Boekenplank:
Kies

Boeken van Tom Clancy

Tom Clancy studeerde Engels aan de Loyola Universiteit van Baltimore. Hij ambieerde een militaire loopbaan, maar werd afgekeurd vanwege zijn slechte ogen. Zijn eerste boek, The hunt for Red October, kreeg goede kritieken en verkocht redelijk tot toenmalig president Reagan het boek publiekelijk prees en het daarmee tot een bestseller bevorderde.

De naam van Tom Clancy is eveneens verbonden aan diverse boekenseries zoals Net Force en Power Plays en diverse games zoals Ghost Recon en Splinter Cell, gebaseerd op ideeën van Tom Clancy. Na Clancy's dood zijn de boeken over Jack Ryan, in opdracht van de familie, geschreven door diverse schrijvers.

Meer over Tom Clancy

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1947 / Overleden: 2013

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Tom Clancy


Overzicht

 • De ogen van de vijand - Against all enemies
 • Operatie Rode Storm - Red Storm Rising
 • SSN - SSN
 • Zwarte lijst - Splinter Cell - Blacklist: Aftermath

Jack Ryan

 1. De meedogenlozen - Without remorse
 2. Ongelijke strijd - Patriot games
 3. Het rode gevaar - Red rabbit
 4. De jacht op de Red October - The hunt for Red October
 5. Kardinaal van het Kremlin - The Cardinal of the Kremlin
 6. De Colombia connectie - Clear and present danger
 7. Golf van ontzetting - The sum of all fears
 8. Ereschuld - Debt of honor
 9. Uitstel van executie - Executive orders
 10. Uur van de waarheid - Rainbow Six
 11. De beer en de draak - The bear and the dragon
 12. De tanden van de tijger - The teeth of the tiger
 13. Op leven en dood - Dead or alive
 14. In het vizier - Locked on
 15. Dubbele dreiging - Threat vector
 16. Op commando - Command authority
 17. Verdenking van verraad - Support and defend
 18. In de aanval - Full force and effect
 19. Opperbevel - Commander in chief
 20. Vriend of vijand - True faith and allegiance
 21. In zijn macht - Power and empire
 22. Eer en geweten - Oath of office
 23. Erecode - Code of honor
 24. Schaduw van de draak - Shadow of the dragon
 25. Commandocentrum - Chain of command
 26. Rode winter - Red winter

Jack Ryan jr.

 1. Onder vuur - Under fire
 2. Plicht en eer - Duty and honor
 3. Confrontatie - Point of contact
 4. Vuurlinie - Line of sight
 5. Vijandelijk contact - Enemy contact
 6. Kettingreactie - Firing point
 7. Doelwit - Target acquired
 8. Nul uur - Zero hour

Tom Clancy's Ghost Recon

 1. Strijdpunt - Choke point
 2. Eindspel - Endwar: The missing

Non-Fictie

 • Slag om Koeweit - Into the storm
 • Special Forces - Shadow warriors
 • Strijdkracht - Battle ready
 • Woestijnstorm - Every man a tiger
Tom Clancy's Ghost Recon

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe ogen van de vijand
CIA-agent en ex-Navy Seal Maxwell Moore werkt al jarenlang undercover in Afghanistan en Pakistan, op jacht naar terroristen van Al Qaida. Onverwachts wordt hij teruggeroepen naar de Verenigde Staten. In het diepste geheim is een groep specialisten van verschillende Amerikaanse agentschappen geformeerd die een levensgevaarlijke dreiging onschadelijk moet zien te maken. Op satellietfoto's valt namelijk te zien dat twee van Amerika's grootste vijanden de handen ineen hebben geslagen: de taliban en het Juárez-drugskartel uit Mexico.

Voor Moore en zijn nieuwe collega's begint een jacht op een vijand die even machtig als meedogenloos is. Het Juárez-kartel vecht even ten zuiden van de Amerikaanse grens een keiharde oorlog uit met een rivaliserend syndicaat met als inzet de export van drugs naar de Verenigde Staten. De ambitieuze en uiterst wrede Dante Corrales gaat voorop in de strijd tegen de Amerikaanse grenspolitie en de DEA aan de ene kant, en de concurrentie aan de andere kant.

Maar Corrales is slechts een uitvoerder en de grote vraag voor Moore en de zijnen is: wie is de werkelijke topman van het drugskartel? En waaruit bestaat de samenwerking tussen de taliban en de Mexicanen precies, gaat het alleen om de invoer van drugs of gaat het mogelijk om een nog groter gevaar?

* Geschreven door Tom Clancy en Peter Telep.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Against all enemies
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789400500778
Ebook: 9789044966237
Uitgever: Bruna
Operatie Rode Storm
Door een aanslag wordt er grote schade toegebracht aan de rijkste Russische olievelden in West-Siberië. Het olietekort wordt zo nijpend dat de Russen besluiten de gebieden rondom de Perzische Golf te bezetten en tegelijk West-Europa onder de voet te lopen om NAVO-interventie te voorkomen.

De legertop krijgt exact vier maanden de tijd om deze gigantische aanval, die met Operatie Rode Storm wordt aangeduid, voor te bereiden.

De weken gaan voorbij en haast onvermijdelijk lekt er iets van het Russische plan uit. De hele wereld gonst van de geruchten en het Westen probeert krampachtig te ontdekken wat er ècht achter al die verhoogde Russische activiteit zit, ondanks het briljante misleidingsprogramma.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Red Storm Rising
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789044927948
Uitgever: Bruna
SSN
China heeft de Spratly-eilanden geannexeerd, waar recentelijk een grote olievondst is gedaan. Maar de Verenigde Staten bestrijden deze territoriale claim op deze archipel in de Zuid-Chinese Zee en hebben China de oorlog verklaard. De Derde Wereldoorlog is begonnen...

Commandant Bartholomew Mackey is bevelvoerend officier van de USS Cheyenne, een atoomonderzeeboot die naar de Spratly-eilanden wordt gestuurd om de Amerikaanse vloot te beschermen. Maar binnen enkele ogenblikken verandert de missie van de Cheyenne, wanneer de gespannen situatie escaleert en de wereld wordt geconfronteerd met een oorlog van vernietigende omvang.

Tom Clancy presenteert vijftien intrigerende scenario's die commandant Mackey en zijn Cheyenne - afhankelijk van de feiten - kunnen volgen. Stuk voor stuk superspannende verhalen die tot in de details zijn uitgewerkt. En het angstaanjagende is dat ze stuk voor stuk mogelijk zijn...

* SSN is gebaseerd op het CD-ROM-spel Tom Clancy SSN.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: SSN
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789022984147
Uitgever: Bruna
Zwarte lijst

De excentrieke miljardair Igor Kasperov is eigenaar van een van de invloedrijkste en succesvolste antivirussoftwarebedrijven ter wereld. Maar als het Kremlin hem beveelt een catastrofaal computervirus los te laten in de Verenigde Staten, is hij gedwongen te vluchten voor zijn leven.

