Boekenplank:
Kies

Boeken van Tom Clancy

Meer over Tom Clancy

Website: http://www.tomclancy.com

Geboren: 1947

Overleden: 2013

Overzicht
 • De ogen van de vijand - Against all enemies
 • Operatie Rode Storm - Red Storm Rising
 • Slag om Koeweit - Into the storm
 • Special Forces - Shadow warriors
 • SSN - SSN
 • Strijdkracht - Battle ready
 • Woestijnstorm - Every man a tiger
Jack Ryan (volgorde volgens verhaallijn)
 1. De meedogenlozen - Without remorse
 2. Ongelijke strijd - Patriot games
 3. Het rode gevaar - Red rabbit
 4. De jacht op de Red October - The hunt for Red October
 5. Kardinaal van het Kremlin - The Cardinal of the Kremlin
 6. De Colombia connectie - Clear and present danger
 7. Golf van ontzetting - The sum of all fears
 8. Ereschuld - Debt of honor
 9. Uitstel van executie - Executive orders
 10. Uur van de waarheid - Rainbow Six
 11. De beer en de draak - The bear and the dragon
Jack Ryan Jr.
 1. De tanden van de tijger - The teeth of the tiger
 2. Op leven en dood - Dead or alive
 3. In het vizier - Locked on
 4. Dubbele dreiging - Threat vector
 5. Op commando - Command authority
 6. Verdenking van verraad - Support and defend

Gedetaileerd overzicht

Overzicht

De ogen van de vijand
CIA-agent en ex-Navy Seal Maxwell Moore werkt al jarenlang undercover in Afghanistan en Pakistan, op jacht naar terroristen van Al Qaida. Onverwachts wordt hij teruggeroepen naar de Verenigde Staten. In het diepste geheim is een groep specialisten van verschillende Amerikaanse agentschappen geformeerd die een levensgevaarlijke dreiging onschadelijk moet zien te maken. Op satellietfoto's valt namelijk te zien dat twee van Amerika's grootste vijanden de handen ineen hebben geslagen: de taliban en het Juárez-drugskartel uit Mexico. Voor Moore en zijn nieuwe collega's begint een jacht op een vijand die even machtig als meedogenloos is. Het Juárez-kartel vecht even ten zuiden van de Amerikaanse grens een keiharde oorlog uit met een rivaliserend syndicaat met als inzet de export van drugs naar de Verenigde Staten. De ambitieuze en uiterst wrede Dante Corrales gaat voorop in de strijd tegen de Amerikaanse grenspolitie en de DEA aan de ene kant, en de concurrentie aan de andere kant. Maar Corrales is slechts een uitvoerder en de grote vraag voor Moore en de zijnen is: wie is de werkelijke topman van het drugskartel? En waaruit bestaat de samenwerking tussen de taliban en de Mexicanen precies, gaat het alleen om de invoer van drugs of gaat het mogelijk om een nog groter gevaar? * Geschreven door Tom Clancy en Peter Telep.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Against all enemies
Eerste uitgave: 2011
ISBN: 978-94-005-0077-8
Uitgever: Bruna
Operatie Rode Storm
Door een aanslag wordt er grote schade toegebracht aan de rijkste Russische olievelden in West-Siberië. Het olietekort wordt zo nijpend dat de Russen besluiten de gebieden rondom de Perzische Golf te bezetten en tegelijk West-Europa onder de voet te lopen om NAVO-interventie te voorkomen. De legertop krijgt exact vier maanden de tijd om deze gigantische aanval, die met Operatie Rode Storm wordt aangeduid, voor te bereiden. De weken gaan voorbij en haast onvermijdelijk lekt er iets van het Russische plan uit. De hele wereld gonst van de geruchten en het Westen probeert krampachtig te ontdekken wat er ècht achter al die verhoogde Russische activiteit zit, ondanks het briljante misleidingsprogramma.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Red Storm Rising
Eerste uitgave: 1986
ISBN: 90-229-7897-4
Uitgever: Bruna
Slag om Koeweit
