te hoog - As the crow flies
 • Het elfde gebod - The eleventh commandment
 • Het evangelie volgens Judas - The gospel according to Judas
 • Het Kennedy-complot - Shall we tell the president?
 • Het Van Gogh bedrog - False impression
 • Tot op de laatste cent - Not a penny more, not a penny less
 • Uit de pas en andere verhalen - A quiver full of arrows

De Clifton Kronieken

 1. De tijd zal het leren - Only time will tell
 2. Van vader op zoon - The sins of the father
 3. Een goed bewaard geheim - Best kept secret
 4. Een gewaarschuwd mens - Be careful what you wish for
 5. De wegen van de macht - Mightier than the sword
 6. Als de tijd daar is - Cometh the hour
 7. Het einde van een tijdperk - This was a man

Kane en Abel

 1. Kane en Abel - Kane and Abel
 2. De verloren dochter - The prodigal daughter

gedetailleerd overzicht

Overzicht

De eerste onder de gelijken
In 1964 komen vier jonge, ambitieuze, aankomende politici in de back benches van het parlement terecht. Vanuit zeer verschillende achtergronden werken zij zich langzaam maar zeker naar de top. Hun weg is moeizaam en lang, maar gaandeweg - soms op harde en confronterende wijze - leren zij het klappen van de politieke zweep kennen. Zo ervaart de één dat hij beter niet zo vroeg had kunnen trouwen: hij komt in betere kringen terecht en zijn vrouw, die daarin niet meegegroeid is, wordt een blok aan zijn been. De ander leert dat prostituée-bezoek niet aan te bevelen is. Ook contacten met projectontwikkelaars en verhoudingen met naaste collega's kunnen een ambitieuze politicus in een chantabele positie brengen. In 1992, de vier hebben zich ondanks alles weten te handhaven, moet de Britse koning Charles III een nieuwe prime-minister aanstellen. Wie van de vier zal uiteindelijk de zwaar bevochten positie bereiken?
First Among Equals - 1986 - TV-serie
Regisseur: John Gorrie
Cast: Harriet Bagnall, Anita Carey, Jeremy Child, e.a.
Schrijver: Jeffrey Archer
Oorspronkelijke titel: First among equals
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 90-229-5450-1
Uitgever: Bruna
Een erekwestie
Het Kremlin is in rep en roer als blijkt dat de waardevolle veertiende-eeuwse Judas-icoon die al jaren in een Moskouse kunstgalerie hangt, een vervalsing blijkt te zijn. Een fanatieke KGB-medewerker krijgt opdracht het origineel op te sporen. In Engeland treft Adam Scott in de nalatenschap van zijn vader een vreemde envelop met mysterieuze instructies aan. Het document is kennelijk zo belangrijk dat verschillende mensen bereid zijn er een moord voor te begaan. En zo raakt ook Adam, zeer tegen zijn zin, betrokken bij de jacht op de icoon. Een en ander blijkt zijn oorsprong te hebben in de plunderingen van kunstschatten waaraan de Nazi's zich tijdens de Tweede Wereldoorlog schuldig maakten.
Schrijver: Jeffrey Archer
Oorspronkelijke titel: A matter of honor
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 90-449-2351-X
Uitgever: Zwarte Beertjes
Een kat heeft negen levens
Meesterverteller Jeffrey Archer heeft twee jaar lang in vijf verschillende gevangenissen zijn straf uitgezeten wegens meineed. Tijdens de dagelijkse kwartiertjes luchten op de binnenplaats sprak hij met vele medegevangen, die hem vaak in vertrouwen namen en hem hun verhaal vertelden. In deze fascinerende bundel heeft Archer deze verhalen opgetekend, alle waar gebeurd. Van een echtpaar dat hun eigen postkantoor beroofde tot een zakenman die zijn vrouw probeerde te vergiftigen tijdens een zakenreisje naar St.-Petersburg: Archer weet als geen ander de mensen over wie hij vertelt te typeren. Zijn humoristische vertelstijl en de onverwachte ontknopingen maken dit boek onweerstaanbaar leesvoer dat meer dan eens een grijns op het gezicht van de lezer zal brengen.
Schrijver: Jeffrey Archer
Oorspronkelijke titel: Cat O' nine tales
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-261-2289-7
Uitgever: De Fontein
Erecode van een dief