Sam Fisher en zijn Vierde Echelon-eenheid, een geheime militaire organisatie die zich alleen hoeft te verantwoorden tegenover de Amerikaanse president, wordt opgeroepen om Kasperov te vinden en hem namens de president politiek asiel aan te bieden.

Een race tegen de klok, want Sam komt er al snel achter dat er meerdere organisaties op zoek zijn naar de Rus. En het enige wat zíj Kasperov te bieden hebben is een snelle dood.

* Geschreven door Peter Telep.

Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Splinter Cell - Blacklist: Aftermath
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789021018829
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Jack RyanDe meedogenlozen
Ex-marineman John Kelly wacht een mogelijk dodelijke, bijna onuitvoerbare opdracht. In Vietnam stond hij bekend als 'de Slang', de man wiens voetstappen nooit gehoord werden, wiens spoor niet te achterhalen was.

Maar nu, terug in de Verenigde Staten, weet men hem maar al te goed te vinden. Admiraal James Greer van de inlichtingendienst heeft iets zeer speciaals met hem voor. Ook Dutch Maxwell, sous-chef Operatiën Vliegtuigzaken, heeft zo zijn bedoelingen met John. Maar pas echt sinister zijn de plannen van de drugsmaffia, die Kelly snel en pijnlijk duidelijk maakt dat mensen niet meedogenloos worden geboren, maar gemaakt.

Maar Kelly vecht terug onder zijn nieuwe identiteit als John Clark. Uit naam voor alles waar hij voor staat moet John, om zijn eigen leven te redden, een grens overschrijden die hem tot in de zwartste diepten van de onderwereld voert, vanwaaruit terugkeer zeer twijfelachtig is.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Without remorse
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789022981146
Uitgever: Bruna
Ongelijke strijd
De Amerikaan Jack Ryan was op die bewuste dag in het zonovergoten Londen binnen een halfuur twee keer bijna dood. De eerste keer wordt hij op een haar na door een dubbeldekker overreden, als hij voor het oversteken natuurlijk de verkeerde kant op kijkt.

De tweede keer ontsnapt hij nauwelijks aan de dood als de IRA vlak voor zijn ogen een aanslag pleegt. Instinctief gooit Jack, historicus, ex-marinier en CIA-medewerker, zich in het gevecht.

Pas als hij in het ziekenhuis weer bij bewustzijn komt, hoort hij wiens leven hij heeft gered. Wat voor Jack, zijn zwangere vrouw en dochtertje een vakantie had moeten worden, blijkt het begin te zijn van een ware nachtmerrie. Het jonge gezin wordt in de daaropvolgende weken en maanden een niet te ontkomen doelwit van door haat- en wraakgevoelens verteerde, meedogenloze terroristen.
Patriot Games - 1992
Regisseur: Phillip Noyce
Cast: Harrison Ford, Anne Archer, Sean Bean, e.a.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Patriot games
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789044928020
Uitgever: Bruna
Het rode gevaar
Lang voordat hij president van de Verenigde Staten werd of hoofd van de CIA, nog voordat de Red October aan zijn heilloze jacht over de oceaanbodem begon, was Jack Ryan historicus. Maar toen hij door vice-admiraal James Greer werd gevraagd de gelederen van de CIA te komen versterken, twijfelde hij geen seconde. Het zou een beslissing zijn met verregaande gevolgen...

De Amerikaanse geheime dienst komt via een overgelopen KGB-medewerker te weten dat hoge sovjetambtenaren een aanslag op de paus beramen. De vraag is alleen of de man de waarheid spreekt: berust het complot op werkelijkheid, of is het een valstrik?

Op zoek naar de waarheid, raakt de nog onervaren CIA-medewerker Ryan verstrikt in een dodelijk kat-en-muisspel tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Daarbij staat niet alleen het leven van de paus op het spel, maar ook het voortbestaan van de westerse wereld.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Red rabbit
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789022986400
Uitgever: Bruna
De jacht op de Red October
De Red October, een Russische onderzeeër boordevol zeer geavanceerde apparatuur, bevindt zich op de bodem van de oceaan. De moedige gezagvoerder, Marko Ramius, koestert een persoonlijke wrok tegen de Russische autoriteiten en hij is bereid zijn leven èn dat van zijn elite-bemanning op het spel te zetten om zijn ontsnapping naar Amerika te realiseren. Hij heeft de vlucht tot in de kleinste details uitgedacht.

De Amerikanen, die maar al te graag bereid zijn de Red October in een veilig vaarwater te loodsen, zetten de agressieve commandant van de Dallas, Bart Manusco, in. Hij vertrouwt op zijn niet onaanzienlijke capaciteiten en op een reusachtige, nieuw ontwikkelde computer.

De Russen, die de ontsnapping als hoogverraad ervaren, zetten Viktor Tupolev in, eens Ramius' meest toegewijde leerling.

Achttien dagen duurt de zenuwslopende jacht over de bodem van de oceaan. Achttien dagen waarin de lezer wordt meegevoerd van de geheime vergaderkamers in Washington en Moskou naar een rijk dat maar weinigen uit eigen ervaring kennen, een wereld waarin de jagers en de gejaagden met angstwekkende gevolgen volledig van de buitenwereld worden afgesneden.
The Hunt for Red October - 1990
Regisseur: John McTiernan
Cast: Alec Baldwin, Sean Connery, James Earl Jones, e.a.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: The hunt for Red October
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789022954683
Uitgever: Bruna
Kardinaal van het Kremlin
In Amerika werken geleerden aan het geheime defensieproject "Tea Clipper" en in de Russische heuvels vlak bij de Afghaanse grens rijst een buitenaards aandoend complex van zuilen en torens op in de nacht: de beide wereldmachten werken onafhankelijk van elkaar in het diepste geheim aan de ontwikkeling van Star Wars.

Eén man krijgt opdracht uit te vinden hoe ver het Russische militaire apparaat is gevorderd: kolonel Filitov (codenaam: Kardinaal), rechterhand van de Russische minister van Defensie en spion voor Amerika. Bij het doorspelen van Filitov's geheime materiaal wordt echter een fout gemaakt en bij de KGB gaan onmiddellijk alle alarmbellen rinkelen.

Het is aan Jack Ryan, historicus, ex-marinier en CIA-medewerker, die voor ontwapeningsonderhandelingen in Moskou is, om Filitov al improviserend met een list uit het Kremlin te krijgen. Hij stuit daarbij op een groot aantal onverkwikkelijke intriges, die zijn onverwachte opdracht extra gecompliceerd maken. Ryan moet alles op alles zetten om Filitov veilig naar Amerika te loodsen en een Derde Wereldoorlog af te weren.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: The Cardinal of the Kremlin
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789022978153
Uitgever: Bruna


De Colombia connectie
De Colombiaanse drugsmaffia ruimt twee tegenstanders uit de weg. Op zich geen opzienbarende gebeurtenis - de doodseskaders slaan dagelijks toe - ware het niet dat het in dit geval twee hooggeplaatste VS-functionarissen betreft. Een zaak dus met internationale gevolgen.