Plaats: de grens tussen Saudi-Arabië en Irak Datum: 24 februari 1990 Tijdstip: 0400 uur G-Day: de dag dat geallieerde grondtroepen de aanval zullen inzetten om Saddam Hoesseins bezettingsleger uit Koeweit te verjagen. Wekenlang heeft de luchtmacht het Irakese leger bestookt, maar nu staat de 'moeder aller veldslagen' dan toch echt op het punt te beginnen. In de westelijke zone van het front treffen generaal Frederick M. Franks jr. en zijn VIIde Korps de laatste voorbereidingen. Aan de andere kant van de grens heeft een Irakese overmacht zich ingegraven, maar Franks maakt zich geen zorgen. De gevechtskracht van zijn honderdduizend man sterke leger is zo groot, dat zij zonder al te veel moeite door deze Irakese verdedigingslinies heen moeten kunnen stoten. Het gevaar zit hem in het vervolg van de actie, want achter deze troepen staat de gevreesde Republikeinse Garde hen op te wachten. Franks weet maar al te goed dat deze goed getrainde en met moderne wapens uitgeruste elite-eenheid tot het bittere einde zal doorvechten. En de orders die hij van zijn superieuren heeft gekregen, liegen er niet om. De Republikeinse Garde verslaan is niet voldoende: hij zal ze compleet moeten vernietigen! Het VIIde Korps staat voor de zwaarste en gevaarlijkste taak in zijn bestaan. Een vrijwel onmogelijke opdracht, zeker nu generaal Schwarzkopf niet de reservetroepen heeft gestuurd waarom Franks had gevraagd. Gespannen bereiden Fred Franks en zijn manschappen zich voor op de komende actie. En dan komt er volkomen onverwacht een bericht binnen dat het zorgvuldig voorbereide aanvalsplan geheel op zijn kop zet...
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Into the storm
Eerste uitgave: 1997
ISBN: 90-229-8522-9
Uitgever: Bruna
Special Forces
Wanneer de Special Forces in actie komen, kan dat maar één ding betekenen: ergens ter wereld moet een militair probleem op onconventionele wijze worden opgelost. De Special Forces - waaronder de groene baretten, de SEALS, de Rangers en Delta Force - zijn de best opgeleide en meest vindingrijke militairen ter wereld. Als commandant van deze elitetroepen weet Carl Stiner als geen ander waartoe zij in staat zijn. Maar de geschiedenis heeft hem ook geleerd dat de prijs die zij voor hun inzet moeten betalen hoog kan zijn, heel hoog... Van Vietnam tot Libanon, van Koeweit tot Somalië, van de Balkan tot Afghanistan, de Special Forces vervullen hun taken waar gewone militairen niet tegen opgewassen zijn, in situaties waar traditionele wapens en oorlogvoering tekortschieten. Ze worden op geheime missies naar crisissituaties waar ook ter wereld gestuurd. Onder zware druk en onder levensgevaarlijke omstandigheden opereren ze op de top van hun fysieke en mentale vermogens, te allen tijde paraat om de vrede te bewaken of... de oorlog te winnen.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Shadow warriors
Eerste uitgave: 2002
ISBN: 90-229-8649-7
Uitgever: Bruna
SSN
China heeft de Spratly-eilanden geannexeerd, waar recentelijk een grote olievondst is gedaan. Maar de Verenigde Staten bestrijden deze territoriale claim op deze archipel in de Zuid-Chinese Zee en hebben China de oorlog verklaard. De Derde Wereldoorlog is begonnen... Commandant Bartholomew Mackey is bevelvoerend officier van de USS Cheyenne, een atoomonderzeeboot die naar de Spratly-eilanden wordt gestuurd om de Amerikaanse vloot te beschermen. Maar binnen enkele ogenblikken verandert de missie van de Cheyenne, wanneer de gespannen situatie escaleert en de wereld wordt geconfronteerd met een oorlog van vernietigende omvang. Tom Clancy presenteert vijftien intrigerende scenario's die commandant Mackey en zijn Cheyenne - afhankelijk van de feiten - kunnen volgen. Stuk voor stuk superspannende verhalen die tot in de details zijn uitgewerkt. En het angstaanjagende is dat ze stuk voor stuk mogelijk zijn... SSN is gebaseerd op het CD-ROM-spel Tom Clancy SSN.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: SSN
Eerste uitgave: 1996
ISBN: 90-229-8414-1
Uitgever: Bruna
Strijdkracht