Wie heeft er 100 miljoen voor over om de Verenigde Staten te vernederen? De tijd: 1993. De plaats: Washington D.C. President George Bush heeft de verkiezingen verloren en is vervangen door Bill Clinton. In Londen is Margaret Thatcher van het politieke toneel verdwenen. En in Moskou is Gorbatsjov ten val gebracht. Van de politieke hoofdrolspelers in de Golfoorlog is Saddam Hussein de enige overgeblevene. En Saddam bereidt een wraakactie voor die zo duivels is dat de Verenigde Staten geen andere keus hebben dan keihard terug te slaan. Met de hulp van een maffiabaas, van 's werelds beste vervalsers en van een van de speciale adviseurs van de president werkt Saddam aan zijn meesterzet. Het doel: de vernedering van het Amerikaanse volk. Midden in dit drama duikt bij toeval een even verrassende als onverwachte hoofdrolspeler op: Scott Bradley, een jonge jurist en hoogleraar aan Yale Law School. Bradley verricht een routinemissie voor de CIA. Hij moet uitzoeken waarom een mooie, jonge Mossad-agente plotseling opduikt in de sectie Irak van de Jordanese ambassade in Parijs. En als hij zich eenmaal in die zaak heeft vastgebeten, begint de ontrafeling van een ongelofelijke, angstaanjagende plot.
Schrijver: Jeffrey Archer
Oorspronkelijke titel: Honour among thieves
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-6074-886-7
Uitgever: Bosch & Keuning
Geboren rivalen
Hartford, Connecticut in de late jaren veertig. Een tweeling wordt bij de geboorte gescheiden door een wanhopige verpleegster. Nat Cartwright gaat mee naar huis met zijn ouders, een onderwijzeres en een verzekeringsagent. Zijn tweelingbroer zal zijn leven beginnen als Fletcher Andrew Davenport, zoon van een miljonair en zijn society-vrouw. Nat gaat van school om in Vietnam te vechten, komt terug als held en begint een carrière in het bankwezen. Fletcher wordt een succesvol advocaat en gaat de politiek in. Hoewel de broers opgroeien zonder van elkaars bestaan te weten, zijn ze voortdurend met elkaar in competitie. Zelfs wanneer ze beiden verliefd worden op dezelfde vrouw, komen ze elkaar nog niet tegen. Ze gaan ieder hun afzonderlijke weg - todat de een de ander moet verdedigen voor een moord die hij niet heeft gepleegd. Maar de ultieme confrontatie komt pas als ze tegenover elkaar staan in de race om het gouverneurschap van hun staat.
Schrijver: Jeffrey Archer
Oorspronkelijke titel: Sons of fortune
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-261-1972-0
Uitgever: De Fontein
Geen top te hoog
Charlie Trumper werd geboren in East End in Londen aan het begin van de twintigste eeuw. Zijn vroegste herinnering is de speciale verkooptaal van zijn opa bij de verkoop van groente en fruit. Als opa Charlie overlijdt wil de jonge Charlie niets liever dan in zijn voetsporen treden. Maar het duurt niet lang of hij slaat zijn vleugels uit. Hij heeft een grotere ambitie: een winkel bezitten die werkelijk alles verkoopt. Oorlog verstoort deze plannen, veroorzaakt de dood van zijn beste vriend, en laat hem achter met een mysterieuze erfenis en een meedogenloze vijand die niet rust voordat Charlie en zijn ambities vernietigd zijn. De groei van Charlie Trumper van zijn kleine groentekar naar de grootste winkel van de wereld wordt in de handen van de ervaren schrijver een fascinerende reis langs de triomfen en rampen van de twintigste eeuw.
Schrijver: Jeffrey Archer
Oorspronkelijke titel: As the crow flies
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-246-4799-1
Uitgever: Bosch & Keuning
Het elfde gebod
Connor Fitzgerald, bezitter van de Medal of Honor, toegewijd huisvader en trouw dienaar van zijn land, is het dodelijkste wapen van de CIA. Vijfentwintig jaar lang heeft hij een dubbelleven geleid, en nu, slechts een paar dagen voor hij de dienst zal verlaten, komt hij tegenover een vijand te staan, tegen wie zelfs hij niet op kan. De vijand is Helen Dexter, directeur van de CIA zelf, die zonder dat Fitzgerald het weet maar één doel voor ogen heeft: haar geheim met hem te begraven... Zij ziet haar kans schoon wanneer de Verenigde Staten worden geconfronteerd met de mogelijkheid dat de ultrarechtse Zerimski, die aanstuurt op een militaire confrontatie met Amerika, de nieuwe president van Rusland wordt. Zij stuurt Fitzgerald naar Rusland met de opdracht Zerikmski te liquideren en verzekert hem dat het zijn laastste opdracht zal zijn voor zijn pensionering...
Schrijver: Jeffrey Archer
Oorspronkelijke titel: The eleventh commandment
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-269-8156-2
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Het evangelie volgens Judas