Het doel van de actie is evenwel duidelijk: de machtige drugsbaronnen geven ermee te kennen inmenging van de Amerikaanse overheid en het intensieve ingrijpen van de narcoticabrigade meer dan beu te zijn. Onmiddellijk gaan de Verenigde Staten tot tegenactie over.

In het diepste geheim worden undercoverteams naar Colombia overgebracht en ook op het thuisfront zet men het tegenoffensief in: gewapend met alle technologische middelen die hun ter beschikking staan, en dat zijn de meest geavanceerde ter wereld, binden deskundigen de strijd aan met het drugssyndicaat. Maar onvermijdelijk dringen zich vragen op: wie of wat is eigenlijk de èchte vijand? En: zijn de consequenties van een tè harde tegenactie nog wel te overzien?

Deze en tal van andere vragen zijn het, die onder anderen Jack Ryan, historicus, ex-marinier en CIA-medewerker, de nodige hoofdbrekens kosten. Samen met zijn obscure tegenhanger, de schimmige Mr. Clark, gaat hij op zoek naar de antwoorden. Wat ze verwachten is een gevaar van buitenaf, maar het gevaar van binnenuit zou wel eens een veel ernstiger bedreiging kunnen zijn...
Clear and Present Danger - 1994
Regisseur: Phillip Noyce
Cast: Harrison Ford, Anne Archer, Willem Dafoe, e.a.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Clear and present danger
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789022981931
Uitgever: Bruna
Golf van ontzetting
De Verenigde Staten hebben een ingrijpend vredesplan voor het Midden-Oosten opgesteld, een plan dat inspeelt op de veranderde machtsverhoudingen in de wereld. Jack Ryan, historicus, ex-marinier en CIA-medewerker, krijgt opdracht de partijen voor te bereiden op de uitvoering ervan.

Al snel treden echter tegenkrachten in werking: bepaalde terroristische groeperingen voelen zich steeds meer in een isolement gedrukt door de verschuivingen in de politieke verhoudingen - steun van de Sovjets hebben ze niet meer te verwachten. Ze spelen hun laatste, wanhopige kaart uit.

Eén schijnbaar op zichzelf staand incident heeft mondiale gevolgen; één meedogenloze, gruwelijke daad betrekt de hele wereld in een crisis zonder weerga. Een nucleaire wereldbrand dreigt, maar de president van de Verenigde Staten lijkt plotseling niet opgewassen te zijn tegen deze situatie.

Jack Ryan ziet zich voor een nagenoeg onmogelijke opdracht gesteld: hij moet de situatie in zijn greep zien te krijgen voor de wereldleiders de controle over zichzelf - en de wereld - verliezen...
The sum of all fears - 2002
Regisseur: Phil Alden Robinson
Cast: Ben Affleck, Morgan Freeman, James Cromwell, e.a.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: The sum of all fears
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789022979983
Uitgever: Bruna
Ereschuld
Op het eilandje Saipan, Amerikaans territorium in de Stille Zuidzee, blikt een Japanse zakenman met voldoening over het zojuist door hem aangekochte land. Eens zal hij hier een landhuis laten bouwen dat zijn weerga niet kent. Maar eerst wacht hem een andere taak: vernietigen. Achteraf beschouwd was zijn strategie een opmerkelijke wijze om een oorlog te ontketenen...

'De geschiedenis ligt achter ons - een nieuwe wereldvrede staat voor de deur!'

Al spoedig ervaart Jack Ryan, historicus, ex-marinier en CIA-medewerker, dat alle verheven toespraken over vrede neerkomen op nieuwe wijn in oude zakken. Hij ontdekt niet alleen dat conflicten en dreigende wereldbranden zich telkens in nieuwe vormen aandienen, maar ervaart bovendien dat oude vrienden zich als nieuwe vijanden tegen je kunnen keren.

Eén ding beseft hij echter niet: het volgende mondiale conflict zal eerder uitbreken dan menigeen verwacht. In deze dreigende noodsituatie krijgt Jack Ryan de eervolle opdracht de Amerikaanse president met zijn diensten en kennis ter zijde te staan, daarbij geassisteerd door CIA-agent John Clark. Als hij alleen maar wist hoe hij te werk moet gaan...
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Debt of honor
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789022982167
Uitgever: Bruna
Uitstel van executie
'Ik, John Patrick Ryan... zweer hierbij plechtig dat ik trouw het ambt van president van de Verenigde Staten zal uitoefenen...', zo luidt het explosieve einde van Tom Clancy's Ereschuld.

In een verschrikkelijke aanslag op de Amerikaanse regering zijn niet alleen de meeste congresleden gedood, maar is ook president Durling om het leven gekomen. Op de schouders van Jack Ryan, de man die slechts vijf minuten eerder benoemd werd tot vice-president, rust nu een zware taak...

Maar hoe voer je een regeringsbeleid zonder regering? Waar moet je überhaubt beginnen? Voordat Ryan zelfs maar aan de behandeling van deze brandende vragen toekomt, ziet hij zich geplaatst voor de taak de geschokte natie tot rust te brengen, een massale staatsbegrafenis te organiseren, de argwaan van de wereldleiders weg te nemen en de juiste toedracht van de tragedie te onderzoeken.

Maar dat is nog niet alles. Vele ogen zijn op hem gericht, vanuit Peking, Teheran en andere machtscentra van de wereld, en het zijn niet slechts vriendelijke blikken die hij toegeworpen krijgt...

Sommige opportunisten zien nu de kans schoon voordeel te putten uit de complete chaos; sommige partijen grijpen de kans hun gram te halen, bezield als ze zijn met een diep gewortelde haat voor de staat of zelfs voor de nieuwe president zelf. Al deze elementen aarzelen niet om direct toe te slaan en laten geen moment voorbij gaan om Jack Ryan te confronteren met een crisis die zijn gelijke in de wereldgeschiedenis niet kent...
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Executive orders
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789022983089
Uitgever: Bruna
Uur van de waarheid
Ex-marinier John Clark, het duistere alter ego van Jack Ryan, en zijn schoonzoon Domingo 'Ding' Chavez hebben de CIA verlaten om een nieuwe organisatie met de codenaam Rainbow op te richten. Rainbow is een eliteteam van Amerikaanse, Engelse, Israëlische, Franse en Duitse agenten dat in geval van internationaal terrorisme onmiddellijk in actie zal komen.

En die gelegenheid laat niet lang op zich wachten, want Rainbow bestaat nog maar nauwelijks of het geweld slaat op verschillende plaatsen toe: een gijzeling in een Zwitserse bank, de ontvoering van een zakenman in Duitsland, een bloedige aanslag op een pretpark in Spanje.