Generaal van de Mariniers Tony Zinni stond tijdens zijn veertigjarige carrière in het Amerikaanse leger bekend als soldaat en diplomaat. Als soldaat reisde hij over de hele wereld en bezocht alle grote brandhaarden van na de Tweede Wereldoorlog. Hij vocht in Vietnam, voerde levensgevaarlijke reddingsmissies uit in Somalië en was opperbevelhebber van CENTCOM, waar hij leiding gaf aan de aanvallen op Irak en Al Qaeda. Als diplomaat heeft hij een minstens even grote invloed gehad. Hij voerde uiterst geheime en gevoelige missies uit in Afrika, Azië en Europa en was tot 2003 de speciale gezant voor het Midden-Oosten van minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. Na de inval in Irak besluit hij af te treden, omdat hij het niet eens is met deze operatie. Strijdkracht is een meesterlijke combinatie van militaire geschiedenis, biografisch materiaal en een razend spannend verhaal. Het boek laat zien hoe de wereld de afgelopen veertig jaar is veranderd en hoe het leger daarmee is omgegaan.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Battle ready
Eerste uitgave: 2004
ISBN: 90-229-8922-4
Uitgever: Bruna
Woestijnstorm
Augustus 1990. Het leger van de Irakese dictator Saddam Hoessein trekt het buurland Koeweit binnen en stelt zich dreigend op aan de grens met Saudi-Arabië. De Verenigde Staten reageren meteen en sturen vliegtuigen, manschappen, tanks en oorlogsbodems naar de Golf om de Saudi's bij te staan. Voor het eerst sinds het debacle in Vietnam staan ze weer op het punt betrokken te raken bij een gewapend conflict. En dit keer zijn ze vastberaden om te zegevieren. Aan het hoofd van de geallieerde luchtmacht in de Golf-regio staat generaal Chuck Horner. Horner, inmiddels de vijftig gepasseerd, is een van de beste fighter pilots binnen de Amerikaanse luchtmacht. In Vietnam vloog hij de gevaarlijkste missies en ook nu nog is hij een klasse apart, zoals de veel jongere piloten in dogfights nogal eens moeten ervaren. Nu staat Horner voor de zwaarste opdracht uit zijn leven: Irak vanuit de lucht op de knieën dwingen. Operatie Desert Storm, die in januari 1991 van start ging, liet een staaltje van militaire kracht zien zoals nog nooit eerder was vertoond. Vanuit de lucht werd Irak onbarmhartig bestookt met de meest geavanceerde hightech wapens ter wereld, zoals lasergestuurde 'slimme bommen' die door, voor de radar onzichtbare, Stealthbommenwerpers werden afgeworpen. De afstraffing door de geallieerde luchtmacht was zo genadeloos dat de Irakese troepen al snel geen schijn van kans meer maakten. Toen de geallieerde grondtroepen uiteindelijk het strijdtoneel betraden, was de oorlog dan ook snel voorbij. Woestijnstorm is de eerste non-fictie titel van Clancy: een combinatie van hightech en adembenemende spanning die al zijn thrillers kenmerkt, nu realistischer dan ooit. Woestijnstorm is het gedetailleerde en nauwkeurig gedocumenteerde verslag van de geallieerde luchtactiviteiten tijdens Operatie Desert Storm (1990). Clancy schreef Woestijnstorm samen met luchtmachtgeneraal Chuck Horner, die tijdens deze oorlog bevelvoerder was van de geallieerde luchtmacht. Operatie Desert Storm was de eerste oorlog die hoofdzakelijk vanuit de lucht werd gevoerd. Tom Clancy en Chuck Horner schetsen een beeld van hoe oorlogen vandaag de dag gevoerd worden, compleet met de details zoals alleen zij die erbij zijn geweest kunnen geven.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Every man a tiger
Eerste uitgave: 1999
ISBN: 90-229-84896-6
Uitgever: Bruna

Jack Ryan (volgorde volgens verhaallijn)

De meedogenlozen