Het Evangelie naar Judas werpt een nieuw licht op het mysterie rond Judas, inclusief zijn motieven voor het verraden van Jezus en wat er met hem gebeurd is na de kruisiging. Auteur Jeffrey Archer, bekend als thrillerschrijver, werkte samen met professor Francis J. Moloney, een van de bekendste Bijbelse geleerden, aan dit fictieve verhaal. De vele mysteries rondom Judas, bijvoorbeeld of hij werkelijk zelfmoord pleegde, zoals geschreven in Het Evangelie naar Matteüs, houden wetenschappers en theologen al lang bezig. Samen vertellen de auteurs het verhaal van Jezus door de ogen van Judas. De canonieke teksten gebruiken ze daarbij als uitgangspunt. Het Evangelie naar Judas is ogenschijnlijk geschreven door de zoon van Judas, Benjamin, en het volgt de stijl van de Evangeliën. Het boek is geschreven voor de lezers van de 21ste eeuw en professor Moloney verzekert dat het resultaat geloofwaardig is voor een Christen of Jood uit de eerste eeuw. De auteurs werkten negen maanden lang zeer intensief samen. Jeffrey Archer werd begeleid door professor Moloney en er is niks in het boek opgenomen zonder de goedkeuring van de professor.
Schrijver: Jeffrey Archer
Oorspronkelijke titel: The gospel according to Judas
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-261-2314-6
Uitgever: De Fontein
Het Kennedy-complot
Het is maart 1983. Edward Kennedy is sinds twee jaar president van de Verenigde Staten van Amerika. Hij vindt dat de tijd rijp is voor een wet die het wapenbezit bij burgers sterk aan banden legt. Er zijn echter vele lieden die geen belang hebben bij een dergelijke beknotting van hun vrijheid en die dat ten koste van alles willen voorkomen. Desnoods door moord. Moord op de president. Eén van die lieden is een senator. De FBI heeft nog zes dagen om uit te vinden wie van de honderd senatoren het op het leven van Edward heeft gemunt...
Schrijver: Jeffrey Archer
Oorspronkelijke titel: Shall we tell the president?
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 90-274-1185-9
Uitgever: Het Spectrum
Het Van Gogh bedrog
Twin Towers, 11 september 2001, 09.00 uur. De jonge kunsthistorica Anna Petrescu wordt door haar baas op staande voet ontslagen. Hij is woedend omdat zij zijn doortrapte plan om Van Goghs laatste zelfportret in handen te krijgen probeert te dwarsbomen. Anna staat om 09.15 uur beneden en ontsnapt aan de dood. Ze besluit de chaos rondom de aanslag aan te grijpen en te verdwijnen. Ongemerkt weet ze New York te verlaten om de eigenares van de Van Gogh te waarschuwen. Haar ex-baas krijgt echter lucht van haar plannen en stuurt een huurmoordenaar achter haar aan. Opgejaagd klopt ze aan bij oude kunstminnende vrienden in onder andere Boekarest en Tokyo. Intussen hebben ook de FBI en Interpol zich in de jacht op het 'Zelfportret met verbonden oor' gemengd. Het schilderij reist intussen de hele wereld rond en lijkt zijn achtervolgers telkens een stap vóór te zijn.
Schrijver: Jeffrey Archer
Oorspronkelijke titel: False impression
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-261-2258-6
Uitgever: De Fontein
Tot op de laatste cent
Harvey Metcalfe heeft een rijke ervaring in zwendelpraktijken. Nu heeft hij een miljoen dollar weten los te peuteren van een aantal vooraanstaande Britten. Een society-arts, een gerenommeerde kunsthandelaar, een erfgenaam uit een oud Engels geslacht en een Oxford-intellectueel zitten plotseling midden in een miljoenenzwendel. Maar deze keer heeft Metcalfe op het verkeerde paard gewed. De vier slachtoffers beramen een tegenzet. Ze zullen hem met gelijke munt terugbetalen, of beter, laten betalen... tot op de laatste cent.
Not a Penny More, Not a Penny Less - 1990 - TV-serie
Regisseur: Clive Donner
Cast: Edward Asner, Ed Begley Jr., Brian Protheroe, e.a.
Schrijver: Jeffrey Archer
Oorspronkelijke titel: Not a penny more, not a penny less
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-449-2408-7
Uitgever: Bruna
Uit de pas en andere verhalen
De bundel Uit de pas en andere verhalen bevat een serie korte verhalen van de hand van de veelzijdige auteur Jeffrey Archer. ‘Hij toont in zijn korte verhalen de natuurlijke bedrevenheid die ook de basis van zijn grote werk is’ - Sunday Express ‘Zijn humor is verfrissend, zijn inlevingsvermogen is buitengewoon’ - Financial Times * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Andere pijlen op mijn boog.
Schrijver: Jeffrey Archer
Oorspronkelijke titel: A quiver full of arrows
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-274-1212-X
Uitgever: Spectrum