Gaandeweg dringt tot Clark door dat hij oog in oog staat met het grootste gevaar uit zijn hele carrière: een groep terroristen die zijn weerga niet kent. Een groep mannen en vrouwen zo meedogenloos als de wereld nog nooit heeft gezien en zo extreem opererend dat zij het leven op aarde zoals wij dat kennen, bedreigen...
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Rainbow Six
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789022984185
Uitgever: Bruna


De beer en de draak
Tijdens zijn nieuwe ambtstermijn ontdekt Jack Ryan dat het presidentschap er niet bepaald gemakkelijker op wordt: in de binnenlandse politiek wemelt het van de valkuilen; in Liberia is een revolutie gaande; de Aziatische economie raakt steeds verder in het slop; en uit Moskou komen verontrustende berichten over een mogelijke aanslag op de voorzitter van de SVR, de voormalige KGB.

Een moordaanslag op hoog niveau in het toch al onstabiele Rusland, daar zit niemand op te wachten. Maar nog verontrustender is de mogelijke identiteit van de vermoedelijke daders. Zijn het politieke tegenstanders? Is het de maffia? Zijn het ontevreden ex-KGB-leden? Of - zo vraagt Ryan zich af - hebben we hier te maken met een veel acutere bedreiging?

En hij heeft gelijk. Want nog voordat zijn beste spionnen, onder wie specialist geheime operaties John Clark, de kans hebben gehad de ware toedracht te achterhalen, treden er in China al krachten naar buiten die er angstwekkend extreme denkbeelden op nahouden. En als deze elementen erin zullen slagen hun ideeën te realiseren, dan zal de wereld voorgoed veranderen. Maar als ze falen... dan zijn de gevolgen niet te overzien.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: The bear and the dragon
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789022985144
Uitgever: Bruna
De tanden van de tijger
De Verenigde Staten zijn vastbesloten het terrorisme met wortel en al uit te roeien. Maar de FBI, de CIA en de NSA worden zwaar gehinderd in hun werk door de strenge regels en richtlijnen van de Amerikaanse wet.

En dus wordt er op initiatief van de vroegere president Jack Ryan een nieuwe geheime dienst in het leven geroepen. Een dienst die met privé-vermogen wordt gefinancierd, die aan niemand verantwoording hoeft af te leggen en die geheel buiten de wet om opereert. In het diepste geheim wordt een groep talentvolle jongemannen bijeengebracht.

Een van hen is John Patrick Ryan jr., Jacks eigen zoon. In een gebouw vlakbij Washington - de Campus - werkt hij nauw samen met de beste financieel analisten in een poging het netwerk van de terroristen te ontrafelen. Tegelijkertijd worden op een andere locatie een jonge FBI-agent en een marinier klaargestoomd om als uitvoerende macht van de Campus te opereren.

Wanneer een reeks terreuraanslagen de Verenigde Staten in het hart treft, wordt de tegenaanval ingezet...
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: The teeth of the tiger
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789044982664
Ebook: 9789044969061
Uitgever: Bruna
Op leven en dood
De tanden van de tijger was Tom Clancy's reactie op de angst voor nieuwe terreuraanslagen die het Westen in zijn greep hield. In Op leven en dood zetten Jack Ryan jr. en zijn collega's van de Campus hun geheime en zeer effectieve strijd voort.

De war on terror is nog lang niet gewonnen, maar de nieuwe president van de Verenigde Staten lijkt niet langer voor de winst te gaan. De Emir, een sadistische moordenaar die het brein is achter de bloederigste terreuraanslagen tegen Amerika en zijn bondgenoten, weet dan ook keer op keer te ontsnappen aan de westerse troepen en opsporingsdiensten. Maar dan komt de Campus hem op het spoor...

Jack Ryan jr. en zijn neven Dominick en Brian Caruso krijgen hulp van twee oudgedienden die al voor veel hete vuren hebben gestaan: John Clark en Ding Chavez. Hun opdracht luidt: de Emir vinden en afleveren in Amerika. Levend of dood...

* Geschreven door Tom Clancy en Grant Blackwood.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Dead or alive
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789022991374
Ebook: 9789044964585
Uitgever: Bruna
In het vizier
De Campus, de geheime dienst die door Jack Ryan sr. is opgericht, staat voor een van zijn belangrijkste opdrachten ooit: erachter komen wat de betekenis is van de ontmoeting tussen een hoge Pakistaanse officier en een terrorist uit de Russische deelrepubliek Dagestan. Want één ding staat vast voor Jack Ryan jr., Ding Chavez en Dominic Caruso: het lot van de wereld ligt in hun handen.

Intussen neemt voormalig CIA-agent Jack Ryan sr. de ingrijpende beslissing om zich opnieuw verkiesbaar te stellen voor het presidentschap. Wat hij echter niet weet, is hoe ver zijn tegenstander bereid is te gaan om hem te verslaan. In een poging Ryan in een slecht daglicht te stellen, opent president Kealty de aanval op Ryans goede vriend en trouwe bondgenoot John Clark.

Op de vlucht voor de valse beschuldigingen van Kealty en achternagezeten door een geheime organisatie die opdracht heeft gekregen hem te arresteren, reist Clark de hele wereld over in een poging erachter te komen wie het op hem gemunt heeft.

* Geschreven door Tom Clancy en Mark Greaney.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Locked on
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789400505483
Ebook: 9789044966824
Uitgever: Bruna
Dubbele dreiging
President Jack Ryan is nog maar net teruggekeerd in het Witte Huis als hij zich geconfronteerd ziet met een internationale crisis. Een mislukte staatsgreep in de Volksrepubliek China dwingt de Chinese president Wei Zhen Lin om in te stemmen met de expansiepolitiek van generaal Su Ke Quiang. De Zuid-Chinese Zee wordt geclaimd en Chinese troepen worden in opperste paraatheid gebracht voor een invasie van Taiwan.

Ryan en zijn kabinet zijn vastbesloten om China af te stoppen, maar China heeft een nieuwe generatie raketten ontwikkeld die de Amerikaanse marineschepen die Taiwan moeten beschermen, bedreigen. Tegelijkertijd hebben computerexperts een allesvernietigende cyberaanval ingezet op de Amerikaanse infrastructuur, een nieuw soort oorlogvoering die vele malen gevaarlijker is dan welke eerdere aanval op de Verenigde Staten dan ook.

In een ultieme poging de crisis te bestrijden, doet president Ryan een beroep op de Campus. Maar er is één probleem voor deze ultrageheime dienst die volledig onder de radar van de Amerikaanse politiek opereert: iemand weet van hun bestaan af en dreigt hun identiteit te onthullen...