Ex-marineman John Kelly wacht een mogelijk dodelijke, bijna onuitvoerbare opdracht. In Vietnam stond hij bekend als 'de Slang', de man wiens voetstappen nooit gehoord werden, wiens spoor niet te achterhalen was. Maar nu, terug in de Verenigde Staten, weet men hem maar al te goed te vinden. Admiraal James Greer van de inlichtingendienst heeft iets zeer speciaals met hem voor. Ook Dutch Maxwell, sous-chef Operatiën Vliegtuigzaken, heeft zo zijn bedoelingen met John. Maar pas echt sinister zijn de plannen van de drugsmaffia, die Kelly snel en pijnlijk duidelijk maakt dat mensen niet meedogenloos worden geboren, maar gemaakt. Maar Kelly vecht terug onder zijn nieuwe identiteit als John Clark. Uit naam voor alles waar hij voor staat moet John, om zijn eigen leven te redden, een grens overschrijden die hem tot in de zwartste diepten van de onderwereld voert, vanwaaruit terugkeer zeer twijfelachtig is.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Without remorse
Eerste uitgave: 1993
ISBN: 90-229-8114-2
Uitgever: Bruna
Ongelijke strijd
De Amerikaan Jack Ryan was op die bewuste dag in het zonovergoten Londen binnen een halfuur twee keer bijna dood. De eerste keer wordt hij op een haar na door een dubbeldekker overreden, als hij voor het oversteken natuurlijk de verkeerde kant op kijkt. De tweede keer ontsnapt hij nauwelijks aan de dood als de IRA vlak voor zijn ogen een aanslag pleegt. Instinctief gooit Jack, historicus, ex-marinier en CIA-medewerker, zich in het gevecht. Pas als hij in het ziekenhuis weer bij bewustzijn komt, hoort hij wiens leven hij heeft gered. Wat voor Jack, zijn zwangere vrouw en dochtertje een vakantie had moeten worden, blijkt het begin te zijn van een ware nachtmerrie. Het jonge gezin wordt in de daaropvolgende weken en maanden een niet te ontkomen doelwit van door haat- en wraakgevoelens verteerde, meedogenloze terroristen.
Patriot Games - 1992
Regisseur: Phillip Noyce
Cast: Harrison Ford, Anne Archer, Sean Bean, e.a.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Patriot games
Eerste uitgave: 1987
ISBN: 90-229-7883-4
Uitgever: Bruna
Het rode gevaar
Lang voordat hij president van de Verenigde Staten werd of hoofd van de CIA, nog voordat de Red October aan zijn heilloze jacht over de oceaanbodem begon, was Jack Ryan historicus. Maar toen hij door vice-admiraal James Greer werd gevraagd de gelederen van de CIA te komen versterken, twijfelde hij geen seconde. Het zou een beslissing zijn met verregaande gevolgen... De Amerikaanse geheime dienst komt via een overgelopen KGB-medewerker te weten dat hoge sovjetambtenaren een aanslag op de paus beramen. De vraag is alleen of de man de waarheid spreekt: berust het complot op werkelijkheid, of is het een valstrik? Op zoek naar de waarheid, raakt de nog onervaren CIA-medewerker Ryan verstrikt in een dodelijk kat-en-muisspel tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Daarbij staat niet alleen het leven van de paus op het spel, maar ook het voortbestaan van de westerse wereld.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Red rabbit
Eerste uitgave: 2002
ISBN: 90-229-8640-3
Uitgever: Bruna
De jacht op de Red October
De Red October, een Russische onderzeeër boordevol zeer geavanceerde apparatuur, bevindt zich op de bodem van de oceaan. De moedige gezagvoerder, Marko Ramius, koestert een persoonlijke wrok tegen de Russische autoriteiten en hij is bereid zijn leven èn dat van zijn elite-bemanning op het spel te zetten om zijn ontsnapping naar Amerika te realiseren. Hij heeft de vlucht tot in de kleinste details uitgedacht. De Amerikanen, die maar al te graag bereid zijn de Red October in een veilig vaarwater te loodsen, zetten de agressieve commandant van de Dallas, Bart Manusco, in. Hij vertrouwt op zijn niet onaanzienlijke capaciteiten en op een reusachtige, nieuw ontwikkelde computer. De Russen, die de ontsnapping als hoogverraad ervaren, zetten Viktor Tupolev in, eens Ramius' meest toegewijde leerling. Achttien dagen duurt de zenuwslopende jacht over de bodem van de oceaan. Achttien dagen waarin de lezer wordt meegevoerd van de geheime vergaderkamers in Washington en Moskou naar een rijk dat maar weinigen uit eigen ervaring kennen, een wereld waarin de jagers en de gejaagden met angstwekkende gevolgen volledig van de buitenwereld worden afgesneden.