De Clifton Kronieken

De tijd zal het leren
'Ik kreeg te horen dat mijn vader was gesneuveld in de oorlog.'
Zo begint in 1920 het epische levensverhaal van Harry Clifton. Harry, de zoon van een havenarbeider in Bristol, heeft zijn vader nooit gekend. De verwachting is dat ook Harry een toekomst op de werf wacht, maar dankzij een opmerkelijke gave wordt hij toegelaten tot een exclusieve jongensschool, waardoor zijn leven onomkeerbaar verandert.
Als Harry een volwassen man is, komt hij er eindelijk achter hoe zijn vader echt aan zijn einde kwam. De verschrikkelijke waarheid leidt Harry naar een volgende vraag: was Arthur Clifton eigenlijk wel zijn vader? Is hij het kind van een arme havenwerker, of is hij de oudste zoon van de erfgenaam van een scheepsimperium?
Schrijver: Jeffrey Archer
Oorspronkelijke titel: Only time will tell
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789022576212
Uitgever: Boekerij
Van vader op zoon
Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog neemt Harry Clifton dienst bij de marine om te ontsnappen aan de familiegeheimen en zijn teleurstelling dat hij nooit met Emma Barrington zal kunnen trouwen. Bij een schermutseling met de Duitsers op de Atlantische oceaan wordt zijn schip tot zinken gebracht en slechts een handjevol overlevenden wordt opgepikt door een Amerikaans cruiseschip.