* Geschreven door Tom Clancy en Mark Greaney.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Threat vector
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789400502307
Ebook: 9789044969306
Uitgever: Bruna


Op commando
Dertig jaar geleden, toen hij nog een jonge CIA-analist in Londen was, assisteerde Jack Ryan bij het onderzoek naar de dood van een Brits geheim agent. Het onderzoek leidde naar een Zwitserse bank die bij een internationale fraudezaak betrokken was, en naar een KGB-moordenaar met de codenaam Zenith. Ryan zou de moordenaar nooit te pakken krijgen, maar in de schaduwwereld van de geheime diensten kan uiteindelijk niets verborgen blijven.

In het hedendaagse Rusland is een nieuwe sterke man opgestaan, de charismatische president Valeri Volodin. In het diepste geheim heeft Volodin een reeks gebeurtenissen in gang gezet die van Rusland weer een gevreesde wereldmacht moet maken. De rest van de wereld, inclusief de Verenigde Staten van president Jack Ryan jr., zal weer sidderen en beven voor de machtige Beer.

* Geschreven door Tom Clancy en Mark Greaney.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Command authority
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789400504851
Ebook: 9789044973044
Uitgever: Bruna
Verdenking van verraad
FBI-agent Dominic Caruso, neef van president Jack Ryan, werkt voor de Campus, een door Jack Ryan opgerichte geheime dienst die onder de radar van de Amerikaanse politiek opereert. Terwijl hij nog rouwt om de dood zijn broer, krijgt hij een nieuwe klap te verwerken wanneer hij een vriend en zijn familie niet kan redden bij een aanslag door terroristen.

Ethan Ross was nog niet zo lang geleden een gerespecteerd medewerker van de National Security Council. Nu is hij op de vlucht met een microdrive met daarop genoeg informatie om de spionageactiviteiten van de Verenigde Staten in heel de wereld te compromitteren. De CIA zet alles op alles om de disk terug te krijgen, maar Rusland en verscheidene terroristische groeperingen zijn een stuk dichter bij het vinden van de vluchteling.

De enige die tussen Ethan Ross en zijn achtervolgers staat, is Dominic Caruso. Maar wat is Caruso's kans van slagen zonder de hulp van zijn collega's van de Campus?

* Geschreven door Mark Greaney.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Support and defend
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789400505773
Ebook: 9789044973556
Uitgever: Bruna
In de aanval

In Noord-Korea is een jonge dictator aan de macht gekomen die de wereld wil laten zien dat er niet met hem te spotten valt. De ontdekking van zeer waardevolle mineralen in zijn land heeft de economie een impuls gegeven en het verworven kapitaal stopt hij in de ontwikkeling van een grootschalig nucleair programma.

In korte tijd ontwikkelt de kluizenaarsstaat zich tot een zeer gevaarlijke speler op het wereldtoneel. En er is nog slechts één extra stap nodig om het perfecte plan te vervolmaken: de eliminatie van de machtigste man van de Verenigde Staten... president Jack Ryan.

* Geschreven door Mark Greaney.

Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Full force and effect
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789400507067
Ebook: 9789044974829
Uitgever: Bruna
Opperbevel

In Rusland is de macht van president Valeri Volodin tanende en in een poging het verloren gegane terrein terug te veroveren, verlegt hij zijn ambities naar het buitenland. Omdat de Verenigde Staten in het verleden dergelijke expansieplannen altijd hebben gedwarsboomd, besluit Volodin tot een andere aanpak.

Een drijvende gasinstallatie in Litouwen wordt opgeblazen. In Venezuela wordt een aanklager vermoord. Bij een aanval op een trein met Russische troepen vallen tientallen doden. Wereldwijde chaos is het gevolg.

De terreuraanslagen lijken niets met elkaar te maken te hebben, tot president Jack Ryan een beangstigend patroon ontdekt. Maar hij heeft geen bewijs...

* Geschreven door Mark Greaney.

Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Commander in chief
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789400508231
Ebook: 9789044976083
Uitgever: Bruna
Vriend of vijand

In een restaurant in zijn woonplaats wordt een Amerikaanse marineofficier die met verlof is neergeschoten. Hoe de dader zijn precieze verblijfplaats wist, is een raadsel.

Op het vliegveld van Teheran wordt een Canadese zakenman aangehouden en gevangengezet. Na jarenlang zonder problemen Iran te zijn binnengekomen, is hij ontmaskerd als een CIA-agent. Maar waarom nu ineens?

Al snel wordt duidelijk dat de Amerikanen te maken hebben met een datalek van desastreuze omvang. Zeer gevoelige informatie ligt op straat en de Verenigde Staten worden van alle kanten aangevallen. Het is aan John Clark en het team van de Campus om de bron van het lek te achterhalen voordat het te laat is. Maar er is maar één persoon die deze ramp een halt kan toeroepen: president Jack Ryan.

* Geschreven door Mark Greaney.

Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: True faith and allegiance
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789400509467
Ebook: 9789044976748
Uitgever: Bruna


In zijn macht

Een aanval op een olieboorinstallatie in Tsjaad wordt gevolgd door een terreuraanslag op een Amerikaans oorlogsschip. Terwijl president Jack Ryan zich voorbereidt op een topontmoeting met de Chinese president Zhao, siddert de wereld onder het geweld van een reeks terreuraanslagen die niets met elkaar te maken lijken te hebben. Maar wanneer op een afgelegen weg in Texas een auto aan de kant wordt gezet en een gestolen USB-stick wordt gevonden, blijkt er wel degelijk een verband te bestaan.

De internationale verhoudingen komen nog verder onder druk te staan wanneer een Amerikaans spionageschip uit koers raakt in de Zuid-Chinese Zee en in Chinese handen dreigt te vallen. Aan John Clark en het team van de Campus de taak om het brein achter de aanslagen te ontmaskeren, voordat het te laat is...

* Geschreven door Marc Cameron.

Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Power and empire
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789400510739
Ebook: 9789044977660
Uitgever: Bruna
Eer en geweten

Wanneer de bevolking van Iran in opstand komt, verwacht iedereen dat Amerika de rebellen zal steunen. Maar president Ryan heeft zo zijn twijfels...

Vrijheid, eindelijk vrijheid in Iran. Dat is waar de honderdduizenden mensen die de straten op zijn gegaan op uit zijn, en in de media wordt al gesproken over de ‘Perzische lente’. Westerse leiders slaan elkaar al op de schouders en in de Verenigde Staten roepen kabinetsleden en senatoren om het hardst dat de rebellen moeten worden gesteund. Maar president Jack Ryan heeft zo zijn twijfels.

Ryan heeft zijn handen vol aan enkele grote crises in eigen land. Een dodelijk griepvirus verspreidt zich razendsnel en eist steeds meer slachtoffers onder de Amerikaanse bevolking, terwijl overstromingen in het zuidoosten van het land voor totale chaos zorgen. Maar het grootste gevaar schuilt hem in twee Russische kernraketten die zijn gestolen. Het team van de Campus komt de raketten op het spoor als Jack Junior in Afghanistan contact weet te leggen met een gevluchte Russische inlichtingenofficier, maar kort daarna wordt Jack ontvoerd. John Clark en de rest van het Campus-team zetten de achtervolging in.