The Hunt for Red October - 1990
Regisseur: John McTiernan
Cast: Alec Baldwin, Sean Connery, James Earl Jones, e.a.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: The hunt for Red October
Eerste uitgave: 1984
ISBN: 90-229-5468-4
Uitgever: Bruna
Kardinaal van het Kremlin
In Amerika werken geleerden aan het geheime defensieproject "Tea Clipper" en in de Russische heuvels vlak bij de Afghaanse grens rijst een buitenaards aandoend complex van zuilen en torens op in de nacht: de beide wereldmachten werken onafhankelijk van elkaar in het diepste geheim aan de ontwikkeling van Star Wars. Eén man krijgt opdracht uit te vinden hoe ver het Russische militaire apparaat is gevorderd: kolonel Filitov (codenaam: Kardinaal), rechterhand van de Russische minister van Defensie en spion voor Amerika. Bij het doorspelen van Filitov's geheime materiaal wordt echter een fout gemaakt en bij de KGB gaan onmiddellijk alle alarmbellen rinkelen. Het is aan Jack Ryan, historicus, ex-marinier en CIA-medewerker, die voor ontwapeningsonderhandelingen in Moskou is, om Filitov al improviserend met een list uit het Kremlin te krijgen. Hij stuit daarbij op een groot aantal onverkwikkelijke intriges, die zijn onverwachte opdracht extra gecompliceerd maken. Ryan moet alles op alles zetten om Filitov veilig naar Amerika te loodsen en een Derde Wereldoorlog af te weren.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: The Cardinal of the Kremlin
Eerste uitgave: 1988
ISBN: 90-229-7815-X
Uitgever: Bruna
De Colombia connectie
De Colombiaanse drugsmaffia ruimt twee tegenstanders uit de weg. Op zich geen opzienbarende gebeurtenis - de doodseskaders slaan dagelijks toe - ware het niet dat het in dit geval twee hooggeplaatste VS-functionarissen betreft. Een zaak dus met internationale gevolgen. Het doel van de actie is evenwel duidelijk: de machtige drugsbaronnen geven ermee te kennen inmenging van de Amerikaanse overheid en het intensieve ingrijpen van de narcoticabrigade meer dan beu te zijn. Onmiddellijk gaan de Verenigde Staten tot tegenactie over. In het diepste geheim worden under-coverteams naar Colombia overgebracht en ook op het thuisfront zet men het tegenoffensief in: gewapend met alle technologische middelen die hun ter beschikking staan, en dat zijn de meest geavanceerde ter wereld, binden deskundigen de strijd aan met het drugssyndicaat. Maar onvermijdelijk dringen zich vragen op: wie of wat is eigenlijk de èchte vijand? En: zijn de consequenties van een tè harde tegenactie nog wel te overzien? Deze en tal van andere vragen zijn het, die onder anderen Jack Ryan, historicus, ex-marinier en CIA-medewerker, de nodige hoofdbrekens kosten. Samen met zijn obscure tegenhanger, de schimmige Mr. Clark, gaat hij op zoek naar de antwoorden. Wat ze verwachten is een gevaar van buitenaf, maar het gevaar van binnenuit zou wel eens een veel ernstiger bedreiging kunnen zijn...
Clear and Present Danger - 1994
Regisseur: Phillip Noyce
Cast: Harrison Ford, Anne Archer, Willem Dafoe, e.a.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Clear and present danger
Eerste uitgave: 1989
ISBN: 90-229-8193-2
Uitgever: Bruna
Golf van ontzetting
De Verenigde Staten hebben een ingrijpend vredesplan voor het Midden-Oosten opgesteld, een plan dat inspeelt op de veranderde machtsverhoudingen in de wereld. Jack Ryan, historicus, ex-marinier en CIA-medewerker, krijgt opdracht de partijen voor te bereiden op de uitvoering ervan. Al snel treden echter tegenkrachten in werking: bepaalde terroristische groeperingen voelen zich steeds meer in een isolement gedrukt door de verschuivingen in de politieke verhoudingen - steun van de Sovjets hebben ze niet meer te verwachten. Ze spelen hun laatste, wanhopige kaart uit. Eén schijnbaar op zichzelf staand incident heeft mondiale gevolgen; één meedogenloze, gruwelijke daad betrekt de hele wereld in een crisis zonder weerga. Een nucleaire wereldbrand dreigt, maar de president van de Verenigde Staten lijkt plotseling niet opgewassen te zijn tegen deze situatie. Jack Ryan ziet zich voor een nagenoeg onmogelijke opdracht gesteld: hij moet de situatie in zijn greep zien te krijgen voor de wereldleiders de controle over zichzelf - en de wereld - verliezen...