Als Tom Bradshaw, een van Harry's officieren, diezelfde nacht alsnog sterft, grijpt Harry zijn kans en neemt diens identiteit aan. Bij aankomst in New York beseft Harry dat hij een grote fout heeft gemaakt. De problemen die Tom Bradshaw bij zijn vertrek achterliet, konden wel eens veel groter zijn dan die van hemzelf, en Harry heeft geen enkele mogelijkheid meer zijn ware identiteit te bewijzen.
Schrijver: Jeffrey Archer
Oorspronkelijke titel: The sins of the father
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789022576359
Uitgever: Boekerij
Een goed bewaard geheim
Tegen de achtergrond van wereldoorlogen, politieke schandalen en maatschappelijke onrust proberen opeenvolgende generaties uit de familie Clifton hun weg te vinden. In een verhaal dat decennia en continenten omspant, laat Jeffrey Archer je meeleven met hun lotgevallen en brengt hij op grandioze wijze een voorbij tijdperk tot leven.

In 1957 krijgt Sebastian Clifton een beurs voor Cambridge, en daarmee zet een nieuwe generatie Cliftons de familiesaga voort. Nadat Sebastian van school wordt gestuurd, raakt hij tegen wil en dank verstrikt in een internationale kunstzwendel rond een standbeeld van Rodin dat veel meer waard is dan het kost op de veiling. Wordt hij nu miljonair? Kan hij weer naar Cambridge? Is zijn leven in gevaar?         
Schrijver: Jeffrey Archer
Oorspronkelijke titel: Best kept secret
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789022573112
Uitgever: Boekerij
Een gewaarschuwd mens
De zestiger jaren zijn voor de families Clifton en Barrington een roerige tijd. De geadopteerde dochter van Harry en Emma wil trouwen, maar iemand fluistert haar aanstaande schoonmoeder giftige roddels in...

Ook in zaken zit het niet altijd mee: er zijn kapers op de kust die het bestuur van het familiebedrijf naar zich toe proberen te trekken. Er ontspint zich een spannende strijd vol wraak, blinde ambitie en verraad.
Schrijver: Jeffrey Archer
Oorspronkelijke titel: Be careful what you wish for
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789022575574
Uitgever: Boekerij
De wegen van de macht
Harry Clifton probeert zijn naam als gevierd auteur in te zetten om een door Stalin verbannen Russische schrijver te redden, maar riskeert daarmee wel zijn leven. Zijn vrouw Emily heeft haar handen vol aan haar eigen problemen: de raad van bestuur van Barrington Shipping is op zoek naar een zondebok voor een financieel drama, en haar aartsrivale Lady Virginia Fenwick zet alles op alles om haar onderuit te halen.

Harry en Emily's zoon Sebastian lijkt het voor de wind te gaan: zijn ster als bankier is rijzende en hij staat op het punt te trouwen met een rijke Amerikaanse. Maar dan duikt Adrian Sloane weer op, en verblind door jaloezie op Sebastians succes schuwt hij geen enkel middel om hem het leven onmogelijk te maken.
Schrijver: Jeffrey Archer
Oorspronkelijke titel: Mightier than the sword
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789022581926
Uitgever: Boekerij
Als de tijd daar is
Harry Clifton blijft de degens kruisen met de Russische grootmachten om de schrijver Babakov vrij te krijgen, maar een onverwachte gebeurtenis zet alles op zijn kop. In de onrust die ontstaat worstelt Giles Barrington met de vraag of hij de politieke arena moet verlaten.

Ook het bankwezen krijgt klappen te verduren, en Sebastian Clifton wordt nog steeds op alle mogelijke manieren dwars gezeten door zijn rivalen. Bovendien verliest hij zijn hart aan een beeldschoon Indiaas meisje, maar haar ouders hebben heel andere plannen...

Schrijver: Jeffrey Archer
Oorspronkelijke titel: Cometh the hour
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789022582374
Uitgever: Boekerij
Het einde van een tijdperk

Tegen de achtergrond van wereldoorlogen, politieke schandalen en maatschappelijke onrust proberen opeenvolgende generaties van de familie Clifton hun weg te vinden. In een verhaal dat decennia en continenten omspant, laat Jeffrey Archer je meeleven met hun lotgevallen en brengt hij op grandioze wijze een voorbij tijdperk tot leven.