* Geschreven door Marc Cameron.

Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Oath of office
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789400512177
Ebook: 9789044978858
Uitgever: Bruna
Erecode

Het begint met een sms. President Jack Ryans vriend (en voormalig CIA-agent) pater Pat West waarschuwt hem voor een ‘honey trap’ - een val die is opgezet door een geheim agente die uit is op informatie - en een mogelijke moordaanslag. Het zou te maken hebben met een geheim artificial intelligence-project, Calliope, dat in Chinese handen dreigt te vallen. Daarna blijft het stil. Doodstil.

En dus heeft Jack twee problemen. Hij moet zijn vriend helpen, die verdwenen is in Indonesië, en hij moet achterhalen wat Calliope precies is en hoe groot de dreiging is. Maar terwijl hij zich hierop concentreert speelt er zich achter zijn rug een ander, schimmig spel af...

* Geschreven door Marc Cameron.

Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Code of honor
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789400513105
Ebook: 9789044932089
Uitgever: Bruna
Schaduw van de draak

Wanneer wetenschapper Liu Wangshu spoorloos verdwijnt uit zijn appartement in Huludao, China, slaat binnen het ministerie van Staatsveiligheid de paniek toe. Liu is verantwoordelijk voor de enorme technologische vooruitgang die de Chinese marine in de afgelopen jaren heeft geboekt en China is ervan overtuigd dat hij is overgelopen naar de Amerikanen.

Het probleem is echter: niemand in de kringen rondom president Ryan heeft enig idee waar Liu zich bevindt. En wat nog erger is: Ryan krijgt te horen dat een Chinese mol, codenaam surveyor, zich heeft ingegraven in de inlichtingendienst en nu toegang heeft tot Amerika’s topgeheimen...

* Geschreven door Marc Cameron.

Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Shadow of the dragon
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789400514683
Ebook: 9789044933680
Uitgever: Bruna
Commandocentrum

Amerika wordt aangevallen... van binnenuit.

Talloze patiënten, zowel in ziekenhuizen als thuis, sterven nadat zij medicijnen toegediend hebben gekregen die slechtwerkende namaaksels blijken te zijn. Intussen doneert de verantwoordelijke farmaceut miljoenen dollars aan radicale groeperingen om Amerika in chaos te storten, waardoor niemand oog heeft voor zijn praktijken.

Maar voor een miljardair met torenhoge ambities is geld niet genoeg. Wat hij echt wil is macht en om die in handen te krijgen, moet hij de man elimineren die hem daarbij in de weg staat: president Jack Ryan.

De vraag is alleen: hoe schakel je de beste beveiligde man ter wereld uit? Het antwoord is even simpel als schokkend: je kidnapt de First Lady.

* Geschreven door Marc Cameron.

Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Chain of command
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789400515833
Ebook: 9789044934670
Uitgever: Bruna


Rode winter

Zal het Jack Ryan lukken, met de Oost-Duitse politie op zijn hielen, op tijd antwoorden te vinden?

In 1985 stort een F117 neer in de woestijn van Nevada. De Nighthawk is de meest geavanceerde Amerikaanse straaljager en de Sovjet-Unie is er alles aan gelegen om het ultrageheime wapen in handen te krijgen.

Tegelijkertijd neemt in Oost-Berlijn een mysterieuze figuur contact op met de CIA met een spectaculair voorstel: de spionageplannen van zijn regering in ruil voor politiek asiel. Het is een aanbod dat haast te mooi is om waar te zijn, en dus zal iemand naar de andere kant van de Berlijnse Muur moeten gaan om uit te vinden of de overloper de waarheid spreekt.

Het is een klus die Deputy Director James Greer aan maar één persoon durft toe te vertrouwen: Jack Ryan. Maar zal het Ryan lukken, met de Oost-Duitse geheime politie op zijn hielen, om op tijd antwoorden te vinden? Voordat de Koude Oorlog overgaat in een Rode Winter?

* Geschreven door Marc Cameron.

Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Red winter
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789400517028
Ebook: 9789044936254
Uitgever: Bruna

Jack Ryan jr.

Onder vuur

Tijdens een bezoek aan Teheran voor de inlichtingendienst heeft Jack Ryan jr. een lunchafspraak met zijn goede vriend Seth Gregory. Na afloop geeft Seth hem een sleutel vergezeld van een mysterieuze boodschap. De volgende dag wordt Jack gesommeerd naar een appartement te komen, waar twee mannen hem vertellen dat Seth is ondergedoken met een grote som geld die bestemd was voor een belangrijke inlichtingenoperatie.

Jacks oudste vriend is overgelopen en Jack krijgt een duidelijke opdracht mee: als Seth contact met je opneemt, dien je dat ons meteen te laten weten en je verder nergens mee te bemoeien. Maar dan kennen ze Jack Ryan jr. niet, want een vriend in nood laat je nooit in de steek...

* Geschreven door Grant Blackwood.

Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Under fire
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789400507883
Ebook: 9789044975604
Uitgever: Bruna
Plicht en eer

Iemand heeft het op Jack Ryan jr. zijn leven voorzien. De politie denkt dat hij het slachtoffer is geworden van een doodgewone beroving, maar Jack weet wel beter. Hij wist dat hij met een beroepsmoordenaar te maken had toen hij hem doodde.

Omdat Jack uit de Campus is gezet, de geheime dienst die door zijn vader is opgericht, staat hij er helemaal alleen voor. In het diepste geheim zet hij de tegenaanval in. Zijn tegenstander: een wereldwijd gerespecteerde filantroop en mensenrechtenadvocaat. Langzaam maar zeker achterhaalt Jack de gruwelijke waarheid over een langlopende terreurcampagne die al duizenden levens heeft gekost...

* Geschreven door Grant Blackwood.

Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Duty and honor
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789400509146
Ebook: 9789044976595
Uitgever: Bruna
Confrontatie

Tijdens een missie op de Noordzee onder barre omstandigheden komen Jack Ryan jr. en enkele van zijn collega’s van de Campus bijna om het leven. Naar aanleiding van deze gebeurtenissen wordt Jack uit het black ops-team gezet en krijgt hij een eenvoudig klusje toebedeeld.

Hij wordt naar Singapore gestuurd om de financiën van een bedrijf na te gaan in verband met Amerikaanse belangen die mogelijk op het spel staan. Maar algauw ontdekt hij dat het hier allerminst een routineklus betreft. Een mol diep in de organisatie moet worden ontmaskerd voordat er slachtoffers vallen.

En terwijl Singapore zich opmaakt voor een van de zwaarste tropische stormen allertijden, strijkt een team huurmoordenaars neer om Jack uit de weg te ruimen.

* Geschreven door Mike Maden.

Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Point of contact
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789400510326
Ebook: 9789044977462
Uitgever: Bruna
Vuurlinie

Tijdens de Balkanoorlog opereerde Dr. Cathy Ryan een Bosnisch meisje dat gewond was geraakt aan haar ogen. Nu, zesentwintig jaar later, stuurt ze haar zoon Jack Ryan Jr. op pad om het meisje van toen terug te vinden en haar een brief te overhandigen.

Aida Curic is inmiddels uitgegroeid tot een strijdvaardige jonge vrouw die leiding geeft aan een controversieel vluchtelingennetwerk in de buurt van Sarajevo. Jack voelt zich ogenblikkelijk tot haar aangetrokken en raakt via Aida verwikkeld in een strijd tussen etnische groeperingen die elkaar al eeuwenlang naar het leven staan. Om Aida te redden moet hij een weg zien te vinden in een wereld van geheime diensten, special operators en lokale maffia.

* Geschreven door Mike Maden.

Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Line of sight
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789400511798
Ebook: 9789044978452
Uitgever: Bruna
Vijandelijk contact

Jack Ryan, president van de Verenigde Staten, heeft verregaande plannen om de verdediging van de oostgrens van Europa te versterken. Plotseling wordt hij echter, om onverklaarbare redenen, gedwarsboomd. Maar door wie precies? En waarom?

In een poging om meer te weten te komen over de vijand wordt Ryans zoon Jack jr. door de Campus naar Polen gestuurd. Wat hij daar niet verwacht te ontdekken, is een wereldwijde samenzwering. Een complot dat terug leidt naar... Washington D.C.

Jack jr. moet tot het uiterste gaan om achter de waarheid te komen. Daarbij komt hij tegenover een vijand te staan die maar op één ding uit is: vijandelijk contact.

* Geschreven door Mike Maden.

Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Enemy contact
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789400513099
Ebook: 9789044932072
Uitgever: Bruna
Kettingreactie

Tijdens een vakantie in Barcelona loopt Jack Ryan jr. in een café een vriendin van vroeger, Renee Moore, tegen het lijf. Helaas heeft ze geen tijd om bij te praten en dus maken de twee een afspraak voor later op de dag. Maar vlak nadat Jack het café heeft verlaten, wordt het door een explosie verwoest. En hoewel hij nog probeert Renee te redden, komt hij te laat. Ze sterft in zijn armen, nadat ze nog één woord heeft gefluisterd: Sammler.

Samen met de Spaanse geheime dienst gaat Jack jr. op zoek naar de daders van de aanslag. Intussen heeft zijn vader, president Jack Ryan, te maken met een heel andere crisis. Op de Stille Oceaan verdwijnt het ene na het andere containerschip compleet van de radar.

* Geschreven door Mike Maden.

Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Firing point
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789400514386
Ebook: 9789044933352
Uitgever: Bruna
Doelwit

De jacht op Jack Ryan jr. is geopend...

Jack Ryan jr. helpt als een vriendendienst de CIA bij een operatie in Tel Aviv. Het zou een simpel klusje voor een ervaren spion als Jack moeten zijn, totdat een man met een mes een Amerikaanse vrouw en haar zoontje aanvalt. Jack redt haar leven, maar verraadt daarmee zijn identiteit. De aanvaller blijkt bovendien deel uit te maken van een internationaal team van huurmoordenaars.

Om te achterhalen wie er achter de aanslag zit en waarom moeder en zoon moesten worden gedood, gaat Jack het gevecht aan met een levensgevaarlijke tegenstander. Zonder dekmantel en in vijandig gebied is hij volledig op zichzelf aangewezen...

* Geschreven door Don Bentley.

Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Target acquired
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789400515550
Ebook: 9789044934427
Uitgever: Bruna
Nul uur

Kan Jack Ryan jr een tweede Koreaanse oorlog voorkomen?

Wanneer de leider van Noord-Korea dodelijk gewond raakt, brandt verborgen voor de buitenwereld een strijd om zijn opvolging los. Maar zonder dat iemand daar opdracht toe geeft, wordt ook automatisch een leger van spionnen in buurland Zuid-Korea geactiveerd.

Jack Ryan junior is net in Seoul om een potentieel nieuw lid van de Campus te spreken - de geheime dienst die door zijn vader is opgericht - wanneer een golf van geweld de Zuid-Koreaanse hoofdstad overspoelt. Terwijl de gehele wereld angstig toekijkt hoe de situatie op het Aziatische schiereiland steeds penibeler wordt, neemt een mysterieuze vrouw vanuit Noord-Korea contact met Jack op. Ze biedt hem de mogelijkheid om een tweede Koreaanse oorlog te voorkomen. Maar de prijs die hij daarvoor moet betalen, zou weleens hoger kunnen zijn dan hij zich kan veroorloven...

* Geschreven door Don Bentley.

Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Zero hour
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789400516465
Ebook: 9789044936131
Uitgever: Bruna

Tom Clancy's Ghost Recon

Strijdpunt

De Special Forces van het Amerikaanse leger staan bekend om hun gespecialiseerde training en moed achter de vijandelijke linies. Maar er is een groep die nog geheimzinniger en nog dodelijker is. Een groep die bestaat uit de meest gevreesde mannen van deze planeet: de soldaten van het Ghost Recon team.

Als de Amerikaanse ambassadeur van Colombia is ontvoerd, vecht het Ghost Recon team zich door hordes rebellen heen om de man te redden. Maar tijdens hun missie ontdekken ze een nieuwe groep fundamentalistische moslims die wordt gesteund door Zuid-Amerikaanse drugskartels en rebellen.

Het echte doel van de groep is veel angstaanjagender: de controle over de knelpunten in de Indische Oceaan en het stoppen van de oliehandel. Dit kan miljarden betekenen voor Zuid-Amerika, maar het zal ook zorgen voor economische chaos in de rest van de wereld. Terwijl de soldaten van het team hun prooi achtervolgen, komen ze er echter al snel achter dat hun echte vijand zich nog moet openbaren...

* Geschreven door Peter Telep.

Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Choke point
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789024573394
Ebook: 9789024573400
Uitgever: Bruna
Eindspel

Na een vernietigende nucleaire confrontatie in het Midden-Oosten, staan Amerika en Rusland lijnrecht tegenover elkaar in hun honger naar werelddominantie. Terwijl JFS-piloot majoor Stephanie Halverson op een verkenningsexpeditie in Rusland een revolutionair nieuw radarsysteem test, wordt ze uit de lucht geschoten.

In de jungle van Ecuador is de keiharde marinier Mikhail 'Lex' Alexandrov een gezochte terrorist op het spoor als hij plotseling een internationale samenzwering ontdekt die hem en zijn team midden in de strijd werpt.

Op een eiland voor de kust van Japan, wordt een Russische ex-spion door haar oude kameraden opgejaagd. Haar enige hoop op overleven is overlopen naar het Westen.

Zo raakt ieder van hen betrokken bij het complot van een groepering die niet verslagen blijkt, maar met dodelijke kracht weer toeslaat.