The sum of all fears - 2002
Regisseur: Phil Alden Robinson
Cast: Ben Affleck, Morgan Freeman, James Cromwell, e.a.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: The sum of all fears
Eerste uitgave: 1991
ISBN: 90-229-7998-9
Uitgever: Bruna
Ereschuld
Op het eilandje Saipan, Amerikaans territorium in de Stille Zuidzee, blikt een Japanse zakenman met voldoening over het zojuist door hem aangekochte land. Eens zal hij hier een landhuis laten bouwen dat zijn weerga niet kent. Maar eerst wacht hem een andere taak: vernietigen. Achteraf beschouwd was zijn strategie een opmerkelijke wijze om een oorlog te ontketenen... 'De geschiedenis ligt achter ons - een nieuwe wereldvrede staat voor de deur!' Al spoedig ervaart Jack Ryan, historicus, ex-marinier en CIA-medewerker, dat alle verheven toespraken over vrede neerkomen op nieuwe wijn in oude zakken. Hij ontdekt niet alleen dat conflicten en dreigende wereldbranden zich telkens in nieuwe vormen aandienen, maar ervaart bovendien dat oude vrienden zich als nieuwe vijanden tegen je kunnen keren. Eén ding beseft hij echter niet: het volgende mondiale conflict zal eerder uitbreken dan menigeen verwacht. In deze dreigende noodsituatie krijgt Jack Ryan de eervolle opdracht de Amerikaanse president met zijn diensten en kennis ter zijde te staan, daarbij geassisteerd door CIA-agent John Clark. Als hij alleen maar wist hoe hij te werk moet gaan...
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Debt of honor
Eerste uitgave: 1994
ISBN: 90-229-8216-5
Uitgever: Bruna
Uitstel van executie
'Ik, John Patrick Ryan... zweer hierbij plechtig dat ik trouw het ambt van president van de Verenigde Staten zal uitoefenen...', zo luidt het explosieve einde van Tom Clancy's Ereschuld. In een verschrikkelijke aanslag op de Amerikaanse regering zijn niet alleen de meeste congresleden gedood, maar is ook president Durling om het leven gekomen. Op de schouders van Jack Ryan, de man die slechts vijf minuten eerder benoemd werd tot vice-president, rust nu een zware taak... Maar hoe voer je een regeringsbeleid zonder regering? Waar moet je überhaubt beginnen? Voordat Ryan zelfs maar aan de behandeling van deze brandende vragen toekomt, ziet hij zich geplaatst voor de taak de geschokte natie tot rust te brengen, een massale staatsbegrafenis te organiseren, de argwaan van de wereldleiders weg te nemen en de juiste toedracht van de tragedie te onderzoeken. Maar dat is nog niet alles. Vele ogen zijn op hem gericht, vanuit Peking, Teheran en andere machtscentra van de wereld, en het zijn niet slechts vriendelijke blikken die hij toegeworpen krijgt... Sommige opportunisten zien nu de kans schoon voordeel te putten uit de complete chaos; sommige partijen grijpen de kans hun gram te halen, bezield als ze zijn met een diep gewortelde haat voor de staat of zelfs voor de nieuwe president zelf. Al deze elementen aarzelen niet om direct toe te slaan en laten geen moment voorbij gaan om Jack Ryan te confronteren met een crisis die zijn gelijke in de wereldgeschiedenis niet kent...
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Executive orders
Eerste uitgave: 1996
ISBN: 90-229-8308-0
Uitgever: Bruna
Uur van de waarheid
Ex-marinier John Clark, het duistere alter ego van Jack Ryan, en zijn schoonzoon Domingo 'Ding' Chavez hebben de CIA verlaten om een nieuwe organisatie met de codenaam Rainbow op te richten. Rainbow is een eliteteam van Amerikaanse, Engelse, Israëlische, Franse en Duitse agenten dat in geval van internationaal terrorisme onmiddellijk in actie zal komen. En die gelegenheid laat niet lang op zich wachten, want Rainbow bestaat nog maar nauwelijks of het geweld slaat op verschillende plaatsen toe: een gijzeling in een Zwitserse bank, de ontvoering van een zakenman in Duitsland, een bloedige aanslag op een pretpark in Spanje. Gaandeweg dringt tot Clark door dat hij oog in oog staat met het grootste gevaar uit zijn hele carrière: een groep terroristen die zijn weerga niet kent. Een groep mannen en vrouwen zo meedogenloos als de wereld nog nooit heeft gezien en zo extreem opererend dat zij het leven op aarde zoals wij dat kennen, bedreigen...