Het leven lacht Harry en Emma Clifton eindelijk toe: Harry is bezig een boek te schrijven dat zijn magnum opus lijkt te worden, en Emma krijgt van niemand minder dan Margaret Thatcher een wel heel aantrekkelijk aanbod voor een nieuwe baan. Ook met hun zoon Sebastian en zijn vrouw Samantha gaat het goed, hoewel hun eeuwige rivale Lady Virginia nog steeds alles op alles zet om de familie een hak te zetten. Maar dan gebeurt er iets dramatisch dat het leven van de hele Clifton-familie op zijn kop zet...

Schrijver: Jeffrey Archer
Oorspronkelijke titel: This was a man
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789022582381
Uitgever: Boekerij

Kane en Abel

Kane en Abel
Deze roman vertelt het levensverhaal van twee mannen: William Kane, een schatrijke bankier, en Abel Rosnovski (geboren Wladek Koskiewicz), een uit Polen naar Amerika geëmigreerde armoedzaaier, die erin slaagt een keten van luxueuze hotels op te bouwen. Beiden zijn geboren in 1906. William - scherpzinnig en ondernemend - stamt uit een oud en gerespecteerd bankiersgeslacht in Boston. Abel wordt als pasgeboren baby gevonden in een Pools bos, geadopteerd door een stropersgezin en later opgenomen in het kasteel van de welgestelde baron Rosnovski. Terwijl William ernaar streeft de financiële prestaties van zijn vader nog te overtreffen en Abel tracht om tot maatschappelijk aanzien en publieke erkenning te geraken, volgt ieder zijn eigen weg om het gestelde doel te bereiken. William maakt zijn eerste miljoen in de effectenhandel, wordt directeur van zijn vaders bank en huwt een society-schoonheid. Abel start zijn carrière als kelner in een Newyorks hotel, bezoekt de avondschool, krijgt zijn eerste grote kans een fortuin binnen te halen en trouwt met een Poolse immigrante. Als Abel genoopt is de financiële steun van William in te roepen, loopt dit uit op een onherstelbare breuk tussen beiden. Er ontwikkelt zich een wederzijdse haat die de voedingsbodem legt voor een confrontatie welke de gehele financiële wereld op zijn grondvesten doet schudden en naar een eind voert, dat zowel tragisch als schokkend is.
Kane & Abel - 1985 - TV-serie
Regisseur: Buzz Kulik
Cast: Sam Neill, Peter Strauss, Ron Silver, e.a.
Schrijver: Jeffrey Archer
Oorspronkelijke titel: Kane and Abel
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-274-9360-X
Uitgever: Het Spectrum
De verloren dochter
Florentyna, elf jaar oud, kondigt aan dat ze president van de Verenigde Staten van Amerika wil worden. Ze is de dochter van Abel Rosnovski, ooit een arme Poolse emigrant, nu welvarend hotelmagnaat. Florentyna groeit op in de turbulente jaren dertig en veertig. Ze wordt verliefd op Richard, de zoon van de invloedrijke bankier William Kane. Kane en Abel bestrijden elkaar al jarenlang op leven en dood. Als Florentyna en Richard trouwen, verstoten de beide vaders hun kinderen. Volledig berooid moeten zij hun bestaan op eigen kracht opbouwen. Florentyna zet met een geleend beginkapitaaltje een keten sjieke modewinkels op. Richard werkt zich bekwaam naar de top van het bankwezen. Pas vele jaren later zijn de financiële zorgen definitief van de baan. Florentyna voelt dat ze nu klaar is voor de politiek...
Schrijver: Jeffrey Archer
Oorspronkelijke titel: The prodigal daughter
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 90-274-5994-0
Uitgever: Spectrum