* Geschreven door Peter Telep.

Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Endwar: The missing
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789024574940
Ebook: 9789024574957
Uitgever: Bruna

Non-Fictie

Slag om Koeweit
Plaats: de grens tussen Saudi-Arabië en Irak
Datum: 24 februari 1990
Tijdstip: 0400 uur

G-Day: de dag dat geallieerde grondtroepen de aanval zullen inzetten om Saddam Hoesseins bezettingsleger uit Koeweit te verjagen. Wekenlang heeft de luchtmacht het Irakese leger bestookt, maar nu staat de 'moeder aller veldslagen' dan toch echt op het punt te beginnen.

In de westelijke zone van het front treffen generaal Frederick M. Franks jr. en zijn VIIde Korps de laatste voorbereidingen. Aan de andere kant van de grens heeft een Irakese overmacht zich ingegraven, maar Franks maakt zich geen zorgen. De gevechtskracht van zijn honderdduizend man sterke leger is zo groot, dat zij zonder al te veel moeite door deze Irakese verdedigingslinies heen moeten kunnen stoten.

Het gevaar zit hem in het vervolg van de actie, want achter deze troepen staat de gevreesde Republikeinse Garde hen op te wachten. Franks weet maar al te goed dat deze goed getrainde en met moderne wapens uitgeruste elite-eenheid tot het bittere einde zal doorvechten. En de orders die hij van zijn superieuren heeft gekregen, liegen er niet om. De Republikeinse Garde verslaan is niet voldoende: hij zal ze compleet moeten vernietigen!

Het VIIde Korps staat voor de zwaarste en gevaarlijkste taak in zijn bestaan. Een vrijwel onmogelijke opdracht, zeker nu generaal Schwarzkopf niet de reservetroepen heeft gestuurd waarom Franks had gevraagd. Gespannen bereiden Fred Franks en zijn manschappen zich voor op de komende actie. En dan komt er volkomen onverwacht een bericht binnen dat het zorgvuldig voorbereide aanvalsplan geheel op zijn kop zet...
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Into the storm
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789022985229
Uitgever: Bruna
Special Forces
Wanneer de Special Forces in actie komen, kan dat maar één ding betekenen: ergens ter wereld moet een militair probleem op onconventionele wijze worden opgelost.

De Special Forces - waaronder de groene baretten, de SEALS, de Rangers en Delta Force - zijn de best opgeleide en meest vindingrijke militairen ter wereld. Als commandant van deze elitetroepen weet Carl Stiner als geen ander waartoe zij in staat zijn. Maar de geschiedenis heeft hem ook geleerd dat de prijs die zij voor hun inzet moeten betalen hoog kan zijn, heel hoog...

Van Vietnam tot Libanon, van Koeweit tot Somalië, van de Balkan tot Afghanistan, de Special Forces vervullen hun taken waar gewone militairen niet tegen opgewassen zijn, in situaties waar traditionele wapens en oorlogvoering tekortschieten. Ze worden op geheime missies naar crisissituaties waar ook ter wereld gestuurd. Onder zware druk en onder levensgevaarlijke omstandigheden opereren ze op de top van hun fysieke en mentale vermogens, te allen tijde paraat om de vrede te bewaken of... de oorlog te winnen.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Shadow warriors
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789022986493
Uitgever: Bruna
Strijdkracht
Generaal van de Mariniers Tony Zinni stond tijdens zijn veertigjarige carrière in het Amerikaanse leger bekend als soldaat en diplomaat. Als soldaat reisde hij over de hele wereld en bezocht alle grote brandhaarden van na de Tweede Wereldoorlog. Hij vocht in Vietnam, voerde levensgevaarlijke reddingsmissies uit in Somalië en was opperbevelhebber van CENTCOM, waar hij leiding gaf aan de aanvallen op Irak en Al Qaeda.

Als diplomaat heeft hij een minstens even grote invloed gehad. Hij voerde uiterst geheime en gevoelige missies uit in Afrika, Azië en Europa en was tot 2003 de speciale gezant voor het Midden-Oosten van minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell.

Na de inval in Irak besluit hij af te treden, omdat hij het niet eens is met deze operatie.

Strijdkracht is een meesterlijke combinatie van militaire geschiedenis, biografisch materiaal en een razend spannend verhaal. Het boek laat zien hoe de wereld de afgelopen veertig jaar is veranderd en hoe het leger daarmee is omgegaan.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Battle ready
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789022989227
Uitgever: Bruna
Woestijnstorm
Augustus 1990. Het leger van de Irakese dictator Saddam Hoessein trekt het buurland Koeweit binnen en stelt zich dreigend op aan de grens met Saudi-Arabië. De Verenigde Staten reageren meteen en sturen vliegtuigen, manschappen, tanks en oorlogsbodems naar de Golf om de Saudi's bij te staan. Voor het eerst sinds het debacle in Vietnam staan ze weer op het punt betrokken te raken bij een gewapend conflict. En dit keer zijn ze vastberaden om te zegevieren.

Aan het hoofd van de geallieerde luchtmacht in de Golf-regio staat generaal Chuck Horner. Horner, inmiddels de vijftig gepasseerd, is een van de beste fighter pilots binnen de Amerikaanse luchtmacht. In Vietnam vloog hij de gevaarlijkste missies en ook nu nog is hij een klasse apart, zoals de veel jongere piloten in dogfights nogal eens moeten ervaren. Nu staat Horner voor de zwaarste opdracht uit zijn leven: Irak vanuit de lucht op de knieën dwingen.

Operatie Desert Storm, die in januari 1991 van start ging, liet een staaltje van militaire kracht zien zoals nog nooit eerder was vertoond. Vanuit de lucht werd Irak onbarmhartig bestookt met de meest geavanceerde hightech wapens ter wereld, zoals lasergestuurde 'slimme bommen' die door, voor de radar onzichtbare, Stealthbommenwerpers werden afgeworpen. De afstraffing door de geallieerde luchtmacht was zo genadeloos dat de Irakese troepen al snel geen schijn van kans meer maakten. Toen de geallieerde grondtroepen uiteindelijk het strijdtoneel betraden, was de oorlog dan ook snel voorbij.

Woestijnstorm is het gedetailleerde en nauwkeurig gedocumenteerde verslag van de geallieerde luchtactiviteiten tijdens Operatie Desert Storm (1990). Clancy schreef Woestijnstorm samen met luchtmachtgeneraal Chuck Horner, die tijdens deze oorlog bevelvoerder was van de geallieerde luchtmacht. Operatie Desert Storm was de eerste oorlog die hoofdzakelijk vanuit de lucht werd gevoerd. Tom Clancy en Chuck Horner schetsen een beeld van hoe oorlogen vandaag de dag gevoerd worden, compleet met de details zoals alleen zij die erbij zijn geweest kunnen geven.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Every man a tiger
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789022986943
Uitgever: Bruna