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Rainbow Six
Eerste uitgave: 1998
ISBN: 90-229-8418-4
Uitgever: Bruna
De beer en de draak
Tijdens zijn nieuwe ambtstermijn ontdekt Jack Ryan dat het presidentschap er niet bepaald gemakkelijker op wordt: in de binnenlandse politiek wemelt het van de valkuilen; in Liberia is een revolutie gaande; de Aziatische economie raakt steeds verder in het slop; en uit Moskou komen verontrustende berichten over een mogelijke aanslag op de voorzitter van de SVR, de voormalige KGB. Een moordaanslag op hoog niveau in het toch al onstabiele Rusland, daar zit niemand op te wachten. Maar nog verontrustender is de mogelijke identiteit van de vermoedelijke daders. Zijn het politieke tegenstanders? Is het de maffia? Zijn het ontevreden ex-KGB-leden? Of - zo vraagt Ryan zich af - hebben we hier te maken met een veel acutere bedreiging? En hij heeft gelijk. Want nog voordat zijn beste spionnen, onder wie specialist geheime operaties John Clark, de kans hebben gehad de ware toedracht te achterhalen, treden er in China al krachten naar buiten die er angstwekkend extreme denkbeelden op nahouden. En als deze elementen erin zullen slagen hun ideeën te realiseren, dan zal de wereld voorgoed veranderen. Maar als ze falen... dan zijn de gevolgen niet te overzien.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: The bear and the dragon
Eerste uitgave: 2000
ISBN: 90-229-8514-8
Uitgever: Bruna

Jack Ryan Jr.

De tanden van de tijger
De Verenigde Staten zijn vastbesloten het terrorisme met wortel en al uit te roeien. Maar de FBI, de CIA en de NSA worden zwaar gehinderd in hun werk door de strenge regels en richtlijnen van de Amerikaanse wet. En dus wordt er op initiatief van de vroegere president Jack Ryan een nieuwe geheime dienst in het leven geroepen. Een dienst die met privé-vermogen wordt gefinancierd, die aan niemand verantwoording hoeft af te leggen en die geheel buiten de wet om opereert. In het diepste geheim wordt een groep talentvolle jongemannen bijeengebracht. Een van hen is John Patrick Ryan jr., Jacks eigen zoon. In een gebouw vlakbij Washington - de Campus - werkt hij nauw samen met de beste financieel analisten in een poging het netwerk van de terroristen te ontrafelen. Tegelijkertijd worden op een andere locatie een jonge FBI-agent en een marinier klaargestoomd om als uitvoerende macht van de Campus te opereren. Wanneer een reeks terreuraanslagen de Verenigde Staten in het hart treft, wordt de tegenaanval ingezet...
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: The teeth of the tiger
Eerste uitgave: 2003
ISBN: 90-229-8812-0
Uitgever: Bruna
Op leven en dood
De tanden van de tijger was Tom Clancy's reactie op de angst voor nieuwe terreuraanslagen die het Westen in zijn greep hield. In Op leven en dood zetten Jack Ryan jr. en zijn collega's van de Campus hun geheime en zeer effectieve strijd voort. De war on terror is nog lang niet gewonnen, maar de nieuwe president van de Verenigde Staten lijkt niet langer voor de winst te gaan. De Emir, een sadistische moordenaar die het brein is achter de bloederigste terreuraanslagen tegen Amerika en zijn bondgenoten, weet dan ook keer op keer te ontsnappen aan de westerse troepen en opsporingsdiensten. Maar dan komt de Campus hem op het spoor... Jack Ryan jr. en zijn neven Dominick en Brian Caruso krijgen hulp van twee oudgedienden die al voor veel hete vuren hebben gestaan: John Clark en Ding Chavez. Hun opdracht luidt: de Emir vinden en afleveren in Amerika. Levend of dood... * Geschreven door Tom Clancy en Grant Blackwood.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Dead or alive
Eerste uitgave: 2010
ISBN: 978-90-229-9137-4
Uitgever: Bruna
In het vizier
De Campus, de geheime dienst die door Jack Ryan sr. is opgericht, staat voor een van zijn belangrijkste opdrachten ooit: erachter komen wat de betekenis is van de ontmoeting tussen een hoge Pakistaanse officier en een terrorist uit de Russische deelrepubliek Dagestan. Want één ding staat vast voor Jack Ryan jr., Ding Chavez en Dominic Caruso: het lot van de wereld ligt in hun handen. Intussen neemt voormalig CIA-agent Jack Ryan sr. de ingrijpende beslissing om zich opnieuw verkiesbaar te stellen voor het presidentschap. Wat hij echter niet weet, is hoe ver zijn tegenstander bereid is te gaan om hem te verslaan. In een poging Ryan in een slecht daglicht te stellen, opent president Kealty de aanval op Ryans goede vriend en trouwe bondgenoot John Clark. Op de vlucht voor de valse beschuldigingen van Kealty en achternagezeten door een geheime organisatie die opdracht heeft gekregen hem te arresteren, reist Clark de hele wereld over in een poging erachter te komen wie het op hem gemunt heeft. * Geschreven door Tom Clancy en Mark Greaney.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Locked on
Eerste uitgave: 2011
ISBN: 9789400505483
Uitgever: Bruna
Dubbele dreiging
President Jack Ryan is nog maar net teruggekeerd in het Witte Huis als hij geconfronteerd wordt met een internationale crisis. Een mislukte staatsgreep in de Volksrepubliek China dwingt de Chinese president Wei Zhen Lin om in te stemmen met de expansiepolitiek van generaal Su Ke Quiang. De Zuid-Chinese Zee wordt geclaimd en Chinese troepen worden in opperste paraatheid gebracht voor een invasie van Taiwan. * Geschreven door Tom Clancy en Mark Greaney.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Threat vector
Eerste uitgave: 2012
ISBN: 9789400502307
Uitgever: Bruna
Op commando
Dertig jaar geleden, toen hij nog een jonge CIA-analist in Londen was, assisteerde Jack Ryan bij het onderzoek naar de dood van een Brits geheim agent. Het onderzoek leidde naar een Zwitserse bank die bij een internationale fraudezaak betrokken was, en naar een KGB-moordenaar met de codenaam Zenith. Ryan zou de moordenaar nooit te pakken krijgen, maar in de schaduwwereld van de geheime diensten kan uiteindelijk niets verborgen blijven. In het hedendaagse Rusland is een nieuwe sterke man opgestaan, de charismatische president Valeri Volodin. In het diepste geheim heeft Volodin een reeks gebeurtenissen in gang gezet die van Rusland weer een gevreesde wereldmacht moet maken. De rest van de wereld, inclusief de Verenigde Staten van president Jack Ryan jr., zal weer sidderen en beven voor de machtige Beer. * Geschreven door Tom Clancy en Mark Greaney.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Command authority
Eerste uitgave: 2013
ISBN: 9789400504851
Uitgever: Bruna
Verdenking van verraad
FBI-agent Dominic Caruso, neef van president Jack Ryan, werkt voor de Campus, een door Jack Ryan opgerichte geheime dienst die onder de radar van de Amerikaanse politiek opereert. Terwijl hij nog rouwt om de dood zijn broer, krijgt hij een nieuwe klap te verwerken wanneer hij een vriend en zijn familie niet kan redden bij een aanslag door terroristen. Ethan Ross was nog niet zo lang geleden een gerespecteerd medewerker van de National Security Council. Nu is hij op de vlucht met een microdrive met daarop genoeg informatie om de spionageactiviteiten van de Verenigde Staten in heel de wereld te compromitteren. De CIA zet alles op alles om de disk terug te krijgen, maar Rusland en verscheidene terroristische groeperingen zijn een stuk dichter bij het vinden van de vluchteling. De enige die tussen Ethan Ross en zijn achtervolgers staat, is Dominic Caruso. Maar wat is Caruso's kans van slagen zonder de hulp van zijn collega's van de Campus? * Geschreven door Mark Greaney.
Schrijver: Tom Clancy
Oorspronkelijke titel: Support and defend
Eerste uitgave: 2014
ISBN: 9789400505773
Uitgever: Bruna